Welke noten kan ik aan dit recept toevoegen?
Gebrande geschaafde amandelen zouden er erg lekker overheen smaken, maar stukjes (gebrande) pecannoot smaken er vast en zeker ook goed bij.
Afgelopen vrijdag maakte ik het grote nieuws bekend dat er weer een nieuwe Laura’s Bakery productlijn in de winkels ligt bij Kruidvat. Vandaag is de dag dat de folder officieel ingaat en ter ere van die dag deel ik graag het recept van de mini brownie tulbandjes met jullie. Die maakte ik met de mini tulband bakvorm die nu bij Kruidvat in de winkel ligt. Het is echt een ideaal maatje om kleine gebakjes in te maken. Ik weet nu al dat ik de bakvorm nog vaak ga gebruiken. Hopelijk zie ik bij jullie ook allemaal heerlijke tulbandjes voorbij komen. Misschien wel deze kleine brownie tulbandjes met witte chocolade en hazelnoten?
BAKTIP: Heb je de mini tulband bakvorm helaas niet kunnen bemachtigen? Je kan de receptuur ook aanpassen voor een grote tulband bakvorm.
Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.
Mini tulbandjes zijn perfect als kleine traktatie, voor bij de koffie of als feestelijk dessert. Op mijn blog vind je dan ook meerdere heerlijke variaties om mee te bakken:
Wil je het recept aanpassen naar een grotere tulbandvorm of juist van groot naar klein omrekenen? Gebruik dan de handige omrekentool op mijn website om precies de juiste hoeveelheden te berekenen!
Deze kaas-bacon bitterballen stralen misschien niet op en top kerst uit, maar mij maak je er tijdens de kerstborrel heel erg gelukkig mee. Mijn hele team overigens, want na korte twijfel of dit recept deze maand online moest komen, riepen zij volmondig ‘JA’. Hier zijn ze dus, ik hoop dat jullie er ook van genieten deze maand. En ben je van plan om nog meer te gaan frituren, dan kan ik je deze recepten ook aanraden:
BAKTIP: Voor dit recept gebruik je enkel de eidooiers. In dit artikel geef ik meerdere tips om eieren te scheiden, maar je kan ook voor kiezen om een eierscheider kopen.
Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. Van bladerdeeghapjes en quiches tot gehaktballetjes en spiesjes. De sauzen, dips en spreads komen ook ruim aan bod!
Je houdt ervan of niet: de combinatie sinaasappel en chocolade. Ik vind het zalig! En daarom kon ik niet wachten om met deze luxe sinaasappel madeleines met pure chocolade aan de slag te gaan. Nu zul je je misschien afvragen waarom ik het ‘luxe’ madeleines heb genoemd. Los van de sinaasappel en pure chocolade combinatie (die ik al aardig delicaat kan noemen 😉 ), zit er ook amandelmeel in de madeleines verwerkt. Dit was een wens van Mariette, die blijkbaar gek is op madeleines die gedeeltelijk met amandelmeel zijn gemaakt. En inderdaad, de combinatie van deze ingrediënten maakt de madeleines net even wat meer bijzonder qua smaak en structuur, maar vooral heel erg lekker. Echt een luxe madeleine als je het mij vraagt. Makkelijk om te maken en heerlijk bij de koffie tijdens de feestdagen.
BAKTIP: Ik vind deze madeleinevorm erg gebruiksvriendelijk en hij gaat al een langere tijd mee.
Baksels in een red velvet jasje geven mij een écht kerstgevoel. Toen ik deze red velvet browniemix van HomeMade opgestuurd kreeg wist ik dan ook meteen dat ik er deze feestelijke red velvet brownie bites met witte chocolade en kerst sprinkles mee wilde maken. Heerlijke kleine gebakjes waar je er stiekem meer dan één van op wilt smullen. Je hebt ze heel gemakkelijk gemaakt en dat is fijn, want er staat vaak al genoeg op het (kook- of bak) menu zo rondom kerst. En hoe leuk is het om deze red velvet brownie bites bij de koffie, high tea of tijdens een brunch te serveren?
WINACTIE
De winactie via Instagram is inmiddels afgelopen, maar omdat het de adventmaand is op Laura’s Bakery mag ik hier op het blog nog drie (!) extra HomeMade pakketten weggeven, met daarin de mixen voor winter feestkoekjes, crumble, galaxy cupcakes en natuurlijk voor deze red velvet brownies. Je kunt meedoen door ons via deze link te vertellen met welke mix jij meteen aan de slag gaat en vergeet ook niet om je emailadres achter te laten, zodat we je kunnen benaderen als je gewonnen hebt. UPDATE: De winnaars zijn: Else van Heteren, Melissa Middelkoop en Roos Huij.
Dit is een samenwerking met HomeMade, zie ook mijn disclaimer.
Al eerder maakte ik hartige cruffins voor jullie, dus deze keer vond ik het tijd voor een zoete variant. En het is december, dus besloot ik cruffins met amandelspijs en kaneel te maken. En lekker dat ze waren! Mijn testpanel was er trouwens niet helemaal over uit of de hoeveelheid amandelspijs voldoende was. Voor de één mocht het iets minder amandelspijs zijn en voor de ander moest er juist meer in. Ik vond ze precies goed zo, maar ik hoor ook graag jouw mening!
Misschien heb jij mijn eerdere recept voor bacon-kaas cruffins al voorbij zien komen, dus dan hoef ik jou dit niet meer uit te leggen. Maar een cruffin is een combinatie van een croissant en een muffin. Cr-uffin. Het lijkt ’t meest op een croissant, omdat de cruffin met croissantdeeg wordt gemaakt en vervolgens wordt afgebakken in een rvs muffin bakvorm. Doordat je het deeg oprolt leent de cruffin zich er ontzettend goed voor om gevuld te worden met allerlei lekkers. Zoals amandelspijs in dit geval. Maar ik kan je ook van harte aanraden om naast het amandelspijs eens schuddebuikjes toe te voegen aan dit recept. Heerlijk lijkt me dat!
BAKTIP: Ik gebruik thuis de muffin bakvorm van Wilton. De bakvorm is van degelijk materiaal waardoor hij al een ruime tijd meegaat, ondanks de vele gebruiksuren.
Met trots mag ik jullie eindelijk vertellen dat de tweede lijn van de enige échte Laura’s Bakery bakproducten bij Kruidvat eraan komt! In mei van dit jaar lagen de eerste producten in de winkel, en wat gingen ze hard. Zoals jullie van mij gewend zijn stroomt mijn hoofd over van nieuwe ideeën. Zo ontstonden de fantastische producten van deze nieuwe lijn waar we de afgelopen maanden achter de schermen hard aan hebben gewerkt.
De Laura’s Bakery bakproducten liggen binnenkort weer bij Kruidvat in de winkel: op dinsdag 14 december om precies te zijn! Voor de oplettende lezers, soms liggen de producten al eerder in de schappen dan in de folder vermeld staat. Dus houd vooral ook het Kruidvat filiaal bij jou in de buurt in de gaten. Benieuwd welke producten ik deze keer voor jullie heb bedacht? Ik vertel je er alles over.
Zoals ik al zei is er echter de schermen door iedereen onwijs hard gewerkt om deze producten te ontwikkelen voor jullie. Hopelijk vinden jullie de producten net zo gezellig en feestelijk als dat wij ze vinden! De lijn van najaar 2021 bestaat uit:
Voor wie liever online shopt: je kunt de Laura’s Bakery bakproducten ook online bestellen bij Kruidvat. Daar zijn ze maandag 13 december 2021 verkrijgbaar.
Wie de Kruidvat folder heeft gezien, zal het zijn opgevallen dat daar een prachtige ovenwant en set met hand- en theedoek in staat. Door leveringsproblemen zijn deze mooie producten helaas te laat in het land voor deze actie, daar balen we met zijn allen gigantisch van. Ze zullen uiteraard op een ander moment in de winkel liggen, want ze zijn al gemaakt en zo ontzettend mooi! We houden jullie op de hoogte over de verkrijgbaarheid van deze twee artikelen.
Of je nu zelf iets speciaals wilt bakken voor de feestdagen, of juist op zoek bent naar een cadeautje voor een fanatieke thuisbakker: met deze producten zit je gegarandeerd goed. Met de quiche vormen of de mini tulbandjes kun je namelijk de leukste dingen bakken. En natuurlijk niet alleen voor de feestdagen, de producten zijn het hele jaar door handig om in de keuken te hebben. En wil je echt goed scoren met een leuk cadeau? Kies dan voor de spatel met koekuitsteker of natuurlijk de leuke koektrommel met diverse koekuitstekers.
Wees er wel snel bij, want op is op. Ga dus snel naar jouw dichtstbijzijnde Kruidvat filiaal of bestel online.
Ik ben heel benieuwd wat jij thuis allemaal gaat bakken met de nieuwste Laura’s Bakery bakproducten! Ik hoop snel de foto’s online voorbij te zien komen.
Vandaag een baksel waarmee het in één klap kerst is als je deze op tafel zet: een kerst marmercake met gesuikerde cranberry’s. Het is alweer een half jaar geleden dat ik deze cake maakte, want ja, ik werk altijd erg ver vooruit om de recepten voor de adventmaand op tijd klaar te hebben. Maar ik weet nog goed hoe verrukkelijk deze kerst cake was! De knapperige zoet-zure gesuikerde cranberry’s en de volle mascarpone room laten zich ontzettend fijn combineren met de red velvet marmercake. En daarnaast gewoon een plaatje om te zien. Ik kan niet wachten om zelf deze maand ook weer aan de slag te gaan en gesuikerde cranberry’s te maken.
BAKTIP: Met een rode gel kleurstof maak je eenvoudig zo’n mooi marmereffect zoals je ziet in deze cake.
Na de bruschetta van de gourmet, vertel ik jullie deze week meer over het zelf maken van kleine pizza’s aan tafel. Dat doe je namelijk heel eenvoudig met de Pizzarette van Emerio. Ook dit apparaat ken ik nog uit mijn tijd bij Blokker, ik herinner mij vooral nog de grote stapel met dozen in de winkel. De voorraad was flink, want de verkoop ging snel.
Jaren geleden heb ik zelf voor het eerst met een vriendin een avondje gepizzarette (jawel, het is hier een werkwoord geworden). Dat vond ik fantastisch leuk. Toen ik er eenmaal zelf eentje thuis had staan, stuurde ik gelijk enthousiaste berichtjes naar de familie. Nu is dus bepaald dat we met kerst gaan pizzaretten. En tijdens de kerstbrunch met het Laura’s Bakery team later deze maand staat deze pizzaoven met terra cotta koepel ook weer op tafel. Ik heb er nu al zin in. Ook een avondje pizzaretten? Ik help je op weg en deel een lijst met ingrediënten voor op tafel!
In mijn enthousiasme ging ik er helemaal vanuit dat iedereen wist wat een Pizzarette is toen ik erover vertelde, maar dat bleek niet zo te zijn. Dus ik zal jullie ook wat meer vertellen over dit apparaat. Je heb een ronde bakplaat waar je de terra cotta koepel bovenop zet. Met meegeleverde spatels schuif je zo kleine pizza’s in de pizzaoven en hoef je alleen nog maar een paar minuten te wachten tot ze klaar zijn. De Emerio Pizzarette is geschikt voor 6 personen. Er zit ook nog een deegsteker bij, zodat je precies het juiste formaat pizza kunt maken voor op de meegeleverde spatels.
Tot slot, is het een beetje goed schoon te maken? Een onderwerp dat ikzelf altijd erg belangrijk vind. Gelukkig zit dat bij dit apparaat helemaal goed. De koepel haal je eraf zodat je goed bij de plaat kunt, die had ik ook in een handomdraai schoon nadat deze eenmaal was afgekoeld.
Wij maakten niet alleen pizza’s op de Pizzarette, maar ook flammkuchen. Heerlijk! Je kunt het jezelf makkelijk maken en kant-en-klaar deeg kopen in de winkel, maar zelf maken is ook heel erg leuk. Daar kun je mijn basisrecepten voor gebruiken:
Verder wil je vooral heel veel soorten toppings op tafel hebben staan. Wij hadden deze keuze gemaakt:
Vul gerust aan met ingrediënten voor het maken van jouw favoriete pizza en flammkuchen! Ik begin altijd met klassieke smaakcombinaties, maar wordt al snel creatief en probeer dan altijd allerlei nieuwe combinaties uit. Ik ben benieuwd waar jij de kleine pizza’s en flammkuchen mee wil beleggen.
Dit is een samenwerking met Blokker.
Tijdens kerst mag een spectaculaire kersttaart niet ontbreken! Door de jaren heen zijn er al veel kersttaarten online gekomen bij Laura’s Bakery, dus hoog tijd om een top 10 samen te stellen. Of eigenlijk een top 9 en als kers op de taart deel ik een geweldige taart waarvan het recept in Het Feestdagen Bakboek te vinden is.
Wat maakt nou dat een kersttaart recept een ultiem kerstgevoel geeft? Daar hoef ik niet lang over na te denken. Ga bijvoorbeeld voor een taart met een bijzondere vorm, zoals een taart met meerdere lagen of een tulband bakvorm.
Combineer dat met een witte room of Italiaanse meringue; dat geeft een soort knipoog naar ‘sneeuw’, iets wat we toch graag met kerst associëren. Ook met kleuren breng je een echt kerstaccent aan, natuurlijk schreeuwen de kleuren ‘rood‘ en ‘groen‘ kerst, maar ook de kleur van chocolade of speculaaskruiden geven een taart een luxe uitstraling.
En dan tot slot: decoratie, decoratie en nog meer decoratie. Lekkere kerstkransjes, gezellige kerstchocolaatjes of prachtige gouden sprinkles. Gegarandeerd dat je daarmee een heuse kersttaart creëert. Je zult deze elementen dan ook in veel kersttaarten terug zien.
Ben je klaar voor tien heerlijke voorbeelden? Want je hebt gegarandeerd zin in taart na het lezen van dit artikel.
Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.
Met de kerstboom laagjestaart pak je groots uit voor familie en vrienden, maar stiekem is deze taart helemaal niet zo ingewikkeld om te maken. En het leuke van deze taart is, je kunt hem helemaal versieren zoals jij dat zelf leuk vindt. Nog zo’n spektakelstuk is deze gingerbreadtaart met kerstkoekjes. Zoals jullie vast wel weten ben ik dol op gingerbread, dus dat mag van mij niet ontbreken tijdens kerst.
Een klassieke tulband hoort natuurlijk ook bij kerst. Ik maak daar graag een variatie op met deze zebra tulband. Met dezelfde techniek voor de mooie streepjes kun je ook deze candy cane kersttaart maken. De visite zal verrast zijn als je deze taarten aansnijdt en het mooie gestreepte patroon tevoorschijn komt.
Zoals ik al eerder omschreef kan een mooie tulband bakvorm echt een spectaculair effect aan een cake geven. Ik heb een aantal van mijn favoriete tulband bakvormen voor je geselecteerd:
De MonChou taart is al jaren een van de populairste recepten op het blog. Ik maakte daarom een variatie op deze taart, speciaal voor kerst. Zie hier de feestelijke kerst monchou taart. Speciaal voor Het Feestdagen Bakboek gebruikte ik klassieke kerstsmaken in deze overheerlijke sinaasappel-cranberry taart. Ik weet zeker dat deze taart dit jaar een van de populairste kersttaarten gaat worden!
Kerst of niet, deze taarten zijn eigenlijk het hele jaar door goed om te bakken. Uiteraard kun je speciaal voor kerst een carrot cake of een red velvet cake nog extra versieren. Denk aan lekkere kerstchocolade of een feestelijk taarttopper. Zo maak je er zelf een spectaculaire kersttaart van.
Als je aan de slag gaat met laagjestaarten, dan moet je meestal meerdere lagen cake of biscuit tegelijk afbakken. Ik heb daarom van een aantal bakvorm formaten drie dezelfde bakvormen in huis. Dan schuif ik de cakes tegelijk in de oven en weer tegelijk eruit. Extra handig als je wat sneller wil werken of de oven niet te lang wil laten draaien.
Meestal maak ik de hoge laagjestaarten in drie bakvormen met een diameter van 15 cm. Voor iedereen die liever een maatje groter gaat, diezelfde bakpan is er ook met een diameter van 20 cm. Je kunt mijn recepten gemakkelijk omrekenen in de tool, via de knop in de receptkaart. Dan staan de ingrediënten al automatisch ingevuld.
Je kunt er ook voor kiezen om de lagen niet van gelijke grootte te maken, maar als een klassieke stapeltaart op te bouwen die breed begint en per laag steeds iets kleiner wordt. Daarvoor is deze bakpannenset geschikt.
Hoe leuk is deze sneeuwster taart? Een lekker luchtig besluit, gevuld met advocaat en slagroom. Ben je niet zo dol op advocaat? Dan kun je de taart ook vullen met banketbakkersroom of een lemon curd. Met lemon curd kun je ook een lemon meringue pie maken.
Welke spectaculaire taart mist volgens jou nog in dit overzicht? En met welke taart ga jij deze Kerst aan de slag?
Even een korte pauze van al het kerstgeweld deze maand op Laura’s Bakery. Ik mocht namelijk weer voor FAGE aan de slag, en ik wist gelijk wat ik wilde maken: souvlaki spiesjes met tzatziki. Ik ben gek op souvlaki, toen ik onlangs op Cyprus was heb ik dit dan ook vaak gegeten. Met dit borrelhapje kon ik weer even dromend terug denken aan die mooie reis en het heerlijke Griekse eten.
Ik heb jullie natuurlijk al eerder verteld over FAGE, maar mocht je nieuw zijn of het niet meer helemaal weten: ik vertel jullie graag meer over deze Griekse yoghurt. FAGE is in Nederland nog relatief nieuw op de markt, maar in Griekenland is het de meest populaire yoghurt. En mocht je je hoofd breken over hoe je dit merk nou toch uitspreekt: het is ‘FA-YEH’.
Voor dit borrelhapje gebruikte ik FAGE Total 5%, maar er is ook een 0% variant. Beide soorten yoghurt zijn lekker dik en romig. Deze structuur wordt verkregen omdat de yoghurt wordt geperst. Verder is het ook rijk aan proteïne en bevat geen toegevoegde suikers. Al sinds 1926 wordt hier hetzelfde Griekse familierecept voor gebruikt
Dit is een samenwerking met FAGE.
Ik weet nog niet exact hoe mijn kerstdiner er dit jaar uit gaat zien, maar ik weet wel dat de kans groot is dat dit appel-karamel MonChou dessert weer op tafel staat deze kerstdagen.
Je kunt dit MonChou toetje goed voorbereiden, dat vind ik altijd een groot pluspunt. Zet het in zijn geheel in de koelkast en haal het eruit op het moment dat het nodig is.
Je kunt echter ook de basis voorbereiden, maar het appelmengsel pas maken vlak voordat je het dessert wilt serveren. In dat geval heb je dus kleine MonChou taartjes met warme appeltjes als topping. Heerlijk!
Voor dit dessert besloot ik de appel eerst in de pan te verwarmen en met wat suiker te karamelliseren. Warme appel leent zich er ontzettend goed voor om in een dessert te verwerken. In dit geval combineerde ik het met slagroom en MonChou, maar je kunt ook een gingerbread cobbler met appel maken, waarbij je een bolletje ijs naast dit warme dessert met appel kunt serveren.
Of wat dacht je van een luxe gevulde appelbol? Nog zo’n heerlijk dessert met appel. Het allerlekkerst is om de gevulde appelbol met vanillesaus te serveren, je gasten zullen hun vingers erbij op eten. Maar dat geldt natuurlijk ook voor dit appel-karamel MonChou dessert.
Niet alleen warme appel, maar ook MonChou is een echte winnaar in toetjes recepten. Met de kleine, stevige pakjes word je MonChou toetje wat steviger en met de zacht & luchtig variant juist wat lichter. Voor de meeste MonChou toetjes klop je de roomkaas eerst los en mix je er daarna nog wat slagroom (en suiker) doorheen voor een luchtiger resultaat.
MonChou kun je trouwens ook goed vervangen door een andere soort naturel roomkaas, zoals een huismerk of Philadelphia. MonChou is vooral bekend van de MonChou taart, waardoor een MonChou toetje bij velen meer tot de verbeelding spreekt dan een ‘roomkaas toetje’.
Op de foto’s hierboven zie je al enkele andere recepten van toetjes met MonChou (of een andere soort roomkaas) die ook heerlijk zijn om aan je gasten te serveren. Ik som er een paar op, voor als je een keer iets anders wil maken dan dit appel-karamel MonChou dessert:
Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.
Gebrande geschaafde amandelen zouden er erg lekker overheen smaken, maar stukjes (gebrande) pecannoot smaken er vast en zeker ook goed bij.
Alle soorten roomkaas kun je gebruiken voor dit recept. Zolang het maar een naturel roomkaas is, huismerk of een A-merk doet er in dit geval niet toe.
Je kunt natuurlijk zelf bepalen hoe vol je de glazen schept en hoe ‘groot’ je het toetje wil maken (groter dan onderstaand recept zou ik trouwens niet gaan, eerder kleiner). De glazen die ik gebruikte waren 9 cm hoog. De exacte glazen die ik gebruikte vind je hier.
Het suikeren van cranberry’s is de manier om een heel smakelijk en zoet hapje van ze te maken. Het suikerbad geeft ze een knapperige buitenkant en een zoete, zachte binnenkant. Gesuikerde cranberry’s zijn niet alleen erg lekker, maar ook ideaal om een extra feestelijk tintje te geven aan je baksel. Strooi ze bijvoorbeeld over de boterkoek cheesecake en je hebt meteen een geweldige taart om met kerst op tafel te zetten. Nog een recept waar deze cranberry’s fantastisch bij smaken zijn de witte chocolade brownies met meringue; de frambozen vervang je dan natuurlijk door een rijke hoeveelheid gesuikerde cranberry’s. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Als je niet zo houdt van zelf variëren met mijn bestaande recepten, maak je dan geen zorgen. Overmorgen komt er een prachtig kerstbaksel online waar deze gezoete cranberry’s al in verwerkt zijn.
BAKTIP: Om de cranberry’s te laten uitlekken gebruik ik een zeef. Ik heb zelf een set zeven in huis. Met de kleinere zeven kan je je werkblad bestuiven of je baksels decoreren.
Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.