Klaar voor een eenvoudig maar superlekker Sinterklaas recept? Dan zit je hiermee goed, deze pepernotencake haalt het ultieme Sinterklaas gevoel in je naar boven! Als basis gebruik je gewoon het recept voor de vanillecake, met een paar kleine toevoegingen tover je hem om in een pepernotencake. Naast de kruiden en pepernoten voeg je ook een beetje melk toe. Dit kun je niet achterwege laten, anders zul je een droge cake krijgen. Veel vocht uit de cake trekt namelijk in de pepernoten die door het beslag zitten.
Pepernotencake
Ingrediënten
- 200 gram ongezouten roomboter
- 200 gram suiker
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 8 gram vanille suiker
- snuf zout
- 4 eieren
- 50 ml melk
- 4 tl speculaaskruiden
- 100 gram pepernoten
- ter decoratie: pepernoten en amandelschaafsel
Instructies
- Klop boter, suiker en vanillesuiker romig, voeg de eieren één voor één toe en mix tot ze helemaal zijn opgenomen. Voeg de melk en het zelfrijzend bakmeel afwisselend in delen toe aan het beslag. Voeg samen met het meel ook de snuf zout toe.
- Voeg de speculaaskruiden en pepernoten toe aan het beslag. Meng de pepernoten met een beetje bloem voordat je ze toevoegt aan het beslag.
- Stort het beslag in een ingevette en met bloem bestoven cakeblik.
- Ter decoratie strooi je wat pepernoten en amandelschaafsel over het beslag.
- Bak de cake gaar in 60 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte).
Wanneer de cake uit de oven komt zijn de pepernoten bovenop nog heerlijk knapperig. Later, nadat je hem verpakt, worden deze iets zachter door het vocht uit de cake dat in de pepernoten trekt. Mijn collega vond juist die knapperige pepernoten lekker en loste dit op een creatieve manier op, bij elke hap cake stopte hij ook nog een pepernoot in zijn mond. Volgens hem het puntje op de i 😉 .
De cake kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft hij zeker een week goed. Bewaar een cake niet in de koelkast, daar droogt hij van uit.
Heerlijk! Alles met kruidnoten vind ik sowieso lekker, maar deze cake ziet er wel heel goed uit.
Wat een leuk idee! Maar nu heb ik te veel inspiratie voor Sinterklaas, ik kan niet meer kiezen wat ik wil maken!
Haha, en dan heb ik zelf nog geen eens alles gemaakt wat ik als idee had 😉 Wellicht een Sinterklaas high tea maken? 😀
Ziet er heerlijk uit zeg. Kan ik de melk ook vervangen door water of rijstemelk?
Ik zou de melk niet vervangen voor water, rijstemelk zou je wel kunnen proberen. Of wellicht soja melk
Wat ziet dat er goed uit!
Hoi ik ga hem zo bakken
Klinkt mega lekker!
Hij staat in de oven! Ben benieuwd, ruikt in ieder geval al wel lekker!
Hij is heerlijk!!!
Geachte
alle recepten zien er eg super uit hoor aar op deze cake zitten toch kruidnootjes of vergis ik me pepernoten zien er toch anders uit ..
Het zijn inderdaad kruidnootjes. Maar ik noem ze, net zoals vele anderen, eigenlijk altijd gewoon pepernoten 🙂
Klinkt echt zo lekker!
Dit klinkt erg lekker en wat ziet het er geweldig uit op je foto’s!
Dankjewel 🙂
Ik heb net de pepernotencake gebakken.
En hij is heerlijk.
Hoi Laura,
Als ik het zonder pepernoten wil maken, alleen met de speculaaskruiden erbij, is de melk dan ook nodig of dan niet?
Nee, dan kun je de melk ook weglaten.
En als je chocolade pepernoten gebruikt, is het dan wel nodig om melk toe te voegen of ook niet omdat er een dan een hard laagje om de pepernoten zit.
Durf ik niet met zekerheid te zeggen, de chocola zal natuurlijk smelten en vermengen met het beslag. Ik zou zelf voor de zekerheid toch wat melk toevoegen, dat kan geen kwaad.
De cake zit nu in de oven. Het ruikt heerlijk!
Mooie site heb je, lekkere recepten en mooie foto’s.
Groetjes
Klinkt echt heel lekker! Kun je ipv een cakevorm ook muffinvormpjes gebruiken om het beslag in te doen?
Ja hoor! Je haalt er dan ongeveer 12 cupcakes uit.
Hoi Laura! Klinkt echt geweldig dit, en niet moeilijk ook!
Hoe lang denk je dat de cake houdbaar is, gezien de melk die erin zit lijkt het mij minder lang dan een gewone vanillecake.. Ik heb nogal wat adresjes waar ik er eentje achter wil laten, dus zou fijn zijn als ik ze bijvoorbeeld 2 dagen van tevoren kan bakken 😉
je bakt de cake, dus hij is dan niet langer of korter houdbaar dan een cake zonder melk. Na het bakken verpak je de cake goed en dan blijft hij zeker 4-5 dagen goed 🙂
Dank je wel!!
Hallo laura
Ik heb een vraag over de melk in de bot er creme.
kan de melk ook vervangen worden door amandeldrank?
ja hoor, dat kan 🙂
Heb hem zojuist gemaakt. Echt heerlijk!
Doe veel inspiratie bij je op. Leuke recepten en tips.
Vanmiddag de pepernotencake gebakken en geproefd.
Het is een heerlijke cake ,die ik volgend jaar weer ga maken in de Sint-Nicolaas periode. Nogmaals bedankt voor dit recept
Hey laura
Is het ook mogelijk om hem met minder suiker te makenm
?
Dat kun je proberen, ik heb er geen ervaring mee. Maak mijn cakes altijd op deze manier.
Ik heb ze in cupcakevorm nu in de oven staan! Ben benieuwd. Wel heerlijk om op 5 Dec de geur van speculaas in huis te hebben.
Heerlijk! Ik heb hem vanmiddag gemaakt, alleen de melk vergeten.. Dom dom. Maar hij is dan wel droog, maar smaakt heerlijk!! Bedankt
Hi Laura, wat ziet deze cake er heerlijk uit! Kun je voor deze cake ook margarine gebruiken, of heeft dat effect op de smaak?
roomboter is wel lekkerder, maar je kunt ook margarine gebruiken.
kan de meel ook gewone meel uit de winkel zijn?
Ja hoor, die gebruik ik ook 🙂
Hallo Laura!
Ik haal onwijs leuke recepten van je site.. Nu ook deze cake! Alleen zijn het kruidnoten en geen pepernoten!? Dus is het eigenlijk een kruidnotencake .. Maar ben benieuwd hoe die zal gaan smaken! Bedankt voor het recept! Groetjes Joyce
Ach ja, dat is geloof ik een eeuwige discussie 😉 . De cake wordt er vast niet minder lekker op, ben benieuwd wat je ervan vindt 🙂
Wat voor suiker gebruik je in het recept?
(fijne) kristalsuiker
Vandaag de cake gemaakt!
Echt heerlijk!
Wauw! Wat een fantastisch idee dit weer. Helaas was mijn suiker op dus ik heb de helft vervangen door basterdsuiker. Verder wat schuddebuikjes toegevoegd.. Kan niet wachten om te proeven!
Zo recept uit geprint en klaar om op de” to do list” te zetten van volgende week …
Heerlijke cake! Heb hem zelf koemelkvrij gehouden door soja melk te gebruiken. Hij smaakt er zeker niet minder om ?
Ik heb zelf deze cake ook gebakken, maar dan heb ik de speculaaskruiden vervangen voor kaneel. Hij was heel lekker! Bedankt voor het leuke recept en idee! Ik ga zeker nog meer recepten bakken van jouw leuke website!
Mijn zoontje en ik gaan deze cake vandaag maken! Ik ben benieuwd, hij ziet er heerlijk uit.
Als ie goed lukt maak ik hem ook voor pakjesavond bij mijn ouders 🙂 Dank je wel voor het recept.
Als je ze als cupcakes maakt, op hoeveel graden moet de oven dan en Hoelang moeten ze erin?? 🙂
De temperatuur blijft hetzelfde, de tijd kun je aanpassen naar ongeveer 20 minuten.
Staat in de oven! al keer eerder gemaakt, zo lekker 🙂
Nu alleen ook nog stukjes pure chocolade doorheen gedaan.
ben benieuwd, ruikt al heerlijk hier in huis.
Ik maak hem nu voor de 3e keer. Dit keer met spijs erdoor. Ben benieuwd.
Het recept is al volop doorgegeven en gemaakt. Echt heerlijk Laura!
Gr Susan
Hoe groot is de bakvorm die je gebruikt?
25 cm
Ik heb er wat kandijsuiker over gestrooid voor ie de oven inging?Mmmmm
Vandaag vlak voor de intocht op tv de pepernoten cake gemaakt met lactose vrije melk ivm intolerantie van mijn man. M’n dochter van 4 heeft gezellig meegeholpen en vond m heerlijk! Bedankt voor het recept, wij smullen het hele weekend verder ?
Hoi laura als ik een tulband pepernoten cake wil maken moet ik het recept dan 2x pakken???
Dat is helemaal afhankelijk van de inhoud van jouw tulband.
Dan gaan we uit van een standaard tulband maat??hoe worden de verhoudingen dan??
Er is geen standaard tulband maat, het is handig als je weet wat de inhoud is van je tulband. Dan kun je het recept eenvoudig omrekenen: http://www.handigebaktips.nl/recepten-omrekenen/
Zelf bak ik ook al jaren pepernotencake in deze tijd van het jaar. Maar omdat de pepernoten wat droog zijn voeg ik 1 appel, in blokjes met speculaaskruiden geschud, toe. Dit maakt de cake lichter en frisser. En hoelang hij bewaard kan worden heb ik nooit uit kunnen vinden! ?
Klinkt als een goede toevoeging!
Hoi vraagje zou je deze kunnen invriezen? Groetjes Jessica
Jazeker, hier lees je meer over het bewaren: http://www.handigebaktips.nl/cake-bewaren-doe-je-zo/
Hi Laura, vandaag 2 cakes gebakken voor het sinterklaasfeest op mijn werk en alleen maar complimenten gekregen 🙂
Bedankt voor het recept!
Ik had hem gemaakt, 2 x het recept en in een vierkante bakvorm gedaan van 25 cm. Is 80 minuten in de oven geweest. De bovenkant had ik leeg gelaten. Toen de cake afgekoeld was heb ik hem doorgesneden en er stroopwafelsaus (lekker! bij lidl nu!) tussen gedaan. Op de bovenkant ook stroopwafelsaus en daar kleine kruidnootjes en spekjes op geplakt.
Lekker machtig, dus gewoon een plakje er vanaf snijden!
Maar door de hele familie goedgekeurd, heerlijk hoor!!!
Hoi Laura, ik heb vandaag de cake gemaakt en de smaak is erg goed! De cake is alleen super vochtig.. Ik heb me wel aan de hoeveelheid ingrediënten gehouden en heb zelfs de cake nog langer in de oven gedaan. Heb jij enig idee wat ik anders had moeten doen? Of waar het mis is gegaan?
Het klinkt alsof hij meer tijd nodig heeft. Kan ook aan het soort oven liggen, heb je misschien een combi?
Hoi Laura!
De cake staat in de oven. Ik ben ben benieuwd! Vraagje: als ie klaar is moet ie dan eerst afkoelen in het blik of meteen uit het blik storten???
Hoi Laura!
De cake staat in de oven. Ik ben ben benieuwd! Vraagje: als ie klaar is moet ie dan eerst afkoelen in het blik of meteen uit het blik storten???
Kan ik zelfrijzend bakmeel vervangen door speltbloem en wat zijn dan de verhoudingen? Ik wil dit recept graag morgen voor Sinterklaas maken 🙂
Dat kan zeker, maar heb er geen ervaring mee. Zou het gewoon proberen.
Vandaag heb ik met de kinderen het sintspel gespeeld, altijd gezellig! Vanmorgen de pepernotencake gebakken, die viel zeer goed in de smaak. Morgen nog plakje voor bij de koffie.
Het is goedgekomen hoor! Had al heel lang geen cake meer gebakken..maar deze was weer verrukkelijk!! De tweede staat nu in de oven! Supergoed recept! Bedank Laura!
Jep, goedgekeurd! Heb hem vanmorgen gemaakt en kan er niet vanaf blijven..
Heb al een keer eerder pepernotencake gemaakt maar die was heel droog. Deze is lekker smeuiig. Misschien ook omdat ik de helft van de suiker heb vervangen door bruine basterdsuiker.
Bedankt! Groetjes Laura
Heb ze vandaag gemakt, herrlijk, mooi recept
Hoi moet je voor dit recept basterdsuiker of kristalsuiker gebruiken?
(fijne) kristalsuiker. Wanneer je basterdsuiker nodig hebt staat dit erbij.
Hoi ik heb vandaag de cake gemaakt, maar hij is erg droog geworden. Ik heb er wel melk in gedaan. Hoe zou ik dat op kunnen lossen?
Als hij te droog is, is hij te heet of te lang gebakken. Volgende keer dus korter/minder heet.
Zijn speculaaskruiden gewoon in de supermarkt te verkrijgen of moet ik hiervoor naar een bakker?
De cake ziet er heerlijk uit!
Veel supermarkten hebben het gewoon in de winkel, ik koop het zelf liever bij de molen of een kookwinkel, die vind ik lekkerder 🙂
Ziet er lekker uit!
Als ik de cake in twee kleine ronde bakvormen bak (18cm) verkort dan de baktijd?
Dan hebben ze inderdaad iets minder lang nodig.
hoi Laura,
Wat is het resultaat als ik de melk weglaat? Maakt dat erg veel uit?
Groetjes
Marijke
Je krijgt dan een droger resultaat, met melk is wel echt het lekkerst.
Hallo Laura, wat een heerlijke cake! Ik had als extra sinaasappel rasp en beetje Amaretto toegevoegd! Maakt m net wat frisser
Ik heb het recept glutenvrij gemaakt en speciaal voor mijn schoonmoeder en schoonzus gemaakt voor Sinterklaas.
Het was een groot succes!
Zelfs twee dagen later nog erg lekker.
Hoi Miranda, hoe heb je dat precies gedaan?
Hoi Laura,
Kan deze cake ook in de platte vorm gebakken worden waarin je bijvoorbeeld de Oreo-Nutella cake of gevulde speculaas hebt gebakken?
Zeker! Je hebt dan wel wat minder beslag nodig.
Hoi Laura,
Zou je deze cake ook kunnen maken met chocolade pepernoten? 🙂
Groetjes!
Zeker, zal hartstikke lekker zijn 😀
Hoi Laura,
Wij willen een combi maken met appeltjes. Zou er dan toch nog melk bij moeten omdat de appel natuurlijk de cake al natter maakt?
Bedankt!
Hi Ilona, bedoel je misschien meel ipv melk? Ik zou het beslag niet nog natter maken met melk. Je kunt de blokjes appel door de bloem halen, dat zou het grotendeels moeten oplossen lijkt mij.
Nee, omdat de melk het droge van de pepernoot compenseert en de appeltjes dit eigenlijk ook al een beetje doet dacht ik misschien geen melk nodig in het recept. Maar heb inderdaad het recept zonder melk gemaakt met 2 appels erdoor en hij was heerlijk smeuiig. Thanks!!
Ah je bedoelde de melk helemaal weglaten. Nou fijn dat het gelukt is 😀
Hoi Laura,
Kan ik de pepernoten cake in de koelkast bewaren, en hoelang kan je hem in de koelkast bewaren?
Groetjes Maartje
Je leest het allemaal hier: https://www.laurasbakery.nl/cake-bewaren-doe-je-zo/