Recept: Pepernoten (kruidnoten)

Gepost: 21 november 2012 Laatst bewerkt: 5 december 2023
Recept: Pepernoten (kruidnoten)
166

Mijn recept voor pepernoten! En ja, ik weet heel goed dat dit eigenlijk kruidnoten zijn. In nieuwere recepten (deze stamt alweer uit 2012!) schrijf ik netjes kruidnoten. Stiekem zeg ik wel nog steeds vaak pepernoten, alleen bij het schrijven let ik er speciaal voor de kruidnotenpolitie extra goed op 😉 .

Recept voor pepernoten (kruidnoten)

Dit recept maakt voor mij de enige echte “pepernoten”. Als kleuter kreeg ik van de juf een vel papier met het recept mee naar huis toen we op school pepernoten maakten. Na deze dag hebben wij thuis dit recept nog vele malen gemaakt en aangepast naar onze smaak. Echt een stukje jeugdsentiment voor mij dus.

Ik weet nog goed dat mijn zusje en ik mijn moeder mochten helpen om het deeg te maken. Hierna werden we aan tafel gezet met een eigen bal deeg en een bord waar we al onze pepernoten op mochten leggen. Wanneer mijn moeder niet keek gingen er stiekem balletjes deeg in onze monden, in de veronderstelling dat mijn moeder dit niet doorhad. Uiteraard was niks minder waar.

Het deeg voor deze kruidnoten hoeft niet te rusten in de koelkast. Toch kan het wel lekker zijn, omdat de smaak van de speculaaskruiden op die manier extra tot z’n recht komt. Ben je benieuwd waarom koekjesdeeg (of kruidnotendeeg) moet rusten in de koelkast? Ik leg het in dit artikel uit.

Recept: Pepernoten (kruidnoten basisrecept)

Wat zijn kruidnoten?

Kruidnoten zijn kleine, knapperige koekjes en hebben de vorm van een half bolletje. Het recept voor kruidnoten is simpel en bevat maar enkele ingrediënten: bloem, bakpoeder (of samengevoegd in dit recept: zelfrijzend bakmeel), donkerbruine basterdsuiker, speculaaskruiden, zout, boter en melk.

De kruidnoot heeft z’n typische (en erg lekkere) smaak te danken aan speculaaskruiden. Dat is ook één van de grote verschillen ten opzichte van klassieke pepernoten, waar vooral anijs als kruid in wordt verwerkt. Lees ook eens mijn volledige artikel over wat alle verschillen tussen kruidnoten en pepernoten zijn.

BAKTIP: Om mijn zelfgemaakte speculaaskruiden te bewaren gebruik ik kruidenpotjes of kleine weckpotjes die goed luchtdicht afsluiten.

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van truffel kruidnoten en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Meer kruidnoten recepten

In Het Feestdagen Bakboek staan drie verschillende soorten kruidnoten, waaronder truffel kruidnoten. Als je een flinke portie kruidnoten hebt gebakken, of misschien gewoon (veel teveel) hebt gekocht, dan kun je er hele leuke dingen mee maken. Of vooral lekkere dingen. Een paar voorbeelden:

Natuurlijk kun je kruidnoten met chocolade maken, zoals ik hieronder op de foto heb gedaan. Het voordeel van je eigen chocolade kruidnoten maken is dat je zelf de chocolade kiest die je lekker vindt. Je kunt ze met alleen melk chocolade maken, of misschien smelt je juist een reep melk- en pure chocolade samen, zodat je een eigen chocoladesmaak hebt gemaakt.

chocolade kruidnoten

kruidnoten pancakes

Wie heeft kruidnoten bedacht?

Oftewel, waar komen kruidnoten vandaan? Dit vind ik altijd leuke vragen om te stellen bij typisch Nederlandse baksels die al zo lang bestaan. Ik heb Het Nederlands Bakboek en Het Gebakwoordenboek erbij gepakt om de antwoorden te zoeken, beide boeken staan vol met historische weetjes en verhalen over allerlei Nederlands gebak en koek.

Wie het recept voor kruidnoten exact bedacht of ontwikkeld zou hebben kan ik niet terugvinden, maar wel dat pepernoten al een stuk langer bestaan dan kruidnoten. Niet zo gek als je bedenkt dat we sinds de 17e eeuw pas de ingrediënten voor speculaaskruiden in Nederland voor handen hadden.

Het Nederlands Bakboek geeft aan dat kruidnoten al eeuwen te bewonderen zijn op schilderijen van oude meesters, zoals Jan Steen, maar daar is Het Gebakwoordenboek het niet mee eens; de kruidnoot zou pas bestaan sinds de 19e eeuw. Waar de boeken het wel over eens zijn is dat bij de opkomst van kruidnoten deze eerst vooral gezien werden als een koekje, terwijl pepernoten al zeker sinds 1773 werden gebruikt als Sinterklaas strooigoed.

Inmiddels zijn kruidnoten veel en veel meer populair dan pepernoten, blijkt uit de verkoopcijfers van supermarkten en bakkers. Dit kan ook goed komen doordat er allerlei lekkere varianten op zijn bedacht, zoals chocolade kruidnoten en truffel kruidnoten. Wat is jouw favoriet?

Zo maak je kruidnoten

Kruidnoten bakken

Hoe lang moet je kruidnoten bakken?

Als je deegballetjes ter grootte van een flinke knikker maakt, dan zou 25 minuten lang genoeg moeten zijn. Zo heb ik het ook in onderstaand recept omschreven. Maar als je de deegballetjes groter of kleiner maakt, dan zal deze baktijd enkele minuten afwijken. Probeer ze in ieder geval allemaal even groot te maken.

Hoe lang zijn kruidnoten houdbaar?

In een afgesloten trommel kun je kruidnoten zeker 2-3 weken bewaren. In de vriezer wel tot 3 maanden, maar je kunt ook het deeg prima invriezen. Heb je kruidnoten over? Bekijk dan hier mijn verzameling recepten om te bakken met kruidnoten.

Mijn kruidnotendeeg bleef kruimelig, wat kan ik daaraan doen?

Dat zou in principe niet moeten gebeuren, maar je kunt dan wat melk toevoegen of met natte handen balletjes maken.

Kan ik deze kruidnoten ook lactosevrij maken?

Dat kan zeker. De boter vervang je in dit geval door harde margarine en de melk door een plantaardige variant.

Bakken met kinderen

Wist je dat er ook een printable is voor het recept van deze kruidnoten? Ideaal voor jonge kinderen die graag zelf aan de bak willen gaan voor Sinterklaas. De printable is in dezelfde stijl als Het Kinderbakboek en Het Kinderbakboek 2, met duidelijke uitleg en stap-voor-stap illustraties. De printable voor het recept van deze kruidnoten kun je hier downloaden.

Glutenvrije kruidnoten

Wist je dat je ook gemakkelijk glutenvrije kruidnoten kunt bakken? Ze zijn verschrikkelijk lekker en zo kan iedereen, gluten intolerantie of niet, meegenieten van een schaal vol met deze Sinterklaas heerlijkheid.

pepernoten recept

 

pepernoten recept kruidnoten

Recept afdrukken

4.68 van 125 stemmen

Pepernoten (kruidnoten) recept

Niet moeilijk en vooral heel leuk om te doen: kruidnoten bakken! Ook leuk om samen met kinderen te doen.
Porties: 70 stuks

Ingrediënten

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 4 tl speculaaskruiden
  • mespunt zout
  • 100 gram koude harde boter
  • 6 el melk

Instructies

  • Dit recept heb je snel gemaakt, verwarm je oven dus alvast voor op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  • Voeg alle droge ingrediënten samen (zelfrijzend bakmeel, suiker, speculaaskruiden en zout) en meng dit door elkaar. Voeg dan de boter en melk toe en kneed dit met de hand tot een stevige bal.
  • Het deeg hoeft niet af te koelen in de koelkast, je kunt dus gelijk beginnen met het draaien van balletjes. Ik haal uit dit recept ongeveer 70 pepernoten. Dan draai ik balletjes ter grootte van een flinke knikker (en hebben we thuis allemaal al een lekker stukje deeg gesnoept).
  • Wanneer de bakplaat vol is gaat deze voor ongeveer 25 minuten de oven in. Binnen een uur kun je dus al lekkere warme pepernoten snoepen!

Tips

Bewaren

In een afgesloten trommel 2-3 weken. In de vriezer tot 3 maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

156 reacties

  1. Jolita schreef:

    Ziet er heerlijk uit Laura! Dankjewel voor het recept, leuk om met de kinderen te doen vanmiddag.
    Groetjes, Jolita

    1. mats amerijckx schreef:

      ja maar ik ben wel nog een kind dat gaat koken

  2. Siska schreef:

    Ziet er goed uit! Kan dit in plaats van met melk ook met water?

  3. Joke schreef:

    Goh wat leuk is dat toch, elk jaar komt dat recept wel een keertje weer tevoorschijn ;-). Ze waren weer lekker Laura.

    Liefs, Mam ♥

  4. Anonymous schreef:

    En ook wij bakken volgens dat recept al velen jaren pepernoten.
    Je moet eigenlijk een link van deze blog naar je kleuterjuf sturen.
    En inderdaad de echte pepernoten zijn niet lekker, een soort mislukte taainoten. Ik vraag mij nog steeds af, na ruim 50 jaar, wie die echte pepernoten lekker vindt en welke bakker elk jaar weer de moed verzamelt om die pepernoten te bakken.
    Bij het Genootschap Onze Taal staat het volgende te lezen over de verschillen tussen kruid- en pepernoten:
    http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/pepernoten-kruidnoten
    Alvast een hele fijne gezellige Sinterklaas!
    Liefs,
    Mrs Pollifax

    1. Anonieme schreef:

      Echte pepernoten zijn geweldig, stukken lekkerder dan de saaie kruidnoten.

  5. Anonymous schreef:

    volgens mij zijn dit kruidnoten

  6. Chari schreef:

    Hhhmmmm, lekker pepernoten!
    en ook nog in een heel leuk potje van Bunzlau.
    veel groetjes

  7. janneke schreef:

    Vanmorgen hebben wij deze gebakken, echt heerlijk! Hoe lang kun je ze bewaren?
    Groetjes Janneke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een weekje in een afgesloten trommel kan prima, als jullie dat redden tenminste 😉

  8. Ria schreef:

    Nu heb ik al een aantal recepten van je gebruikt en dacht, moet nu toch eens iets achterlaten. Kan er een heel verhaal van maken maar 1 woord is genoeg: TOP!!! Heerlijke recepten met een duidelijke omschrijving. Fijn om alle duidelijke recepten op 1 site te vinden. Ga vooral door, zodat ik ook door kan blijven bakken 😉
    Deze pepernoten zijn ook weer een succes geworden.
    Groetjes Ria

  9. Sanne schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb deze vorige week gebakken ter voorbereiding op Sinterklaas en vond ze super lekker. Echt een toprecept!
    Ik zet ze volgende week dan ook op mijn blog; uiteraard met jou als bronvermelding en een link naar je website.
    Ben benieuwd naar de lekkere dingen die je dit jaar voor Sinterklaas hebt bedacht!

    Groetjes, Sanne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Sanne,
      Leuk dat je ze zo lekker vindt! En alvast bedankt voor de verwijzing 🙂
      Ik heb al leuke en lekkere dingen klaar staan voor dit jaar 😉
      Groetjes, Laura

  10. gerard schreef:

    Wel ik heb ze ook eens geprobeerd,zag er goed uit.
    Maar bij mij liepen ze een beetje uit werden een beetje plat.
    En ze zijn een beetje grof van structuur vind ik hoor.
    Maar de smaak is prima .Heb ik iets fout gedaan
    Groetjes Gerard

    1. Laura's Bakery schreef:

      Was het deeg ook al zacht? Je zou ze nog even goed kunnen koelen voordat je ze bakt of misschien een beetje extra bloem toevoegen als het deeg al erg zacht is.

      1. Majorie schreef:

        Ik had vandaag hetzelfde ‘probleem’.. Bloem eraan toevoegen dus? Dan gauw nog maar ’s proberen, geeeeen probleem hier ?

  11. Naomi schreef:

    Hi! Bij mij werd het deeg niet compact, het bleef kruimelig en je kon er eigenlijk geen balletjes van draaien. We hebbe er nu maar gewoon hoopjes van gemaakt 😛
    Enig idee wat er mis is gegaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat er mis is gegaan durf ik niet te zeggen, maar je zou een beetje boter en/of melk kunnen toevoegen om het deeg soepel te krijgen.

  12. Ellen schreef:

    Hoi Laura,

    Wat een leuk nostalgisch recept…maarre , heb je nog tips voor het inkopen van ingrediënten in het algemeen? ik ben ook nog op zoek naar speculaaskruiden:-)

    Alvast bedankt voor de moeite

    Groetjes Ellen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Speculaaskruiden koop ik altijd bij de molen, hier vlakbij zit Molen de zandhaas (Santpoort) en dat is mijn favoriet! Wat van andere ingrediënten ben je naar op zoek. Een algemene lijst met bakdingen staat nog op de planning om uit te werken 😉

    2. Alianne schreef:

      Oeff, geen kruidnoten maar kruidplaat gebakken. Hahaha, maar is er mis gegaan? Het deeg bleef te fluffy. Volgende keer beter.

      1. Alianne schreef:

        Ik bedoel, wat is er mis gegaan. Ik had een mix van boekweit- en amandelmeel met bakpoeder.
        175 – 50 – 25 gr

  13. Carmen schreef:

    Jammer, maar ik ben op zoek naar een recept pepernoten en dit zijn ze dus niet, maar kruidnoten. Ze zullen beslist smaken, maar jouw juf zat er wel naast. Mocht je een recept van echte pepernoten hebben dan hoor ik het graag.

    1. Laura's Bakery schreef:

      pepernoten/kruidnoten, het zal altijd een puntje van discussie blijven 😉 Ik heb geen recept voor de ‘echte’ pepernoten, alleen voor deze kruidnootjes.

  14. Inge schreef:

    Een vraagje : kan je de melk ook vervangen door water ivm melk -en lactose allergie?

    1. Laura's Bakery schreef:

      hoi Inge,
      Dat kun je proberen, maar ik zou het proberen met soja melk oid, dat is toch net even wat lekkerder 😉

  15. Carmen schreef:

    Hoi Inge,
    Je kunt gewoon water gebruiken ipv melk. Doe ik ook.

    1. Inge schreef:

      Oke ,Carmen! Dank je we!

    2. Laura's Bakery schreef:

      super, goed te horen dat dat ook goed gelukt is 🙂

  16. Zubeyde schreef:

    Hallo, leuke blog. Mijn dochter wil nu pepernoten. Beetje ongeduldig. Ik heb helaas geen zelfrijzend bakmeel thuis. Kan ik ook gewoon bloem gebruiken met een half theelepel bakpoeder?? Alvast dank voor de reactie

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt inderdaad ook bloem met bakpoeder gebruiken! Veel plezier met maken! 🙂

  17. Annette schreef:

    Dag Laura,

    Wat een nostalgie! Ik heb hetzelfde a4 met recept in mijn kleuterboek!
    En nu ga ik als juf pepernoten bakken met mijn klas. Ik heb alleen een vraag, hopelijk weet jij een antwoord. Kun je het deeg alvast een avond van te voren voorbereiden en dan bewaren in de koelkast? Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja heel goed zelfs, nog lekkerder misschien wel. Dan kunnen de kruiden vast lekker intrekken.

  18. Esmée schreef:

    Ik heb ze vanmiddag gemaakt, en ze zijn heerlijk! Ik heb de dubbele lading gemaakt (sinterklaas thuis én bij mijn vriend), en de andere helft bak ik morgen af! Yummy! X

  19. Jeroen schreef:

    Top recept! Zelfs mijn schoonmoeder, die pepernoten helemaal niet lekker vindt, loopt er van te snoepen en dat wil wel wat zeggen.

  20. Naomi schreef:

    Dit zijn helemaal geen pepernoten, maar kruidnoten!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je de tekst hebt gelezen staat dat er ook in 😉

  21. Angela schreef:

    Binnen een uur is mij niet gelukt! Heb er 2 uur overgedaan alleen al over het kneden van het deeg. Me lieve neefje van 3 heeft namelijk meegeholpen. Hij vond het hartstikke leuk om te toen. Ook vond hij ze lekker. Ga ze snel nog een keer met hem maken!

  22. davida schreef:

    Heb ze net gemaakt. Heb me aan het recept gehouden. Maar vind ze een beetje saai.

  23. Esther schreef:

    Oeehhh heel lekker om zelf te maken. Alleen al voor die geur die dan in huis hangt. Yummm! Wel vind ik ze nog ietwat ‘flauwig’.. Enorm lekker, maar meer een koekje dan een echt kruidnootje. Ik zou het recept echt nog eens gaan gebruiken, maar dan wel met meer speculaaskruiden!

    1. Laura schreef:

      Laat je het deeg koelen? Daar wordt de smaak nog veel lekkerder van 🙂

  24. Elise schreef:

    Ik had deze middag plots zo veel zin in pepernoten en besloot ze dan maar zelf te maken. Gelukkig vind ik hier een goed recept en een uurtje later kon ik al proeven. En…ze zijn heerlijk!

  25. Erin schreef:

    Heb ze net gemaakt, en heb M&M’s in de pepernoten gestopt!

  26. Rick schreef:

    Dit zijn kruidnoten, pepernoten zijn zacht en bevatten geen speculaas of kaneel.

  27. Ashley schreef:

    Erg leuk dit recept! Wat een feest, pepernoten bakken met de kinderen.
    Mag ik vragen waar dit prachtige potje te koop is? Erg mooi!

    1. Laura schreef:

      Die is van het merk Bunzlau Castle, online kun je een lijst met verkooppunten vinden 🙂

  28. caroline schreef:

    Bij mij zijn de kruidnootjes ook wat uitgelopen. Misschien handig om in het recept te vermelden om toch even het deeg te koelen? Ben benieuwd hoe ze straks smaken! 🙂

    Groetjes, Caroline

    1. Laura schreef:

      Dat ze bij jou wel iets zijn uitgelopen kan ook aan de ingrediënten liggen. Heb je wel roomboter (ongezouten) gebruikt?

      1. Dennis schreef:

        Misschien handig om ingrediëntenlijst te zetten dat je roomboter moet gebruiken 😉 Ik heb trouwens gewoon margarine gebruikt en ze lopen niet uit.

        1. Laura Kieft schreef:

          Bij bakken wordt standaard ongezouten roomboter bedoeld. Boter = roomboter namelijk. Een van de ongeschreven bakregels die hier (met een hoop extra tips) allemaal online staan: http://www.laurasbakery.nl/de-basis-van-het-bakken/

  29. Angela schreef:

    Hoi Laura!
    Welke tempratuur en baktijd heb ik nodig voor dit recept? Wil het gaan bakken in een combi

    1. Laura schreef:

      Je kunt gewoon de gegevens uit het recept aanhouden.

  30. Martine schreef:

    Morgen moet ik 11 kinderen vermaken. heb alvast dit beslag klaar gemaakt.
    Pas met mijn eigen kinderen gemaakt, super lekker!!!!!
    Erg makkelijk te maken, met makkelijk verkrijgbare ingrediënten.

    Bedankt!!!

  31. Debby schreef:

    Hoi hoi,
    Ik heb deze kruidnootjes samen met mijn neefjes gemaakt. Erg leuk om te doen en ze smaken heerlijk. 25 min. is echtee wel veel te lang. Gezien mijn oven erg heet wordt heb ik 160°c aangehouden, maar na 18 min was de eerste lading zwart (heel plotseling). 🙁 Gelukkig over 2 platen verdeeld en op 150°c en na 11 min. hadden we heerlijke kruidnootjes!

    1. Debby schreef:

      echter*

    2. Laura schreef:

      Misschien heb je een heteluchtoven? Dan moet de temperatuur inderdaad 10-20% lager staan.

  32. Danielle schreef:

    Dank voor je recept. Had wat andere recepten geprobeerd, maar dat waren meer koekjes dan hartige kruidnootjes. Maar jouw recept leverde wel lekkere kruidnootjes op. Fijn! Dit wordt ook mijn recept voor kruidnoten de komende jaren!

    Groet.

    Danielle

  33. Petra schreef:

    Heb je ook een recept voor echte pepernoten? Dit zijn namelijk KRUIDNOTEN!

    1. Karin Kruidnoot schreef:

      Petra heeft duidelijk niet helemaal het recept gelezen 😉

      1. Hanneke schreef:

        Karin kruidnoot hahaha geniaal

  34. Jeannette schreef:

    Vanmiddag gebakken metde kinderen!ze zijn echt super lekker!

  35. Sib schreef:

    Ooooh zo lekker!! Een kennisje van mij bakte deze week pepernoten voor uit de delen op in de klas. Door die schattige koekjes te zien kreeg ik er ook zin in. Dat was dus in de loop van de voorbije week. Vandaag, zaterdag, was het mijn beurt en zocht ik snel een lekker receptje op voor deze koekjes. Zo kwam ik op jouw site terecht.
    Het was een heel makkelijk receptje en de koekjes waren in een wip klaar!
    Bedankt voor dit leuke receptje!

  36. Esther schreef:

    We hebben deze zojuist gemaakt, wat zijn ze lekker zeg! Maken we vast nog een keer.

  37. E. schreef:

    Bij mij zijn ze ook uitgelopen in de oven. Misschien toch handig om in het recept aan te passen omdat er nu staat dat de deeg niet gekoeld hoeft te worden.

    1. Laura Kieft schreef:

      Het zal niet aan het koelen liggen hoor. Ook wanneer ik ze niet koel lopen ze maar een klein beetje uit. Het kan wel liggen aan de gebruikte ingrediënten. Heb je bijvoorbeeld ongezouten roomboter gebruikt? En alles goed afgewogen? En een klein beetje uitlopen is niet gek.

  38. Marjet schreef:

    De kids hebben zojuist pepernoten gemaakt. Tis een flinke hoeveelheid ?
    Volgende keer ga ik de helft maken. De kids waren het balletjes draaien op een gegeven moment beetje zat en hebben er maar brokken van gemaakt?.
    Ik heb ze wel stuk korter in de oven gedaan. Zo’n 20 minuten. Toen waren ze gaar en mooi van kleur. En natuurlijk ook heel lekker!!

  39. anniek schreef:

    kan het ook met lichtbruine basterdsuiker?

    groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, houd wel rekening met een iets andere smaak (en lichter uiterlijk)

  40. Anne schreef:

    Lijkt me heerlijk! Maar ik heb nog wel een vraag: bij de ingrediënten staat zelfrijzend bakmeel, later noem je in het recept bloem, wat moet ik nu aanhouden?

    Morgen een vrije dag, dus denk dat ik ze maar meteen ga maken, maar dan wel jouw variant met amandelspijs!

    1. Laura Kieft schreef:

      Het is zelfrijzend bakmeel, zal het in de tekst even aanpassen 🙂

  41. Marijn schreef:

    Hoi! Het ruikt hier heerlijk in huis… 🙂 Misschien één tipje: als je samen met kinderen kneedt en draait wel even de balletjes koelen. Ze zijn op dit moment erg aan het uitlopen, omdat het recept zo expliciet meldde dat het deeg niet gekoeld hoeft te worden, heb ik ze direct de oven ingeschoven en mijn eigen intuitie genegeerd. Ze smaken er vast niet minder om, maar toch goed om te weten dat als je niet snel werkt, je mega-kruidnoten krijgt 🙂

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat ze zo uitlopen zou ook aan de gebruikte boter (of afwegen van ingrediënten) kunnen liggen, mijn ervaring is dat ze weinig uitlopen, ook als het lang buiten de koeling is. En lekker zullen ze zeker worden 😉

  42. Nienke schreef:

    Oh wat zijn ze lekker!

  43. Carina schreef:

    Heb vandaag de 3 kleinkinderen 2 jongens 1 meisje
    Ze zijn de pepernoten aan het rollen en op bakpapier leggen
    Ze hebben er veel plezier in

  44. Esther schreef:

    Heb je ook een recept voor échte pepernoten? Dit zijn kruidnoten 😉

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee en die zullen niet komen ook denk ik, ik lust die niet namelijk 😉

  45. Lex schreef:

    Goedemiddag,
    Laura, dit is het recept voor kruidnoten , heb je ook het recept voor pepernoten ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Als je het artikel helemaal gelezen had, dan had je dat kunnen zien staan 😉 En als je dan ook gezocht hebt op recepten, zie je dat ik geen andere recepten heb 🙂

  46. Laura schreef:

    Vandaag gemaakt en heerlijk!! Goed gelukt. Hete lucht oven op 155 graden ongeveer 25 minuten. En ipv basterdsuiker (niet in huis) , kokossuiker gebruikt. Dit recept gaan we vaker gebruiken, bedankt!

  47. Nathalie schreef:

    Ze zijn super lekker! heerlijk bij een tasje thee op een koude herstdag!

  48. Anne schreef:

    Met de kinderen gemaakt, we vonden ze allemaal heerlijk 🙂

  49. Jacqueline schreef:

    Zo, ik heb jouw recept weer even opgezocht. Vorig jaar voor het eerst jouw recept gebruikt en dit is gewoon het beste recept, hiermee krijg je lekker knapperige pepernoten. Met alle andere recepten die ik eerder heb gebruikt bleven de pepernoten, vooral de iets grotere, toch wat taai.

    Wat ik alleen raadselachtig vind is dat je schrijft dat je met deze hoeveelheid deeg ca. 70 pepernoten maakt, want ik haal hier minstens het dubbele aantal pepernoten uit. En ze zijn hier volgens mij niet kleiner dan die op jouw foto. Maar daar hebben we op zich niks op tegen natuurlijk. 😉

    1. Laura Kieft schreef:

      Haha, ik hoor het vaker. Ik maak ze zelf tegenwoordig ook een slagje kleiner en krijg er meer uit het recept. Hoe meer hoe beter 😉

  50. Donna schreef:

    Hoi Laura,

    Kun je het deeg ook een paar uurtjes van tevoren maken en bewaren in de koelkast tot je er pepernoten van gaat maken? Of droogt het deeg dan teveel uit?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan prima, worden ze alleen maar lekkerder van. Verpak het deeg dan wel even in folie 🙂

      1. Vicky schreef:

        Kan het ook een dag van te voren?

        1. Laura Kieft schreef:

          Kan ook, het deeg kun je tot wel een week in de koelkast bewaren.

  51. Nathalie schreef:

    Kan het pepernoten recept ook aangepast worden voor mensen die geen melk mogen?
    Boter vervangen door plantaardige boter en de melk door sojamelk of water?
    Alvast bedankt
    Nathalie

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, geen probleem.

  52. Vicky schreef:

    Geachte Laura

    Wij moeten voor school het recept maken voor 30 personen in 30 min (zonder het te bakken)
    Zouden wij het ook een dag van te voren in de koelkast kunnn leggen en verpakken in folie of is dat af te raden

  53. Iep schreef:

    Ze waren hier heerlijk. Het deeg was wat droog en ik heb er toen 1 ei door gedaan (op een dubbele hoeveelheid deeg). Ik nam ook wat meer zout, want dat vind ik lekker. Goede textuur, lekkere smaak, en de bak met pepernoten heeft hier niet lang kunnen staan…. overigens maakte mijn zoontje ook wat koekjes van het deeg en die werden heerlijk.

  54. anoniem schreef:

    wauw ze zijn lekker! wij hebben het met de school gedaan en ze vonden deze het allerlekkerst die ze ooit hebben gegeten. doei Laura!

    Emmaschool

    1. lazalief schreef:

      nou nu ga ik ze ook proberen!

  55. G. schreef:

    Hmmm! Wij hebben op school ook deze heerlijke gebakken!
    Zou je mij een gescande versie van het receptenblad kunnen mailen? Zodat ik de kinderen het blad met het recept en de illustraties mee kan geven naar huis.
    Alvast bedankt.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik durf je niet te zeggen waar ik dat blad momenteel zelf heb. Daarnaast mag ik dat ook niet zomaar op die manier verspreiden.

  56. Laura schreef:

    Lekkkkkker hoor en oeps zo verleidelijk om er veel te veel van te eten…..heb je ook een recept voor een gezonde variant pepernoten/kruidnootjes?

    1. Laura Kieft schreef:

      Er staan glutenvrije kruidnoten online, maar die zijn niet per se gezond. Alles met mate zeg ik altijd 😉

  57. richard schreef:

    er staat koude harde boter, misschien handig te vermelden welke boter er gebruikt kan worden. Gemakshalve ga ik er vanuit dat het margarine betreft.

    1. Laura Kieft schreef:

      boter is altijd ongezouten roomboter (margarine is geen boter namelijk 😉 )

  58. Linda schreef:

    Ik heb gisteravond het deeg gemaakt zodat ik vanmorgen meteen kon gaan bakken. Het deeg in plastic folie in de koelkast gelegd. Maar vanmorgen was er een soort stroop uitgelekt (waarschijnlijk van de basterdsuiker?) en was het deeg mega plakkerig. Ik heb het deeg wel gewoon gebruikt. 69 balletjes eruit gehaald (1 knikker opgegeten ?) maar ze liepen uit in de oven.. dus nu zijn ze plat… wat heb ik verkeerd gedaan? Ik dacht dat ze rond zouden blijven zoals bij jou op de foto..

    1. Linda schreef:

      Tweede batch gemaakt. Deze blijven wel mooi rond!

      1. Laura Kieft schreef:

        Fijn dat ze gelukt zijn!

  59. Lara schreef:

    Dankjewel voor het recept! Vanmiddag hebben we deze pepernoten gemaakt, en ze zijn verrukkelijk! 😀 Wij draaiden van deze hoeveelheid 100 knikker-grote balletjes. In de oven zetten ze nogal uit & zakten ook in. Dus een volgende keer ga ik wat kleinere balletjes draaien…. Worden het er nog meer. : )

  60. Willy Hagenauw schreef:

    Kreeg gister dat Sinterklaasgevoel hier in Engeland en gisteravond je recept geprobeerd. Heerlijk en zo gemakkelijk. Zo eet ik op het Isle of Wight toch pepernoten op 5 december. Ik zal mijn buren ook laten meegenieten van die heerlijke Nederlandse traditie!

  61. Denise schreef:

    Wat ontzettend grappig! Ik heb precies dat velletje mee naar huis gekregen toen ik zelf in de kleuterklas zat, en al die jaren daarna, thuis, is dat altijd het recept geweest dat ik aanhield voor de kruidnoten. Ben ik blij dat ik dit heb gevonden, hihi.

  62. Janine schreef:

    Helaas… wij vonden ze niet geweldig. Deeg was idd te droog, heb wat boter en melk nagedaan. Qua smaak vonden wij allemaal dat er te weinig suiker in zat. Jammer, oo zich een makkelijk en snel recept.

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat jammer, dit hoor ik voor het eerst. Smaken verschillen natuurlijk, volgende keer gewoon een beetje aanpassen naar eigen smaak 🙂

  63. Marcel schreef:

    KRUIDNOTEN
    KRUIDNOTEN

    Noem kruidnoten geen pepernoten, het zijn KRUIDNOTEN!!!!!

    KRUIDNOTEN
    KRUIDNOTEN

    1. Peter Pepernoot schreef:

      Och jee, Marcel, heb je slachtofferhulp nodig?

  64. Ivy schreef:

    Heerlijk! Alleen heb ik ze wel wat kleiner gemaakt waardoor ze na 18 minuten in de oven klaar waren. Ik had het recept x 3 gedaan. Dacht dan heb ik iets meer dan 200 pepernoten. Doordat ik ze wat kleiner heb gemaakt had ik 500 pepernoten. Ben dus lang bezig geweest, maar ze zijn echt top!

  65. Hatice schreef:

    Laura,

    Ze zijn heerlijk, makkelijk te maken. Mijn dochter vond het geweldig om mee te helpen.

    Dank je wel voor het delen van dit recept.

  66. Esther van Norden schreef:

    Hi Laura,

    Mijn dochter heeft koemelk allergie. Kan ik dit recept ook maken met blueband en sojamelk?

    Groetjes, Esther

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Esther, dat lukt vast en zeker ook. Let je ook op met de pepernoten?

  67. Datmeenjeniet schreef:

    Ik heb zoooo vaak zelf kruidnoten gebakken maar altijd was het een beetje mehhhh. Maar deze zijn echt geweldig! Ze gaan er hier supersnel doorheen. Eentje voor in mijn “go-to” recepten archief. Dank!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Kijk dat lees ik graag 😀

  68. Kim Tiemessen schreef:

    Ze zijn heerlijk!! Vandaag gemaakt. Het kost moeite er vanaf te blijven ??
    Jammie!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Precies de bedoeling 😀

  69. Rinske schreef:

    Briljante tekst. ?
    Dan hebben we dus ook al lekker van het deeg gesnoept.
    Top recept, dank je wel!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha goedzo, zo hoort het.

  70. sara schreef:

    Hoi kan je de kruidnoten ook zonder bruine basterdsuiker maken. Maar gewoon met normale suiker?

    1. Petra schreef:

      Zojuist gedaan – gelukt! Ze zijn dan alleen iets lichter van kleur, maar dat is geen probleem.

      1. sara schreef:

        bedankt!

  71. Petra schreef:

    De genoemde hoeveelheid is hier teveel voor één bakplaat, en mijn zoon kan niet goed tegen kaneel (dat in koekkruiden zit) en melk. Dus ik heb bij de eerste keer bakken ong. een derde van het deeg achtergehouden en voor hem nog wat extra gemaakt met een mengsel van anijs, kardemom, peper, kruidnagelpoeder en nootmuskaat i.p.v. koekkruiden, en sojamelk. Dat heb ik in twee kleuren (ik heb gewone suiker gebruikt en die van m’n zoon hebben geen kaneel en zijn dus goed herkenbaar) op de tweede bakplaat gelegd.
    De eerste lading was met 25 min. wel wat donker. Elke oven is natuurlijk anders en ik bak ook niet van die heel grote kruidnoten, dus deze 2e lading heb ik 20 min. gedaan en dat was genoeg. Het recept van de ze site zou dus voor 70 kruidnoten zijn, maar ik had er 139 (= 2x zoveel), plus nog de 25 speciale die ik extra had gemaakt.
    *Tip voor het verdelen in hompjes: Maak van een deel van het beslag dat lekker in je hand ligt een rolletje en neem daar steeds stukjes af, dat gaat makkelijker.
    ** Tip voor de hoeveelheden: Ik zie dat sommigen een slap deeg hebben. Dit kan komen doordat bijv. niet alle eetlepels even groot zijn. Slimmer is om een recept te maken met gewichten.
    4 theelepels speculaas-/koekkruiden weegt bij mij 12 gram, een mespunt zout weegt 1 grap en 6 eetlepels melk wegen 50 bij mij gram. Ik had een goed deeg.

    O ja; ze zijn heel lekker, en m’n zoon is blij dat hij nu ook lekkere kruidnootjes kan eten! 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Leuke tips en wat fijn dat je zoon van de kruidnoten kan genieten nu! Iedereens oven heeft net weer een ander formaat en temperatuur inderdaad. 🙂

  72. Ilse schreef:

    Vandaag op school kruidnootjes gebakken met mijn dochter haar groep 1-2. En…… exact de kopie van het recept watje hierboven als foto hebt! Echt zo leuk! En ontzettend lekker.

    Had ze met de intocht zelf ook al gemaakt. Nu dus op school.

    En deeg ligt al weer klaar voor morgen om er balletjes van te maken. Eens kijken of de smaak nog intenser wordt na een dag rusten.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ah, wat enorm leuk dit. In principe geven de speculaaskruiden hun maximale smaak af na een langere rusttijd. Benieuwd of je verschil proeft.

  73. Saskia schreef:

    Ja! We zijn ze aan het bakken. Vorig jaar dit recept voor de eerste keer gebruikt. Ik denk niet dat er voor ons nog een ander recept zal komen. We vinden ze zo lekker ?.

  74. Chantal schreef:

    Wat een makkelijk recept! Ze zijn heerlijk geworden 🙂

  75. Monique schreef:

    Zeer maakvol!!! Tip: wij hebben chocolade stukjes toegevoegd aan de helft van het recept, ook erg lekker voor de variatie ?

  76. Paulien schreef:

    Heerlijk!
    Ivm melkallergie heb ik havermelk gebruikt en plantaardige boter. Heb ’t deeg ook even laten rusten en zal het volgende keer nog langer doen omdat ik denk dat ze dan NOG lekkerder zijn doordat de kruidensmaak zich beter ontwikkeld!

  77. Fred schreef:

    De tweede keer dat ik dit recept maak. Nog 10 minuurjes in de oven maar het ruikt nu al heerlijk. Hartstikke leuk om te doen op papadag!

  78. Isis schreef:

    Ik ga ze zo bakken.
    Voor pakjesavond.

    Datum 4december 2020

  79. Maartje schreef:

    Hoi Laura,
    Zo fijn, dit recept! Dankjewel! Ik heb ze al heel wat keer gemaakt, ook als Sinterklaas nergens in de buurt te bekennen is 😉
    Vandaag met stukjes pure chocola (85%) erin… Zitten nu in de oven, spannend! Het deeg proefde alvast hééééél lekker!

    1. Maartje schreef:

      Het was heerlijk! Alleen had ik te dikke balletjes gemaakt, waardoor de kruidnootjes een beetje te zacht bleven. Dit kan ook komen door het feit dat ik glutenvrij zelfrijzend bakmeel had gebruikt, op basis van aardappel- en maismeel.

  80. Chrome-person schreef:

    De site staat vol met reclame, laadt daardoor traag. Scrollen gaat niet top. 🙁

  81. Pien schreef:

    Hi! Super lekker geworden! Ik heb niks om grammen mee te meten, dus maar een beetje geimproviseerd met de suiker. Ook tarwebloem met bakpoeder gebruikt ipv zelfrijzend.
    Ik zie dat anderen last hadden van te kruimelig deeg, of uitlopende kruidnoten. In het eerste geval: meer melk! Doet wonderen. In het geval van het tweede: als het deeg heel plakkerig is: meer bloem! Gaat het daarna mis? Gooi het deeg even in de koeling. Ik had het mijne ook bij het open raam moeten zetten om het koud te houden in mijn keuken.
    Bedankt voor het recept! Mijn huisgenoten en ik genieten er al van.

  82. Leonie schreef:

    Ik heb deze kruisbogen gisteren gebakken maar met ongeveer 50-60% van het suiker. Ze smaken super, maar niet zo zoet als van de supermarkt.. (ik krijg daar snel buikpijn van en wordt daarna vaak heel moe!)
    Misschien iets voor de toekomst/meer bewuste mensen!

  83. Pauline schreef:

    Heerlijk recept! Ik at altijd alleen Bolletje kruidnoten maar deze zijn ook lekker.

    Mijn moeder gebruikt altijd gewone, echte theelepeltjes als maat bij het bakken. Ik heb ooit maatschepjes uit Canada meegenomen om oa theelepels mee af te meten. In een Amerikaanse/Canadese “teaspoon” gaat wel wat meer dan in een echt theelepeltje. Wat gebruik jij?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gebruik de officiële teaspoons en tablespoons, oftewel de maatschepjes die jij ooit uit Canada hebt meegenomen.

  84. Gerrit van Rijswijk schreef:

    Recept pepernoten.125g bloem, 250g zelfrijzend bakmeel, 175g honing, 75g bietenstroop, 1 ei, 1eetl speculaaskruiden, 1 theel anijs, zout.
    Speculaaskruiden. 50g fijne kaneel, 15g nootmuskaat, 10g kruidnagel, 10g gemberpoeder, 5g peper, 5g anijs. Alles gemalen en gezeefd. Je kan varieren met hoeveelheden nootmmuskaat kruidnagel en anijs.

  85. Koekenbakker schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb net het deeg gemaakt (nog niet gebakken) maar heb per ongeluk boter op kamertemperatuur gebruikt i.p.v. koude boter. Zou het resultaat erg tegenvallen nu? Het ligt in de koelkast en ik wil over 2 dagen bakken met de kleinkinderen.
    Ik geniet enorm van je site en heb net je borrelhapjesboek gekocht!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou het gewoon proberen! Denk dat het wel moet lukken hoor.

  86. piet schreef:

    Top recept

  87. Koekenbakker schreef:

    Nou Laura ik heb gisteren gebakken met de kleinkinderen en het deeg was natuurlijk goed koel omdat het twee dagen in de koelkast had gelegen . Het is prima gelukt. Je recept is perfect en de kinderen vonden het erg leuk. Ze hebben de kruidnoten trots mee naar huis genomen ;).
    Dankjewel dus!

  88. Ingeborg schreef:

    Hey Laura,

    Ik heb al heel veel recepten van je gemaakt en ik ben heel erg blij met jou.

    Nu dacht ik om eens een keer pepernoten ( of kruidnoten) te gaan maken. Heerlijk voor Sinterklaas, helaas heb ik terwijl ik dit schrijf de deeg in de koelkast gezet. Het deeg is gaan plakken en vraag me niet hoe dat kan. In de keuken is het veel kouder dan kamertemperatuur, de boter heb ik niet uit de koelkast laten liggen omdat deze hard moet blijven.
    Meestal maak ik mijn eigen draai aan jouw recepten maar vandaag heb ik precies alles stap voor stap gevold.

    Ik hoop dat door ik het deeg in de koelkast heb gelegd het er toch steviger uit komt en ik alsnog pepernoten/ kruidnoten kan gaan maken.

    Veel liefs,
    Ingeborg.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wellicht kun je iets meer meel toevoegen mocht het nog erg plakkerig zijn.

  89. Koekenbakker schreef:

    Bij mij plakte het ook een beetje nadat ik het uit de koelkast had gehaald, maar dat was verder geen probleem. Er waren prima balletjes van te draaien en de kruidnootjes werden helemaal goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *