cakerol 1

Met de konijnen cupcakes gaf ik jullie al een sneak preview van het cupcakes boekje dat eind april in de winkel (Action) ligt. Deze heerlijke cakerol met hazelnootpasta, vanillecrème en frambozen geeft jullie een preview van het taarten boekje! Deze lekkere rol zal naast een hoop andere heerlijke en mooie taarten in het boekje komen te staan. Ik kan niet wachten tot jullie alle taarten en cupcakes kunnen zien! Voor nu: ga snel aan de slag met deze rol want hij is echt heel erg lekker!

Met dit recept kun je eindeloos variëren. Gebruik bijvoorbeeld jam in plaats van hazelnootpasta en geef een lekker smaakje aan de crème of gebruik juist slagroom. Vervang de frambozen door jouw favoriete fruit en je hebt een compleet andere rol.

BAKTIP: Met een siliconen bakmat kan je de cake eenvoudig oprollen.

cakerol-2a
cakerol-4a
cakerol-5a
cakerol-6a
cakerol-3a

 

CAKEROL MET HAZELNOOTPASTA, VANILLECRÈME EN FRAMBOZEN

Recept afdrukken

4 van 1 stem

Cakerol met hazelnootpasta, vanillecrème en frambozen

Machtig maar o zo lekker: een cakerol met hazelnootpasta, vanillecrème en frambozen.
Porties: personen

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 120 gram suiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 90 gram bloem
  • 30 gram maïzena
  • 1 portie vanillecrème
  • 300 gram hazelnootpasta
  • 125 gram frambozen
  • poedersuiker en pure chocola ter decoratie
  • De bakplaat dient in ieder geval 30×40 cm te zijn (of gebruik de Lékué giftset)

Instructies

  • Mix de eieren en suiker schuimig en luchtig, hiervoor moet je ongeveer 10 minuten mixen.
  • Zeef de bloem en maïzena en voeg dit toe aan het luchtige mengsel. Spatel het er voorzichtig doorheen tot alles is opgenomen.
  • Giet het mengsel op een ingevette en met bakpapier beklede bakplaat (of de mat van de giftset).
  • Bak op 175 °C (boven- en onderwarmte) de cake in 20 minuten gaar. In de tussentijd kun je vast de vanillecrème maken.
  • Laat de plak cake afkoelen. Indien je zo’n siliconen mat hebt kun je hem hierop af laten koelen. Als je hem op de bakplaat hebt gebakken, ga dan als volgt te werk: Bestrooi een vel bakpapier met wat suiker en stort hier de plak cake op. Verwijder het bakpapier van de cake (die je meegebakken hebt) en leg de mooiste kant van de cake naar beneden.
  • Nu is het tijd om de cake te vullen. Smeer eerst een laagje hazelnootpasta over de cake gevolgd door een laag vanillecrème. Verdeel de frambozen als laatst over de cake.
  • Rol de cake voorzichtig op en snij van beide kanten een stukje af, zo zijn de zijkanten mooi recht. Leg de cakerol op een schaal en strooi er poedersuiker overheen. Smelt de chocola en doe deze in een spuitzakje, knip het puntje ervan af en spuit de chocola over de cakerol.
Basisrecept vanille botercrème

Dit overheerlijke recept voor vanille botercrème is echt een must als je regelmatig bakt! Deze luchtige botercrème smaakt niet naar boter en dat maakt hem geschikt voor vele toepassingen.

Wat is botercrème?

Heel kort door de bocht is het is een crème die bestaat uit voornamelijk boter en suiker, maar dit is afhankelijk van het recept. Voor bewerkingen met fondant gebruik je het liefst een 1:1 botercrème die enkel uit gelijke delen boter en suiker bestaat. Het recept waar je nu naartoe aan het lezen bent is anders.

Dit is een recept voor luchtige botercrème, waarbij niet alleen de boter en suiker, maar ook een ingedikt melk-bloem mengsel ervoor zorgt dat je de botercrème mooi luchtig kunt opkloppen en waardoor het geen intense en massieve botersmaak krijgt.

Luchtige botercrème maken

Dit botercrème recept is heel eenvoudig te maken en breed in te zetten. En het allerbeste aan dit recept is voor mij de smaak. Ik houd totaal niet van (boter)crèmes waarin je de roomboter overduidelijk proeft, ook al ben ik niet bepaald vies van roomboter. Dankzij de methode die ik gebruik in dit recept ontstaat er een zijdezachte, luchtige botercrème. Echt een aanrader dus deze vanille botercrème!

Vanille botercrème toeven spuiten

Confetti laagjestaart met vanille botercrème

Recepten met botercrème

Ik gebruik dit recept als basis voor bijna alle toeven op mijn cupcake recepten en ook veel taartvullingen hebben deze botercrème als basis. De crème is dus is in veel recepten te gebruiken. Ik selecteerde een aantal recepten en how-to artikelen waarin ik deze botercrème heb gebruikt en die handig zijn als je hiermee aan de slag wil:

Botercrème bewaren

In de koelkast is deze botercrème maximaal een week houdbaar. Hou er rekening mee dat de crème een stuk steviger is als deze een tijd in de koelkast heeft gestaan.

Je kunt de crème dus niet direct uit de koelkast verwerken, maar je moet ‘m een uur voor gebruik op temperatuur laten komen. Roer of mix de crème goed door voordat je het gebruikt. Het is mogelijk dat de crème door het temperatuurverschil gaat schiften, maar in dit artikel lees je hoe je het schiften kunt verhelpen.

Je kunt botercrème ook in de vriezer bewaren, tot wel drie maanden. Laat de crème dan ontdooien in de koelkast om grote temperatuurverschillen te voorkomen. Volg daarna dezelfde stappen als hierboven omschreven.

Zelf maak ik mijn botercrème meestal maximaal 1 dag voordat ik deze ga gebruiken en in dit geval zet ik de crème niet in de koeling, maar wel op een koelere plek in huis. Meer uitleg over het bewaren van botercrème lees je hier.

Het Complete Basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!

Afbeelding

Benodigdheden vanille botercrème

Naast de ingrediënten heb je nog een paar dingen nodig om botercrème te kunnen maken. Een pannetje en mixer uiteraard om de crème te maken. Maar wanneer je botercrème af is, ga je deze verwerken. Je wilt misschien een taart vullen en afsmeren, of mooie toeven op een cupcake spuiten. Met deze bakartikelen heb je alles in huis om met botercrème te werken:

  • Paletmessen – hiermee kun je de taart vullen en afsmeren. Ik kan niet zonder mijn paletmessen in verschillende maten.
  • Metalen deegschraper – door de hoek van 90 graden in de schraper kun je je taart heel makkelijk recht afsmeren. Je zet je schraper op een draaiplateau tegen de taart en draait rond. Dan is je taart al snel strak afgesmeerd.
  • Draaiplateau – in mijn ogen onmisbaar als je een taart wilt afsmeren. Ik heb het ook wel eens zonder gedaan, maar die resultaten waren toch echt minder mooi.
  • Spuitmondjes – deze set bevat mijn 4 favoriete spuitmondjes. Voor het spuiten van toeven, vullen van taarten en zelfs om een start te maken voor het afsmeren als ik de crème precies aan wil brengen op de taart. Er zitten ook al een paar spuitzakken bij.
  • Wegwerp spuitzakken – Ik gebruik het liefst wegwerp spuitzakken. Naast dat ik dit prettiger vind werken, vind ik het ook een stuk hygiënischer. Wil je wel liever een herbruikbare spuitzak gebruiken, dan is er bijvoorbeeld dit exemplaar.
  • Kleurstoffen – Als je je botercrème een kleurtje wilt geven, heb je kleurstof op gelbasis nodig. Dat vind ik persoonlijk het fijnst werken. Deze bestaan er in alle kleuren van de regenboog, maar met deze set kom je al heel erg ver.
Botercreme recept

Zo geef je een smaakje aan je botercrème

Het handige aan dit botercrème recept is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Zo heb ik er al vele verschillende smaken aan gegeven: kaneel, karamel, bosbessen, hazelnoot, chocola, aardbei en nog veel meer. Eigenlijk is alles mogelijk met deze botercrème!

Als je extra smaakmakers toevoegt aan de vanille botercrème, voeg deze smaakmakers dan beetje bij beetje toe en proef tussendoor of het al voldoende is. Het is zonde als je teveel toevoegt, want dit kun je niet meer terugdraaien. Daarnaast kan je botercrème in de schift schieten als je teveel vocht in één keer toevoegt.

In dit artikel deel ik al mijn tips met je over het toevoegen van smaken aan je botercrème.

Botercrème recepten

Ik heb uiteraard al de nodige verschillende botercrème recepten voor je getest en de recepten uitgewerkt. Op het blog kun je onderstaande lekkere smaken botercrème al vinden, stuk voor stuk gebaseerd op deze luchtige vanille botercrème.

citroen botercrème recept

Taart strak afsmeren met botercrème

Vragen over dit botercrème recept

Hoe maak je glutenvrije botercrème?

Je denkt er niet zo snel over na totdat je zelf een keer botercrème hebt gemaakt, maar om een goed luchtige botercrème te maken heb je bloem nodig en dit is natuurlijk niet glutenvrij. Ik heb zelf nog niet getest hoe je een glutenvrije botercrème kunt maken, maar de Laura’s Bakery lezers gelukkig wel. Zo heb ik in de reacties gelezen dat je de bloem 1:1 kunt vervangen door een glutenvrije variant, of door 28 gram maïsmeel bijvoorbeeld. Zo maak je dus gemakkelijk een glutenvrije variant met onderstaand recept!

Kun je ook bloemen en decoraties spuiten hiermee?

Het kan, maar toch raad ik aan om daar een ‘buttercream icing’ voor gebruiken. Dit is een typisch Amerikaans recept op basis van plantaardig vet. Het is steviger waardoor de bloemen hun vorm goed behouden. Momenteel staat daar nog geen recept van op Laura’s Bakery.

Kan ik deze botercrème ook een kleurtje geven?

Dat kan absoluut! In dit artikel leg ik je alle manieren uit waarop dat kan, maar als je kleurstoffen wil gebruiken kan ik je vooral aanraden om voorzichtig te zijn. Voor je het weet heb je teveel gebruikt. Ik gebruik zelf graag deze kleurstof op pasta basis van Wilton.

Kan ik deze crème gebruiken als ik een taart met fondant bekleed?

Dat zou ik niet doen, omdat kans dat je fondant wat gaat smelten aanwezig is door de hoeveelheid vocht in deze crème. Zeker als je de taart nog even wilt bewaren. Voor het afsmeren kun je dan beter een 1:1 botercrème gebruiken (boter en poedersuiker). Als je de taart niet bekleedt met fondant kun je de normale botercrème natuurlijk gewoon gebruiken om af te smeren. Ook als je er daarna nog een dripcake van wilt maken.

vanille botercreme

 

Vanille botercrème maken

Recept afdrukken

4.68 van 185 stemmen

Vanille botercrème recept

Dit recept voor luchtige botercrème is eenvoudig te maken en geeft een heerlijk resultaat. Een lekkere vanille botercrème die niet naar boter smaakt en ook goed met andere smaken te combineren is.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd30 minuten
Porties: tot 20 toeven (voor cupcakes) of taart van 20 cm kan 2 keer rijkelijk gevuld worden

Ingrediënten

  • 45 gram bloem
  • 240 ml melk
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram poedersuiker
  • 1 tl vanille extract

Instructies

  • Zeef de bloem en doe dit met de melk in een steelpannetje, klop met een garde de bloem door de melk zodat er geen klontjes in zitten. Zet het pannetje op het vuur en blijf roeren terwijl je het rustig aan de kook brengt. Zodra het kookt draai je het vuur lager.
  • Het mengsel wordt nu dikker, na ongeveer vijf minuten is het dik genoeg. Je kunt dit controleren door een houten prikker in het mengsel te steken, deze blijft rechtop staan als het mengsel goed is.
  • Doe het mengsel in een kom en bedek deze met plastic folie, laat afkoelen tot kamertemperatuur. Belangrijk is dat dit mengsel glad is en geen klontjes bevat. Zitten er nu wel al klontjes in, dan kun je hem het best even door een zeef drukken.
  • Terwijl het mengsel staat af te koelen klop je in een andere kom de boter en poedersuiker luchtig. Voeg dan het vanille extract toe en blijf mengen tot alles is opgenomen.
  • Zodra het bloemmengsel goed is afgekoeld kun je deze toevoegen aan het botermengsel. Klop het mengsel nog zo’n vijf minuten goed door. Zet de kom dan weer in de koelkast, ongeveer een half uur. Daarna is je vanille botercrème klaar voor gebruik!

Fonq is een online webwarenhuis met een groot assortiment, ik vind vooral de categorie ‘koken en tafelen‘ leuk. Heerlijk vind ik het om lekker rond te neuzen tussen alle leuke hebbedingetjes voor in de keuken. Bij het kookgerei vond ik een aantal leuke dingen waarmee ik wel eens zou willen bakken. Het kwam dus goed uit dat ik voor Fonq een product mocht uittesten. Na wat twijfelen heb ik ervoor gekozen om de Lékué koningscakerol giftset te gaan proberen. Een dag na mijn keuze stond het busje van PostNL al voor mijn deur met een pakketje waar deze prachtige doos uit kwam. Dat is zeker leuk om cadeau te geven (al is krijgen stiekem nog veel leuker!).

De verpakking op zich is al een lust voor het oog. Zodra je de doos opent zie je een foto waarop de cakerol gevuld wordt, daarvan krijg je al gelijk zin om te beginnen. Als je de doos verder open vouwt krijg je de inhoud te zien: een siliconen bakplaat, spatel, decoratiepen en een boekje met recepten.

Deze decoratiepen van Lékué had ik al eens eerder gezien op verschillende websites. Je kunt er twee verschillende spuitmondjes opzetten en het bolletje zelf kun je eenvoudig vullen met gesmolten chocolade. Op het eerste gezicht een heel handig hulpmiddel. De siliconen bakplaat heeft een handige opstaande rand waardoor de cake straks de ideale vorm heeft om mooi op te rollen. De siliconen spatel ziet er ook heel handig uit en ligt fijn in de hand door het greepje. Na het zien van deze mooie spullen wilde ik zo snel mogelijk aan de slag en dus dook ik een dag later de keuken in om te beginnen.

Poging één ging niet helemaal zoals het moest gaan. De mat was net iets te groot voor mijn oven. Al is het maar één centimeter, wees niet zo eigenwijs om hem toch op het rooster te leggen zoals ik deed. De randjes stonden daarom wat omhoog waardoor het beslag naar binnen liep. Ook dit beslag was niet helemaal wat het moest zijn. Het receptenboekje ziet er mooi uit maar zodra je erin begint te lezen klopt het niet. Eerst wordt gesproken over bakpoeder, later weer over gist en sommige ingrediënten staan wel in de ingrediëntenlijst vermeld maar niet meer in het recept. Hmm.. dat is vreemd. Na wat gepuzzel dacht ik het te begrijpen en ging aan de slag, maar het bleek toch te dun. Het beslag was niet gerezen en ik zou het niet mooi op kunnen rollen. Poging twee dus maar. Daar zie je nu ook de foto’s van.

Bij mijn tweede poging besloot ik eerst te kijken hoe ik de vorm wel goed in mijn oven zou krijgen. Ik legde mijn bakplaat ondersteboven op het rooster en daar kwam de siliconen bakmat op. Iets omslachtig maar het werkt. Ook heb ik nu een ander recept gebruikt. Op internet heb ik wat verschillende recepten gezocht en daaruit een recept samengesteld wat naar mijn idee zou moeten lukken (recept komt later deze week online!). Het is meer een biscuitbeslag dan cakebeslag maar daardoor juist heerlijk luchtig. Dit werkte veel beter! Ik kon het beslag mooi verdelen met de bijgeleverde spatel, daarna kon de vorm de oven in. Toen de cake uit de oven kwam zag hij er perfect uit. De cake laat je afkoelen voordat je hem insmeert met jouw vulling naar keuze. De vanillecrème die ik op de rol smeerde bleek iets te stevig te zijn voor de spatel die bij de set hoort. Het uiteinde is best dun waardoor hij niet heel erg geschikt is voor een wat dikkere crème. Voor het beslag voldeed hij echter prima en ik verwacht ook geen problemen met bijvoorbeeld slagroom.

Tijd om de cake op te rollen! De siliconen bakmat is daarvoor heel erg handig. Vouw een beginnetje van de cake naar binnen, haal de mat los en rol de cake verder op. Eenmaal opgerold is het echt een joekel van een cakerol. Snij van beide kanten een plakje af zodat je mooie strakke zijkanten hebt. Je zou hem nu al kunnen serveren maar ik wilde hem nog even wat mooier maken, en ik had de decoreer spuit nog niet gebruikt.

Ik strooide eerst wat poedersuiker over de cakerol heen en smolt daarna chocola die ik in de decoreerspuit goot. Gebruik geen candymelts, geloof mij want ik spreek uit ervaring. Dit blijft te dik waardoor het lastiger uit de spuit komt. Je kunt het er wel uitknijpen hoor maar soms komt het tegelijk met wat lucht waardoor je de poedersuiker wegblaast. Dat is natuurlijk niet wat je wilt. Later lukte het met gewone chocolade wel prima om mooie lijntjes over de rol te spuiten. Nog een paar framboosjes bovenop en hij was klaar om geserveerd te worden. Dit is mijn resultaat:

Ziet het er niet prachtig uit? Lekker was hij gelukkig ook, het recept vind je later deze week op de site.

Nu mijn oordeel over deze giftset van Lékué om een koningscakerol mee te maken. De siliconen bakmat vind ik zelf heel erg handig om de cake in te bakken. Hij wordt mooi rechthoekig waardoor je maar weinig hoeft weg te snijden voor een mooie gladde zijkant. De mat kun je ook perfect gebruiken om koekjes en dergelijke op te bakken, je hoeft hem dus niet in de kast te laten liggen tot de volgende cakerol. De siliconen spatel had van mij persoonlijk iets steviger gemogen. Voor het beslag en dunne vullingen werkt hij prima maar de vanillecrème die ik maakte (en niet extreem stevig is) vond ik lastig te verdelen doordat de spatel te flexibel was. De decoreerspuit is eenvoudig in gebruik (mits je er geen te dikke chocola in doet) en is ook eenvoudig schoon te maken, ook niet geheel onbelangrijk. Nadeel vind ik wel dat de recepten in het boekje gewoonweg niet kloppen. Met wat googelen kom je er wel uit maar het hoort natuurlijk gewoon goed te zijn.

Al met al ben ik zeer tevreden over de Lékué koningscakerol giftset en heb ik zin om nog eens zo’n lekkere rol te maken. Wil jij ook aan de slag met deze set? De giftset is bij Fonq te koop voor €39,95

De Lékué koningscakerol giftset is inmiddels niet meer verkrijgbaar via Fonq.

Het is Pasen en dat betekent dat in zo’n beetje elk huishouden nu wel een zak met chocolade paaseitjes zal liggen. Met een beetje mazzel hou je nog wat over om later op te smikkelen, óf om deze lekkere paaskoekjes met chocolade eitjes mee te maken. Wie weet heb je nog wel iets lekkers nodig voor de visite die vanmiddag komt of wil je ze meenemen naar familie. Waarschijnlijk zul je alle ingrediënten wel in huis hebben en kun je gelijk aan de slag met deze heerlijke paaskoekjes!

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Easter egg kisses

Wil je graag leuke paaskoekjes maken zonder met icing aan de slag te gaan? Trek de chocolade paaseitjes uit de kast en maak deze leuke Easter Egg Kisses!
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 280 gram bloem
  • snuf zout
  • 15 paaseieren (eventueel met vulling naar keuze)
  • schaaltje kristalsuiker

Instructies

  • Mix de boter, suiker en vanillesuiker romig. Voeg het eidooier toe en meng dit er goed doorheen. Voeg bloem en zout in een kom bij elkaar en voeg dit in delen toe aan het botermengsel. Maak een bal van het deeg en laat dit minimaal een uur in de koelkast rusten.
  • Zodra het deeg uit de koelkast komt maak je hier balletjes van. Als deze allemaal zijn gevormd rol je ze door het schaaltje met suiker. Leg de balletjes op de bakplaat en bak de koekjes in 15 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte).
  • Zodra je koekjes uit de oven komen druk je gelijk de paaseieren erin, nu zijn de koekjes namelijk nog zacht. Laat de koekjes met rust zodra je de eitjes erin gedrukt hebt, de chocola smelt en zal zijn vorm verliezen als je het bijvoorbeeld nog wat meer wil aandrukken. Laat de koekjes volledig afkoelen en de chocolade eitjes volledig uitharden voor je ze serveert.

Dit lekkere koekje had een paaseitje met butterscotch vulling. Heerlijk! In de zak die ik bij HEMA kocht zaten ook nog de smaken crispy, karamel en chocolade mousse. Je kunt natuurlijk zelf een smaak kiezen die jij het lekkerst vindt!

Fijn Paasweekend allemaal!

kuiken-oreo-pops-2a

Oreo’s met een laagje chocola, ik vind het heerlijk! Daarom heb ik voor Pasen de oreo’s omgetoverd tot kuikens. Je hebt ze heel snel gemaakt en je zult je visite er zeker mee verrassen. Te mooi om waar te zijn? Nee hoor, lees snel verder en je zult versteld staan over het gemak waarmee je deze kuiken oreo pops maakt.

kuiken-oreo-pops-3a

kuiken-oreo-pops-1a

kuiken-oreo-pops-1a

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Oreo kuiken pops

Tover je Oreo koekjes om tot vrolijke kuiken op een stokje. Deze kuiken oreo pops zal iedereen leuk en lekker vinden!
Porties: Oreo pops

Ingrediënten

  • 5 Oreo’s
  • 5 lollystokjes
  • Gele candy melts
  • Oranje candy melts
  • Suikeroogjes (of zwarte parels)
  • Spuitzak

Instructies

  • Bevestig eerst de lollystokjes tussen de oreo’s. In deze post staat uitgelegd hoe ik dat doe.
  • Smelt de gele candy melts en dip hier de oreo’s in om ze van een mooi geel laagje te voorzien. Plaats gelijk de suikerogen op de oreo. Laat de chocolade nu volledig uitharden.
  • Wanneer de gele chocola volledig is uitgehard kun je de oranje candy melts gaan smelten. Doe deze in een spuitzakje en knip het puntje er af. Teken met de chocola eerst alle snaveltjes op de kuikens. Je kunt  ook nog een leuk kuifje maken van de oranje candy melts.
  • Tot slot kun je nog een leuk rietje over de lollystokjes heen schuiven. Zo is het natuurlijk nog veel leuker om deze oreo kuikens aan je gasten te presenteren.
vegan-brownies-1a

Ik had er nooit aan gedacht dat je ook vegan kon bakken, zonder dierlijke producten dus. Deze vegan brownies bewijzen het tegendeel en tonen aan dat het ook nog eens hartstikke lekker kan zijn. Nee, ik ben nu niet ineens veganistisch geworden, deze brownies heb ik gemaakt voor de blogswap. Aan deze blogswap doen 30 foodbloggers mee en aan iedereen is iemands blog toegewezen. Van die blog mocht je dan een recept uitkiezen om te maken en over te bloggen. De website “Green Veggie” was het blog waar ik iets lekker van mocht gaan maken, maar staat helaas niet meer online op dit moment. Green Veggie is wel even een ander soort website dan Laura’s Bakery. Waar voor mij geldt: ‘zoet, zoeter, zoetst’ is de slogan van Green Veggie ‘Want het kan net iets groener en gezonder’. Gelukkig betekende dit niet dat er niets zoets te vinden was, alleen net even anders dan ik gewend ben. Ik heb gekozen voor deze overheerlijke vegan brownies.

vegan-brownies-2a
vegan-brownies-4a

Ik vroeg mij af hoe deze brownies zouden gaan smaken zonder boter, eieren en melk. Hoe kon je zonder deze ingrediënten nu een goede brownie maken dacht ik. Ik kan jullie vertellen dat je je over de smaak geen zorgen hoeft te maken, ik vond deze brownie echt heel erg lekker en smeuïg. Vegan bakken is wel even wennen trouwens, ik dacht namelijk een handje chocolate chips door het beslag te gooien omdat ik dat zo lekker vind. Ik kwam er gelukkig op tijd achter dat dat helemaal niet kan, daar zit namelijk melk in en hoort dus niet thuis in een vegan brownie.

Hebben jullie wel eens vegan gebakken?

vegan-brownies-3a

 

Vegan brownies

Recept afdrukken

4.37 van 49 stemmen

Vegan brownies

Bakken zonder dierlijke producten? Deze brownies bewijzen dat het kan en ook nog eens hartstikke lekker is. Ga snel aan de slag met deze vegan brownies.
Porties: stukken

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 350 gram suiker
  • 65 gram cacaopoeder
  • 1 zakje bakpoeder (16 gram)
  • 1 tl zout
  • 1 tl maïzena
  • 250 ml water
  • 250 ml zonnebloem olie
  • 1 tl vanille extract
  • een bakvorm van 20×20 cm

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Meng in een kom de bloem, maïzena, suiker, cacaopoeder, bakpoeder en zout. Voeg vervolgens het water toe en meng tot dit helemaal is opgenomen. Op dit punt dacht ik even dat het niet meer goed zou komen, het leek namelijk tot in de verste verte niet op een beslag. Meer een soort brokkelige bal. Maar wees gerust, zodra je de zonnebloem olie beetje bij beetje toevoegt wordt het een mooi glad beslag. Voeg als laatst het vanille extract toe en roer dit er goed doorheen.
  • Vet de bakvorm in met zonnebloem olie en stort het beslag er in. Bak de brownie in 45 minuten gaar. Als je een grotere vorm gebruikt dan 20×20 cm gebruikt is deze eerder klaar. Kijk daarom na 30 minuten even of je brownie al gaar is.

Er is helaas alweer een einde gekomen aan deze leuke serie met boerderijdieren cupcakes. Als afsluiter een leuke konijnen cupcake. Dit vrolijke konijn kun je ook perfect maken voor Pasen, dat duurt nu niet lang meer.

Wat ook heel leuk is: met deze cupcakes hebben jullie al een klein voorproefje van het cupcake boekje dat eind april bij Action in de schappen ligt, daar komt dit schattige konijntje namelijk in te staan! Zijn jullie al nieuwsgierig naar de rest? Ik zal nu niet te veel over de boekjes kletsen, tijd voor een konijnen cupcakes how to!

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Konijnen cupcakes

Met deze duidelijke how to maak je met het grootste gemak een hele serie van deze vrolijke konijnen cupcakes.
Porties: cupcakes

Ingrediënten

  • 3 cupcakes
  • Fondant (lichtbruin, donkerbruin, roze, blauw, zwart, wit)
  • Ronde uitsteker
  • Konijnen hoofd uitsteker (of ovalen)

Instructies

  • Bekleed de cupcakes met een laagje donkerbruine fondant. Uit de lichtbruine fondant steek je een kleinere cirkel. Dit is het snoetje, plak deze op de cupcake. Met een scalloped tool en prikker teken je het snoetje op de cirkel. Van een klein bolletje roze fondant maak je de neus. Met de ball tool maak je de ‘oogkassen’, maak deze af met behulp van deze how to.
  • Rol nogmaals de donkerbruine fondant uit en steek hier het konijnen hoofd uit. Snij de oren los van het hoofd. Geen uitsteker in deze vorm? De oren kan je ook maken met een ovalen uitsteker. Op het oor plak je een stukje roze fondant. Knijp de puntjes van het oor (boven- en onderkant) samen om het vorm te geven. Laat de oren drogen voordat je ze op de cupcake bevestigt.
  • Zijn de oren droog? Bepaal dan waar op de cupcake ze moeten komen, prik op deze plek twee gaten in de cupcakes. Hier kun je de oren dan in steken.

Helaas heb ik geen mooie foto’s van de hele groep dieren bij elkaar. Daar was het alweer te donker voor, wel nog even snel een foto gemaakt die ik met jullie zal delen:

Ik vind het moeilijk om een favoriete cupcake uit te kiezen van deze serie, ze zijn allemaal zo leuk geworden. Tijdens het maken van de serie heb ik zelfs alweer leuke ideeën gekregen voor nog meer van dit soort series! Hier hoop ik snel mee aan de slag te kunnen gaan.

Wat is jouw favoriete boerderijdier cupcake? En heb jij nog een serie cupcakes (of misschien wel koekjes) die je graag zou willen zien?

Het einde van de serie boerderijdieren cupcakes komt in zicht, vandaag is het tijd voor het een-na-laatste dier: kippen cupcakes. Het leuke van deze cupcakes is dat je maar heel weinig materialen nodig hebt om ze te maken.

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Kippen cupcakes

Met deze duidelijke how to maak je met het grootste gemak een hele serie van deze vrolijke kippen cupcakes.
Porties: cupcakes

Ingrediënten

  • 3 cupcakes
  • Fondant (wit, oranje, rood, blauw, zwart)
  • Ronde uitsteker

Instructies

  • Bekleed de cupcakes met witte fondant. Van oranje fondant maak je een snavel, deze maak je door een balletje fondant tot een driehoek te vormen. Zet de driehoek op de cupcake en snij met een mesje de snavel ‘open’. Met een ball tool maak je de ‘oogkassen’, maak de ogen dan verder af volgens deze how to.
  • Dan een klein stukje informatie over de kip. Ik kan die rode dingen onder de snavel en op het hoofd moeilijk steeds ‘rode dingen’ noemen. Een rondje googelen leerde mij dat dit kammen en lellen zijn. De kam zit dan bovenop het hoofd van de kip, de lellen onder de snavel.
  • Goed, dat is nu in ieder geval duidelijk. Tijd om de kammen en lellen te maken! Deze maak je van rood fondant. Maak twee of drie balletjes van verschillende grootte (niet te veel laten verschillen) en vorm deze tot langwerpige druppels. Plak de druppels tegen elkaar aan en plaats deze op de kip (als kam of lellen dus).

Deze cupcakes waren denk ik de makkelijkste van de hele boerderij serie, maar daarom zeker niet minder leuk. En ik heb er zelfs iets van geleerd, ik had namelijk nog nooit over kammen en lellen gehoord. Hebben jullie er al een favoriet dier tussen zitten? Misschien twijfel je nog, dan zal het laatste dier van deze serie maandag vast en zeker die laatste twijfel wegnemen.

Met de koeien als vijfde cupcake dier begint het al behoorlijk vol te worden op de boerderij. Deze koeien cupcakes zullen bij iedereen een glimlach op het gezicht toveren. Na de how to kun je gelijk aan de slag. Klaar om je gasten vrolijk te maken met zo’n mooie lekkernij?

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Koeien cupcakes

Met deze duidelijk how to maak je binnen een handomdraai een hele serie van deze leuke koeien cupcakes.
Porties: cupcakes

Ingrediënten

  • 3 cupcakes
  • Fondant (wit, zwart, roze, blauw, geel, groen)
  • Ronde uitstekers

Instructies

  • Bekleed de cupcakes. Hier komt een extra handeling bij kijken omdat een koe vlekken hoort te hebben. Rol eerst een lap witte fondant uit, laat deze nog iets dikker dan je uiteindelijk wilt. Maak  dan zwarte fondant vlekken die je op de witte fondant legt. Rol nogmaals over de lap. De vlekken rol je er nu in zodat het één geheel wordt. Steek met een ronde uitsteker de basis voor je cupcakes uit de gevlekte lap fondant. Uit roze fondant steek je een kleinere cirkel en uit die cirkel steek je een ovalen vorm. Dit is de snuit van de koe. Met een kleinere ronde uitsteker maak je een mond door voorzichtig op het fondant te duwen.
  • Met een ball tool maak je nu de neusgaten van deze gezellige koe. Je kunt ook al inkepingen maken voor de oren en ogen.
  • Maak de oren voor de koe met 2 ovalen uitstekers. De ovalen vorm kun je ook maken zoals je met de mond hebt gedaan. Plaats de oren in de inkepingen en maak de ogen volgens de how to.
  • Je koeien zijn nu in principe klaar maar we kunnen ze natuurlijk nog veel vrolijker maken! Met bloemetjes bijvoorbeeld. Plaats deze naast hun oren of in hun mond, het is ook leuk om hier nog groene steeltjes aan te bevestigen. Met een klein pareltje maak je het hart van de bloem.

Het wordt gezellig op de boerderij! Vandaag heb ik een how to voor jullie om paarden cupcakes te maken. Dit is het vierde dier van de serie boerderijdieren. In totaal heb ik er zeven gemaakt, na vandaag nog drie te gaan dus! Kijken jullie mee naar de how to van deze paarden cupcakes?

Recept afdrukken

4 van 2 stemmen

Paarden cupcakes

Met deze duidelijke how to maak je binnen een handomdraai en hele serie van deze leuke paarden cupcakes.
Porties: cupcakes

Ingrediënten

  • 3 cupcakes
  • Fondant (donkerbruin, lichtbruin, wit, blauw, zwart)
  • Ronde uitstekers
  • Daisy plunger

Instructies

  • Bekleed als eerst de cupcakes met een basislaag donkerbruine fondant. uit lichtbruine fondant steek je een kleine cirkel, met diezelfde uitsteker maak je de vorm iets ovaler. Dit is de snuit van het paard, plak die op de cupcake. Met een kleinere ronde uitsteker maak je de mond door de uitsteker voorzichtig op het fondant te duwen. Maak met de ball tool de neusgaten, oogkassen en ook een kleine inkeping waar de oren moeten komen.
  • Maak de oren van het paard. Gebruik hiervoor twee ovalen uitstekers die een klein beetje in maat verschillen. Volg bovenstaande stappen om de oren te maken. Plaats de oren in de daarvoor gemaakt inkepingen. Maak dan de oogjes volgens de how to.
  • Maak van witte fondant een bles. Rol de fondant zeer dun uit en snij met een mesje een bles uit. Plak deze tussen de ogen. Steek uit bruin fondant een bloemetje met de de plunger. Snij 3 blaadjes van het bloemetje af en duw de andere blaadjes iets dichter bijelkaar. Dit worden de manen, plaats deze tussen de oren.

Et voila, boerderijdier nummer vier heeft zijn intrek genomen op de boerderij! Komen jullie donderdag weer terug voor een nieuw dier?

Het derde dier wat vandaag zijn plekje inneemt op de boerderij is de eend. Geen standaard boerderijdier misschien maar toch zeker wel eentje die er goed bij past. Kijk snel verder voor deze eendjes cupcake how to!

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Eendjes cupcakes

Met deze duidelijke how to maak je binnen een handomdraai een hele serie van deze vrolijke eendjes cupcakes
Porties: cupcakes

Ingrediënten

  • 3 cupcakes
  • Fondant (blauw, geel, groen, roze, oranje)
  • Ronde uitstekers
  • Eetbare zwarte stift

Instructies

  • Bekleed je cupcakes met een blauw laagje fondant. Breng hier eventueel een printje in aan. Ik gebruikte  deze spiral roller.
  • Vorm een balletje fondant in de vorm van een komma, dit wordt het lijfje. Plaats hier een klein balletje op als hoofdje. In dit hoofdje maak je met de ball tool een deukje. Maak van oranje fondant een kegeltje en plaats dit in het gevormde deukje. Om er een snaveltje van te maken zet je een mesje op het oranje kegeltje, zo wordt het een open snaveltje en duw je het gelijk goed vast op het hoofdje. Met een eetbare zwarte stift maak je twee ogen. Je eendje ziet er zo al hartstikke leuk uit maar je kun hem ook nog vleugeltjes geven. Maak deze in dezelfde vorm als het lichaam maar dan plat en plak deze aan de zijkanten op.
  • Wat ook heel leuk staat op de cupcakes zijn lelie bladeren. Deze zijn heel eenvoudig om te maken. Steek uit groen fondant een cirkel en snij hier een stukje uit. Zet met een mesje wat nerfjes op het blad. Omdat zo’n plat blad wel heel erg simpel is brengen we er eenvoudig nog wat vorm in aan. Til op sommige stukjes het fondant iets omhoog, vorm het zo dat het oppervlak golvend is. Laat deze zo even drogen voordat je ze op de cupcake legt.
  • Zet de eendjes en blaadjes op de cupcakes, plaats nog een roze bloemetje op de bladeren en je cupcakes zijn klaar!

Stay tuned voor het vierde dier op de boerderij!

Omdat de schaapjes toch wel heel alleen zijn op de boerderij wordt het weiland naast hun gevuld met een nieuw cupcake dier. Vandaag is het namelijk tijd voor dier nummer twee op de boerderij: het varken. Varkens vind ik eigenlijk helemaal niet zo schattig (biggetjes dan weer wel!), toch heb ik deze cupcakes lekker lief gemaakt. In deze how to leg ik je uit hoe jij ze ook kunt maken.

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Varken cupcakes

Met deze duidelijke how to maak je binnen een handomdraai een hele serie van deze vrolijk varken cupcakes.
Porties: cupcakes

Ingrediënten

  • 3 cupcakes
  • Fondant (roze, blauw, zwart en wit)
  • Ronde uitstekers

Instructies

  • Bekleed als eerst je cupcakes met een laagje roze fondant. Neem een kleine ronde uitsteker voor de neus, hou deze even voor de cupcake om te kijken of de maat goed is. Om de neus te maken steek je eerst een cirkel uit. Met diezelfde uitsteker steek je vervolgens de randjes van de cirkel weg, zo krijg je wat meer de vorm van een varkenssnuit.
  • Plak deze snuit op de cupcake en maak met een ball tool de neusgaten, de ‘oogkassen’ en een inkeping voor de oren. De mond maak je met een ronde uitsteker, deze duw je een beetje in het fondant om zo een afdruk te maken. Maak dan de ogen van het varken (how to).
  • Je varkentje begint zo al meer vorm te krijgen. Het enige wat nog ontbreekt zijn de oren. Hiervoor heb je een ovalen uitstekertje nodig met puntige uiteinden. Als je deze niet in je bezit hebt kun je dit ook zelf uitsnijden. Halveer het ovalen stukje fondant en vorm het tot een oortje door de puntjes (waarlangs je net hebt gesneden) naar elkaar te buigen. De oren plak je in de gemaakte inkepingen.

Het wordt al gezellig op de boerderij! Zondag weer een nieuw dier waarvoor een (héél) klein beetje geboetseerd wordt.