Een beetje fanatieke thuisbakker (of thuiskok natuurlijk!) heeft wel een receptenboek of schrift met zijn of haar favoriete recepten. Ik heb zelf een notitieboekje dat ik gebruik maar het merendeel van de recepten staat gekrabbeld op losse blaadjes en liggen allemaal op een hoop in een la. Ik werk al die recepten natuurlijk wel uit voor de website en daarmee is vooral Laura’s Bakery mijn receptenboek. Wanneer ik dus koekjes ga maken kijk ik op de site voor mijn basisrecept en krabbel ik de benodigde ingrediënten weer opnieuw op een blaadje. Best wel een gedoe dus. Een duidelijk receptenboekje leek mij handiger. Ik kwam zo’n handig boekje tegen op Fonq.nl van het merk Moleskine dat vele verschillende soorten notebooks heeft. Een merk waar ik vele mensen al erg enthousiast over had horen zijn, dus dat moest vast een goed en handig boekje zijn! Ik testte het voor jullie uit.
Dit receptenboek komt uit de Passion serie, een serie boekjes die allemaal een bepaald thema hebben. Dit varieert van muziek en reizen tot katten en tuin, maar ook dit receptenboek dus. Het boekje ziet er op het eerste gezicht al goed uit. De kaft heeft een mooie print van allerlei keukenmaterialen. Toen ik het boekje opensloeg zag het er ook goed uit, het duurde alleen even voordat ik doorhad dat alles in het Engels is. Waarom weet ik niet, maar ik had toch een Nederlands boekje verwacht. Het maakt voor recepten niet heel erg veel uit, zeker niet omdat je zelf je recepten opschrijft. In het boekje zaten ook nog wat stickervellen. De witte stickers kun je gebruiken om zelf tabs aan te passen, deze laat ik straks duidelijker zien op de foto. De grijze en roze stickertjes kun je gebruiken om bij een recept aan te geven of je het heel lekker vind, of het gezond is en nog veel meer.
In het boekje zijn ook een aantal handige pagina’s opgenomen, zoals deze food facts. Ook dit is in het Engels en daarom misschien wat lastiger, maar er staat een omrekentabel voor gewichten en dergelijke in wat het weer gemakkelijk maakt. Achterin kun je trouwens ook je eigen index maken. Per pagina staat een klein lijntje waar je de naam van je recept op kunt schrijven. Zo kun je altijd makkelijk zoeken naar het recept dat je nodig hebt. Ook zijn er nog een flink aantal blanco pagina’s voor aantekeningen en dergelijke.
Er zijn twee rijen met tabbladen, de eerste bestaat uit bovenstaande onderwerpen. Ik wilde zelf liever al mijn zoete recepten in dit boekje verzamelen. Op de blanco stickertjes heb ik daarom mijn eigen categorieën geschreven en over de bestaande heen geplakt. Je kunt dit zien op de laatste foto. Ik kom nu alleen een beetje raar uit bij het laatste tabblad, dat was ingericht op cocktails (welk soort glas etc.) en ik heb daar koekjes van gemaakt.
Op bovenstaande foto staat links een pagina voor je recepten, deze zitten achter de eerste rij tabbladen. Vul eerst de titel van je recept in, dan de ingrediënten met als laatst de beschrijving. Aan de zijkant kun je verschillende dingen invullen als moeilijkheidsgraad, voorbereidingstijd, baktijd, aantal personen, etc.. Rechts een pagina zoals deze zijn achter de tweede rij tabbladen, ik weet eerlijk gezegd nog niet zo goed hoe ik deze pagina’s ga indelen. Ik had het makkelijker gevonden als ze hier ook gewoon recept pagina’s van gemaakt hadden. Ik denk dat ik hier ook recept pagina’s van ga maken, maar ik moet nog even kijken hoe ik dat nu precies wil doen.
Zo zien de pagina’s er uit als ze met recepten gevuld zijn. Ik moest wel opletten dat ik niet te groot ging schrijven want anders paste het niet zo goed op de pagina. Ik vind het fijn om zo mijn recepten bij elkaar te hebben. Tijdens het bakken pak ik nu mijn receptenboekje erbij en dat laat ik gewoon open in de keuken liggen. Werkt toch fijner en gemakkelijker dan steeds weer het reccept opzoeken en de hoeveelheden overnemen. Nu heb ik mijn meest gebruikte recepten allemaal bij elkaar wat ik prettig vind. De recept pagina’s vind ik goed ingedeeld. Lekker overzichtelijk, al moet je niet een al te groot handschrift hebben. Per categorie heb je genoeg pagina’s om 17 recepten op te schrijven. Er zitten ook drie handige touwtjes in het boekje die je bij de recepten kan doen die je op dat moment nodig hebt. De blaadjes zijn trouwens niet heel erg dik. Je ziet duidelijk dat er op de achterkant is geschreven, maar dit is niet heel erg storend gelukkig. De pagina indeling achter de tweede rij tabs had ik liever anders gezien. Met de recepten lay-out had ik meer gekund. Al met al vind ik het een fijn boekje om al mijn recepten bij elkaar te hebben en ik gebruik het dan ook regelmatig.
Het Moleskine receptenboek is inmiddels niet meer verkrijgbaar via Fonq.
Hebben jullie een receptenboek of schrift waarin je jouw favoriete recepten noteert?
Fijn een review hier over.
Ik was er al een poos benieuwd naar!
Hoi laura,
Ik heb een map met tabbladen en insteekhoezen, zo worden de recepten ook niet vies en als iemaand het recept wil kan ik het zo kopieeren. Ik vind het erg handig.
Hoi Laura,
Leuk artikel en zeker de moeite waard om eens te kijken naar dit schrift.
Zelf heb ik 2 grote schriften, die ik ingedeeld heb naar soort gerecht (soepen, vlees, vis, nagerechten enz.). Hierin plak ik de recepten die ik uitgeknipt heb en hierbij reserveer ik plaats om mijn opmerkingen erbij te schrijven. Werkt ook heel goed.
Verder trouwens mijn complimenten voor je website en je recepten! Ben er heel blij mee!
Hoi Laura,
Wat een leuke review.
Zelf heb ik ook dit kookschrift en ik ben er erg blij mee.
In het begin had ik de stickers moeten plakken, maar heb dat dus niet gedaan.
Daardoor staat het nu wat door elkaar, opzich niet erg, het zegt ook wat over deze soms chaotische hobbykok 😉
Ik heb al meerdere keren verlekkerd bij dit receptenboek staan kijken. Maar mijn huidige systeem werkt eigenlijk prima, en dan zou ik weer alles over moeten zetten. Daar heb ik dan weer wat minder zin in.
Ik heb al mijn favoriete recepten uitgetypt. Ik heb ze geprint en geordend in een multomap. Die staat voor het grijpen in de keuken, dus ik kan zo aan de slag met mijn favoriete recepten.
Wat ik overigens een voordeel vind van een multomap, ten opzichte van deze Moleskine, is dat het makkelijker is een recept toe te voegen of juist eruit te halen als je een betere variant hebt gevonden. Het is iets flexibeler en dat vind ik wel erg prettig.
Ik heb alles in mijn computer staan. Op alfabet. Heb ik een recept nodig dan leg ik de computer op een tafel naast mijn werkblad. Soms print ik een recept. Dit gaat in een plastic insteekhoesje in een ringband.
Mijn blog is mijn receptenboek :-). En de recepten die ik al heb geprobeerd en nog moet uitwerken hangen (op losse blaadjes geschreven, ja, haha) op de koelkast.
Hoi, ja die losse blaadjes herken ik heel goed, zo is dat hier dus ook. En vooral die je regelmatig gebruikt, maar de meeste ken ik wel uit mijn hoofd. Zijn meer de recepten waar veel verschillende ingredienten zijn. Maar wel een makkelijk boekje heb je gevonden hoor, denk wel een idee om ook te bestellen
Nou ik heb weer een mooi kerst cadeautje voor op mijn lijstje.
Er bestaat ook een moleskine passion dessert journal met onder andere tabbladen toegespitst op desserts en een woordenlijst met baktermen. Ziet er ook best leuk uit 🙂
Oh echt? Die ken ik helemaal niet, ga eens even zoeken
Ik heb samen met mijn man een grote ordner waar heen zijn kook en ik mijn bakrecepten in stop.
De meeste recepten starten eerst als krabbels op een stukje papier. Als we het lekker vinden zetten we ze in de computer (makkelijk als iemand er naar vraagt). Als de recepten helemaal perfect zijn printen en lamineren we ze voor in de ordner.
Maar ik wil ooit nog een keer al onze recepten in een boekje bundelen; kan ik dat als naslagwerk gebruiken.
Lijkt me een heel fijn receptenboekje, vooral met die stickertjes. Maakt het toch even iets leuker. 🙂
Dank voor deze beoordeling! Ik heb hem nu aangeschaft, en ben er erg blij mee!
Helemaal mee eens dat het fijn was geweest als alle bladen receptenbladen waren. Mocht je nog tips hebben voor een handige indeling, dan hoor ik dat graag!
Heb je achterin ook gezien dat je een inhoudsopgave kunt maken? 🙂
Ik gebruik een kaartenbak met kaarten waar ik recepten op schrijf en tabbladen op alfabetische volgorde ertussen. Als ik iets ga maken is het een kwestie van de bak mee naar de keuken, receptkaart eruit en aan de slag.
Hoi Laura,
Onder het mom van ‘beter laat dan nooit’;
Op moleskine.com kan je je registreren en een template downloaden voor de achterste pagina’s (de normale recepten template of een ‘cocktail’ versie). Die kan je dan afdrukken en inplakken. Zelf vond ik het ook niet zo handig dat die 2e rij met tabs niet dezelfde pagina indeling had, maar ach. Misschien dat je er wat aan hebt.
Er leuke blog trouwens! Er staan veel te veel goede recepten op 😉
Hi Laura,
Inmiddels is het alweer 7 jaar geleden dat je dit bericht hebt gepost. Ik vroeg me af of je nu 7 jaar later dit boekje nou ook veel hebt gebruikt.
Nee, niet vaak genoeg. Daarom komt nu mijn eigen receptenboek uit, met daarin alles verbeterd wat me niet beviel aan andere receptenboeken! https://www.laurasbakery.nl/reserveren-het-lauras-bakery-receptenboek/