Sticky abrikozen koekrepen

Gepost: 15 april 2015 Laatst bewerkt: 23 april 2023
113

sticky abrikozen koekrepen

De lekkerste recepten ontstaan op momenten dat je het niet verwacht. Dat gebeurde ook met deze abrikozen koekrepen. Van de perzik koekjes had ik nog flink wat abrikozen confituur over, dat wilde ik nog wel in een recept verwerken. Voor een ander recept dat ik aan het testen was had ik een flinke portie koekdeeg gemaakt. Dat probeersel mislukte jammer genoeg, maar ik had nog wel een hoop koekdeeg over. Omdat 1 en 1 nog altijd 2 is besloot ik ze te combineren. Het resultaat vonden wij hier thuis zo verrassend lekker dat ik ze graag met jullie deel!

Ze zijn ook hartstikke leuk voor Koningsdag trouwens, deze oranje abrikozen koeken. Weer eens wat anders dan de standaard Koningsdag lekkernijen 😉 .

BAKTIP: Als je deze repen niet in één keer op eet (mag natuurlijk wel 😉 ), kan je ze het beste afgesloten in een trommel bewaren. Ik gebruik hiervoor de voorraaddozen van Mepal.

sticky abrikozen koekrepen

sticky abrikozen koekrepen

Recept afdrukken

5 van 6 stemmen

Sticky abrikozen koekrepen

Deze fruitige abrikozen koekrepen zijn heerlijk van smaak, maar ook lekker makkelijk te maken. Het resultaat is verbluffend: sticky abrikozen koekrepen

Ingrediënten

  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 120 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram suiker
  • 1 ei
  • 1 tl vanille extract
  • 350 gram abrikozen confituur

Instructies

  • Klop boter en suiker romig. Voeg het ei en vanille extract hier aan toe en mix tot dit volledig is opgenomen. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en meng tot een plakkerig koekdeeg. Zet het deeg even in de koelkast zodat het iets steviger wordt.
  • Bekleed ondertussen een bakplaat met bakpapier. Zoals je misschien ziet was mijn plaat groter dan 20×20 cm. Ik heb van aluminium folie daarom een opstaand randje gevouwen, zo kun je je plaat eenvoudig verkleinen.
  • Verdeel 2/3 van het koekdeeg over de bakplaat. Schep de abrikozen confituur op de koekbodem en smeer gelijkmatig uit. Het overige deeg verkruimel je en verdeel je over de confituur.
  • Bak de plaatkoek in 30 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Laat de koek afkoelen voordat je hem in repen snijdt.
Bewaren

In een afgesloten trommel tot een week te bewaren.

sticky abrikozen koekrepen

Je ziet het, ik ben al vroeg begonnen met het delen van inspiratie voor Koningsdag. Volgende week is het namelijk feestweek op Laura’s Bakery en dan is er geen ruimte voor Koningsdag recepten. Wel voor andere toffe dingen, zoals hele gave winacties ter ere van het 5 jarig bestaan van Laura’s Bakery! 😀

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

48 reacties

  1. Ellen schreef:

    Wauw, ze zijn prachtig geworden. En ze smaken vast ook heerlijk!

  2. Malou schreef:

    Wauw, wat zijn ze mooi!

  3. Margot schreef:

    Ik hou helemaal niet van abrikozen, maar dit ziet er wel heerlijk uit!

  4. Joyce schreef:

    Ze zijn misschien iets te ‘sticky’ voor mij, maar zien er wel heerlijk uit. Ik ben benieuwd naar de feestweek volgende week 🙂

  5. Anouk schreef:

    Lekker! Ik wil graag aan de slag gaan met een glutenvrije variant, wat zou de verhouding meel en bakpoeder zijn ipv het zelfrijzend bakmeel? 🙂

    1. Rianne schreef:

      Anouk,
      Voor ong. 125 gram zelfrijzend bakmeel glutenvrij heb ik de volgende verhouding genomen: 125 gram rijstmeel, 1 1/2 theelepel bakpoeder en een snuf zout.

      1. Anouk schreef:

        Ah top, dank je wel!

  6. Marlissa schreef:

    Dit is echt het proberen waard! Lekker zeg met abrikozen 🙂

  7. Rianne schreef:

    Ik heb ze net gemaakt, maar dan glutenvrij, zonder zuivel en zonder witte suiker.
    Erg goed gelukt en heerlijk van smaak.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te horen! Geniet er van! 🙂

  8. Marloes schreef:

    Ze zijn prachtig geworden! Nu houd ik zelf niet zo van abrikozen, maar je kunt natuurlijk elke smaak nemen die je lekker vindt :).

    1. Laura's Bakery schreef:

      zeker, je kunt elke smaak gebruiken die je lekker vindt!

  9. Anneke schreef:

    Is i.p.v. de confituur ook gewone jam te gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan ook 🙂

  10. Bas schreef:

    Zien er heel erg lekker uit!

  11. Marja schreef:

    Ze zien er heerlijk uit Laura. Ik ga ze zeker proberen, maar ik ben er van overtuigd dat ze lekker zijn. En natuurlijk ben ook ik reuze benieuwd naar de feestweek recepten e.d.
    Groetjes en een heel fijn weekend Laura.
    Marja. 😀

  12. Joke Kieft schreef:

    Ja deze waren lekker 😉 en mooie foto’s ook weer.
    En die feestweek gaat helemaal geweldig worden.
    Meid, 5 jaar geleden alweer dat je met Laura’s Bakery begon. De tijd vliegt !!!

    Liefs, Mam ♥

  13. Annuschka schreef:

    Hoi…was er net mee bezig maar klopt het dat het deeg heel erg kleeft en zacht is zeg maar…?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het klopt dat dit deeg wat zachter is, dat heb ik er ook bij gezet 😉

  14. Lucie schreef:

    Ik heb ze gemaakt met rabarber-aardbei compote, ze waren heerlijk!!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oohh dat klinkt zeker lekker!

  15. Nicole schreef:

    Oeps.. Eigenwijs dacht ik wel met een klein opstaand deeg randje uit te kunnen in plaats van de bakplaat verkleinen… Geen succes! Volgende keer toch maar de bakplaat kleiner maken..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha nee, dat wordt lastig als het deeg smelt inderdaad 😉

  16. Linda schreef:

    Hoi,

    is het ei belangrijk in dit recept of zou ik het ook weg kunnen laten/vervangen (ivm allergieën)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt het proberen weg te laten, maar je zult wel een ander resultaat krijgen.

  17. Crystal schreef:

    Ooo yum! Maar ik ga de bovenkant vervangen door een laag kruimeldeeg ???

  18. Marjolijn schreef:

    Afgelopen woensdag deze koek gemaakt. Hoewel het deeg super plakkerig was en erg lastig te verdelen, was het eindresultaat heerlijk!! De koek is de moeite zeker waard! 🙂

  19. Jen schreef:

    Ik kreeg bijna een nervous breakdown van dat deeg! Wat een drama om te verdelen! Onze koekrepen lijken eerder op een abrikozenvlaai 🙁 tips hoe het deeg beter verdeeld kan worden? Uitrollen was geen optie!

    1. Laura schreef:

      Je had nog wat extra bloem kunnen toevoegen als het echt heel plakkerig was. Ik heb zelf ook niet uitgerold, maar in stukjes op de plaat verdeeld en vervolgend met mijn handen aangedrukt.

  20. Marielle schreef:

    Gemaakt met bosbossenjam en abrikozenjam! Bosbessen was een groot succes! Met een beetje ijs en slagroom ook een heerlijk toetje!

  21. Amanda schreef:

    Het is mij dus totaal niet gelukt had naar mijn iedee veelte weinig deeg en was super plakkerig, ook al wist ik dat. Toen heb ik het deeg in rondo vormpjes gedaan en kleine taart vormpjes maar ook daar mislukt. Wat doe ik verkeerd.

  22. Esther schreef:

    Had ook wat problemen met t super plakkerige deeg! Uiteindelijk zonder bakpapier in n goed ingevette vorm uitgesmeerd. T werd alleen niet krokant maar meer n soort zachte koek zoals bij n appeltaart bodem en bovenkant… klopt dit? Zou ze graag wat harder willen moet er dan meer meel bij? Ze smaken wel lekker! Groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat klopt, dit zijn zachtere (en plakkerige) repen. Je zou meer meel kunnen gebruiken, of een ander recept kiezen dat meer geschikt is voor wat je zoekt.

    2. Emma schreef:

      Met 50 gram meer bakmeel krijg je stevig deeg en zijn ze net zo lekker!

  23. Guillaumine schreef:

    Ik heb de originele versie al gemaakt (onlangs) en ook een gedeelte aan mn schoonmoeder gegeven (als bedankje voor t oppassen) zij vond vooral de rand enorm lekker. T was t beste wat ik tot nu toe had gemaakt.. top dus. Nu staat een versie met pruimenjam in de oven.. can ’t wait!!
    T verdelen is inderdaad een crime maar ach.. dan heb ik meer aan mn vingers wat ik mag aflikken hihi..

  24. Peggy schreef:

    Hallo Laura
    Hoelang kan je de repen bewaren en kan je ze ook invriezen
    Groet peggy

    1. Laura Kieft schreef:

      een week ongeveer, en invriezen kan prima.

  25. Cindy ewing schreef:

    Can i get this recipe in English?

    1. Laura Kieft schreef:

      You can use Google translate 😉

  26. Dinneke Kusters schreef:

    Het deeg is niet zo gemakkelijk te verdelen, een tik maak je handen nat !!!
    Het blijft hier een echte favoriet bij familie en vrienden !!!
    Bedankt Dinneke

  27. Barbera schreef:

    Heerlijk dit recept. Al met allerlei soorten jam gemaakt, maar met lemon curd is ie het allerlekkerste. Tip voor het verdelen van het plakkerige deeg: beetje olie op je handen.

  28. Amber schreef:

    Heerlijke sticky koek. Ik heb het recept iets aangepast. Heb 200 gr. Zelfrijzend amandelmeel gebruikt en minder kristalsuiker (100 gr) plus 50 gr. kaneelsuiker. Lekker hoor! ?

  29. Helga schreef:

    Echt heel lekker. Vaker gemaakt al, altijd met abrikozenjam, maar dit keer met lemon curd en 30 gram meer bakmeel. Een beetje fris idee voor de winter misschien, met lemon curd, maar ik was er nieuwsgierig naar en had er zin in. En het was gewoon super lekker. Ik maak mijn handen altijd een ietsje nat met water bij het aandrukken van het deeg, dat werkt prima.

  30. RUTTEN FREDDY schreef:

    ik vond zo heerlijk lekker dessert om bij de koffie te geven als bij vier uurtje

  31. Tineke Zwarts schreef:

    Goedemorgen!
    Begrijp ik het goed dat de aangegeven hoeveelheden voor een bakvorm van 20 bij 20 cm zijn? Het zou zo handig zijn als er in recepten niet gewoon “bakplaat” staat, maar dat de maten erbij gezet worden. Want de ene bakplaat is de andere niet!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt inderdaad! Dat staat ook in het recept, en mocht je een grotere hebben staat ook de tip hoe te verkleinen met aluminiumfolie. We zetten de maten er eigenlijk altijd bij! 🙂

  32. renata schreef:

    dear laura

    just made this apricot slices, wonderful recipe, only l had no apricot jam, so l used rosehip jam. it worked just as well. l have to say, l love your recipes – still, not all of them, but some – and every time l see in my notification on pinterest “laura’s bakery” recipe, l stop and take a good look, pretty much, l’ve made plenty of them. thanks again,

    renata

  33. Kina schreef:

    Ik heb ze net gemaakt, ze zijn erg mooi geworden én zooooooooooooo lekker, moest er ff van snoepen, maar de rest gaat mee nd camping.
    Heb gewoon abrikozen jam gebruikt en je kan er elke jam voor gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *