Door Lian – Dit recept kreeg ik in het voorjaar in mijn handen geduwd door mijn buurman. Dit was de lekkerste ontbijtkoek en ik moest het recept zelf maar eens uitproberen. Het recept was zo vreemd, geen eieren en geen boter, dat ik bijna niet kon geloven dat je hier een lekkere ontbijtkoek van kon maken. Wonder boven wonder kwam er een hartstikke lekkere ontbijtkoek uit. Voordat ik het wist had ik al drie stukken gegeten en daarom kan ik je zeggen dat je dit recept een kans moet geven. Een beetje vreemd maar ontzettend lekker. Probeer het recept zelf maar eens uit en je zult verbaasd staan.
Makkelijke ontbijtkoek
Ingrediënten
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 250 gram bruine basterdsuiker
- 1/2 el koek- en speculaaskruiden
- 1/2 tl baksoda
- 250 ml melk
Instructies
- Vet een cakeblik in en bestuif met een beetje bloem of bekleed het met bakpapier. Verwarm de oven voor op 160 °C (boven- en onderwarmte).
- Doe alle droge ingrediënten in een kom en roer door. Giet de melk in een pan en zet op het vuur. Breng de melk tegen het kookpunt aan. Je melk is heet genoeg as er kleine (kook)belletjes beginnen te vormen aan de rand. Voeg de melk al roerende toe aan de droge ingrediënten en meng tot een glad beslag.
- Giet het beslag in je cakeblik en bak de ontbijtkoek in 65-75 minuten gaar. Een houten prikker moet er schoon uitkomen. Voorkom dat de ontbijtkoek te lang bakt, want dan kan die taai worden bij de randjes.
- Haal uit de vorm en laat de ontbijtkoek afkoelen. Serveer met een beetje boter en geniet.
Tips
- Tip: Een dag later is de ontbijtkoek nog lekkerder.
- Bewaren: doe de ontbijtkoek in een afgesloten trommel voor 3-4 dagen of vries losse plakjes in die je dan eenvoudig mee kunt nemen.
Hmm is dit lijkt ook erg op een recept voor kruidkoek. De voor de hand liggende variatie is chocolade en noten. Ik gebruik zelf vaak anijs als smaakmaker. En straks met sinterklaas lekker pepernoten erdoor.
Dit is volgens mij ook kruidkoek. Ik gebruik in plaats van gekookte melk karnemelk en voeg ook vaak 125 gram rozijnen toe. De speculaaskruiden kun je vervangen door een mengsel van kaneel, nootmuskaat, snufje komijn, gember en eventueel witte peper. Het meel kun je ook vervangen door bijvoorbeeld boekweitmeel.
Deze makkelijke ontbijt koek is verrukkelijk!
Echter ben ik ook op zoek naar een gezonde variant, dwz met minder suiker, ander meel ( geeft boekweit een goed resultaat? ) meer bakpoeder nodig? Dit om aan te bieden aan mensen met verhoogde suiker waarden.
Wie heeft er ervaring mee en wil goede tips delen?
Gr Simone
Ik zie ook graag een ontbijtkoek met minder suiker. Zelf maak ik een vergelijkbare ontbijtkoek met speltmeel, ahornsiroop, koekkruiden, water, kokosolie, bakpoeder, baking soda en het allerbeste ingrediënt voor een smeuïge koek: 1 geraspte appel! Echt waar, dat is het geheim van een beetje plakkerige en heerlijke ontbijtkoek. Laatst had ik geen appel meer en deed ik er een handje rozijnen in. Resultaat: een drogere koek die veel minder lekker is.
De rozijnen voorweken zodat ze geen vocht uit de koek onttrekken zou een oplossing moeten zijn.
Mag ik dat recept? 🙂
http://www.desmaakvancecile.com/2014/09/gezonde-kruidkoek-met-appel-amandel.html?m=1
Ik heb hem gister ook gemaakt.
Ik denk voor de eerste keer dat die goed gelukt is.
Klopt het dat die een beetje plakkerig is?
Of heb ik het toch fout gedaan ?
een klein beetje plakkerig/smeuïg is prima. Als het te veel is heeft hij in jouw oven wellicht iets meer tijd nodig.
Ik maak dit recept heel vaak. Erg lekker maar…. Kan iemand verklaren waarom de koek bij mij altijd inzakt over de lengte in het midden?
Heerlijk! Goed gelukt, als variatie twee kleine appeltjes erdoor en parelkandijsuiker erover – wat een verwennerij! En ook goedgekeurd door oma 🙂
Nadat mijn jongste zoon vrijdag vertelde dat zijn vriendinnetje ontbijtkoek mee had in de broodtrommel, kon ik natuurlijk niet achterblijven 😉
Nu dus voor het eerst zelf ontbijtkoek geprobeerd, staat in de oven te garen. Hopelijk lusten de kids het (we wonen in België, ontbijtkoek is hier niet zo bekend).
lekker en super makkelijk!
Ik zet hem vaak ’s avonds tijdens het koken snel in de oven voor de volgende ochtend, maar soms haalt hij de ochtend niet… 😉
Hij is lekker maar de buitenkant is erg taai. Wat heb ik verkeerd gedaan ?
Lastig te zeggen zonder verdere info, misschien te lang/heet gebakken? Elke oven verschilt immers.
Het lijkt mij dat hier beter bakpoeder gebruikt kan worden dan bakingsoda.
Om baksoda zijn werking (=rijzen) te laten doen, is er een zuurtje nodig. Dit vind ik nergens terug in het recept.
Of, de melk vervangen door karnemelk. Maar dat geeft een andere smaak aan de koek.
Een zuurtje zit in meer ingrediënten dan je denkt, kijk hier maar eens: https://handigebaktips.nl/ingredienten-die-werken-met-baking-soda/ (in dit geval doet de suiker het hem)
Zou je de bakingsoda ook kunnen vervangen door bakpoeder? Zo ja, hoeveel bakpoeder heb je dan nodig? Wil de koek vandaag dolgraag maken maar heb geen bakingsoda in huis..
Dat wou ik ook al weten. Ik heb wel banking soda maar die is over de datum.
Je kunt bakingsoda vervangen door drie keer de hoeveelheid bakpoeder te gebruiken. Dus in dit geval door 1 1/2 theelepel.
Bakpoeder geeft wel een iets ander resultaat. Maar zal in dit recept prima werken. (Beter zelfs dan de bakingsoda! )
Dat wou ik ook al weten. Ik heb wel banking soda maar die is over de datum.
Dat ziet er fijn uit! Is er misschien al een recept of variatie voor ouwewijvenkoek? Of is dit misschien een uitdaging? 🙂
We hebben de koek meegenomen tijdens onze vakantie was veel te snel op heel lekker
Heb hem gemaakt met rozijnen, tutti frutti en gember, heerlijk!
Wat lekker!
Gisteren gemaakt en per ongeluk 2 maal de hoeveelheid koek kruiden gedaan, maar het is heerlijk!!
Haha gelukkig!
Je hebt niets teveel gezegd, hij is makkelijk te maken en smaakt heerlijk!
Yes wat goed!
baktijd is bij mij 35m maar dan is hij al klaar .hoe komt dit.
Heb je misschien een heteluchtoven?
een overheerlijke ontbijtkoek dank wel
Op zoek naar een recept voor makkelijke ontbijtkoek kwam ik dit tegen. En het is waar : gemakkelijk en heerlijk. I.p.v. 250 gram bruine basterdsuiker 200 gram gebruikt en 1 geprakte banaan die toch op moest eronder gedaan. En de dubbele hoeveelheid kruiden. Prima gelukt. Volgende keer gaat er ook nog geraspte gember onder.
Wouw!! Wat een geweldig lekker en simpel recept. Variaties ga ik nog mee aan de slag. Zo fijn om hier in Spanje weer een ontbijtkoek te eten (niet verkrijgbaar hier bij de supermarkt, tenzij je naar de Nederlandse gebieden gaat)
Dank je wel voor het delen van dit super recept!
Hallo Laura,
Ik woon in Duitsland en daar hebben ze (helaas) geen Basterdsuiker. Kan ik de koek ook met gewone suiker maken? Ik weet, je hebt een recept voor basterdsuiker op je site, maar als ik eens heel lui wil doen, zou het met gewone suiker kunnen?
Heb je misschien wel keukenstroop, zoiets als pannenkoekenstroop? As je daar een deel van toevoegt en de rest gewone suiker dan zou het bijna hetzelfde moeten zijn.
Ja, die hebben we hier wel. Dat ga ik van het weekend direct eens proberen. Toch een soort van basterdsuiker dan!
Dankjewel😉🤗
Beste Laura, bij mij is de ontbijtkoek erg droog en ik heb hem op 65 minuten onder boven warmte gebakken. Scheelt het als ik een dag wacht met eten, ik heb hem nu gelijk warm aangesneden? Of kan ik misschien de volgende keer een geraspte appel erdoor heen doen? (Zoals boven omschreven) En is het dan 1 appel die er doorheen kan?
Wat gek! Misschien stond de oven toch iets warmer? Je zou het een volgende keer iets korter kunnen bakken.