Mascarponeroom

Gepost: 13 januari 2016 Laatst bewerkt: 3 augustus 2023
Mascarponeroom
347

Met dit makkelijke recept voor mascarponeroom heb je altijd een geweldig lekkere taartvulling of topping achter de hand!

Mascarponeroom maken

Mascarponeroom is een van mijn favoriete basisrecepten die hier vaak wordt gemaakt. Als basis voor mijn tiramisu zonder ei, als topping op een sloffentaart of juist als vulling in ander gebak. Wat mij betreft past mascarponeroom vrijwel overal bij.

Het fijne van deze room is dat hij stevig blijft en zijn vorm behoudt. Ik gebruik het daarom vaak ter vervanging van slagroom, zeker als je je gebak niet gelijk serveert. De room kun je bovendien ook nog op smaak brengen, al doe ik dat zelf lang niet altijd. Maar met wat cacaopoeder maak je een chocoladeroom, en stukjes koek door deze vulling is ook heerlijk.

Een erg lekker voorbeeld is mijn recept voor sinaasappel mascarponeroom, waarbij je de sinaasappel trouwens ook heel goed door citroen kunt vervangen. Heb je direct een lekkere variatie te pakken.

mascarpone room

HET LAURA’S BAKERY BAKBOEK

De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet.

Bestel hier!

Afbeelding

Wat is het verschil tussen mascarpone en roomkaas?

Veel mensen denken dat mascarpone geen roomkaas is, maar dat is niet waar. Mascarpone is een Italiaanse roomkaas (een kaas die gemaakt is van room), die vetter is dan we van de reguliere roomkazen gewend zijn. Mascarpone heeft een vetpercentage van 40%, terwijl de meeste roomkazen rond de 35% vet bevatten.

De smaak van mascarpone is ook net iets zoeter én vettiger dan van andere roomkazen. Niet gek dus dat deze Italiaanse roomkaas zich heel goed in een tiramisu laat verwerken en daarnaast in dit recept gecombineerd met slagroom ook geweldig smaakt als taartvulling.

Recepten met mascarponeroom

Ik zal een paar recepten op een rij zetten waar ik deze room zelf graag voor gebruik:

Nog meer inspiratie nodig? Op deze verzamelpagina vind je al mijn recepten waar ik roomkaas in heb verwerkt.

Klassieke tiramisu zonder ei

4 persoons taart met rood fruit

Recept tips: mascarponeroom

Taart afsmeren

Ik raad het af om met deze room een taart af te smeren of meerdere lagen taart ermee te vullen (één laag is zeker wel mogelijk). Door de extra bewerking van de room heb je kans dat deze z’n stevigheid verliest. Je kunt dan beter een cream cheese frosting of botercrème gebruiken, die zijn een stuk steviger.

Taart met fondant

Je kunt deze room niet gebruiken om een taart af te smeren om vervolgens met fondant of marsepein te bekleden. Door het vocht uit de room zal de fondant of marsepein te nat worden. Hiervoor kun je het beste een 1:1 botercrème gebruiken. Lees alles over taart vullen en bekleden.

Extra stevigheid

Voor extra stevigheid kun je één of twee pakjes klopfix aan de room toevoegen en dit mee mixen, of extra poedersuiker eraan toevoegen. Dit laatste zorgt natuurlijk ook voor een zoetere smaak en meestal heb je vrij veel poedersuiker nodig om meer stevigheid te bereiken.

Toeven spuiten

In principe kun je prima (kleinere) toefjes spuiten met deze mascarponeroom. Gebruik hiervoor het liefst wegwerp spuitzakken en spuitmondjes. Voor extra stevigheid kun je een zakje klopfix toevoegen en zolang je de room niet te lang hebt gemixt, moet het spuiten van toeven dus prima lukken. In dit recept kun je zien wat voor een toefjes ik er al eerder mee heb gespoten.

Smaakje toevoegen

Je kunt het beste een extra smaakje aan de room toevoegen door middel van een smaakextract of poeder, zoals cacaopoeder of oploskoffie. Ook kun je citrusrasp en een beetje citrussap eraan toevoegen, maar let op dat je de room niet te nat en daarmee dun maakt. Hetzelfde geldt voor gepureerd fruit.

Kleurstof toevoegen

Dit heb ik zelf nog niet eerder gedaan, maar het is prima mogelijk om de room te kleuren. Let er wel op dat de kleurstoffen geschikt zijn om opgenomen te worden door een vette room. Deze kleurstofpasta’s vind ik zelf bijvoorbeeld erg fijn in gebruik.

mascarponeroom recept

 

mascarpone room recept

Recept afdrukken

4.81 van 36 stemmen

Mascarponeroom recept

Deze mascarponeroom kun je gebruiken als vulling of topping voor allerlei soorten gebak. Met dit recept gaat het altijd goed.
Porties: 1 kom vol

Ingrediënten

  • 125 ml slagroom
  • 2 eetlepels vanillesuiker
  • 250 gram mascarpone
  • optioneel: poedersuiker naar smaak

Instructies

  • Doe slagroom, vanillesuiker en mascarpone in een kom.
  • Mix eerst op een lage stand tot de mascarpone is opgenomen en niet voor klonten zorgt.
  • Mix daarna op hoge snelheid tot het mengsel stijf is. Breng eventueel verder op smaak met wat poedersuiker als je een wat zoetere room wilt hebben.
  • Zet de mascarponeroom in de koelkast tot je deze nodig hebt.
Tips

De mascarpone room is in veel recepten te gebruiken. Als topping op een taart of cupcake, als vulling of in een dessert. Er zijn meer dan genoeg heerlijke toepassingen!
Bewaren

In principe kun je de crème nu gelijk gebruiken, maar je kunt hem ook in de koelkast zetten tot je hem daadwerkelijk nodig hebt. Afgedekt in de koelkast kun je de mascarpone room 2-3 dagen bewaren, dus je kunt hem prima voorbereiden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

187 reacties

  1. Jocelyn schreef:

    Ik weet nu meteen wat ik de vorige keer fout heb gedaan! Ik had een Engels recept voor een rolotaart en daar moest ook mascarpone crème in. Ik twijfelde of het al goed gemengd was, dus heb ik nog wat langer doorgekopt met de mixer. Zonde! Want hoe langer ik klopte, hoe dunner het mengsel werd. De taart bleef zo slap dat ik hem niet uit de bakvorm heb durven halen. We hebben het met een lepel uit de vorm geschept en als toetje gegeten, haha!

    1. Oh lola cakes schreef:

      2 zakjes klopfix erdoor heen houdt de creme stevig. Ik mix deze crème graag met vers fruit. Of bijv gepureerde mango ( wel gelatine door mango doen ) nooit te dunne crème gehad.

      1. Anne schreef:

        Bestaat er een recept voor mascarponeroom met mango er doorheen? Zou er graag een fruitsmaakje aan toevoegen maar ben bang dat de room dan waterig wordt. Groetjes Anne

        1. Laura's Bakery schreef:

          De room zal dan inderdaad wel wateriger worden. Je zou er dan gelatine aan toe kunnen voegen of eerst een curd maken van mango.

  2. Margot schreef:

    Ik heb nog nooit mascarpone room gemaakt, maar ik ga het snel eens doen. Het klinkt heerlijk!

  3. Ellen schreef:

    Oooh, zo lekker! Een grote mop mascarponerome met rood fruit erop. Niets is er beter! 🙂

    1. Wieke schreef:

      Voor het eerst deze taart gemaakt met een topping van aardbeien. Hij valt hier erg in de smaak! Deze wordt vaker gemaakt!

      1. Brigitte schreef:

        Hoi Laura,
        Ik mis nog steeds de mascarpone appeltaart van jou

        1. Laura's Bakery schreef:

          Hoe bedoel je dat je die mist? Is dit misschien iets voor je: https://www.laurasbakery.nl/appeltaart-cheesecake/

          1. Brigitte schreef:

            Hoi Laura is deze dan hetzelfde als de andere mascarpone appeltaarten die op het web staan.groetjes brigiten ik wil nog even zeggen dat ik een groot fan van je ben

          2. Laura's Bakery schreef:

            Ik ken de mascarpone appeltaarten van andere websites of blogs niet, dus ik kan je helaas niet verder helpen.

  4. Manon schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb met kerst de pavlova krans gemaakt, super lekker en erg geslaagd! Helaas was mijn mascarpone room erg korrelig. Ik weet niet of dit zo hoort of dat ik iets verkeerd heb gedaan, ik had wel het recept gevolgd. Ik vond de textuur van de room niet zo fijn en jammer van de mooie krans. In plaats hiervan heb ik er gewoon geklopte slagroom en het fruit op gedaan, was ook heel lekker en hij is met 4 personen helemaal op gegaan :).

    1. Laura schreef:

      Ik denk dat die korrels misschien nog stukjes mascarpone zijn geweest, dat die nog niet helemaal was opgenomen. Het hoort niet korrelig te zijn namelijk.

  5. Ilonka schreef:

    Ik klop de slagroom en de mascarpone altijd samen. Gaat prima en je kan stoppen op de juiste dikte. Langzaam beginnen met mixen anders vliegt de slagroom de mixer uit. En je moet er zeker bijblijven want het wordt snel te dik anders.

    1. Carina schreef:

      Beste. Neem je dan dezelfde hoeveelheid slagroom en mascarpone als Laura beschrijft of half en half dus 250ml room en 250mg mascarponé ? Dank je wel! Carina

      1. Elke schreef:

        Idd 1 op 1 en meteen samen opmixen dan kies je zelf de dikte. Slap of dun kan nooit gebeuren op deze manier

        1. Lotte schreef:

          Hoi, dus niet mascarpone en helft room, maar allebei evenveel dan?

          1. Liduin schreef:

            Zo doe ik het ook: 250 room en 250 mascarpone tegelijk in een mixkom en samen stijfkloppen. Nooit slappe mascarponeroom gehad! Blijft ook stevig.

  6. Ann schreef:

    Laura, ben op zoek naar Bolo de Bolacha, portugese koekjestaart. Heb je daar een recept van? Of heb je die al gemaakt. Heb wel een recept in portugees, en gemaakt, maar deze is mislukt.

    1. Laura schreef:

      Helaas, daar heb ik geen recept voor.

        1. Marlou schreef:

          Ja, lekker! ?

          1. Rianne schreef:

            Kun je deze roommengsel ook op kleur brengen met een voedingskleurstof??

          2. Laura Kieft schreef:

            Dat moet prima kunnen.

      1. Silke schreef:

        Hallo ik zou graag een chocolade mascarpone creme maken hoe lukt mij dit het beste? Kan dit met gesmolten chocolade?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat zou zeker moeten kunnen, evt. met een aanvulling cacao.

  7. Lianne schreef:

    Ziet er heerlijk uit, lekker in de zomer met fruit en in de winter met karamel en chocolade! Mooie foto’s Laura!

  8. wilma schreef:

    Blijft deze room als je hem op een cupcake spuit ook mooi voor even? En kun je het makkelijk kleuren?
    Groet, WIlma

    1. Laura schreef:

      Je zou hier ook prima toeven mee kunnen spuiten inderdaad. Ook een drupje kleurstof kun je prima toevoegen.

      1. Femke schreef:

        Ha Laura,
        Watvoor kleurstof zou jij hiervoor gebruiken? Ik zie een beetje door de bomen het bos niet meer. Je hebt van oetker kleurstof voor fondant en marsepein, maar zou dat hier ook doorheen kunnen?

      2. Floor schreef:

        Hoi Laura, ik ben van plan deze crème tussen een taart te smeren alleen ik vroeg mij af hoeveel ik er mee kan vullen of dat ik het recept moet verdubbelen..?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat heb ik hiervoor niet exact afgemeten. Fijn als je laat weten hoe ver jij bent gekomen zodat andere lezers daar weer wat aan hebben!

  9. Els de Jager van der Eem schreef:

    voor een toetje heb ik in plaats van slagroom kookroom gebruikt (verkruimelde koek onderop dan mascarpone met kookroom daarop vruchten) is goed geslaagd.
    groetjes Elly.

  10. Suus schreef:

    Ik heb gisteren een worteltaart gebakken en was op zoek naar een lekker licht laagje crème als topping.
    Toen kwam ik deze tegen!
    Nou ik moet zeggen, hij was geslaagd hoor!
    Ik heb er alleen wat rasp en het sap van een limoen aan toegevoegd.
    Heerlijk fris!

    1. Renate schreef:

      Bedankt voor de tip, gaik ook doen!

  11. Astrid schreef:

    Is deze mascarpone room lekker in soezen? niet te zwaar?
    Of is gewone slagroom daarin nog altijd het lekkerste?

    1. Laura schreef:

      Denk dat deze room daar heel lekker in is 🙂

  12. Heleen schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb enkele vraagjes:
    – Kan deze mascarpone room ook gebruikt worden als vulling voor een charlottetaart? Indien ja, heb ik dan gelatine nodig voor de stevigheid van de mascarponeroom of niet?
    – Kunnen er aardbeien (stukjes of gemixt) toegevoegd worden aan dit mengsel of gebruik ik rood fruit best enkel als garnering?

    grtjes,
    Heleen

    1. Laura schreef:

      Ik zou zelf deze room daar niet voor gebruiken, kwark is daar veel lekkerder voor. Je kunt best stukjes fruit door de room spatelen.

  13. Rianne schreef:

    Kan je dit ook gebruiken voor cakepops? Om ze in te dippen en dan te versieren met kokos?

    1. Laura schreef:

      Nee, dat is niet stevig genoeg.

  14. Mirke schreef:

    Mag je er een eitje bijdoen (eiwit opgeklopt) om er een soort mousse mee te creèren? Of lukt dit niet?

    1. Laura schreef:

      Je zou het kunnen proberen, maar ik zou dan eerlijk gezegd gewoon een recept voor mousse gebruiken.

  15. Ramonda B. schreef:

    Hoi Laura,

    Is deze room geschikt om de regenboogtaart (biscuitdeeg) van mijn zoon volledig mee te bedekken? Of druipt het er dan vanaf, zoals bij een andere room die ik eerder gebruikte (was geen recept van jou hoor)..

    Alvast bedankt en groet,
    Ramonda

    1. Laura schreef:

      Ik zou deze room persoonlijk niet gebruiken om een taart mee af te smeren. Door die ‘extra bewerking’ heb je kans dat de room dunner wordt.

      1. Ramonda B. schreef:

        Bedankt!
        Welke extra bewerking bedoel je dan? Er komt verder geen fondant of wat overheen. Alleen het biscuitdeeg met daar overheen een mooie witte laag room die we er op de middag zelf opsmeren.

        1. Laura schreef:

          Ik bedoel dat als je het uitsmeert (en bij afsmeren ga je er meerdere keren overheen) je de crème zelf verder bewerkt waardoor deze dunner kan worden. Je kunt het proberen hoor, maar ik durf je niet met zekerheid te zeggen of de room er stevig genoeg voor is.

          1. Ramonda B. schreef:

            Hoi Laura,

            Toch het risico genomen en het resultaat was heel mooi. Heb jouw recept aangehouden (gezoet met gemalen oerzoet i.p.v. vanillesuiker en poedersuiker) en er een klein beetje klopfix aan toegevoegd. De taart zag er prachtig uit.

            Groet,
            Ramonda

          2. Aida schreef:

            Hi Laura, kan ik hier witte chokola aan toevoegen voor de smaak?
            Zo ja wachten tot de chokola helemaal afgekoel en dan er doorgeen roeren?

          3. Laura Kieft schreef:

            Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar dat zou zeker moeten lukken.

  16. Marlein schreef:

    Hoi Laura, ik wil dit recept gebruiken als topping voor cupcakes. Hoeveel toeven kan ik ongeveer spuiten op basis van dit recept?

    1. Laura schreef:

      Heb ik eerlijk gezegd nog nooit geprobeerd, gok op een stuk of 6

  17. C de Jong schreef:

    Ha Laura
    Ik ga een biscuittaart maken met 6 ( roze tinten) lagen. Tussen de lagen wil ik mascarpone room en aardbeivulling doen.
    Het afsmeren ook met de room, maar dan in ( mint) groen. Als ie dan goed gekoeld is kan ik er dan gewoon chocodrip op doen?
    Daarna werk ik m af met roze en groene schuimpjes! Kan dat zo?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik weet niet zeker hoe de room reageert op de (warme) chocolade en hoe de chocolade reageert op het vocht uit de room, maar verder klinkt het als een prima plan.

  18. C de Jong schreef:

    O.o vergeet ik erbij te zeggen dat ik de room een beetje extra smaak geef met een drupje vanille essence en wat poedersuiker.
    Mmmm ook lekker op een ‘ saai’ kaakje. ?

  19. Britt schreef:

    Spoedgevalletje!
    Ik maak nu voor de tweede keer de tiramisutaart uit je receptenboek, maar de mascarponeroom lijkt telkens te schiften..
    De slagroom moet koud worden opgeklopt, maar op welke temperatuur moet de mascarpone zijn?
    Of klop ik de slagroom te lang?
    Zo jammer, want het is echt ’n lekker recept!

    1. Laura Kieft schreef:

      Als een mengsel schift komt dat vaak door verschillen in temperatuur. Ik klopt de slagroom vanuit de koelkast gelijk op, en ook de mascarpone gebruik ik gelijk vanuit de koelkast.

  20. Laura schreef:

    Hoi Laura, kan ik deze room ook gebruiken als vervanging van botercreme om taart af te werken? Ik vind botercreme te vet en zwaar. Een andere tip is ook welkom.

    Groetjes, Laura

    1. Laura Kieft schreef:

      Deze room is prima voor een vulling, maar afsmeren zou ik niet doen. Ganache kan eventueel wel, maar zelf vind ik botercrème het prettigst.

      1. Anoniem schreef:

        Ik ga ook een taart maken, ik vind botercrème ook echt niet lekker. Ik had het idee om deze op mijn taart te smeren. Waarom zou je dat niet doen?

        1. Laura Kieft schreef:

          Als je de room teveel bewerkt wordt hij dun. Op (of in) een taart kan prima hoor, maar qua afsmeren voordat je hem decoreert met bijvoorbeeld fondant niet omdat hij daar te vochtig voor is.

  21. Suzanne schreef:

    Hoi Laura,

    Kan je deze crème ook invriezen? Ik wil mijn taart al iets eerder maken en in z’n geheel invriezen, zodat ik alleen de decoratie op de dag zelf hoef te doen. Groetjes Suzanne

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, geen probleem.

  22. Evy schreef:

    Hoi Laura,

    Ik wil graag een biscuittaart maken met lagen er tussen. Nu zag ik een recept met mascarpone en slagroom. Maar daar was de verhouding juist andersom. 250 ml slagroom en 125 ml mascarpone. Wordt de smaak van de room dan niet heel anders als bij dit recept?

    1. Laura Kieft schreef:

      De smaak zal iets verschillen, maar belangrijker is de structuur. Met dit recept krijg je een stevigere room en dat vind ik zelf beter en prettiger werken in taarten.

  23. Lana schreef:

    Hoi Laura,

    Ik wil graag een marcarpone witte chocolade vulling maken voor een taart. Hoe kan ik deze het beste maken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Daar heb ik zelf geen recept voor, wellicht dat je kunt experimenteren door aan dit recept gesmolten (afgekoelde) chocolade toe te voegen.

  24. Bea schreef:

    Hoi Laura,
    Zou je deze mascarpone room ook kunnen mixen met boerenjongens en zou deze dan
    stevig genoeg zijn voor een vulling in een taart?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt het proberen, maar heel stevig zal hij niet zijn.

  25. Desiree schreef:

    Ik gebruik dit regelmatig als vulling in taarten, heerlijk met kersenvlaaivulling. Maar nog veeeel lekkerder met zelfgemaakte lemon curd!! Hmmm!!

  26. Verena schreef:

    Waauw wat een leuk recept! Hoelang kan ik de taart bewaren/ invriezen als ik een vulling heb met mascarpone room?

    1. Lian van Rens schreef:

      Invriezen zou ik niet aanraden, maar afhankelijk van de overige ingrediënten kun je zo’n taart 3-4 dagen bewaren in de koelkast.

      1. Emma schreef:

        Invriezen kan prima hoor. (Laura geeft dat ook aan overigens in een zelfde vraag).

  27. Ortencia schreef:

    Hey Laura,

    Ik heb gisteren een lekkere vulling met citroen en mascarpone gemaakt. Nu was m’n vraag, hoelang blijft deze goed in de koelkast ? Groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      zou 3-4 dagen aanhouden

  28. Trees schreef:

    Ik wil deze vulling graag gebruiken voor een taart met een diameter van 25cm. Hoeveel lagen kan ik hier dan ongeveer mee vullen?

  29. winnie schreef:

    hoi, ik vroeg me af of je met deze creme toeven op cupcakes kan spuiten en of je die dan de dag van te voren er al op kan spuiten. bewaar je het dan in de koelkast?
    hij lijkt me erg lekker!
    groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, maar zou het zelf zo kort mogelijk van tevoren doen wegens inzakken. bewaren in de koelkast inderdaad.

  30. kimberley schreef:

    ik had een recept gezien waar ze om frambozen botercreme vroegen maar mijn schoonmoeder houd niet van boter creme kan ik bij deze mascarpone room ook gepureerde frambozen door heen doen
    en als ik de buiten kant van de taart afsmeer meet ganache kan ik er dan nog chocolade drips overheen doen of is dat geen goed iedee?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt het proberen, maar ik vrees dat je room dan te dun wordt. Als vulling kun je het gebruiken, ik zou er zelf geen taart mee afsmeren, zeker niet icm ganache.

  31. KAtrien schreef:

    Hoi Laura,
    Kan in de mascarponeroom frambozen toevoegen? Of iets van fruit? Het zou voor tussen een taart zijn.

    1. Kimberley schreef:

      Hoi Katrien
      Ik heb dat wel gedaan was erg lekker alleen ik heb diepvries gebruikt alleen moet je het dan meteen gebruiken anders word het wat dun ben ik achter gekomen na 2 keer maken maar het is wel erg lekker fris met frambozen

    2. Laura Kieft schreef:

      Je kunt er zeker wat stukjes (vers) fruit door spatelen of in een laag vulling duwen.

  32. Angelique van Hemert schreef:

    Goedemiddag, mijn mascarpone room is te dun geworden. Kan ik het op een of andere manier dikker maken? Het heeft al een nacht in koelkast gestaan, maar dat heeft niet geholpen.
    Groetjes, Angelique

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou gelatine kunnen toevoegen, maar dan is het niet meer smeerbaar als het gestold is.

  33. Pascale schreef:

    Hoi Laura,
    Ik zou deze mascarponeroom graag gebruiken om soesjes te vullen. Maar dan met een mokkasmaakje.
    Gewoon oploskoffie met een klein beetje water en onder de room mengen voor ik deze opklop, of beter onder de mascarpone?
    Dank u!

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou de slagroom kloppen met wat oploskoffie.

  34. Karin schreef:

    Heerlijke site. Kun je macarponeroom ook gebruiken om de buitenkant mee af te smeren? Of alleen tussen de lagen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Afsmeren is ook mogelijk

  35. Wim schreef:

    Ik gebruik deze room als vervanger voor de moeilijk verkrijgbare clotted cream bij de scones.

  36. Ilse schreef:

    Zou ik deze vulling kunnen gebruiken bij de chocolade vanille wolkencake? En dan 1 laag aardbeien jam en 1 laag mascarpone room. Afsmeren met wat botercreme en dan nog afwerken met fondant .

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, moet lukken.

  37. Sabrina schreef:

    Hi Laura, enorm fan van jouw recepten, bedankt voor het delen! Ik heb een vraag: ik wil graag een 30cm, 25cm en 20cm red velvet 2x vullen met deze vulling. Hoe kan ik het beste berekenen hoeveel ik nodig heb? Alvast bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      Als ik dit recept gebruik kan ik een 20cm taart met 2 laagjes vullen. Hopelijk is dat een goede richtlijn voor je bakplannen 🙂

  38. Gerrie schreef:

    als je lactosevrij moet eten, wat kan ik dan gebruiken i.p.v. mascarpone? en kan dat in combinatie met lactosevrije slagroom?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik ken zelf helaas geen vervanger voor mascarpone

      1. Kathy Geens schreef:

        Er bestaat lactosevrije mascarpone
        🙂
        Ik worstel hier ook steeds mee, vanmorgen ook mislukt 1 keer in de schift en 1 keer niet lekker .
        Hoe begin eerst de slagroom volledig opkloppen en smaken toevoegen , of alleen beginnen met alles tegelijk ?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Als het was gaan schfiten dan waren je ingrediënten niet dezelfde temperatuur. Smaak (zoals een extract) zou ik op het laatst toevoegen.

  39. Isabelle schreef:

    Vraagje…
    Ik wil een biscuittaart maken met deze mascarpone room. Kan je de taart helemaal af maken en het nog een nachtje in de koelkast bewaren of wordt de mascarpone dan dunner en loopt het er uit?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt de taart prima maken en een nachtje in de koelkast bewaren.

      1. Isabelle schreef:

        Heb het inderdaad geprobeerd en gelukkig was hij nog net zo mooi als ik hem gemaakt had. 🙂
        Veel lovende reacties gehad!

  40. Angeline schreef:

    Vanaf de eerste keer dat ik deze mascarponeroom heb gemaakt samen met mijn kleindochter, is deze favoriet bij haar (en niet alleen bij haar!). Er is nog nooit een beslagkom zo grondig schoon’gelikt’ als die 1e keer. Haar laatste verjaardagstaarten moesten dus ook allebei deze vulling hebben en niets anders! En ik heb echt de meest bijzondere vullingen voorgesteld maar nee: ‘dit is gewoon de allerallerlekkerste van de hele wereld, oma’. Dus, dank je wel voor dit recept!

  41. Rianne schreef:

    Hoi Laura, is dit recept geschikt om tussen een cijfertaart te gebruiken? En kan dat een dag van te voren, of zakt hij dan in denk je? Alvast bedankt voor je reactie!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, maar let op dat je er niet teveel gewicht op laat leunen, dan heb je kans dat de room er tussenuit piept.

  42. Sabine schreef:

    Hi Laura,

    Ik wil cupcakes maken met een mascarpone toef voor een traktatie op school (op een vrijdag). De cupcakes maak ik 2 dagen van te voren. Kan ik de mascarpone slagroom mengsel donderdagavond klaar maken en bewaren in de koelkast en de toetjes vrijdag voor school er op spuiten? Of kan ik het donderdagavond al er op spuiten? Thank you

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou voor de eerste optie gaan. Heerlijk!

  43. Melissa schreef:

    Hi Laura,

    Dit klinkt als een heerlijk recept maar vanwege een mexicaans feestje wil ik hier graag wat mango aan toevoegen. Het liefst geen stukjes maar meer sap of siroop. Welke optie zou het beste zijn?

    Dankjewel!!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou voor een siroop gaan en de suiker daardoor vervangen (anders wordt het te dun).

      1. Melissa schreef:

        Ik heb inderdaad de suiker door de siroop vervangen en ik moet zeggen.. hij is echt heerlijk geworden! Ik ga de creme morgen proeven in combinatie met een chocolade cupcake.. ik ben benieuwd!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Jaaa wat goed! Was vast heerlijk samen!

          1. Melissa schreef:

            Het was inderdaad heerlijk samen, de room was wel wat dun omdat ik er aardig wat siroop doorheen moest roeren om een goede smaak aan te brengen. Heb je nog meer ideeën voor smaken die door deze creme kunnen?

  44. Debbie schreef:

    Kan je met mascarpone crème ook een taart afsmeren om vervolgens voor een deel of helemaal te bekleden met fondant?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee, deze room bevat teveel vocht waardoor de fondant zal smelten.

      1. Debbie schreef:

        Bedankt had het antwoord inmiddels gevonden?.
        De taart ? heerlijk geworden met mascarpone crème als vulling en topping.

  45. Peter Hess schreef:

    Laura, behalve dat je een leuke vrouw bent is jouw site de beste qua instructies, recepten, voorlichting en layout.
    Op en top professioneel
    Zodoende heb ik andere recepten, behalve die van Cees Holtkamp, niet meer nodig.
    Veel succes!
    Peter, Brazilië

  46. Gerda Versluis schreef:

    Heb in Duitsland geleerd dat je de room/mascarpone crème ook kunt maken met roomkaas, dan is het iets frisser. Wat ze daar ook vaak doen is bv gelatine-poeder eraan toevoegen, maar ook een pakje puddingpoeder werkt heel goed of eenvoudig maizena. Ik doe zelf vaak voor de zekerheid 1 van deze ingrediënten erin zodat ik niet meer het risico loop dat mijn taartvulling eruit loopt.
    Echt de moeite van het proberen waard. Succes
    Gerda V

  47. Marina schreef:

    Hoi laura,

    Ik ben een brownie mascapone taart aan maken.

    Ik wilde aarbeien door de mascapone doen, dan dus het beste ook gelatine, anders word het te dun.

    Nu is de taart om morgen te nuttigen.
    Kan ik vandaag al wel de taart stapelen/in elkaar zetten?

    Dus laag brownie taart, laag (aardbeien) mascapone en dan weer een laag brownie taart. Of word de brownie taart dan soppig doordat de mascapone er helemaal in zal trekken?

    Hoor het graag,

    Groet,

    Marina

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee hoor dat kan prima vandaag, maar je moet het wel in de koelkast bewaren. Ik hoop dat de brownie daar niet van uitdroogt.

  48. Lena schreef:

    Hi,
    Ik wilde eigenlijk dit maken maar dan met monchou, dat is het enige wat ik nu in huis heb. Kan ik dit recept dan ook volgen of moet ik iets anders doen? Heb je tips voor mij? Ik weet niet of ik de mascarpone namelijk goed kan vervangen door monchou of dat ik dan nog iets anders moet doen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee hoor, dat moet prima kunnen.

  49. ilse vanhove schreef:

    Hey Laura,
    Kan ik er ook een smaakje aan toe voegen?
    Bv. aardbei of speculoos?
    En hoe of wanneer doe ik dan dat het best?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Speculoos kan vast, dat zou ik met de mascarpone mengen eerst. Aardbeien geven vrees ik teveel vocht.

    2. Chenefleur schreef:

      Ilse, ik doe altijd 1 op 1 slagroom en mascaroone. Hier doe ik vlaaivulling, oreokoekjes of bokkenpootjes, en sinds kort ook cacao met dank aan Laura 😉 grtjs Chenefleur

  50. Mariska schreef:

    Hoi Laura,
    Ik wil (slagroom)toeven spuiten op een chocolade bischuittaart met frambozen. Nu moet ik altijd lactase toevoegen aan slagroom ivm intolerantie. Op de een of andere manier krijg ik lactosevrije slagroom altijd maar slecht verwerkt. Kan ik voor wat meer stevigheid ook lactosevrije roomkaas toevoegen? En wat zou dan de verhouding moeten zijn? Die van Arla is namelijk heel neutraal in smaak. Ik gebruik hem ook als vervanger voor monchou en in cheesecake bijvoorbeeld, maar ook in warme sauzen. Alvast bedankt voor je reactie.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik durf je de verhouding niet te geven, maar lactosevrije roomkaas ermee combineren lijkt me een erg goede optie!

  51. Willy schreef:

    Als ik dit vandaag op een taart smeer, is het morgen dan nog lekker? Of wordt het net als slagroom “oud”?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik vind deze room prima een paar dagen te bewaren.

  52. Jenn schreef:

    Hoi Laura,

    Kan je mascarpone creme ook een oreosmaak geven? Ik moet voor iemand een taart maken die heeeel graag mascarpone creme wilt hebben als vulling en afsmeren.

    Groetjes,

    Jenn

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker! gewoon gekruimelde Oreokoekjes doorheen mengen

  53. Tessa schreef:

    Hoi Laura!
    Als ik wat druppeltjes vloeistof er door heen wil doen, wordt het dan te dun?
    En wanneer kan ik dit het beste eraan toevoegen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een extract bedoel je? Dat moet prima kunnen. Ik zou het door de mascarpone mengen.

  54. Elien De Muynck schreef:

    Hoi Laura,

    Ik zou graag van dit recept een limoenmascarpone room maken. Kan ik de rasp en sap van de limoenen toevoegen? Of enkel beter de rasp voor minder vocht? Of zijn er betere opties?

    Groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou zelf voor rasp gaan met hooguit een klein beetje sap.

  55. Lisa schreef:

    Kan je deze creme ook gebruiken om een laagjes (bruids) taart mee af te smeren? 🙂 Of is daarvoor echt botercreme beter omdat het steviger is?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt er een taart mee afsmeren, maar als je hem daarna wilt bekleden met fondant bijvoorbeeld kan dat niet.

  56. Sali schreef:

    Dus ik kan hiermee prima taart afsmeren aan de zijkanten zonder te bekleden?

    En kan ik deze kleuren met dr oetker kleurstof?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, beide kan. Bedenk wel voor het afsmeren dat deze room minder stevig is dan een botercrème.

  57. Ria schreef:

    Is deze room ook geschikt voor een taart af te smeren

  58. Chenefleur schreef:

    hihi wat ben ik weer blij met je, wat een heerlijk recept en het kan met en zonder chocolade en op cupcakes. moet voor maandag een trouwtaart met bijpassende cupcakes maken.
    Dank je wel Groetjes Chenefleur

  59. Daphne schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb deze mascarpone room nu 2 keer gemaakt en tot 2 keer toe heb ik er korrels in zitten. Wat doe ik verkeerd en hoe kan ik het verhelpen?

      1. Daphne schreef:

        Het gekke is dat ik zowel de slagroom als mascarpone direct uit de koelkast gebruik.

        Wanneer dit een volgende keer gebeurt, wat kan ik dan doen om het weer goed te maken?

        1. Laura Kieft schreef:

          Schiften verhelpen kan op deze manier: https://www.laurasbakery.nl/help-mijn-botercreme-is-geschift/ . Moet er wel bij zeggen dat ik dit zelf nog nooit met mascarponeroom heb geprobeerd.

  60. Cynthia schreef:

    Mijn dochter vindt de vullingen van taarten altijd zo vies, maar sinds ik deze mascarponevulling gebruik en Laura’s botercrème voor de buitenkant kan ik blijven bakken!

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat leuk om te horen!

  61. Ansje schreef:

    Hoeveel heb je nodig voor taart van 24 cm te bekleden ? Zowel voor de vulling en topping ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als ik dit recept gebruik kan ik een 20cm taart met 2 laagjes vullen. Hopelijk is dat een goede richtlijn voor je bakplannen ?

  62. Ansje schreef:

    Bedankt dit gaat zeker helpen..

  63. Mirthe schreef:

    Kan je de mascarponeroom ook in de vriezer bewaren? En hoelang?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Onderaan het artikel staan de bewaar mogelijkheden van het recept!

  64. Ina schreef:

    Hoi Laura

    Ik wil lactose vrije mascarpone room maken maar ik kan nergens lactose vrije mascarpone vinden. Overal uit het assortiment. Kan ik de mascarpone vervangen door lactose vrije roomkaas?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zelf heb ik het met roomkaas nog niet uitgetest, dus met zekerheid zou ik het niet durven zeggen. Mascarpone verschilt het meeste van roomkaas door het bijna dubbele vetpercentage. Hierdoor heeft mascarpone een vollere smaak dan roomkaas en is de smaak ook voller en de textuur steviger en compacter.

  65. Ellie schreef:

    Hallo,

    Ik wil graag een biscuittaart maken voor een gender reveal party. Nu houden wij niet zo van fondant omdat het dan zo mega zoet wordt. Dus ik wil graag een iets lichtere, lekkere taart maken. Ik denk dat ik de taart afsmeer met botercreme dus wil graag een andere vulling. Deze mascarpone creme lijkt me wel erg lekker, maar kan je dit ook combineren met iets fris, zoals jam bijvoorbeeld?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan zeker! Jam of bijvoorbeeld lemon curd is ook lekker.

  66. Wil schreef:

    Zou je dit ook met roomkaas kunnen maken in plaats van mascarpone?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor!

  67. Tina casteels schreef:

    Ik had mijn taart graag bekleed met marsepeinen endurance een randje gekleurde m&m , kan ik deze over de mascarpone slagroom doen en zouden de m&m blijven plakken op de marsepijn met tylo poeder

    1. Laura's Bakery schreef:

      Persoonlijk vind ik mascarponeroom niet geschikt om daarna nog fondant/marsepein over te bekleden. Ik ben zelf niet bekend met tylo poeder, dus dat zo ik eigenlijk niet weten.

  68. Mira schreef:

    Is mascarponecreme geschikt voor een taart die een tijdje buiten de koelkast moet staan? Zoja, hoelang zal dit maximaal kunnen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je bedoelt op het moment van serveren? Ik ben geen expert op dat gebied, dus ik kan je niet vertellen hoe lang dat zou kunnen. Het is in ieder geval geen vulling die buiten de koelkast bewaard kan worden.

  69. Rutger schreef:

    Is dit te combineren met een curd? En wanneer deze curd dan toe te voegen aan de mascarponeroom, of wanneer toe te voegen in recept? En welke hoeveelheid (heb nog passievruchten-)curd is ervoor nodig?

    Dit met als resultaat mascarpone-curd-room te krijgen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker! In dat geval zou ik de mascarpone en de curd eerst mengen (de verhouding is afhankelijk van hoe sterke smaak je wil hebben) en daarna al mixend in een straal de slagroom toevoegen. Zorg er wel voor dat alles dezelfde temperatuur heeft om schiften te voorkomen.

  70. Ellie schreef:

    Hallo,

    Zou de mascarpone room ook als vulling in een biscuittaart gebruikt kunnen worden? En zo ja met wat voor andere vulling/smaken zou ik dit dan kunnen combineren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik weet niet of ik het bij een hogere laagjestaart zou gebruiken, maar ik heb het zeker wel eens toegepast op een taart met een tweede laag: https://www.laurasbakery.nl/aardbei-mango-spongecake/

  71. Liduin schreef:

    Ik gebruik het altijd als vulling voor een biscuittaart, ipv alleen slagroom, ook om op te spuiten. Je kunt het met alles combineren, omdat de smaak niet veel anders is dan alleen slagroom: jam, fruit, etc

  72. Wil10 schreef:

    Goededag

    Een vraag kan ik dit tussen cake beschuit mix doen met een smaakje
    Maar je hebt dan meestal bij een taart twee lagen
    Dus eerst zeg maar cake daarna bijvoorbeeld mascarpone met smaak bijvoorbeeld speculoos maar wat doe je dan tussen de tweede laag
    En hoeveel speculoos zou je dan moeten gebruiken?
    En wat voor toef doe je dan boven op de taart bedankt alvast

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gebruik liever botercrème of cream cheese frosting als ik een laagjestaart wil maken. Misschien kun je wat inspiratie voor extra smaken opdoen in dit artikel: https://www.laurasbakery.nl/de-lekkerste-vullingen-en-toppings/

  73. Wil10 schreef:

    En als je met een laag zou doen kan het dan wel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt het uiteraard proberen 🙂

  74. Evy Berghmans schreef:

    Beste Laura ,

    Kan ik in deze mascarpone room confituur in mengen voor een lekkere smaak aan te geven ? Zo ja , welke verhouding zou u dan doen
    Mvg

  75. Maaike Mistrate Haarhuis schreef:

    Hoi Laura,

    Ik had een vraag; ik zou graag de mascarpone in een melkvrije variant maken. Heb jij hier tips voor?

    Lieve groetjes Maaike

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou kunnen proberen plantaardige melk te gebruiken, al heb ik dat zelf niet getest.

  76. Ans Wilbrink schreef:

    Kun je deze room ook gebruiken ipv botercrème onder een fondantlaag?

  77. S v Hees schreef:

    Mijn dochter en ik willen samen 2 aardbeien sloffen maken. Maar zij wil banketbakkersroom gebruiken maar ik wil de mascarpone room gebruiken. Nu is mijn vraag is het recept van de mascarpone room waar je het recept van hebt gepubliceerd te veel voor 1 sloffen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat het voldoende is voor 1 slof, of het teveel is durf ik niet precies te zeggen. Ik heb het zelf niet gebruikt voor een slof.

  78. Willemieke schreef:

    Hoi Laura, is de mascarpone room in te vriezen als deze al gebruikt is om een sloffenbodem mee te decoreren? Dus de sloffenbodem invriezen met de room er bovenop?

    Of is het beter om allebei los van elkaar in te vriezen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zelf zou ik kiezen voor apart van elkaar.

  79. Robin van Veenen schreef:

    Zou ik deze mascarponeroom in een Bûche de Noël kunnen doen als dunne laag vulling? Die zou ik dan moeten oprollen en afsmeren met ganache.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk van wel!

  80. Laurie schreef:

    Misschien een stomme vraag maar ik kon er niets over terugvinden. Gebruik je ongeklopte slagroom voor dit recept?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Er bestaan geen stomme vragen! Klopt, altijd ongeklopt tenzij anders vermeld.

  81. Miranda Klaver schreef:

    Hoi Laura,
    Ik wil graag een zomerse tiramisu maken met fruit. In het recept dat ik wil maken gebruiken ze crème chantilly, kan ik deze vervangen voor jouw recept mascarponeroom?
    Groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is wat lastig te bepalen zonder het recept te kennen, maar ik vermoed van wel hoor! In mijn recepten voor (fruitige) tiramisu’s gebruik ik deze room ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *