mango-yoghurt-ijs-1

Wie kent nog de tijd dat we stokjes in Danoontjes staken om ze vervolgens in te vriezen en als ijsje op te eten? Ik weet niet of dit nog steeds gebeurd, maar daar herinnert mij deze mango yoghurt ijs wel aan. Met maar drie ingrediënten maak je dit ijs in een handomdraai en de leuke bijkomstigheid is dat je met dit zelfgemaakte ijs ook je zelf versierde ijshoorntjes kunt vullen. Ik deed dat in ieder geval wel en het voelde als een echte verwennerij in de zomer. Natuurlijk kun je dit ijs ook gewoon als een lekker toetje eten na het avondeten maken en dan gelijk opeten, dan zelf het meer op softijs lijken. Persoonlijk denk ik dat dit de beste manier is om het ijs op te eten, want dit ijs heb je in 5 minuten vers gemaakt.

BAKTIP: Dit recept is zowel met als zonder ijsmaker te maken. Met een ijsmaker kan je sneller van je zelfgemaakte ijs genieten. Deze ijsmaker is een goede en betaalbare optie.

mango-yoghurt-ijs-2

 

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Mango yoghurt ijs

Dit frisse mango yoghurt ijs past perfect bij zomers weer. Met slechts 3 ingrediënten tover je dit smaakvolle ijs op tafel.
Porties: personen

Ingrediënten

  • 250 gram mango uit de diepvries
  • 150 gram yoghurt Griekse stijl
  • 10 gram poedersuiker (of 1 el honing)

Instructies

  • Doe de bevroren mango stukjes met de yoghurt en de suiker in een blender of hakmolen en laat zo’n 3-5 minuten draaien. Serveer direct of vries opnieuw in.
  • Laat het opnieuw bevroren ijs eerst een beetje ontdooien om er met een ijsschep bolletjes van te maken.
  • Mocht je geen fan van mango zijn, dan kun je natuurlijk ook voor een andere smaak fruit kiezen. Zorg in ieder geval dat je het fruit in stukken snijdt en van tevoren in de diepvries doet

ZELF VERSIERDE IJSHOORNTJES MAKEN

Dit is een DIY die ik al heel lang wilde uit proberen. Eigenlijk al vanaf het moment dat ik versierde ijshoorntjes in verschillende ijssalons zag, wat neerkomt op een paar jaar. Vorig weekend ging ik het proces testen en kwam ik er al snel achter dat zwaartekracht mijn grootste vijand was. Gelukkig bedacht ik een oplossing en kan ik je beloven dat als je mijn werkwijze opvolgt ook jij deze kleurrijke versierde ijshoorntjes kunt maken. Een tip om dit nu in de zomervakantie te doen, want hoe leuk is dat om thuis je eigen ontzettend vrolijke Italiaanse ijssalon ijsjes te maken. Ik word er in ieder geval erg vrolijk van en ik hoop jij ook. Met maar drie ingrediënten en een kwartiertje tijd heb je ze gemaakt.

BAKTIP: Ik heb de ijshoorntjes versierd met een sprinklemix. Maar hoe leuk is het om de traditionele discodip of krokante nootjesdip te gebruiken om je ijshoorntje mee te versieren?

ZELF VERSIERDE IJSHOORNTJES MAKEN

ZELF VERSIERDE IJSHOORNTJES MAKEN

ZELF VERSIERDE IJSHOORNTJES MAKEN

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Versierde ijshoorntjes

Maak je zelf ijs, dan is het natuurlijk ook hartstikke leuk om zelf versierde ijshoorntjes te maken.
Porties: ijshoorntjes

Ingrediënten

  • 4 ijshoorntjes
  • 50 gram pure chocolade
  • sprinkles naar keuze (of kies voor geraspte kokos of fijn gehakte nootjes)

Instructies

  • Het proces is heel simpel, maar er zijn een paar belangrijke aandachtspunten. Begin door de hoorntjes in de koelkast te zetten. Hierdoor zal de chocolade snel stollen en zakken de sprinkles niet met de chocolade naar beneden.
  • Smelt de chocolade, terwijl de hoorntjes in de koelkast staan. Dit kan au bain marie, maar 2 minuten in de magnetron op 750 watt werkt ook. Roer de chocolade goed door totdat deze niet meer warm aanvoelt. Een lauwe temperatuur is prima. Als de chocolade te heet is, kan het helpen om er extra chocolade doorheen te roeren.
  • Als de chocolade op temperatuur is haal je de ijshoorntjes uit de koelkast. Smeer met een spateltje een laag chocolade over de bovenkant van het hoorntje. Door niet te dippen, krijg je een mooiere dunne laag waarvan je de lengte zelf kunt bepalen. Je hebt hierdoor ook geen extra chocolade nodig om een diepere dip te creëren.
  • Meteen na de chocolade rol je het chocolade gedeelte van het hoorntje door de sprinkles heen. Wacht hier niet te lang mee, want je chocolade zal snel stollen.
  • Je hoorntje is direct klaar voor gebruik. De chocolade zal gestold zijn, dus je hoeft het hoorntje niet meer in de koelkast te plaatsen. Afhankelijk van hoe breed en dik je de chocoladerand maakt, kun je zeker 4 ijshoorntjes versieren met 50 gram chocolade.

CHOCOLADE-KERSENCAKE

Met twee volle bakken kersen in de koelkast besloot ik dat ermee gebakken moest worden. Het is heel apart, maar ik bak dus alleen maar met kersen. Gewoon zo los eet ik ze niet zo snel. En om nou een paar dagen alleen maar kersen clafoutis te eten vond ik ook weer zo wat, daarom bakte ik er ook nog een chocolade-kersencake mee. Ontzettend simpel en verschrikkelijk lekker. Kersen en chocolade zijn altijd een goede combinatie natuurlijk, dus het was geen verrassing dat ik heb zitten smullen van deze cake met kersen. Als je helemaal wilt uitpakken zou je over de bovenkant ook nog gesmolten (witte?) chocolade kunnen verdelen, dat lijkt me ook zalig.

BAKTIP: Mocht het ontpitten je tegenhouden om verse kersen te gebruiken: met een kersenontpitter gaat dit heel makkelijk! Je kunt kersen ook ontpitten met een mesje of rietje. Zorg er altijd voor dat je dit in een wasbak doet met een schort om, want het kan spetteren.

recept CHOCOLADE-KERSENCAKE

CHOCOLADE-KERSENCAKE maken

CHOCOLADE-KERSENCAKE bakken

Recept afdrukken

5 van 4 stemmen

Chocolade-kersen cake

Chocolade en kersen zijn altijd een goede combinatie. Deze smeuïge chocolade-kersen cake zal het zeker weten goed doen op feestjes of gewoon als toetje.
Porties: personen (25 cm vorm)

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eieren (m)
  • 1 tl vanille-extract
  • snuf zout
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • 20 gram cacaopoeder
  • 200 gram kersen (gewogen inclusief pit)

Instructies

  • Klop de boter en suiker romig in een kom. Voeg de eieren een voor een toe, voeg de volgende pas toe als de eerste is opgenomen. Mix ook het vanille-extract door het mengsel.
  • In de kom voeg je dan het zout, zelfrijzend bakmeel en cacaopoeder toe. Mix tot deze droge ingrediënten zijn opgenomen.
  • Ontpit de kersen en halveer ze. Of als je geen kersenontpitter hebt zoals ik, halveer je ze eerst zodat je de pit makkelijk kunt verwijderen. Doe de halve kersen in een schaaltje en voeg er een eetlepel bloem aan toe, roer dat door de kersen heen zodat die bedekt zijn met een dun laagje bloem. Dit zorgt ervoor dat ze zo min mogelijk naar beneden zakken.
  • Voeg de kersen toe aan het beslag en spatel ze er doorheen. Stort het beslag in een ingevette en met bloem bestoven cakeblik.
  • Bak de cake in ongeveer 60 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte)gaar.
  • Na het bakken laat je de de cake 5-10 minuten afkoelen in de vorm, stort hem dan op een rooster waar je hem helemaal laat afkoelen.

Ik dacht dat de laatste twee weken niet zo druk waren, maar nu ik het allemaal zo opschrijf zie ik dat er toch behoorlijk wat bergen werk zijn verzet. Rondom het boek was ik vooral druk bezig met correctierondes en verschillende afspraken. Lian kwam een weekend langs waarin we video’s opnamen en een kerstplanning maakten. Verder was ik vooral druk bezig met het afronden van werkzaamheden zodat ik lekker van mijn vakantie kan gaan genieten.

Het eerste weekend van juli plande ik gelijk een bakdag in, eentje met heel veel fruit. Aan het eind kon ik 8 recepten van mijn lijstje afstrepen en had ik een goed begin gemaakt met het vooruit werken voor mijn vakantie.

Maandag ontving ik de allereerste drukproef van mijn boek, zo gaaf! Dit vond ik vorige keer ook zo tof, ineens krijgt het boek vorm. Alle losse teksten en foto’s worden een geheel. Maandagmiddag was ik druk bezig om deze proef door te nemen en de nodige correcties aan te brengen. ’s Avonds ging ik naar de bioscoop waar we de nieuwste Despicable Me film bekeken. Ik vond hem leuk, maar niet zo leuk als de eerste (twee). Dinsdag ging ik weer verder met de correcties voor mijn boek.

Woensdagochtend ging ik eventjes naar de stad om wat spullen voor mijn vakantie te kopen. Het to do lijstje voor mijn vakantie wordt steeds korter zo. ’s Middags werkte ik weer verder om mijn werklijst ook wat korter te maken.

Donderdag kon ik jullie eindelijk de cover laten zien van mijn nieuwe boek! En wat zijn jullie reacties tof zeg, dat blijft altijd weer spannend. Velen van jullie hebben ook al laten weten het boek gereserveerd te hebben. Nog even geduld, dan ligt hij bij jullie als eerste op de mat! Mocht je dit nieuws gemist hebben, in dit artikel vertel ik over de inhoud van het boek en over wat praktische dingen als verkrijgbaarheid.

Vrijdagochtend stond Lian met baby Zoë voor de deur! Na een uitgebreide knuffelsessie met Zoë ging ze slapen en konden Lian en ik een proefvideo opnemen. Het zou zomaar kunnen dat je op de achtergrond hier en daar een babygeluidje hoort haha, Zoë liet graag van zich horen.

Zaterdag moest ik even vlot naar de dierenarts met Lotje voor haar jaarlijkse controle en vaccinaties. Daarna namen Lian en ik nog een video op voor onze ijsjes woensdag en maakten daar toffe foto’s van. Die zie je binnenkort ook online verschijnen. Eind van de middag kwam Lian haar man aan met de fiets. Die was vanuit Limburg naar Haarlem komen fietsen. Je moet er maar zin in hebben 😉 (mij niet gezien haha). Samen met Lian werkten we ’s avonds nog even door. We bedachten een heel tof project/plan waar jullie later dit jaar meer van gaan zien en we gingen ook aan de slag met de planning voor Kerst. Ik heb zelf al allerlei dingen gemaakt, maar nu hebben we de rest ook vastgelegd en kunnen we daarmee aan de slag.

Zondagochtend gingen we naar de Amsterdamse Waterleidingduinen. Na een wandeling door de duinen kwamen we aan op het strand waar we neerstreken bij Ubuntu Beach voor een drankje. Daarna gingen we weer terug door de duinen en aten een heerlijke pannenkoek bij de Duinrand. Toen gingen we weer terug naar huis en was het tijd voor Lian, Nicky en Zoë om weer naar huis te gaan. Wat was het een gezellig weekend!

Maandag ging ik naar Amsterdam voor een afspraak met de vormgever van mijn boek. We liepen samen door alle beelden heen zodat ik kon aangeven hoe ik precies wil dat ze in het boek komen. ’s Middags werkte ik aan artikelen en in de avond stapte ik op de fiets naar mijn boekhouder om de administratie af te geven van het laatste kwartaal.

Dinsdag had ik wederom een afspraak op de planning, nu bij de uitgever. We bespraken toffe promotieplannen en ik kan niet wachten tot we alles gaan uitvoeren. In de trein naar huis werkte ik nog even door aan wat artikelen en eenmaal thuis deed ik hetzelfde. ’s Avonds kwam vriendinnetje Chanou eten en struinden we het internet af voor een leuk huisje op Texel waar we in september een weekende naar toe gaan. Nu al zin in!

Woensdag was het idee dat ik ’s ochtends gelijk de keuken in zou duiken voor de laatste twee baksels die ik voor mijn vakantie nog wilde maken. Maar het regende en was zo ontzettend donker in huis. Baktechnisch ideaal weer, fototechnisch wat minder helaas. In plaats daarvan ging ik dus aan de slag met het schrijven van artikelen.

Donderdag was het weer wel beter, en dan bedoel ik vooral dat het lichter was in huis. Ik dook ’s ochtends dus de keuken in voor de laatste recepten die in en vlak na mijn vakantie online moeten komen. Dat waren er nog maar 2, maar ik maakte uiteindelijk 3 lekkere recepten. Onder andere eentje met kersen. In de middag had ik kort overleg met Lian om wat laatste dingen voor mijn vakantie door te nemen. Dit is voor het eerst sinds jaren dat ik echt even vakantie ga vieren en niet om hoef te kijken naar het werk. Zalig, maar ook zo gek. Ik ga in ieder geval met een gerust hart weg omdat ik weet dat alles bij Lian in goede handen is. In de avond zocht ik nog een berg foto’s uit zodat ik alleen nog maar hoef te schrijven voor de laatste artikelen.

En dat schrijven is precies wat ik vrijdag deed. ’s Ochtends besteedde ik aan het schrijven van artikelen voor het blog. In de middag begon ik aan de correctieronde van de tweede drukproef van mijn boek. Ik werkte ’s avonds door om het af te krijgen en was hier uiteindelijk om 9 uur mee klaar. Daarna ging ik nog even door met het schrijven van artikelen voor het blog. Ik zat er lekker in en ik wilde op zaterdag zo min mogelijk hoeven te doen. Hoe eerder ik klaar was, hoe eerder mijn vakantie begon namelijk 😉 .

En dat was dan alweer de eerste helft van juli. Dit weekend ben ik druk bezig met de laatste vakantievoorbereidingen en dan ga ik maandag op vakantie. Heerlijk, heel erg veel zin in. Alles is geregeld rondom de blogs en wat nog gedaan moet worden neemt Lian allemaal op zich. Oppas voor Lotje en mijn huis is geregeld zodat ze niet alleen zit en lekker haar beentjes kan blijven strekken. Ik kan met een gerust hart op vakantie dus. Hoe mijn reis door Zuid-Afrika was kunnen jullie lezen in de volgende behind the scenes. Of je volgt me alvast op Instagram, daar zal ik vast ook wel wat kiekjes delen 🙂 .

stempelkoekjes 2a

Stempelkoekjes zijn leuk om te maken, maar het vergt soms best wat werk om echt een mooi resultaat te krijgen. En dan vooral een resultaat met een duidelijke stempelafdruk. Hier zijn ook heel wat koekjes uit de oven gekomen die een patroon hadden, maar waarvan je niet kon vertellen wat dat patroon nu precies was. Misschien heb jij ook wel zo’n leuke stempel in de keukenla liggen om koekjes te bakken en wil het maar niet lukken om een goed resultaat te krijgen. Dan wil je dit artikel graag verder lezen, want ik geef verschillende tips voor stempelkoekjes om een zo goed mogelijk resultaat te behalen.

Het juiste deeg

In de loop der jaren heb ik ontdekt dat een koekdeeg op basis van poedersuiker het beste werkt. Daar heb ik dan ook een fijn recept voor op Laura’s Bakery staan. Twee andere recepten die goed werken zijn de vanille suikerkoekjes en de chocolade suikerkoekjes. Toch gebruik ik die (vooral de vanille) minder vaak omdat die lekkerder zijn met wat glazuur erop. En dat doe je dan weer niet zo snel bij stempelkoekjes.

Zijn andere soorten deeg dan onmogelijk te gebruiken voor stempelkoekjes? Nee, niet per se. Ik heb ook echt wel eens goede resultaten behaald met andere recepten. De kans dat het dan niet lukt is echter wel veel groter, al zullen je koekjes er niet minder lekker op worden 😉 .

stempelkoekjes 3a

Koelen

Ja hoor, daar is ‘ie weer: laat je deeg rusten in de koelkast. Je koekjes worden er niet alleen lekkerder van, je behaalt zeker bij stempelkoekjes ook betere resultaten. Ik koel het deeg een uurtje voordat ik het uitrol, stempel en uitsteek. Daarna gaan de koekjes op de bakplaat en zet ik ook die weer in de koelkast. Soms zelfs in de vriezer.

Hoe kouder -en dus steviger- de koekjes zijn voordat ze de oven ingaan, hoe groter de kans is dat het stempelpatroon nog goed zichtbaar is na het bakken.

Goed stempelen

Wees niet te lief voor je koekjes, dat patroon mag je er echt wel goed in drukken hoor. Voorzie de stempel van een beetje bloem zodat hij niet aan het deeg blijft plakken en duw hem er dan stevig in. Als je dit niet zou doen, loopt het patroon in de oven ook veel makkelijker dicht. Hoe beter het zichtbaar is voor het bakken, hoe beter het resultaat zal zijn.

Stempelen na het bakken

Het is vrijwel onmogelijk om de koekjes net zo uit de oven te halen als dat ze erin gingen. Bij de suikerkoekjes is die kans het grootst, maar ik gebruik dus liever het shortbread stempelkoekjes recept. Door de werking van het deeg zal het altijd ietsjes minder goed zichtbaar zijn wanneer ze uit de oven komen. Wat je soms wel kunt doen is nog even stempelen na het bakken. Dit doe je direct nadat ze uit de oven komen. Zet de stempel heel voorzichtig en precies in het patroon en druk zachtjes aan.

stempelkoekjes 4a

Soort stempel

Er zijn veel koekstempels verkrijgbaar en die doen hun werk allemaal prima. Kies echter niet voor een te fijn/dun patroon. Daar zie je na het bakken geheid niets meer van terug. Hoe mooi die sierlijke patroontjes ook zijn. Kies liever voor een wat grover en groter patroon. Daarmee heb je de meeste kans op goed gelukte stempelkoekjes.

En dat zijn mijn tips voor stempelkoekjes! Heb jij wel eens stempelkoekjes gemaakt en lukten die niet zo goed? Probeer het dan vooral nog eens met deze tips.

bbqijshoorntoetje1

Sommige dingen zijn niet altijd mooi om te fotograferen, maar dat betekent niet dat het niet lekker is. Neem bijvoorbeeld deze gevulde bbq ijshoorntjes. Prachtig voordat het de bbq op gaat, daarna niet meer zo. Wel is dit het lekkerste snelle toetje dat we met jullie gaan delen en extra bonus omdat het ook in een kampvuur of de oven bereid kan worden. Dit is echt zo’n bbq toetje dat perfect is voor kinderen, ze kunnen naar eigen gelang de hoorntjes vullen en het wordt een grote bende bij het eten. Feest! Ik weet in ieder geval zeker dat ik hier als kind van zou hebben gesmuld, want eenmaal op de foto had ik het hoorntje binnen een paar tellen naar binnen gewerkt. Hieronder vind je het recept, maar het is meer een bereidingswijze. Kies naar eigen smaak de vullingen, maar zorg er wel voor dat er marshmallows, fruit en chocolade bij zit. Oh, en je hebt geen kinderen nodig om dit te maken hoor.

BAKTIP: Wanneer de hoorntjes klaar zijn, kan je ze ook in een ijshoorntjes standaard zetten totdat ze gegeten worden. Ik vind het erg leuk staan! Deze standaard kan je ook gebruiken voor puntzakken, bijvoorbeeld gevuld met bbq popcorn of een andere lekkernij. 

bbqijshoorntoetje4
bbqijshoorntoetje2

 

Gevuld BBQ ijshoorntoetje

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Gevulde bbq ijshoorntjes

Deze gevulde bbq ijshoorntjes zijn een heerlijk toetje waarmee je super goed kunt combineren en variëren.
Porties: ijshoorntjes

Ingrediënten

  • 1 pak ijshoorntjes
  • karamelsaus recept
  • 1 zak marshmallows
  • fruit naar keuze (zoals aardbeien en banaan)
  • chocolade druppels naar keuze
  • fudge en andere toppings naar smaak

Instructies

  • Neem een aantal kleine bakjes, of gebruik een muffin bakvorm, en vul deze met het verse fruit, de chocolade en de marshmallows. Ik koos de volgende ingrediënten: karamel fudge, marshmallows, aardbeien, banaan, salted caramel chocoladereep, witte chocoladedruppels, melk chocoladedruppels en pure chocoladedruppels.
  • Neem ook een schaaltje waar je de karamelsaus in doet. Het recept om deze karamelsaus zelf te maken vind je hier.
  • Pak een ijshoorntje en smeer de gehele binnenkant in met de karamelsaus. Vul vervolgens met jouw favoriete ingrediënten en zorg dat er minstens twee marshmallows in zitten. Duw goed aan, want eenmaal gesmolten zakt het naar beneden. Het mag aan de bovenkant dus best een stuk uitsteken zoals je kunt zien op de linkerfoto.
  • Wikkel het ijshoorntje in een vel aluminiumfolie waarbij de sluiting aan de onderkant van het gevulde bbq ijshoorntje zit.
  • Leg op de grill van de barbecue, of in een voorverwarmde oven van 180 °C, voor zo’n 6 minuten. Wacht even tot je de aluminiumfolie weer met de blote hand kunt aanraken en verwijder van het hoorntje. Het hoorntje is nu klaar om uitgelepeld te worden.
zalmtaartje4

Ik bedacht een variatie op de bekende zalm wrap. In plaats van een wrap besloot ik taartjes te maken met exact dezelfde ingrediënten. Ik wil hiermee laten zien dat je ook met hartige ingrediënten creatief kunt zijn en taartjes niet alleen maar zoet hoeven te zijn. Deze gerookte zalm wrap taartjes zijn hartig, fris en, vergeleken met zoete taartjes, een tikkeltje gezond. Ze kunnen geserveerd worden als voorgerecht of als een hapje bij de picknick of high tea.

zalmtaartje2

 

Zalmtaartjes als borrelhapje

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Gerookte zalm wrap taartjes

Wraps met gerookte zalm doen het altijd goed op feestjes. Deze gerookte zalm wrap taartjes zijn ook hartstikke lekker.
Porties: taartjes (16 hapjes)

Ingrediënten

  • 4 grote wraps
  • 200 gram roomkaas
  • 200 gram mascarpone
  • peper en zout
  • 1 tl gedroogde dilletopjes
  • 200 gram gerookte zalm
  • 1 avocado
  • limoensap

Instructies

  • Steek met een ronde uitsteker of kookring 3 rondjes uit iedere wrap, voor ieder taartjes heb je namelijk 3 laagjes wrap nodig. Ik gebruikte een kookring van zo’n 8 cm in doorsnede.
  • Doe de roomkaas met de mascarpone in een kommetje en roer door elkaar. Breng op smaak met een beetje zout en peper en voeg de gedroogde dilletopjes toe.
  • Snijd vervolgens de avocado doormidden, verwijder de pit en de schil, en snijd de avocado helften in kleine blokjes. Sprenkel een beetje limoensap over de avocado om tegen te gaan dat deze bruin wordt.
  • Pak de kookring erbij en leg een uitgestoken rondje wrap op de bodem. Smeer met een klein flexibel spateltje het roomkaasmengsel in een dun laagje hierover uit. Verdeel 1/8 van de avocadoblokjes over de roomkaas en leg hier een plakje zalm op. Smeer over de zalm een tweede laagje roomkaas. Leg hier een tweede uitgestoken wrap op en herhaal het proces.
  • Duw het derde, en laatste, rondje wrap aan en verwijder de kookring. Je hebt nu een stevig gerookte zalm wrap taartje.
  • Steek 4 prikkers in het taartje en snijd met een scherp kartelmes in vieren om het taartje als hapje te serveren. Laat het als een heel taartje als je deze als voorgerecht wilt serveren.
Limoncello-basilicum ijsjes 1a

Een bevroren cocktail, dat is natuurlijk wel het ultieme zomerse ijsje. Ik maakte de limoncello-basilicum ijsjes uit het boek de De Poptailbar en inmiddels heb ik nog wat meer ijsjes uit dit boek op mijn lijstje gezet om te gaan maken.

Het limoncello ijs koos ik uit omdat het mij doet denken aan de zomer en aan Italië, maar ook omdat ik nog een flesje limoncello in de kast had staan. Jawel, stiekem was het dus ook gewoon een hele praktische keuze. Ik geef je het recept voor het ijsje en vertel jullie ook nog meer over het boek zelf.

BAKTIP: In veel recepten gebruik ik een variant op deze siliconen ijsvorm. Dit is een uitstekende vervanger waar je maar liefst 10 ijsjes tegelijk mee kan maken.

Limoncello-basilicum ijsjes 2a
Limoncello-basilicum ijsjes 3a

Over De Poptailbar

Het is een klein vrolijk en handzaam boekje met meer dan 90 bevroren cocktails. Daar kom je de zomer dus wel mee door. Nadat er is uitgelegd welke benodigdheden je nodig hebt en wat basistheorie over het maken van deze ijsjes kun je al aan de slag. De ijsjes zijn ingedeeld in verschillende hoofdstukken. Van fris en fruitig tot kruidige ijsjes. Daar kun je dus al een eerste keuze maken om vervolgens in het hoofdstuk naar wens de definitieve ijsjes uit te kiezen.

Limoncello-basilicum ijsjes 4

Recepten in het boek

Bij elk recept staat een illustratie van het ijsje, de ingrediënten en benodigdheden zijn ook voorzien van kleine illustraties. Dat maakt het vrolijk, maar ook best vol op een pagina. Omdat het makkelijke recepten zijn vind ik dit zelf niet heel erg storend.

Eigenlijk is het enige minpuntje voor mij dat er geen foto’s staan in dit boek. Er staan enkel illustraties in van de ‘eindresultaten’ en hoewel dat een idee geeft, zie ik zelf graag ook foto’s bij de recepten. Vooral ook omdat dat een beter beeld geeft.

In de illustratie van de door mij gemaakte ijsjes zijn de basilicumblaadjes mooi in het midden getekend, terwijl die toch echt naar boven drijven in de vormpjes. Net als dat het kleurverloop wordt veroorzaak door de gezakte citroenrasp. Geen groot drama, maar met een foto had ik dit van tevoren al geweten en dat vind ik persoonlijk prettiger.

Ben jij dol op cocktails en zeg jij geen nee tegen ijsjes? Dan is dit boek zeker iets voor jou. Daarnaast is het ook nog eens heel leuk geprijsd.

De Poptailbar van Kathy Kordalis telt 128 pagina’s met 90 leuke recepten en is verkrijgbaar bij bol.com

Limoncello-basilicum ijsjes 5

 

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Limoncello-basilicum ijsjes

Een bevroren cocktail klinkt natuurlijk als hét ijsje van deze zomer. Probeer deze Limoncello-basilicum ijsjes zeker eens uit!
Porties: ijsjes

Ingrediënten

  • 420 ml kokend water
  • 4 el fijne kristalsuiker
  • rasp en sap van 3 citroenen
  • 120 ml limoncello
  • snufje zout
  • 16-18 basilicumblaadjes

Instructies

  • Kook het water en meet dit af in een maatbeker. Roer de suiker erdoor en zet opzij zodat het kan afkoelen, het is prima als het nog een beetje warm is, zolang het maar niet meer heel erg heet is.
  • Was de citroenen en rasp ze daarna, pers ook het sap eruit. Roer het rasp en sap door het afgekoelde water, samen met de limoncello en het zout.
  • Verdeel het mengsel over de ijsvormpjes. Roer goed door zodat je ook de rasp vrij gelijkmatig over de vormpjes verdeeld. Duw in elk ijsje twee basilicum blaadjes en steek de stokjes erin.
  • Zet de ijsjes minimaal 14 uur in de vriezer.
Laura bakken 1a

Je zou denken dat foodbloggers en andere foodies alleen maar laaiend enthousiast worden van eten, maar niets is minder waar. Althans, ik kan natuurlijk niet voor iedereen spreken, maar ik weet dat Lian en ik ook echt wel onze dingen hebben die we niet leuk vinden aan eten. En ik denk zomaar dat wij daar echt niet de enige in zijn. Dat bracht ons op het idee voor deze tag: 10 things I hate about food. Een overzicht met dingen waar wij ons mateloos aan kunnen irriteren, momenten wanneer we intens teleurgesteld kunnen zijn en meer van dat soort dingen. En nee, wees niet bang voor een artikel vol gemopper en negativiteit. Lees het vooral met een knipoog en neem ons niet te serieus, doen we zelf ook niet 😉 . Ik ben benieuwd of er herkenbare dingen tussenzitten voor jullie.

1. Het net niet lekkerste hapje als laatst

Ik bewaar graag het lekkerste hapje voor het laatst. Dat stukje van een cordon bleu boordevol kaas, dat stukje aardappel uit de oven met kaas wat lekker krokant is. Bij mij zijn deze hapjes voornamelijk met vlees en/of kaas. Ik baal echt als dat laatste stukje dan toch niet het lekkerst blijkt te zijn.

2. Toch niet op voorraad

Met intens veel zin in bijvoorbeeld je favoriete chocoladereep naar de kast lopen omdat je 100% zeker weet dat die er ligt. Toch? Verdorie. Reep weg. Heb je die nou al eerder opgegeten of is iemand anders in huis je voor geweest?

3. Dat ziet er lekker uit! (toch?)

Een maaltijd die er fantastisch uitziet en waarbij het water je in de mond loopt. Je neemt een extra grote hap om van dat lekkers te gaan genieten en dan blijkt het gewoon helemaal niet lekker te zijn. Daar gaat je lekkere maaltijd.

4. Niet alles kunnen proberen wat je wilt

Ik had dit voor het laatst in Rome. Er stond zo ontzettend veel op mijn lijstje dat ik daar wilde eten, te veel voor het aantal dagen dat ik er was. Zo had ik daar gnocchi, panna cotta, burrata en nog veel meer willen eten wat er gewoon niet van gekomen is. Omdat ik vol zat of omdat er gewoon niet meer eetmomenten pasten in een dag. Nu moet ik -heel vervelend- nog eens terug naar Rome/Italië om de rest van mijn lijstje te eten. Er zit niets anders op.

5. Geen ruimte/zin meer

Ik noemde het kort al even in het vorige punt, een volle buik. Vol enthousiasme beginnen aan een maaltijd en hem niet op krijgen. Of erger nog; je ’s ochtends al verheugen op iets lekkers later op de dag en dan vol zitten of er gewoonweg geen trek meer in hebben. Daar kan ik dan dus echt van balen.

6. Misleidende verpakking

Je hebt het misschien wel eens in proefvideo’s gezien. Dat we een verpakking open maken en er een teleurgestelde ‘oh’ klinkt. Op de verpakking ziet het er toch echt heel anders/groter/lekkerder/etc. uit dan de daadwerkelijke inhoud. Enige wat het nu nog goed kan maken is de smaak, maar toch, het oog wil ook wat.

Amerikaans snoep proeven video 1a
7. Vorige keer was het beter

Soms maak ik een maaltijd van wat restjes die uiteindelijk fantastisch lekker blijkt te zijn. Zo lekker dat ik het later nog eens maak. Het wordt alleen nooit meer zo lekker als die eerste keer toen ik er geen verwachtingen van had.

8. Eten om het eten

Dit geldt voor mij eigenlijk alleen maar wanneer ik ziek of niet lekker ben, al heb ik zelfs dan vaak nog een prima eetlust. Onlangs dus niet, een paar dagen op rij was ik flink misselijk. Zodra ik aan eten dacht werd het alleen maar erger. Maar toch, je moet iets eten. Dus zat ik het kleine beetje eten dat ik nam alleen maar naar binnen te schuiven omdat het moest. Zo jammer als je niet kan genieten van je eten (dat normaal wel heel erg goed smaakt).

9. Dingen die net niet lukken. Keer op keer.

Mijn eitje eet ik het liefst zachtgekookt. Het eiwit moet gestold zijn en het eigeel nog lekker smeuïg. Ik kook niet vaak eitjes, maar als het dan gebeurt verheug ik mij daar ook echt op en dan wil ik dat het lukt. Ik denk dat 2 op de 10 eitjes precies zo zijn als ik wil, de rest lukt net niet. Net te hard of net te zacht. En haal ik de pan een volgende keer ietsjes eerder van het vuur is het weer te zacht. Echt hoor, sinds ik hier woon valt er geen pijl op te trekken terwijl het voorheen altijd goed ging. Gevolg: ik kook steeds minder vaak een eitje.

10. Niet weten wat je eet

Ooit was ik een keer op een event en ik verstond niet wat de serveerster zei over de hapjes op haar dienblad lagen. Ik nam er dus maar gewoon eentje en at het op. Echt lekker vond ik het niet, maar ik kon het ook niet vies noemen. Toen ze weer langsliep vroeg ik wat er ook alweer op dat toastje zat. Haar antwoord: foie gras, ganzenlever dus. Laat dat nou net iets zijn dat ik uit principe niet wil eten. Ik kon daarna alleen nog maar denken aan die arme ganzen met een trechter in de keel. En ik leerde dat ik de volgende keer gelijk moet vragen wat het is als ik het in de drukte niet goed kan verstaan.

Dat was hem dan. Mijn overzicht aan dingen die ik op culinair gebied niet zo leuk vind. Het is immers niet altijd alleen maar rozengeur en maneschijn.

Ik ben benieuwd of dit jullie bekend voorkomt of dat je juist hele andere dingen hebt die jou mateloos kunnen irriteren aan eten. Deel het vooral in de reacties. Of als je ook een blog hebt; blog erover! Dan vinden Lian en ik het uiteraard wel leuk als je ons erin noemt en een linkje plaatst naar onze overzichten 😉 . Laat je het ons weten waar we jouw 10 things I hate about food kunnen vinden?

Het is geen geheim dat ik niet vies ben van een lekkere crumble. Sterker nog, als ik er eentje maak voor mijn blog eet ik ze als lunch. Een van die keren zat ik mij te bedenken dat ik ze zelfs als ontbijt zou kunnen eten, zo lekker vind ik ze. En je raadt het al, dat bracht mij op een idee. Ik ging een heuse ontbijt crumble maken! De vulling van fruit mocht uiteraard blijven, maar als topping gebruikte ik een zelfgemaakte granola die ik in de oven afbakte. Serveren met kwark en het feest is compleet.

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Ontbijt crumble met kwark

Deze ontbijt crumble met kwark is een ontzettend goed én zoet begin van de dag. Maar ook als lunch is het een aanrader.
Porties: schaaltjes (van ongeveer 12 cm)

Ingrediënten

  • 150-200 gram rood fruit
  • 50 gram havervlokken
  • 20 gram pitten en/of zaden (ik gebruikte pompoen- en zonnebloempitten)
  • 25 gram hazelnoten
  • 2 el honing
  • kwark

Instructies

  • Verdeel het fruit over de schaaltjes. In een kom roer je de havervlokken, pitten, zaden, noten en honing door elkaar. Verdeel dit mengsel over het fruit.
  • Bak de ontbijt crumble in 12-15 minuten op 180° C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de de crumble een paar minuten afkoelen voordat je hem serveert met wat kwark.

AARDBEIEN-ROOMKAAS QUESEDILLA

Vorige week introduceerde Lian ons eerste zomerthema: bbq toetjes. Superleuk om te lezen dat jullie er zo enthousiast over zijn! Heeft iemand de donutspiesjes al gemaakt met het mooie weer deze week? Vandaag is het tijd voor het tweede dessert van de barbecue, namelijk de aardbeien-roomkaas quesedilla. Wie had gedacht dat een zoete quesedilla zó lekker zou zijn? Ook fijn is dat je ze supersnel maakt met slechts een paar ingrediënten. 

BAKTIP: Mocht de barbecue geen optie zijn: zelf heb ik deze grill in huis. De grillplaten zijn vaatwasserbestendig en hij is volledig open te klappen, waardoor beide kanten tegelijk gebruikt kunnen worden.

AARDBEIEN-ROOMKAAS QUESEDILLA

AARDBEIEN-ROOMKAAS QUESEDILLA

AARDBEIEN-ROOMKAAS QUESEDILLA

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Aardbeien-roomkaas quesedilla’s

Zoete quesedilla’s? Jazeker, dat kan! Dat bewijzen deze smaakvolle aardbeien-roomkaas quesedilla’s.
Porties: stuks (4 – 8 personen)

Ingrediënten

  • 100 gram roomkaas
  • 25 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 10-12 aardbeien
  • 4 medium wraps

Instructies

  • In een schaaltje roer je de roomkaas, suiker en vanille extract door elkaar. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in dunne plakjes.
  • Verdeel het roomkaasmengsel over de wraps en smeer het gelijkmatig uit, laat de randjes vrij. Beleg de helft van de wrap met de plakjes aardbeien en vouw ze dubbel.
  • Leg de quesedilla’s op een barbecue die niet meer al te heet is en grill ze aan beide zijden tot er mooie strepen zichtbaar zijn.
  • Als de barbecue niet al te heet is duurt dit dus wat langer, de roomkaasvulling heeft dan ook genoeg tijd om wat steviger te worden.
  • Wanneer de quesedilla’s goed zijn haal je ze van de barbecue, snijd je ze in twee of meer stukken en kun je genieten.
kaas-knoflook borrelbrood 1ab

Een zoet plukbrood had ik al eens gemaakt, maar de bekende hartige variant had hier nog niet eerder in de oven gestaan. Schandalig natuurlijk en ik vond het de hoogste tijd om hiermee aan de slag te gaan. Kaas mag niet ontbreken in een plukbrood en ik besloot dat te combineren met knoflook wat dit heerlijke kaas-knoflook borrelbrood als resultaat gaf. Smullen geblazen!

kaas-knoflook borrelbrood 4ab

Meer borrelbrood recepten

Naast dit heerlijke brood met kaas en knoflook kun je natuurlijk ook allerlei andere lekkere broden voor bij de borrel maken. Probeer ook eens een van deze recepten:

kaas-knoflook borrelbrood 3ab

 

Recept afdrukken

4 van 9 stemmen

Kaas-knoflook borrelbrood

Een hartig plukbrood die het zeker goed zal doen op feestjes: kaas-knoflook borrelbrood. Eenvoudig te maken en super lekker!
Porties: personen (1 brood)

Ingrediënten

  • 1 bol brood of eventueel baguettes
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 3-4 teentjes knoflook
  • 1-2 tl oregano
  • 1 tl zout
  • peper
  • 100-150 gram geraspte kaas

Instructies

  • Mijn brood was ongeveer 12×18 centimeter groot, maar je kunt natuurlijk ook prima een groter brood gebruiken. Pas de hoeveelheid van de andere ingrediënten daar dan wel op aan.
  • Snij het brood met een scherp mes zowel horizontaal als verticaal in, er ontstaan nu blokjes. Zorg dat je het brood niet helemaal doorsnijdt, laat ongeveer de onderste centimeter heel. Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • In een pannetje voeg je de boter, knoflook, oregano, zout en peper samen. Zet op een laag vuur en blijf roeren tot de boter helemaal is gesmolten. Met een bakkwastje smeer je het botermengsel in de openingen die je in het brood hebt gesneden. Wat eventueel overblijft smeer je over de bovenkant.
  • De geraspte kaas duw je ook in de kieren van het brood. Wees wel voorzichtig, je wilt het brood niet stuk maken.
  • Bak het borrelbrood in ongeveer 15 minuten op 180° C (boven- en onderwarmte).
  • Serveer het brood gelijk wanneer het uit de oven komt.