nutella oreo croissants 1a

Ik vind die croissantjes uit zo’n blikje die je zelf rolt en afbakt echt zalig. Niet te vergelijken met een croissant van de bakker natuurlijk, maar ik kan geen genoeg krijgen van die croissantjes uit blik. Het gebeurt alleen nooit dat ik ze alleen maar oprol en afbak, ik doe er altijd een lekkere vulling in. Laatst maakte ik op een zondagochtend deze Nutella Oreo croissants, zálig! Ik denk dat de smaakcombinatie verder geen toelichting nodig heeft, een beetje chocolade liefhebber is waarschijnlijk al direct door gescrold naar het recept. En ik geef ze groot gelijk.

nutella oreo croissants 2a

Recept afdrukken

3 van 1 stem

Nutella Oreo croissants

Twee heerlijke smaken die samen komen in één croissant. Dát is nog eens een feestje in je mond! Deze Nutella Oreo croissants zijn echt een aanrader om uit te proberen.
Porties: croissants

Ingrediënten

  • blikje croissantdeeg
  • 6 tl Nutella
  • 6 Oreo’s
  • 1 ei (om af te smeren)

Instructies

  • Het maken van deze croissants is niet moeilijk. Haal het deeg uit het blikje, rol het uit en snij de driehoeken met behulp van de stippellijn. Zet aan de smalle kant van de driehoek in het midden een inkeping, zo rol je ze straks makkelijker op.
  • Smeer op elk stuk deeg een theelepel Nutella gelijkmatig uit, laat de randjes vrij. Verkruimel de Oreo’s en verdeel deze ook over het deeg. Houd wat kruimels over om straks de croissants mee te decoreren.
  • Rol de croissants op en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer ze in met een geklutst eitje en strooi de overige koekkruimels erover.
  • Bak de croissants in 14 minuten gaar en goudbruin op 200 °C (boven- en onderwarmte).

nutella oreo croissants 3a

Eet smakelijk!

Bosch SilentMixx mango aardbeien smoothie 1

In de zomer drink ik meerdere keren per week een smoothie. Als ontbijt, maar ook ’s middags neem ik er regelmatig eentje. Die smoothies bestaan altijd uit yoghurt en fruit en vul ik aan met bijvoorbeeld een sapje of havermout. In mijn vriezer vind je dus altijd doosjes diepvriesfruit en in de koelkast staat altijd een voorraadje yoghurt. Je begrijpt dat ik niet zonder blender kan, zeker niet in de zomer.

Vorig jaar was ik aanwezig op een evenement van Bosch waarbij ik kennis mocht maken met hun stille blender, daar schreef ik toen ook over in Foodnieuws. Ik maakte toen een smoothie op basis van banaan en een sapje met bramen en munt, heerlijk! Ook was ik blij verrast door de Bosch SilentMixx blender die daadwerkelijk veel stiller is dan zijn soortgenootjes. Dat was een fijne kennismaking waar nu een vervolg op komt.

Ik kreeg namelijk een blender thuisgestuurd van Bosch zodat ik hem uitgebreid kon gaan testen. Dat heb ik de afgelopen dagen gedaan, en ik deel vandaag mijn ervaringen met jullie. Net als het recept voor die vrolijke mango aardbei smoothie van de foto hierboven. Oh, én ik mag één van jullie ook blij maken met deze blender. Snel verder lezen dus!

Bosch SilentMixx 1

Bosch SilentMixx

Wanneer de meeste nieuwe blenders op de markt worden geïntroduceerd hoor je vooral over het vermogen van de blender, inhoud van de kom en talloze functies die je eigenlijk helemaal niet gebruikt. Ik geef je eerlijk toe dat ik dat altijd prachtig vind hoor, maar moet ook toegeven dat ik meestal niet verder kom dan de basisfuncties.

Bosch besloot niet de nadruk te leggen op kracht of inhoud, maar op het geluid. Laten we eerlijk wezen, blenders zijn behoorlijke herrie apparaten. Ik weet nog dat ik behoorlijk sceptisch naar het evenement ging vorig jaar. Maar echt, deze blender maakt helemaal niet veel geluid voor wat hij allemaal kan. Over dat geluid straks meer, eerst nog even kort wat extra info over deze stille blender:

  • glazen kan heeft een inhoud van 2,3 liter
  • standen voor ijs crushen, smoothies en hakmolentje
  • inclusief hakmolentje en juice filter.
  • inschakelbeveiliging: gaat alleen aan als de mixkom juist op de basis staat
  • automatische uitschakeling: blender gaat vanzelf uit als je de kom per ongeluk los maakt tijdens het mixen
  • overbelastbeveiliging: wanneer hij te lang of te zwaar wordt belast, schakelt de blender zichzelf uit.

Eerste indruk

Als ik de blender uit de doos haal valt mij op dat alle onderdelen stevig aanvoelen. Het bedieningspaneel op het motorblok ziet er eenvoudig en logisch uit. Met de knop kun je de pulse stand gebruiken, of zelf de snelheid handmatig bepalen. Ook kun je gebruik maken van de snelkeuzetoetsen, deze zijn voor het crushen van ijs, maken van smoothies of het fijnmalen in het kleine hakmolentje.

Naast het motorblok zit er uiteraard ook de glazen kan voor de blender bij. Deze is niet rond maar vijfhoekig, de ingrediënten worden op deze manier goed rond gestuiterd in de kan waardoor de messen ze eenvoudig te pakken krijgen. Er is ook een juice filter. Wij maakten toen op het event een bramensapje, door die filter blijven alle pitjes uit de bramen in het midden en houd je een mooie gladde drank over. Het hakmolentje dat is meegeleverd is ideaal voor het maken van pesto of fijnhakken van bijvoorbeeld noten of uien. Heel handig en een groot pluspunt dat dit hakmolentje erbij zit.

Bosch SilentMixx 2

De kan is van glas en kan zowel tegen koude als warme substanties. Dus ook je hete soep glad blenden is geen probleem. De messen haal je eenvoudig uit de kan door het easy click systeem. Op bovenstaande foto zie je hoe simpel dat werkt. Met het hendeltje maak je hem los of zet je hem vast. Zo kun je de messen dus heel goed reinigen. Dit blokje met de messen mag trouwens niet in de vaatwasser, maar de kan, juice filter en het hakmolentje kun je hier wel in zetten.

Is hij stil?

Kijk, het maken van een geluidloze blender is niet mogelijk. Wat je ook doet, je maakt altijd geluid. Maar je kunt dingen wel zachtjes doen en zo min mogelijk geluid maken. Dat is precies wat ze bij Bosch ook dachten, want deze blender is daadwerkelijk een stuk stiller dan ik gewend ben van blenders.

Voordeel van zo’n stille blender? Je kunt je ontbijt smoothie prima maken zonder het hele huis wakker te maken. Nu heb ik dit niet kunnen testen aangezien ik alleen woon, maar dat mijn konijn Lotje rustig bleef liggen bij mijn voeten zegt genoeg toch? Normaal vlucht ze snel naar haar hokje wanneer ik een blender (of ander herrie apparaat) aanzet.

Ja, hij is dus stil. Hoeveel geluid hij maakt is verder wel afhankelijk van wat je er precies in doet. Het is natuurlijk logisch dat ijsblokjes crushen en noten fijnhakken meer geluid maakt dan een smoothie die bestaat uit yoghurt en zacht fruit. Ik heb met mijn compactcamera even een snelle video gemaakt van het maken van mijn smoothie (diepvriesfruit en yoghurt) zodat je zelf kunt oordelen over het geluid. Dit is het hele smoothie programma dat je ziet.

Testen

Door alleen te kijken naar een blender weet ik natuurlijk niet hoe hij werkt, daarom heb ik verschillende smoothies gemaakt. Onder andere dus de aardbeien mango smoothie, het recept daarvan deel ik straks met jullie.

Ik was vooral heel benieuwd naar de juice filter. Ik heb bijvoorbeeld uitgevonden dat deze niet werkt bij smoothies op yoghurtbasis, maar wel bij drankjes die niet zo dik en stevig zijn. Je pitjes uit bijvoorbeeld bramen blijven echt mooi in de filter zitten, ideaal! En die filter is vervolgens ook snel schoon te krijgen, ook niet geheel onbelangrijk.

Verder maak ik dus veel smoothies, vrijwel altijd met bevroren fruit. Daar doe ik graag veel fruit in en ik merk dat er soms na het smoothie programma nog een paar stukjes fruit in zitten, dan laat ik hem handmatig nog zo’n 10-20 seconden draaien en dan zijn ook die mooi vermalen. Met zacht fruit heb ik hier geen last van en is hij gelijk goed.

Positieve ervaringen dus, zie hier een van de smoothies die ik met de SilentMixx maakte:

Bosch SilentMixx mango aardbeien smoothie 2

Hoewel ik dus bijna altijd smoothies op yoghurtbasis maak, betekent dat niet dat ze er saai uit hoeven te zien. Nu zijn ze sowieso niet snel saai met de kleuren van het fruit, maar in deze zijn zowel de kleuren van de mango en de aardbeien duidelijk terug te zien in de twee lagen! Daar maak je indruk mee, terwijl het heel simpel te maken is. Zelfs op een doordeweekse ochtend voor het ontbijt.

Bosch SilentMixx 3

Mijn oordeel

Voor een mixer van 800 Watt een verrassend stille blender, wat mij betreft maakt Bosch zijn beloftes helemaal waar met deze SilentMixx blender. Ik vind het fijn dat hij naast verschillende programma’s ook gewoon zelf in te stellen is op snelheid. En er is uiteraard ook een pulse knop.

De juice filter en het hakmolentje hebben daadwerkelijk een toegevoegde waarde en zie ik mijzelf veel gebruiken. Verder is alles simpel schoon te maken, ook de messen door het easy click systeem.

Zou ik er het geld* voor over hebben? Ja absoluut. Zeker gezien de cash back actie die nu loopt, je krijgt 20 euro terug bij aankoop van een SilentMixx blender tussen 1 juli en 15 augustus.

* Adviesprijs €149,99 voor het meest uitgebreide SilentMixx model MMB64G3M

Winnen!

Last but not least, de winactie waar ik het over had! Jazeker, jij kunt deze blender winnen! Wat je daarvoor moet doen?

  1. Deel via social media (Facebook, Twitter of Instagram) een foto van jouw favoriete smoothie en vertel kort over de smaak
  2. Vertel waarom jij de SilentMixx blender wilt winnen
  3. Gebruik de hashtags #morningsmoothies en #laurasbakery in je bericht

De smoothie die ik het lekkerst en meest verrassend vind, wint de Bosch SilentMixx blender! Wees dus lekker creatief 🙂 . Ook belangrijk: zorg dat je een openbaar profiel hebt, anders kan ik je bericht niet zien.

Meedoen kan tot en met 5 augustus, de winnaar krijgt van mij persoonlijk bericht.

Je kunt niet meer meedoen, de winnaar heeft inmiddels persoonlijk bericht ontvangen.

Recept afdrukken

5 van 4 stemmen

Mango aardbei smoothie

Deze vrolijke mango aardbei smoothie is helemaal niet moeilijk om te maken en hartstikke lekker. Zeker uitproberen dus!
Porties: groot glas

Ingrediënten

  • handje bevroren mango stukjes
  • handje bevroren aardbeien
  • 2 x flinke scheut yoghurt
  • 2 el havermout

Instructies

  • Doe de stukjes mango, een eetlepel havermout en een scheut yoghurt in de blender. Druk op de knop voor smoothies en wacht tot hij klaar is. Schenk het glas voor iets meer dan de helft vol.
  • Nu gaan we verder met de aardbeien laag. Je hoeft hem niet tussendoor schoon te maken, omdat het geel van de mango weinig invloed heeft op de roze aardbeienlaag (begin daarom eerst met mango en niet met aardbeien). Doe de aardbeien, havermout en yoghurt in de blender en draai met het smoothie programma glad.
  • Schenk dit rustig op de laag mango smoothie. In het begin zal het nog wegzakken in de gele laag, maar al snel krijg je een mooie roze aardbeienlaag bovenop de mango smoothie.

komkommer limoen ijsjes 1a

Al tijden wilde ik eens ijsjes maken met komkommer en limoen. Ik had namelijk wel eens water gedronken dat samen met deze ingrediënten in een tap zat. Dat wat heerlijk verfrissend! Extra verfrissend als ijsje dacht ik zo. Dus vorige week met die warmte trok ik mijn nog ongebruikte ijsjesvorm uit de kast en ging aan de slag met deze komkommer limoen ijsjes. Het recept is doodeenvoudig en je hebt maar twee ingrediënten nodig. Juist ja, die komkommer en de limoenen uiteraard. Ik geef je de verhoudingen zodat jij ook aan de slag kunt!

BAKTIP: In dit recept gebruik ik een variant op deze siliconen ijsvorm. Dit is een uitstekende vervanger waar je maar liefst 10 ijsjes tegelijk mee kan maken.

komkommer limoen ijsjes 2a

Recept afdrukken

4.41 van 5 stemmen

Komkommer limoen ijsjes

Het is misschien niet een combinatie waar je snel aan zou denken, maar die van komkommer en limoen is ontzettend lekker en verfrissend. Deze komkommer limoen ijsjes zijn daarom ook zeker een aanrader.
Porties: ijsjes

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 2 limoenen

Instructies

  • Snij een paar dunne plakjes van de komkommer, dit is ter decoratie. Schil de rest van de komkommer en snijd deze in blokjes. Doe ze in een maatbeker en knijp de limoenen uit, voeg dit sap ook toe.
  • Met een staafmixer (of blender) maak je er een gladde massa van.
  • Steek de schijfjes komkommer in de ijsjesvorm en druk deze tegen de kant. Giet het komkommer-limoen mengsel erbij tot iets onder de rand. Steek de stokjes in de vorm en zet de ijsjes zo’n 4-6 uur in de vriezer.
bakpoeder baking soda 1

Baking soda is en blijft onderwerp van de meeste vragen die mij worden gesteld. De laatste tijd veel over de combinatie met bakpoeder. Veel mensen weten niet wat nu eigenlijk het verschil is tussen die twee. In een recept noem ik regelmatig zowel 1 tl bakpoeder als 1 tl baking soda. De vraag die volgt, is of die twee niet gewoon hetzelfde zijn en je ook gewoon alleen bakpoeder kunt gebruiken. Omdat ik merk dat deze twee ingrediënten voor een hoop verwarring zorgen, leg ik het jullie gewoon uit. Want wat is nou precies het verschil en waarom combineer je deze twee rijsmiddelen soms?

Het verschil tussen baking soda en bakpoeder

Om het voor eens en altijd dit misverstand uit de wereld te helpen: nee, baking soda en bakpoeder zijn niet hetzelfde. Anders zou ik wel gewoon 2 tl van bakpoeder óf baking soda neerzetten natuurlijk. Hier kun je wat uitgebreider over baking soda lezen, maar ik zal het ook nog even beknopt op een rij zetten.

  • baking soda is een rijsmiddel dat pas werkt wanneer je iets zuurs toevoegt aan het recept. Het beslag zie je direct bubbelen en je moet je baksel gelijk in de oven zetten voordat de rijzende werking is uitgewerkt. Je kunt het beslag niet bewaren en later bakken.
  • bakpoeder is een rijsmiddel dat bestaat uit baking soda en een zuur (lees hier hoe je het zelf maakt). Het zuur dat in het bakpoeder zit begint pas te werken wanneer het in contact komt met vocht en warmte. Daarom kun je een beslag met bakpoeder wel even laten staan voordat je het in de oven zet.

Baking soda heeft een sterkere rijzende werking dan bakpoeder (wanneer je dezelfde hoeveelheid van beide gebruikt). Dat is logisch, want bakpoeder bestaat maar voor een deel uit baking soda.

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!

Afbeelding

Het combineren van baking soda en bakpoeder

Wanneer je een cake maakt, voeg je bakpoeder toe zodat je cake rijst. Er zijn ook cakes waarbij je baking soda gebruikt. Dit zie je vooral veel in Amerikaanse recepten staan, maar ook in Nederlandse recepten komt het steeds vaker voor. Bij het maken van een citroencake is het gebruik van baking soda helemaal prima, het zuur van de citroen zorgt ervoor dat het de rijzende werking krijgt en je een mooie luchtige cake bakt.

Maar wat nu als je een vanillecake bakt met alleen baking soda als rijsmiddel? Dan ontbreekt dat zuurtje wat baking soda nodig heeft om zijn werk te doen, met als resultaat een compacte cake die nauwelijks rijst.

Wanneer je in deze vanillecake naast het theelepeltje baking soda ook een tl bakpoeder toevoegt, voeg je automatisch ook dat zuurtje toe. Bakpoeder is immers een combinatie van baking soda en een zuur. Dit is de reden dat je deze twee vaak samen in één recept ziet staan.

baking soda

Geen baking soda in huis

Hoewel baking soda tegenwoordig heel goed verkrijgbaar is, merk ik dat velen het niet in huis hebben. Wanneer er zowel bakpoeder als baking soda in een recept wordt genoemd, kun je dat vervangen door bakpoeder. Houd er wel rekening mee dat je baksel minder zal rijzen, in verhouding zit er immers minder baking soda in.

Makkelijkst is om gewoon een verpakking baking soda te kopen en dat in de kast te zetten. Het is niet duur en je doet er ontzettend lang mee. Je kunt het tegenwoordig gewoon in de supermarkt kopen.

Waarmee werkt baking soda nog meer?

Je hoeft niet per se bakpoeder te gebruiken om de baking soda te activeren, zolang het maar iets zuurs is. De volgende ingrediënten kun je ook gebruiken om de rijzende werking te krijgen, deze zijn onderling ook prima te vervangen.

  • citroensap
  • wijnsteenzuur
  • cream of tartar

Natuurlijk zijn er meer zure ingrediënten (je leest ze hier allemaal terug), een yoghurtcake heeft bijvoorbeeld geen extra zuurtje nodig omdat dit van zichzelf al voldoende is. Een theelepel van bovengenoemde ingrediënten kun je gebruiken in ieder soort baksel met baking soda zonder dat dit verder de smaak heel erg zal beïnvloeden.

En dit is dus waarom baking soda en bakpoeder vaak gecombineerd worden. Hopelijk is het zo helemaal duidelijk voor jullie. Als er nog vragen zijn, stel ze gerust in de reacties!

toblerone cheesecake 1a

Oké, bakken zonder oven kan natuurlijk niet, maar jullie begrijpen vast wat ik bedoel. Deze zomer trekken weer veel mensen naar de camping om vakantie te vieren. Een periode waarin je eindelijk tijd hebt om te bakken, maar niet alle materialen tot je beschikking hebt. Zul je altijd zien. Maar dat hoeft echt niet te betekenen dat je niets lekkers kunt maken, ook zonder oven kun je hele lekkere taarten maken. Ik heb een aantal recepten voor je verzameld waarbij die oven niet nodig is om te kunnen bakken op de camping. Reken maar dat jij vrienden maakt deze zomer!

Toblerone cheesecake

Een echte taart, maar toch geen oven nodig. Je zou het misschien niet zeggen, maar toch is het zo. Het enige dat je verwarmt is een beetje boter voor de koekbodem. Verder heb je aan een koelkast genoeg voor de Toblerone cheesecake.

Oreo truffels

oreo truffels 2a

Slechts 3 ingrediënten heb je nodig voor deze Oreo truffels. Zo verschrikkelijk lekker dat ik maar gelijk wat extra rollen Oreo’s in zou slaan. Ik durf te wedden dat je ineens heel veel mensen op de koffie krijgt.

Vanille kwarktaart

vanille kwarktaart 2a

Ik noem het soms de Nederlandse versie van de Amerikaanse no-bake cheesecake; de vanille kwarktaart. Wij gebruiken namelijk geen roomkaas, maar kwark. Je bent natuurlijk vrij om een ander smaakje kwark dan vanille te gebruiken. Je kunt zelfs fruit door het kwarkmengsel spatelen.

Snelle tiramisu

snelle tiramisu 2a

Een lekker toetje hoort er helemaal bij op vakantie toch? Deze snelle tiramisu is -zoals de naam al doet vermoeden- lekker snel klaar en met de smaak zit het ook helemaal goed. Gelukkig zijn die pakken met lange vingers altijd groot, je wilt het vast vaker maken.

Kwark ijsjes met mascarpone toef

kwark ijsjes 2a

Een éénpersoonsversie van de kwarktaart; kwark ijsjes! Het hoorntje fungeert als koekbodem en met de lekkere chocolade coating zorg je ervoor dat die knapperig blijft. Superleuk om met de kinderen te maken (en op te eten).

Aardbeien tiramisu taart

aardbeien tiramisu taart 2a

Een schaaltje snelle tiramisu per persoon is natuurlijk lekker, maar met deze aardbeien tiramisu taart steel je wel echt de show. Lekker fris ook door het gebruik van sinaasappelsap en aardbeien.

MonChou taart

mon chou taart 3a

Een klassieker, wie kent de MonChou taart nu niet? Ik hoef je waarschijnlijk niet te hoe lekker deze is en hoe snel hij al bij jou op tafel kan staan.

Arretjescake

arretjescake 2a

Bij het maken van dit overzicht kwam ik er weer eens achter wat voor zalige dingen je kunt maken zonder de oven aan te zetten. Kijk maar naar dit chocolade bommetje: de arretjescake.

Stroopwafel taart

Stroopwafeltaart 2a

Een taart met iets meer uitdaging, maar dan heb je ook wel wat. Deze stroopwafeltaart is een fijn project voor een regenachtige dag.

Homemade Lions

homemade lions 1

Lions kopen in het winkeltje op de camping? Welnee! Die maak je toch gewoon zelf? Met een beetje mazzel sta je op een grote camping en haal je daar je ingrediënten, anders spring je gewoon even op de fiets naar de dichtstbijzijnde supermarkt en maak je zelf deze lions.

Ook perfecte lekkernijen waar geen oven voor nodig is: ijsjes! Hier vind je een overzicht van alle ijsjes die ik al heb gemaakt.

Wat zijn recepten die jij graag maakt op de camping?

thuiswerkdag 7

Tijd voor een nieuwe update over mijn avonturen in de eerste helft van juli! Ik was megadruk, en merkte bij het maken van dit artikel dat het maken van foto’s er af en toe een beetje bij ingeschoten was. Verder heb ik ook gewoon veel dagen achter de computer gezeten en daar vallen dan weer niet echt leuke foto’s van te maken. Iets minder foto’s dus, maar er is genoeg tekst om een idee te krijgen van mijn avonturen de afgelopen weken!

De eerste week van juni begon ik met een dag ploggen. Stom woord vind ik dat. Het is eigenlijk gewoon een verslag van je dag in fotovorm, dat deed ik voor dit artikel in samenwerking met Nespresso. Ik laat je zien hoe een thuiswerkdag er voor mij uit ziet. Had jij het al gelezen?

Dinsdag stapte ik in de bus naar Amsterdam om naar een camerawinkel te gaan. Ik had er altijd goede ervaringen mee en ging er heen omdat ik ter aanvulling op mijn spiegelreflexcamera graag een goede compact camera wilde hebben. Jammer genoeg werd ik niks wijzer en leek de man die mij hielp er niet echt veel zin in te hebben. Ik was er dus al snel klaar mee. Ik kocht nog wel een tweede statief, balhoofd en externe microfoon. Die had ik ook nodig en zo was mijn tripje niet helemaal nutteloos.

De volgende dag was een computerdagje waarop ik artikelen uitwerkte, foto’s uitzocht, profielfoto’s op social media aanpaste en nog wat dingetjes achter de schermen waar je op de site zelf niets van ziet. Onderhoud en de software enzo, niet echt heel leuk en interessant 😉 .

BTS juli 1-1

Later die week ging ik op aanraden van mijn moeder naar Foto De Leeuw in de Gierstraat hier in Haarlem. Mijn opa kwam hier vroeger blijkbaar al en mijn moeder wist dat hij dat altijd een heel prettige winkel vond. Na mijn ervaring eerder die week stapte ik zonder verwachtingen binnen en werd blij verrast. Wat een kennis en kunde hebben ze hier! Nadat ik vertelde waar ik naar op zoek was en onder welke omstandigheden ik foto’s maak, kwam de ene na de andere camera tevoorschijn en ik mocht ze allemaal uitproberen. Hele fijne service en ik ging naar huis met een nieuwe camera waar ik heel blij mee ben, precies wat ik zocht. Aanrader voor iedereen die op zoek is naar een camera (en toebehoren), of dit nu professioneel of hobbymatig is.

BTS juli 1-2

Het weekend ging ik met mijn vader op stap. Ik heb volgens mij wel eens eerder over geocachen verteld, ik vergelijk het altijd met schatzoeken voor volwassenen met een gps. In ieder geval, dat doen mijn ouders dus graag en veel. Dit keer had mijn vader een lange route uitgezocht die mijn moeder niet zag zitten, dus ging ik met hem mee. 15 Kilometer liepen we door de duinen bij Wassenaar en dat was best een pittige route. We hebben heel veel mul zand gehad en veel bergen die we op moesten klimmen. Maar kijk eens wat een prachtige natuur, dat is het helemaal waard!

Zondag had ik flinke spierpijn in mijn kuiten en hield ik thuis een lekker lui dagje. Ik installeerde Windows 10 op mijn computer en werkte me door een aantal afleveringen Narcos.

Maandag werkte ik aan Handige Baktips. Ik paste de lay-out een beetje aan en liep in de codering van de site te zoeken omdat de reacties ineens in een hele smalle kolom stonden na een update. Dat is nu gelukkig opgelost. Ook schreef ik wat artikelen met baktips, afgelopen weekend kwam er eindelijk weer eentje online! ’s Avonds ging ik wederom met mijn zusje naar het zwembad.

BTS juli 1-3

Dinsdag plofte de eerste drukproef van mijn boek op de mat! Zo gaaf en spannend allemaal! Ik was de hele dag druk bezig met nakijken en correcties aangeven. ’s Avonds ging ik nog even naar mijn ouders toe zodat zij ook mee konden kijken, is toch fijn als er wat extra paar ogen meekijken. En inderdaad, zij zagen nog wat dingen die ik zelf over het hoofd had gezien.

Eigenlijk had ik woensdag een bakdag gepland, maar de deadline voor het boek werd iets naar voren geschoven. Woensdag en donderdag ben ik dus vrijwel alleen maar bezig met het nakijken van alle teksten. Donderdagmiddag was ik klaar!

BTS juli 1-4

Tijdens het checken kwam ik tot de conclusie dat ik over twee foto’s niet helemaal tevreden was, dus die maak ik opnieuw. Donderdagavond bakte ik gelijk een cake, deze vormt de basis voor één van die baksels.

Vrijdag was een dag om achterstallig werk in te halen. Ik liep al niet echt ruim voor op schema, maar doordat ik langer bezig was met corrigeren van mijn boek werd het wel heel krap. Ik bakte recepten voor deze week en werkte die grotendeels vast uit. ’s Avonds ging ik nog een keer zwemmen, dit keer met mijn vaders zwemclubje. De laatste les van het seizoen mogen kinderen altijd mee en worden er activiteiten georganiseerd, vaak als leuke wedstrijdjes.

BTS juli 1-5

Omdat ik dus wat achterloop op mijn werkzaamheden, maakte ik er een werkweekend van. Hoewel ik niet vooruit te branden was, heb ik toch nog redelijk wat werk verzet. De twee recepten voor het boek staan nu goed op de foto, ik maakte een campagne met smoothies, deed een deel van de administratie en schreef nog wat dingetjes voor het blog.

BTS juli 1-6

Maandag begon ik ook alweer vroeg met werken. Ik maakte ’s ochtends een campagne af, deed boodschappen en plande Facebook berichten in voor deze week. ’s Middags kwam mijn zusje, we namen samen twee video’s op voor mijn YouTube kanaal die in de komende weken online komen, zo leuk! Ze bleef ook gezellig eten, al gingen we op het terras van de snackbar zitten omdat het bij mij binnen zo verschrikkelijk warm was. Lekker culinair dus 😉

En zo zit de eerste helft van juli er alweer op. Op naar de tweede helft! Ik heb niet veel gepland staan en dat vind ik heerlijk. Ik wil proberen flink vooruit te werken met artikelen, dan kan ik in augustus een weekje of 2 vakantie nemen en ik wil mij ook vast een beetje voorbereiden op het najaar. Dat belooft druk te gaan worden, dus wat ik vast gedaan heb is mooi meegenomen.

Tussendoor op de hoogte blijven? Volg mij dan op Instagram!

LB flammkuchen tortilla 1a

De tortizza kennen jullie onderhand waarschijnlijk al, ik heb al verschillende recepten gedeeld voor deze snelle pizza met een tortilla bodem. Ik bedacht mij dat ik die tortilla ook prima kon gebruiken voor een flammkuchen. Want hoewel het deeg voor flammkuchen niet moeilijk te maken is, heb ik er niet altijd tijd voor wanneer ik een lekker hapje bij de borrel wil maken. Daarom nam ik de proef op de som en probeerde gewoon de tortilla flammkuchen eens uit!

LB flammkuchen tortilla 2a

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Flammkuchen tortilla

Deze flammkuchen tortilla lijkt erg op een gewone flammkuchen, maar dan net even een stukje simpeler en sneller. Maar wel net zo lekker!
Porties: flammkuchen

Ingrediënten

  • 4 middelgrote tortilla’s
  • 4 el crème fraîche
  • 125 gram spekjes
  • 1 kleine rode ui

Instructies

  • De bereiding spreekt voor zich, maar ik zal het kort even beschrijven.
  • Leg de tortilla’s op een bakplaat. Schep op elk een eetlepel crème fraîche en smeer gelijkmatig uit. Verdeel de spekjes erover, net als de ringen ui.
  • Bak de snelle flammkuchen 10 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Snij in puntjes en zet op tafel. Eet smakelijk!

toeven spuiten 2

Het is even stil geweest hier op het blog, maar dat had een goede reden. Althans, ik vind het maken van een bakboek een hele goede reden. Over dat bakboek kun je hier meer lezen, dan ga ik in dit artikel verder met een handige tip. Geen ingewikkelde theorieën, maar een simpele truc waarmee toefjes gelijkmatig verdelen over een taart wel heel makkelijk wordt.

Je hebt vast wel eens een taart gemaakt waarbij je bovenop toefjes heb gespoten. Hoe vaak gebeurt het niet dat je voor dat laatste toefje eigenlijk net iets te weinig ruimte hebt en je net niet lekker uitkomt? Mij gebeurde het regelmatig als ik met de klok mee rondom toefjes spoot. Maar dat is verleden tijd, met een simpel trucje zijn jouw toefjes voortaan gelijkmatig verdeeld op elke taart.

toeven spuiten 1

Dat doe je zo:

  1. bekijk je taart even als klok en spuit een toefje op 12, 3, 6 en 9 uur. Begin op 12 uur, dan recht er tegenover op 6 uur en dan zitten 3 en 9 uur precies in het midden daarvan.
  2. de basis is nu goed verdeeld en je kunt nu tussen deze toefjes 1, 2, of 3 extra toefjes spuiten
    1. wanneer er nog maar 1 toefje tussen past spuit je deze in het midden
    2. 2 toefjes moet je een beetje op het oog verdelen, maar omdat de eerste verdeling al gedaan is gaat dit heel makkelijk
    3. als er nog 3 toefjes tussen passen spuit je eerst in het midden van elk stuk een toefje, daarna aan beide zijden van deze toef nog eentje

Dat is het, gewoon een kwestie van een goede basis maken waarmee het verdelen van de toeven heel eenvoudig is.

LB citroen scones met lemon curd 1a

De klassieke scones kennen we allemaal, maar ik zie in die klassieker een basisrecept. Eentje waarmee ik weer volop kan experimenteren. Kijkend naar de inhoud van mijn koelkast besloot ik dat mijn eerste variatie zomers moest worden, ik had immers nog citroenen en lemon curd op voorraad. Frisse citroen scones met lemon curd werden het dus. Perfect voor bij een zomerse high tea of een brunch in de tuin.

LB citroen scones met lemon curd 2a

CITROEN SCONES MET LEMON CURD maken

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Citroen scones

Met het recept voor klassieke scones ben ik gaan experimenteren met deze verrukkelijke citroen scones als eindresultaat.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 30 gram fijne kristalsuiker
  • snufje zout
  • rasp van een halve citroen
  • 110 ml melk
  • ei voor afstrijken

serveren met

Instructies

  • Doe het zelfrijzend bakmeel en de boter in een kom, wrijf dit met je vingertoppen tot een kruimelig deeg.
  • Voeg suiker, zout en citroenrasp toe en roer dit even kort door met een vork. Giet de melk erbij en roer met de vork tot een klonterig deeg. Kneed met de hand verder tot het een mooie bal wordt.
  • Druk het deeg uit tot een lap deeg van ongeveer 3 cm dik. Met een uitsteker van 5 cm doorsnede steek je de scones uit, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant van de scones met een geklopt eitje.
  • Bak de citroen scones in 12-15 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Serveer de scones met clotted cream en lemon curd.

LB citroen scones met lemon curd 3abc

Volkoren pizza met gemarineerde kip 1a

Toen ik nog thuis woonde maakten we regelmatig plaatpizza met de mix voor een Italiaanse pizzabodem van Koopmans. Vele pizza’s zijn daarmee gemaakt en vaak belegden we ieder ons eigen stuk. Om vervolgens natuurlijk van elkaar te proeven omdat het stuk pizza van de rest er ook wel erg lekker uitzag. Wat we soms ook deden was experimenteren met een broodmix omdat we graag volkoren en meergranenbrood eten. Dat wilden we ook wel eens als pizzabodem. Best lekker, maar geen echte pizza. Logisch ook, want het heeft een hele andere samenstelling. Daarom ben ik heel erg blij met de nieuwe mix van Koopmans voor een volkoren pizzabodem. Toen ik een tijdje terug de pizza maakte had ik binnen no-time een onwijs lekkere pizza in de oven staan terwijl ik druk bezig was met het bakken voor mijn boek. Ik denk dat ik een kwartiertje bezig ben geweest met het maken van de pizza en terwijl hij in de oven stond kon ik snel nog wat taarten afmaken. Ideaal!

Volkoren pizza met gemarineerde kip 2a
Volkoren pizza met gemarineerde kip 3a

 

Volkoren pizza met gemarineerde kip bakken

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Volkoren pizza met gemarineerde kip

Het voordeel van zelf pizza maken is dat je het met alles kan beleggen wat je zelf wilt. Deze volkoren pizza met gemarineerde kip is ook een echte aanrader wat mij betreft!
Porties: personen

Ingrediënten

  • 1 pak Koopmans Volkoren Pizzabodem
  • 240 ml koud water
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 150 gram tomatensaus

Beleg

  • 1 kipfilet (in reepjes)
  • scheutje olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder + 1 tl cayenne peper
  • 1 bol mozzarella
  • 4-6 plakjes parmaham
  • 2 halve paprika’s (in reepjes (groen en geel))
  • handje cherry tomaatjes
  • handje geraspte kaas
  • Parmezaanse kaas (voor na het bakken)

Instructies

  • Snij de kipfilet in reepjes en doe deze in een kom met een scheutje olijfolie, paprikapoeder en cayennepeper. Roer goed door en zet de kip even in de koelkast. Bereid ook de overige toppings vast voor. Snij de paprika in reepjes, de mozzarella in blokjes en halveer de cherry tomaatjes.
  • Doe de pizzabodem mix in een kom en voeg het water en de olijfolie toe, mix tot een mooi soepel deeg en kneed het nog even kort met de hand door. Je kunt de pizza bodem uitrollen, maar je kunt het ook met de hand in de juiste vorm drukken. Dat laatste deed ik. Bekleed een bakplaat met bakpapier en bekleed de gehele bodem met het deeg.
  • Verdeel de tomatensaus over de bodem, ik heb gewoon een pot pastasaus gebruikt. Die kun je ook nog eens in smaak naar keuze kopen.
  • Haal de kipreepjes uit de koelkast en bak ze kort aan in een pan. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn, dat gebeurt straks wel in de oven. Verdeel de kipreepjes over de pizzabodem. Doe hetzelfde met de overige toppings. De plakjes parmaham scheur ik altijd even in kleinere stukjes. Eindig met de geraspte kaas en schuif de pizza in de oven.
  • Bak de pizza in 25 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte).
  • Als je de pizza uit de oven haalt strooi je nog wat snippers Parmezaanse kaas over de pizza heen en dan kun je aan tafel.

Ik heb zitten smullen van deze zelfgemaakte pizza, heerlijk! Mocht je nou nóg meer pizza inspiratie kunnen gebruiken, kijk dan even op de website van Koopmans.

Waar beleg jij je pizza het liefst mee?

Dit artikel is een samenwerking met Koopmans, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

thuiswerkdag 1

De meeste mensen stappen op een werkdag ’s ochtends op de fiets of in de auto en vertrekken naar hun werk om aan het eind van de dag weer naar huis te gaan. Je zult deze mensen nooit vragen wat ze nu eigenlijk doen op een dag. Hooguit wat hun werk inhoudt. Mij wordt wel vaak gevraagd wat ik nu eigenlijk doe de hele dag. Omdat ik merk dat veel mensen eigenlijk geen idee hebben wat een fulltime blogger nu de hele dag doet, vandaag een verslag van hoe een thuiswerkdag er bij mij uitziet. Ongeveer dan, want elke dag is anders en ik heb ook regelmatig afspraken en events buiten de deur. De dag die ik jullie vandaag laat zien is maandag 4 juli.

Advertisement

Opstaan en ontbijten

thuiswerkdag 4

Ik begin gelijk met het eerste misverstand de wereld uit te helpen: ik slaap niet elke dag uit. Naast dat ik niet kan uitslapen, moet ik ook gewoon werken en zet ik dus de wekker. Dat is meestal om 7:00 uur of 7:30 uur. Vaak ben ik al voor mijn wekker wakker en stap ik rond 7:30 uur mijn bed uit.

Wanneer ik mijn bed uit ben, fris ik me gelijk op en kleed me om. Het is 08:00 uur en tijd om te ontbijten. Vandaag neem ik een kommetje yoghurt met wat cruesli en een kopje thee, ik moet de dag altijd beginnen met doodnormale Earl Grey thee voordat ik iets anders drink.

Ik ontbijt op de bank met de laptop op schoot en begin vast een beetje met werken. Ik beantwoord jullie vragen en reacties op mijn blog en social media.

Aan het werk

thuiswerkdag 2

Rond 08:30 verhuis ik naar de eettafel met mijn laptop en zorg ervoor dat mijn mailbox leeg is. In het weekend houd ik mijn mail niet tot nauwelijks bij en dat betekent dat ik daar op maandag altijd wel even mee bezig ben.

Daarna pak ik mijn kleine agenda, hier werk ik altijd mijn Facebook planning voor de hele week in uit voor Laura’s Bakery en Handige Baktips en plan de berichten in. Ook maak ik gelijk een weekplanning voor de rest van de week waarin ik het schrijven van artikelen, bakken van recepten, administratieve dingen en nog veel meer in opneem. Yep, er wordt echt niet alleen maar gebakken hier.

Inkakmomentje en koffie!

thuiswerkdag 1

Op de meeste maandagochtenden ben ik alleen maar bezig met mails, reacties en het inplannen van Facebook. Eind van de ochtend ben ik daarmee klaar, in dit geval om 11:00 uur. De hele ochtend ben ik dan geconcentreerd bezig geweest en wanneer die punten klaar zijn ben ik meestal ook in één klap mijn concentratie kwijt en heb ik een inkakmomentje, zoals ik dat altijd noem.

Ik heb natuurlijk geen zin om knikkebollend achter mijn laptop te blijven zitten dus ik zorg dat ik altijd even in beweging kom. Ik ruim wat dingetjes in huis op, loop mijn keukenkastjes na om te kijken wat ik op de boodschappenlijst moet zetten en zet een kopje koffie.

Een tijdje terug vertelde ik jullie over mijn favoriete koffie van Nespresso; de Vivalto Lungo. Wanneer ik echt duf ben en weer even goed moet wakker worden kies ik sinds kort echter voor de nieuwe Grand Cru van Nespresso; de Envivo Lungo. Met een intensiteit van 9 is deze een stuk krachtiger, een ideale koffie om ’s ochtends lekker bij wakker te worden. Of je dat nu direct bij het ontbijt doet of later op de ochtend zoals ik.

Deze koffie is vol van smaak en heeft geurnoten van hout en peperkoek. Sinds ik de masterclass begin dit jaar heb gevolgd ben ik ook veel meer geïnteresseerd in de herkomst van de verschillende smaken, dus dat heb ik natuurlijk ook even uitgezocht. De Envivo Lungo bestaat uit een grotere hoeveelheid gourmet Robusta uit Mexico, welke apart gebrand is, en vervolgens samengevoegd met speciaal verwerkte Arabica. Het resultaat is een krachtige en verfijnde smaak.

Terwijl ik weer wat actiever word maak ik mijn boodschappenlijst af. Ik zet hier ook gelijk de ingrediënten op die ik nodig heb voor wat ik wil bakken de komende dagen.

Boodschappen

thuiswerkdag 5

Het is inmiddels 11:30 uur en ik ga gewapend met mijn boodschappenlijstje naar de supermarkt. Ik heb niet veel nodig en ben al snel weer thuis. Daarom ga ik gelijk nog even door naar de dierenwinkel om hooi en bodembedekking voor mijn konijn Lotje te kopen.

Lunchen en bakvideo’s

thuiswerkdag 3

Ik ben een klein uurtje bezig geweest met de boodschapjes en het opruimen ervan. Om 12:30 lunch ik met twee beschuitjes kaas en een beker melk. Wanneer ik het heel druk heb werk ik door tijdens de lunch, maar vandaag neem ik een half uurtje pauze. Op YouTube kijk ik wat bakvideo’s en ik krijg zin om zo zelf de keuken in te duiken.

Artikelen schrijven

Om 13:00 ben ik klaar met lunchen en ga ik weer verder met werken. Ik check even of er nog belangrijke e-mails beantwoord moeten worden, maar dat is niet het geval. Dat werk ik dus eind van deze middag wel weer bij. Nu ga ik wat artikelen schrijven voor het blog. Ik schrijf een wat langer artikel met boekreviews en ik werk een recept uit dat ik afgelopen weekend heb gemaakt. Het enige dat ik nog moet doen is de foto’s erbij plaatsen, maar dit doe ik op een later moment.

thuiswerkdag 6

Waar in huis ik ook werk, Lotje is altijd in de buurt. Vandaag sprong ze regelmatig op schoot of ze lag lekker naast mij te slapen op de grond. Ik voel haar neusje regelmatig tegen mijn enkels duwen waarmee ze mij laat weten dat het de hoogste tijd is om geaaid te worden, zo lief!

De keuken in

thuiswerkdag 7

Na twee uur artikelen geschreven te hebben ben ik klaar met het zitten achter de laptop en duik ik de keuken in. Ik ga kletskoppen maken. Nog een andere manier van mij om met ongeconcentreerde momenten om te gaan trouwens: bakken!

Terwijl er verschillende platen met kletskoppen de oven in worden geschoven ruim ik de vaatwasser uit (en weer in met nieuwe afwas) en zet de boeken op de foto voor het artikel dat ik net geschreven heb. De koekjes moeten afkoelen en ik zoek de gemaakte foto’s gelijk uit en voeg ze toe aan het bericht.

Het is nu bijna 5 uur en ik besluit de kletskoppen ook maar gelijk op de foto te zetten, hier ben ik ongeveer een kwartiertje mee bezig. De foto’s zoek ik nog niet uit, dat zal ik waarschijnlijk morgen doen.

thuiswerkdag 8

De werkdag zit er bijna op

Ik stop meestal rond 6 uur met werken, maar als het druk is ga ik ook geregeld nog even door na het eten. Nu is het gelukkig niet heel erg druk, dus ik kan op tijd stoppen. Ik zie dat mijn mailbox inmiddels weer vrij vol zit en besluit om de mails weg te werken. Ik ben hier zo’n drie kwartier mee bezig en dan vind ik het mooi geweest voor vandaag.

Vandaag hoef ik niet te koken, want ik eet lekker een avondje bij mijn ouders. Daarna fiets ik met mijn zusje naar het zwembad om een uurtje baantjes te trekken. Dan zit de dag er alweer bijna op, nog even bankhangen voordat er weer een nieuwe werkdag begint.

Ik ben benieuwd, had jij een idee van wat een blogger nu eigenlijk doet op een dag? Mocht je nog steeds met vragen zitten of meer dingen van achter de schermen willen zien, laat het dan vooral weten, wie weet komt er een vervolg op dit artikel.

Dit artikel is een samenwerking met Nespresso, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

gebroeders niemeijer 9

Al toen ik ruim 1,5 jaar geleden fulltime ging bloggen riep ik dat ik vaker op pad wilde gaan en bezoekjes aan leuke bedrijven wilde brengen. In de praktijk komt het er echter niet vaak van. Tenzij je een partner in crime hebt gevonden, in mijn geval in de vorm van Rutger! Je kent hem vast van het eerste seizoen van Heel Holland Bakt. Hij blogt er tegenwoordig ook lekker op los en we spreken elkaar regelmatig. Zo bedachten we een keer dat we samen iets moesten ondernemen. Een workshop volgen, of ergens een kijkje achter de schermen nemen. Rutger belde mij toen op met het idee om naar Gebroeders Niemeijer in Amsterdam te gaan. Dit is een ambachtelijke Franse bakkerij waar ik al eens eerder had geluncht, toen was ik al gelijk enthousiast over deze leuke bakkerij en hun fantastisch lekkere brood. Ja hoor, daar wilde ik wel heen.

We trokken onze stoute schoenen aan en vroegen aan eigenaar Issa (één van de gebroeders) of we misschien met onze camera’s in de aanslag een dagje konden komen kijken in zijn keuken. Dat kan soms best een dingetje zijn. Komen kijken is één, maar met een camera alles vast laten leggen en daar een online verslag over laten schrijven is twee. Maar niet gevreesd, Issa vond het hartstikke leuk als wij zouden komen. We mochten zelfs met onze handjes in het deeg en zelf aan de slag gaan, daar houd ik van.

Naar de bakker

gebroeders niemeijer 8

Met Rutger sprak ik af op het Centraal Station van Amsterdam en vanaf daar liepen we -door de Hollandse regen- naar de Nieuwendijk. Op nummer 35 vind je daar deze prachtige Franse bakkerij. Direct bij binnenkomst kijk ik mijn ogen uit en zie de mooiste broden in de vitrine en achter de toonbank liggen. Wanneer ik verder de winkel inkijk valt mijn oog gelijk op de keuken die zich beneden bevindt. Ik vind het altijd leuk als bedrijven zo een kijkje in hun keuken geven. Het staat voor mij indirect ook voor goed eten. De kok -of in dit geval de bakker- heeft niets te verbergen en je mag alles zien.

gebroeders niemeijer 5

Rutger en ik kiezen tactisch voor het tafeltje naast de trap welke naar de keuken beneden leidt en met een lekker drankje wachten we tot Issa er is. We genieten van de geuren in de bakkerij, spieken vast in de keuken en kletsen lekker bij. Wanneer Issa er is gaan we al snel de keuken in! In de keuken kom ik als een soort Bambi beneden en glijd bijna uit. Had ik al verteld dat ik een behoorlijke klungel kan zijn? De keukenvloer is glad door het laagje bloem dat naast de broden is beland en dat is even wennen met mijn sneakers die niet heel veel profiel hebben.

Kunsten afkijken

gebroeders niemeijer 10

Voordat we zelf aan de slag gaan, mogen we de kunsten afkijken van de bakkers. Dat was goed opletten, want in razend tempo hebben ze bergen deeg verwerkt tot gevormde broden die in een koele rijskast worden geplaatst. Dat is het eerste dat mij opvalt, de broden langzaam in de koeling laten rijzen. Ik wist dat het kan, maar ik had niet gedacht dat bedrijven dit in verband met tijd en ruimte ook zouden toepassen. De broden die rond het middaguur in de rijskast worden geplaatst, worden de volgende ochtend gebakken.

Leuk feitje: in de 25 minuten die we toegekeken hebben, zijn er zo’n 100 broden gemaakt. Wow! Dagelijks verwerken ze ze minimaal 300 broden, maar dit kan wel oplopen tot 600 stuks. Ongelooflijk.

gebroeders niemeijer 7

Het deeg waar wij straks mee aan de slag gingen stond op dit punt nog te rijzen, dus namen we weer plaats aan ons tafeltje om brood te proeven. Alle soorten brood die Gebroeders Niemeijer maakt waren in stukjes op een bord uitgestald en onder begeleiding van Issa gingen we alles proeven. Had ik al gezegd dat mijn werk soms echt heel zwaar en vervelend is? 😉

Mijn favoriete stukje brood kiezen is eigenlijk niet mogelijk, want ik vond alles ontzettend lekker. De croissant vond ik echt fantastisch, volgende keer dat ik in de buurt ben neem ik daar zeker een paar van mee. En dan verdwijnt er waarschijnlijk ook nog wat ander brood in mijn tas.

Aan de bak

gebroeders niemeijer 2

Na het proeven gingen we weer terug naar de keuken en kregen beide een schort om. Tijd om de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan. De enorme hoeveelheid deeg werd op een verrijdbaar stuk werkblad gestort en de weegschaal kwam tevoorschijn. Issa deed eerst voor hoe je het deeg moet afsteken, wegen en op het vaste stuk werkblad leggen. Belangrijkste is dat je het deeg zo min mogelijk aanraakt zodat het zijn luchtigheid zo min mogelijk verliest.

Onder toeziend oog van Issa mochten wij het ook proberen en na een paar keer proberen brachten we het er redelijk goed vanaf. Rutger en ik waren trots bezig tot Issa zei dat we nu wel op het tempo konden werken zoals we de bakkers eerder die middag hadden zien doen. Wat?!

gebroeders niemeijer 3

Oke, als de bakker het zegt doen we dat maar. Het zal geen verrassing zijn dat we direct wat steken lieten vallen nadat we het tempo hadden opgevoerd. Maar goed, snel werken is wel belangrijk bij zulke grote hoeveelheden deeg. Het deeg past het rijzen immers niet aan op ons tempo.

Deeg vormen

Nu het lange werkblad helemaal vol lag met stukken deeg, konden we ze voor de eerste keer vormen. We maakten onder andere ronde bollen en zetten spanning op het deeg. Je kunt dan je vinger in het deeg kunt drukken en het deeg zal direct terugveren naar de oorspronkelijke vorm. Ook dit was weer een handigheidje dat we onder de knie moesten krijgen. Het principe is op zich niet moeilijk, maar wat het wel moeilijk maakt is dat we ook nu het deeg zo min mogelijk moesten aanraken. In slechts enkele bewegingen moest het brood de juiste vorm en spanning hebben.

BTS juni 2-8

Na het brood voor de eerste keer gevormd te hebben, is het tijd om het brood zijn definitieve vorm te geven. We maakten een serie baguettes en batards. Ik hoef het vast niet meer te zeggen, maar ook nu moesten de broden weer zo snel mogelijk worden gevormd zonder het brood al te veel te bewerken. Voor twee derde dubbelvouwen, draaien, weer voor twee derde dubbelvouwen, deeg over je duim vouwen en de twee delen op elkaar drukken, naad naar onder brengen en vervolgens het brood op spanning brengen door het naar je toe te bewegen. Ben ik je al kwijt? Dit was dus de handeling om een batard te vormen. Omdat we best een hoop broden vormden, werden we er steeds iets handiger in. Issa hield ons goed in de gaten en zei het direct als we iets verkeerd deden.

Rijzen en bakken

Normaal gesproken zouden de broden nu minimaal 18 uur moeten rijzen, maar omdat we het zelf ook wilden bakken pasten we de werkwijze iets aan. We zouden ze op kamertemperatuur laten rijzen waardoor we ze dezelfde middag nog konden bakken. In de tussentijd proefden we een citroen tartelette en zelfgemaakte limonade, yum! Prima manier om te wachten tot het brood de oven in kon.

En dat is niet zomaar een oven, maar eentje met 4 lagen waar je per laag heel wat broden kwijt kunt. De broden legden we eerst op een soort band voor de oven. Nu konden we met een mesje het brood insnijden zodat het straks lekker luchtig en knapperig wordt. Ook dat is moeilijker dan het lijkt. Of niet zozeer moeilijk eigenlijk, maar je moet de broden wel op de juiste plek insnijden. Daarna werden de broden de oven ingeschoven zodat ze konden bakken.

gebroeders niemeijer 6

De broden haal je uit de oven met een zware plaat aan een hele lange stok. Aan mij de eer om dit ook te doen. Jeetje, respect hoor voor die bakkers. Dat ding is echt loodzwaar en door de grootte niet heel eenvoudig te hanteren. Beeld je dan nog even in dat je voor en hete oven staat en je ziet in dat het hele brood bakken een work out op zich is.

Onze broden

Kijk eens even wat een prachtige broden we hebben gemaakt! Issa liet ons gelijk zien welke broden wel en niet goed waren ingesneden en ik verbaasde mij over het verschil. We hadden ook een brood niet ingesneden om te kunnen zien wat er dan gebeurt. Vrij weinig dus, een compact brood als resultaat dat lang niet zo lekker is als de broden die wel goed ingesneden waren.

gebroeders niemeijer 4

Omdat de broden niet volgens de wijze waren gebakken zoals ze normaal gemaakt worden, waren ze niet geschikt voor de verkoop. Maar ze zijn natuurlijk wel hartstikke lekker en eetbaar, dus weggooien is geen optie. Rutger en ik kregen wat broden mee naar huis en de rest zou opgehaald worden door iemand die zorgt dat ze bij een asielzoekerscentrum komen. Niets gaat onnodig de prullenbak in dus.

En hiermee kwam onze ontzettend leuke en leerzame middag bij Gebroeders Niemeijer alweer tot een einde. ’s Avonds at ik een lekker broodje als avondeten en de rest vroor ik in. Ik heb nog steeds brood over dus ik kan de komende tijd heerlijk lunchen met dit fantastische brood.

Mocht je nou een keer in Amsterdam zijn, dan kan ik je aanraden om te lunchen bij Gebroeders Niemeijer. Je kunt dan misschien niet écht de keuken in, maar door de open keuken kun je wel alles zien wat ook ontzettend leuk is! Neem een kijkje op hun website om te zien welke broden en gebakjes je er allemaal kunt kiezen. Op hun blog vind je een paar lekkere recepten en toffe video’s van het brood bakken.

Rutger heeft ook een leuk verslag geschreven, dat lees je hier!