Pizza bitterballen

Gepost: 19 mei 2021 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
Pizza bitterballen
109

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een hele dag allerlei verschillende soorten bitterballen en kroketjes stond te maken, maar deze pizza bitterballen kan ik mij nog goed herinneren. Ik mag graag allerlei hartige hapjes omtoveren tot een pizza variant, zo ook onze geliefde bitterbal. Het was een test waarvan ik geen idee had hoe het uit zou pakken. Inmiddels weet ik dat wel en laat me je vertellen: dit wil je echt proberen. Ik denk dat het mijn favoriete bitterbal van de dag was en nu ik dit schrijf zou ik willen dat ik ze nog op voorraad had. Ik moet de keuken snel maar weer eens in voor deze pizza bitterballen.

Pizza bitterballen-1a

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Pizza bitterballen

Misschien wel mijn meest favoriete bitterbal: de pizza bitterbal! Om je vingers bij af te likken, dus probeer het recept zeker eens uit.
Porties: 20 stuks

Ingrediënten

Voor de ragout

  • 350 ml bouillon
  • 80 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram bloem
  • 4-5 takjes basilicum fijngesneden
  • 75 ml ongeklopte slagroom
  • 50 gram salami fijngesneden
  • 75 gram geraspte oude kaas
  • 50 gram zongedroogde tomaatjes fijngesneden
  • peper en zout

Voor het paneren

  • olijfolie (om je handen mee in te vetten)
  • paneermeel
  • 2-3 los geklopte eieren (M)
  • Extra: zonnebloem olie voor het frituren

Instructies

  • Zorg dat je op voorhand de bouilon hebt gemaakt. Of dit nu aan de hand van een blokje of eigen recept is.
  • Smelt de boter, voeg de bloem toe en laat dit mengsel -de roux- al roerende garen. Wanneer de bloem begint te kleuren is de roux klaar en voeg je de bouillon in 2-3 delen toe. Breng aan de kook en laat al roerende doorkoken tot je een dikke en gladde saus hebt.
  • Roer de basilicum, salami, kaas, tomaat en slagroom door het mengsel heen. Proef even en breng (indien nodig) verder op smaak met peper en zout.
  • Giet de ragout in een schaal en bekleed met vershoudfolie zodat er geen velletje kan ontstaan. Laat afkoelen en enkele uren opstijven in de koelkast. Ik maakte de ragout in de avond en zette deze een nacht in de koelkast.
  • Verdeel de opgesteven ragout in 20 gelijke stukjes. Doe een beetje (olijf)olie op je handen en rol balletjes van de stukjes ragout.
  • Zet een diep bord of schaal klaar met het paneermeel en een tweede met het ei. Verhit ondertussen de pan met de (zonnebloem)olie tot 180 °C.
  • Rol een balletje ragout door het paneermeel, het ei, paneermeel, ei en eindig weer met paneermeel. Herhaal dit proces voor ieder balletje. Elke pizza bitterbal heeft dan dus drie laagjes paneermeel.
  • Bak de bitterballen in 3,5 – 4 minuten krokant en bruin. Serveer gelijk.
Bewaren

Ongebakken tot 3 maanden in de vriezer te bewaren. Als je ze al bevroren wilt frituren zal dit iets langer duren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

8 reacties

  1. Ilse schreef:

    Wauw, mijn dag begint goed met dit recept te zien ? Kan je deze ook in de oven of air fryer afbakken ipv frituren?

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb ik niet geprobeerd, maar ik denk dat je ze dan zelf alsnog eerst kort zou moeten frituren (is ook gedaan bij de ovenvarianten die je in de winkel koopt).

  2. Jenske schreef:

    Hi Laura,
    Dat ziet er lekker uit! Kunnen deze ook in de Air Fryer? Zo ja, wat stelt u dan voor als temperatuur en tijd? Alvast hartelijk dank!

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb ik nog niet geprobeerd met zelfgemaakte bitterballen, durf ik dus niet te zeggen helaas. Denk overigens wel dat je ze al kort gefrituurd moet hebben. Dat is met de varianten uit de winkel ook het geval.

  3. Els schreef:

    Lijkt me een fantastisch lekker recept!! Ik vraag mij af hoe lang je deze kan bewaren in de koelkast vooraleer ze te frituren? Kan je ze een dag op voorhand maken en rollen?
    Alvast bedankt voor uw reactie!

    1. Laura's Bakery schreef:

      In de koelkast heb ik ze niet bewaard! In de vriezer kan het wel (zie bewaartip).

  4. Chloe schreef:

    Hey Laura,
    Wat een leuk recept! Ik heb het zelf ook proberen te maken en het was heerlijk!
    Ik volgde het recept stap voor stap maar ik kreeg eerder al een soort deeg dan een dikke saus. Wat kan ik fout gedaan hebben?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als ze goed gesmaakt hebben zal je niet veel fout gedaan hebben! Het wordt een soort ragout, en zal eerder vaster zijn dan vloeibaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *