Spinnenweb mini caramel shortbread

Gepost: 28 oktober 2017 Laatst bewerkt: 22 september 2023
247

Ik vind het leuk dat Halloween steeds wat groter wordt in Nederland. Niet dat ik het vier, maar ik vind het wel leuk om wat baksels te maken in dit thema. Deze spinnenweb mini caramel shortbread taartjes zijn niet zo griezelig, maar wel héél erg lekker. Eigenlijk is het gewoon de grote bekende caramel shortcake taart (of twix taart, wat jij wilt), maar dan in het mini. En met een ander patroontje in de chocolade. Normaal gesproken geef ik gemaakte baksels weg na het proeven, behalve koeken. Die gaan in mijn koektrommel, komen altijd wel een keer van pas. Dat deed ik met deze koeken ook, maar dat was een slecht idee. Ze waren gewoon té lekker, ik kon er echt niet vanaf blijven. Gelukkig voor mij kon ik ze delen met visite zodat ze niet allemaal in mijn buik belandden.

BAKTIP: Ik gebruik dit formaat bakringen in mijn recepten. Deze bakringen zet je op een met bakpapier beklede bakplaat voordat je er deeg in doet. Na het bakken verwijder je de ringen gelijk.

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Spinnenweb mini caramel shortbread

Geef je een (halloween)feestje? Dan kunnen deze spinnenweb mini caramel shortbread tartelettes zeker niet ontbreken.
8-10 koeken

Ingrediënten

  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 90 gram fijne kristalsuiker
  • snuf zout
  • 0,5 ei (ongeveer 25 gram)
  • 200 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder

Karamelvulling

  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 200 blikje gecondenseerde melk (is een half blikje)
  • 2 el donkerbruine basterdsuiker

Chocoladetopping

  • 150 gram melkchocolade
  • 45 gram witte chocolade

Instructies

  • Mix boter, suiker, zout en het ei tot een romige massa. Voeg bloem en bakpoeder toe en kneed tot een samenhangend deeg. Laat het deeg een uurtje rusten in de koelkast.
  • Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot 4-5 mm dikte. Neem een uitsteker die een paar maten groter is dan je bakringen (mijn bakringen zijn 8 cm in doorsnede). Steek een lapje deeg uit en bekleed je bakring hiermee. Snij de overtollige randjes deeg weg en plaats de ring met deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Prik gaatjes in de bodem.
  • Bak de tartelettes in 15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Na het bakken laat je ze even afkoelen voordat je de ringen eraf haalt. Wacht hier niet té lang mee, anders kunnen de randjes beschadigen (ja, dat gebeurde mij dus ? ).

Vullen

  • Als de koekbodems zijn afgekoeld, kun je verder met de vulling. Maak eerst de karamel door alle ingrediënten in een steelpan te doen. Zet de pan op een lag vuur en blijf goed roeren tot de suiker is opgelost. Daarna blijf je wederom roeren, maar nu tot je de juiste dikte hebt. Je wilt uiteindelijk een karamel die stevig is, een soort dikke spread die je nog zou kunnen smeren. Als je die dikte bijna behaald hebt, dan draai je het vuur uit en verdeel je de karamel direct over de koekbodems.
  • Werk vlot door, want als de karamel afkoelt, dikt deze verder in en is het minder goed te verspreiden over de bodem van je taartjes. Terwijl de karamel afkoelt. Smelt je beide soorten chocolade au Bain-marie.
  • Begin met de melkchocolade. Smelt twee derde van de chocolade au Bain-marie, wanneer dit helemaal gesmolten is haal je de kom van de pan en voeg je de resterende chocolade toe. Roer even door en smelt dan de witte chocolade op dezelfde manier. Roer in beide soorten chocola tot het helemaal gesmolten is. Ze zullen ongeveer tegelijkertijd klaar zijn.
  • Het is handig om de taartjes in 2 of 3 delen af te maken, je wilt namelijk niet dat de chocolade al gestold is voordat je het spinnenweb maakt. Schep ter voorbereiding vast de witte chocolade in een spuitzak waar je met een schaar een klein puntje afknipt.
  • Zet een paar koekbodems voor je neus en schep hier wat melkchocolade op. Spreid gelijkmatig uit en pak dan de spuitzak met witte chocolade erbij, spuit vanuit het midden een spiraal op het taartje. Met een cocktailprikker trek je vanuit het midden strepen naar buiten door de chocola (prik niet in de karamel), zo ontstaat er een spinnenweb patron. Blijven de strepen een beetje ‘open staan’? Tik dan met het taartje een paar keer op je werkblad, de chocolade vloeit zo weer uit.
  • Maak op deze manier alle mini caramel shortbread taartjes af en laat de chocolade helemaal stollen.

Tips

  • Lees hier meer over het tempereren van chocolade zonder thermometer.

Tips

Ik gebruik nu een ander deeg dan normaal bij tartelettes. Dit gebruikte deeg zakt tijdens het bakken iets meer in bij de randen, dat is niet erg.
Bewaren

Je bewaart deze heerlijke kleine gebakjes met karamel en chocolade gewoon in de koektrommel, hierin blijven ze zeker 2 weken goed. Al denk ik niet dat ze daar daadwerkelijk zo lang in zullen zitten ? .

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

41 reacties

  1. Vanessa schreef:

    Superleuk en lekker idee! Maar welke maar ringen gebruik jij hiervoor??diameter en hoogte??

    1. Laura Kieft schreef:

      8 cm zoals in het recept staat. Die zijn geloof ik 2 cm hoog.

  2. Lieke schreef:

    Ik heb nog een blikje dulce de leche staan. Kan ik dat ook gebruiken voor de caramelvulling? En wat voor vormpjes gebruik je? Ze zien er heerlijk uit! Ik denk niet dat een koektrommel hier in huis nodig is hahaha

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, maar de karamel uit het recept vind ik wel echt lekkerder en beter geschikt (is steviger) voor dit recept. Ik gebruik bakringen van 8 cm.

  3. Marielle schreef:

    Ik heb helaas geen bakringen, maar wil ze wel graag een keer bakken. Heb je voor mij een tip? Muffinvorm misschien? Het ziet er heerlijk uit!!

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou dan een muffinvorm gebruiken inderdaad

  4. Gijsje schreef:

    Ja die vraag heb ik ook.
    Wat kan ik als vervanging voor de bakringen gebruiken?
    Misschien van die aluminium vormpjes?
    Die hebben alleen wel een bodem?
    Ze lijken me fantastisch.

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou ze ook in een muffinvorm kunnen maken. Die aluminium bakjes zijn net iets te laag denk ik.

  5. Anke schreef:

    Ik vraag me ook een beetje af.. hoeveel bakvormen heb jij? Bijv 5 of 6 bakringen en even zoveel tartelettes en bakt 2 x of heb je overal zoveel van? Met maar 2 ringen staat de oven wel heel lang aan… Nu zijn het de kleintjes niet maar het neemt zoveel plaats in beslag al die bakvormen.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb 6 bakringen, dus recepten met deze ringen bak ik vaak in twee delen. Ze passen precies op een rijtje in een cakevorm, dus dat scheelt weer met opbergen 😉

      1. Jara schreef:

        Hoi, als je 6 bakringen hebt, en je maat een hoeveelheid voor 8-10 koeken, dan wordt de rest ve ingrediënten toch hard voordat het eerste deel klaar is, of hoe doe jij dat?

        1. Laura Kieft schreef:

          Je maakt eerst alle koekbodems, daarna vul je ze allemaal tegelijk. Je maakt de vulling ook pas als de bodems klaar zijn.

  6. Laura schreef:

    Moet je de ringen niet invetten en bestrooien met bloem tegen vastplakken? Mijn bakringen van 8cm zijn relatief hoog in vergelijking met die van jou. 44mm. Waren allemaal zo hoog. Is dat probleem?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je hoeft het niet in te vetten, er zit ook al een laagje bloem aan de onderkant van het deeg natuurlijk. Hogere ringen zijn niet erg, maar ik zou dan het deeg niet tot bovenaan doen (tot de helft).

  7. Laura Kneubühl schreef:

    Hoi Laura

    De karamel werd heel hard. Zelf zou ik hem wat smeuïge willen (houden)
    Hoe kan je dat doen?! De koek is overigens heel lekker! Maar vast nig lekkerder als karamel wat zachter zou blijven (zoals Nutella/pindakaas)

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan heb je de karamel te lang doorgekookt, bij mij was hij nog zacht en smeuïg namelijk. Wel iets steviger dan Nutella.

  8. Ilona de Leeuw schreef:

    Kan ik ook gewone suiker gebruiken in plaats van basterdsuiker?

    1. Laura Kieft schreef:

      Voor de vulling heb je wel echt de basterdsuiker nodig. Voor kleur, maar vooral voor smaak.

  9. Romy schreef:

    Hoi Laura
    Ik wil deze heerlijke lekkernij maken voor een verjaardag. Nou wil de jarige heel graag een extra laagje andere vulling erbij, hoe ver zakt de bodem nog in? Dan weet ik hoe hoog ik de bakring moet aanschaffen.

    1. Laura Kieft schreef:

      Het zakt niet heel veel in, maar hoe hoger je de rand maakt, hoe meer het inzakt. Misschien is een grote taart handiger als je met een extra laag wilt werken?

  10. Silvia schreef:

    Wat voor soort bakringen heb jij?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ze komen bij Bouwhuis vandaan.

  11. Jess schreef:

    Als je het deeg in de koelkast legt, gaat het deeg dan te rijzen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee (er zit geen gist in), het moet rusten in de koelkast. De boter wordt dan weer steviger.

  12. Ingrid schreef:

    ik heb vandaag tot 2 x toe de karamel gemaakt, maar matig resultaat. het brand snel aan. in het basisboek staat dat je het vuur hoger moet draaien (dus dat heb ik gedaan, met aanbranden tot gevolg, er staan nu 3 pannetjes in de week) maar hier staat dat niet bij, dus gewoon het vuur laag houden kan ook? brand het dan minder aan? ik was er even klaar mee, maar misschien dat het hem daar dan in zat…

    1. Thea schreef:

      De 1e keer ging het bij mij ook fout. Alles verbrand.
      De 2e keer heb is het wel gelukt en het smaakt heerlijk.
      De warmtebron niet te hoog zetten en snel blijven roeren in de pan. Ik heb een standaard pannetje gebruikt zonder aanbaklaag.

  13. Thea schreef:

    Je kunt de witte chocolade in een spuitzak in de magnetron smelten.

    Ik heb dit zelf al een paar keer gedaan en werkt goed.
    De spuitzakken van de Action zijn daar geschikt voor.

    Ik had het eerst 5 min op 360 W en daarna 1 min op 600 W gedaan.

    Daarna het puntje afknippen en je kunt de decoratie dun op de bruine chocolade spuiten.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goeie tips, thanks!

  14. ingrid schreef:

    die decoratie zit het hem niet in, ook bij de wibra hebben ze daar handige zakken voor, maar die caramel zit me nog steeds dwars… binnenkort toch maar weer eens proberen….

  15. Sylvia Schuit schreef:

    Ze zijn héérlijk. Dank voor het delen van het recept.

  16. Roos schreef:

    Hoi, lijkt me leuk deze te maken voor onze kerst high tea. Even een vraagje, op hoeveel ringen zijn deze hoeveelheden gebaseerd?

  17. Eline schreef:

    Hoi! Kan ik ook mijn muffinvorm omgekeerd gebruiken voor de bodem? Dan worden ze net iets groter. (Anders zijn ze 5 cm breed en wordt decoreren wel extra lastig.. ben niet zo’n held hiermee )

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je bedoeld het deeg over de onderkant heen vouwen om zo een bakje te creëren?

  18. Eline schreef:

    Ja, dat bedoel ik! Inmiddels weet ik zelf het antwoord: nee, dat wordt niks, haha, heb nu een berg aan koekscherven. (Heb vast iets anders tot verkeerd gegaan, ze kwamen niet los, ook niet vlak na het bakken..)

  19. Rianne schreef:

    Hoi! Zojuist heb ik ze gebakken alleen het deeg was heel plakkerig en kreeg het amper gerold ondanks de bloem op m’n aanrechtblad. Wat kan hier de rede voor zijn?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je het deeg wel laten koelen?

  20. Rianne schreef:

    Ja, ruim 2 uur ongeveer. Ik ga het binnenkort nog eens proberen.

  21. FREDDY schreef:

    ik vond een heerlijk dessert om bij groot bezoek te geven met een heerlijk koffie

  22. Kevin schreef:

    Blind bakken had je even moeten vermelden. Alles zakt in elkaar als je jouw recept volgt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Voorbakken staat wel vermeld in het recept? Je kunt uiteraard een blindbakvulling toevoegen voor de zekerheid, al was dat bij mij niet nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *