Mexicaanse pulled chicken

Gepost: 12 mei 2021 Laatst bewerkt: 2 juni 2023
Mexicaanse pulled chicken
146

Vandaag heb ik weer een heerlijk Mexicaans gerecht voor jullie, malse Mexicaanse pulled chicken! Ik hou nu eenmaal erg van deze keuken zoals al te zien is aan het aantal Mexicaanse recepten op Laura’s Bakery. Deze Mexicaanse pulled chicken kun je bijvoorbeeld met wat verse guacamole, gesneden tomaatjes, komkommer, mais, rode ui, zwarte bonen en/of sla op een zelfgemaakte tortilla verwerken. Echt ontzettend lekker en heel snel gemaakt als je de pulled chicken al hebt voorbereid.  

Het is een echt comfort food gerecht, maar tegelijkertijd ook erg leuk om aan vrienden of familie te serveren. Zet dan alle ingrediënten om de tortilla’s mee te vullen op tafel en laat iedereen zijn eigen tortilla samenstellen. Dat eet zo gezellig! Als je ook nog een voor- en nagerecht aan je etentje toe wilt voegen kun je kiezen voor deze heerlijke nacho’s uit de oven vooraf en als toetje de tres leches cake. Je eters zullen (terecht) onder de indruk zijn! 

MEXICAANSE KRUIDENMIX 

In dit recept staat ook een Mexicaanse kruidenmix verwerkt. Er zijn veel manieren waarop je deze mix kunt maken, maar ik heb de kruiden en verhoudingen gekozen die ik het allerlekkerst vind. Je kunt er dus ook gewoon zelf mee spelen en bijvoorbeeld extra chilipoeder toevoegen als je van pittig eten houdt. Als je geen zin of tijd hebt om een kruidenmix te maken, dan kun je er natuurlijk ook gewoon eentje kopen in de supermarkt. 

BAKTIP: Als je direct wat meer van de kruidenmix maakt, kan je dit bewaren in een kruidenpotje en gebruiken voor je volgende Mexicaanse kookkunsten. Ik heb zelf kruidenpotjes van IKEA die inmiddels niet meer verkrijgbaar zijn. Dille & Kamille heeft mooie kruidenpotjes met zowel schroefdoppen als strooideksels, heel handig!

Mexicaanse pulled chicken
Mexicaanse pulled chicken

 

Mexicaanse pulled chicken

Recept afdrukken

4.57 van 16 stemmen

Mexicaanse pulled chicken

Deze heerlijke Mexicaanse pulled chicken kun je in heel veel verschillende gerechten verwerken. Van een lekkere empanada, tot een tortilla of broodje.
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 1 tl knoflook fijngehakt
  • 1 blik tomatenblokjes 400 gram
  • 70 gram tomatenpuree klein blikje
  • 1 el Mexicaanse kruidenmix
  • 400 gram kippendijen of kipfilet
  • 1 el bruine suiker

MEXICAANSE KRUIDENMIX

  • 2 el paprikapoeder
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl chilipoeder of gemalen peper
  • 1 tl zout
  • 0,5 tl oregano

Instructies

  • Als je geen kant-en-klare kruidenmix hebt, maak dan de kruidenmix zoals hierboven beschreven. Je hebt 1 el nodig, maar de rest kun je in een potje bewaren tot de volgende keer dat je een Mexicaans gerecht wilt maken!
  • Neem een grote koekenpan en doe hierin de olijfolie met de fijngehakte knoflook. Bak even aan en voeg dan de tomatenblokjes, de tomatenpuree en de Mexicaanse kruidenmix toe. Meng goed door elkaar.
  • Leg de kippendijen erbij in de saus. Zorg ervoor dat ze helemaal bedekt zijn met de saus, voeg eventueel een scheutje water toe als dat nodig is. Doe een deksel op de pan en laat 25 minuten pruttelen op laag-medium vuur. Draai de kippendijen halverwege even om.
  • Haal de kippendijen uit de saus en trek met twee vorken uit elkaar tot pulled chicken. Haal ruimschoots de helft van de saus uit de pan, dit maakt de pulled chicken te nat.*
  • Voeg de pulled chicken weer toe aan de saus in de pan, samen met een eetlepel bruine suiker, en bak nog 5 minuten op hoog vuur aan in de koekenpan. Je pulled chicken is nu klaar! Proef even of het nog wat extra zout, chilipoeder of bruine suiker naar jouw smaak kan gebruiken en verwerk je Mexicaanse pulled chicken in een gerecht.
Tips

*Ik bewaar de overgebleven saus in een afgesloten bak in de koelkast (of vriezer), eenmaal afgekoeld. Deze kun je bijvoorbeeld aan rul gebakken gehakt toevoegen, samen met wat groentes. Kook er nog wat rijst bij en je hebt de volgende avond ook weer een volwaardige maaltijd. Maar misschien hou je wel van extra saus op je wrap, dus daar kun je de saus ook voor gebruiken.

Varieer eens in de kruidenmix door een tl smoked paprikapoeder toe te voegen.

Bewaren

Je kunt de pulled chicken tot twee dagen in de koelkast bewaren. De volgende dag is het vaak nog lekkerder omdat de smaken dan nog beter zijn ingetrokken. In de vriezer is de pulled chicken drie maanden houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

14 reacties

  1. Dinie schreef:

    Waarom zit er bruine suiker in? En kan het ook zonder?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat maakt het extra lekker, zonder kan, resultaat is dan wel iets anders.

  2. Marianne schreef:

    Wat een leuk recept! Moeten de kippendijen al ontdaan zijn van vel en bot of gaat het vel gewoon mee in de pan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zonder vel en bot inderdaad.

  3. Jenny schreef:

    Hallo Laura! Gebruik je hiervoor lichtbruine of donkerbruine suiker?

    1. Laura Kieft schreef:

      Beide kan in dit geval, donkerbruin geeft wat meer smaak.

  4. Jeanine schreef:

    Ik ga het zo maken. Fijn dat het glutenvrij is (als je de mix zelf maakt)!

  5. Margret schreef:

    Zojuist gemaakt alvast voor vanavond. Ik heb het alleen wel 3 uur laten sudderen en ongeveer 250ml water toegevoegd (en meer kip). Kip valt vanzelf uit elkaar en is heerlijk smeuïg. Kan niet wachten tot etenstijd!

  6. Marianne schreef:

    Geweldig recept, hoeft niets aan verandert te worden. Ga ik zeker vaker op tafel zetten😋

  7. Ineke schreef:

    Lijkt me leuk om te maken voor een vriendengroep(12 personen)
    Ik wilde het in de slowcooker maken, volgens mij kan dat ook, hoe lang zou dat dan ongeveer moeten?

    Ineke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! Daar heb ik helaas geen ervaring mee, maar deel het vooral nog even in de reacties als jij het wel getest hebt, dan hebben andere lezers daar ook weer wat aan.

  8. Antonia schreef:

    Wij hebben het in de slowcooker gemaakt, maar dan voor 4 personen en dat ging super.
    Alle ingrediënten er in gedaan en een klein beetje water en dan 15 minuten aangezet, ging perfect en was heerlijk!!

    Ik ga het van de week weer maken, maar dan met taco’s. 😋

  9. Madelon Roskam schreef:

    Wat een top recept is dit. Ik heb het nu voor de tweede keer opstaan. Alleen heb ik 1 kg kippendijen, want met drie pubers gaat het hard. De vorige keer hebben we het op een wrap gedaan aan tafel, maar vanavond gaat het nog even de oven in als enchilada’s. Ik doe het trouwens wel 2 uur sudderen, dan valt de kip gewoon uit elkaar, heerlijk.

  10. Yona schreef:

    Top recept!
    Aan de overgebleven saus heb ik zwarte bonen maïs en 2 kleuren paprika toegevoegd en erdoor gebakken. Gegeten met zwarte rijst, past er ook perfect bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *