Roomboter kransjes

2 januari 2012
42

Ik ben gék op roomboterkoekjes, liefst met amandelschaafsel of grove suiker bovenop! Met de feestdagen zijn deze koekjes in de vorm van kransen gelukkig volop in de schappen te vinden. Alleen, de kleine zijn net wat te klein en de grote zijn wel heel erg groot. Een leuk tussenmaatje heb ik in ieder geval nog niet gevonden. Dan maar zelf aan de slag dus.

Bij de molen in Santpoort had ik een tijdje geleden wat lekkere bakmixen gekocht. Zo ook de mix voor roomboterkoekjes. Meestal maak ik koekjes volgens recept en niet aan de hand van een mix, maar dit keer vond ik het wel eens makkelijk. Aan de mix hoefde ik enkel nog roomboter toe te voegen, makkelijker kan haast niet. Volgens de verpakking zou ik balletjes moeten draaien en deze op de bakplaat iets plat drukken, eigenwijs als ik ben wilde ik het natuurlijk anders. Ik wilde namelijk ook van die mooie kransen maken!

Daarom heb ik het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uitgerold tot een dikte van ongeveer een halve centimeter. Ik heb ze bewust wat dikker gelaten omdat ik dacht dat het koekjes zouden worden die gingen uitlopen, dat is namelijk meestal zo wanneer je de deegballetjes zo op de bakplaat kan leggen. Met twee uitstekers heb ik de kransen gemaakt.

De kransen heb ik ingesmeerd met een geklopt eitje en er wat geschaafde amandelen over gestrooid. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om grove suiker te gebruiken in plaats van de amandelen.

Et voila, heerlijke roomboterkransjes!

Geen makkelijke bakmix in huis? Ik heb hier een recept gevonden voor lekkere roomboterkoekjes.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

7 reacties

  1. Lekker zeg! Voor jou en je familie een heel gezond en smakelijk nieuw jaar gewenst!

  2. Joke schreef:

    Mooi gemaakt hoor en ik kon er gelukkig nog eentje op de valreep proeven 😉

    Liefs, Mams ♥

  3. Nokkie schreef:

    Hai,

    deze zien er aantrekkelijk uit.
    Ik ga dit jaar ook eens proberen kerstkransjes te bakken.
    Weet je nog welk formaat uitstekers je hebt gebruikt?
    Je had toen bewust voor een tussenmaatje gekozen, dus misschien weet je het nog?.

    Groetjes,
    “Nokkie”

    1. Laura's Bakery schreef:

      ik gok dat de buitenmaat zo’n 5cm was

  4. Nokkie schreef:

    Oké, dank je.
    Ik heb gisteren de eerste gemaakt volgens het recept van Cees Holtkamp (van internet gehaald).
    Ik vond ze erg lekker en niet zo moeilijk om te maken.
    Alleen heb ik ze te lang gebakken, ik wist niet dat de koekjes nog zacht moeten zijn als je ze uit de oven haalt.
    Bedankt voor de inspiratie en het antwoord.

  5. Laura schreef:

    en hoelang en op welke temperatuur mag het in de oven 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *