Wie wel eens op google zoekt naar een lekker recept zal regelmatig Smulweb zien staan tussen de resultaten. Smulweb is een website vol met recepten die door de leden worden toegevoegd. Sinds kort heeft Smulweb ook een eigen magazine; ‘Smult’. Vandaag een review over de eerste editie van dit magazine.
Ik zag al vaker kleine afbeeldingen van de cover voorbij komen op internet. Als er een taart op staat trekt dit natuurlijk al snel mijn aandacht. De lay out doet me een beetje denken aan het magazine Sweet Bakery. Van alle kleine afbeeldingen die ik zag was ik nieuwsgierig geworden. Toen ik het magazine binnen kreeg was ik wel een beetje teleurgesteld toen ik de covertaart eens wat beter kon bekijken. Geen prachtig spektakelstuk maar een taart die niet mooi is afgewerkt en vol zit met plooien. Het concept van de taart vind ik leuk, maar de afwerking had beter gekund.
Maar goed, de kwaliteit van het tijdschrift hangt niet af van die ene taart (al geeft het wel een eerste indruk) dus laten we eens verder kijken. Op pagina 9 staat een duidelijke recepten index. Met gekleurde stipjes worden verschillende categorieën aangegeven; vlees, vis, vergetarisch, zoet & desserts en bbq. Die roze stipjes van zoet & desserts ben ik gelijk gaan tellen; 13 zoete recepten. Een mooi aantal tussen tal van voor- en hoofdgerechten.
Naast recepten vind je leuke winkeltips in het magazine. Er wordt Surinaams gekookt met tv-kok Ramon Beuk en er wordt aandacht besteedt aan ongewone producten uit de supermarkt. Leuke artikelen om te lezen en ook van de recepten krijg ik trek. Wat ik ook een erg leuke rubriek vind is het kijkje achter de schermen in een restaurant, want wat eten zij nou eigenlijk ’s avonds? Ook out of the box vind ik leuk. Twee smulwebbers krijgen een doos met ingrediënten en mogen hier mee maken wat ze willen. Leuk om te zien dat je met dezelfde ingrediënten zulke verschillende gerechten op tafel kunt zetten.
Naast de wat uitgebreidere artikelen en recepten is het laatste gedeelte (ongeveer een derde) van het magazine gevuld met kortere recepten. Allen zijn het recepten die afkomstig zijn van smulwebbers. Dus recepten die mensen online hebben gezet op Smulweb en nu in het magazine staan, voorzien van mooie foto’s. Wat mij opvalt bij de zoete recepten is dat bij taarten nergens staat vermeld welke vorm je nodig hebt, die maten zijn vaak wel erg handig om te weten.
Mijn oordeel
Smult is een magazine met een grote diversiteit aan gerechten. Voor iedereen staat er wel iets in wat hij/zij lekker vindt. Leuk om te zien hoe een website vol met recepten een magazine heeft wat ook daadwerkelijk gekoppeld wordt aan de website. Dat zie je aan de recepten die afkomstig van van hun smulwebbers. Die koppeling met de site mag van mij overigens wel iets minder. Als ik een food magazine lees zit ik niet te wachten op de beren verzameling van een smulwebber. Prima als je een lid uitlicht, maar hou het dan wel culinair door bijvoorbeeld een kijkje in de keuken te nemen. Stiekem blijf ik toch ook nog wel teleurgesteld over de covertaart, laat die volgende keer alsjeblieft maken door iemand met ervaring.
Smult is te koop in de winkel voor €4,95