patatas bravas

Gepost: 30 juni 2017 Laatst bewerkt: 15 juli 2022
113

Wanneer ik uit eten ga bij een tapasrestaurant komt er altijd ergens in een van de rondes een schaaltje patatas bravas op tafel te staan. Je hebt ze zelf ook vast wel eens op de kaart zien staan en/of gegeten. Het zijn gefrituurde aardappeltjes met een pittige tomatensaus en ik vind ze erg lekker. Tijd om zelf te maken dus, nu heb ik alleen geen frituurpan in huis wat ik graag zo wil houden. Daarom maakte ik ze in de oven, werkt ook prima. De tomatensaus heb ik wat minder pittig gemaakt omdat ik dit zelf lekkerder vind. Als jij wel van pittig houdt kun je natuurlijk gerust wat meer pit toevoegen aan de saus door middel van kruiden.

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Patatas bravas

Patatas brava is een heerlijk Spaans tapasrecept dat je eenvoudig zelf kunt maken. Zeker uitproberen dus!
Porties: 3 kleine porties (bijvoorbeeld als bijgerechtje)

Ingrediënten

  • 500 gram vastkokende aardappelen
  • scheutje olijfolie
  • peper en zout

Tomatensaus

  • 1 sjalot
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 150 gram tomatenblokjes
  • snuf chilipoeder
  • snuf gerookt paprikapoeder
  • snuf suiker
  • peper en zout
  • peterselie

Instructies

  • Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Was de blokjes aardappel en dep droog met een schone theedoek. Doe ze in een kom en voeg hier een scheutje olijfolie, peper en zout aan toe. Hussel door elkaar.
  • Verspreid de blokjes aardappel over een bakplaat en bak ze in 30-40 minuten op 200 graden knapperig en goudbruin. Schep de aardappeltjes tussendoor een paar keer om.
  • Ondertussen maak je de tomatensaus. Snijd de sjalot uit en pers de knoflookteentjes uit, fruit in een pan met een scheutje olijfolie aan. Voeg de tomatenblokjes toe en roer door elkaar. Breng de saus op smaak met chilipoeder, paprikapoeder, suiker, peper en zout. Roer door elkaar en laat een paar minuten pruttelen.
  • Haal de aardappeltjes uit de oven en schep ze in een schaal. Verdeel de saus eroverheen en garneer met wat blaadjes peterselie. Zet de schaal met patatas bravas gelijk op tafel.
Bewaren

Wanneer afgekoeld, kunnen de gebakken patatas bravas zonder de saus 1 dag in de koelkast bewaard worden in een afgesloten bak. De saus kan apart 2 dagen in de koelkast bewaard worden in een afgesloten bak.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

11 reacties

  1. Rensina Steursma schreef:

    Dit ziet er heerlijk uit zeg!
    Moet ik snel eens gaan uitproberen

  2. Eloise schreef:

    Al verschillende keren gemaakt. Eenvoudig recept met een erg lekker resultaat. Mijn gasten vinden ze heerlijk!

    Dank je wel.

  3. Irma schreef:

    Voor hoeveel personen is dit ongeveer?
    Wij zijn namelijk met zijn zessen en hebben ook nog heel veel andere hapjes, dus het moet niet teveel worden…Hoeveel gram aardappelen zou ik dan ongeveer moeten gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Als bijgerechtje zou ik het misschien x1,5 of x2 doen, afhankelijk van hoeveel je al hebt. Ik had het zelf vorig jaar als bijgerechtje voor 5 personen, was wel vrij vlot op omdat iedereen het zo lekker vond 😉

  4. Daniëlle schreef:

    Kan dit recept ook met de airfryer gemaakt worden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat lijkt me wel.

  5. Dirry Vogelaar schreef:

    Superleuk recept, en ik ga ‘m zeker proberen, maar weet je dat van oorsprong de rode saus niet met tomaten gemaakt wordt maar met paprikapoeder? En dan een combi van gerookte en gewone paprikapoeder, met maizenapapje…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh echt! Dat wist ik eigenlijk niet, leuk om te weten 🙂

  6. Wietske schreef:

    Zijn de patatas bravas ook goed een dag van te voren te maken voor een feestje? Of verliezen ze dan teveel het lekkere krokante?

    En wat zou de beste opwarm methode zijn?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hmm ik heb het zelf nooit getest, maar denk eerlijk gezegd wel dat het meest lekkere is vers, krokant gebakken. Maar je kunt het natuurlijk proberen! Opnieuw opwarmen zou ik in de koekenpan of in de oven doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *