Herinner je je die heerlijke bitterballen van een tijdje geleden nog? We hebben toen wat van de ragout achtergehouden om ragoutbroodjes mee te maken. Ik had er nog nooit eentje gegeten, ik had er zelfs nog nooit van gehoord. Het is eigenlijk supersimpel. Je vult bladerdeeg met wat ragout en geraspte kaas (kaas maakt alles beter als je het mij vraagt) en ze kunnen de oven in. Gelijk uit de oven heerlijk, maar ook prima voor te bereiden om later weer even op te warmen. Als lunch bijvoorbeeld, ik weet zeker dat je hier heel veel mensen blij mee maakt.
Ragoutbroodjes
Ingrediënten
- 350 ml runderbouillon (met minstens 20% vlees)
- 2 gelatineblaadjes
- 80 gram ongezouten roomboter
- 80 gram bloem
- fijngesneden peterselie
- 2 tl mosterd
- 75 ml ongeklopte slagroom
- 10 plakjes bladerdeeg
- geraspte kaas
- 1 ei (M) los geklopt
Instructies
- Haal de kant-en-klare bouillon door een zeef en vang het vlees op. Indien nodig snijd je dit in kleinere stukjes. Laat de gelatine ondertussen in water weken.
- Maak een roux. Smelt de boter, voeg de bloem toe en laat al roerende garen. Wanneer de bloem begint te kleuren is de roux klaar en voeg je de bouillon langzaam toe. Breng aan de kook en laat al roerende doorkoken tot je een dikke en gladde saus hebt. Roer het achtergehouden vlees, de fijngesneden peterselie, mosterd en de slagroom er doorheen. Haal van het vuur.
- Knijp de gelatineblaadjes uit en roer deze door de ragout. Giet de ragout op een (rechthoekig) schaaltje en bekleed met vershoudfolie zodat er geen velletje kan ontstaan. Laat afkoelen. Zet in de koelkast en laat enkele uren opstijven.
- Snijd de opgesteven plak ragout in 10 gelijke stukken en vorm tot rechthoekjes en leg op één helft van het velletjes bladerdeeg waarbij je 1cm van de rand vrijhoudt. Verdeel een beetje geraspte kaas over de ragout.
- Maak inkepingen in de andere helft van het bladerdeeg en smeer de randjes in met het los geklopte ei. Vouw het ragoutbroodjes dicht. Druk de randen stevig aan (gebruik hiervoor een vork). Smeer de broodjes in met het ei en verdeel nog een beetje kaas erover.
- Bak ze in een voorverwarmde oven op 220 °C (boven- en onderwarmte) voor 18-20 minuten goudbruin.
Tips
- Tip: Je kunt natuurlijk ook een andere smaak bouillon gebruiken.
- Bewaren: Eenmaal afgekoeld kun je ze 2-3 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Warm ze op in een oven van 180 °C voor 5-10 minuten.
Ha Laura,
Ik houd niet zo van bitterballen, maar deze broodjes lijken mij heel erg lekker!
Bitterballen ben ik al gek op, maar dit recept maak ik gelijk voor het weekend! Heerlijk! Je recepten zijn altijd heel gezellig en ik krijg meestal al trek bij het lezen alleen. Dank voor al lekkere recepten!
Nog simpeler. Rol een kroket in bladerdeeg. Afbakken en klaar.
Hallo Laura. Ik maak al 2 jaar zelf rundvleeskroketten. Met gesudderd rundvlees .veel lekkerder dan uit een pot bouillon. Vlees 5 uur sudderen. Jus zeven. En gebruiken bij het vocht voor de ragout .met het kruid lavas. Peterselie. En nog wat andere smaakmakers .paneren met bloem ei en panko paneermeel. Met die zelfgemaakte ragout kan je ook ragout broodjes maken .bedankt voor je leuke recepten
Zou je het een volgende dag ook in een magnetron op kunnen warmen?
Mn vriend wil graag een paar mee nemen naar het werk als lunch.
Dat kan, maar dan heb je geen knapperig bladerdeeg meer.