Mokkataart

Gepost: 29 mei 2021 Laatst bewerkt: 22 januari 2024
Mokkataart
236

Ik denk dat ik heel veel mensen blij maak vandaag, want wat werd er de afgelopen jaren vaak gevraagd om deze specifieke taart: mokkataart! Regelmatig verdween de taart uit tijdnood van mijn baklijst, want ik zal niet ontkennen dat je wel eventjes bezig bent met de bereiding van alle onderdelen. Maar deze taart is overheerlijk, dus alle moeite helemaal waard en daarnaast ook echt dé taart voor koffie- en hazelnootliefhebbers.  

Nog zo’n klassieker met mokkacrème en hazelnoten is de hazelnootschuimtaart, ook die taart kun je gewoon in je eigen keuken maken. 

ZELF MOKKATAART MAKEN 

De basis van een mokkataart begint natuurlijk bij een simpel biscuit dat je in lagen afwerkt met een heerlijke mokkacrème. Vervolgens decoreer je de taart met knapperige nougatine, slagroom en gebrande hazelnoten. De nougatine zie je normaal alleen aan de buitenkant van de taart, maar ik voegde het ook toe tussen de lagen omdat je wat mij betreft nooit genoeg nougatine in een taart kunt verwerken. 

Het zal je misschien ook opvallen dat ik een koffie-trempeersiroop gebruik voor het biscuit, in dit artikel leg ik uit wat een trempeersiroop is, waarom er in combinatie met een biscuit aangeraden wordt om een trempeersiroop te gebruiken en hoe je het zelf kunt maken. Je zou ook een kant-en-klare koffie-siroop uit de winkel hiervoor kunnen gebruiken, maar ik vind een eigengemaakte toch lekkerder. Je kunt ook beslissen om de trempeersiroop weg te laten, ook geen ramp, de keuze is aan jou. 

Ik ben benieuwd of jullie dit weekend massaal aan de bak gaan met deze mokkataart en kijk uit naar de foto’s van jullie taarten! 

BAKTIP: Ik gebruikte voor de mokkataart deze bakvorm. Deze heeft een diameter van 20 cm en is extra hoog. 

Mokkataart
Mokkataart

 

mokkataart

Recept afdrukken

4.63 van 32 stemmen

Mokkataart

De mokkataart is een heerlijke klassieke taart gemaakt met biscuit, mokkacrème en nougatine. Ik werkte de taart af met mokkaboontjes en slagroom.
Porties: 12 personen
20 of 22 cm bakvorm

Ingrediënten

BISCUIT

  • 4 eieren M
  • 120 gram suiker
  • 7 gram vanillesuiker
  • 90 gram bloem
  • 30 gram maizena

AFWERKING

Instructies

  • Mix de eieren, suiker en vanillesuiker schuimig en luchtig. Ik mix dit ongeveer 10 minuten in een staande mixer op middelhoge stand.
  • Zeef de bloem en maïzena en voeg toe aan het mengsel. Spatel dit voorzichtig door het mengsel heen, je wilt niet dat alle lucht die je erin geslagen hebt weer verdwijnt.
  • Het beslag kun je vervolgens in een ingevette bakvorm gieten.
  • Bak het biscuit 30 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Het biscuit is gaar als je zachtjes op het oppervlak drukt en deze terugveert. Laat het biscuit een paar minuutjes afkoelen in de vorm voordat je hem op een rooster stort.
  • Pas als het biscuit volledig is afgekoeld kun je hem doorsnijden. Als je net zoals ik een 20 cm bakvorm hebt gebruikt snijd je het biscuit in drie lagen (bij een 22 cm bakvorm in 2 lagen).
  • Trempeer alle lagen biscuit dunnetjes met de koffie-trempeersiroop. Bestrijk de onderste biscuitlaag met een laagje mokkacrème en strooi er rijkelijk wat nougatine overheen. Leg de tweede laag biscuit er bovenop, beleg opnieuw met de mokkacrème en de nougatine en leg de laatste laag biscuit erop. Smeer nu de hele taart af met de mokkacrème, totdat deze helemaal bedekt is.
  • Druk de nougatine tegen de zijkant van de taart aan. Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker (en eventueel wat klopfix als de taart nog een nacht in de koelkast moet staan). Doe de slagroom in een spuit(zak) en spuit toeven rondom op de bovenkant van de taart. Op elke toef plak je een mokkaboontje.
Tips

Ik gebruikte het recept van een biscuit voor een vorm van 22 cm en ik maakte het in een 20 cm bakvorm, daardoor is mijn taart mooi hoog geworden. Een 22 cm bakvorm geeft ook een prima resultaat met dit recept, maar dus wel iets lager dan op mijn foto's. 

Onderaan dit artikel lees je al mijn tips voor het bakken van het beste biscuit. 

Bewaren

De taart bewaar je goed afgedekt in de koelkast, hier kun je hem zo’n 2 dagen bewaren. Haal de taart op tijd voor het serveren uit de koeling, zodat de mokkacrème even op temperatuur kan komen.

Invriezen heb ik nog niet geprobeerd, maar ik denk dat dit prima kan (tot drie maanden).

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

16 reacties

  1. Trudy schreef:

    Wat een juweeltje! En juist deze week, leuk !!

  2. Jeanne schreef:

    Laura, wat een prachtige taart. Nodigt inderdaad uit om snel mee aan de slag te gaan. Kan het zijn dat ik het recept van de moccacreme en trempeersiroop mis…?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ze staan allemaal gelinkt in het recept, op de groene tekst klikken en dan kom je bij het recept.

  3. Valerie schreef:

    Ewel kwou er direct aan beginnen si, mo spijtig genoeg staan er 2 recepten niet op dju toch, zet je er ze nog bij? Want klinkt heerlijk?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ze staan allemaal gelinkt in het recept, op de groene tekst klikken en dan kom je bij het recept.

  4. Femke schreef:

    Hi Laura,
    Mijn mokka crème is gaan schiften. Toen ik hem had gemaakt was hij prachtig. Heb hem in een spuitzak gedaan en nog even laten opstijven in de koelkast. Toen ik hem wilde gebruiken had hij al klontjes. Hij smaakt heerlijk maar het oogt niet zo mooi. Nog tips om dit een volgende keer te verhelpen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik denk dat je hier wel wat aan hebt: https://www.laurasbakery.nl/hoe-kun-je-schiften-voorkomen/

  5. Erlinde schreef:

    Hallo Laura,

    Ik zou heel graag deze mokkataart willen maken, alleen mijn man is allergisch voor noten, wat kan ik i.p.v. de nougatine gebruiken?

    Alvast bedankt

  6. Esther schreef:

    Wat s espressopoeder, gewoon oploskoffie?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het is oploskoffie, maar dan wel de espresso variant!

  7. Esther schreef:

    Die kende ik nog niet… woon in Turkije en daar is niet alles te koop.
    Dank voor je antwoord!

  8. Job de Wijze schreef:

    Mijn biscuit is heel erg gaan inzakken tot ongeveer 2 cm dik en Ede tweede keer dat ik het probeerde was de biscuit maar ong 1.5 cm dik, hoe kan dit? Voor de rest is het een heerlijk recept hoor

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien was het niet goed genoeg gemixt, heb je de lucht er op het laatst uitgespateld of was het niet goed gaar? Het kan aan veel verschillende factoren liggen, lastig zo te zeggen.

  9. FREDDY schreef:

    ik vond over heerlijk lekker dessert om bij groot bezoek of bij de koffie te geven

  10. Emile Honorez schreef:

    Dag laura,

    Ik wil graag dit weekend het recept maken, alleen heb ik enkel een bakvorm met een diameter van 26 cm. Is dit een probleem of is dit niet zo erg?

    Groetjes Emile

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is niet erg, maar dan zou ik je wel aanraden het recept om te rekenen (zie knop recept omrekenen bij het recept).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *