Macaron workshop bij het Bakery Institute

Gepost: 14 maart 2017 Laatst bewerkt: 15 juli 2022

Wie mij volgt op Instagram heeft al een beetje mee kunnen kijken met de macaron workshop die ik volgde bij het Bakery Institute. Veel van jullie waren nieuwsgierig en wilden meer weten. Goed nieuws: vandaag vertel ik hoe deze workshop in elkaar zit en hoe ik het vond. Voor de workshop reisde ik naar Zaandam om daar in de oude Verkade fabriek om alles te leren over macarons en natuurlijk om deze Franse koekjes zelf te maken. Ik kan alvast verklappen dat ik ontzettend veel heb geleerd vandaag, dat het ontzettend leuk en gezellig was en dat je met een hele berg verrukkelijke macarons naar huis gaat.

De workshop

Om 9 uur was iedereen voor de workshop binnen en konden we beginnen. Onze docent Gerard Blaauw vertelde over zijn carrière als chocolatier en patissier. Alle docenten bij het Bakery Institute hebben een achtergrond in de praktijk voordat ze als docent aan de slag gingen. Dat zijn naar mijn mening de beste en leukste docenten. Ze weten hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat en daar kun je veel van leren. En de nodige anekdotes vanuit de praktijk zijn gewoon leuk om te horen.

Eenmaal in het klaslokaal begonnen we met een stukje theorie over de macaron. Hoe zijn ze ontstaan, waar moet een goede macaron aan voldoen en meer van dat soort dingen. Ook liet onze docent zien hoe je macarons maakt. Wij maakten ze volgens de warme methode, dat betekent dat je met suikersiroop een Italiaans schuim maakt.

Aan de slag

Vervolgens namen we als tweetallen plaats aan een werkbank en kregen we twee macaron recepten toebedeeld om te gaan maken. De ochtend was bestemd voor het maken van de macaron koekjes. Wij maakten de kaneel macarons en de mango-passievrucht macarons. Dat begint met het afwegen van alle ingrediënten en het voorbereiden van een vel bakpapier met cirkels om de macarons straks op te spuiten.

We begonnen met het maken van de kaneel macarons. Zoals Gerard eerder al had gedemonstreerd, gingen wij nu zelf aan de slag. Dat ging lekker vlot en al snel hadden we bijna 3 bakplaten vol met macarons. Door met de gele macaron koekjes voor bij de mango-passievrucht vulling. We draaiden de werkzaamheden nu om zodat we beide elke handeling een keer gedaan hadden, wel zo prettig. Eerst de suikers, amandelmeel en een deel van de eiwitten goed vermengen. Ondertussen maakte de ander vast een suikersiroop om het Italiaanse schuim mee te maken. Dat schuim voeg je in delen toe en zo ontstaat er al snel een heel mooi beslag.

Nadat iedereen bakplaten vol met gekleurde macarons had gespoten werden ze in het rek geschoven om even te rusten/drogen voordat ze de oven in gingen. Voor ons was het tijd om te lunchen. Er stond een zeer uitgebreide lunch op ons te wachten, er was voor ieder wat wils.

Vullingen maken

Na de lunch was het tijd voor de vullingen. De macarons waren inmiddels allemaal gebakken en klaar om gevuld te worden. We kregen eerst een stukje theorie over de vullingen. Welke soorten zijn wel/niet geschikt en hoe maak je ze. Vooral het stukje over verschillende soorten ganache vond ik echt heel interessant. Ik had er nog nooit over nagedacht om ganache met fruitsmaken te maken (en ja, nu zit ik vol met ideeën).

Wij begonnen met het maken van de mango-passievrucht ganache. De fruitpuree voegden we toe aan cacaoboter en witte chocola, dat rook (en smaakte) al fantastisch. Nog even met de staafmixer erdoor en de ganache is zo goed als klaar. Omdat het mengsel 24 uur de koelkast in moet, was de vulling eerder al bereid. Zo konden we gelijk door met onze macarons. Eerst alle gelijke maten bij elkaar zoeken en daarna vullen.

Voor de kaneel macarons maakten we een Zwitserse meringue botercrème die we op smaak brachten met kaneel. Ook hier zochten we eerst weer gelijke maten bij elkaar voordat we ze gingen vullen. Zodra de macarons klaar waren, konden we ze in een grote koelkast schuiven. Pas toen ze allemaal klaar waren werden ze uitgestald op twee werkbanken.

Je neemt niet alleen je eigen macarons mee, ze worden verdeeld zodat je van alle smaken thuis kunt proeven. Ik kwam thuis met twee gebaksdozen vol met macarons. Een deel is uiteraard al op, de rest ligt in de vriezer.

Wat vond ik ervan?

Ik dacht dat ik -in theorie- wel redelijk wist hoe je macarons moest maken, maar wat heb ik veel geleerd zeg deze dag. In grote lijnen wist ik het inderdaad wel, maar juist de handigheidjes die in recepten vaak niet worden vermeld maken het bakken van macarons zoveel makkelijker. Ik begrijp nu beter waarom je bepaalde keuzes maakt, en dat is naar mijn idee het belangrijkst.

Altijd wil ik zoveel mogelijk leren over bakken en ik lees hier dan ook veel over. Ik had ook al veel gelezen over macarons. Toch heb ik deze dag allerlei handige tips gehoord die ik nog niet eerder ergens had gelezen. Ik leerde onder andere een handig trucje om te zien of de macarons al de oven uit kunnen, en zelfs de manier van bakken was weer anders dan ik had gedacht.

In totaal werden er 12 soorten macarons gemaakt, waarvan ik er zelf dus voor 2 verantwoordelijk was. Al deze recepten krijg je in een boekje met nog meer informatie mee naar huis. Niets staat je dus in de weg om thuis de andere smaken te maken. Na deze workshop durf ik het helemaal aan om thuis aan de slag te gaan met macarons.

Voor de nieuwsgierige: alle geleerde tips en trucs ga ik hier natuurlijk niet uitschrijven, daarvoor raad ik je aan de workshop te volgen. Wel mag ik het recept van de mango-passievrucht macarons met jullie delen, deze komt binnenkort online.

Macaron workshop – de details

De workshop volgde ik dus bij het Bakery Institute in Zaandam. Hier worden allerlei zoete en hartige bakopleidingen gegeven. Voor thuisbakkers, maar ook voor professionals. Je kunt hier zelfs terecht voor een opleiding van 9 weken om je te laten omscholen tot brood- of banketbakker.

Er worden heel erg veel workshops aangeboden, neem vooral een kijkje op de site om alles te bekijken. De macaron workshop duurt een dag (gemiddeld 6,5 uur) en kost €195,-. Dat is inderdaad een hele prijzige workshop voor één dag, dat kan ik niet ontkennen. Maar als ik dan kijk naar wat je ervoor terug krijgt, vind ik het de prijs wel waard. Aan kwaliteit hangt nu eenmaal een prijskaartje. Je hebt een professionele docent, professionele materialen om mee te werken, er zit een goede lunch bij en je neemt ook nog eens een gigantische hoeveelheid macarons mee naar huis. En nog belangrijker: heel veel kennis.

Als ik kijk naar de prijzen van eerder gevolgde workshops in combinatie met wat ik leerde, vind ik €195,- een redelijke prijs. Als je echt graag goede macarons wilt leren maken, kan ik je deze workshop van harte aanbevelen.

De workshop heb ik gekregen van het Bakery Institute, dat heeft echter geen invloed op mijn mening. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

18 reacties

  1. Debbie Bodewes schreef:

    Dat klinkt als een leuke en leerzame dag! Macarons zijn toch bijzonder om te zien en te maken. Ik heb ze 2 keer gemaakt en allebei de keren volgens een andere methode. Ik vond die met Italiaans schuim het beste resultaat geven. Moesten jullie ze ook een tijd laten drogen voor ze de oven in gingen? Ik ben benieuwd naar het recept, lijkt me een mooie combi!

    1. Laura Kieft schreef:

      Wij lieten ze inderdaad ook even drogen voordat ze de oven in gingen.

  2. Margot schreef:

    Wat zien macarons er toch altijd leuk en vrolijk uit met al die kleuren! Mar het klinkt als een hele leuke en nuttige workshop!

  3. Lijkt mij een heel leuke workshop! Is er een reden waarom je de macarons de ene keer met Italiaans schuim maakte en de ander met Zwitserse meringue?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het Italiaanse schuim was voor de macaron koekjes zelf, de ander voor de vulling 🙂

  4. Lieke schreef:

    Ik heb laatst al eens gekeken op hun website naar een leuke cursus. Maar inderdaad. Ze zijn zeker niet goedkoop en vind het best een investering voor een thuis/hobby bakker… Toch nog maar even sparen dan 😉

    1. Laura Kieft schreef:

      Het is zeker een investering, mooi doel om voor te sparen inderdaad! Zeker als je bedenkt dat professionals ook hier hun cursussen volgen 🙂

  5. Esmee schreef:

    Wat ontzettend leuk, en wat zijn de macarons mooi geworden! Klinkt als een hele leuke en leerzame workshop van ervaren mensen, ben zeker jaloers!

  6. Dit lijkt me zo tof! Wil ik ook heel graag een keer doen. Macarons zijn bij mij nog nooit gelukt….

  7. Lianne schreef:

    Klinkt als een toffe workshop! Ik schrijf het op als verjaardagscadeau. 🙂

  8. Britt schreef:

    Oh man, het schuim loopt me in de mond, wat een leuke workshop! Helaas baal ik heel hard omdat mijn notenallergie niet heel erg meewerkt ivm amandelmeel, maar zolang het bij kwijlen en kijken blijft, leuk hoor!

  9. Najet schreef:

    Heb je zo’n soort bakschool ook in zuid Holland? Lijkt me zó leuk om te doen!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Niet voor zo ver ik weet!

  10. Erika Hermans-Lagendijk schreef:

    Goedemorgen, Mijn man wordt 20 maart 50 en is gek op macarons.

    Mijn eerste vraag is of jullie een macaron taart verkopen voor mannen. Meestal zijn ze namelijk roze….

    Mijn overige vragen gaan over de workshop macarons maken. Waar wordt de workshop gegeven? Hoeveel deelnemers? Zijn er ook dagen voor mannen?

    Groetjes Erika Hermans-Lagendijk

    1. Laura's Bakery schreef:

      Deze vragen kun je het beste stellen aan de Bakery Institute zelf, hier vind je alleen recepten 🙂

  11. Alysha Versteeg schreef:

    Beste Laura’s bakery ,

    Ik ben geïnteresseerd om een workshop Macarons bij jou te volgen.
    Rond Januari en eigenlijk het liefst op zondag en 1 op 1.
    is dit mogelijk?
    Graag zou ik willen weten ,wat de cursus brood en bakket kost en of dit btw verrekbaar is, zodat ik het eventueel kan indienen bij de belastingdienst.

    ik hoor graag van je,

    Alysha Versteeg

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt bij mij geen cursus volgen. Deze blog gaat over een workshop die ik heb gevolgd bij Bakery Institute, ik zou daar even naar zoeken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *