
Boterkoek, je kunt me er bijna voor wakker maken. Bijna, want ik wordt liever helemaal niet wakker gemaakt, ook niet voor eten. Maar een stukje van deze pecan-karamel boterkoek bij het ontbijt vind ik absoluut geen straf kan ik je vertellen. Ik heb iets met de combinatie van pecannoten en karamelblokjes de laatste tijd, ik stop ze graag in allerlei baksels. In deze smeuïge boterkoek was deze smaakcombinatie in ieder geval een groot succes. Ik deel het recept met jullie zodat jij hem ook kunt maken!

Pecan-karamel boterkoek
Ingrediënten
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 200 gram ongezouten roomboter
- half ei (M)
- 250 gram bloem
- snuf zout
- 100 gram karamelblokjes eventueel fijner gesneden
- 75 gram pecannoten fijngehakt
- losgeklopt ei voor insmeren, rest van halve ei
- ter decoratie: 16 pecannoten
Instructies
- Mix de boter en suiker romig. Voeg het halve ei toe (de rest is voor het afsmeren) en mix tot deze is opgenomen. Bloem en zout kun je tegelijk toevoegen. Kneed tot een mooi deeg.
- Voeg dan de blokjes karamel en stukjes pecannoten toe. Kneed/mix tot ze gelijkmatig door het deeg verdeeld zijn.
- Neem een 20x20 cm vorm (of ronde 24 cm springvorm), bekleed deze met bakpapier en verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem.
- Met een bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad strijken, maak hem eventueel een beetje vochtig.
- Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en gebruik eventueel een vork om een patroon in de boterkoek te maken. Leg de pecannoten bovenop, zo dat na het aansnijden ieder stukje voorzien is van een noot.
- Bak de boterkoek in 25-30 minuten goudbruin op 180 °C (boven- en onderwarmte).
- Laat afkoelen en snijd in blokjes.
Karamelblokjes koop je bij (online) bakwinkels, maar je kunt ook grote blokjes uit de supermarkt fijnsnijden.
Luchtdicht verpakt blijft de boterkoek buiten de koelkast zo’n 5-7 dagen goed. In de vriezer tot 3 maanden.
Zoeter heel erg lekker uit, maar waar koop ik die karamelblokjes?
In de supermarkt hebben ze fudge blokjes in diverse smaken die als je ze fijn snijd heb je het zelfde als karamelblokjes.
👍
Ik koop ze online, maar je kunt ook grotere blokjes fudge in de winkel kopen en deze fijnsnijden.
Zou ik de karamel kunnen vervangen door appels?
Als je boterkoek bakt met de helft zelfrijzend bakmeel en dan de appels in partjes erover heen doen. Licht indrukken en bestrijken met ei.
Ja hoor, er staan toevallig ook al een boterkoek met appel online, misschien heb je daar wat aan 🙂
Moet je gezouten of ongezouten pecannoten gebruiken?
Ongezouten, maar ik ben ook benieuwd hoe het met gezouten zou smaken 😉
Oh, deze was heerlijk! Net wat minder zwaar dan die met stroopwafel en karamel. Ik wilde wat bewaren in de vriezer, maar hij heeft de vriezer niet eens gehaald 😃
Bedankt voor dit recept! Ik heb het verdubbeld en gemaakt als afscheid op mijn werk, voor ik met zwangerschapsverlof ging. Bij het eerste kopje koffie in de ochtend konden mijn eerste collega’s zich al niet meer inhouden om te gaan proeven! Wat een hit. Dit ga ik zeker vaker maken. Lekker makkelijk en super lekker resultaat.
Afgelopen week werd ik door mijn nichtje van 11 verrast met deze heerlijke boterkoek. Wat een overheerlijke verrassing was dat, die smaak is zó lekker! Natuurlijk heb ik meteen geïnformeerd waar ze dit recept vandaan had en natuurlijk kwam ik weer op jouw site terecht. Volgend weekend ga ik de boterkoek zelf maken en er anderen mee verrassen, het kan niet anders dan dat die ook enthousiast zijn.
Gemaakt voor mijn verjaardag. Was heerlijk van smaak en lekker smeuïg.