Review IJspret

3 mei 2014
0

review ijspret 1

Met boeken over ijs ben ik altijd een beetje huiverig. Ik heb geen ijsmachine thuis en wil dus niet met een boek zitten waarvan de receptuur alleen maar is gebaseerd op zo’n machine. Van Kosmos mocht ik een review schrijven van het nieuwste boek van Linda Lomelino; IJspret, een boek over alleen maar ijs! Ik ben dol op de stijl van Linda en was dan ook heel erg nieuwsgierig naar het boek. Van de cover werd ik al enthousiast, zien die ijsjes er niet goddelijk uit?! Ik begon dus gelijk te duimen dat je deze heerlijkheden ook zonder ijsmachine kunt maken. En ja hoor, dat kan! Lees snel verder voor mijn oordeel over dit verfrissende boek.

review ijspret 2

De inhoudsopgave is kort maar krachtig. Het eerste hoofdstuk is een inleiding op het ijs maken. Handig, want hier heb ik dus echt geen verstand van. De overige hoofdstukken zijn ingedeeld op soort ijs; roomijs, sorbets, ijslolly’s, ijstaarten, drankjes en extra’s.

review ijspret 3

Het eerste hoofdstuk is maar klein, het zijn twee pagina’s vol met tekst. Hier lees je over verschillende ijssoorten, benodigd keukengerei, ingrediënten, de (voor)bereiding en natuurlijk hoe je de recepten zonder ijsmachine kunt maken. Heel fijn en dat blijkt ook nog eens makkelijker te zijn dan je denkt.

review ijspret 4

Het hoofdstuk met roomijs begint met een basisrecept voor vanille-ijs, met daarna een aantal variaties op dit recept. Ook van chocolade-ijs worden verschillende varianten genoemd. Na deze recepten volgen er een hoop ijsrecepten met allerlei fruitsmaken. Ook bijzondere smaken als crème  brûlée-ijs  en zuurstokijs staan in het boek. Al heel veel lekkere recepten dus. En dan zitten we nog steeds in het eerste hoofdstuk.

Het volgende hoofdstuk bestaat uit sorbets en sherbets. Dit is lekker fris ijs dat je meestal maakt van vruchtenmoes en siroop. Geen melk dus en daardoor goed geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie. Deze recepten zijn vooral gemaakt van fruit, maar er zit ook een chocolade versie tussen.

review ijspret 5

Van het hoofdstuk ijslolly’s word ik heel blij. Hallo inspiratie voor de Zoku ijsmaker! Het zijn jammer genoeg maar 3 recepten, maar met de basis kun je zelf natuurlijk prima variëren en zo lekkere eigen smaken bedenken.

In het vijfde hoofdstuk staan ijstaarten en desserts centraal. Leuk! Zo kun je pas een feestelijke ijstaart op tafel zetten. Weg met de Viennetta, voortaan maken we onze eigen ijstaarten! Een Rocky Road IJstaart is toch veel leuker?

review ijspret 6

In het hoofdstuk met drankjes staan ice cream floats. Ik had hier zelf nog nooit van gehoord, maar het komt neer op frisdrank met een bolletje ijs. Ik kan me nog niet zo goed voorstellen hoe dit zal smaken en weet eerlijk gezegd ook niet of ik het snel zou proberen 😉 kent één van jullie dit? Zo ja, is het lekker?

Het allerlaatste hoofdstuk geeft je nog wat leuke extra’s. Linda laat zien hoe je zelf je ijshoorntjes kunt maken maar geeft ook recepten voor sauzen. Lekker voor over het ijs heen.

review ijspret 7

Wat vind ik van het boek?

Een zoet boek dat even helemaal anders is dan de meeste zoete boeken die ik op mijn plank heb staan. De fotografie is prachtig uitgevoerd door Linda Lomelino zelf en ze heeft ook nog eens elk recept van een foto voorzien. De receptuur is helder en duidelijk omschreven en hier en daar van handige tips voorzien. Als ik het allemaal zo lees vraag ik mij af waarom ik nog niet eerder zelf ijs heb gemaakt. Stiekem begin ik al te denken aan een ijsmachine, want dan is het helemaal makkelijk! Eerst maar eens zonder proberen, dit boek geeft in ieder geval meer dan genoeg inspiratie om mee aan de slag te gaan!

Het boek telt 112 pagina’s en is te koop voor €17,99

Enthousiast geworden? Koop IJspret via deze link bij Bol.com, daarbij help je Laura’s Bakery een beetje.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

15 reacties

  1. Trudy schreef:

    Een bolletje ijs in frisdrank ken ik niet, maar een bolletje ijs in champagne wel.
    Dat heet een Spoom en is echt heerlijk!
    Wordt meestal als tussengerecht bij een diner gebruikt.

    1. christa schreef:

      Mijn (wij) hadden vroeger een ijssalon, mijn vader maakte het ijs zelf. Wij verkochten toen ook sorbets met gazeuse en dan een bolletjes ijs. Je zou dat nu kunnen doen met Fernandes rood en een bolletje vanille ijs, erg lekker

  2. Henny schreef:

    heel leuk, ik heb al jaren een ijsmachine en die wordt veelvuldig gebruikt, ook in de winter, onze favoriet is nutella/hazelnootpasta-ijs, dit is roomijs waaraan je 2 flinke eetlepels hazelnootpasta toevoegt en wat koffielikeur. heel erg lekker, hoe meer hazelnootpasta des te sterker de smaak, garneren met gehakte hazelnoot.
    Dit boekt lijkt mij wel wat, ik heb nog geen boek met ijsrecepten, de basis roomijs is voor mij basis en daar voeg ik van alles aan toe.

  3. Sam schreef:

    Zodra het boek uit kwam het ik het per direct besteld, ik keek er al maanden naar uit! Het is zo’n heerlijk boek 🙂 Nadat ik ‘m binnen had gekregen en had doorgelezen, heb ik gelijk een ijsmachine besteld. Het was wat impulsief, maar heb er zeer zeker geen spijt van. Ik kan nu al zeggen dat het bananenijs heerlijk is! Niet te zoet, maar zoet genoeg. Het volgende ijsrecept dat ik wil gaan proberen is de frambozen cheesecake.

  4. Rensina Steursma schreef:

    ZIet er super uit!
    Zag het boek laatst al bij de VD liggen en was heel erg benieuwd naar de inhoud.
    Klinkt goed, wie weet ga ik hem eens kopen.
    Lieve groet, Rensina

  5. MySimplySpecial schreef:

    Dat ziet er wel erg goed uit allemaal!

  6. Lisanne schreef:

    Ooh, ziet er heel leuk uit! Ik hou heel veel van ijs, dus dit artikel sla ik even op. Haha! Wellicht ga ik ‘m eens kopen. 🙂

  7. Lykke schreef:

    Hoe kan ik dit gemist hebben?! Ik volg haar blog altijd, wist dat ze een boek over ijs geschreven had. Maar die vertaling had ik nog niet gezien. Ik ga morgen meteen naar de winkel 🙂

  8. Jennie schreef:

    Hoi Laura,

    Wat fijn weer, al die reviews van de boeken,
    Ik ben gek op ijs, en had dus ook het idee dat je bijna alles alleen maar kan maken met een ijsmachine. Wat geweldig om te lezen dat je met dit boek ook ziet hoe het zonder kan! Deze komt op mijn lijstje te staan.

    Vanmorgen vond ik deze site, die wil ik toch even met je delen.
    Ik werd er gelijk enthousiast van (aangezien ik helemaal gek ben van ijs)
    Wie weet doe je er ook nog leuke ideetjes op!

    http://www.buzzfeed.com/rachelysanders/super-cool-popsicles-to-make-this-summer

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Jennie,
      Wat een leuke link! Ik heb er een aantal opgeslagen, heb al zin om ijsjes te maken!

  9. Charlotte schreef:

    Wat een fijne review!! Wat een heerlijke recepten heb je beschreven en het boek heeft mooie foto’s!! Ben al lang op zoek naar goede recepten voor een ijstaart, manlief is daar zowat verslaafd aan. Ben ik dan bij dit boek aan het goede adres? Groetjes, Charlotte

    1. Laura's Bakery schreef:

      In dit boek staan inderdaad ook recepten voor ijstaart. Daarnaast kun je hierin ook prima variëren met alle andere ijsrecepten uit het boek.

  10. Renate schreef:

    Hoi Laura!
    Wat ziet alles er lekker uit! Zijn alle recepten te maken zonder ijsmachines of slechts een paar? Alvast bedankt (: !

    Groetjes, Renate

  11. Renate schreef:

    Ik wil het boek namelijk graag hebben maar het is zo zonde als je slechts een paar ijsjes zonder ijsmachine kan maken.

    1. Laura schreef:

      Je kan vrijwel alles zonder ijsmachine maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *