Welke pistachenoten heb ik nodig?
- Ongezouten
- Ongeroosterd
- Liefst gepeld
- Liefst zonder vel
- Liefst zo groen mogelijk (puur voor het oog)
Zelf pistachepasta maken is verrassend eenvoudig. Het enige dat je nodig hebt zijn pistachenoten en een foodprocessor. In onderstaand artikel en recept deel ik al mijn tips en trucs om de perfecte notenboter van pistachenoten te draaien.
Met pistachepasta kun je ongelofelijk lekkere gebakjes maken, dat wisten ze in de Franse patisserie al lang. Toch werd er door het grote publiek weinig mee gebakken, tot de enorme hype rondom de Dubai-chocoladerepen – gevuld met pistachecrème en knapperige kataifi. Nu is de pistachenoot plotseling het populairste nootje van de klas.
Deze pistachio nut butter, zoals de Amerikanen het zo mooi noemen, kun je heel gemakkelijk zelf maken door ongezouten, gepelde pistachenoten fijn te malen in een krachtige foodprocessor. Je kunt zelf bepalen of je een wat grovere pasta wil, of dat de pistachepasta zo glad mogelijk moet worden. De kwaliteit van je foodprocessor is van belang, omdat de noten zeker 5-10 minuten moeten draaien tot er een smeuïge pasta ontstaat. Ik ben zelf al jaren tevreden met dit exemplaar.
Er zijn eindeloos veel baksels waarin je deze pistachepasta kunt verwerken, zoals een pistache cheesecake, een pistache botercrème of een pistache ganache. Maar ook in het dagelijks gebruik is pistachepasta verrassend veelzijdig:
Als je zelf aan de slag gaat met het maken van deze pasta, dan hoop je waarschijnlijk op een prachtig groen goedje als eindresultaat. Maar pistachenoten zijn lang niet altijd zo mooi groen als je zou denken. Ze neigen zelfs vaker naar het bruingroen, zeker als je ze met velletje en al fijnmaalt, krijgen ze een bruingroene kleur. Enkele tips voor een mooie groene pistachepasta:
Je kunt de pistachenoten ontvellen door ze enkele minuten te weken in kokendheet water. Wrijf ze daarna droog in een schone doek — de velletjes laten dan los. Deze peuter je er vervolgens tussenuit. Een vrij tijdrovend klusje, vond ik. Rooster de nootjes daarna 15–20 minuten op 150 °C (boven- en onderwarmte) en schep ze halverwege om. Je noten zijn nu klaar om tot pasta gemalen te worden.
Deze pasta gemaakt van 100% pistachenoten kun je gemakkelijk een paar weken bewaren. Maar eerlijk is eerlijk: als je eenmaal geproefd hebt hoe lekker het is, is de pot zó leeg.
Bewaar pistachepasta in de koelkast in een goed afgesloten vershouddoos (zelf gebruik ik de kleinste variant uit deze set), dan blijft hij zo’n 2-3 weken goed.
Als je de pistachepasta langer wilt bewaren, kun je die het best invriezen. Luchtdicht verpakt is hij op deze manier tot drie maanden houdbaar
Heb je net zoals ik de smaak van pistachenoten weer helemaal te pakken? Dan zijn deze pistache recepten vast iets voor jou:
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.
Waarschijnlijk is je foodprocessor te groot voor de hoeveelheid noten die je gebruikt. Idealiter zijn de messen van het apparaat (bijna) niet meer zichtbaar — ze moeten bedekt zijn met noten voordat je begint met malen. Zet het apparaat tussendoor even uit, schraap de pasta van de wanden en maal vervolgens verder.
Lukt het na 10 minuten malen in je foodprocessor of blender nog steeds niet om een romige notenpasta te krijgen? Dan kan dat aan een paar dingen liggen:
Dat kan zeker! Daarvoor voeg je extra ingrediënten toe, zoals witte chocolade en/of gecondenseerde melk, om er een romige crème van te maken. Voor ik tot een exact recept kom die ik met jullie kan delen, moet ik zelf nog experimenteren met de verhoudingen. Deel het vooral in de reacties als je geslaagde tips hebt.
Dat kan absoluut, maar let erop dat je een variant koopt die voor 100% uit pistachenoten bestaat. Check hiervoor de ingrediënten op de verpakking.
Bewaar de pistachepasta in een schone en goed afsluitbare pot tot twee weken in de koelkast. Luchtdicht verpakt kan de notenpasta tot drie maanden in de vriezer bewaard worden.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Hoi hoi welke soort pistachenoten heb je gebruikt?, wand je kan ze donker groen vinden als iets lichter groen met nog beetje schilletjes erop.
He Samantha. Ik heb de groene pistachenoten gebruikt. De kleur van de pasta zal veranderen afhankelijk van welke pistachenoten je gebruikt. Alle soorten kan maar het eindresultaat ziet er dan anders uit.