Mini brownie tulbandjes-1a

Afgelopen vrijdag maakte ik het grote nieuws bekend dat er weer een nieuwe Laura’s Bakery productlijn in de winkels ligt bij Kruidvat. Vandaag is de dag dat de folder officieel ingaat en ter ere van die dag deel ik graag het recept van de mini brownie tulbandjes met jullie. Die maakte ik met de mini tulband bakvorm die nu bij Kruidvat in de winkel ligt. Het is echt een ideaal maatje om kleine gebakjes in te maken. Ik weet nu al dat ik de bakvorm nog vaak ga gebruiken. Hopelijk zie ik bij jullie ook allemaal heerlijke tulbandjes voorbij komen. Misschien wel deze kleine brownie tulbandjes met witte chocolade en hazelnoten?

BAKTIP: Heb je de mini tulband bakvorm helaas niet kunnen bemachtigen? Je kan de receptuur ook aanpassen voor een grote tulband bakvorm.

Het Feestdagen Bakboek

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding

Meer mini tulband recepten

Mini tulbandjes zijn perfect als kleine traktatie, voor bij de koffie of als feestelijk dessert. Op mijn blog vind je dan ook meerdere heerlijke variaties om mee te bakken:

Wil je het recept aanpassen naar een grotere tulbandvorm of juist van groot naar klein omrekenen? Gebruik dan de handige omrekentool op mijn website om precies de juiste hoeveelheden te berekenen!

 

Recept afdrukken

4.58 van 7 stemmen

Mini brownie tulbandjes

Perfect als kerstdessert of kerstgebakje: deze mini brownie tulbandjes vallen bij iedereen in de smaak.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 35 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 65 gram pure chocolade
  • 0,5 el stroop (pannenkoekenstroop)
  • 1 ei
  • 0,5 tl vanille-extract
  • 50 gram bloem
  • 10 gram cacaopoeder
  • mespunt bakpoeder
  • 100 gram witte chocolade
  • handje fijngehakte hazelnoten

Instructies

  • Doe boter, beide soorten suiker, pure chocolade en stroop in een pannetje en verhit tot de boter en chocolade gesmolten zijn.
  • In een andere kom klop je het ei met vanille-extract in enkele minuten luchtig. Voeg het chocolademengsel toe en mix tot dit is opgenomen.
  • Voeg bloem, cacao en bakpoeder toe en mix wederom tot dit is opgenomen.
  • Vet de bakvorm in en bestuif deze met cacaopoeder. Verdeel het beslag over de vormpjes, vul ze tot iets onder de rand.
  • Bak de mini brownie tulbandjes in 14-16 minuten op 180°C (boven- en onderwarmte). Laat even afkoelen in de vorm voordat je ze eruit haalt. Als ze lauwwarm zijn laten ze het best los zonder stuk te gaan.
  • Wanneer de mini brownies helemaal zijn afgekoeld, kun je ze decoreren. Smelt twee derde van de witte chocolade au bain-marie. Eenmaal gesmolten haal je de kom van de pan en voeg je de rest van de chocolade toe. Blijf roeren tot ook dit gesmolten is.
  • Verdeel de chocolade over de tulbandjes. Strooi er wat gehakte hazelnoten overheen om het af te maken.
Kaas-bacon bitterballen-1a

Deze kaas-bacon bitterballen stralen misschien niet op en top kerst uit, maar mij maak je er tijdens de kerstborrel heel erg gelukkig mee. Mijn hele team overigens, want na korte twijfel of dit recept deze maand online moest komen, riepen zij volmondig ‘JA’. Hier zijn ze dus, ik hoop dat jullie er ook van genieten deze maand. En ben je van plan om nog meer te gaan frituren, dan kan ik je deze recepten ook aanraden:

 

BAKTIP: Voor dit recept gebruik je enkel de eidooiers. In dit artikel geef ik meerdere tips om eieren te scheiden, maar je kan ook voor kiezen om een eierscheider kopen.

Het Borrelhapjes Bakboek 

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. Van bladerdeeghapjes en quiches tot gehaktballetjes en spiesjes. De sauzen, dips en spreads komen ook ruim aan bod!

Bestel hier!

Afbeelding
Kaas-bacon bitterballen-2a

 

Kaas-bacon bitterballen recept

Recept afdrukken

5 van 3 stemmen

Kaas-bacon bitterballen

Perfect voor iedere borrel: kaas-bacon bitterballen. Met dit heerlijke recept maak je ze helemaal zelf.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 180 gram bloem
  • 500 ml melk
  • 250 gram oude kaas geraspt
  • 100 ml slagroom
  • 2 eidooiers (M)
  • 250 gram bacon
  • snuf nootmuskaat
  • peper en zout

Paneren

  • 2-3 losgeklopte eieren
  • paneermeel
  • zonnebloemolie

Instructies

  • Bak de bacon uit, laat uitlekken en snijd deze fijn.
  • Smelt de boter in een pan. Voeg de bloem toe en roer ongeveer 2 minuten door. Er ontstaat een bal die loslaat van de bodem.
  • Voeg een scheut melk toe en roer tot deze is opgenomen. De rest van de melk voeg je in delen toe terwijl je blijft roeren. Laat dit mengsel een paar minuten doorkoken.
  • Voeg de geraspte kaas toe, roer tot dit helemaal is gesmolten.
  • Haal de pan van het vuur. Voeg de eidooiers en slagroom toe. Roer tot deze volledig zijn opgenomen. Spatel de uitgebakken bacon door de ragout.
  • Breng de ragout op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  • Stort het mengsel in een ovenschaal, dek af met folie en zet minimaal 4 uur in de koelkast. Zelf laat ik de ragout altijd een nacht in de koelkast staan.
  • Snijd de opgesteven plak ragout in 32 gelijke stukjes. Doe een beetje (olijf)olie op je handen en rol balletjes van de stukjes ragout.
  • Zet een diep bord of schaal klaar met het paneermeel en een tweede met het ei. Verhit ondertussen de pan met de (zonnebloem)olie tot 180 °C.
  • Rol een bitterbal door de paneermeel, het ei, paneermeel, ei en eindig weer met de paneermeel. Herhaal dit proces voor ieder balletjes. Elke bitterbal heeft dan dus drie laagjes paneermeel.
  • Bak de kaas-bacon bitterballen in 3,5 – 4 minuten krokant en bruin. Serveer gelijk.
Luxe sinaasappel madeleines met pure chocolade

Je houdt ervan of niet: de combinatie sinaasappel en chocolade. Ik vind het zalig! En daarom kon ik niet wachten om met deze luxe sinaasappel madeleines met pure chocolade aan de slag te gaan. Nu zul je je misschien afvragen waarom ik het ‘luxe’ madeleines heb genoemd. Los van de sinaasappel en pure chocolade combinatie (die ik al aardig delicaat kan noemen 😉 ), zit er ook amandelmeel in de madeleines verwerkt. Dit was een wens van Mariette, die blijkbaar gek is op madeleines die gedeeltelijk met amandelmeel zijn gemaakt. En inderdaad, de combinatie van deze ingrediënten maakt de madeleines net even wat meer bijzonder qua smaak en structuur, maar vooral heel erg lekker. Echt een luxe madeleine als je het mij vraagt. Makkelijk om te maken en heerlijk bij de koffie tijdens de feestdagen.

BAKTIP: Ik vind deze madeleinevorm erg gebruiksvriendelijk en hij gaat al een langere tijd mee.

Luxe sinaasappel madeleines met pure chocolade
Luxe sinaasappel madeleines met pure chocolade

 

Luxe sinaasappel madeleines met pure chocolade

Recept afdrukken

4.75 van 4 stemmen

Luxe sinaasappel madeleines met pure chocolade

In deze luxe sinaasappel madeleines met pure chocolade zit een geheim ingrediënt dat ze extra lekker maakt. Smullen geblazen!
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 2 eieren L
  • 125 gram ongezouten roomboter gesmolten en afgekoeld
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 75 gram bloem gezeefd
  • 75 gram amandelmeel
  • snuf zout
  • 70 gram pure chocolade fijngehakt
  • 2 sinaasappels gewassen

Instructies

  • Mix de eieren en suiker schuimig tot het drie keer in volume is toegenomen. Ga uit van minstens vijf minuten mixen.
  • Spatel de gesmolten boter, bloem en amandelmeel in delen door het beslag. Voeg ook het vanille-extract en zout toe.
  • Rasp het oranje deel van de schil van de twee sinaasappels boven het beslag en voeg ook de fijngehakte pure chocolade eraan toe. Spatel door het beslag.
  • Vul een grote spuitzak, of twee kleinere, met het beslag. Laat minstens 2 uur in de koelkast rusten voordat je verder gaat.
  • Vet een madeleine bakvorm in en bestuif deze met bloem. Spuit het beslag in de vormpjes.
  • Bak de madeleines in 8-10 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.

Notities

  • Geen spuitzak in huis? Het beslag kan ook met twee theelepels in de vorm geschept worden, maar een spuitzak werkt iets netter.
  • In plaats van pure chocolade kun je natuurlijk ook melk chocolade gebruiken.
  • Let op dat je alleen het oranje deel van de sinaasappelschil gebruikt en niet het witte deel. Het witte van de sinaasappelschil is erg bitter.
  • Wil je graag een flink buikje op je madeleines? Voeg dan 1 tl bakpoeder toe aan het beslag, samen met de bloem.
Red velvet brownie bites met witte chocolade (2)

Baksels in een red velvet jasje geven mij een écht kerstgevoel. Toen ik deze red velvet browniemix van HomeMade opgestuurd kreeg wist ik dan ook meteen dat ik er deze feestelijke red velvet brownie bites met witte chocolade en kerst sprinkles mee wilde maken. Heerlijke kleine gebakjes waar je er stiekem meer dan één van op wilt smullen. Je hebt ze heel gemakkelijk gemaakt en dat is fijn, want er staat vaak al genoeg op het (kook- of bak) menu zo rondom kerst. En hoe leuk is het om deze red velvet brownie bites bij de koffie, high tea of tijdens een brunch te serveren?

WINACTIE
De winactie via Instagram is inmiddels afgelopen, maar omdat het de adventmaand is op Laura’s Bakery mag ik hier op het blog nog drie (!) extra HomeMade pakketten weggeven, met daarin de mixen voor winter feestkoekjes, crumble, galaxy cupcakes en natuurlijk voor deze red velvet brownies. Je kunt meedoen door ons via deze link te vertellen met welke mix jij meteen aan de slag gaat en vergeet ook niet om je emailadres achter te laten, zodat we je kunnen benaderen als je gewonnen hebt. UPDATE: De winnaars zijn: Else van Heteren, Melissa Middelkoop en Roos Huij.

Red velvet brownie bites met witte chocolade

Red velvet brownie bites met witte chocolade

Red velvet brownie bites met witte chocolade (4)

 

Red velvet brownie bites met witte chocolade

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Red velvet brownie bites van HomeMade met witte chocolade

Red velvet en brownies in één? Oh jazeker! Met deze red velvet brownie bites met witte chocolade zet je een echte kerst traktatie op tafel.
Porties: personen

Ingrediënten

  • 1 pak HomeMade red velvet brownies
  • 100 ml water
  • 50 gram witte chocolate chips
  • 100 gram roomkaas
  • 125 gram slagroom ongeklopt
  • kerst sprinkles
  • spuitzak en gladde spuitmond

Instructies

  • Vet een rvs mini muffin bakvorm in. Neem een vel bakpapier en knip hier 16 reepjes uit van ongeveer 2 cm breed en 10 cm lang, deze druk je in de muffinvormpjes. Hierdoor til je de red velvet brownie bites straks gemakkelijker uit de muffinvorm.
  • Neem de mix voor de red velvet brownies en doe dit in een beslagkom samen met het water. Mix in een minuut op de middelste stand tot een glad beslag, zonder klontjes. Spatel er vervolgens de chocolate chips doorheen.
  • Verdeel het beslag over de muffinvormpjes, vul elk vormpje tot ongeveer 2/3e, en bak in 20 minuten gaar op 160°C (boven- en onderwarmte) in het midden van de oven. Laat hierna volledig afkoelen.
  • Klop de roomkaas zacht in een kom. Meng de mix voor de roomkaastopping en de slagroom er doorheen en mix in een aantal minuten op middelhoge stand tot een glad en luchtig mengsel.
  • Neem een spuitzak met een ronde spuitmond en vul deze met het roomkaasmengsel. Spuit mooie toefjes op de afgekoelde red velvet brownie bites en versier ze met de kerst sprinkles.

Dit is een samenwerking met HomeMade, zie ook mijn disclaimer.

Cruffins met amandelspijs (3)

Al eerder maakte ik hartige cruffins voor jullie, dus deze keer vond ik het tijd voor een zoete variant. En het is december, dus besloot ik cruffins met amandelspijs en kaneel te maken. En lekker dat ze waren! Mijn testpanel was er trouwens niet helemaal over uit of de hoeveelheid amandelspijs voldoende was. Voor de één mocht het iets minder amandelspijs zijn en voor de ander moest er juist meer in. Ik vond ze precies goed zo, maar ik hoor ook graag jouw mening!

WAT IS EEN CRUFFIN? 

Misschien heb jij mijn eerdere recept voor bacon-kaas cruffins al voorbij zien komen, dus dan hoef ik jou dit niet meer uit te leggen. Maar een cruffin is een combinatie van een croissant en een muffin. Cr-uffin. Het lijkt ’t meest op een croissant, omdat de cruffin met croissantdeeg wordt gemaakt en vervolgens wordt afgebakken in een rvs muffin bakvorm. Doordat je het deeg oprolt leent de cruffin zich er ontzettend goed voor om gevuld te worden met allerlei lekkers. Zoals amandelspijs in dit geval. Maar ik kan je ook van harte aanraden om naast het amandelspijs eens schuddebuikjes toe te voegen aan dit recept. Heerlijk lijkt me dat!

BAKTIP: Ik gebruik thuis de muffin bakvorm van Wilton. De bakvorm is van degelijk materiaal waardoor hij al een ruime tijd meegaat, ondanks de vele gebruiksuren. 

Cruffins met amandelspijs

Cruffins met amandelspijs

 

Cruffins met amandelspijs

Recept afdrukken

4.72 van 7 stemmen

Cruffins met amandelspijs

Door deze zalige cruffins met amandelspijs zullen alle ochtendhumeurtjes aan de ontbijttafel spontaan verdwijnen
Porties: cruffins

Ingrediënten

  • 1 blik croissantdeeg
  • 150 gram amandelspijs
  • 15 gram boter
  • 1 ei L
  • kaneel
  • amandelschaafsel

Instructies

  • Klop het ei los. Kneed de amandelspijs los met de boter en het grootste deel van het ei. Zet de rest van het ei opzij, hier bestrijk je de cruffins straks mee voordat ze de oven ingaan.
  • Haal het croissantdeeg uit het blik en rol uit. Verdeel het deeg in drie rechthoeken, die elk bestaan uit twee driehoeken van croissantdeeg. Druk de stippellijn van de snijrand goed tegen elkaar aan zodat de rechthoeken elk één geheel zijn.
  • Smeer op elke rechthoek een laag amandelspijs en bestrooi met kaneel. Rol elke rechthoek in de lengte op en snijd daarna ook weer in de lengte doormidden. Draai de opengesneden kant naar boven en rol op.
  • Zet de rolletjes in een ingevette muffinvorm. Bestrijk alle rolletjes met het resterende ei en bestrooi met wat amandelschaafsel.
  • Bak in 18 – 20 minuten goudbruin op 200 °C (boven- en onderwarmte).

Notities

Kruidvat najaar 2021 - Laura 1a

Met trots mag ik jullie eindelijk vertellen dat de tweede lijn van de enige échte Laura’s Bakery bakproducten bij Kruidvat eraan komt! In mei van dit jaar lagen de eerste producten in de winkel, en wat gingen ze hard. Zoals jullie van mij gewend zijn stroomt mijn hoofd over van nieuwe ideeën. Zo ontstonden de fantastische producten van deze nieuwe lijn waar we de afgelopen maanden achter de schermen hard aan hebben gewerkt.

De Laura’s Bakery bakproducten liggen binnenkort weer bij Kruidvat in de winkel: op dinsdag 14 december om precies te zijn! Voor de oplettende lezers, soms liggen de producten al eerder in de schappen dan in de folder vermeld staat. Dus houd vooral ook het Kruidvat filiaal bij jou in de buurt in de gaten. Benieuwd welke producten ik deze keer voor jullie heb bedacht? Ik vertel je er alles over.

kruidvat producten

kruidvat najaar 2021 spatels

Dit zijn de Laura’s Bakery bakproducten van najaar 2021

Zoals ik al zei is er echter de schermen door iedereen onwijs hard gewerkt om deze producten te ontwikkelen voor jullie. Hopelijk vinden jullie de producten net zo gezellig en feestelijk als dat wij ze vinden! De lijn van najaar 2021 bestaat uit:

  • Mini quiche set: vier stuks Ø 10 cm met losse bodem – €3,99 (deze was in de vorige lijn binnen no-time uitverkocht, dus voor wie mis heeft gegrepen hebben we hem nu weer!)
  • Quiche vorm groot Ø 28 cm met losse bodem – €4,99
  • 10 spuitzakken inclusief twee spuitmondjes – €3,99
  • Bakset bestaande uit een spatel met houten handvat en koekjes uitsteker – €2,49
  • Taartringen set: 4 stuks Ø 10 cm – €3,99
  • Mini tulband bakvorm voor 6 mini cakejes van ieder Ø 7 cm – €6,99
  • Smeltpan (350 ml) om bijvoorbeeld makkelijk chocolade au bain marie te smelten – €4,99
  • Koekjes cadeauset: gezellige koektrommel, met 3 koek uitstekers en een boekje vol recepten en tips – €6,99

Voor wie liever online shopt: je kunt de Laura’s Bakery bakproducten ook online bestellen bij Kruidvat. Daar zijn ze maandag 13 december 2021 verkrijgbaar.

Wie de Kruidvat folder heeft gezien, zal het zijn opgevallen dat daar een prachtige ovenwant en set met hand- en theedoek in staat. Door leveringsproblemen zijn deze mooie producten helaas te laat in het land voor deze actie, daar balen we met zijn allen gigantisch van. Ze zullen uiteraard op een ander moment in de winkel liggen, want ze zijn al gemaakt en zo ontzettend mooi! We houden jullie op de hoogte over de verkrijgbaarheid van deze twee artikelen.

kruidvat najaar 2021 koekjes cadeauset

kruidvat najaar 2021 quichevormpjes

Bakken voor de feestdagen

Of je nu zelf iets speciaals wilt bakken voor de feestdagen, of juist op zoek bent naar een cadeautje voor een fanatieke thuisbakker: met deze producten zit je gegarandeerd goed. Met de quiche vormen of de mini tulbandjes kun je namelijk de leukste dingen bakken. En natuurlijk niet alleen voor de feestdagen, de producten zijn het hele jaar door handig om in de keuken te hebben. En wil je echt goed scoren met een leuk cadeau? Kies dan voor de spatel met koekuitsteker of natuurlijk de leuke koektrommel met diverse koekuitstekers.

Wees er wel snel bij, want op is op. Ga dus snel naar jouw dichtstbijzijnde Kruidvat filiaal of bestel online.

Ik ben heel benieuwd wat jij thuis allemaal gaat bakken met de nieuwste Laura’s Bakery bakproducten! Ik hoop snel de foto’s online voorbij te zien komen.

Kerst marmercake met gesuikerde cranberry's

Vandaag een baksel waarmee het in één klap kerst is als je deze op tafel zet: een kerst marmercake met gesuikerde cranberry’s. Het is alweer een half jaar geleden dat ik deze cake maakte, want ja, ik werk altijd erg ver vooruit om de recepten voor de adventmaand op tijd klaar te hebben. Maar ik weet nog goed hoe verrukkelijk deze kerst cake was! De knapperige zoet-zure gesuikerde cranberry’s en de volle mascarpone room laten zich ontzettend fijn combineren met de red velvet marmercake. En daarnaast gewoon een plaatje om te zien. Ik kan niet wachten om zelf deze maand ook weer aan de slag te gaan en gesuikerde cranberry’s te maken.

BAKTIP: Met een rode gel kleurstof maak je eenvoudig zo’n mooi marmereffect zoals je ziet in deze cake.

Kerst marmercake met gesuikerde cranberry's
Kerst marmercake met gesuikerde cranberry's

 

Kerst marmercake met gesuikerde cranberry's

Recept afdrukken

4.38 van 8 stemmen

Red velvet marmercake

Een marmercake met een heerlijke vanillesmaak en een echte kerst uitstraling door de mascarponeroom en gesuikerde cranberry's.
Porties: plakjes

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract (of 8 gram vanillesuiker)
  • 4 eieren (M)
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 2 tl cacaopoeder
  • 2 el melk
  • rode voedingsmiddelenkleurstof

TOPPING

Instructies

  • Bereid de gesuikerde cranberry's voor de topping ruim van tevoren voor volgens het recept.
  • Mix boter en suiker tot een romig mengsel. Voeg de eieren een voor een toe, voeg het volgende ei pas toe als de vorige volledig is opgenomen na kort mixen. Bij het laatste ei voeg je ook gelijk het vanille-extract toe.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel en zout toe en mix tot een mooi beslag. Stop met mixen zodra het meel helemaal is opgenomen.
  • Haal twee derde van het beslag uit de kom en doe dit in een aparte schaal.
  • Maak van cacaopoeder en melk een papje, giet dit in de kom met een derde van het beslag en mix tot een mooi beslag. Voeg ondertussen de rode kleurstof toe tot het beslag de kleur naar wens heeft bereikt.
  • De helft van het vanillebeslag schep je in een ingevette en met bloem bestoven cakeblik. Spreid gelijkmatig uit met een spatel.
  • Doe hetzelfde met het red velvetbeslag en eindig met het laatste deel van het vanillebeslag.
  • Met een mes roer je kort door het beslag zodat je straks een mooi marmer effect krijgt. Bak de cake in ongeveer 60 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte). Na het bakken stort je de cake op een rooster en laat hem volledig afkoelen.
  • Bereid de mascarpone room voor volgens het recept. Vlak voordat je de cake wilt serveren smeer je deze op de (afgekoelde) cake. Decoreer met de gesuikerde cranberry's.
Blokker - Pizzarette-2a

Na de bruschetta van de gourmet, vertel ik jullie deze week meer over het zelf maken van kleine pizza’s aan tafel. Dat doe je namelijk heel eenvoudig met de Pizzarette van Emerio. Ook dit apparaat ken ik nog uit mijn tijd bij Blokker, ik herinner mij vooral nog de grote stapel met dozen in de winkel. De voorraad was flink, want de verkoop ging snel.

Jaren geleden heb ik zelf voor het eerst met een vriendin een avondje gepizzarette (jawel, het is hier een werkwoord geworden). Dat vond ik fantastisch leuk. Toen ik er eenmaal zelf eentje thuis had staan, stuurde ik gelijk enthousiaste berichtjes naar de familie. Nu is dus bepaald dat we met kerst gaan pizzaretten. En tijdens de kerstbrunch met het Laura’s Bakery team later deze maand staat deze pizzaoven met terra cotta koepel ook weer op tafel. Ik heb er nu al zin in. Ook een avondje pizzaretten? Ik help je op weg en deel een lijst met ingrediënten voor op tafel!

Wat is een Pizzarette?

In mijn enthousiasme ging ik er helemaal vanuit dat iedereen wist wat een Pizzarette is toen ik erover vertelde, maar dat bleek niet zo te zijn. Dus ik zal jullie ook wat meer vertellen over dit apparaat. Je heb een ronde bakplaat waar je de terra cotta koepel bovenop zet. Met meegeleverde spatels schuif je zo kleine pizza’s in de pizzaoven en hoef je alleen nog maar een paar minuten te wachten tot ze klaar zijn. De Emerio Pizzarette is geschikt voor 6 personen. Er zit ook nog een deegsteker bij, zodat je precies het juiste formaat pizza kunt maken voor op de meegeleverde spatels.

Tot slot, is het een beetje goed schoon te maken? Een onderwerp dat ikzelf altijd erg belangrijk vind. Gelukkig zit dat bij dit apparaat helemaal goed. De koepel haal je eraf zodat je goed bij de plaat kunt, die had ik ook in een handomdraai schoon nadat deze eenmaal was afgekoeld.

Blokker - Pizzarette-4a

Pizzarette ingrediënten

Wij maakten niet alleen pizza’s op de Pizzarette, maar ook flammkuchen. Heerlijk! Je kunt het jezelf makkelijk maken en kant-en-klaar deeg kopen in de winkel, maar zelf maken is ook heel erg leuk. Daar kun je mijn basisrecepten voor gebruiken:

Verder wil je vooral heel veel soorten toppings op tafel hebben staan. Wij hadden deze keuze gemaakt:

  • Pizzasaus
  • Crème fraîche (basis voor flammkuchen)
  • Fijngesneden (rode) ui
  • Spekjes
  • Pepperoni
  • Geraspte kaas (eventueel meerdere soorten)
  • Prosciutto
  • Geitenkaas
  • Tomaatjes
  • Mozzarella
  • Basilicum
  • Paprika
  • Courgette
  • Asperge tips

Vul gerust aan met ingrediënten voor het maken van jouw favoriete pizza en flammkuchen! Ik begin altijd met klassieke smaakcombinaties, maar wordt al snel creatief en probeer dan altijd allerlei nieuwe combinaties uit. Ik ben benieuwd waar jij de kleine pizza’s en flammkuchen mee wil beleggen.

Dit is een samenwerking met Blokker.

Candy cane kersttaart-3a

Tijdens kerst mag een spectaculaire kersttaart niet ontbreken! Door de jaren heen zijn er al veel kersttaarten online gekomen bij Laura’s Bakery, dus hoog tijd om een top 10 samen te stellen. Of eigenlijk een top 9 en als kers op de taart deel ik een geweldige taart waarvan het recept in Het Feestdagen Bakboek te vinden is.

Wat zijn kersttaarten?

Wat maakt nou dat een kersttaart recept een ultiem kerstgevoel geeft? Daar hoef ik niet lang over na te denken. Ga bijvoorbeeld voor een taart met een bijzondere vorm, zoals een taart met meerdere lagen of een tulband bakvorm.

Combineer dat met een witte room of Italiaanse meringue; dat geeft een soort knipoog naar ‘sneeuw’, iets wat we toch graag met kerst associëren. Ook met kleuren breng je een echt kerstaccent aan, natuurlijk schreeuwen de kleuren ‘rood‘ en ‘groen‘ kerst, maar ook de kleur van chocolade of speculaaskruiden geven een taart een luxe uitstraling.

En dan tot slot: decoratie, decoratie en nog meer decoratie. Lekkere kerstkransjes, gezellige kerstchocolaatjes of prachtige gouden sprinkles. Gegarandeerd dat je daarmee een heuse kersttaart creëert. Je zult deze elementen dan ook in veel kersttaarten terug zien.

Ben je klaar voor tien heerlijke voorbeelden? Want je hebt gegarandeerd zin in taart na het lezen van dit artikel.

Het Feestdagen Bakboek

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

 

Afbeelding

Met de kerstboom laagjestaart pak je groots uit voor familie en vrienden, maar stiekem is deze taart helemaal niet zo ingewikkeld om te maken. En het leuke van deze taart is, je kunt hem helemaal versieren zoals jij dat zelf leuk vindt. Nog zo’n spektakelstuk is deze gingerbreadtaart met kerstkoekjes. Zoals jullie vast wel weten ben ik dol op gingerbread, dus dat mag van mij niet ontbreken tijdens kerst.

Een klassieke tulband hoort natuurlijk ook bij kerst. Ik maak daar graag een variatie op met deze zebra tulband. Met dezelfde techniek voor de mooie streepjes kun je ook deze candy cane kersttaart maken. De visite zal verrast zijn als je deze taarten aansnijdt en het mooie gestreepte patroon tevoorschijn komt.

Mooie tulband bakvormen

Zoals ik al eerder omschreef kan een mooie tulband bakvorm echt een spectaculair effect aan een cake geven. Ik heb een aantal van mijn favoriete tulband bakvormen voor je geselecteerd:

De MonChou taart is al jaren een van de populairste recepten op het blog. Ik maakte daarom een variatie op deze taart, speciaal voor kerst. Zie hier de feestelijke kerst monchou taart. Speciaal voor Het Feestdagen Bakboek gebruikte ik klassieke kerstsmaken in deze overheerlijke sinaasappel-cranberry taart. Ik weet zeker dat deze taart dit jaar een van de populairste kersttaarten gaat worden!

Kerst of niet, deze taarten zijn eigenlijk het hele jaar door goed om te bakken. Uiteraard kun je speciaal voor kerst een carrot cake of een red velvet cake nog extra versieren. Denk aan lekkere kerstchocolade of een feestelijk taarttopper. Zo maak je er zelf een spectaculaire kersttaart van.

Bakvormen voor laagjestaarten

Als je aan de slag gaat met laagjestaarten, dan moet je meestal meerdere lagen cake of biscuit tegelijk afbakken. Ik heb daarom van een aantal bakvorm formaten drie dezelfde bakvormen in huis. Dan schuif ik de cakes tegelijk in de oven en weer tegelijk eruit. Extra handig als je wat sneller wil werken of de oven niet te lang wil laten draaien.

Meestal maak ik de hoge laagjestaarten in drie bakvormen met een diameter van 15 cm. Voor iedereen die liever een maatje groter gaat, diezelfde bakpan is er ook met een diameter van 20 cm. Je kunt mijn recepten gemakkelijk omrekenen in de tool, via de knop in de receptkaart. Dan staan de ingrediënten al automatisch ingevuld.

Je kunt er ook voor kiezen om de lagen niet van gelijke grootte te maken, maar als een klassieke stapeltaart op te bouwen die breed begint en per laag steeds iets kleiner wordt. Daarvoor is deze bakpannenset geschikt.

Hoe leuk is deze sneeuwster taart? Een lekker luchtig besluit, gevuld met advocaat en slagroom. Ben je niet zo dol op advocaat? Dan kun je de taart ook vullen met banketbakkersroom of een lemon curd. Met lemon curd kun je ook een lemon meringue pie maken.

Welke spectaculaire taart mist volgens jou nog in dit overzicht? En met welke taart ga jij deze Kerst aan de slag?

Souvlaki spiesjes met tzatziki-3a

Even een korte pauze van al het kerstgeweld deze maand op Laura’s Bakery. Ik mocht namelijk weer voor FAGE aan de slag, en ik wist gelijk wat ik wilde maken: souvlaki spiesjes met tzatziki. Ik ben gek op souvlaki, toen ik onlangs op Cyprus was heb ik dit dan ook vaak gegeten. Met dit borrelhapje kon ik weer even dromend terug denken aan die mooie reis en het heerlijke Griekse eten.

Ik heb jullie natuurlijk al eerder verteld over FAGE, maar mocht je nieuw zijn of het niet meer helemaal weten: ik vertel jullie graag meer over deze Griekse yoghurt. FAGE is in Nederland nog relatief nieuw op de markt, maar in Griekenland is het de meest populaire yoghurt. En mocht je je hoofd breken over hoe je dit merk nou toch uitspreekt: het is ‘FA-YEH’.

 

Souvlaki spiesjes met tzatziki-1a

Voor dit borrelhapje gebruikte ik FAGE Total 5%, maar er is ook een 0% variant. Beide soorten yoghurt zijn lekker dik en romig. Deze structuur wordt verkregen omdat de yoghurt wordt geperst. Verder is het ook rijk aan proteïne en bevat geen toegevoegde suikers. Al sinds 1926 wordt hier hetzelfde Griekse familierecept voor gebruikt

Recept afdrukken

5 van 1 stem

SOUVLAKI SPIESJES MET TZATZIKI

Deze kleine souvlaki spiesjes met tzatziki zijn perfect voor bij de borrel en je maakt ze met dit recept heel eenvoudig zelf.
Porties: stuks

Ingrediënten

Souvlaki

  • 300 gram kipblokjes
  • 100 gram FAGE Total 5%
  • 1 teen knoflook geperst
  • 1 el citroensap
  • 1 el dille fijngesneden
  • Peper en zout

Tzatziki

  • Halve komkommer
  • 300 gram FAGE Total 5%
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 el dille fijngesneden
  • Peper en zout

Instructies

  • Voor de souvlaki doe je alle ingrediënten in een kom, meng goed door elkaar en zet minimaal een uur in de koelkast.
  • Maak ondertussen de tzatziki. Halveer het stuk komkommer in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Rasp de komkommer.
  • Doe komkommerrasp, FAGE Total 5%, knoflook, dille, peper en zout in een schaaltje en roer goed door elkaar. Dek af en zet in de koelkast tot je het nodig hebt.
  • Haal de gemarineerde kipblokjes uit de koelkast en rijg deze blokjes op kleine houten spiesjes. Ik kon met deze hoeveelheid 14 kleine spiesjes maken.
  • Verhit wat boter in een pan en bak de spiesjes gaar en goudbruin.
  • Serveer de spiesjes met de zelfgemaakte tzatziki en stukjes pitabrood.

Dit is een samenwerking met FAGE.


Appel-karamel MonChou dessert recept

Ik weet nog niet exact hoe mijn kerstdiner er dit jaar uit gaat zien, maar ik weet wel dat de kans groot is dat dit appel-karamel MonChou dessert weer op tafel staat deze kerstdagen.

Zo maak je een appel-karamel MonChou dessert

Je kunt dit MonChou toetje goed voorbereiden, dat vind ik altijd een groot pluspunt. Zet het in zijn geheel in de koelkast en haal het eruit op het moment dat het nodig is.

Je kunt echter ook de basis voorbereiden, maar het appelmengsel pas maken vlak voordat je het dessert wilt serveren. In dat geval heb je dus kleine MonChou taartjes met warme appeltjes als topping. Heerlijk!

Desserts met appel

Voor dit dessert besloot ik de appel eerst in de pan te verwarmen en met wat suiker te karamelliseren. Warme appel leent zich er ontzettend goed voor om in een dessert te verwerken. In dit geval combineerde ik het met slagroom en MonChou, maar je kunt ook een gingerbread cobbler met appel maken, waarbij je een bolletje ijs naast dit warme dessert met appel kunt serveren.

Of wat dacht je van een luxe gevulde appelbol? Nog zo’n heerlijk dessert met appel. Het allerlekkerst is om de gevulde appelbol met vanillesaus te serveren, je gasten zullen hun vingers erbij op eten. Maar dat geldt natuurlijk ook voor dit appel-karamel MonChou dessert.

Frambozen cheesecake glaasjes

MonChou flensjes - MonChou toetje

Toetjes met MonChou

Niet alleen warme appel, maar ook MonChou is een echte winnaar in toetjes recepten. Met de kleine, stevige pakjes word je MonChou toetje wat steviger en met de zacht & luchtig variant juist wat lichter. Voor de meeste MonChou toetjes klop je de roomkaas eerst los en mix je er daarna nog wat slagroom (en suiker) doorheen voor een luchtiger resultaat.

MonChou kun je trouwens ook goed vervangen door een andere soort naturel roomkaas, zoals een huismerk of Philadelphia. MonChou is vooral bekend van de MonChou taart, waardoor een MonChou toetje bij velen meer tot de verbeelding spreekt dan een ‘roomkaas toetje’.

Meer MonChou toetje recepten

Op de foto’s hierboven zie je al enkele andere recepten van toetjes met MonChou (of een andere soort roomkaas) die ook heerlijk zijn om aan je gasten te serveren. Ik som er een paar op, voor als je een keer iets anders wil maken dan dit appel-karamel MonChou dessert:

 

HET FEESTDAGEN BAKBOEK 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding
Appel-karamel MonChou dessert recept

MonChou toetje: tips

Welke noten kan ik aan dit recept toevoegen?

Gebrande geschaafde amandelen zouden er erg lekker overheen smaken, maar stukjes (gebrande) pecannoot smaken er vast en zeker ook goed bij.

Wat is een goed alternatief voor MonChou?

Alle soorten roomkaas kun je gebruiken voor dit recept. Zolang het maar een naturel roomkaas is, huismerk of een A-merk doet er in dit geval niet toe.

Hoe groot moeten de glazen zijn die je hiervoor gebruikt?

Je kunt natuurlijk zelf bepalen hoe vol je de glazen schept en hoe ‘groot’ je het toetje wil maken (groter dan onderstaand recept zou ik trouwens niet gaan, eerder kleiner). De glazen die ik gebruikte waren 9 cm hoog. De exacte glazen die ik gebruikte vind je hier.

 

Appel-karamel MonChou dessert recept

Recept afdrukken

4.78 van 27 stemmen

Appel-karamel MonChou dessert recept

Met dit kerstdessert zal iedereen blij zijn. Dit appel-karamel MonChou dessert is eenvoudig om te maken en bovendien ook prima voor te bereiden.
Porties: personen

Ingrediënten

  • 125 ml slagroom
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gram MonChou
  • 8 Bastognekoeken
  • 2 appels
  • 2 tl kaneel
  • 2 el suiker
  • handje karamelblokjes

Instructies

  • Klop de slagroom met suiker stijf. In een andere kom mix je de vanille-extract en MonChou romig. Voeg de geklopte slagroom eraan toe en mix op een lage stand tot een egaal mengsel.
  • Verkruimel de Bastognekoeken, met de hand of een keukenmachine. De kruimels mogen nog wat grof zijn.
  • Verdeel de koekkruimels over de glaasjes, gevolgd door het MonChou mengsel.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Doe deze appelblokjes samen met kaneel en 2 el suiker in een pannetje en verhit tot ze gekaramelliseerd zijn. Roer het mengsel regelmatig om.
  • Verdeel het appelmengsel over de glaasjes. Strooi om het af te maken nog wat karamelblokjes er overheen.
Gesuikerde cranberry's

Het suikeren van cranberry’s is de manier om een heel smakelijk en zoet hapje van ze te maken. Het suikerbad geeft ze een knapperige buitenkant en een zoete, zachte binnenkant. Gesuikerde cranberry’s zijn niet alleen erg lekker, maar ook ideaal om een extra feestelijk tintje te geven aan je baksel. Strooi ze bijvoorbeeld over de boterkoek cheesecake en je hebt meteen een geweldige taart om met kerst op tafel te zetten. Nog een recept waar deze cranberry’s fantastisch bij smaken zijn de witte chocolade brownies met meringue; de frambozen vervang je dan natuurlijk door een rijke hoeveelheid gesuikerde cranberry’s. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Als je niet zo houdt van zelf variëren met mijn bestaande recepten, maak je dan geen zorgen. Overmorgen komt er een prachtig kerstbaksel online waar deze gezoete cranberry’s al in verwerkt zijn.

BAKTIP: Om de cranberry’s te laten uitlekken gebruik ik een zeef. Ik heb zelf een set zeven in huis. Met de kleinere zeven kan je je werkblad bestuiven of je baksels decoreren.

Het Feestdagen Bakboek 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding
Gesuikerde cranberry's

 

Gesuikerde cranberry's

Recept afdrukken

4.67 van 6 stemmen

Gesuikerde cranberry’s

Met gesuikerde cranberry's kun je bijna elk baksel in de decembermaand een extra feestelijk tintje geven.

Ingrediënten

  • 200 gram verse cranberry's
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 200 ml water

Instructies

  • Was de cranberry's onder de kraan en dep ze hierna droog. Doe ze in een lage kom.
  • Neem een steelpan en doe hier 150 gram van de suiker en 200 ml water in. Breng op een laag vuur aan de kook totdat alle suiker opgelost is.
  • Giet de suikersiroop bij de cranberry's in de kom en laat zo drie uur staan. Schep af en toe even om.
  • Zet een groot plat bord klaar met de overige suiker. Giet de cranberry's met siroop in een zeef zodat de siroop weg kan lekken en haal de cranberry's daarna in delen door de suiker.
  • Leg de cranberry's die bedekt zijn met suiker op een vel bakpapier en laat drogen op kamertemperatuur. Daarna zijn ze klaar voor gebruik.