Pannenkoeken

Gepost: 5 oktober 2015 Laatst bewerkt: 21 februari 2024
Pannenkoeken
168

Ook zo dol op pannenkoeken? Dan mag een goed basisrecept niet ontbreken! Met dit recept bak je gelijk een hele stapel van die heerlijke dunne pannenkoeken.

Pannenkoeken maken

Regelmatig is het zo ver, dan heb ik plots ontzettend veel zin in pannenkoeken. Een pannenkoekenbeslag is erg makkelijk om te maken, maar toch heb je het recept er altijd even bij nodig voor de verhoudingen. Een mooi basisrecept om met jullie te delen dus! Daarnaast behandel ik alle veelgestelde vragen die ik over de jaren heb binnengekregen. Bijvoorbeeld, waarom mislukt de eerste pannenkoek altijd? En kun je pannenkoekenbeslag ook bewaren? Je leest het allemaal in onderstaand artikel.

Belangrijk om te vermelden is dat ik een groot fan ben van zo dun mogelijke pannenkoeken, zo hoort dat bij Hollandse pannenkoeken vind ik. Je kunt met dit basisrecept ook goed variëren door er luxe vullingen aan toe te voegen. Als je een vulling toevoegt aan het beslag in de pan, dan zul je automatisch een wat dikkere pannenkoek bakken en iets meer beslag gebruiken. Over vullingen en beleg lees je onderstaand nog veel meer!

BAKTIP: Ik bak het liefst met een pannenkoekenpan en daarin wat boter. Ik heb zelf deze pannenkoekenpan die geschikt is voor alle warmtebronnen.

pannenkoeken maken

Ingrediënten pannenkoeken

Het maken van pannenkoeken is doodeenvoudig en dat is terug te zien aan de ingrediëntenlijst. Toch behandel ik de ingrediënten stuk voor stuk, zodat eventuele vragen hierover al beantwoord worden.

  • Bloem. Ik gebruik hiervoor altijd tarwebloem of patentbloem. Wil je ze graag met volkorenmeel maken? Gebruik dan mijn recept voor volkoren pannenkoeken!
  • Eieren. Voor mij essentieel in dit recept, want ze geven structuur en binding die mijns inziens niet zomaar te vervangen is. Zeker bij mijn recept voor volkoren pannenkoeken bleek dat het geval, daar had ik zelfs een extra ei nodig voor de perfecte pannenkoek gebakken kon worden.
  • Melk. Meestal gebruik ik halfvolle melk, maar volle melk is eigenlijk nog lekkerder. Dit kun je ook prima vervangen door een plantaardig alternatief voor melk, zoals sojamelk.
  • Zout. Brengt de boel in balans, dus laat het zeker niet weg. Anders wordt het eindresultaat erg flauw.

Pannenkoeken recepten

Uiteraard kun je je pannenkoek vullen met de klassieke combinatie van spek en kaas, of in de zoete hoek misschien juist met plakjes appel en rozijnen. Daar maak ik tegenwoordig trouwens graag een combinatie van, de spek-appel pannenkoek. Maar je kunt ongelofelijk veel meer op het gebied van vullingen en beleg, je kunt er zelfs heuse (verjaardags)traktaties van maken! Een paar recept tips voor inspiratie:

Het Kinderbakboek 2

30 Nieuwe zoete én hartige recepten voor kinderen die allemaal zijn voorzien van stap-voor-stap illustraties. Alle recepten zijn eenvoudig uitgelegd zodat iedereen ermee aan de bak kan. Een perfect boek voor alle kleine koekenbakkers! Wat bak je als eerst, de pannenkoekentaart of dino koekjes?

Bestel hier!

Afbeelding
Pannenkoekenbeslag maken

Pannenkoeken bakken

Mijn pannenkoekenbeslag heeft klontjes!

In dit geval heb je de bloem waarschijnlijk te snel of in één keer toegevoegd, de kans is dan groot dat je beslag klontjes krijgt. Een paar kleine klontjes zijn niet erg, die proef je niet terug in je pannenkoekenbeslag. Helaas zijn de klontjes moeilijk te verhelpen, dus let er de volgende keer nog beter op dat je de bloem geleidelijk aan het beslag toevoegt.

Pannenkoeken zonder ei

Wil je Hollandse pannenkoeken zonder eieren maken? Dan kun je proberen om de eieren in onderstaand recept door 100 ml vocht en 2 tl bakpoeder te vervangen. Let wel: ik heb dit niet zelf getest, maar wel vaker gelezen dat dit zou werken. Heb jij het thuis getest? Dan vind ik het heel interessant om je bevindingen in een reactie onder het recept terug te lezen.

Pannenkoeken zonder melk

Afhankelijk van de reden waarom je jouw pannenkoekenbeslag zonder melk wil maken, zal ik enkele alternatieven delen. Bij een koemelkallergie kun je de melk bijvoorbeeld goed door een plantaardig alternatief vervangen, zoals sojamelk of amandelmelk. Als je helemaal geen ‘melk’ wil gebruiken, dan kun je ook kiezen voor water. Dit neemt in mijn optiek wel wat smaak weg, dus wellicht wil je dan nog een halve theelepel vanille-extract toevoegen.

Pannenkoekenbeslag bewaren

Je kunt jouw vers gemaakte pannenkoekenbeslag (goed afgedekt) maximaal een dag in de koelkast bewaren. Zorg ervoor dat je het direct in de koeling zet nadat je het hebt gemaakt en mix het voor gebruik nog even goed door.

Hoe hou ik mijn pannenkoeken warm?

Bij ons thuis was altijd één iemand aan het bakken en de rest van de familie zat lekker te eten aan tafel. In het geval dat je liever pas aanvalt als iedereen aan tafel zit, kun je de pannenkoeken warm houden in de oven op een hele lage temperatuur (80 graden, onder- en bovenwarmte). Leg ze op een ovenbestendig bord en dek de pannenkoeken goed af met aluminiumfolie, anders drogen ze uit. Je kan de pannenkoeken ook au bain-marie warmhouden.

Waarom mislukt de eerste pannenkoek altijd?

Het antwoord is heel simpel, dan was de pan (en het vet erin) niet heet genoeg. Het duurt vaak veel langer dan je denkt voordat de pan goed heet is. En stiekem is het helemaal niet erg als de eerste ‘mislukt’, want het hoort er voor mij echt bij om er tijdens het bakken al eentje op te kunnen snoepen. Ik bak het liefst met een pannenkoekenpan en daarin wat boter. Ik heb zelf deze pannenkoekenpan die geschikt is voor alle warmtebronnen.

pannenkoeken recept
Recept afdrukken
4.66 van 40 stemmen

Pannenkoeken recept

Ook zo dol op pannenkoeken? Dan mag een goed basisrecept niet ontbreken! Met dit recept bak je een stapel heerlijk dunne pannenkoeken.
Porties: 18 dunne pannenkoeken

Ingrediënten

  • 600 gram bloem
  • 3 eieren
  • 1,5 liter melk
  • snuf zout

Benodigdheden

Instructies

Pannenkoekenbeslag

  • Doe de eieren en melk in een grote kom en mix door elkaar. Je kunt dit met een handmixer doen, maar met een garde gaat het ook prima. Voeg de bloem geleidelijk toe terwijl je blijft kloppen, vergeet de snuf zout niet toe te voegen.

Pannenkoeken bakken

  • Ik bak zelf de pannenkoeken het liefst in een pannenkoekenpan met een klontje boter. Dat vind ik het lekkerst werken en de boter maakt ze nog lekkerder. Je kunt ook olie of een bakspray gebruiken als je dat prettiger vindt.
  • Schep met een soeplepel wat beslag in het midden van de pan en verdeel het over de gehele bodem door de pan even van het vuur te halen en een draaiende, kantelende beweging te maken. Wanneer het oppervlak droog is draai je de pannenkoek met een spatel om en bak je de andere kant ook goudbruin.
Tips
Pannenkoeken opwarmen? Dat gaat het meest makkelijk in de magnetron, maar je kunt ze ook (heel kort) opbakken in een droge koekenpan op medium vuur.
Bewaren
Je kunt pannenkoeken heel goed bewaren. Volledig afgekoeld en luchtdicht verpakt in de koelkast wel 2 tot 3 dagen. In de vriezer kun je de pannenkoeken op deze manier tot drie maanden bewaren. Vaak verpak ik ze dan nog in een extra plastic zak, zodat ze echt niet kunnen uitdrogen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

40 reacties

  1. Ellen schreef:

    Pannenkoeken zelf maken is eigenlijk zoo simpel dat het te zot is om het in een pakje te kopen! Héérlijk vind ik het, zo heel af en toe met lekker veel beleg ertussen 😉

  2. Marlotte schreef:

    Mmm, ik ben nu pannenkoeken aan het maken haha; alleen dan net iets anders. Ik ben echt dol op pannenkoeken!

  3. Victoria schreef:

    Ik maak regelmatig pannenkoeken met/voor mijn zoon van 2,5 en het is altijd weer leuk om te doen.

    Laatst een pakje geprobeerd, een groot drama. Ik doe het lekker zelf!

    Thuis aten wij altijd pannenkoeken met bacon en bruine basterdsuiker, yumm!

    Ik heb ook nog een tip, je kunt ook de helft van de bloem vervangen door boekweitmeel.

    Bak-ze allemaal! 🙂

  4. Simone schreef:

    Gebruik je half volle melk of volle melk?

    1. Laura schreef:

      Ik gebruik halfvolle melk, maar volle melk is ook erg lekker 🙂

  5. Paula schreef:

    Heerlijk pannenkoeken, maak ze ook met enige regelmaat voor kleinkinderen en dan zo dun, dat je er bijna doorheen kunt kijken…….:-)

  6. Margot schreef:

    Pannenkoeken blijven lekker en een goed basisrecept is altijd handig!

  7. Meta Goudbeek schreef:

    Heerlijk om pannenkoek te bakken. Ik maak zelf altijd het beslag, geen pakje, 4 eieren en volle melk.
    Appel is favoriet met suiker. Soms ook met ontbijtspek.

  8. Jorinde schreef:

    Pannenkoeken!!! Altijd lekker… Afgelopen vrijdag nog gegeten!!
    Ik doe altijd wat custard bij de bloem worden de pannenkoeken nog wat zoeter van!!!
    Masr ja ik hou dan ook heel erg van zoet!!

  9. Anita schreef:

    O lekker pannenkoeken! Zelf doe ik altijd half bloem half Volkorenmeel en een scheutje vanille extract er door, zo lekker…..?

  10. Joyce schreef:

    Mijn vriend bakt de lekkerste pannenkoeken! Hij doet wat citroensap en cacao in het deeg

  11. Ann schreef:

    Pannenkoeken bak ik graag met kaas, appel of uitgebakken spek.
    Gebruik eens karnemelk i.p.v. volle melk ! Heerlijk !

  12. Mariette schreef:

    Ik vind pannenkoeken ook heerlijk maar het lekkerste zijn ze van kaboutermeel van Koopmans. Dat is een combinatie van tarwebroden en boekweitmeel. Heerlijk !

  13. Reny Bruin schreef:

    Maak altijd zelf mijn beslag,ik kreeg altijd barstende hoofdpijn van kant en klare pakjes.

    Het liefst eten we er hier hartig beleg op,kaas met sambal of Thaise kipfilet…..mmmmm,

    Ook bak ik regelmatig de Oostenrijkse kaiser schmarre,bij iedereen hier op dit moment weer de favoriet.

  14. Marieke schreef:

    Dit zijn echt de lekkerste! Al doe ik wel half volkorenmeel half bloem

  15. Marloes schreef:

    Hoi Laura,
    Als ik van dit recept de bloem wil vervangen door boekweitmeel is dat dan volledig vervang baar? Dus 600 gr boekweit ipv 600gr bloem?

    Groetjes marloes

    1. Laura schreef:

      Ik heb geen ervaring met boekweitmeel, maar denk dat het gewoon moet lukken hoor.

  16. Marloes schreef:

    Hoi Laura

    Hoelang kun je dit beslag goedhouden in de koeling?

    Groetjes marloes

    1. Laura schreef:

      Ik zou het maximaal een dag bewaren.

  17. Linda schreef:

    Ik maak ze altijd met een zakje vanillesuiker er doorheen. Dan zijn ze minder flauw. En zelf maken is zeker lekkerder en ook handiger als je alleen bent, want dan hoef je er niet zoveel te maken.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ook lekker inderdaad, ik doe dat zelf niet omdat ik ze ook vaak hartig beleg en dan vind ik dat zoetige niet zo lekker. Beleg geeft genoeg smaak 🙂

  18. Hadassa schreef:

    Mijn basisrecept is per 100 gram bloem 1 ei en 225 ml melk en wen snuf zout. Bloem kan prima (deels) worden vervangen door volkoren of havermout. Melk door kokosmelk. Wij eten ook zeer regelmatig pannenkoeken.
    Oja, voeg een handje spinazie toe per ons bloem en je hebt gezondere groene pannenkoeken; vooral lekker met rode jam!

  19. Annelies schreef:

    Voeg voor een romige, goudkleurige pannenkoek, een flinke schep custardpoeder erdoor! En een snufje kaneel mag eigenlijk niet ontbreken. Verrukkelijk. Ik ga ze toevallig vanavond ook maken. Met spek, kaas of appel.

  20. Eline schreef:

    Vandaag je recept geprobeerd en ze waren heerlijk. 🙂 We gaan ze zeker zo blijven maken.

  21. J ocortle schreef:

    Hallo, vandaag zat ik met een grote zak zoete kersen en om die kwijt te worden heb ik ze toegevoegd aan pannekoekenbeslag. Het smaakt naar meer, maar dat kan aan mij liggen.

  22. ANNE schreef:

    Hoi! Ik zie dat jij geen zelfrijzend bakmeel gebruikt? Een recept dat ik gevonden heb en regelmatig gebruik heeft dat wel? Vind jij dat onnodig?
    Dit recept heeft ook relatief veel minder bloem en melk bij hetzelfde aantal eieren.

    Ik ga denk ik jou recept eensproberen!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt, ik vind dat absoluut niet nodig 🙂

  23. Irm schreef:

    Yes! Another recipe for the win!!! 😀 ik was kampioen in pannekoeken mislukken. Gisteren dan toch maar opnieuw een poging gedaan nadat ik je recept gevonden had. I won the golden medal!! ? Haha die gaan zeker vaker gemaakt worden!! Dankjewel voor al je recepten!!

    1. Irm schreef:

      Kan ik de melk trouwens ook vervangen? En zo ja door wat? (Melk allergie in de omgeving)

      1. Laura's Bakery schreef:

        Plantaardige melk moet ook prima kunnen.

    2. Laura's Bakery schreef:

      Hahaha wat goed dit, geniet van je victorie moment!

  24. C schreef:

    Hoihoi,
    Ik bak regelmatig zelf pannenkoeken, maar net een beetje anders.
    Ik gebruik amandelmelk. En dan, vinden wij, smaken de pannenkoeken lekkerder als met koemelk 🙂

  25. Pauline schreef:

    Ik mag nooit meer een “pak” gebruiken , en eerlijk waarom zou ik, ze waren heerlijk!

  26. Irm schreef:

    Hoe kun je ze touwens weer opwarmen? Even in de pan of in de magnetron of in de airfryer? ???

    1. Laura's Bakery schreef:

      In de magnetron werkt het best!

  27. Marina schreef:

    Waarom geen zelfrijzende ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Omdat er in zelfrijzend bakmeel ook bakpoeder zit, en dat gebruik ik niet in dit recept.

  28. Boaz schreef:

    Ik heb 2/3e van je recept genomen, en kwam hard richting de 18 pannenkoeken uit! Ik heb een Tefal pannenkoekenpan gebruikt, werkte prima.

    De verhoudingen in je recept zijn verder perfect, erg makkelijk beslag, in tegenstelling tot sommige andere die ik geprobeerd heb, houd die van jou ook 1 makkelijke consistentie. Ideaal voor dunne pannenkoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *