Review: Kookschool Patisserie

Gepost: 7 november 2015 Laatst bewerkt: 28 juni 2023
0

kookschool patisserie 1

Misschien ken je de serie Kookschool boeken wel. Dit zijn kookboeken waarin de recepten op een ietwat andere wijze gefotografeerd worden, de ingrediënten staan namelijk los afgebeeld en de boeken staan ook bomvol stap-voor-stap foto’s. Toen ik hoorde dat het boek Kookschool Patisserie uit zou komen en de bijbehorende prachtige kaft zag, wilde ik hier gelijk meer van weten. De pakketdienst bracht het boek een tijdje geleden langs en wow, wat is hij gigantisch. Op Instagram liet ik met een foto al zien hoe groot dit boek is. En de tekening die je op de voorkant ziet, zo worden ook alle recepten uitgetekend. Naast de gewone foto uiteraard. Kortom, een bijzonder bakboek.

kookschool patisserie 2

Als je in dit boek gaat bladeren kun je maar beter aan tafel gaan zitten, hij is naast groot ook redelijk zwaar. Niet een boek dat je ’s avond in bed nog even doorbladert dus 😉 . Ik ging er zelf ook even goed voor zitten en met een lekkere kop thee erbij bladerde ik het boek van voor tot achter door. De inhoudsopgave is duidelijk. Het boek begint met verschillende soorten basisrecepten, daarna komt de patisserie aan bod. Dit is weer onderverdeeld in allerlei soorten recepten. Na de recepten worden tips en technieken behandeld.

kookschool patisserie 3

Maar eerst de basisrecepten dus. Ik ben dol op basisrecepten en vind het dan ook altijd fijn als deze in een boek staan. Het hoofdstuk is ingedeeld op deegsoorten en meer. Maar liefst 42 basisrecepten staan er in dit boek. Van een zanddeeg en croissantdeeg tot profiterolesaus en citroencrème. Het zijn verder niet alleen de recepten die worden gedeeld, maar ook meer informatie. Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd waarom een beslag op een bepaalde manier bereid moet worden, er worden tips voor de bereiding gegeven en er wordt ook van alles vertelt over de toepassing. Heel erg leerzaam dus.

kookschool patisserie 4

Als je de basisrecepten hebt, kun je die gebruiken om de patisserie recepten mee te maken. Elk recept begint met een illustratie van de doorsnede van het gebak. Naar elk element staat een pijltje met wat het is. Van chocoladeschaafsel tot romige ganache. Erg leuk om te zien hoe die prachtige taarten nu zijn opgebouwd. Daarna volgt een foto van de ingrediënten waarbij zelfs staat aangegeven voor welk onderdeel van het recept je dat nodig hebt. Het volgende bij elk recept zijn de stap-voor-stap foto’s en een foto van het eindresultaat. Completer kan eigenlijk niet. Alleen bij de eenvoudige recepten is de uitwerking soms iets minder uitgebreid.

kookschool patisserie 5

Wat voor recepten je dan kunt maken? Nou, wat eigenlijk niet! Kies voor een fraisier, mokkataart, brioche, millefeuille of madeleines. Dit zijn waarschijnlijk recepten waar je wel eens van hebt gehoord. Er staan ook recepten in die misschien iets minder bekend zijn. Een Opéra bijvoorbeeld, of misschien kies je voor de Saint-Honoré, Tropézienne of Mont-Blanc. De keuze is reuze 😉 .

Als je denkt dat je het wel gehad hebt na de laatste recepten, heb je het mis. Dan komen namelijk nog de tips en technieken aan bod. Deze worden ook met foto’s en illustraties toegelicht. Hoe gebruik je een spuitzak, tips voor het decoreren, het voorbereiden van een vorm. Alles komt aan bod.

kookschool patisserie 6

Wat vind ik ervan?

Kookschool Patisserie is een pareltje onder de bakboeken. Wil jij die in Frankrijk gegeten gebakjes thuis ook kunnen maken? Dan is dit boek je vriend. Sowieso als je de Franse patisserie onder de knie wilt krijgen. Het boek is niet alleen prachtig vormgegeven, elk recept is ook gewoon ontzettend duidelijk uitgelegd. Franse patisserie is toch iets ingewikkelder dan de gemiddelde cake en dat kan best een drempel vormen om aan de slag te gaan. Geloof mij, met dit boek durf je het aan. Met €29,99 is dit boek ietsjes duurder dan de meeste bakboeken, maar die 5-10 euro meer is dat echt dubbel en dwars waard. Of ik ook nog iets kan verzinnen aan dit boek, dat niet helemaal naar wens is? Nee, eigenlijk niet. Ik kan geen enkel nadeel of puntje van kritiek verzinnen. Dit boek mag bij de bakliefhebber niet op de boekenplank ontbreken!

Dit boek is inmiddels niet meer verkrijgbaar via de bekendere online winkels.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

17 reacties

 1. MeikesKitchen schreef:

  Hoi Laura, ik zag dit boek laatst voorbij komen op twitter of Facebook en dacht: misschien is het wat en dus besteld. Nou, het is écht een van de beste patisserie boeken die er zijn. Alles zo goed uitgelegd en duidelijk . Ik kan er nog heel veel van leren. Voorheen bakte ik vanaf blogs en als je kunt lezen kun je ook bakken maar echt ervan leren doe je niet. Daarom ben ik zó blij met dit boek. Ik hoop dat je met dit artikel veel lezers enthousiast kunt maken over dit boek. Ook wil ik je nog bedanken voor je geweldige blog. Ik zoek nogal eens wat oo als ik het niet weet. Lieve groetjes Marja ?MeikesKitchen ?

 2. Margot schreef:

  Wat een handig boek zo met die duidelijke foto’s!

 3. Trudy schreef:

  Lijkt me een goed boek.
  Op de een of andere manier geeft de buitenkant al vertrouwen!

 4. Arja schreef:

  Dit had ik gisteren moeten lezen, vanochtend gezien maar niet de moeite genomen om even te bekijken 🙁

 5. Carla schreef:

  Dit boek is een Hebbeding!
  Xus,
  Car

 6. Melissa schreef:

  Hoi Laura! Wat een leuke review!
  Ik ben benieuwd welk boek jij meer aan zou raden, de bakbijbel van Rutger of deze? Ik ben op zoek naar een goed en fijn basisboek, maar zo te lezen aan je reviews zijn ze dat eigenlijk allebei wel? Wat is het verschil tussen deze twee boeken?

  Groetjes!

  1. Laura schreef:

   Pfoe, dat is een lastige. Hier staan meer ingewikkeldere projecten in, maar die worden wel heel goed uitgelegd. Daardoor ook net even andere recepten dan je meestal vindt in bakboeken. De bakbijbel is meer algemeen een hele goede basis, niet per se gericht op het Franse. Als je al veel bakboeken hebt, zou ik voor kookschool patisserie gaan.

 7. Trea schreef:

  Een boek zoals dit zocht ik! Ben er zo blij mee. Dank voor je review Laura. Wat heb je toch een goede en mooie blog over bakken. Als ik iets over bakken wil weten dan val ik heel vaak terug op jouw blog.

  1. Laura schreef:

   Wat leuk om te horen, dankjewel! En heel veel plezier met dit boek 😀

 8. Eric van de Belt schreef:

  Goed dat is een review van de buitenkant……. kloppen de recepten ook? Dat is immers veel belangrijker. Maar goed de dames zijn het erover eens dat het mooi en zwaar en groot is. Is er ook al een van de dames die er uit heeft gebakken?

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik kijk natuurlijk niet alleen maar naar de buitenkant, maar bestudeer ook veel recepten. Lijkt mij logisch bij een review 🙂 Ik heb inmiddels ook gebakken uit het boek en dat ging helemaal goed.

 9. Regina schreef:

  Hoi Laura. Je zegt hier dat het boek 30 euro kost, maar via de link en zo op bol.com is hij 150 euro….. Weet je ook een site waar hij goedkoper op is…. 150 is een hoop geld…..

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hi Regina, dat is gek! Als ik google dan vind ik ‘m meteen voor rond de 30 euro, dus dat kun je het beste even doen.

   1. regina schreef:

    hi Laura, waarschijnlijk is dat de Engelse versie. de Nederlandse versie is nergens meer te verkrijgen (of ik moet iets over het hoofd hebben gezien). ik heb overal naar toe gebeld. als jij nog een plekje weet waar ik de Nederlandse versie kan krijgen voor 30 euro, zou ik je zeer dankbaar zijn.

    1. Laura's Bakery schreef:

     Sorry, helaas weet ik het verder ook niet.. Je kunt de uitgeverij even mailen? 😉

    2. Cindy schreef:

     Regina, klopt. Nederlandse versie is uitverkocht en 2e hands exemplaren vraagt men zo rond de €150,- voor.
     Mijn man heeft net een e-mail naar de uitgever gestuurd (Kosmos) of ze overwegen nog een druk te drukken. Als meerdere mensen mailen is de kans misschien groter!?
     Ik zou het boek ook heel graag willen hebben. Ben al een tijd op zoek naar een ècht basisboek met technieken en informatie om meer te kunnen leren over het bakken.

 10. Alinda schreef:

  Het kost nu 239 euro bij Bol.com .Dus als je jouw exemplaar voor 30 euro wilt verkopen houd ik me aanbevolen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *