monster ogen koekjes 1a

Begin deze maand heb ik voor het eerst sinds tijden weer eens koekjes gedecoreerd met Royal icing. Stom dat ik dit niet vaker doe, want ik vind het ontzettend leuk! Van tevoren had ik al precies bedacht welke koekjes ik wilde maken, maar deze monster ogen koekjes stonden niet op dat lijstje. Ik had nog wat icing en koekjes over en ik vind het dan altijd leuk om gewoon iets uit te proberen.

Soms probeer ik een techniek uit om later weer eens te gebruiken en een andere keer verzin ik gewoon ter plekke een nieuw koekje. Meestal vind ik ze dan niet leuk genoeg om op het blog te plaatsen, maar bij deze koekjes was dat anders! Al die ogen bij elkaar zagen er eigenlijk toch wel heel erg leuk uit 😀 .

Omdat deze koekjes per toeval zijn ontstaan heb ik helaas geen stap-voor-stap foto’s gemaakt. Ze zijn gelukkig niet ingewikkeld dus ik leg gewoon duidelijk uit hoe je te werk gaat, dan gaat het jou ook zeker lukken!

BAKTIP: Om het koekjesdeeg rond uit te steken is deze 12-delige set uitsteekringen is onmisbaar in mijn keuken. Een andere optie is om een glas als uitsteker te gebruiken.

 

monster ogen koekjes 2a
monster ogen koekjes 3a

 

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Monster ogen koekjes

Maak voor Halloween griezelige monster ogen koekjes. Ze zijn niet moeilijk te maken, met deze duidelijke uitleg kan iedereen deze Halloween koekjes maken.
Porties: koekjes

Ingrediënten

  • 8 suikerkoekjes van ongeveer 4cm en 7cm doorsnede (recept)
  • Royal icing (recept)
  • 4 x spuitmondje #3 (Wilton, #2 kan ook)
  • 4 x spuitzakken + adapters

Deze kleuren icing heb je nodig

  • wit
  • paars = Americolor electric purple
  • oranje = Sugarflair orange
  • zwart = Americolor black

Instructies

  • Bak de koekjes, het is handig om dit al een dag van te voren te doen.
  • De icing moet wat dunner gemaakt worden zodat je de 20-seconden icing krijgt, met het recept maak je namelijk stevige icing. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten icing. Als de icing de juiste dikte heeft verdeel je deze over schaaltjes om ze in de juiste kleuren te maken. Vul de spuitzakken met de gekleurde icing.
  • Begin bij alle kleine koekjes met een paarse basis en laat dit oppervlak in een paar uur goed drogen. Bij de grote koekjes begin je ook met een paarse basis. Je kunt ervoor kiezen om deze ook te laten drogen, of er al één of 2 paar ogen in te maken. Omdat de icing nog nat is zullen die oogjes weg zakken in de icing zodat je een glad oppervlak hebt. De ogen die je pas maakt na het drogen van de icing komen op het koekje te liggen, die combinatie geeft een leuk effect.
  • Voor de ogen maak je met oranje icing het begin van het oog, direct gevolgd door de zwarte en witte icing. Zo krijg je mooie gladde oogjes. De grote ogen mag je best wat dikker maken voor een extra leuk effect, plaats ze niet té dicht naast elkaar omdat ze altijd nog wel een klein beetje uitlopen.
  • Door de ogen van elk koekje anders te maken geef je ze allemaal hun eigen expressie, veel leuker natuurlijk dan wanneer ze allemaal exact hetzelfde zijn. Je mag er best een paar gekke koekjes tussen hebben toch?
  • Laat de koekjes minimaal een nacht uitharden.
  • Je koekjes worden door de icing een beetje zacht. Dat vind ik zelf wel lekker in combinatie met het knapperige laagje icing, maar je kunt je koekjes weer heel eenvoudig knapperig maken. Hoe? Dat lees je hier!
triple chocolate chip cookies 1a
Hoe kan ik het best mijn gebakken koekjes bewaren?

Je kunt het best je koekjes bewaren in een afgesloten trommel. In een koektrommel blijven de koekjes ongeveer 4 tot 6 weken goed. Je kunt kiezen voor een trommel die je luchtdicht kunt afsluiten of voor de bekende metalen koektrommels. In een metalen koektrommel zullen je koekjes langer knapperig blijven, het vocht kan er namelijk door de kiertjes een beetje uit. In een luchtdicht afgesloten koektrommel blijft het vocht juist in de trommel zitten waardoor je koekjes zacht kunnen worden.

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

Afbeelding
Mijn koekjes zijn zacht geworden, hoe maak ik mijn koekjes weer knapperig?

In een luchtdicht afgesloten koektrommel kunnen koekjes zacht worden omdat het vocht niet weg kan. Je kunt ze eenvoudig weer knapperig krijgen door een stukje brood in de trommel te leggen. Wat ook goed helpt voor knapperige koekjes is een bakje rijst in de koektrommel zetten. Het brood of de rijst nemen vocht op waardoor je koekjes knapperig blijven.

Één soort koek per trommel

Doe maar één soort koekje in jouw koektrommel. Met verschillende smaken koekjes in één trommel kunnen de koekjes elkaars smaak overnemen. Ook kan het zijn dat het ene koekje meer vocht bevat dan het andere, waardoor deze de andere koekjes zacht en taai maakt.

vanille shortbread koekjes 2a
Koekjes invriezen

Koekjes kun je heel goed invriezen. Zorg dat de koekjes goed luchtdicht verpakt zijn voordat je ze in de vriezer plaatst. Koekjes kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.

Op zoek naar de recepten van de foto’s? Die staan op Laura’s Bakery: Triple chocolate chip koekjes | Vanille shortbread koekjes

koekjesdeeg 1a
Als ik koekjesdeeg overhoud, kan ik dit dan bewaren voor later?

Het gebeurt mij eigenlijk nooit dat ik koekjesdeeg overhoud. Maar het kan soms wel eens handig zijn om koekjesdeeg op voorraad te hebben. Als je onverwachts visite krijgt hoef je de koekjes alleen nog maar af te bakken. Je hebt er dan nauwelijks omkijken naar, maar je gasten komen binnen in een heerlijk geurend huis en krijgen vervolgens ook nog eens zo’n lekker versgebakken koekje. Het is dus maar goed dat koekjesdeeg bewaren heel gemakkelijk is, zowel in de koelkast als in de vriezer.

Koekjesdeeg bewaren in de koelkast

Misschien weet je al dat je later deze week visite krijgt maar weet je ook al dat je op dat moment geen tijd hebt om nog iets lekkers te maken. Dan kun je het koekjesdeeg dus gewoon al een paar dagen eerder maken. Als je het koekjesdeeg goed luchtdicht verpakt in folie kun je het prima een paar dagen in de koelkast bewaren.

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

Afbeelding
Koekjesdeeg bewaren in de vriezer

Wil je altijd voorbereid zijn op onverwachtse gasten? Of misschien wil je juist wel voorbereid zijn voor plotselinge behoefte aan versgebakken koekjes. Dan bewaar je jouw deeg in de vriezer!

Het is het handigst om de koekjes van te voren al te  vormen. Draai er balletjes van of snij een rol deeg in plakjes. Leg de losse porties koekdeeg eerst op een plaat die je een half uur in de vriezer zet. Zo zijn ze al behoorlijk goed bevroren en zullen ze niet meer aan elkaar plakken. Nu kun je de porties koekdeeg in een bakje (of zakje) in de vriezer zetten.

Op het moment dat je koekjes nodig hebt haal je een aantal porties uit de vriezer en je kunt ze dan direct op de bakplaat leggen. Je hoeft het deeg niet eerst te ontdooien. De baktijd voor bevroren koekdeeg is natuurlijk wel iets langer. Tel ongeveer 2-3 minuten op bij de baktijd van het recept.

Op zoek naar het recept van de foto? Die staat op Laura’s Bakery: Chewy pindakaas koekjes

mon chou taart 3a
Hoe kan ik (overgebleven) taart het best bewaren?

Of je nu een hele taart van tevoren maakt omdat je vast voorbereidingen treft voor een verjaardag, of je houdt nog een gedeelte van de taart over na die verjaardag. Het komt wel eens voor dat je taart nog even wil bewaren.  Gelukkig is dat in de meeste gevallen geen enkel probleem. Handig dus om een taart van tevoren te kunnen maken, of juist een dag later nog even na te genieten. Met taarten bedoel ik overigens geen cakes, die bewaar je namelijk vaak op een andere manier.

Taart bewaren in de koelkast

Taarten kun je 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Zorg dat de taart in een afgesloten door zit of onder een stolp of iets dergelijks. Anders kunnen smaken van andere etenswaren in de taart gaan zitten, dat is niet lekker.

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

Taart bewaren in de vriezer

Zo’n grote taart gemaakt dat hij niet op gaat? Je kunt de meeste taarten ook invriezen. Doe de taart in een taartdoos en doe hier een zak omheen. De taart blijft zo ongeveer 3 maanden goed.

Ook losse taartbodems kun je goed invriezen. Bewaar ze in een afgesloten zak, dan blijft hij zo’n 4 maanden goed.

Taart met slagroom bewaren

Een slagroomtaart zorgt bij velen voor twijfel. Kun je die nu ook invriezen? De meningen hierover zijn verdeeld. De één zegt dat dit prima kan, de ander zegt van niet. Ik zelf zou het niet aanraden om een verse slagroomtaart in te vriezen. De slagroom droogt uit in de vriezer en je taart wordt er niet lekkerder van.

Slagroomtaarten kun je dus het best in de koelkast bewaren, maar eet deze wel binnen 2-3 dagen op.

Op zoek naar het recept van de foto? Die staat op Laura’s Bakery: MonChou taart

Alles over bladerdeeg hapjes bewaren

Over het algemeen zul je bij ‘bladerdeeg hapjes’ denken aan hartige borrelhapjesrecepten: klein van formaat maar ontzettend lekker. Die recepten zijn erg populair op Laura’s Bakery en de vraag naar het bewaren ervan wordt ook vaak gesteld. Kun je bladerdeeg hapjes invriezen? En hoe zit het met gebakken en ongebakken bladerdeeg hapjes?

Bladerdeeghapjes zijn ideale snacks voor feesten en partijen. Je kunt deze hapjes namelijk heel erg goed voorbereiden, waardoor je er op het feest zelf nauwelijks naar om hoeft te kijken. Ik vertel je hoe je dit het best kunt voorbereiden en hoe je deze hapjes dan bewaart en vervolgens weer opwarmt. Maar ook als je nog hapjes over hebt kun je deze prima bewaren.

Bladerdeeg hapjes van tevoren maken

Als je alle hapjes hebt gemaakt heb je twee keuzes: je kunt de hapjes gelijk afbakken en (eventueel) later opwarmen. Of je kiest ervoor om de gemaakte bladerdeeg hapjes te bewaren en pas later af te bakken. Ik loods je door beide situaties heen.

Gebakken bladerdeeg hapjes bewaren

Gebakken bladerdeeg hapjes bewaar je op een schaal afgedekt met aluminium folie. Zo blijven ze 3-4 dagen goed. Het bladerdeeg zal waarschijnlijk wat minder knapperig worden, maar wanneer je ze weer opwarmt in de oven komt dit vanzelf goed.

Opwarmen: gebakken bladerdeeg hapjes warm je in ongeveer 5 minuten op 225 graden op, afhankelijk van de grootte van het hapje.

Bladerdeeg spiralen met roomkaas en pesto

Geitenkaas-spek bladerdeeg pakketjes

Gebakken bladerdeeg hapjes invriezen

Reeds gebakken bladerdeeghapjes kun je goed invriezen. Bewaar ze luchtdicht verpakt (ik gebruik deze voorraaddozen hiervoor), dan blijven ze zo’n 2 maanden goed. Na ontdooien warm je ze weer even op in de oven, zoals hier boven omschreven.

Bladerdeeg hapjes met verse vulling bewaren

In het geval van een bladerdeeg hapje met verse vulling bak je de vulling niet met het bladerdeeg samen af in de oven, maar je bakt enkel het bladerdeeg af. Na het bakken vul je de (bijvoorbeeld) bladerdeeg bakjes met een lekkere vulling naar keuze.

Ik kan je aanraden om in dat geval niet meer hapjes te vullen dan je nodig denkt te hebben. Meestal is het weinig werk om tijdens een feestje nog even een paar bladerdeeg bakjes te vullen.

Door de verse vulling wordt het bladerdeeg na verloop van tijd zacht / slap en dan is het niet zo lekker meer. Doordat de verse vulling of saus er meestal al aan vastgeplakt zit, kun je het totale hapje ook niet meer opnieuw opwarmen en dus zul je genoodzaakt zijn om ze meteen op te eten als je er toch net iets teveel hebt gemaakt 😉 .

Het Borrelhapjes Bakboek

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel hier!

Afbeelding

Ongebakken bladerdeeg hapjes bewaren

Ongebakken bladerdeeg hapjes bewaar je in een afgesloten bak in de koelkast. Doe wat stukjes bakpapier tussen de hapjes zodat ze niet aan elkaar gaan plakken.

Op het moment dat je de hapjes nodig hebt, hoef je ze alleen nog maar te bakken en kun je heerlijk verse snacks op tafel zetten. Begin maximaal 1-2 dagen van tevoren met de bladerdeeg hapjes als je ze later wilt afbakken.

Ongebakken bladerdeeg hapjes invriezen

Ongebakken bladerdeeghapjes kun je niet invriezen als je bladerdeeg uit de vriezer hebt gebruikt. Plakjes bladerdeeg die zijn ontdooid kun je niet voor een tweede keer invriezen, dan moet je ze dus eerst bakken en daarna kun je ze wel invriezen.

Heb jij vers bladerdeeg gebruikt (zie mijn recepten daarvoor hieronder), dan kun je je ongebakken bladerdeeg hapjes prima invriezen. Vries ze luchtdicht verpakt in, wederom met bakpapier tussen de hapjes zodat ze niet aan elkaar kunnen vastplakken. Ik raad aan om de hapjes eerst te laten ontdooien en hierna pas af te bakken in de oven.

Bladerdeeg basisrecept 1a

Zelf bladerdeeg hapjes maken

Als je de bladerdeeg hapjes volledig zelf wil maken, dan begin je met het maken van het bladerdeeg. Dat kan op de klassieke Franse manier, waarbij je drie dagen voordat je met de hapjes aan de slag wil begint met het maken van het bladerdeeg. Ik ben daar zelf nogal eens te ongeduldig voor, daarom ontwikkelde ik ook een snel en makkelijk recept voor bladerdeeg.

Als je bladerdeeg klaar is, is het tijd om de hapjes te vullen. Voor welke smaken en vorm kies je? Maak je een pakketje, een bakje, een twister, spiralen of bedenk je zelf een leuke manier om het bladerdeeg hapje te vormen? Ik zet hieronder alvast een paar smakelijke voorbeelden op een rij:

Op zoek naar nog meer inspiratie voor het maken van bladerdeeghapjes? Hier vind je deze overzichtelijk bij elkaar!

bloem bessen 1a

Hoe voorkom ik dat stukjes chocola naar de bodem zakken tijdens het bakken?

Wie wel eens een cake heeft gebakken zal ook vast wel hebben meegemaakt dat toegevoegde stukjes zakken naar de bodem van de cake. Ik noem nu chocola, maar dit kan natuurlijk met veel meer ingrediënten gebeuren. Of rozijnen nu naar de bodem zakken of dat het noten, rozijnen of andere stukjes fruit zijn. Er is altijd een kans dat ze naar de bodem zinken. Of dit nu wel of niet gebeurt hangt helemaal af van het soort beslag, maar ook van het soort ingrediënt dat je toevoegt.

Het is gelukkig niet moeilijk om te voorkomen dat deze toegevoegde ingrediënten naar de bodem van de cake zakken. Je doet je stukjes chocola, appel, rozijnen, nootjes, of wat je dan ook wilt toevoegen in een schaaltje. Aan dit schaaltje voeg je wat bloem toe, roer goed door de ingrediënten geen zodat alle kanten bedekt zijn met een dun laagje bloem.

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

Afbeelding

Als de stukjes zijn bedekt met bloem kun je ze toevoegen aan het beslag, spatel deze hier voorzichtig doorheen. Stort het beslag dan in de vorm. Zo zullen de toegevoegde stukjes niet meer naar de bodem van jouw cake of cupcakes zakken.

De reden dat de stukjes toegevoegde ingrediënten niet meer naar de bodem zinken komt dus door het bloem. Het beslag heeft als het ware geen grip op de stukjes chocola zelf, maar wel op het laagje bloem. Dan kan het beslag de stukjes chocola op zijn plek houden. Zonder dit laagje zakken ze langzaam maar zeker naar de bodem.

bakken oven 1a
Wanneer kan ik de oven openen om mijn baksel te controleren of te draaien?

De oven tijdens het bakken openen. Je kent het vast wel, even kijken hoe het gaat met je cake die in de oven staat. Zó verleidelijk! Het best kun je gewoon geduld hebben en de oven niet tussendoor openen, anders loop je het risico dat je cake inzakt. Als je de oven voortijdig opent wordt door de stroom koude lucht die de oven inkomt het rijsproces verstoort. Dat is de reden dat je cake inzakt.

Je kunt dus het best pas de oven openen nadat de baktijd voorbij is, zo wordt jouw baksel het mooist. Als de cake eenmaal flink is ingezakt zal hij nooit meer zo mooi worden door het rijsproces dat is verstoord. Er is geen tijd meer om dit te herstellen als het ware.

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

Afbeelding
Ik wil mijn baksel omdraaien in de oven, wanneer kan dat?

Soms heb je wel eens iets in de oven staan dat je tijdens het bakken wilt omdraaien zodat het gelijkmatig goudbruin kleurt. Dat kan, maar zorg dat je dit pas halverwege de baktijd doet en niet eerder. Liefst nog wat later eigenlijk. Ook moet je dit zo snel mogelijk doen om te voorkomen dat de temperatuur te veel daalt.

Op zoek naar het recept van de foto? Die staat op Laura’s Bakery: Citroen-bosbessen yoghurt cake

bloem 1a

Kun je bloem vervangen door zelfrijzend bakmeel (en andersom)?

Het gebeurt iedereen wel eens dat je op het punt staat te gaan bakken en tot de conclusie komt dat je bloem of zelfrijzend bakmeel op is. Bij mij meestal ook een moment dat ik eigenlijk helemaal geen zin heb om naar de supermarkt te gaan om de ontbrekende ingrediënten in te kopen. Goed nieuws, dat is bij het ontbreken van bloem en zelfrijzend bakmeel dus ook niet altijd nodig!

Zelfrijzend bakmeel vervangen door bloem

Zelfrijzend bakmeel is niet meer dan bloem met bakpoeder. Als je zelfrijzend bakmeel op is, kun je dus prima bloem gebruiken. Het enige dat je nog hoeft te doen is wat bakpoeder toevoegen.

Zo kun je dus ook heel eenvoudig zelf zelfrijzend bakmeel maken, als de verhouding tussen het bloem en de bakpoeder maar goed is. Je houdt hiervoor de volgende verhouding aan:

500 gram bloem + 15 gram (1 zakje) bakpoeder

Roer de ingrediënten goed door elkaar en zo heb je zelfrijzend bakmeel gemaakt.

Bloem vervangen door zelfrijzend bakmeel

Andersom kun je bloem niet zomaar vervangen door zelfrijzend bakmeel. Dat komt door de rijzende werking die het zelfrijzende bakmeel heeft.

Als er in een recept staat dat er naast bloem ook bakpoeder nodig is, kun je het meestal wel vervangen voor zelfrijzend bakmeel. Is er naast de bloem geen bakpoeder nodig? Dan kun je het niet vervangen.

Wanneer je het welk kunt vervangen hou je rekening met het volgende: zelfrijzend bakmeel bestaat voor 3% uit bakpoeder. Dus als je 200 gram bloem nodig hebt met 10 gram bakpoeder, hou dan aan dat je dit vervangt door 200 gram zelfrijzend bakmeel en 4 gram bakpoeder (3% van 200 is 6 gram, dus dat is 4 gram te weinig om aan de 10 gram te komen).

Help mijn botercrème is geschift

Botercrème is een veelgebruikt en -gemaakt recept in de keuken van thuisbakkers. Als je te haastig te werk gaat en ingrediënten bijvoorbeeld niet op temperatuur laat komen, dan kan er nog wel eens wat mis gaan. Vandaag leg ik je uit waarom botercrème kan gaan schiften, wat je moet doen om dit op te lossen wanneer het gebeurt en daarnaast geef ik nog wat variatie tips om een lekker smaakje aan jouw botercrème te geven.

Help, mijn botercrème is gaan schiften! Hoe los ik dit op?

Soms gebeurt het wel eens. Je hebt net een overheerlijke botercrème gemaakt maar dan ineens gaat het mis: er verschijnen allemaal kleine korreltjes in de crème en deze gaan niet meer weg na langer te mixen. De oplossing is gelukkig simpel, als je botercrème is gaan schiften dan los je dit op door de crème te verwarmen en tegelijkertijd te blijven mixen. Dit kan door een warmwaterbad of door een föhn te gebruiken. Ik leg het in dit artikel verder uit.

Waarom schift botercrème?

De meest voorkomende oorzaak dat botercrème gaat schiften is het verschil in temperatuur van de ingrediënten. Als de basis voor je crème al op kamertemperatuur is en je voegt koude roomboter toe, kan je crème dus in de schift schieten. Het is dus heel erg belangrijk dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Ook door het toevoegen van teveel vocht moet je uitkijken, daardoor kan het soms ook schiften. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je gepureerd fruit toevoegt. In een ander artikel op het blog leg ik uit hoe je een volgende keer schiften kunt voorkomen.

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!

Afbeelding

Wat moet je doen als je botercrème is gaan schiften?

In de meeste gevallen is je geschifte botercrème nog te redden en hoef je het niet weg te gooien. Neem een schaal met warm water waar je de kom met crème in kunt zetten, dit kan ook door je gootsteen voor een deel vol te laten lopen met warm water en de kom hierin te zetten. De kom moet tot ongeveer de helft in het water staan. Door de crème te verwarmen krijgen alle ingrediënten weer dezelfde temperatuur. Mix de crème terwijl het in de kom met water staat en zo krijg je vanzelf weer een mooie gladde crème. Bij grote hoeveelheden crème is dit soms wat moeilijker. Je kunt het dan beter in kleinere porties verdelen en die opnieuw mixen.

Als je het teveel gedoe vindt om een warm water bad te creëren, of wanneer je een staande mixer hebt, dan is het ook een optie om een föhn te gebruiken. Zet de mixer met de crème erin aan en richt de warme föhn ondertussen op de kom. De kom zal zo verwarmen en dus de crème ook. Zodra je ziet dat de crème weer glad is, zet je de föhn uit.

pinata cupcakes

snoeptaart

Op zoek naar het recept van de foto? De recepten staan op Laura’s Bakery: piñata cupcakes en snoeptaart.

Mijn botercrème is geschift na het invriezen

Een restje botercrème ingevroren? Wanneer dit ontdooit is, is de kans groot dat het is gaan schiften. Het is belangrijk dat je de crème vanuit de vriezer eerst in de koelkast zet om geleidelijk te ontdooien. Als je de crème meteen buiten de koeling laat ontdooien zal je crème gegarandeerd schiften. Is je crème toch geschift? Mix de crème dan even goed door zodat het weer een mooie gladde crème wordt en als dat niet werkt kun je bovenstaande tips toepassen.

Hoe maak ik botercrème?

In mijn basisrecept voor botercrème leg ik je haarfijn uit hoe je een heerlijke, luchtige vanille botercrème maakt. Ik kan alvast verklappen: het is niet moeilijk. Naast een vanille botercrème zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Zo geef ik op het blog tips over het toevoegen van lekkere smaakjes aan je botercrème. Maar ik ben natuurlijk ook al de keuken voor je ingedoken en testte een aantal recepten uit. Ik maakte bijvoorbeeld deze smaken al:

royal icing 2a

Hoe maak ik koekjes met Royal icing weer knapperig?

Gedecoreerde koekjes knapperig maken? Waarom zul je je misschien afvragen. Wie wel eens koekjes met Royal icing decoreert weet dat deze koekjes zacht worden. Ook niet heel erg gek als je bedenkt dat het vocht uit de icing in het koekje trekt. Zelf vind ik het niet erg, ik vind een zacht koekje in combinatie met het knapperige laagje icing erg lekker. Maar er zijn genoeg mensen die juist een lekker knapperig koekje willen hebben. Dat kan! Je kunt heel simpel met royal icing gedecoreerde koekjes weer knapperig maken.

Hoe doe ik dat?

Het is eenvoudiger dan je denkt. Zet de oven aan op 50 graden. Schuif een plaat met gedecoreerde koekjes in de oven en laat de ovendeur op een klein kiertje open staan. Nu heb je een soort droogkast gemaakt. Laat de koekjes zo een uur staan.

Door de lage temperatuur ben je aan het drogen en niet aan het bakken. Het vocht trekt uit de koekjes waardoor ze weer knapperig worden.

De koekjes kun je trouwens best dicht op elkaar leggen op de bakplaat, je hebt de tussenruimte niet nodig zoals dat bij het bakken wel moet. Zo kun je meer koekjes tegelijk drogen.

Zo blijven ze knapperig!

Na het drogen kun je het best de koekjes goed luchtdicht verpakken. Zo komt er geen vocht bij en blijven ze heerlijk knapperig. Dit kan per stuk door ze in plastic zakjes te verpakken, maar ook een koektrommel die goed afsluit werkt prima. Zorg dan wel dat er geen ander soort koekjes in de trommel zit.

Op zoek naar de how to van de foto? Die staat op Laura’s Bakery: Kerstboom koekjes

candy melts 1a

Mijn chocola/candy melts zijn te dik, hoe kan ik dit verdunnen?

Chocola en candy melts verdunnen is iets wat helemaal niet moeilijk is. Het komt bij mij regelmatig voor dat de candy melts of chocola na het smelten nog net iets te dik is. De cake pops glijden daardoor veel te snel van het stokje af wat weer voor een hoop geklieder zorgt. Behoorlijk frustrerend! Gelukkig zijn er verschillende producten waarmee je chocola en candy melts gemakkelijk kunt verdunnen.

Waar kun je chocola en candy melts mee verdunnen?

Er zijn drie verschillende producten die je kunt gebruiken voor het verdunnen:

  1. Zonnebloemolie
  2. Cacaoboter
  3. Mycryo (cacaoboter in poedervorm)

Cacaoboter is in verschillende vormen te verkrijgen. Als kleine harde stukjes maar ook als poedervorm, dat noem je mycryo. Aan deze laatste geef ik zelf de voorkeur. Doordat het een poeder is lost het heel erg snel op en is je chocola supersnel verdund. Je kunt je cake pops gemakkelijk dippen en de chocola hardt gewoon goed uit terwijl de structuur gewoon hetzelfde blijft. Let wel op dat je niet te veel toevoegt, dit veranderd de structuur en zorgt ervoor dat de chocolade of candy melts minder goed uitharden.

Bij zonnebloemolie lijkt die structuur juist al bij een kleine hoeveelheid te veranderen. Hiermee kun je je chocola ook verdunnen, maar wanneer je de overtollige chocola er af tikt heb je geen glad oppervlak meer. Het lijkt dan alsof het laagje chocola uit verschillende lagen bestaat.

Cacaoboter stukjes zijn ook nog een optie. Ik heb deze wel eens gebruikt maar ik ben er niet heel erg enthousiast over. Het duurt lang voordat de stukjes zijn opgelost, ook merkte ik dat ik bij het dippen hetzelfde effect kreeg als bij zonnebloemolie.

Mijn advies is dus om mycryo te gebruiken om chocola en candy melts te verdunnen. Je kunt dit in verschillende webshops kopen, bijvoorbeeld taartdecoratie winkels of webshops die gericht zijn op chocolade en bonbons.

monster cupcakes 1a

Wist je dat monster cupcakes heel erg leuk zijn om te maken? Je kunt er heerlijk je fantasie in kwijt door ze zo gek mogelijk te maken. Waarom twee ogen als één of drie ogen ook kan? Precies, we maken ze dus lekker gek en griezelig! De basis voor alle monster cupcakes is hetzelfde, maar je bepaalt uiteindelijk zelf hoe ze er uit komen te zien. Pas de kleuren aan en ga los met gekke ogen, oren en neuzen!

BAKTIP: Voor dit recept heb je een cupcake bakvorm nodig. Ik gebruik deze vorm van Wilton. De vorm is prettig in gebruik en kwalitatief erg goed. Voor leuke en kwalitatieve cupcakevormpjes heeft House of Marie genoeg keuze in kleuren en patronen.

 

monster cupcakes 2a

Monster cupcakes 3a

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Monster cupcakes

Maak deze monster cupcakes zo gek en griezelig als maar kan. Varieer in kleuren en aantal ogen, oren, neuzen en tanden. Hier vind je een duidelijke how to.
Porties: cupcakes

Ingrediënten

  • 5 cupcakes
  • rode fondant
  • blauwe fondant
  • groene fondant
  • zwarte fondant
  • witte fondant
  • ball tool
  • eetbare lijm
  • zwarte parels
  • ronde uitstekers in verschillende maten

Instructies

  • Pak verschillende kleuren fondant voor de monsters. Ik gebruikte groen, blauw en rood, maar ook roze en oranje monsters zijn hartstikke leuk. Gebruik dus gewoon de kleuren die jij leuk vindt!
  • Bekleed de cupcakes eerst met de basis in jouw kleur naar keuze. Maak direct gaatjes op de plekken waar je oren wilt hebben.
  • Maak de oren door een kegeltje te vormen en hier met een ball tool een holte in te drukken. Met wat eetbare lijm zet je de oren in de gemaakte gaatjes vast.
  • Bepaal nu hoeveel ogen je aan je monsters wilt geven. Steek oogjes uit wit fondant en plaats deze op de cupcake. De pupillen maak je door een zwarte parel in het fondant te drukken.
  • De neus van het monster maak je door een kegeltje te vormen van fondant, duw deze een beetje plat en maak met een ball tool de neusgaten. Plak de neus op de cupcake
  • Voor de mond steek je een zwarte cirkel fondant uit, met een grotere ronde uitsteker steek je een maanvormig gedeelte van de zwarte cirkel (zie bovenstaande foto). Tanden maak je door kleine witte driehoekjes uit wit fondant te snijden en deze op de mond te plakken. Plak de mond op de cupcakes en je monsters zijn klaar!

monster cupcakes 4a