Rabarbertaart met frangipane

Gepost: 9 juni 2018 Laatst bewerkt: 22 februari 2024
Rabarbertaart met frangipane
31

Een heerlijke seizoenstaart: de rabarbertaart met frangipane. Dit recept voor een rabarber galette is niet moeilijk om te maken en smullen geblazen wanneer hij klaar is.

Rabarbertaart met frangipane

In dit recept gebruikte ik voor het eerst frangipane in een taart en ik had er niet helemaal mee rekening gehouden dat dit uitzet in de oven. Frangipane is vergelijkbaar met amandelspijs, maar dan nog iets rijker door de toevoeging van boter. Door het uitzetten ervan verdween mijn super strakke rabarber patroon. Gelukkig maakt het voor de smaak totaal niet uit en hebben we genoten van deze rabarbertaart met frangipane. Ik nam hem mee naar een reünie met mijn Zuid-Afrika reisgenootjes en door hen werd hij unaniem goedgekeurd!

BAKTIP: Om de randen mooi goudbruin te krijgen, bestrijk je deze met geklutst ei. Ik gebruik het liefst een siliconen bakkwast, omdat deze makkelijk schoon te maken is en vaatwasser-bestendig zijn.

Rabarbertaart maken

Rabarbertaart maken

Voor deze taart heb je geen bakvorm nodig, lekker makkelijk. Je vormt het zanddeeg simpelweg op een bakplaat met een vel bakpapier. Ik gebruik het bakpapier om het deeg voor gedeeltelijk over de vulling te vouwen, daardoor plakt het niet aan je handen en heb je minder risico dat het scheurt. Iedere taart ziet er hierdoor weer een beetje anders uit, maar hoe dan ook prachtig robuust. Deze rabarbertaart heb ik gemaakt geïnspireerd op Franse recept voor een ‘galette rhubarbe’: een rabarber galette.

Wat is een galette?

Een galette is een soort ronde plaattaart, waarbij de randen altijd heel karakteristiek naar binnen zijn gevouwen (voor een deel over de vulling heen). Een galette is een Frans recept en ze kunnen zowel hartig als zoet zijn, dus je hebt er heel veel mogelijkheden mee. Deze galette met rabarber en frangipane valt natuurlijk volledig in de zoete hoek!

Recepten met rabarber

Naast deze rabarbertaart heb ik nog veel meer recepten met rabarber gemaakt. Van een lekkere crumble cake tot een simpele jam. Rabarber is heel veelzijdig dus je kunt er veel kanten mee op. Kijk zelf maar eens:

Benieuwd naar al mijn recepten met deze bijzondere seizoensgroente? Neem dan eens een kijkje op de verzamelen pagina met rabarber recepten!

Het Laura’s Bakery Bakboek

De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet.

Bestel hier!

Afbeelding
Rabarber galette met frangipane 7a

Rabarbertaart maken

Eet je deze taart koud of warm?

Het kan allebei. Zowel warm als volledig afgekoeld was de galette met rabarber erg lekker.

Wat is frangipane?

Dit is een rijkere variatie op amandelspijs, waardoor het nog zachter en smeuïger vak smaak is dan amandelspijs (wat ik ook al erg lekker vind). In het recept voor frangipane leg ik er nog veel meer over uit.

Kan ik de frangipane verangen?

In principe zou je de frangipane prima kunnen vervangen door mijn amandelspijs recept. Dit is afhankelijk van de reden waarom je de frangipane wil vervangen. Misschien ben je op zoek naar een vulling zonder amandelen, in dat geval kun je 200 gram kokosspijs gebruiken en hier nog 50 gram boter doorheen kneden.

Recept rabarbertaart maken

Rabarbertaart recept

Recept afdrukken

4.50 van 2 stemmen

Rabarbertaart met frangipane recept

Rabarber is ontzettend goed te gebruiken in zoete recepten. Deze rabarbertaart met frangipane is daarom ook echt een succes!
Porties: 12 personen

Ingrediënten

Decoratie

  • geklutst ei (je houdt een half ei over van het deeg)
  • geschaafde amandelen
  • rietsuiker

Instructies

  • Maak het zandtaartdeeg volgens recept. Maak er een ronde schijf van, wikkel deze in folie en leg minimaal een halfuur in de koelkast.
  • Ondertussen maak je de frangipane volgens recept. Zet dit even apart.
  • Was de rabarber en snijd hierna de uiteinden van de rabarber af. Snijd de rest in vierkante blokjes die (ongeveer) even groot zijn. Voor het patroon is het handig als je rabarberstelen ongeveer even dik zijn. Doe de stukjes rabarber in een kom met citroensap en vanillesuiker, roer door elkaar.
  • Haal het deeg uit de koelkast. Rol het uit op een vel bakpapier tot een ronde schijf die niet groter is dan je bakplaat.
  • Verdeel de frangipane in het midden, laat de randen rondom (ruim) vrij. Verdeel de blokjes rabarber over de vulling. Je kunt er net zoals ik een patroon van maken, je kunt ze er ook gewoon in een keer vanuit de kom overheen verdelen.
  • Vouw de randen deeg over de vulling heen om de galette te vormen. Ik vind het handig om het bakpapier hiervoor te gebruiken, dan weet je zeker dat het deeg niet scheurt.
  • Smeer de randen in met het geklutste ei en strooi er geschaafde amandelen en rietsuiker overheen.
  • Bak de rabarber galette in 25-30 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte). Als hij mooi goudbruin van kleur is dek je hem losjes af met aluminiumfolie.
  • Zet de galette dan terug in de oven en bak hem in nog eens 10-15 minuten op 180 graden tot de frangipane vulling gaar en/of goudbruin is. Controleer dit door er een prikker in te steken, als deze er schoon uitkomt is de vulling gaar.
Tips

Komt je prikker er net niet schoon uit? Laat de galette dan nog even in de oven zonder folie staan. Houd hem wel goed in de gaten!
Bewaren

De taart is het lekkerst als je hem binnen 1-2 dagen opeet, bewaar hem losjes afgedekt (kan buiten de koelkast). Luchtdicht verpakt kun je de taart ook tot max. drie maanden invriezen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

9 reacties

  1. Gerlinde schreef:

    Hoi laura,

    Kan ik de frangipane ook gebruiken voor appeltaart plaatkoek uit jouw boek?
    Zo ja, hoe moet ik dit gebruiken en hoeveel?

    Groetjes Gerlinde

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan ook, ik zou dan een dun laagje gebruiken (en de baktijd zal wat langer worden).

  2. Myranda schreef:

    Is hij lekkerder warm of eerder koud?

    1. Laura Kieft schreef:

      Beide, lauw en koud vond ik beide heerlijk!

  3. Pauline schreef:

    Kan je de rabarbertaart ook invriezen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, kan ook.

  4. Karin schreef:

    Welke maat bakvorm gebruikte je voor dit recept? Dat zie ik niet staan en de omrekenknop werkt niet waardoor ik het daar ook niet kan checken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klopt want je hebt geen bakvorm nodig, je bakt het op een bakplaat (en bakpapier).

  5. Karin schreef:

    Met een beetje goed lezen, begrijp je ook meer ;), ik heb natuurlijk helemaal geen bakvorm nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *