Maïsbrood

Gepost: 18 mei 2016 Laatst bewerkt: 28 februari 2024
54

maïsbrood 1a

Een paar weken geleden liep ik over de markt en zag toen een kraampje met allerlei soorten meel, kruiden, thee en andere leuke producten. Je kon er bakmixen kopen die met meel van de molen gemaakt waren, maar je kon ook alleen het meel zelf kopen. Toen ik een zak met maïsmeel zag staan moest ik gelijk denken aan het maïsbrood dat mijn vader al een paar keer had gemaakt. Ik nam een zak mee om het zelf ook te maken, alleen wist ik niet meer precies uit welk boek hij het recept nu had gehaald. Daarom haalde ik al mijn boeken met brood recepten van de plank en kwam er zo achter dat het recept uit het boek Meesterlijk Brood komt, één van mijn favoriete boeken als het om brood bakken gaat! 

maïsbrood 2a

Meer brood recepten

Heb je de smaak van het brood bakken te pakken? Probeer dan ook eens een van deze heerlijke brood recepten:

Recept afdrukken

4.42 van 12 stemmen

Maïsbrood

Niet moeilijk en ontzettend lekker: zelfgemaakt maïsbrood is velen malen lekkerder dan die uit de winkel. Heerlijk voor het ontbijt of als lunch.
Porties: 1 brood van 25 cm

Ingrediënten

  • 200 gram tarwebloem
  • 50 gram maïsmeel
  • 1 zakje gist (7 gram)
  • 12 gram witte basterdsuiker
  • 4 gram zout
  • 38 gram ongezouten roomboter
  • half ei (25 gram)
  • 100 ml water
  • 150 gram uitgelekte maïskorrels

Afstrijken

  • half ei
  • maïskorrels
  • maïsmeel

Instructies

  • Meng alle ingrediënten behalve de maïskorrels en kneed dit tot een soepel deeg. Volgens instructies van Robèrt zette ik de mixer eerst 3 minuten op de laagste stand en daarna nog 6 minuten op een wat hogere stand. Je hebt dan een soepel deeg dat net niet meer plakkerig is.
  • Bestuif je werkblad met bloem en leg hier de uitgelekte maïskorrels op. Ik heb de maïskorrels na het uitlekken nog even op een keukenpapiertje gelegd omdat ze nog erg vochtig waren. Steek met een deegsteker het deeg open en druk de binnenkant van het deeg op de maïskorrels. De korrels die eraan blijven plakken kneed je door het deeg. Als ze bijna zijn opgenomen steek je het deeg weer open en herhaal je het proces. Ga zo door tot alle maïskorrels zijn opgenomen en gelijkmatig door het deeg zijn verdeeld. Als je deeg tijdens het kneden erg plakkerig wordt, kun je een beetje extra bloem toevoegen.
  • Bol het deeg op door de bal deeg op je werkblad te leggen en met de palmen van je hand als het ware stevig van boven naar beneden te ‘aaien’ en het deeg aan de onderkant samen te duwen. Dit klinkt misschien wat wazig, maar je zult merken dat je een stevige bal deeg krijgt nadat je dit een paar keer hebt gedaan. Leg het deeg in een met bloem bestoven kom en laat het 45-60 minuten rijzen.
  • Haal dan het deeg uit de kom en druk op je werkblad alle lucht eruit. Duw het deeg uit tot een rechthoekige lap waarvan de korte zijde even breed is als je bakblik. Rol het deeg op tot een rol en leg deze in een ingevet en met maïsmeel bestoven bakblik met de naad aan de onderkant. Strijk het deeg af met de andere helft van het geklopte eitje en strooi er eventueel nog wat maïskorrels en maïsmeel overheen. Leg een doek over de bakvorm en zet het deeg op een warme plek waar je het brood nogmaals 45-60 minuten laat rijzen.
  • Zet het maïsbrood in een voorverwarmde oven van 210 °C (boven- en onderwarmte), nadat je het brood erin hebt gezet, zet je de temperatuur terug naar 180 °C. Bak het brood in 25 minuten gaar.
Bewaren

Hier lees je hoe je je zelfgebakken brood bewaart.

maïsbrood 3a

Het is misschien een flinke lap tekst qua bereiding, maar geloof mij dat het echt niet moeilijk is om dit brood te maken.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

74 reacties

  1. Esther schreef:

    Lijkt me lekker!! Waar is maismeel te koop?

    1. Laura schreef:

      Molens, webshops, sommige uitgebreidere supermarkten, kookwinkels en meer van dat soort winkels 🙂

  2. Alies schreef:

    Beste Laura,
    Kan ik het recept ook gebruiken voor een broodbakmachine??
    Met vr.gr.
    Alies

    1. Laura schreef:

      Ik heb geen ervaring met een broodbakmachine, maar ik denk dat het wel moet lukken hoor 🙂

  3. Nicole schreef:

    Oh dat ziet er heerlijk uit zeg!

  4. esther schreef:

    Zou je dit ook kunnen maken zonder t maismeel?

    1. Laura schreef:

      Nee, dan is het geen maïsbrood meer.

  5. esther schreef:

    Haha, dat snap ik, maar zal dan toch ook wel te eten zijn??

    1. Laura schreef:

      Je krijgt dan hele andere verhoudingen waardoor het recept niet meer klopt. Je kunt dan beter een ander recept uitzoeken waar geen maïsmeel in zit.

  6. Kim schreef:

    Het deeg is ontzettend plakkerig? Krijg er niet fatsoenlijk een bol van gemaakt…laat staan dat “aaien” gedaan moet worden. Staat nu te rijzen, hoop dat het brood lukt…

    1. Laura schreef:

      Als je deeg te plakkerig is, kun je het best wat bloem toevoegen tot het niet meer zo erg plakt. Door verschillen in luchtvochtigheid en temperatuur is er soms meer bloem (of juist vocht) nodig. Kan ook zijn dat het maïs niet voldoende was uitgelekt/drooggedept. Hopelijk is het nog gelukt 🙂

  7. Kim schreef:

    Hoi Laura, het brood is nog best goed gelukt! We vonden het in ieder geval erg goed smaken, al ziet het erop jouw foto wel iets luchtiger uit en bij ons was het ietwat korrelig. Hoort het ook zo te zijn?
    Ik ga het zeker nog een keer bakken!

    1. Laura schreef:

      Het was bij mij niet korrelig, leek heel erg op een maïsbrood van de bakker (maar dan met verse maïs erdoor)

  8. Kim schreef:

    Enig idee waar dat korrelige aan kan liggen?

    1. Laura schreef:

      Misschien niet goed doorgekneed of dat het maïs nog te vochtig was.

  9. Gerard Jantz schreef:

    Hallo Laura, misschien een leuke aanvulling, ik heb een kleindochter die slecht reageert op tarwe en bak daarom brood van speltmeel, je voelt het misschien al aan komen, tarwebloem heb ik vervangen door speltbloem te gebruiken, als extra heb ik toegevoegd ascorbinezuur, 1.5 % ten overstaan van het bloem gewicht, is gebruikelijk in de bakkerij wereld om zo de grondstoffen te berekenen, resultaat was zeer goed en lekker, ook heb ik dit gebruikt om pizza mee te bakken, ook dit was goed geslaagd, ook suikerbrood kan hier goed mee worden gemaakt, geeft weer eens een andere variatie. Ik ben bakker van mijn vak, daarom is her voor mij geen probleem om te begrijpen wat je aangeeft.
    Gerard

    1. Laura schreef:

      Hoi Gerard, bedankt voor deze aanvulling! Mag ik vragen waarvoor het ascorbinezuur dient? En is dit ook te verkrijgen voor de consument?

      1. Gerard Jantz schreef:

        Hallo Laura,
        Ascorbinezuur is vitamine c, dus een grondstof die voor ieder mens belangrijk is, deze heeft als extra werking dat het de eiwitten in de bloem sterker maakt en zodoende meer water opneemt en de lucht die door gist wordt afgescheiden beter vast hoed, het geeft het brood dus meer structuur. Dit is O.a. Te verkrijgen bij drogisten en apotheek. Ook kan dit besteld worden bij van Beekum specerijen via internet.
        Succes voor alle bakkers, Gerard.

        1. Laura schreef:

          Bedankt voor de duidelijke uitleg!

    2. Bianca schreef:

      Hoi Gerard, ik heb ook even een vraagje, gebruik je dan dezelfde verhouding speltmeel t.o. de bloem? Gr Bianca

  10. Camille schreef:

    Kan je dat de dag ervoor al maken?

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, geen probleem.

  11. An schreef:

    Het brood staat in de oven momenteel, heb het deeg gisteravond gemaakt, laten staan en nu in de oven, zodat ik straks een vers broodje bij het ontbijt heb. Naar aanleiding van jouw recept was ik gisteren naar de supermarkt om maismeel te halen en daar aangekomen stond er maismeel en maisbloem, het meel iets witter en wat grover en de bloem fijner en geler. Ik wist niet wat ik moest nemen en heb ze beiden meegenomen en uiteindelijk de meel gebruikt. Ik kon er weinig over vinden op het internet, maar jouw recept sprak over meel dus dat gebruikt. Weet jij of het uitgemaakt zou hebben? Ik weet voor tarwe het verschil tussen meel en bloem, maar weet jij waar maismeel of maisbloem normaliter gebruikt voor worden?

    1. Laura schreef:

      tarwe en bloem hebben altijd dezelfde verschillen, ongeacht waar het van gemaakt is. Hetzelfde dus als bij tarwemeel/bloem

  12. carolien schreef:

    hoi Laura,
    moet het in een broodbakblik of kan hey in een cakeblik?

    Groetjes Carolien

    1. Laura schreef:

      ik heb een cakeblik gebruikt

  13. Lidy van Staalduinen schreef:

    Hallo Laura.
    Kan het ook met maïs van de kolf? Rauw of gekookt?
    En zit er zoveel gist in vanwege de maïskorrels, dat het daardoor moeilijker rijst?
    Groetjes, Lidy.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik denk dat je ook maïs van de kolf kun gebruiken, zou ze dan denk ik wel even kort koken. Het is iets zwaarder deeg inderdaad door de toevoeging.

      1. Lidy van Staalduinen schreef:

        Heb de kolf en gewoon gekookt en daarna de korrels gebruikt, prima resultaat. Lekker brood geworden!

  14. Jan schreef:

    Kan ik zelf mais maen met de staafmixer

    1. Laura Kieft schreef:

      ik betwijfel of dat gaat lukken.

  15. Tiny de Ruiter schreef:

    Is mais meel het zelfde als polenta?
    Ik heb het broodrecept van heel holland bakt gebruikt. hierin was polenta nodig.
    Was geen succes, ga nu jou recept proberen

    1. Laura Kieft schreef:

      Naar mijn weten is dat niet hetzelfde.

      1. Paul schreef:

        Misschien een late reactie maar volgens mij is maïsmeel voor polenta alleen grover gemalen. Of het dan het zelfde werkt weet ik niet
        Ga het straks merken. Zie dat ik de grove variant heb gehaald

        1. Oscar schreef:

          Nog één keer wat het verschil tussen maïsmeel en polenta, maïsgriesmeel en maïzena is.Maïsmeel is fijner van structuur dan maïsgriesmeel. Met maïsmeel kun je bijvoorbeeld ook heerlijke pasta maken. Polenta van maïsmeel is dan ook gladder van structuur dan van de iets korreliger maïsgriesmeel. Polenta van maïsgriesmeel heeft echter wat meer smaak en bite

  16. Rob Ossewaarde schreef:

    Beste Laura.
    Ik heb vandaag maisbrood geprobeerd maar het recept gebruikt van de molen waar ik het had gekocht. Echter het brood is helemaal ingezakt, ik vond het ook erg nat. Het meel was compleet met maiskorrels erin alleen water, gist en boter moest ik toevoegen. Bij mij was het 1 kg meel, incl. de maiskorrels die er al in zaten en er moest 600ml water in.
    Als ik dan bij jouw recept kijk van 200 gram tarwebloem, 50 gram maïsmeel en 150 gram maiskorrels en 100 ml water dat zou voor die kilo van mij uitkomen op 250 ml water, of misschien in mijn geval dan iets meer omdat jouw maiskorrels nat of geweekt waren?
    Hoeveel water zou je dan adviseren in een compleet recept van 1kg incl maiskorrels?

    1. Laura Kieft schreef:

      600 ml lijkt mij inderdaad erg veel. Ik ken niet de exacte verhoudingen in de mix, maar ik zou het zeker met minder water proberen. Misschien met 300-350 beginnen. Je kunt altijd wat meer toevoegen als het nodig is.

  17. Rob schreef:

    Bedankt gaan we volgende keer zeker doen want ik wil toch een keer een goed maisbroodje bakken.

    1. Rob Ossewaarde schreef:

      Laura kan ik de tarwebloem ook vervangen door Speltbloem?
      Groet Rob

      1. Laura Kieft schreef:

        Heb ik geen ervaring mee, speltbloem reageert heel anders dus ik denk dat er dan meer wijzigingen nodig zijn.

    2. Lysbeth schreef:

      Kun je de roomboter ook vervangen ?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Waarom wil je het vervangen?

  18. Bianca schreef:

    Helaas, voor de 4e keer niet gelukt, ik snap echt niet wat ik fout doe! recept gevolgd, maiskorrels waren goed droog. De eerste 3 keer werd het toch te nat, dus de 4e keer meer bloem toegevoegd. Alle keren zag het er tot aan het moment van in de oven zetten goed uit, zodra het in de oven gaat, zakt het hele zaakje als een pudding in. Help!

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb je het misschien te lang laten rijzen? Daardoor kan een brood namelijk inzakken.

      1. Bianca schreef:

        50 minuten, beetje tussen de tijden die erbij staan. Ik ga het nog een keer proberen met een kortere rijs, misschien dat dat helpt. En het boek van Robert besteld, kijken of dat ook nog tips instaan. Misschien doe ik iets niet goed met kneden ofzo.

  19. Conny schreef:

    Ligt het toch niet aan je oven? En ik neem aan dat je de ovendeur gedurende het gehele bakproces niet opend. Hierdoor zakt het brood nml ook in.

  20. Cees Nuijten schreef:

    Bij maisbroden kun je het beste gebruik maken van voorgekookt maismeel. Dat is wit van kleur en neemt veel beter water op dan niet-voorgekookt geel maismeel. Je kunt wit maismeel kopen bij supermarkten (o.a. AH en Jumbo) met als merk P.A.N.

  21. Oscar schreef:

    Nou, als ik een deel van jullie ervaringen lees, schaam ik me niet voor mijn ingezakte en gescheurde en brokkelig maïsbrood, wat gelukkig (en gek genoeg) wèl luchtig en lekker knapperig is geworden. Zeker aangezien ik zo eigenwijs ben geweest de bloem door volkorenmeel te vervangen. Dat zal vast de oorzaak zijn van Het brokkelige.
    Laura, heb je een tip, idee, hoe maïsbrood toch wat vezelrijker kan maken dan met alleen bloem? Ander soort meel, of misschien alleen wat zaden en pitten toevoegen?
    Ik hoor het wel,

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Oscar, als je een volkorenbrood maakt dan moet je meer vocht gebruiken. Je zou kunnen kijken of je bovenstaand recept met dit recept kan combineren: https://www.laurasbakery.nl/volkorenbrood/

  22. Oscar schreef:

    Nou Laura,
    Dat zal vast de oorzaak zijn! Scheelt nogal 100 of 320 ml water! Al was mijn brood niet droog van smaak. Het was met name de vorm en dat het gebastenuit de oven kwam.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je had niet toevallig glutenvrij volkorenmeel gebruikt neem ik aan?

      1. Oscar schreef:

        Het was gewoon volkorenmeel

  23. Ruth schreef:

    Net gemaakt, erg lekker! Kon niet wachten tot het afgekoeld was dus al een warm sneetje geproefd met wat boter ?

  24. Juliëtte schreef:

    Kun je ook maïsmeel en aardappelzetmeel gebruiken in dezelfde verhouding: 200/50 uit dit recept? Of krijg je dan een verkeerde verhouding? Ik mag geen gluten meer, vandaar mijn vraag. Alvast bedankt voor de reactie!

    1. Oscar schreef:

      Helaas heeft geen enkel ander meel dezelfde uitwerking op brood als tarwe, dus ook volkorenmeel en bloem. Ik heb voor vrienden die ook geen gluten verdragen wat verschillende opties geprobeerd, maar uiteindelijk hoor ik van hen, dat ze eigenlijk geen brood meer eten, maar lunchen met een salade met rijst, noten of quinoa

      1. Juliëtte Esmée Rot schreef:

        Dank voor de reactie! Inmiddels eet ik ook geen brood meer, om precies dezelfde reden.

  25. Marianne schreef:

    Heb zojuist mijn eerste (maïs) brood gebakken met jouw recept en het is prima gelukt! Heb het deeg alleen met met handen gekneed ipv met de mixer. Een goede tip van jou om een vliesje van het deeg te trekken om te zien of het genoeg gekneed is!

  26. José van Leeuwen schreef:

    Vandaag het maisbrood gebakken, voor de eerste keer, maar met volkorenmeel en zonder basterdsuiker (ik woon in Zweden en hier is basterdsuiker niet verkrijgbaar).
    Het brood is goed gelukt en smaakte heerlijk. Bedankt voor het recept.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi José, dank dat je dit deelt! Heb je de basterdsuiker ook niet vervangen door een ander soort suiker?

      1. José van Leeuwen schreef:

        Hoi Laura, ik ga vandaag weer het maisbrood bakken, maar idd zonder suiker.
        Hier in Zweden zit in zoveel produkten suiker zodat we al het brood wat we bakken zonder suiker doen.
        Groetjes José.

  27. Fran schreef:

    Ik krijg geen knapperige korst op mijn brood, iemand tips?

  28. Doecilia Deurvorst schreef:

    Hallo Laura,

    Ik wil het maisbrood graag glutenvrij….welk meel zou daar nog bij kunnen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Durf ik je niet te zeggen, heb ik in dit recept geen ervaring mee.

  29. André schreef:

    Totaal mislukt, ligt inmiddels in de vuilcontainer.
    Recept gevolgd, 2x prima gerezen tot bijna bovenkant bakblik. zag er prima uit. Na 30 min. Even gekeken, totaal ingestort en nog maar 5cm. troep over. Snel weggegooid.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je de oven heel abrupt open gedaan? Door de snelle temperatuur wisseling kan het brood instorten.

  30. Andté schreef:

    We hebben nog een stukje geprobeerd maar het was niet te eten. Geen idee wat er is misgegaan maar nu al voor de 2e keer mislukt. Wordt er ern beetje moedeloos van

  31. André schreef:

    Nee dat niet. Heb op internet gezocht naar mogelijke oorzask. Ik hou het erop dat de 2e rijs te lang is geweest waarna tijdens het bakken de luchtbellen zijn geknapt waarna het deeg instortte….

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou inderdaad een mogelijkheid zijn.

  32. Judy schreef:

    Dag Laura, regelmatig gebruik ik jouw heerlijke recepten. Dit brood lijkt me ook erg lekker, ben gek op maïsbrood van de bakker. Alleen lust ik echt geen maïskorrels. Kan ik deze evt. gewoon weg laten?

    Groetjes,
    Judy

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het niet getest, maar dat lijkt me geen probleem.

  33. Ritalina schreef:

    Hallo Laura,

    Ik heb je maisbrood gebakken, heerlijk. Verder heb ik nog kip samoerai gemaakt en dit erop gedaan. Ja om je vingers bij af te likken. Wij wonen in turkije sinds een jaar en een nederlands brood kun je hier dus niet kopen. Omdat ik veel tijd heb op dit moment ben ik aan het bakken geslagen. Heerlijk allemaal. Ga zo door ik volg je wel met je recepten. Thanks

  34. Ilse schreef:

    Hi!
    Zou het maisbrood ook in een Dutch oven kunnen worden gebakken zodat het een rond of ovaal knapperig brood wordt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar vermoed van wel! Zou het vooral proberen 🙂

  35. Paul schreef:

    Ik maak het altijd in een brooddoos (rechthoekig) of DO
    Eerst de DO warm laten worden
    Brood er in bakken met de deksel erop laatste ongeveer 5 minuten zonder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *