Review Encyclopedie van de patisserie en desserts

Gepost: 15 november 2013 Laatst bewerkt: 22 juni 2023
0

review encyclopedie patisserie 1

‘De bijbel van de patisserie en desserts’ staat op de achterzijde vermeld. Daar moet ik ze helemaal gelijk in geven, wat een prachtig boek is dit. In deze Encyclopedie van de patisserie en desserts worden 300 verschillende technieken stap voor stap uitgelegd. Een hoop theorie dus voor in de keuken. Nadat je goed gestudeerd hebt kun je al deze technieken toepassen in de 150 recepten die dit boek ook nog bevat. De recepten zijn stuk voor stuk culinaire hoogstandjes die je allemaal bij een super de luxe patisserie in de etalage zou kunnen vinden. Maar dat mag ook wel met de professionele leermeesters die gezamenlijk aan dit boek hebben gewerkt.

review encyclopedie patisserie 2

Voor zo’n dik boek ziet de inhoudsopgave er vrij leeg uit. Het boek begint met de technieken die  zijn ingedeeld op verschillende soorten gebak en vullingen. Als je naar zo’n hoofdstuk gaat volgt nog een soort inhoudsopgave (zie onderstaande foto) waarin staat wat je allemaal in dat hoofdstuk kunt vinden. Na de technieken komen de recepten, deze zijn op verschillende soorten patisserie en desserts ingedeeld. Voor elk hoofdstuk is een andere patissier aan de gang gegaan. Het boek eindigt met een woordenlijst en registers van technieken, recepten en video’s. Daar heb je dus nog een duidelijk overzicht van alles bij elkaar. Video’s klinkt misschien wat raar, maar door het hele boek staan een aantal QR codes waarmee je een filmpje over een bepaalde techniek kunt bekijken.

review encyclopedie patisserie 3

De technieken zijn allemaal heel goed uitgelegd. Met dit boek kun je verschillende soorten saus maken, leer je leuke manieren om gebak te garneren en weet je alles over de verschillende soorten bladerdeeg. De recepten zijn helder en duidelijk beschreven. Vaak worden er ook nog tips van de chef gegeven of andere interessante feiten over het ontstaan van het recept. Er staan bij de technieken niet overal foto’s maar dat is geen gemis. De belangrijkste technieken zijn wel voorzien van foto’s, anderen worden heel goed uitgelegd. Ook staan er vaak foto’s van het eindresultaat waardoor het ook al duidelijk wordt. Voordat je van de technieken verder gaat naar de recepten volgt er eerst nog een hoofdstuk met praktische informatie. Materialen, ingrediënten en allerlei tabellen staan in dit hoofdstuk. In deze tabellen staan de verschillende stadia van suiker, samenstellingen van ijs en meer.

review encyclopedie patisserie 4

De recepten hebben in principe dezelfde opbouw als de technieken. Er wordt regelmatig verwezen naar de technieken in het boek en ook hier zijn tips en weetjes opgenomen. Elk recept bevat een foto, heel erg leuk want het zijn prachtige desserts. Er staan ook heel wat recepten in die de gemiddelde bakker niet snel zal maken. Wat dacht je hier van: een bol blazen van suiker om deze vervolgens te vullen met aardbeien bavarois. Prachtig, maar behoorlijk ingewikkeld. Ook al zal ik dit niet snel maken, het is heel leuk om te zien en te lezen hoe je dit moet doen. Er worden ook vaak tips gegeven hoe je een soortgelijk resultaat kan krijgen op een eenvoudigere manier.

review encyclopedie patisserie 5

Dit boek is voor iedereen die wel van een uitdaging houdt in de zoete keuken en vooral heel veel wil leren. Daarnaast is het ook een prachtig en leerzaam boek om gewoon lekker in te bladeren en te lezen. De foto’s zijn stuk voor stuk prachtig en doen je watertanden. Gasten zullen onder de indruk zijn als jij met Kerst een prachtig dessert uit dit boek serveert.

Het boek is inmiddels niet meer verkrijgbaar via de bekendere online winkels.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

4 reacties

 1. Tessa schreef:

  Dik boek zeg! staan veel mooie foto’s in!

 2. Paul schreef:

  Leuk artikel! Wellicht zijn er hier experts of gepassioneerden die hun kennis willen delen op onze encyclopedie? kijk eens op http://www.ensie.nl

 3. Karin schreef:

  Hai Laura,
  Is inderdaad een prachtig boek! Echter klopt de door jou genoemde prijs niet (meer). Boek kost bij Bol.com nieuw EUR 159,-
  En complimenten met je fijne website! Het is de eerste site waar ik heen ga als ik op zoek ben naar een bakrecept of -inspiratie!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Bedankt voor het doorgeven, dat is een flink verschil. Ik heb het gelijk even aangepast. Wat leuk om te horen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *