cranberry-amandel-scones-1a

Ik heb vast op mijn lijstje met kerstrecepten voor volgend jaar gezet dat ik niet zoveel cranberry’s mag gebruiken. Geheel onbewust gebruik ik die dit jaar namelijk best wel veel, hopelijk vinden jullie ze net zo lekker als ik! Ik gebruikte ze ook om deze lekkere cranberry-amandel scones mee te maken, die passen perfect bij het kerstontbijt. Of bij de brunch natuurlijk. Fijne aan deze scones is dat je ze prima van tevoren kunt maken, je kunt ze bijvoorbeeld ook invriezen. En om je tafelgenoten dan het idee te geven dat je lang in de keuken hebt staan zwoegen, warm je ze vlak voor je aan tafel gaat gewoon nog even op in de oven.

BAKTIP: Om de scones met ei te bestrijken gebruik ik zelf het liefst een siliconen bakkwast, omdat deze makkelijk schoon te maken zijn en vaatwasserbestendig zijn.

cranberry-amandel-scones-2a

CRANBERRY-AMANDEL SCONES

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Cranberry-amandel scones

Ben je nog op zoek naar een lekker hapje voor bij het kerstontbijt, als brunch of bij de high tea? Dan zijn deze cranberry-amandel scones een grote aanrader.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 30 gram fijne kristalsuiker
  • snufje zout
  • 110 ml melk
  • 1 tl amandel extract
  • 60 gram gedroogde cranberry’s
  • 1 ei (geklutst, voor bestrijken)
  • handje gehakte amandelen (of amandelschaafsel)

Instructies

  • Doe het zelfrijzend bakmeel en de boter in een kom, wrijf dit met je vingers tot een kruimelig geheel. Voeg suiker, zout en de cranberry’s toe en roer dit er gelijkmatig doorheen.
  • Giet de melk en het amandel extract erbij en roer met een vork even tot een kruimelig deeg. Met de hand kneed je het tot een bal. Maak een ronde plak van het deeg van ongeveer 3 centimeter dik. Snij met een scherp mes in 8 stukken.
  • Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer de scones in met het ei en strooi er wat amandelen over.
  • Bak de scones in 12-15 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.

cranberry-amandel-scones-3a

meringue ijstaart 1a

Schuimpjes maak ik graag, hele platen tegelijk als het even kan. Je zou denken dat ik daarom nooit kant-en-klare meringues koop, maar toch kan ik het niet laten om rond de feestdagen een zak met meringue kransjes te kopen.

Één van de redenen is dat je er een hele lekkere meringue ijstaart van kunt maken. De gekochte kransjes zijn altijd bros, daarin is geen zachte binnenkant te bekennen. Precies goed voor de ijstaart, want zo heb je lekkere knapperige stukjes in het midden. Ik gebruikte witte en roze kransjes, maar je kunt natuurlijk ook een andere kleur en/of smaak kopen. Misschien wel mokka schuimpjes, die doen het ook heel goed in deze ijstaart.

BAKTIP: Voor dit recept heb je geen speciale ijsvorm nodig. Deze heerlijke ijstaart maak je eenvoudig in een cakevorm van 25 cm.

meringue ijstaart 2aa

Meer ijstaart recepten

Op zoek naar andere lekkere ijstaarten als feestelijke afsluiting van een heerlijk diner? Neem dan ook eens een kijkje bij de onderstaande recepten:

Of kijk eens bij dit artikel waarin ik nog veel meer verschillende ijstaarten verzameld heb!

meringue ijstaart 3a

 

Recept afdrukken

5 van 4 stemmen

Meringue ijstaart

Deze meringue is een lust voor het oog én hij smaakt ook heerlijk. De stukjes meringue geven de taart een lekkere bite. Probeer zeker eens uit!
Porties: personen (voor een 25cm cakevorm)

Ingrediënten

  • 250 ml slagroom
  • 2 el fijne kristalsuiker
  • 250 gram mascarpone
  • 16 meringue kransjes
  • 24 lange vingers

Instructies

  • Bekleed een cakevorm met keukenfolie en begin met een laag lange vingers. Om het goed te laten passen wisselde ik de boven- en onderkant van de koekjes af voor de eerste laag.
  • Klop de slagroom stijf met de suiker. In een kommetje roer je de mascarpone wat losser. Voeg de mascarpone toe aan de stijve slagroom en mix op een lage stand tot één geheel.
  • Verkruimel de meringues tot kleine stukjes. De helft voeg je toe aan de mascarpone room. Schep iets minder dan de helft van deze room in de cakevorm. Met een spatel strijk je het oppervlak glad. Maak nu weer een laag van lange vingers. Omdat het blik hier iets breder is, kun je ze allemaal hetzelfde neerleggen.
  • Schep de rest van de mascarpone room in het blik en strijk glad. Strooi de overige meringue kruimels gelijkmatig over de laag room. Druk aan met een spatel.
  • Vouw resterende stukjes folie naar binnen en dek het blik af met een extra stuk folie. Zet de meringue ijstaart minimaal 6 uur in de vriezer.
  • Haal de meringue ijstaart 5-10 minuutjes voor serveren uit de vriezer. Verwijder hem uit de vorm en snij in plakjes met een goed scherp mes.

mini-kerstboom-pizzas-1a

Kleine pizza hapjes doen het op elke borrel goed, want wie lust er nu geen pizza? Met de kerstborrels die er bij jullie ook geheid aan gaan komen bedacht ik een speciale versie voor deze gelegenheid. Zo zijn pizza’s ineens ook heel geschikt voor Kerst. Het werden mini kerstboom pizza’s. Ik besloot lekker makkelijk voor een kant-en-klare rol pizzadeeg te kiezen waar ik met een uitsteker zoveel mogelijk mini pizza’s uithaalde. Nu alleen nog met het beleg een beetje decoreren en je eetbare kerstbomen zijn klaar!

BAKTIP: Met een kerstboom uitsteker maak je de kerstboom mini pizza’s eenvoudig in de juiste vorm. Heb je die niet in huis? Je kan ook zelf kerstbomen uit het bladerdeeg snijden. 

 

mini-kerstboom-pizzas-2a

Recept afdrukken

4.43 van 7 stemmen

Kerstboom pizza’s

Deze leuke kerstboom pizza’s heb je razendsnel gemaakt en ze zien er hartstikke leuk uit. Deze hapjes zullen het vast en zeker goed doen op een feestje.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 1 rol pizzadeeg (of maak het deeg volgens recept)
  • tomatensaus (ongeveer 1 tl per pizza)
  • geraspte kaas
  • groene paprika (in dunne reepjes)
  • dun salami worstje

Instructies

  • Rol het pizzadeeg uit op een vel bakpapier. Neem een kerstboom uitsteker en haal er zoveel mogelijk kerstbomen uit. Heb je geen uitsteker? Je kunt dan natuurlijk ook met een mes driehoeken uit het deeg snijden.
  • Leg de pizza’s op een met bakpapier beklede bakplaat, zorg dat er een paar centimeter tussen de bomen zit. Schep er wat tomatensaus op en smeer dit gelijkmatig uit. Strooi er wat geraspte kaas over om de basis voor de boompjes compleet te maken.
  • De bomen versier je met reepjes paprika en/of dunne plakjes salami. Omdat mijn boompjes vrij klein waren gebruikte ik niet beide tegelijk op één pizza, maar dit kun je uiteraard wel doen. Je kunt zelfs hele andere ingrediënten gebruiken om je bomen te versieren.
  • Bak de pizza kerstbomen in 10-12 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
cadeau koekjes 1a

Ben jij zo’n grote zoetekauw dat je je verlanglijstje voor Kerst hier het liefst op afstemt? Of ben je juist op zoek naar kerstcadeaus voor de zoetekauw? Hoe dan ook, hier ben je aan het juiste adres! Ik zette namelijk 10 leuke cadeautjes op een rij waar je iedere liefhebber van zoet blij mee maakt. Van een heel leuk -al zeg ik het zelf- bakboek, ovenwanten met gerei tot een zoete cadeaubon. Inspiratie genoeg met dit overzicht!

Het Laura's Bakery basisbakboek

Het Basisbakboek

Mijn eigen boek mag natuurlijk niet ontbreken in dit overzicht 😉 . In Het Basisbakboek draait het om de basis van het bakken. Ik geef je de nodige basiskennis en ongeschreven bakregels waarna je gelijk aan de bak kunt. Met basisrecepten voor vullingen & toppings, koekjes, cakes, brownies, biscuit, zandtaartdeeg en schuimpjes kun jij straks alles bakken. Het boek bevat ook allerlei variaties op de basisrecepten (waar je de vullingen en toppings voor gebruikt) en als je deze basis onder de knie hebt, kun je jouw eigen recepten ontwikkelen! In totaal vind je 70 recepten in dit boek, maar als je eenmaal de slag te pakken hebt kun je door te variëren oneindig veel recepten maken.

Ovenwant met bakgerei

Dit is geen cadeautje dat je kant-en-klaar koopt, maar wel eentje waarmee je indruk maakt. Koop een leuke (kerst)ovenwant en wat keukengerei als spatels, een bakkwast, etc.. Steek deze in de ovenwant, doe er een mooie strik omheen en je cadeau is klaar. Hoe tof is dat? Ik zou zelf erg blij worden van zo’n leuk cadeautje als dit.

Bakvorm met kerstrecept

Nog een leuk DIY cadeautje. Als basis koop je een bakvorm, maar daar blijft het niet bij. Zoek een leuk kerstrecept uit dat je kunt maken met de vorm. Koop de ingrediënten voor het recept (alleen de dingen die je buiten de koelkast kunt bewaren) en print het recept uit. Schik alles leuk in de vorm en pak in met folie.

cadeau-zoetekauw-5a

Serveerplank of deegroller laten graveren

Toen ik mijn boek afgelopen september lanceerde, kreeg ik zo’n leuk cadeau van mijn familie. Ze hadden mijn logo laten graveren op een houten serveerplank bij Uncover Lab! Je kunt bij hun van alles laten graveren, ik heb zelfs gezien dat je ook deegrollers kunt laten personaliseren. Kies één van de producten uit hun shop of lever je eigen product aan voor een gepersonaliseerd cadeau.

cadeau-zoetekauw-6a

(Cup)cake toppers

Ik kreeg laatst een paar hele leuke Kerst (cup)caketoppers opgestuurd en vind ze zo ontzettend leuk! De grote “Merry Christmas” topper maakt iedere kersttaart helemaal af en de kleine toppers kun je in zo’n beetje elk hapje prikken. Misschien wil je dit cadeautje wel al iets eerder geven ter voorbereiding op die lekkere (en mooie!) kersttaart. Op je kiest gewoon één van de andere toppers uit.

nordic ware 4a

Nordic Ware bakvorm

Ik ben groot fan van de tulband bakvormen van Nordic Ware, het liefst heb ik elk soort vorm in mijn bezit. Dit zijn iets duurdere bakvormen dan de gemiddelde tulbandvorm, maar daar krijg je ook wel wat voor terug. Ten eerste natuurlijk al die fantastische figuren/vormen, maar ook een hele goede kwaliteit. Ik spray mijn twee vormen van dit merk altijd alleen maar een klein beetje in en de cakes laten met het grootste gemak los. Zelfs met al die details die je op de foto ziet.

high-tea-tips-en-recepten-3

Bon voor een high tea of chocolade fondue

De meeste zoetekauwen staan waarschijnlijk graag zelf in de keuken om te bakken, daar ga ik maar gewoon even van uit. Maar wij vinden het ook heel erg leuk om buiten de deur zoetigheden te eten. Dat brengt mij gelijk op deze cadeautip: een tegoedbon voor een high tea of chocolade fondue. Of je nou een kant en klare bon koopt of er zelf eentje in elkaar knutselt voor een toffe locatie naar keuze, menig zoetekauw maak je hier heel blij mee.

Of sloof je als zoetekauw en bakliefhebber uit om zelf een high tea te organiseren die je cadeau doet. Mocht je daar nog wat tips voor kunnen gebruiken, lees dit artikel dan even.

angel food cake met aardbeien 2a

Mooie taartstandaard

Je kunt je taart nog zo mooi en lekker maken, maar uiteindelijk maakt de presentatie het écht af. Met een mooie taartstandaard bijvoorbeeld. Ik heb zelf in de loop der jaren een flinke plank vol verzameld en gebruik ze nog altijd graag. Vooral de wat neutralere kleuren gebruik ik veel, die passen immers overal bij. De standaard op de foto is van Sweet Table Shop (en het recept voor de cake vind je trouwens hier).

Welke zoete cadeautjes staan er op jouw verlanglijstje dit jaar?

suikerthermometer-1a

Voor deze nieuwe rubriek met favo keukenhulpjes heb ik laatst mijn hele keuken doorgespit. Waar kan ik nou echt niet zonder? Vrij weinig kwam ik achter, met alles dat ik in mijn keukenkastjes heb verstopt ben ik blij. Ik besloot daarom nu een product te laten zien wat ik niet per se heel veel gebruik, maar wat voor mij wel onmisbaar is bij bepaalde recepten. Waar ik het over heb? De suikerthermometer! Ik krijg ook altijd veel vragen over dit hulpje in de keuken, dus ik besloot het wat verder uit te lichten en jullie te laten zien welke suikerthermometer ik zelf heb.

Mijn suikerthermometer

Mijn exemplaar is van het merk CDN en heb ik inmiddels alweer een paar jaar in mijn bezit. Volgens mij heb ik er destijds zo’n 20 euro voor betaald. Toen ik er eentje ging kopen kwam ik dit merk veel tegen, net als dat er heel veel suikerthermometers bleken te zijn. Ik heb voor dit exemplaar gekozen omdat hij speciaal voor de zoete keuken is ontwikkeld. Zo heeft hij voorgeprogrammeerde standen voor alle verschillende stadia van suiker (dat zijn deze). Erg handig, zeker omdat hij je al een seintje geeft wanneer hij nog maar 2 graden hoeft tot de gewenste temperatuur. Je kunt trouwens ook zelf een temperatuur instellen, net als dat je zelf kunt selecteren of je in graden Celsius of Fahrenheit wilt meten.

suikerthermometer kopen

Verder vind ik dit een prettig model. Het is eigenlijk gewoon een lang staafje die je met de klem aan de rand van je pannetje kunt bevestigen. Je kunt zelf een beetje schuiven om hem juist te bevestigen en dat maakt hem voor vrijwel elke pan geschikt om suiker te smelten.

suikerthermometer-2a

Waar gebruik je ze voor?

De naam zegt het al, je gebruikt deze thermometer om de temperatuur van gesmolten suiker te meten. Bij het maken van karamel bijvoorbeeld. Waar ik hem zelf voornamelijk voor gebruik, is het maken van suikersiroop voor mijn Italiaanse schuim (recept).

Ook gebruik ik hem ieder jaar weer als ik oliebollen bak om de temperatuur van de olie in de gaten te houden. Dat geldt natuurlijk ook voor als je andere dingen wilt frituren in een braadpan.

Belangrijk om te weten is het volgende: de punt van de thermometer mag nooit op de bodem van de pan rusten. Want dan meet je de temperatuur van de pan, niet meer van alleen het mengsel. Ook een reden waarom ik dit model zo prettig vind werken.

Heb jij al een suikerthermometer in je bezit? Gebruik je hem veel?

cranberry-eierkoeken-1a

Nee echt niet, deze advent bestaat niet alleen maar uit koekjes in alle soorten en smaken. Al zou je het bijna denken na de cranberry sinaasappel koekjes en de hartige variant met kaas. Puur toeval dat ik er nu drie achter elkaar heb voor je. Maar eerlijk is eerlijk, ze zijn allen wel compleet verschillend.

Vandaag heb ik namelijk eierkoeken voor jullie. Een kerstvariant, namelijk cranberry eierkoeken. Je brengt het beslag op smaak met sinaasappelrasp en klopt het dan lekker luchtig. Hoopjes op de bakplaat scheppen en vervolgens verdeel je er gedroogde cranberry’s over. In de oven ermee en dan zijn ze klaar. Een lekker tussendoortje in de dagen voor Kerst.

BAKTIP: Voor het raspen van de sinaasappel gebruik ik de rasp van Microplane. Deze heeft een goede grip en raspt erg fijn.

cranberry-eierkoeken-2a
cranberry-eierkoeken-3a

 

CRANBERRY EIERKOEKEN maken

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Cranberry eierkoeken

Gewone eierkoeken zijn al lekker, maar deze cranberry eierkoeken zijn nog veel lekkerder. Een heerlijke variatie voor de kerst.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 2 eieren (M)
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • rasp van een halve sinaasappel
  • 100 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 2 handjes gedroogde cranberry’s

Instructies

  • In een kom klop je de eieren en suiker goed luchtig. Laat de mixer op de hoogste stand minstens 5 minuten zijn werk doen. Je zult zien dat het steeds luchtiger, maar ook steviger wordt.
  • voeg dan sinaasappelrasp, bloem, bakpoeder en zout toe. Spatel of mix dit er op de allerlaagste stand doorheen. Stop zodra het goed vermengd is zodat het mengsel zo luchtig mogelijk blijft.
  • Schep op een met bakpapier beklede bakplaat hoopjes van het beslag. Een flink volle eetlepel per eierkoek is voldoende. Verdeel de cranberry’s rijkelijk over de eierkoeken.
  • Bak de eierkoeken in 10-12 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) of tot de randjes goudbruin kleuren.
sterren-kaaskoekjes-1a

We begonnen de advent gisteren met heerlijke zoete koekjes met cranberry en sinaasappel, maar nu gaan we over op een hartig koekje. Het is immers vrijdag -tijd voor borrelhapjes- en er staan ook vast de nodige kerstborrels op de planning deze maand. Hartige kaaskoekjes dus, in de vorm van een ster. Zo passen ze perfect bij Kerst.

Ze zijn heel eenvoudig te maken en met dit recept heb je gelijk een schaal vol. Dus als jou gevraagd wordt om ook iets lekkers mee te nemen voor de borrel, dan maak je gewoon deze sterren kaaskoekjes. Ben je zo klaar en iedereen zal ook nog eens onder de indruk zijn als je zegt dat je ze zelfgemaakt hebt.

BAKTIP: Voor deze kaaskoekjes gebruikte ik een ster uitsteker vergelijkbaar met de twee kleinste formaten uit deze set.

sterren-kaaskoekjes-2a
sterren-kaaskoekjes-3a

 

Kaaskoekjes in stervorm

Recept afdrukken

5 van 4 stemmen

Sterren kaaskoekjes

Hartige koekjes kunnen ook ongelooflijk lekker zijn, dat bewijzen deze sterren kaaskoekjes. Super leuk voor bij de kerstborrel.
Porties: schaal vol

Ingrediënten

  • 200 gram cheddar (geraspt, of plakjes fijnsnijden)
  • 120 gram ongezouten roomboter
  • 5 el melk
  • flinke snuf zout
  • 200 gram bloem
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 3 el fijngesneden verse basilicum (gedroogd kan ook, gebruik dan 1 el)

Instructies

  • Kun je net als ik geen geraspte cheddar vinden, gebruik dan gewoon de plakjes die je fijn snijdt. Doe dit in een kom met de boter en melk en mix door elkaar. Dit mengsel ziet er wat vreemd en wellicht onsmakelijk uit, maar geloof mij als ik zeg dat het echt goed komt.
  • Voeg bloem, zout, Parmezaanse kaas en de basilicum toe en mix dit er doorheen. Het wordt nu echt een mooi deeg.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad, zorg dat het deeg ongeveer een halve centimeter dik is. Gebruik een uitsteker om figuren uit het deeg te steken. Ik gebruikte een ster, maar je kunt natuurlijk ook een ander vormpje gebruiken. Je kunt er zelfs gewoon met een mes vierkantjes van snijden.
  • Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 12-14 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Je kunt deze hartige koekjes gelijk op tafel zetten als ze nog warm zijn, maar je kunt ze ook prima van tevoren maken natuurlijk.

Cranberry sinaasappel koekjes

Het is 1 december en je weet wat dat betekent! Althans, als je mijn blog al langer dan een jaar volgt dan. Mocht dat nou niet zo zijn, dan leg ik het gewoon even kort uit! Al een paar jaar tel ik met mijn blog af tot Kerst met een heuse advent. Dat houdt in dat ik op 1 december begin met het eerste kerstrecept en dat gaat door tot 24 december. In totaal komen er 24 leuke en lekkere kerstrecepten en andere kerstgerelateerde artikelen online in deze periode. Hartig en zoet, moeilijk en makkelijk. Voor iedereen zit er wat tussen. Laten we beginnen met de eerste: cranberry sinaasappel koekjes!

Cranberry’s en Kerst horen voor mij bij elkaar. Ik moet zelfs uitkijken dat ik ze niet in bijna elk kerstrecept gebruik. De besjes combineren goed met verschillende ingrediënten en passen qua smaak en structuur bij heel veel soorten recepten. Van hartig tot zoet! Dat maakt het zo’n ideale smaakmaker voor de feestdagen. Cranberry’s combineerde ik in koekjes al eerder met witte chocola, ook een gouden combinatie. Dit keer raspte ik een sinaasappel voor het deeg, want ook dat past perfect bij de friszure smaak van cranberry’s.

BAKTIP: Voor dit recept gebruik je de rasp van een sinaasappel. Voor het raspen gebruik ik de rasp van Microplane. Deze heeft een goede grip en raspt erg fijn.

Cranberry sinaasappel koekjesdeeg

Cranberry sinaasappel koekjes recept

Recept afdrukken

5 van 3 stemmen

Cranberry sinaasappel koekjes

Cranberry’s horen voor mij gewoon bij Kerst. Deze Cranberry sinaasappel koekjes zijn dan ook een perfect koekje voor tijdens de feestdagen.
Porties: koekjes

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 280 gram bloem
  • rasp van 1 sinaasappel
  • snufje zout
  • 70 gram gedroogde cranberry’s

Instructies

  • Klop boter, suiker en vanillesuiker tot een romig geheel. Voeg het eidooier toe en mix kort door totdat deze helemaal is opgenomen.
  • Voeg het bloem en snufje zout toe en rasp je sinaasappel, doe dit ook in de kom. Mix tot een mooi koekdeeg en voeg de cranberry’s toe. Kneed het deeg door zodat de cranberry’s gelijkmatig door het deeg zijn verdeeld. Maak een rol van het deeg en verpak deze in keukenfolie, ik maakte 2 kleinere rollen van ongeveer 5 cm in doorsnede. Laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast.
  • Na het rusten snijd je de rol deeg in plakjes, leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de koekjes in 12-14 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de koekjes na het bakken nog een beetje afkoelen op de bakplaat voordat je ze naar een rooster verplaatst om volledig af te koelen.

Koekjes bakken met cranberry en sinaasappel

bts-november-2-9

Elk seizoen en elke periode van het jaar vind ik zijn charmes hebben, maar de voorpret voor Kerst vind ik toch wel het allerleukste! Hier kijk ik serieus het hele jaar door naar uit, zomers neurie ik al kerstliedjes tot grote ergernis van een aantal mensen haha. Hoewel ik het de leukste periode van het jaar vind, is het ook gelijk de drukste periode (alhoewel, toen ik mijn boek maakte dit voorjaar was het ook MEGA druk). En hoe het kan weet ik niet, maar zodra het eind van mijn to-do list niet meer in zicht is, ben ik ook niet meer productief. Gevalletje van te druk en niet meer weten waar ik moet beginnen. Mijn vrije avonden en weekenden zijn momenteel dus schaars, want ik zet alles op alles om de to-do lijst in te korten. Helemaal niet erg, want dat hoort er nu eenmaal bij in deze periode. En wellicht ligt het ook een beetje aan mijn vreselijk irritante uitstel gedrag (ook al doe ik nog zo mijn best). In ieder geval, een drukke periode dus waarin ik weer van alles deed en bakte. Kijk maar mee naar mijn afgelopen 2,5 week!

Ik eindigde vorige keer bij de signeersessie bij een boekhandel hier in Haarlem op vrijdag. De volgende dag ging ik naar Utrecht, een dagje naar de beurs. Op De Tasty had ik namelijk een druk programma. Ik reikte een cheque van €13.144,- euro uit aan Pink Ribbon (van de actie Bakken voor Pink Ribbon), signeerde mijn boeken op het boekenplein en gaf ook nog een workshop in De Bakbeleving. Zó leuk allemaal!

bts-november-2-8

Zondagmiddag sleepte ik mezelf van de bank af om in de keuken aan de slag te gaan. Ik maakte onder andere krokante kipstukjes (staan al online) en pavlova’s voor een leuke campagne. Daar zie je in december meer van.

bts-november-2-7

Maandag kwam mijn moeder een ochtendje helpen. Ik had laten vallen dat ik zwaar achterliep met het plaatsen van mijn artikelfoto’s op Welke en Pinterest, daar kwam ze dus een ochtendje mee helpen. Zo fijn! Ook maakte ik de pavlova’s af waar ik zondag mee begonnen was en beantwoordde ik alle mailtjes die er nog stonden.

bts-november-2-6

Dinsdag was echt een supertoffe dag! Ik ging namelijk met een klein groepje pers naar Antwerpen (en omgeving) toe op uitnodiging van Tony’s Chocolonely. Ik keek in de haven van Antwerpen hoe de cacaobonen binnenkwamen, hoe de chocolade bij Callebaut werd gemaakt en vervolgens in weer een andere fabriek naar het productieproces van de repen zelf. Heel erg gaaf en een hele toffe ervaring. Mijn verslag van deze dag kun je trouwens hier lezen.

Ik was de dag erna niet echt vooruit te branden en hing voornamelijk op de bank met mijn laptop om artikelen uit te werken. Donderdag had ik een afspraak bij de kapper gemaakt. Dat vind ik heerlijk als ik het zo druk heb. Echt even een momentje voor mezelf.

bts-november-2-4

Ook had ik veel foodpost op woensdag en donderdag. Vooral veel chocola! Op bovenstaande foto zie je mijn buit chocola van slechts 3 dagen: uit de goodiebag van Tony’s Chocolonely, chocoladeletters van HEMA en Verkade en ook nog reepjes van Sukrin. Ik kan wel weer even vooruit zo.

bts-november-2-5

Na een paar dagen achter de computer, dook ik in het weekend weer de keuken in. Ik ging aan de slag met een keukenmachine van Bosch die ik mocht testen. Ik maakte er een lekker kerstdessert mee wat in december online komt.

bts-november-2-3

Zondag stormde het flink, maar ging ik toch nog even naar buiten. Met mijn ouders ging ik naar de kerstshow van tuincentrum Global Garden. Dat is altijd zo mooi daar. Ik kocht niet heel veel kerstgerelateerde dingen, maar wel twee hele toffe vazen/flessen die nu in mijn hal staan de pronken op de kast.

bts-november-2-2

Dinsdag stond ik weer eens een lekker dagje in de keuken. Ik maakte de laatste sinterklaasrecepten en zette deze ook gelijk op de foto. Wat is het toch fijn om met speculaaskruiden te bakken. Net als cranberry’s trouwens, daar maakte ik een lekker recept voor kerst mee.

De jaarlijkse advent op het blog begint morgen en ik ben nog lang niet klaar, al liggen alle ideeën inmiddels wel vast. Voor wie niet weet waar ik het over heb: al een paar jaar houd ik op mijn blog een advent. Van 1 t/m 24 december vind je elke dag een recept of ander kerstartikel op Laura’s Bakery. Morgen gaan we dus al van start!

bts-november-2-1

Woensdag ging ik naar Den Haag voor een afspraak met mijn mediabureau. We bespraken hoe het afgelopen jaar (tot nu toe) is gegaan en plannen voor het volgende jaar. Voor de afspraak had ik licht geluncht, en daarna merkte ik dat ik toch wel flinke trek had. Op het station haalde ik daarom een broodje en een beker thee voor in de trein.

bts-november-2-11

De rest van die week en het weekend kon je mij voornamelijk achter de computer vinden. Overdag achter mijn bureau, ’s avonds lekker op de bank met mijn laptop op schoot. Om niet alleen maar te werken verplichte ik mijzelf tot lekker bankhangen en wat tv series kijken. Lotje vind dat ook leuk, en komt dan gezellig naast mij liggen op de bank. Dan wil ze ook de hele avond geaaid worden en zodra ik daarmee stop kijkt ze me verontwaardigd aan.

bts-november-2-10

Waar ik normaal op maandag altijd de hele dag super geconcentreerd bezig kan zijn, lukt dat dit keer niet. Ik ging ’s middags daarom maar even een stukje lopen naar Action. Uiteraard kwam ik weer met een tas vol naar buiten. En helemaal leuk, eind van de middag werd bij mij deze toffe kist bezorgd. Ik was al heel erg lang op zoek naar een toffe kist voor bij het voeteneind van mijn bed. Ik kon alleen niet vinden wat ik in gedachten had, want hij moest wel groot genoeg zijn om mijn kerstboom in op te bergen. Daarom heb ik hem uiteindelijk op maat laten maken en ik ben er zó ontzettend blij mee.

Dinsdag zat ik voornamelijk achter de computer om alle kerstrecepten uit te werken die ik al heb gemaakt. Verder stond ik ook nog even in de keuken om wat andere kerstrecepten voor te bereiden.

En dat was november alweer, nu op naar mijn favoriete maand van het jaar: december! Begin deze maand ga ik de kerstboom opzetten, ik moet mijn surprise voor Sinterklaas nog maken en er staan een aantal leuke events op het programma. En ik ga weer lekker verder bakken voor Kerst natuurlijk. Over dat alles vertel ik je half december meer, of volg mij op Instagram om niets te missen.

kruidnoten-fudge-1a

Een tijdje geleden kocht ik in de supermarkt de grootste zak kruidnoten die er was en ging naar huis met een hele kilo kruidnoten. Handig, want zo kon ik er wat fijne sinterklaasrecepten mee maken. Echt waar, met die instelling kocht ik die hele berg kruidnootjes. In werkelijk waren er 3 weken later pas een paar handjes in een recept verdwenen. De rest liet ik mij goed smaken met een kopje thee, daar kwamen geen zelfgemaakte baksels aan te pas. Maar het werd dus wel tijd om die kruidnoten te gaan verwerken, voordat ik in een maand tijd bijna een kilo van deze kruidige koekjes had weggewerkt. Oplossing? Kruidnoten fudge! Een fudge met lekker veel kruidnoten erdoor, heerlijk. Voor wat extra pit roerde ik door het chocolademengsel ook nog wat speculaaskruiden, een erg lekkere toevoeging al zeg ik het zelf.

BAKTIP: Tegenwoordig gebruik ik voor het maken van fudge een vierkante bakvorm van 20×20 cm. Ik heb zelf dit exemplaar in huis. Maar een ovenschaal van ongeveer 16×24 cm kan je natuurlijk ook gebruiken.

Het Feestdagen Bakboek

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding
kruidnoten-fudge-3a

Meer lekkere baksels voor Sinterklaas

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor lekkere baksels tijdens Sinterklaas? Probeer dan eens een van de onderstaande recepten:

Of bekijk de volledige collectie Sinterklaas recepten op mijn blog!

kruidnoten-fudge-2a

 

Recept afdrukken

4.73 van 11 stemmen

Kruidnoten fudge

Deze kruidnoten fudge is zo gemaakt en erg lekker. Het is een heerlijke Sinterklaas-lekkernij. Probeer het zeker eens uit!
Porties: stukjes fudge

Ingrediënten

  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
  • 340 gram pure chocolade*
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 150 gram kruidnoten

Instructies

  • Deze fudge is razendsnel gemaakt, je hebt alleen wat geduld nodig bij het opstijven. Bekleed daarom eerst een bakvorm/ovenschaal van ongeveer 16×24 cm met bakpapier.
  • In een steelpannetje doe je de chocolade en gecondenseerde melk. Op een laag vuur laat je de chocola smelten tot je een egale massa hebt. Als het bijna egaal is, voeg je de speculaaskruiden toe. Roer tot deze opgenomen zijn.
  • Wanneer alle stukjes chocola gesmolten zijn, voeg je de kruidnoten toe. Houd een paar kruidnoten achter ter decoratie. Roer ze goed (en vlot) door het mengsel heen en stort dit dan in de bakvorm.
  • Gebruik een spatel om het gelijkmatig in de vorm te verdelen, strooi dan de kruidnootjes erover. Druk deze een klein beetje aan.
  • Zet de schaal opzij zodat het kan opstijven, dit heeft wel een paar uur nodig. Zelf zet ik hem eerst een uurtje op het aanrecht en verplaats hem dan naar de koelkast. Na ongeveer 3 uur is hij dan stevig genoeg om blokjes van te snijden.
chocolade-cookie-cups-met-salted-caramel-1a

Chocolade, karamel en zeezout. Één van de betere smaakcombinaties als je het mij vraagt. Met deze smaken in mijn hoofd creëerde ik deze chocolade cookie cups met salted caramel en het resultaat is heerlijk! Door het koekdeeg in een vorm voor mini muffins te bakken, krijg je leuke koekbakjes die je kunt vullen. Zo worden het net kleine taartjes! Ik gebruikte een recept voor chocolade shortbread, zodat de koekbakjes ook lekker bros zijn. Voor de vulling maakte ik gebruik van de Dr. Oetker Cake & Taart Vulling in de smaak Salted Caramel.

Deze karamel zit in een handig spuitzakje en kun je daarom goed gebruiken om je baksels mee te vullen. Ik vulde mijn cookie cups ermee, maar je kunt het spuitmondje (dat er al op zit) ook heel goed in een nog iets warme cupcake steken en deze vullen met karamel. Je hoort het al, meer dan genoeg zálige mogelijkheden!

chocolade-cookie-cups-met-salted-caramel-2a
chocolade-cookie-cups-met-salted-caramel-3a
chocolade-cookie-cups-met-salted-caramel-4a

 

Chocolade cookie cups met salted caramel maken

Recept afdrukken

4 van 1 stem

Chocolade cookie cups met salted caramel

De combinatie van chocolade, karamel en zeezout is ongelooflijk lekker. Deze smaakvolle chocolade cookie cups met salted caramel zijn net kleine gebakjes.
Bereidingstijd30 minuten
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram poedersuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 135 gram bloem
  • 15 gram cacaopoeder
  • 1 zakje Dr. Oetker Cake & Taart Vulling – Salted Caramel

Instructies

  • Mix de boter en suiker tot een romig mengsel. Giet het vanille extract erbij en mix tot deze is opgenomen.
  • Voeg dan bloem en cacaopoeder toe, kneed tot een mooi stevig deeg. Verpak het deeg in keukenfolie en leg het een uurtje in de koelkast om op te stijven.
  • Bereid je mini muffin vorm vast voor door strookjes bakpapier te knippen. Deze strookjes zorgen ervoor dat je de cookie cups na het bakken eenvoudig uit de vorm kunt verwijderen.
  • Neem een beetje deeg en vorm dit tot een balletje, druk deze tot een plat lapje deeg en bekleed het vormpje ermee. Zorg dat het strookje bakpapier eronder zit. Het overtollige deeg kun je wegsnijden met een mes, zo is de bovenkant van de koekbakjes ook gelijk mooi glad.
  • Bak de cookie cups in 14 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  • Wanneer ze uit de oven komen, zul je zien dat het kuiltje een beetje dicht is gaan zitten. Ik gebruikte een lepeltje van mijn setje spoons om deze kuiltjes weer groter te maken. Je kunt hier ook iets anders voor gebruiken, bijvoorbeeld de achterkant van een pollepel. Het is wel belangrijk dat je dit direct doet nadat de koekjes uit de oven komen.
  • Laat de koekjes even afkoelen in de vorm voordat je ze naar een rooster verplaatst. Als ze helemaal zijn afgekoeld kun je ze vullen.
  • De karamel is vrij stevig en dat is heel erg fijn voor dit recept. Mocht je hem voor iets anders dunner willen hebben, kun je het zakje met je handen even goed doorkneden. In dit geval is dat niet nodig. Verwijder het dopje van het spuitzakje en vul de koekjes met de gezouten karamel.

Dit is een samenwerking met Dr. Oetker, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

foodnieuws-15-1

Ik merk het aan de persberichten in mijn mailbox en de hoeveelheid perspakketten wanneer het najaar is begonnen. In aanloop naar de feestdagen worden vele nieuwe producten geïntroduceerd. In deze editie van Foodnieuws deel ik een aantal van die producten met jullie, maar ik laat ook wat merken en producten zien waar ik zelf kennis mee heb gemaakt en waar ik enthousiast over ben. Wie weet zit er nog wel iets leuks over lekkers voor in de schoen of onder de kerstboom voor je tussen!

Nieuwe Tony smaken + Tony’s store

Bij Tony’s Chocolonely hebben ze niet stilgezeten de laatste tijd. In rap tempo komt de ene na de andere nieuwe smaak uit. De twee nieuwste smaken zijn twee witte repen. De een is gewoon witte chocola zonder toevoegingen, de ander is wit, framboos, knettersuiker. Gevaarlijk lekker kan ik je zeggen. Ik mocht trouwens kijken hoe de repen van Tony’s Chocolonely worden gemaakt en schreef er dit verslag over.

Ook leuk: de Tony’s Store. Jawel, in Amsterdam op het Westergasterrein is naast het Tony’s kantoor nu een heuse winkel geopend. Hier kun je terecht voor het hele assortiment chocoladerepen, maar ook voor andere leuke goodies van deze chocolademakers.

Koop je repen in de webshop!
Bezoek de Tony’s Store: Polonceaukade 12, 1014 DA Amsterdam

foodnieuws-15-2

Francesca’s Eetkalender

Vraag jij je bijna dagelijks af wat je ’s avonds op tafel moet zetten en vind je het lastig om hier ook nog eens variatie in aan te brengen? Dan is Francesca’s eetkalender echt iets voor jou. In deze mooie weekkalender vind je ruim 200 recepten verdeel in 52 weekmenu’s. Van maandag tot donderdag staan de recepten al voor je klaar, inclusief boodschappenlijst. Vrijdag is kliekjesdag, dan krijg je recept suggesties voor dingen die je waarschijnlijk over hebt van de rest van de week. In het weekend moet je nog wel even zelf bedenken wat je gaat eten, al staan er natuurlijk meer dan genoeg recepten in de kalender waar je uit kunt kiezen. En verder is er natuurlijk ook nog ruimte om al je afspraken op te schrijven.

De eetkalender kost €19,99 en is hier te koop.

foodnieuws-15-6

Blond Indians

Bij Blond Indians verkopen ze hele leuke en stoere denim producten voor in de keuken. Dan heb ik het natuurlijk over schorten en ovenwanten. Ik kreeg van beide eentje opgestuurd en heb ze al veelvuldig gebruikt. Kwalitatief zijn ze erg goed en op het schort zitten leuke en stoere details. Er is overigens zowel een vrouwen- als mannenversie van het schort.

En als je dan toch nog even verder zoekt in de webshop kom je ook nog verschillende soorten olijfolie, messen en meer moois (en lekkers) tegen voor in de keuken.

foodnieuws-15-4

Lekker Miljuschka

TV-kok Miljuschka Witzenhausen heeft onlangs haar tweede boek -Lekker Miljuschka- uitgebracht. Vorig jaar konden we lezen over het eten van de Amerikaanse food trucks in haar eerste boek, in dit nieuwe exemplaar is het een stuk persoonlijker geworden. Persoonlijk in de zin dat haar favoriete recepten gebundeld zijn in één boek. De hoofdstukken zijn als volgt ingedeeld: ontbijt, lunch, groente, verse vis, vlees, cheesecake en zoet. Yes, een apart hoofdstuk voor cheesecakes! Wie Miljuschka een beetje kent weet dat dit een logische stap is geweest, ik kan niet wachten om binnenkort een van deze recepten uit te proberen.

Maar het is dus niet alleen maar zoet. Eigenlijk kun je met dit boek op elke dag van de week, en dan ook nog eens ieder moment van de dag iets lekkers op tafel zetten. Van eenvoudig en snel voor doordeweeks tot lekker uitpakken in het weekend. Met de recepten voor de avondmaaltijd kun je mixen en matchen. Neem de bijvoorbeeld wilde spinazie uit het groente hoofdstuk en kies hier een lekker vleesgerecht bij uit het desbetreffende hoofdstuk om er een hele maaltijd van te maken. Het fijnst aan dit boek? Je kunt alle ingrediënten goed vinden en je maaltijden staan in een handomdraai op tafel.

Lekker Miljuschka kost €20,- en is hier te koop.

foodnieuws-15-3

Bakken met Kennis

Doordat ik nu al heel wat jaren aan het bakken ben, kan ik inmiddels wel zeggen dat ik er veel van weet, maar ik ben ook wel zo eerlijk dat ik lang nog niet alles weet. Ik had wel eens gezocht naar een toegankelijk boek met kennis over bakken, maar dat bleek niet te vinden te zijn. Mede daarom startte ik mijn tweede blog Handige Baktips (update 2023: Handige Baktips bestaat niet meer, maar je kunt alle kennis vinden op Laura’s Bakery). Als ik al naar kennis zocht, dan moesten er vast nog veel meer mensen zijn.

Ik was blijkbaar niet de enige die zo dacht, want onlangs kreeg ik een persbericht van het boek Bakken met Kennis. Mijn interesse was direct gewekt door de ondertitel (“de wetenschap achter het bakken”) en ik vroeg een recensie exemplaar aan. Het boek begint met vier theorie hoofdstukken: allerlei wetenswaardigheden, de basisingrediënten, materialen, toevoegingen, vervangingen en meer. In de overige 6 staan recepten centraal. Stiekem vind ik dat jammer, want ik had op meer theorie gehoopt. Wel wordt bij de recepten aangegeven waarom bepaalde dingen worden gedaan, dus dat geeft toch nog wat extra theorie. En het is ook eigenlijk best prettig, zo leer je recepten nog beter te begrijpen.

De theorie in het boek geeft je een goede basis. Wel worden er regelmatig termen gebruikt waar je als beginnend bakker misschien een beetje moedeloos of zelfs onzeker van wordt. Ikzelf weet wel wat er bedoeld wordt, maar ik kende ook lang niet al deze termen. Hierdoor oogt en leest het boek moeilijker weg dan je misschien zou willen. Maar ben je nou al een gevorderde thuisbakker, dan zul je je denk ik niet zo snel laten afschrikken. Jammer vind ik dat de vervangers voor suiker, zuivel, etc. zo sterk naar voren komen in dit boek. Handig om te weten voor degenen met een allergie (al koop je daar eerder een specifiek boek voor), maar ik vind het zelf niet écht de essentie van het bakken. Van mij had dit minder aanwezig mogen zijn in een boek waar kennis van bakken centraal staat.

Zoals je misschien merkt ben ik een beetje twijfelachtig over dit boek. Ja, er staat veel goede informatie in. Dat is erg handig, al is het meeste mij wel al bekend. Maar door gebruikte termen is het denk ik wel nog een lastig boek voor de beginnende hobby bakker, veel dingen hadden laagdrempeliger gekund naar mijn mening. Maar goed, dat is misschien ook gewoon meer mijn stijl. En ik vind de redelijk grote aanwezigheid van vervangers dus jammer. Maar dat neemt niet weg dat het een nuttig boek is voor de enthousiaste (gevorderde) bakker die wat bij wil leren of gewoon de kennis gebundeld wil hebben als boek.

Bakken met kennis kost €29,99 en is hier te koop.

foodnieuws-15-5

Andere Chocolade

Nóg meer chocolade! Dit keer als abonnement. Ja echt, je kunt een abonnement nemen op chocoladerepen. Of chocoladeverzekering zoals eigenares Siebrigje het ook wel noemt.Zo heb je iedere maand weer een doosje met 4 nieuwe pure repen in de brievenbus liggen. Als je liever melkchocolade wilt kun je hier een box voor bestellen, daar is nog geen abonnement voor beschikbaar.

In de box vind je naast de repen chocola ook een flyer met toelichting op de repen zelf. Je leest wie de reept heeft gemaakt, waar de cacaobonen vandaan komen en wat hem nou zo bijzonder maakt. Een erg leuke toevoeging. En ook fijn:de repen worden gemaakt door makers die kleinschalig werken en hun bonen direct inkopen bij de cacaoboeren voor een eerlijke prijs.

Een box heb je al vanaf €16,- en het abonnement is op verschillende manieren af te sluiten (vanaf €21,- per maand)

Sluit hier jouw verzekering af.

(Houd vooral even mijn Instagram account in de gaten, want hier volgt binnenkort een winactie voor een box chocola!)

foodnieuws-15-7

Op gebak geïnspireerde Nespresso capsules

Van het nieuwste Nespresso persbericht werd ik wel heel vrolijk. Drie nieuwe smaken die allemaal een link hebben met gebak. Ha, hoe leuk is dat! Ik heb ze nog niet geproefd helaas, maar bij mijn volgende bezoekje aan de Nespresso winkel moet ik daar maar eens verandering in brengen. Het zijn trouwens Limited Editons die slechts tijdelijk verkrijgbaar zijn.

Variations Apfelstrudel – Een verleidelijke espresso die gebaseerd is op de Livanto, aangevuld met aroma’s van gebak, appels uit de oven en een vleugje kaneel.
Variation Sachertorte – De populaire sachertorte diende als inspiratie voor deze espresso. Een combinatie van de balans en ronding van de Livanto Grand Cru en tonen van de zachte chocolade en abrikoos.
Variations Linzer Torte – Deze espresso is het resultaat van het zoete samenspel van de evenwichtige, ronde tonen van de Livanto en de smaken van rode vruchten en gekruid deeg.

Deze drie Variations Limited Edition hebben een intensiteitslevel 6 (op een schaal van 1 tot 12) en een adviesprijs van € 4,20 voor tien capsules. De Grands Crus zijn verkrijgbaar voor een beperkte periode.

Dit is slechts een kleine selectie van de producten en persberichten die ik dagelijks ontvang. Wil je alles zien, volg mij dan op Instagram. Via Instastories houd ik je op de hoogte van alle foodpost!