Pecan-karamel koekjes

Gepost: 20 februari 2019 Laatst bewerkt: 7 januari 2023
154

Wanneer ik het deeg van mijn basisrecept voor koekjes maak, kan ik het nooit laten om gelijk meerdere soorten te maken. Het deeg verdeel ik in minimaal twee delen om vervolgens twee verschillende soorten koekjes te bakken. Voor de andere helft van het deeg had ik van tevoren een duidelijk plan, het deeg voor deze pecan-karamel koekjes had nog geen duidelijke bestemming. In zo’n geval kijk ik altijd in mijn keukenkastjes en aan de hand daarvan bepaal ik wat ik ga maken. Ik trok als eerst een grote pot met blokjes karamel uit te kast, die kocht ik ooit bij Makro. Chocolade dacht ik eerst, maar die combi had ik al vaker gebruikt de laatste tijd. Uiteindelijk stopte ik bij mijn voorraad noten en besloot ik de stukjes karamel te combineren met pecannoten. Een van mijn favoriete noten die ik de laatste tijd ook regelmatig gebruik. Mijn pot met deze noten is inmiddels op, dus ik ga maar weer eens een nieuwe voorraad inslaan. Al is het maar om deze heerlijke koekjes weer eens te maken!

Recept afdrukken
4.67 van 3 stemmen

Pecan-karamel koekjes

Pecannoten en karamel: een combi made in heaven! Deze Pecan-karamel koekjes zijn dan ook hemels lekker.
Porties: 25 stuks

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 eidooier (M)
  • 280 gram bloem
  • snufje zout
  • 100 gram pecannoten (grofgehakt)
  • 100 gram karamelblokjes

Instructies

  • Mix de boter, suiker en vanille-extract tot een romig geheel. Voeg het eidooier toe en mix tot deze is opgenomen. Voeg daarna bloem en zout toe en kneed je het tot een stevig koekdeeg. Als laatst voeg je de noten en karamel toe, kneed of mix door het deeg tot ze gelijkmatig verdeeld zijn.
  • Wikkel het deeg in folie en leg het minstens een uur in de koelkast om te laten rusten.
  • Na het rusten kun je balletjes draaien van het deeg. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze een beetje plat.
  • Bak de koekjes in ongeveer 12-15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) of tot de randjes goudbruin kleuren.
  • Laat de koekjes een paar minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze naar een rooster verplaatst om volledig af te koelen.

Tips

  • TIP: Koekjes zijn altijd zacht wanneer ze uit de oven komen. Tijdens het afkoelen harden ze uit.
  • Bewaren: de koekjes kun je in een trommel tot wel 2 weken bewaren. In de vriezer zijn ze tot 3 maanden houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

15 reacties

  1. Ingrid schreef:

    Hoi laura
    Misschien een domme vraag maar laat je het deeg rusten in huishoudfolie of aluminium folie?
    Gr. Ingrid

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruik zelf huishoudfolie (maar aluminium kan ook)

  2. patricia schreef:

    Hey.. waar kan je caramelblokjes kopen ? grts

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik kocht ze bij Makro, maar veel kookwinkels hebben ze ook.

  3. Audrey schreef:

    Zijn dit speciaal bewerkte blokjes? Normaal smelten ze vaak uit vorm in de oven bij mij.

    1. Laura Kieft schreef:

      Deze smelten ook gewoon hoor, ontkom je met karamel niet aan.

  4. Monique schreef:

    Hi, gebruik je hiervoor gebrande of ongebrande noten?
    Groetjes Monique

    1. Laura Kieft schreef:

      Beide kan, ik gebruikte ongebrande noten.

  5. Ingeborg schreef:

    Hoi can je ook caramelpasta gebruiken.

    1. Laura Kieft schreef:

      In dit recept werkt dat niet met de omschreven bereiding.

  6. Inge schreef:

    Kan ik hiervoor ook vanille fudge blokjes gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Geen probleem

  7. Lisa De Rycke schreef:

    Kan ik deze maken met je recept van caramel fudge? In plaats van caramelblokjes?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen! Zou het wel leuk vinden om te weten, mocht je het testen 🙂

  8. Marry schreef:

    Fudge raspen en aan beslag toevoegen gaat perfect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *