Pastéis de nata

Gepost: 27 juni 2018 Laatst bewerkt: 12 juli 2023
120

Driemaal is scheepsrecht. Dat gold ook voor mij en deze pastéis de nata. Poging 1 ging best goed, maar het was niet helemaal zoals het moest zijn. Poging 2 smaakte beter, maar de vulling hechtte niet aan het bakje. Voor poging 3 paste ik het recept van de tweede keer iets aan en ik ging naar mijn ouders toe. Na flink wat research dacht ik namelijk dat het grootste probleem mijn oven was. Mijn oventje gaat niet verder dan 220 graden. Het supersonische apparaat van mijn ouders redt met gemak de 300 graden. En ja hoor, dat bleek de sleutel te zijn die tot deze succesvolle pastéis leidde.

Nog even kort over dit gebakje: ‘pastéis’ vertaal je naar taartjes, in het enkelvoud gaat het over een ‘pastel’. ‘Nata’ is room, Portugese roomtaartjes dus.

Als basis gebruik ik zelf bladerdeeg, dat doet vrijwel iedereen die ze thuis maakt. Ik houd ervan om niet al te ingewikkeld te doen en zal ze een volgende keer ook gewoon met bladerdeeg maken. Als je wel echt de klassieke pastéis wilt maken zijn er online ook recepten voor een deeg te vinden. In resultaat lijkt het op bladerdeeg, maar daarmee kun je een wat dunnere korst krijgen.

Recept afdrukken
4.95 van 17 stemmen

Pasteís de nata

Zin in een lekker taartje? Deze heerlijke Portugese zoete lekkernij: pasteís de nata, zijn echt een aanrader om zelf eens te maken!
Porties: 18 stuks

Ingrediënten

  • 1,5 rol bladerdeeg
  • 30 gram bloem
  • 300 ml volle melk
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • schil van een halve citroen (snijd plakjes met een dunschiller)
  • 150 ml water
  • 1 tl vanille-extract
  • 6 eidooiers (M)

Instructies

  • In een kom doe je de bloem met 50 ml van de melk, roer door elkaar zodat je een glad papje hebt.
  • In een pannetje doe je de suiker, kaneel, citroenschil en het water. Hussel een beetje met de pan zodat de suiker helemaal vochtig is. Zet op een vuur en verhit tot 100-105 °C (gebruik een suikerthermometer). Roer niet tussendoor, je kunt hooguit het pannetje een beetje heen en weer bewegen.
  • Op het moment dat de suikersiroop op het vuur staat verhit je de overgebleven melk in een ander pannetje. Zodra dit bijna kookt haal je de pan van het vuur en voeg je het toe aan het bloemmengsel. Roer door elkaar en wacht tot de suikersiroop de juiste temperatuur heeft bereikt.
  • Wanneer de suikersiroop heet genoeg is verwijder je (voorzichtig!) het kaneelstokje en de citroenschillen. Giet de siroop rustig bij de melk terwijl je roert met een garde. Voeg de vanille toe en roer weer even goed door. Roer een tijdje met regelmaat door zodat het mengsel wat afkoelt. Het mag goed warm zijn, maar niet meer loeiheet.
  • Als het mengsel iets is afgekoeld voeg je de eidooiers toe. Roer met de garde goed door. Dek de kom af met folie en zet hem even opzij.
  • Verwarm de oven vast voor op 280 °C (boven- en onderwarmte) en plaats het rooster hoog in de oven.
  • Rol het vel bladerdeeg helemaal uit zodat er geen bakpapier meer tussen zit en rol vervolgens weer terug op. Snijd deze rol (van 1 vel) in 12 stukjes. Van het tweede vel bladerdeeg heb je dus maar de helft nodig. Halveer dit stuk deeg in de lengte, rol op en snijd in 6 stukjes. Doe dit pas wanneer je de tweede portie ook echt gaat bakken, je kunt de vulling namelijk prima even bewaren. Bladerdeeg kun je echter beter in de koelkast bewaren tot je het gaat gebruiken (en bijna bakken).
  • Vet je muffinvorm in met boter, dit kan ook met een bakspray (wat ik zelf deed). Rol de stukjes bladerdeeg zo dun mogelijk uit en bekleed de muffinvorm ermee. Ze hoeven niet helemaal tot aan de bovenkant te komen, maar probeer ze wel zo hoog mogelijk te maken. Prik met een vork wat gaatjes op de bodem.
  • Pak de kom met custard erbij en vul de vormpjes voor ¾ met de vulling.
  • Ze de bakvorm in de oven en bak de pastéis de nata in 10-15 minuten op 280 graden.
  • Houd vanaf 10 minuten de pastéis goed in de gaten, het gaat ineens snel namelijk. Je wilt dat ze goed goudbruin worden, er mogen ook best wat zwarte vlekken ontstaan op de custard.
  • LET OP: de hitte is echt heel erg belangrijk voor geslaagde pastéis. Het is mogelijk om ze op een lagere temperatuur te bakken als jouw oven niet tot 280 °C gaat, maar houd er dan wel rekening mee dat het resultaat iets anders wordt en ze meer tijd nodig hebben.
  • Laat de roomtaartjes een paar minuten afkoelen in de bakvorm voordat je ze verplaatst naar een rooster.
  • Je kunt nu op dezelfde manier de tweede portie roomtaartjes maken met het bladerdeeg en de overgebleven custard.
  • Voor serveren bestrooi je ze met poedersuiker en kaneel. Dan hoef je alleen nog maar te genieten. Warm zijn ze heerlijk, maar afgekoeld zijn ze ook nog heel erg lekker.
Tips
Deze recepten kun je maken met de overgebleven eiwitten.
Bewaren
Pastéis de nata zijn het lekkerst als je ze dezelfde dag nog opeet, dan is het bakje lekker knapperig. Je kunt ze prima een aantal dagen bewaren (afgesloten, buiten de koelkast), maar dan wordt het bakje van bladerdeeg dus wel een beetje zacht. Ik raad het niet aan om ze (te lang en/of heet) weer op te warmen tot het bladerdeeg knapperig is omdat de vulling dan ook verder gaart en te stevig wordt.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

41 reacties

  1. Daniëlle schreef:

    Ze zien er echt heerlijk uit! Binnenkort maar eens maken!

  2. Sandra schreef:

    Ik dacht dat lukt me wel. Jammer maar volledig mislukt. Deeg en custard begonnen gelijk te koken in de oven. Had de custard al moeten binden na het toevoegen van de eierdooiers? Het zijn mijn favo gebakjesndus wil ze graag maken.

    1. Lian van Rens schreef:

      Wat bedoel je met koken? Zoals ik het lees verhit je het mengsel met de eidooiers pas weer in de oven, maar op het moment dat je de eidooiers toevoegt moest het nog goed warm zijn waardoor de eieren wel iets zullen stollen. Ik zou proberen ze nog een keer te maken.

  3. Nouk schreef:

    De custard was goed gelukt maar het deeg was niet gaar aan de onderkant en er zat een beetje custard met een rare structuur onderin de muffinvorm (ik denk door de gaatjes in het deeg gelopen?). Ik had ze helemaal boven in de oven staan, was dat misschien het probleem? Ik wil het nog een keer proberen want het was wel lekker. Ik hoor graag van iemand wat hun oplossing is voor dit probleem!

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou kunnen proberen om ze iets lager in de oven te zetten, best kans dat dat in jouw oven beter werkt.

  4. Cati schreef:

    Hoi Laura, is dit onder- en bovenwarmte of hetelucht? In mijn herinnering zit er im het deeg ook suiker en kaneel, zou het een idee zijn dit op het bladerdeeg te strooien voor je het weer oprolt? Groetjes!

    1. Laura Kieft schreef:

      boven- en onderwarmte. En is zeker een mogelijkheid.

  5. Debby schreef:

    Vandaag deze uitgeprobeerd en ze zijn echt super goed gelukt! Wat een fijn recept!

  6. Peter schreef:

    Vraag
    Kan dit ook gemaakt worden met Bramencurd?
    Of op de bodem de custard eerst bakken en dan afbakken met Bramencurd?
    En daar boven op een toef eiwit?
    Wordt miss een beetje veel maar ik vindt het zonde om het eiwit weg te doen.

    1. Laura Kieft schreef:

      Curd is niet te vergelijken met deze vulling. Onmogelijk is het niet, maar durf je zo niet te zeggen of je een goed resultaat hebt. Zou eerder bladerdeeg bakjes maken en die vullen met curd. Toef bovenop kan prima als je wilt.

    2. Karlijn schreef:

      ga het snel proberen, weet jij ook of ik ze kan invriezen? en daarna opwarmen in de oven?

      Groetjes,

      Karlijn

      1. Laura's Bakery schreef:

        Dat kan zeker. Het resultaat zal wel minder zijn dan wanneer ze net uit de oven komen.

  7. Mila schreef:

    Kan ik ze het best in de magnetron of in de oven opwarmen? En hoe heet moet de oven dan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zou ik in de oven doen, 200 graden ongeveer.

  8. Yolien schreef:

    Ze klinken heel goed! En het zou perfect zijn als ze in de buurt komen van de heerlijke taartjes die ik in Lissabon heb gegeten… Even een vraagje voor ik begin, bedoel je met 1,5 rol bladerdeeg een tante Fanny rol of een van de de Koopmans pakjes?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat gaat om 1,5 rol vers bladerdeeg, zoals van Tante Fanny inderdaad!

  9. Michelle schreef:

    Ik heb geen suiker thermometer hoe krijg weet ik dat het 100/105 graden is

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is een lastige bij dit recept, normaal gesproken adviseer ik dit: https://www.laurasbakery.nl/temperatuur-bepalen-zonder-suikerthermometer/, maar dat gaat hierbij helaas niet op.

  10. Alinda schreef:

    Zoo blij met dit recept! Ze zijn echt heerlijk. Toch een beetje het vakantiegevoel met deze lekkere pasteitjes. Kan je de custard bewaren en dit de volgende dag gebruiken om af te bakken in een nieuwe lading pasteitjes?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker! Afgesloten in de koeling.

  11. Maartje schreef:

    Mijn oven gaat tot 200 graden.. Kan dit dan ook? Moet ik ze dan langer erin zetten

    1. Laura's Bakery schreef:

      LET OP: de hitte is echt heel erg belangrijk voor geslaagde pastéis. Het is mogelijk om ze op een lagere temperatuur te bakken als jouw oven niet tot 280 °C gaat, maar houd er dan wel rekening mee dat het resultaat iets anders wordt en ze meer tijd nodig hebben.

      1. Maartje schreef:

        Dank je wel voor je snellr reactie!

  12. Alex schreef:

    Mijn bladerdeeg rijst niet, de custard was wel zeer geslaagd… suggesties mbt bladerdeeg?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je het bladerdeeg zelfgemaakt of gekocht?

      1. Alexander schreef:

        gekocht, ik probeer het vanavond nog een x met ander merk koopmans. Maar denk eigenlijk dat het ligt aan dat de vulling te nat is

  13. ingrid schreef:

    blij met het recept, ik vind het zulke lekkere taartjes. ze waren redelijk gelukt, maar ik vond de custard zo dun. moest dat niet eerste nog even koken en wat indikken.
    het liep nu een beetje langs het bladerdeeg. maar ga het zeker nog een keer proberen.

  14. erika schreef:

    Net dit receptje geprobeerd en goed de tips gevolgd. Helemaal geslaagd! Echt supertrots op mezelf, haha ?

  15. Kari schreef:

    Super gelukt. Oven goed heet laten worden. Ze waren heerlijk

  16. Jana schreef:

    Kan je dit ook met zelf gemaakt bladerdeeg maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan!

  17. Céline schreef:

    Mijn bladerdeeg verbrandt elke keer reeds na enkele minuten, kan ik hier iets aan doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat gek! Van het gehele taartje of alleen bovenop?

  18. Céline schreef:

    Enkel bovenop gelukkig. Wel heel lekker van smaak!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien kun je de bakvorm dan afdekken met aluminiumfolie.

  19. Laura schreef:

    Hoi Laura,

    Wat een leuk recept! Kan ik in plaats van het vanille extract ook het merg van één vanille peul gebruiken? Komt dat overeen, denk je?

    Groetjes,
    Laura

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het verschilt een beetje hoe groot de vanillepeul is, maar in principe staat 1 tl vanille-extract gelijk aan 1/3e deel van en vanillestokje.

  20. Mascha schreef:

    Hoi Laura!

    Ik zou deze heerlijke taartjes graag willen maken met kerst, omdat het nogal drukke dagen zijn bereid ik graag een hoop voor.
    Kan ik de custard op donderdag maken en op zaterdag pas afbakken?

    Alvast bedankt voor je reactie !

    Groetjes,

    Mascha

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt de taartjes prima op donderdag al bakken en dan op zaterdag nog even opwarmen!

  21. Ineke schreef:

    Pasteis de nata gemaakt waren heerlijk. Dit was de eerste versie kan nog wat verfijnd worden.
    Vraag:
    1) kan je ook bladerdeeg plakjes gebruiken? Dus oprollen en in plakken snijden? Hoeveel plakjes moet je dan op elkaar leggen?
    2) Waarom kan er geen eiwit in de banketbakkersroom? Dus alleen eidooier gebruiken.
    Groet

    1. Laura's Bakery schreef:

      De kant en klare plakjes zijn voor zover ik weet niet geschikt om samen te verwerken, alleen per plakje. Dat kan alleen weet ik niet of het formaat dan wat afwijkt. Eiwit heeft een andere functie dan eidooiers, vandaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *