Puddingbroodjes

Gepost: 25 juni 2018 Laatst bewerkt: 14 april 2024
Puddingbroodjes
289

Puddingbroodjes, wie kent ze niet? Toch zijn de puddingbroodjes zoals de meesten zullen kennen niet de echte broodjes. Ik kwam daar eigenlijk pas achter toen iemand mij via Instagram vroeg om een keer de echte puddingbroodjes te bakken en niet die je in de supermarkt vind. Niets mis met de witte opengesneden puddingbroodjes van de supermarkt, want het maakt natuurlijk voor een makkelijk en lekker gebakje. Maar je kunt jezelf ook uitdagen en de originele puddingbroodjes maken en dat is precies wat ik heb gedaan. Omdat ik geen idee had wat de originele puddingbroodjes waren, week ik uit naar het recept van Robért van Beckhoven. Ik maakte een paar kleine aanpassingen, zodat de broodjes net iets makkelijker te maken zijn. Daarnaast koos ik ook voor de heerlijk zelfgemaakte banketbakkersroom die je hier op het blog kunt vinden. 

Wist je dat deze vorm van puddingbroodjes ook wel puddinglippen wordt genoemd? Ik vind het in ieder geval wel heel erg grappig klinken en zo zien ze er ook nog echt uit ook.

BAKTIP: Wanneer je banketbakkersroom over houdt, is dit geschikt om enkele dagen gekoeld te bewaren in een luchtdichte vershouddoos.

puddingbroodjes-SVS
puddingbroodjes-3uitgelicht

Pudding broodjes

Recept afdrukken

4.67 van 24 stemmen

Puddingbroodjes

Probeer zeker eens dit heerlijke recept voor de originele puddingbroodjes. Of puddinglippen, hoe ze eigenlijk echt heten. Smullen!
Voor 6-8 broodjes

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 1 tl zout
  • 1 ei (M)
  • 20 gram ongezouten roomboter
  • 10 gram witte basterdsuiker
  • 5 gram gedroogde gist
  • 150 ml melk (op kamertemperatuur)
  • plantaardige olie
  • klontje boter

Voor de banketbakkersroom

  • 65 gram fijne kristalsuiker
  • 16 gram vanillesuiker
  • 3 eidooiers (M)
  • 35 gram bloem
  • 350 ml melk

Instructies

  • Voor de bereiding van de banketbakkersroom volg je dit recept. Doe de afgekoelde room in een spuitzak en zet weg in de koelkast, daar stijft de room nog verder op.
  • Klop het ei los. Je hebt 1 eetlepel nodig voor het deeg en de rest is voor het bestrijken van de broodjes.
  • Los de gist op in de melk en laat zo’n 5-10 minuten staan. Doe de overige ingrediënten, met die 1 eetlepel los geklopt ei, in de kom van je standmixer en voeg het melkmengsel toe. Kneed de ingrediënten op gemiddelde snelheid in 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Met de hand kneed je zo’n 15-20 minuten.
  • Als het deeg te nat is voeg je een klein beetje bloem toe en bij te droog deeg een beetje water. Het deeg is goed wanneer je het tot een dun vliesje kunt trekken waar je doorheen kunt kijken, zonder dat het scheurt.
  • Draai van het deeg 6-8 bolletjes en laat 10-15 minuten rusten.
  • Rol ieder bolletje uit tot een cirkel van zo’n 10 cm en met twee opstaande randen van ongeveer 1 cm. Dit bereik je door je roller op en neer te gaan zonder volledig door te rollen. Gebruik hiervoor een dunne roller of de uiteinde van een houten pollepel.
  • Neem de plantaardige olie en smeer hierin de onderste helft van je plat gerolde bolletje in, maar niet de opstaande rand. Op de foto hierboven laat ik met mijn twee vingers zien wat je insmeert met olie.
  • Vouw je broodje dubbel en duw lichtjes aan op het plat gerolde deel. Herhaal dit voor elk bolletje. Plaats de opgevouwen broodjes op een bakplaat, zet op een tochtvrije en warme plek en laat 1 uur rijzen. Smeer in met de los geklopte ei en bak in een hete oven, voorverwarmd op 240 °C (boven- en onderwamte), in 10 minuten goudbruin.
  • Smelt ondertussen een klontje boter en smeer de broodjes hier na het bakken direct mee in. Laat de broodjes afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Doordat de broodjes met olie zijn ingesmeerd moet je ze nu als het goed is kunnen openscheuren, door de lippen voorzichtig van elkaar af te trekken.
  • Vul de afgekoelde broodjes met de banketbakkersroom en strooi er een lekkere laag poedersuiker overheen. De puddingbroodjes zijn klaar om opgegeten te worden.

Tips

  • Tip: Lukt het openscheuren van de broodjes niet direct? maak dan eerst een kleine aanzet met een mesje. Daarna moeten de twee helften makkelijk los komen.
  • Bewaren: De banketbakkersroom kun je een dag van tevoren maken en bewaar je in de tussentijd in de koelkast. Het volledige puddingbroodje inclusief de room bewaar je ook in de koelkast, omdat het broodje er niet lekkerder op wordt kun je het beter niet langer dan 1-2 dagen bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

56 reacties

  1. Rick schreef:

    Top. Bedankt
    Ga ik zeker binnenkort proberen.
    Dit zijn de echte pudding broodjes die je eigenlijk negens meer kunt kopen.
    Het zijn allemaal witte puntjes met wat room…

  2. Gisèle schreef:

    Wat leuk! Zondag is hier bakdag en gisteren wilde m’n dochter brownies maken. Lekker hoor, maar het verzoek kwam om de volgende keer ‘de echte puddingbroodjes’ te maken en ‘niet die pudding tussen een wit bolletje’. En nu komen jullie met het echte recept, hoe toevallig! Kortom, deze ga ik volgend weekend maken. Lekker, dank je!

  3. Mai schreef:

    Hoi,
    Waarom is de baktemperatuur van dit broodje zo hoog 240 oC ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Omdat je daarmee het beste resultaat krijgt.

      1. Hilde schreef:

        Bij mij verbranden ze na 5 min al compleet. Vond het ook erg hoog 🙁

        1. Lian van Rens schreef:

          Dan kan het zijn dat jouw oven heter wordt en je de temperatuur kunt verlagen of de tijd dat ze erin staan vermindert. Helaas zijn ovens niet allemaal exact hetzelfde.

      2. Thijs van Lohuizen schreef:

        Mijn oven gaat maar tot 220, wat is dan de beste temperatuur?

  4. Daniëlle schreef:

    Deze zien er zo lekker uit!

  5. Daniël schreef:

    Er staat 5 gram gist….maar is dat droog of vers?

      1. Gwen schreef:

        Dat roept als aanvullende vraag op: instant gist of echt gedroogde gist

        1. Laura Kieft schreef:

          gedroogde gist zoals die in Nederland verkrijgbaar is (in de zakjes van 7 gram) is hetzelfde als instant gist, echte gedroogde gist is tegenwoordig niet (goed) meer verkrijgbaar.

  6. Joneke schreef:

    Dank je wel voor dit lekkere recept en de ontzettend duidelijke uitleg. Gisteren voor het eerst de puddingbroodjes gemaakt en direct gelukt, ze waren heerlijk!

  7. Michelle schreef:

    Klinkt super! Zou je de broodjes ook in kunnen vriezen, met of zonder de room ertussen?

    1. Laura Kieft schreef:

      kan prima, maar wel zonder de room.

  8. anne marije schreef:

    hoe duur zijn jouw kookboeken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het basisbakboek kost 24,95 en Het Laura’s Bakery bakboek 24,99 🙂

  9. Daniëlle schreef:

    Ik wil geen reacties meer ontvangen, maar hoe schakel ik dat in vredesnaam uit? Ik heb het al vaker geprobeerd maar tot nu toe geen succes….

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb je handmatig uit de lijst verwijderd.

  10. rianne schreef:

    De pudding is heerlijk. Maar de broodjes zijn bij mij een beetje knapperig, bruin geworden. Wat kan ik daar aan doen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan hebben ze in jouw oven waarschijnlijk wat minder tijd nodig (of een iets lagere temperatuur)

  11. Juul schreef:

    Toffe broodjes! De mensen hier thuis vinden ze heerlijk! Alleen wel een beetje misselijkmakend; na 1tje zit je al vol 🙂

  12. Jenny Hengeveld schreef:

    240 °C is dit voor een gas oven of fan forced?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Genoemde oventemperaturen zijn altijd voor een oven met boven- en onderwarmte. Bak je op hetelucht? Zet de temperatuur dan 10-20% lager.

  13. Nez schreef:

    Bedankt voor dit heerlijke recept! Stond al heel lang op mijn baklijstje maar ik durfde het niet aan vanwege de bbr from scratch en was bang dat de broodjes hard zouden zijn. Beide zijn gelukkig goed gelukt, heerlijke zachte broodjes met een stevige zoete vulling.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn om te horen! Graag gedaan!

  14. Annelies schreef:

    Kan het ook met verse gist ? Zoja hoeveel moet ik dan gebruiken ?

  15. Tanny schreef:

    Ze zijn helemaal mislukt,de broodjes zijn niet goed gerezen
    Heb Zeeuwse tarwebloem gebruikt
    Kan het daar aan liggen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeeuws bloem is inderdaad helaas niet geschikt voor brooddeeg, dat komt omdat er minder eiwitten in zitten waardoor de glutenontwikkeling niet goed op gang komt.

  16. Tanny schreef:

    Bedankt voor het advies, ga andere bloem gebruiken dan lukken ze vast wel

    1. ellis schreef:

      hoi Laura!

      de broodjes zijn goed gelukt. ontzettend bedankt voor je recept. nu heb ik de broodjes morgen nodig en wil ze eigenlijk ook dan pas vullen. hoe kan ik de broodjes (dus zonder vulling) het beste bewaren?

      1. Laura's Bakery schreef:

        In een plastic zak bewaar je zachte broden of kleine zachte bolletjes. Brood waarvan je de knapperige korst wilt behouden kun je beter niet in een plastic zak bewaren, de korst wordt dan zacht: https://www.laurasbakery.nl/zelfgebakken-brood-bewaren/

  17. Casper schreef:

    Hallo zelfs hier in de Philippines heb ik ze gemaakt en perfect, overal zie je bind middel gebruiken jij komt met bloem perfect dank je bakkers room mis ik erg hier

  18. Vera schreef:

    Hoi Laura,

    Ik ben enorm fan van je recepten en wil deze graag uitproberen! Ik ben van plan ze bij een high tea te maken maar daarvoor moeten ze niet te groot zijn. Kan ik deze ook kleiner maken en hoe lang moeten ze dan in de oven of is dat geen optie?

    1. Laura Kieft schreef:

      Kleiner kan zeker, zou dan beginnen met 2/3 van de tijd.

  19. Marleen schreef:

    Hoi Laura, als je het recept verdubbeld moet je dan ook de gist verdubbelen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker, als je iets verdubbeld moet je ook alles verdubbelen.

      1. Marleen schreef:

        Dankjewel voor je reactie!

  20. willem schreef:

    wat ’n avontuur! maar ’t was weer even 1960!

  21. Lize schreef:

    Hallo
    Leuk recept
    Maar de gist wil niet oplossen moet ik het dan verhitten

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker niet, want dan gaat de werking verloren! Wat voor een gist gebruik je?

  22. Warda schreef:

    Hai ik had een vraagje ,
    Kun je de gist en bloem ook vervangen door zelfrijzend bakmeel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien helpt dit artikel je verder: https: laurasbakery.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/ ?

  23. Ine Baumgartner schreef:

    Hallo Laura,
    Heerlijk recept, dat herinnert me aan de broodjes, die ik met mijn Oma altijd bij de bakker haalde!
    Ik heb ze met 15 g verse gist en 220 Graden met hete lucht gemacht. Zijn prima geworden!
    Heb al een bestelling voor nog een portie gekregen….

  24. Evy.truyen@telenet.be schreef:

    Beste,
    Blijven deze beter als ge de ene dag de broodjes afbakt en pas voor het consummeren deze vuld? Of worden de broodjes dan plat.

    Mvg
    Evy

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het allerlekkerste vind ik ze vers, maar het kan wel! Inderdaad dan op het laatst pas vullen.

  25. Marianne schreef:

    Hallo Laura, mijn broodjes zijn niet goed gerezen. Ik kreeg mijn deeg ook niet elastisch genoeg dus ik denk dat ze daarom niet gerezen zijn. Maar ik weet niet goed wat ik fout heb gedaan bij het deeg. Ik heb eerst in de keukenmachine gekneed, zeker 10 minuten en toen met de hand nog eens 15 minuten. Daarbij heb ik het deeg steeds dubbelgevouwen en weer uitgerekt zoals ik geleerd heb voor brood deeg. Wat kan ik verkeerd hebben gedaan? Of ligt t aan de ingrediënten? In principe pas ik jouw recepten nooit aan (ze kloppen nl altijd en het is altijd lekker!) maar vervang ik roomboter door plantaardige boter en gebruik ik lactose vrije melk ivm met lactose intolerantie. Kan t daar aan liggen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik durf het niet te zeggen; ik zou niet weten waarom het verschil zou moeten maken maar ik heb het ook nog nooit zelf getest. Misschien alsnog niet lang genoeg gekneed zou ik dan denken. Was de omgeving wel warm genoeg voor het rijzen? Anders had het misschien meer rijstijd nodig.

  26. Marianne schreef:

    Dankjewel voor je reactie. Mmmm, ja de warmte zou ook een rol kunnen spelen. Mijn keuken en huiskamer zijn een ruimte en ik denk dat het binnen zo’n 19 graden is geweest. Dat is niet echt warm. Kan ik ook laten rijzen in de oven? Op 30 graden ofzo… Ik ga ze in ieder geval nog een keer proberen. En eens onderzoeken welk effect lactose heeft op gist…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je oven een broodrijsstand heeft, dan moet dit inderdaad kunnen!

  27. Cat schreef:

    Heb ze gebakken op 210 graden 15min en ze niet ingesmeerd met ei,en ze zijn niet donker bruin gebrand ,als ze uit de oven kwamen heb ik ze met een beetje water met kwast ingewreven.volgens mij is de oorzaak die instrijken met ei dat ze verbranden.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zoals je ziet op de foto zijn ze bij mij niet verbrand, maar je kunt het recept natuurlijk aanpassen naar eigen wens.

  28. Marloes schreef:

    Dag Laura,
    Welk merk meel adviseer je te gebruiken?

    Wij gebruiken altijd de Bon Matin broodjes, maar mijn dochter wilt toch liever iets wat in de buurt komt van de “echte puddingbroodjes”

    Groetjes Marloes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt patentbloem gebruiken, hier vertel ik er meer over: https://www.laurasbakery.nl/verschillende-soorten-bloem/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *