Zelf pistachepasta maken is verrassend eenvoudig. Het enige dat je nodig hebt zijn pistachenoten en een foodprocessor. In onderstaand artikel en recept deel ik al mijn tips en trucs om de perfecte notenboter van pistachenoten te draaien.

Zo maak je jouw eigen pistachepasta

Met pistachepasta kun je ongelofelijk lekkere gebakjes maken, dat wisten ze in de Franse patisserie al lang. Toch werd er door het grote publiek weinig mee gebakken, tot de enorme hype rondom de Dubai-chocoladerepen – gevuld met pistachecrème en knapperige kataifi. Nu is de pistachenoot plotseling het populairste nootje van de klas.

Deze pistachio nut butter, zoals de Amerikanen het zo mooi noemen, kun je heel gemakkelijk zelf maken door ongezouten, gepelde pistachenoten fijn te malen in een krachtige foodprocessor. Je kunt zelf bepalen of je een wat grovere pasta wil, of dat de pistachepasta zo glad mogelijk moet worden. De kwaliteit van je foodprocessor is van belang, omdat de noten zeker 5-10 minuten moeten draaien tot er een smeuïge pasta ontstaat. Ik ben zelf al jaren tevreden met dit exemplaar.

Wat kun je maken met pistachepasta?

Er zijn eindeloos veel baksels waarin je deze pistachepasta kunt verwerken, zoals een pistache cheesecake, een pistache botercrème of een pistache ganache. Maar ook in het dagelijks gebruik is pistachepasta verrassend veelzijdig:

  • Roer wat van de pistachepasta door je yoghurt
  • Smeer het op een cracker
  • Verwerk het door (of over) zelfgemaakt ijs
  • Schep een beetje op je havermoutontbijt
Pistachepasta maken

Groene pistachepasta

Als je zelf aan de slag gaat met het maken van deze pasta, dan hoop je waarschijnlijk op een prachtig groen goedje als eindresultaat. Maar pistachenoten zijn lang niet altijd zo mooi groen als je zou denken. Ze neigen zelfs vaker naar het bruingroen, zeker als je ze met velletje en al fijnmaalt, krijgen ze een bruingroene kleur. Enkele tips voor een mooie groene pistachepasta:

  • Verwijder de velletjes van de pistachenoten. Het velletje beïnvloedt de smaak van je pistachepasta niet, maar wel de kleur.
  • Ga op zoek naar groene pistachenoten bij een (online) speciaalzaak. Ideaal is als de noten al zijn ontveld — dat scheelt tijd en gedoe.

De velletjes van de pistachenoten verwijderen

Je kunt de pistachenoten ontvellen door ze enkele minuten te weken in kokendheet water. Wrijf ze daarna droog in een schone doek — de velletjes laten dan los. Deze peuter je er vervolgens tussenuit. Een vrij tijdrovend klusje, vond ik. Rooster de nootjes daarna 15–20 minuten op 150 °C (boven- en onderwarmte) en schep ze halverwege om. Je noten zijn nu klaar om tot pasta gemalen te worden.

Pistachepasta (2)
Groene pistachepasta

Pistachepasta bewaren

Deze pasta gemaakt van 100% pistachenoten kun je gemakkelijk een paar weken bewaren. Maar eerlijk is eerlijk: als je eenmaal geproefd hebt hoe lekker het is, is de pot zó leeg.

Hoelang blijft pistachepasta goed?

Bewaar pistachepasta in de koelkast in een goed afgesloten vershouddoos (zelf gebruik ik de kleinste variant uit deze set), dan blijft hij zo’n 2-3 weken goed.

Kun je pistachepasta invriezen?

Als je de pistachepasta langer wilt bewaren, kun je die het best invriezen. Luchtdicht verpakt is hij op deze manier tot drie maanden houdbaar

Meer pistache recepten

Heb je net zoals ik de smaak van pistachenoten weer helemaal te pakken? Dan zijn deze pistache recepten vast iets voor jou:

Groene pistachepasta

Het complete basisbakboek

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

Afbeelding

Tips: pistachepasta

Welke pistachenoten heb ik nodig?

  • Ongezouten
  • Ongeroosterd
  • Liefst gepeld
  • Liefst zonder vel
  • Liefst zo groen mogelijk (puur voor het oog)

Waarom blijven de pistachenoten onderin de foodprocessor vastzitten?

Waarschijnlijk is je foodprocessor te groot voor de hoeveelheid noten die je gebruikt. Idealiter zijn de messen van het apparaat (bijna) niet meer zichtbaar — ze moeten bedekt zijn met noten voordat je begint met malen. Zet het apparaat tussendoor even uit, schraap de pasta van de wanden en maal vervolgens verder.

Het lukt me niet om een pasta van de noten te draaien

Lukt het na 10 minuten malen in je foodprocessor of blender nog steeds niet om een romige notenpasta te krijgen? Dan kan dat aan een paar dingen liggen:

  • De blender of foodprocessor heeft niet genoeg kracht.
  • De noten zijn te lang geroosterd en zijn hierdoor droog geworden. Voeg een lepel neutrale olie toe en maal opnieuw.
  • De noten zijn te kort geroosterd waardoor de oliën niet voldoende vrij hebben kunnen komen. Voeg ook in dit geval een lepel neutrale olie toe en maal opnieuw.

Kan ik hier pistachecrème van maken?

Dat kan zeker! Daarvoor voeg je extra ingrediënten toe, zoals witte chocolade en/of gecondenseerde melk, om er een romige crème van te maken. Voor ik tot een exact recept kom die ik met jullie kan delen, moet ik zelf nog experimenteren met de verhoudingen. Deel het vooral in de reacties als je geslaagde tips hebt.

Kan ik ook pistachepasta kopen?

Dat kan absoluut, maar let erop dat je een variant koopt die voor 100% uit pistachenoten bestaat. Check hiervoor de ingrediënten op de verpakking.

Pistachepasta bewaren

Bewaar de pistachepasta in een schone en goed afsluitbare pot tot twee weken in de koelkast. Luchtdicht verpakt kan de notenpasta tot drie maanden in de vriezer bewaard worden.

 

Pistachepasta recept

Opslaan
Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Pistachepasta recept

Het is super simpel om je eigen pistachepasta te maken. Met dit makkelijke recept wil je nooit meer een kant-en-klare variant kopen.
Voorbereiding10 minuten
Bereiding10 minuten
Koeltijd30 minuten
Totaal50 minuten
Porties: pot

Ingrediënten

  • 400 gram pistachenoten

Benodigdheden

Instructies

  • Rooster de pistachenoten 9-10 minuten op 150 graden (onder- en bovenwarmte).
  • Laat de noten volledig afkoelen voordat je verder gaat.
  • Draai de noten in een krachtige foodprocessor tot een gladde pasta. Dit kan zo'n 10 minuten duren. Bewaar in een schone pot.

Tips

  • Het roosteren van de noten voegt smaak toe aan de notenpasta, maar het zorgt er ook voor dat de natuurlijke oliën vrijkomen. Zorg er daarom voor dat je altijd ongeroosterde noten koopt en je deze zelf roostert. ‘Gebrande’ noten zijn meestal gefrituurd (dit geeft niet hetzelfde effect).
  • Heb je jouw pistachenoten geblancheerd en ontveld (zie instructies in de blogpost), dan rooster je ze nog 5-10 minuten langer in de oven.
Bewaren

Bewaar de pistachepasta in een schone en goed afsluitbare pot maximaal twee weken in de koelkast. Luchtdicht verpakt kan de notenpasta tot drie maanden in de vriezer bewaard worden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

2 reacties

  1. Samantha schreef:

    Hoi hoi welke soort pistachenoten heb je gebruikt?, wand je kan ze donker groen vinden als iets lichter groen met nog beetje schilletjes erop.

    1. Laura's Bakery schreef:

      He Samantha. Ik heb de groene pistachenoten gebruikt. De kleur van de pasta zal veranderen afhankelijk van welke pistachenoten je gebruikt. Alle soorten kan maar het eindresultaat ziet er dan anders uit.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept