panini

In de tijd dat ik naast mijn studie bij Blokker werkte, draaide ik ook regelmatig koopavonden. Vaak begon ik ’s middags al met werken, wat inhield dat ik mijn avondmaaltijd in de kantine nuttigde. Soms nam ik zelf iets mee dat ik in de magnetron kon opwarmen, een andere keer ging ik naar de supermarkt om de hoek. Tot een andere collega van mij met het geniale idee kwam om in onze kleine grill panini te maken. Wel, daar zeg ik geen nee tegen. Het waren de eerste panini die ik ooit at en sindsdien ben ik er dol op. Regelmatig maak ik ze thuis en het leek mij leuk om jullie mijn favoriete panini te laten zien!

Oh, wist je trouwens dat panini meervoud is? Dus 1 panino en 2 panini (en dat dit ook zo werkt bij cappuccino). Het is maar dat je het weet 😉 .

panini

Recept afdrukken

4.19 van 11 stemmen

Panini met mozzarella en seranoham

Als je het mij vraagt vertel ik je met liefde dat dit de lekkerste panini ooit is! Ik maak ze met pesto, zongedroogde tomaat, mozzarella en seranoham!
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 4 afbak pistolets (andere afbakbroodjes kunnen ook)
  • beetje groene pesto
  • 1 bol mozzarella
  • aantal zongedroogde tomaatjes op oliebasis
  • 4 plakjes seranoham

Instructies

  • Snij de bol mozzarella in plakjes en snij/knip de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes.
  • Met een broodmes snij je de pistolets open, smeer de pesto op de onderkant. Verdeel de mozzarella en tomaatjes over de broodjes en leg hier een plakje seranoham op.
  • Plaats de andere helft van de pistolet er bovenop en druk het broodje een beetje platter. Dan blijven ze wat makkelijker liggen op de gril.
  • Leg de pistolets op de grill. Je panini zijn klaar als ze goudbruin zijn en de mozzarella is gesmolten.

Panini eten wij hier dus wel eens als avondmaaltijd, vul dit eventueel aan met een lekkere salade. Je kunt er natuurlijk ook prima van genieten bij de lunch.

24kitchen 1

Ook zo dol op de zender 24Kitchen? Ik mag zelf graag languit op de bank met een knorrende maag kijken naar wat de chefs allemaal van lekkers bereiden in hun studio keukens. Rudolph’s Bakery is uiteraard één van mijn favoriete programma’s, maar ik mag ook graag naar de enthousiaste Giovanni kijken. Dit zijn wel favoriete programma’s, al vind ik eigenlijk alles leuk om te zien. De passie en het enthousiasme waarmee de koks in de keuken staan werkt aanstekelijk.

Als het al aanstekelijk werkt terwijl ik voor te tv zit (oké, hang), dan ben ik wel heel benieuwd hoe enthousiast ze mij krijgen als ze in real life voor mijn neus staan te koken en ik zelfs alles kan ruiken. Hebben jullie dat ook? Goed nieuws, want daar kun je zeer binnenkort achter komen! Van 17 tot en met 20 april wordt namelijk 24Kitchen&Cottages georganiseerd! Een heerlijk culinair weekend met allerlei food gerelateerde activiteiten. Een korte culinaire vakantie kan ik het wel noemen.

24kitchen 2

En ik mag op deze korte culinaire vakantie in eigen land! Hoe tof is dat? Samen met foodie vriendinnen Lian en Mariette reis ik op 17 april af naar Zeewolde, naar Center Parcs De Eemhof waar alle activiteiten plaatsvinden. Ik heb natuurlijk al even gekeken wat er zo allemaal te doen is en op een rijtje gezet wat ik graag wil meemaken. Een compleet overzicht van het programma vind je op de site van 24Kitchen&Cottages.

Dit wil ik zeker niet missen

  • Workshop: Hartige macarons
  • Kookcollege: Rudolph’s chocolaterie
  • Kookcollege: Smaakvrienden
  • Kookcollege: Prima Italia
  • Delicatessenmarkt
  • Foodtruck Festival

Naast dat er ontzettend veel culinaire activiteiten worden georganiseerd, kun je ook gewoon gebruik maken van alle faciliteiten die De Eemhof biedt. Lekker zwemmen in de Aqua Mundo, of trek je bowlingschoenen aan om jouw vrienden te verslaan op de bowlingbaan.

Ik ga mij wel vermaken daar, dat staat vast!

Ben jij nu ook razend enthousiast en wil je dit niet missen? Vanaf €48,- p.p.p.n. kun je al een cottage boeken.

Ga ik jou tegenkomen bij 24Kitchen&Cottages?

Eiwitten stijf kloppen

In mijn recepten heb ik het regelmatig over kneden, roeren, spatelen, mixen, mengen en kloppen. Ik merk dat over deze termen nog wel eens verwarring ontstaat. Want gebruik ik bij mixen nu een elektrische mixer, of kun je het ook gewoon met een garde doen. Meng ik iets met een spatel, of doe je dat toch met de hand. Het is iets dat voor mij ontzettend logisch allemaal, maar door jullie vragen ga ik er regelmatig wat beter over nadenken. En zo kom ik ook wel eens tot de conclusie dat het helemaal niet altijd even logisch is. Want kneden doe ik altijd met de hand. Dacht ik, want bij brood zeg ik dat je het kneedt terwijl ik dat toch echt met een mixer doe.

Kortom, tijd om deze termen op een rij te zetten en erbij te vertellen hoe ik het aanpak. Zijn er uitzondering voor bepaalde soorten recepten? Dan staan die er ook bij! Ik hoop dat jullie dit wat meer duidelijkheid geeft. Zo niet, laat het mij weten!

Kneden

Kneden doe je met de hand. Zo meng ik de ingrediënten voor een koekjesdeeg met een mixer en kneed ik het op het eind nog even met de hand tot een mooie bal. Dat krijg je met een mixer (bijna) niet voor elkaar.

Brood is een uitzondering, alleen hierbij zeg ik kneden terwijl ik de mixer met kneedhaken gebruik. Maar dit kun je natuurlijk ook prima met de hand kneden, het duurt alleen iets langer.

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

Afbeelding

Roeren

Even iets door elkaar roeren. Bij droge ingrediënten gebruik ik hierbij een spatel, maar bij natte ingrediënten grijp ik naar de garde.

Spatelen

Het woord zegt het al, hierbij gebruik je een spatel. Meestal om bijvoorbeeld stukjes fruit door een beslag te spatelen, maar ook om poedersuiker door je meringue mengen bijvoorbeeld.

Je spatelt ingrediënten door elkaar als je voorzichtiger te werk moet gaan. Bij een meringue wil je het zo luchtig mogelijk houden en stukjes fruit wil je heel laten. Met een spatel kun je dit veel beter doen dan met een mixer.

Mixen

Mixen doe je altijd met de mixer, maakt niet uit voor welk soort deeg of beslag dit is.

Zandtaartdeeg basisrecept

Kloppen

Voor kloppen kun je zowel een garde als een mixer (met gardes) gebruiken. Voor het romig kloppen van bijvoorbeeld een eenvoudige crème zou je een garde kunnen gebruiken, verder zou ik gewoon de mixer gebruiken. Tenzij je je armspieren wilt trainen natuurlijk 😉 .

Mengen

Mengen is een term die ik regelmatig gebruik. Per soort deeg en beslag verschilt het materiaal dat je nodig hebt. Bij een cakebeslag gebruik ik bijvoorbeeld een mixer, terwijl ik bij muffins gewoon een garde gebruik.

Je kunt eigenlijk wel aanhouden dat je bij hele vloeibare (muffins) beslagen een garde kunt gebruiken, maar wanneer het steviger wordt (cake, koekjes) gebruik je een mixer.

konijnen broodjes

Zal ik jullie verklappen dat dit recept al bijna een jaar staat te wachten op publicatie? Ik maakte deze schattige konijnen broodjes vorig jaar al met Pasen, maar om die nou pas na deze dagen online te zetten. Dat vond ik niet zo leuk. Ze moesten dus even blijven wachten, om nu zo vlak voor de feestdagen online te verschijnen! Als je toch al van plan was de kleine knoopbroodjes te maken van het blog, komt het helemaal goed uit. Voor deze broodjes heb je namelijk exact hetzelfde recept nodig. Ging je ze niet maken? Dan zijn deze konijntjes misschien wel een hele goede reden om dit alsnog te doen 😉 .

konijnen broodjes

konijnen broodjes

konijnen broodjes

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Konijnen broodjes

Voor het paasontbijt is het natuurlijk het leukst om konijnen broodjes te serveren. Je maakt ze eenvoudig zelf voor Pasen bij het ontbijt of de brunch.
Porties: broodjes

Ingrediënten

  • 500 gram tarwebloem
  • 6 gram droge gist
  • 10 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 30 gram zachte ongezouten roomboter
  • 325 gram volle melk, lauwwarm

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in een kom en roer met een spatel even kort door elkaar. Zet de mixer aan op een lage stand en kneed het in zo’n 10-15 minuten tot een mooi soepel deeg dat loslaat van de wand.
  • Na het kneden moet het deeg voor de eerste keer rijzen. Vorm het deeg tot een bal en leg deze in een met olie ingevette kom. Draai de bal deeg nog even om, zodat aan alle kanten een beetje olie zit. Dek de kom af en laat ongeveer een uur rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is.
  • Na de eerste rijs vorm je het deeg. Druk met je handen het lucht uit het deeg en verdeel in 12 gelijke stukken. Maak bolletjes van het deeg, vorm ze eventueel een beetje ovaal.
  • Met een schaar maak je de oortjes. Zet twee knipjes naast elkaar om de oren te vormen. Doe dit niet te laag, anders is er geen ruimte meer voor de ogen.
  • Ik maakte de ogen door met de punt van de schaar een gaatje te prikken, dat werden uiteindelijk meer spleetogen dan de kraaloogjes die ik in gedachten had. Maak ze dus iets groter dan dat ik deed. Je zou ook een rozijntje in de broodjes kunnen duwen.
  • Nadat je de konijnen broodjes gevormd hebt, leg je ze op de bakplaat. Dek de plaat af en laat de broodjes 45-60 minuten rijzen tot het weer bijna in volume verdubbeld is. Je kunt eenvoudig testen of het genoeg gerezen is; druk met je vinger licht op het deeg, het zou nu langzaam terug moeten veren.
  • Verwarm tijdens deze laatste rijs de oven alvast voor op 220 °C (boven- en onderwarmte).
  • Bak de broodjes in ongeveer 15 minuten gaar en bruin.

konijnen broodjes

Is deze familie konijn van brood niet lief? En hartstikke eenvoudig dus om zelf te maken voor het paasontbijt!

Citroen cake met bramen 1a

Met het zonnetje dat weer vaker begint te schijnen, krijg ik ontzettend veel zin om met fruit te bakken. De citroenen worden hier weer groot ingeslagen voor extra frisse baksels en die mag ik graag combineren met ander fruit. Met bramen bijvoorbeeld, om maar iets te noemen. Laat ik nou net die combinatie laatst hebben gebruikt bij het testen van mijn nieuwe Nordic Ware Bavaria tulband. Ik liet jullie de cake al eerder zien en ik beloofde het recept nog voor Pasen te plaatsen.

Hier is hij dan: een romige, frisse citroencake met bramen. Overgoten met bramenglazuur en gedecoreerd met schijfjes citroen en bramen voor de finishing touch. Naast fris is hij dus romig, dat komt door de slagroom die ik heb gebruikt. Het testpanel was unaniem met hun oordeel: super lekker!

Citroen cake met bramen 2a
Citroen cake met bramen 3a
Citroen cake met bramen 4a
CITROEN CAKE MET BRAMEN maken

Recept afdrukken

4.67 van 3 stemmen

Citroen cake met bramen

Op zoek naar een heerlijk frisse en romige cake? Maak dan deze citroen cake met bramen! Hij zal zeker in de smaak vallen!
Porties: personen

Ingrediënten

  • 350 gram ongezouten roomboter
  • 325 gram witte basterdsuiker
  • 150 ml slagroom, ongeklopt
  • rasp en sap van 1 citroen
  • 5 eieren
  • 400 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 125 gram bramen

Glazuur

  • 80 gram bramen, gepureerd en gezeefd
  • 150 gram poedersuiker

Decoratie

  • bramen
  • citroen, dunne schijfjes

Instructies

Bereiding cake

  • Klop boter en suiker tot een luchtig, romig mengsel. Klop de room en citroensap door het mengsel. Voeg de eieren één voor één toe tot ze goed zijn opgenomen.
  • Voeg nu bloem, citroenrasp, bakpoeder en zout toe en mix tot een glad beslag.
  • Meng de bramen in een apart schaaltje met een eetlepel bloem tot ze helemaal bedekt zijn. Voeg de bramen toe en spatel deze door het beslag.
  • Bak de cake in 75 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar.

Decoreren

  • Als de cake helemaal is afgekoeld, kun je het glazuur maken.
  • Pureer de bramen met een staafmixer en zeef de pitjes er uit. Voeg het sap toe aan de poedersuiker en meng tot een dik glazuur.
  • Giet het glazuur over de cake.
  • Decoreer de cake met bramen en schijfjes citroen. Deze dunne schijfjes citroen snij je vanuit het midden naar buiten open zodat je ze kan neerleggen zoals je op de foto ziet, als een soort krulletje.
Basisrecept vanille botercrème

Ben je bezig om een mooie lekkere crème te maken, schiet de schift er in. Zonde! Niet alleen botercrème kan schiften overigens, ook een simpel cake beslag kan gaan schiften. Ik heb al eens een artikel geschreven hoe je geschifte botercrème kunt redden en alsnog mooie toeven kunt spuiten. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom vertel ik je vandaag waar je rekening mee kunt houden, zodat jouw mengsel niet gaat schiften.

Gelijke temperatuur

De meest voorkomende reden dat iets gaat schiften, is het verschil in temperatuur. Het is belangrijk dat alle ingrediënten op dezelfde (kamer)temperatuur zijn.

Dus ook als je een bloemmengsel maakt wat je aan je crème toevoegt, zorg dat deze heel erg goed is afgekoeld en dezelfde temperatuur heeft als je boter.

Nog niet alle ingrediënten op kamertemperatuur? Lees hier hoe je dat kunt versnellen!

 

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

Afbeelding

Ingrediënten in kleine beetjes toevoegen

Als je aan jouw romig geklopte boter en suiker ineens 4 eieren toevoegt, kan jouw basis voor cakebeslag gaan schiften. De boter en suiker zijn al een eenheid en die willen niet ineens al die eieren erbij hebben. Voeg daarom eerst 1 ei toe, laat de boter en suiker daar aan wennen. Wacht tot het ei helemaal is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt. Dit principe wordt ook wel benoemd als het familie maken van ingrediënten.

Ditzelfde geldt voor het toevoegen van bijvoorbeeld gepureerd fruit aan botercrème. Eerst een klein beetje en dan langzaam meer toevoegen. Laat de crème wennen aan het extra ingrediënt wat een compleet andere structuur en samenstelling heeft.

Mengsel toch wel geschift? Lees hier hoe je het oplost!

Taartenmakerij de springvorm 1

Ik heb zoveel gedaan deze maand, dat ik bij het terugkijken van de foto’s regelmatig dacht ‘Hé, was dat ook nog in maart?’. Dat is het leuke van terugblikken op de maand, zien wat je nu allemaal hebt meegemaakt en nog even nagenieten.

Begin maart ging ik op bezoek bij taartenmakerij De Springvorm, daar kon je eerder al een verslag over lezen. Ik mocht een dagje meelopen om te kijken hoe de bakkers te werk gaan. Echt een super dag was dit!

maart 1

Het weekend na mijn bezoekje aan De Springvorm voelde ik mij alles behalve fit. Echt balen, het eerste súpermooie weekend, ben ik ziek. Om toch nog wat van het zonnetje mee te pakken lag ik op mijn bed onder een dekentje, met een slaapkamer op het zuiden komt daar genoeg zon. En geen ingewikkelde lectuur, ik vermaakte mij prima met Donald Duck pockets.

maart 2

Gelukkig was ik na het weekend weer opgeknapt en kon ik naar de boekpresentatie van Pauline! Wat een ontzettend leuke middag/avond was dit. Ik ben super trots op Pauline dat zij in zo’n korte tijd zo’n gaaf boek heeft gemaakt. En het was natuurlijk ook hartstikke gezellig om zoveel bloggers te spreken. Een aantal had ik nog niet eerder gezien. Best gek dat je elkaar door je blogs en social media wel ‘kent’, terwijl je elkaar nog nooit in het echt gezien hebt. Kortom, hartstikke leuke avond! De review van het boek staat ook al online!

maart 3

Ik heb deze maand ook weer een betere band met mijn postbode opgebouwd. Hij stond regelmatig voor de deur om weer pakketjes af te leveren. Veel om te proeven natuurlijk, over de macaringues en havermout koekjes schreef ik al een artikel. De paasthee uit de foodybox is hier favoriet, heerlijk frisse thee. Ook heb ik van het merk Bake Delicious een chocolade tulband uit mogen proberen. De familie mocht op de verjaardag van mijn zusje proeven en iedereen was mega enthousiast over de cake. Ik ook, de lekkerste mix voor chocolade cake die ik ooit heb geproefd.

maart 4

Bijna Pasen! Dat betekent dat er paaseitjes gegeten moeten worden. Deze karamel eitjes had ik in huis om paasei croissants mee te maken, zó lekker! Lees hier hoe je ze kunt maken. Gelukkig bleven er een paar eitjes over, kon ik die lekker opeten.

maart 5

Ik ging gezellig langs bij een vriendin die een huis gekocht heeft en net is verhuisd. Het idee was om te lunchen, maar wij begonnen gewoon met een vervroegde borrel als verlate lunch. Moet kunnen op een zondag toch?

maart 6

Bakken deed ik natuurlijk ook weer genoeg! Ik gebruikte mijn Nordic Ware tulband volop. Wat een fijne vorm zeg! Ik decoreerde ook koekjes, dat werden deze vrolijke paasei koekjes. Van de overgebleven icing maakte ik oogjes. Super handig! Die gebruik ik altijd weer bij het decoreren van cupcakes en koekjes.

maart 7

Ik sta natuurlijk niet alleen maar in de keuken te bakken. Ik breng ook heel wat uurtjes achter de computer door. Om foto’s uit te zoeken, artikelen te schrijven, vragen te beantwoorden en nog veel meer. Meestal ziet dat er zo uit. Achter de laptop, met een kopje thee en een to do lijst. En soms ook een koekje, meestal zelfgemaakt 🙂 .

leeuwarden 7

En als ik dan niet aan het bakken ben of aan het werk achter de computer, dan ben ik op pad! Zoals vorige week dinsdag, toen ging ik samen met een groep foodbloggers naar Leeuwarden om deze stad culinair te ontdekken. De wekker ging om kwart voor 6 en om half 10 ’s avonds was ik pas weer thuis. Lange dag dus, maar zó leuk. Het verslag van deze dag kun je hier lezen.

maart 8

Afgelopen zaterdag ging ik ook nog even op pad. Samen met Mariette van Zoetrecepten gingen we kijken hoe Poptasi en BonBonFactory een MINI (een echte!) gingen inpakken met 200 kilo chocola. Ja, dat klopt. 200 Kilo! Ik dronk ook nog een bekertje chocolade melk van chocola met karamel smaak. Ik ben geen groot fan van chocolademelk, maar deze was echt super! Wil je een stukje proeven van deze chocolade MINI? Op tweede paasdag wordt hij afgebroken! Zeker even kijken dus bij de MINI brandstore op het Leidseplein in Amsterdam.

maart 9

Door al die smaakjes chocola op zaterdag herinnerde ik mij weer de smaken chocola die ik bij Makro altijd zie liggen. Citroen, sinaasappel, aardbei, honing, karamel en cappuccino. Van Patrick (Poptasi) kregen Mariette en ik wat van de karamel en cappuccino smaak mee om mee te bakken, maar we waren ook nieuwsgierig naar andere smaken. Op zondag was ik dus al bij Makro te vinden voor de zakken citroen en aardbei. Omdat 2,5 kilo wat veel is, deel ik het met Mariette en Lian. Ik zie ze aankomende maand veel, dus kan ik gelijk de chocola overhandigen. Ik ging naar huis met in totaal 10(!) kilo chocola!

Je ziet het, ik heb hartstikke veel meegemaakt deze maand! Volgende maand belooft misschien nog wel leuker te worden! Samen met zoete vriendinnetjes Lian en Mariette ga ik naar het Culy Festival, we gaan samen een weekendje weg naar 24Kitchen & Cottages en Laura’s Bakery is deze maand 5 jaar! Verwacht dus een toffe feestweek om dit te vieren! Ik heb er zin in! Hoe april was, lezen jullie over een maandje 🙂 .

Mango aardbeien kwarktaart

Als ik denk aan paastaarten, denk ik aan frisse smaken. Pasen hoort voor mij bij het voorjaar, het zonnetje dat weer begint te schijnen en daar horen voor mij dus ook frisse smaken bij. Met fruit het liefst. Toen Dr. Oetker mij vroeg of ik met één van hun Kwarktaart mixen een taart voor Pasen wilde gaan maken besloot ik al snel dat deze fris moest zijn. Maar het oog wil natuurlijk ook wat, en bij Pasen horen voor mij ook frisse (pastel) kleurtjes. De Dr. Oetker Kwarktaart Mango kende ik nog niet, dus die wilde ik wel eens gaan proberen. Deze besloot ik te gaan combineren met aardbeien. Een paar zichtbaar, maar ook een paar verstopt in de taart. Dat past wel bij Pasen toch?

Mango aardbeien kwarktaart

Kijk, dit is het pakje waar je naar moet zoeken in de winkel als jij deze Kwarktaart Mango met aardbeien ook wil gaan maken. Niet zo’n fan van mango? Dan kun je ook nog kiezen voor citroen, aardbei, bosvruchten of gewoon naturel. Ook niet dol op aardbeien of juist fan van een ander soort fruit? Vervang de aardbeien dan gerust voor jouw favoriete fruit.

Welke smaak je ook kiest, je zet sowieso een frisse en romige taart op tafel. En je hebt geen oven nodig, ook heel fijn!

Mango aardbeien kwarktaart

Koeltijd: 3 uur | Bereidingstijd: 20 minuten | Moeilijkheidsgraad: *

Mango aardbeien kwarktaart

Mango aardbeien kwarktaart

Mango aardbeien kwarktaart

Recept afdrukken

5 van 5 stemmen

Kwarktaart Mango met aardbeien

Maak een heerlijk frisse Kwarktaart Mango met aardbeien. Deze romige taart maak je zonder oven en kan niet mislukken.
Porties: personen (24 cm vorm)

Ingrediënten

  • Dr. Oetker Kwarktaart Mango
  • 500 gram magere kwark
  • 250 ml slagroom
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 300 ml water

Decoratie

  • 400 gram aardbeien (voor in en op de taart)
  • 250 ml slagroom
  • 2 el suiker

Extra nodig

  • 24 cm springvorm
  • handmixer (met garden)
  • spuitzak met stervormige spuitmond

Instructies

Bereiding bodem

  • Bereid eerst de springvorm voor. Leg het bakpapier op de bodem, zet de rand erop en sluit de springvorm.
  • Smelt de boter en voeg hier het zakje met kruimelbodemmix aan toe. Roer door elkaar en verdeel over de bodem van de vorm. Druk met de bolle kant van een lepel de bodem stevig aan.

Bereiding taart

  • Maak ongeveer driekwart van de aardbeien schoon, gebruik hiervoor de grootste aardbeien zodat je de kleintjes ter decoratie kunt gebruiken.
  • Zet de aardbeien in het midden op de bodem, laat de randen vrij. Zo is het echt een verrassing bij het aansnijden.
  • Maak dan de kwarktaart vulling. Mix het water met de inhoud van het taartmix zakje op een lage stand tot een mengsel zonder klontjes. Voeg dan de kwark en slagroom toe. Mix op de hoogste stand 2 minuten door.
  • Giet de kwarkvulling in de vorm. Strijk de bovenkant glad met een spatel.
  • Zet de taart tenminste 3 uur in de koelkast om op te stijven.

Decoreren

  • Klop de slagroom met suiker goed stijf en vul hier een spuitzak mee. De taart is goed voor 12 punten, dus ik maakte 12 toefjes slagroom.
  • Om dit mooi gelijkmatig te verdelen begin je met 4 toeven zoals op bovenstaande foto, de ruimtes ertussen vul je op met nog 2 toeven.
  • Plaats op elke toef een (halve) aardbei.

Mango aardbeien kwarktaart

Ziet hij er niet heerlijk uit? De taart zelf heb je echt in een handomdraai gemaakt, binnen een kleine 20 minuten kun je hem in de koelkast schuiven. Dan hoef je daarna alleen nog maar te wachten tot hij stevig genoeg is. Oh, en nog even decoreren natuurlijk. Dat is wel zo leuk!

Dit is een gesponsord artikel, lees mijn disclaimer

Chocolade figuren spuiten

Ik vind ze prachtig: gespoten chocolade decoraties. Chocolade kun je in de meest prachtige vormen spuiten en heeft veel mogelijkheden. Wat dacht je van een mooie rand langs een taart, een prachtige chocoladeletter of hele lekkere chocolade kransjes. Deze kransjes maakte ik zelf een aantal jaren geleden. Wat ik mij gelijk afvroeg was het volgende; hoe behoudt de chocolade zijn vorm en zorg je ervoor dat het niet inzakt?

Eigenlijk is het heel eenvoudig. Door toevoeging van boter kun je zelf ook chocolade figuren spuiten.

Chocolade figuren spuiten

Op elke 100 gram chocola (wit/melk/puur) voeg je 30 gram ongezouten roomboter toe.

De boter klop je eerst romig en luchtig. Daarna kun je de chocolade smelten. Wanneer de chocola helemaal gesmolten is, voeg je de boter toe. Roer dit tot een glad mengsel.

Het chocolademengsel kun je nu in een spuitzak met spuitmond naar keuze scheppen. Spuit de figuren die jij graag wilt maken en laat deze vervolgens helemaal uitharden.

Toepassingen

Nu je weet met welk ‘recept’ je chocolade figuren kunt spuiten, wil je natuurlijk wat inspiratie voor toepassingen. Ik deel wat leuke ideetjes met je!

  • Chocoladeletter spuiten
  • Gekochte chocoladeletter decoreren
  • Chocolade kransjes
  • Decoratieve rand op een taart
  • Paasei versieren

Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het decoreren met handgespoten chocolade. Wat zou jij zelf willen maken?

Benieuwd hoe je de chocolade kransjes maak met 3 kleuren chocola? Dat lees je op Laura’s Bakery: Driedubbele chocolade kransjes

leeuwarden 5

Ik moet bekennen dat ik veel kan eten, er is altijd nog wel een gaatje over voor wat lekkers. Dat was maar goed ook toen ik vorige week dinsdag samen met nog veel meer leuke foodbloggers op ontdekkingstocht ging door culinair Leeuwarden. Er was namelijk veel te eten! Zo veel, dat ik aan het eind van de dag echt niets meer op kon. Degenen die mij wat beter kennen, weten dat dit wat zegt over de hoeveelheid eten! We gingen met zijn allen naar Friesland omdat Leeuwarden dit jaar Hoofdstad van de Smaak is. Aan ons de taak om dit te ervaren.

Het eten begon ’s ochtends al, toen wij onder andere bierbrood en ganzenworst konden proeven. Bij de lunch heb ik maar liefst 7 gerechtjes gegeten. Dan zou je wel genoeg hebben zou je denken. Maar nee, ’s middags nog 7 amuses die in het teken stonden van de duindoorn, om tot slot ’s avonds bij het Friesland College nog een suikerbrood soufflé te verorberen. Wat was die lekker trouwens! Lees je mee? Dan vertel ik je alles over mijn avonturen in culinair Leeuwarden.

leeuwarden 2

De dag begon met een ochtendprogramma. We werden opgedeeld in drie groepjes en gingen zo 3 locaties af waar we iets konden proeven. Op de eerste locatie stond Barbara Geertsema van Goede Vissers klaar met waddenoesters. Daarna door naar de tweede boot, daar stond Koopmans ons op te wachten met Fryske Bapao, koekjes en pannenkoeken. Hielke liet ons hier zijn bierbrood proeven met zelfgemaakte daslookpesto, zó ontzettend lekker! Ook stond Boomsma hier met Beerenburger kruidenbitter. Kun je je voorstellen dat je daar om 11 uur ’s ochtends al een glaasje van achter de kiezen hebt? Ik nu dus wel 😉 .

Ons ochtendprogramma sloten we af bij Stichting Lost Animals bij de kiosk van We Are Grutsk (trots). Zij laten zien welke knelpunten er zijn in de voedsel industrie. Ik wist wel dat er veel delen van dieren werden weggegooid, maar dat het zo veel was wist ik niet. En dat terwijl van die delen heerlijke producten gemaakt kunnen worden. We proefden hier een saté van malse geitenblokjes, rookworst van jonge Jersey stieren en gerookte ganzenborst.

leeuwarden 1

Er was dus al genoeg te eten op deze ochtend. Op naar de bus die ons naar de lunchlocatie zou vervoeren; restaurant Sems. En wat voor een bus, er stond een heuse gele schoolbus op ons te wachten! Met de bus maakten we een korte tocht door het mooie Leeuwarden, waarbij ik probeerde goed naar buiten te kijken in plaats van jullie via de social media te updaten van mijn avonturen. Tsja, dat heb je als blogger op dit soort dagen. Je wilt zoveel doen en zien (en proeven), maar zeker ook delen!

De lunch dan. Ik heb werkelijk waar nog nooit zó uitgebreid geluncht. In totaal heb ik 7 gerechtjes mogen proeven, eerlijk gezegd heb ik zelfs nog nooit een 7-gangen diner genuttigd. Voor alles is een eerste keer en deze eerste mega uitgebreide lunch beviel goed.

leeuwarden 7

We begonnen met een kleine pizza met paddestoelen en truffel, gevolgd door een eitje gevuld met kippendij, mayonaise en ei. Heerlijke kleine hapjes! Hierna stond een flinke sandwich met makreel voor ons neus en een sapje van wortel, gember en sereh. Onze magen waren al best wel gevuld op dit moment, maar er kwamen er nog 3 aan. Namelijk babi ketjap, een eton mess van hangop, perzik en meringue en bij vertrek nog een bonbon van mascarpone met sinaasappel in witte chocola.

Ik hou van al het eten, maar mijn hart maakt een klein sprongetje zodra ik iets zoets mag proeven. Daar hou ik nog net een beetje meer van. Ik heb dus volop zitten genieten van die eton mess en de bonbon. Nadat de lunch in rap tempo was geserveerd was het tijd om verder te gaan.

leeuwarden 8

Op naar de bus dus, waar Boer Bart met kalfje Wybe en kip Antoinette op ons wachtte. Wat een schatje was Wybe zeg, nog maar één week oud was dit kalfje. In de bus vertelde hij ons alles over zijn boerderij. Hij kijkt goed welke mogelijkheden de natuur hem geeft. Waarom zou hij immers zelf de mest over het land verspreiden als de kippen dit ook voor hem kunnen doen? Ik heb wel iets met het boerenleven en raakte geïnspireerd door de enthousiaste verhalen van Boer Bart. Kijk zeker eens op zijn website!

leeuwarden 9

Hoe leuk ik het ook vond om naar de verhalen van Boer Bart te luisteren, we waren toch echt bij onze bestemming aangekomen. Wij gingen met een deel van de bloggers namelijk meer leren over de duindoorn bessen. De duindoorn is een powerbes die een citrus-achtige smaak heeft. Dat je prima kunt koken met deze bes mochten wij ervaren. Er wachtte namelijk een 7 gangen amuse menu op ons! Zo heb je nooit een 7 gangen menu, en zo twee keer op slechts één dag. Gelukkig waren het amuses, want we zaten al behoorlijk vol.

De eerste amuse was een pastinaak bitterbal, daarna volgden mini loempia’s met geitenkaas, makreel met romanesko en pompoenpuree, buikspek met bloemkoolpuree, een fijne crème brulee en als laatst een magnum. Wauw, die magnum was lekker! Een combinatie van fris citrus ijs met een laagje heerlijke melk chocolade. Super! En in al deze amuses was dus ook de duindoornbes verwerkt.

leeuwarden 3

Onze Friese foodtour door Leeuwarden eindigde op het Friesland College. Friese topchefs lieten hier van alles zien. Eerst een demo van Willem Schaafsma, hij liet zien hoe je een koeienhart en stierenballen klaar maakt. We leerden meer over wildplukken, want welke plantjes kun je nu eigenlijk prima gebruiken in gerechten? Daarna mochten wij ook aan de slag gaan door de chefs te helpen.

Ik nam de rol van reporter op mij bij de afdeling suikerbrood soufflé maken. Jup, ik was uiteraard bij de zoete afdeling te vinden. Met mijn camera stond ik in de aanslag om dit allemaal vast te leggen en vooral goed op te letten hoe chef Daan Nagelkerke deze soufflés maakte. Ik heb goed opgelet en zelfs het recept ontfutseld. Ik ga zelf dus ook zeker aan de slag met het maken van deze suikerbrood soufflés! Wanneer dit is gelukt laat ik het jullie uiteraard weten 😉 .

leeuwarden 4

Zo aan het einde van de dag konden we alles proeven wat de chefs in samenwerking met de bloggers hadden gemaakt. Ik moet bekennen dat ik het bij de suikerbrood soufflé heb gehouden, ik kon gewoon echt niets meer op daarna. Maar wat was die soufflé onwijs lekker zeg (en machtig, dat ook), echt een aanrader voor iedereen die dol is op suikerbrood! Er was nog wel genoeg keuze wat eten betreft. Het koeienhart en de stierenballen konden uiteraard worden opgegeten, maar er waren ook nog oosterse bitterballen met pittige pindasaus.

Nadat iedereen zijn buik meer dan vol had gegeten was het tijd om weer op huis aan te gaan. Het was een lange dag, maar ik lag ’s avonds voldaan in mijn bedje na te genieten van deze topdag! Culinair Leeuwarden heeft mij niet teleurgesteld en de zoete kant heeft mij nieuwsgierig gemaakt. Ik ben benieuwd wat de stad op zoet vlak nog meer te bieden heeft.

leeuwarden 6

Ben jij nu ook nieuwsgierig geworden en wil je Leeuwarden zelf verder ontdekken? Speciaal voor jullie hebben Landgoed Lauswolt en het Oranjehotel een mooi arrangement samengesteld:

Aanbieding Landgoed Lauswolt

  • Overnachting op een luxe tweepersoonskamer
  • Ontvangst koffie/thee en Fries suikerbrood
  • Glas champagne met de chef kok in de keuken
  • Viergangen diner aan chef’s table (inclusief een gerecht met kaas van De Gelder)
  • Bijpassend wijnarrangement
  • Heerlijk Fries suikerbrood bij vertrek
  • Mogelijkheid om bezoek te brengen aan kaasboerderij de Gelder

Prijs per persoon: € 199.00

Reserveren kan bij Landgoed Lauswolt op telefoonnummer 0512-381245 ovv foodblog

Per email: lauswolt@bilderberg.nl

Aanbieding Hamsphire Oranjehotel Leeuwarden

  • 2 Overnachtingen inclusief uitgebreid ontbijtbuffet op een standaard kamer
  • 1x Friese Food Tour
  • 1x 4 Gerechtjes Menu du chef
  • gratis plattegrond van Leeuwarden
  • gratis funshopgids van Leeuwarden
  • gratis shoppingvouchers 11% korting
  • gratis WiFi

Arrangementprijs € 119,00 per persoon op basis van een tweepersoonskamer

Eenpersoonstoeslag € 25,00 per nacht, toeslag Superior kamer € 10,00 per nacht

Reserveren kan op basis van beschikbaarheid tot 31 december 2015.

Reserveren via Oranje Hotel o.v.v. foodblog

Telefonisch +58 212 6241 of E-mail info.oranjehotel@hampshire-hotels.com

Bladerdeeg basisrecept 1a

Het gebeurt wel eens dat jouw deeg voor koekjes of bijvoorbeeld een appeltaart net even iets anders wordt dan je wilt. Dit betekent niet meteen dat het recept niet klopt, een te droog of te plakkerig deeg kan verschillende oorzaken hebben. Er zijn verschillende soorten bloem en boter, of misschien was jouw ei wel net iets groter of kleiner. Genoeg oorzaken waardoor jouw deeg net even anders wordt dan in het recept beschreven staat.

Niet erg, want het is gelukkig niet moeilijk om droog of plakkerig deeg weer werkbaar te maken.

Deeg is te droog

Mix je het deeg met een mixer en is het nog hartstikke korrelig? Probeer dan eens met de hand verder te kneden. Door de warmte van je handen wordt de boter zachter en kneed je het deeg eenvoudig tot een mooie bal.

Blijft het nu ook nog te droog? Voeg dan eens een klein beetje boter toe. Dit gaat het snelst door je handen in te vetten en het deeg door te kneden. Zo is het direct gelijkmatig verdeeld.

Soms kun je ook een eetlepel melk toevoegen, doe dit alleen als het recept al melk bevat.

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!

Afbeelding
deeg 1a

Deeg is te plakkerig

Blijft jouw deeg overal aan plakken en is het onwerkbaar? Voeg dan een beetje bloem toe. Zet de mixer aan en voeg steeds een eetlepel bloem toe tot het deeg niet meer plakkerig is.

Gebruik je in jouw recept zelfrijzend bakmeel? Dan voeg je daar een beetje meer van toe.

Rood fruit pavlova

Ik wilde al zó lang eens een pavlova maken. Dus ik ging aan de slag met het maken van een pavlova, maar dan met een twist. Ik gebruikte namelijk gevriesdroogd fruit, wat ik eerder die week meenam bij Hidde de Brabander toen ik ging kijken naar zijn kunsten in het nougat maken. Wees gerust, je kunt dit eventueel ook weglaten.

Een pavlova werd het dus. Stel je even voor; een luchtige brosse buitenkant van meringue, maar van binnen is hij nog iets zacht en chewy. Maar ook fris, door de stukjes gevriesdroogd fruit. Bovenop een romige crème van mascarpone en slagroom en om het af te maken een berg vers rood fruit. Hemel op aarde kan ik je vertellen.

BAKTIP: Door de pavlova in ovale vorm te maken, is deze extra leuk om met Pasen te serveren. Een mooie ovalen schaal maakt dit spektakel dan helemaal af!

Rood fruit pavlova 4a

Is het geen plaatje? Ik weet zeker dat dit een topper is voor Pasen. Wedden dat jij je gasten zult verrassen als je deze pavlova aan hen serveert?!

Rood fruit pavlova 2a

 

Recept afdrukken

4.67 van 12 stemmen

Pavlova met mascarpone en rood fruit

Deze pavlova met mascarpone en rood fruit is niet zomaar een pavlova, er is namelijk ook gevriesdroogd fruit in verwerkt. Dit geeft nog meer smaak!
Porties: tot 8 personen

Ingrediënten

  • 3 eiwitten
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl citroensap of azijn
  • 2 tl maïzena
  • 10 gram gevriesdroogde frambozen
  • 10 gram gevriesdroogde bosbessen
  • 10 gram gevriesdroogde aardbeien

Ingrediënten vulling

  • 200 ml slagroom
  • 1 el poedersuiker
  • 200 gram mascarpone

Decoratie

  • ongeveer 300 gram rood fruit naar keuze

Instructies

  • Doe de eiwitten in een vetvrije kom en klop ze schuimig. Voeg het suiker in delen toe, samen met de citroensap en maïzena.
  • Klop het schuim stijf.
  • Maak het gevriesdroogde fruit eventueel iets fijner en spatel dit voorzichtig door het schuim heen.
  • Je kunt een ronde pavlova maken, maar wij kozen voor een ovale pavlova van ongeveer 20 centimeter. Omdat hij op een ovaal bord moest passen tekenden we de maat af op het bakpapier. Draai het vel bakpapier om (betekende kant naar beneden) en plaats alle meringue op het bakpapier. Verspreid dit binnen de afgetekende lijnen.
  • Maak er nu een bakje van door met je spatel als het ware een soort kuiltje te maken met opstaande randen. Hier kun je de vulling straks mooi in plaatsen.
  • Bak de pavlova in 1,5 – 2 uur op 100 °C (boven- en onderwarmte).
  • Maak de vulling door de slagroom bijna stijf te kloppen met de poedersuiker. Mix de mascarpone er op de laagste stand doorheen, of spatel dit met de hand tot een egaal mengsel.
  • Vul de pavlova met het mascarpone mengsel en plaats hier bovenop het fruit. Ter decoratie kun je ook nog wat poedersuiker over de pavlova strooien.
  • Het schuim van de pavlova kun je al prima van tevoren maken. Vul hem zo kort mogelijk van tevoren om smelten van het schuim te voorkomen. Overgebleven pavlova bewaar je afgedekt in de koelkast. Het valt heel erg mee hoe zacht dit in de koelkast wordt hoor, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.