Laura’s Bakery 8 jaar – cijfertaart

Gepost: 21 april 2018 Laatst bewerkt: 22 januari 2024
134

Er is er een jarig hoera hoera, dat kun je wel zien dat is Laura’s Bakery! Jawel, vandaag bestaat Laura’s Bakery alweer 8 jaar! Daar hoort een feestelijke taart bij dacht ik zo. Ik besloot met de trend ‘cookie cakes’ aan de slag te gaan, je hebt ze vast in allerlei strakke letter- en cijfervormen voorbij zien komen de laatste weken. Ik gaf er wel een twist aan, want een cake als basis leek mij niet alleen lekkerder, maar ook praktischer dan een bodem van koekjes. Als vulling voor mijn cijfertaart gebruikte ik de zalige witte chocolade botercreme die eerder deze week online kwam. En om toch in het thema van de cookie cake te blijven, decoreerde ik mijn cijfertaart met koekjes! Je begrijpt het, dit is een taart om je vingers bij af te likken.

Recept afdrukken
4.56 van 9 stemmen

Cijfertaart

Taarten maak je in allerlei verschillende vormen en maten. Je kunt er dus ook cijfers van maken! Met dit recept voor cijfertaart vertel ik je hoe!
Porties: 12 personen

Ingrediënten

Cake

  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 3 eieren (M)
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout

Vulling

Topping (Alles dat je leuk en lekker vindt, ik gebruikte het volgende:)

  • Oreo’s
  • chocolate chip cookies
  • Maltezers
  • M&M’s

Instructies

Bereiding cake

  • Begin met het bakken van de cakes. Je maakt van bovenstaande hoeveelheden twee ronde cakes van 15 cm in doorsnede.
  • Klop boter en suiker romig. Voeg de eieren een voor een toe, voeg de volgende pas toe als de vorige helemaal is opgenomen. Als laatst voeg je zelfrijzend bakmeel en het zout toe, mix tot deze ingrediënten zijn opgenomen. Je hebt nu een mooi cakebeslag.
  • Vet twee bakvormen en bestuif deze met bloem. Gebruik je bakpannen (zonder rand die je los kunt halen), leg dan ook nog even een bakpapiertje op de bodem. Hier lees je hoe je dat snel en simpel doet.
  • Verdeel het beslag over de twee bakvormen en spreid met een spatel gelijkmatig uit.
  • Bak de twee cakes in ongeveer 20 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) tot ze gaar zijn en goudbruin kleuren.

Vorm maken van cake

  • Ik maakte het cijfer 8, aan de hand van stap voor stap foto’s laat ik je zien hoe je zelf een 8 kunt maken van 2 ronde cakes. Voor de andere cijfers kun je dit schema even bekijken.
  • Bekijk hoe je de 8 wilt vormen door de ene cake een stukje boven de ander te houden. Laat de cake een beetje op de ander steunen terwijl je met een mes uit de onderste cake een ‘hap’ snijdt.
  • Snijd de bovenkant van de cakes af mocht de taart te bol zijn, dit hoeft maar een klein beetje te zijn, dit wordt straks namelijk de onderkant van de taart. Snijd dan de cake horizontaal doormidden. Met een ronde uitsteker steek je de gaten van de 8 uit. Het begint al ergens op te lijken nietwaar?!

Vullen en decoreren

  • Draai de cakes in hun geheel om en verwijder de bovenste laag. Pak een spuitzak met gladde ronde spuitmond die je vult met de witte chocolade botercreme. Spuit kleine toefjes op de cakes. Leg de bovenste lagen cake weer terug op de taart. Spuit ook op de bovenste laag cake toefjes van de crème.
  • Nu hoef je alleen nog maar de taart af te maken met decoraties naar keuze. Begin met de grootste decoraties en werk zo langzaam toe naar de kleinste tot de taart goed is gevuld en je tevreden bent.

Koek als basis gebruiken

  • Ik maakte de taart van cake, wil jij wel koek als basis gebruiken? Maak dan mijn recept voor vanille suikerkoekjes, ik heb ook een chocoladevariant online staan. Je rolt het deeg dan uit tot een grote lap van een halve centimeter dik. Snijd het cijfer (of de letter) die je wilt maken twee keer uit en bak ze in de oven. Ze zullen wat langer nodig hebben dan kleine koekjes. Ik zou beginnen met 20-25 minuten of tot de randjes goudbruin beginnen te kleuren. Laat de koek volledig afkoelen op de bakplaat voordat je hem verplaatst.
  • Verder gaat het met vullen net zoals bij de taart die ik maakte. Zorg dat je een vulling gebruikt die stevig is, anders is het bij aansnijden een chaos (wat het waarschijnlijk sowieso wel zal zijn). Houd er ook rekening mee dat de vulling invloed heeft op de koekbodem, deze wordt na verloop van tijd zachter. Om dit enigszins tegen te gaan kun je de koeken aan de zijdes waar ze in aanraking komen met de vulling een laag gesmolten chocolade aanbrengen.
  • En dan als laatst, of je nou koek of cake als basis gebruik: alle decoraties zijn mogelijk. Gebruik wat jij mooi en lekker vindt. En met vullingen kun je ook flink variëren, hier vind je een overzicht met alle recepten die al online staan.

Tips

Bewaren
Wil je de cake enkel tot de volgende dag bewaren? Dan kan dat prima buiten de koelkast op een koele, donkere plek. Voor langere tijd kun je de cake beter in de koelkast bewaren, tot maximaal een week. Zet de cake luchtdicht afgesloten in een grote taartdoos, en dek de eventueel aangesneden delen af met aluminiumfolie.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

78 reacties

  1. Michelle schreef:

    Ziet er heerlijk uit. Gefeliciteerd met het 8jarig bestaan

  2. CATHARINA schreef:

    Van harte ‘gefelicitaart’ met het 8-jarig bestaan. Taart ziet er niet alleen origineel uit, maar lijkt mij ook erg lekker.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dank je! Hij was inderdaad heerlijk 😀

  3. Carla schreef:

    Lieve Laura,

    Van ♥e gefeliciteerd!!!!!!!!
    Wat heb je al waanzinnig veel bereikt in die 8 jaar!!!!!!!!
    Chapeau!!!!!!!!
    En die 8 jaar moet je inderdaad vieren met zo’n bijzondere feestelijke taart!!!!!!!!
    De taart ziet er verrukkelijk uit!!!!!!!!
    Op naar de volgende 8 jaar!!!!!!!!
    Xus,
    Car

  4. Jolanda schreef:

    Gefeliciteerd! En wat een leuke taart voor de verjaardag van mijn dochter. Ze wordt 8 over een paar weken…

  5. Yvonne schreef:

    Ha Laura
    Van Harte Gefeliciteerd !!???
    Groetjes,
    Yvonne

    1. Laura Kieft schreef:

      Dank je wel! 😀

  6. Annemarie schreef:

    Wat leuk! Gefeliciteerd met het 8-jarig bestaan! Op naar de volgende 8!

  7. Super leuk ook zo met die stap voor stap foto’s er bij. Ons meisje wordt in augustus 1 maar ik denk dat het niet deze taart gaat worden. Toch ga ik ‘m onthouden voor een andere keer!

    x

  8. Annelotte schreef:

    Ik wil hem graag maken! Alleen ivm tijd zal ik hem eerder moeten maken… hoelang kun je de taart bewaren en/of kan hij in de vriezer?

    1. Laura Kieft schreef:

      De taart kun je zo’n 3 dagen bewaren, maar je zou alle onderdelen ook los van elkaar al kunnen voorbereiden. Invriezen kan ook, maar dan zou ik hem nog niet decoreren (nadeel is dat je moet wachten tot hij helemaal ontdooit is voordat je de decoraties kunt aanbrengen).

  9. Christine schreef:

    Superleuk recept! Kan ik ook gewoon een dunne plak cake bakken op een bakplaat, en daarna de cijfers uitsnijden? Ik wil een 39 maken en dat lijkt me praktischer dan knutselen met halve rondjes… Hoe is de baktijd dan? 10 minuutjes?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, kan ook prima. Baktijd is afhankelijk van de dikte van het beslag. Zou beginnen met zo’n 15 minuten en goed in de gaten houden.

  10. Kathleen schreef:

    Dag Laura,

    Als je de cake wil maken voor een cijfer 1 en dus in een rechthoekige bakvorm wilt bakken, hoeveel cakebeslag maak ik dan best?

    Groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      Zoveel als je wilt, hangt er ook vanaf voor hoeveel personen de taart moet zijn.

    2. Merve schreef:

      Hoi, kan ik met deze beslag ook een cijfer 1 maken op een plaat?

      1. Laura Kieft schreef:

        Dat kan, dan snijd je het later op maat.

  11. Daphne schreef:

    kan ik deze taart ook vervangen door een koekje en de botercreme vervangen door slagroom mascarpone creme?

    1. Laura Kieft schreef:

      Lees de extra tips even. Daar staat dat koek kan en dat een stevige vulling aan te raden is.

  12. Jellie schreef:

    Hoi Laura,

    Hoeveel witte chocolade botercreme denk jij dat ik nodig heb voor het cijfer 36?

  13. patricia schreef:

    hallo , ik zou een cijfer 2 willen maken voor ongeveer 25 pers kan ik dan een ronde bakvorm van dia 25 en een rechthoekige vorm gebruiken of moet ik groter gaan

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik denk dat je iets groter moet gaan, maar het is ook helemaal afhankelijk van je vulling en of je cake of koek gebruikt.

  14. Rianne schreef:

    Hoi Laura,
    Heb je een recept op je site als aanrader van bijvoorbeeld een frambozen of aardbeienvulling voor deze taart? Iets wat echt stevig is?
    Alvast bedankt voor je reactie!

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee helaas, momenteel nog niet. Je zou wel een andere stevige vulling kunnen combineren met vers fruit.

      1. Alisa schreef:

        Hey laura …
        Ik wil deez recept gebruiken voor een letter “H”.
        Kan ik gwn botercreme gebruiken voor voeling

  15. Lidia schreef:

    Ha Laura,
    Wat voor boter gebruik jij altijd voor de cake? Smeerboter of roomboter?

    En ik kan wel decoreren met aardbeien toch tussen de eerste en 2e laag 🙂

    Groetjes Lidia

    1. Laura Kieft schreef:

      Ongezouten roomboter. Smeerboter is niet geschikt om goed mee te kunnen bakken. Aardbeien als decoratie kan prima hoor 🙂

  16. Manon schreef:

    Lekkere taart! Ik heb hem vandaag gemaakt en hij is zeer goed gelukt (en ik ben geen heel ervaren bakker). Dankjewel voor de goede uitleg.

    Ik zou de taart nog lekkerder vinden als tussen de 2 lagen cake een krokant laagje zou zitten. In plaats van de botercreme dus. Heb jij een idee wat ik kan maken?

    Alvast bedankt voor je reactie.

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kan bijvoorbeeld koekjes verkruimelen en die over de crème strooien. Helemaal vervangen door iets krokants zou ik niet doen.

      1. Manon schreef:

        Dat heb ik inderdaad gedaan Laura. Na nadenken kwam ik op hetzelfde idee. Zo vond ik hem helemaal perfect?. Ik ga deze maken als mijn zoontje 3 wordt.

  17. Elien Schepmans schreef:

    Wanneer ik de “koek” versie zou maken. Kan er pudding tussen en slagroom op? Hoe zorg ik dat deze stevig genoeg is? Kan deze een dag op voorhand gemaakt worden?

    Grtjs

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik weet niet helemaal wat je bedoelt met “pudding”, een soort banketbakkersroom of Zwitserse room? Hoe meer gelatine je eraan toevoegt hoe steviger het wordt. Ik zou het niet een dag van tevoren in elkaar zetten, het vocht trekt in de koek.

  18. Charlotte Jansegers schreef:

    Ik maak de cijfertaart met mascarponecreme. Als ik de mascarponecreme in mooie dotjes op de taart wil spuiten, na een tijdje verliest de creme zijn vorm en zijn het platte uitgelopen rondjes ipv dotjes. Is dit door de warmte van mijn handen? Is er een manier om de creme wel stevig te houden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat komt inderdaad door de warmte van je handen. Opties: sneller opspuiten, niet teveel crème in één keer op willen spuiten (dus minder in de zak doen, dan warm je ook minder op met je handen), de spuitzak tussendoor in de koeling leggen.

  19. Sanne schreef:

    Beste Laura

    Deze taart ziet er superlekker en mooi uit! Ik zou graag een cijfertaart maken voor de eerste verjaardag van mijn dochtertje 🙂 maar als ik de link open naar het schema voor de cijfers, lukt dit niet. De pagina blijft laden. Kan ik op een andere manier aan dit schema geraken?

    Alvast bedankt!

    Sanne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Thanks dat je dit laat weten! Ik heb inmiddels een nieuwe link toegevoegd.

  20. Marjolein schreef:

    Hi,
    Als ik deze taart wil maken, precies als het recept met de wittechoco botercreme, kan ik dan bij de tussenlaag de cake ook zonder problemen eerst insmeren met wat frambozenjam? Lijkt me voor de smaak wel lekker fris. Of kan dat effect hebben op de botercreme denk je?

    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lijkt me geen probleem, maar het gaat dan misschien wel makkelijker glijden!

  21. Do schreef:

    Hi Laura,

    Wat als ik hier een chocoladevariant van wil maken? Hoe ziet dan het recept eruit?
    Ik twijfel om voor deze taart cake of biscuit te gebruiken. Biscuit is luchtiger, maar ik ben daarom ook bang dat de binnenkant zachter is en misschien wat eerder ‘instort’. Is het dan handig om lagen biscuit te bakken (middels bakplaten) of is het dan handig om een vorm te gebruiken en hier de lagen uit te snijden (biscuittaart)?

    Bedankt alvast!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hier staat de basis voor een chocoladecake (minus het hartje in dit geval), die zou je om kunnen rekenen naar dit recept. https://www.laurasbakery.nl/harten-chocoladecake/
      Ik heb het met biscuit nog niet getest op deze manier.

  22. Hanna schreef:

    Hoi Laura.
    Ik wil graag een lettertaart maken. Ik gebruik hiervoor de bakvorm van Wilton, https://www.bouwhuis.com/wilton-bakvorm-letters-en-nummers?gclid=Cj0KCQiA7NKBBhDBARIsAHbXCB7aAUWg3KeEmg94_B2G7hmmr162LPvP1TUde3efXzowenMKDY0C1-gaAjLlEALw_wcB

    Nu vroeg ik me af, zou ik aan dit recept genoeg hebben om in deze vorm te doen?
    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik zo ook niet te gokken! Als je het gaat testen hoor ik graag hoe het lukte 🙂

  23. Anouk schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb vandaag de twee caken gebakken en was van plan om morgen een 3 te maken.
    Alleen zijn de caken beide maar 2 cm hoog (zonder de bolling). Als ik ze nu door ga snijden om daarna te vullen lijken ze wel erg dun naar mijn idee. Was dit bij jou ook zo en valt het dus wel mee? Of heb ik iets fout gedaan..

    Bedankt alvast!

    1. Laura Kieft schreef:

      Die van mij waren wel wat dikker inderdaad. Je kunt er ook voor kiezen om alleen bovenop te versieren.

  24. Lisa Ploeg schreef:

    Spoedgeval!
    Ik doe de taart met mascarpone creme.
    Kan ik de mascarpone er al opspuiten?
    En hoe kan ik het dan bewaren?
    En kan ik door de mascarpone creme vlaaivulling mengen.
    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Met mijn mascarponeroom bedoel je? Dat zou ik pas last minute doen, want eenmaal opgespoten moet de taart in de koelkast bewaard worden en dan droogt je cake uit.

  25. Dominique Schorpion schreef:

    Ik ga de cijfertaart (8) maken voor mijn zoon zijn verjaardag.
    Ik wil graag de mascarponecrème als vulling gebruiken.
    Heb je een idee hoeveel crème ik dan moet maken voor deze taart?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik zo niet te gokken nee.

  26. Marijke schreef:

    Dankjewel voor de inspiratie, Laura! Ik heb een foto van mezelf als jarige dreumes met een taart in de vorm van een één. Het leek me heel leuk om ook zo’n taart te maken voor mijn zoons eerste verjaardag. De taart was gebaseerd op dit recept, zag er prachtig uit (al zeg ik het zelf) en onze familie was erg enthousiast. De botercrème is echt fantastisch lekker.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te lezen! 🙂

  27. wietse schreef:

    Hoi, ik ben van plan deze taart te maken voor een verjaardag. Ik zou de taart de avond voordien maken, en afwerken met botercrème. Als ik het goed begrijp kan ik dit zo doen, en dan de taart op een koele en donkere plaats bewaren tot de dag erop? En wat met de versiering (dacht aan vers fruit en evt wat chocoladeversiering), kan dat de dag ervoor er al op?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt! Versiering zou ik lekker op het laatste moment doen, dat blijft dan toch het mooist.

  28. wietse schreef:

    Hoi Laura,

    Deze maak ik morgen, maar ik merk nu dat jij vormen gebruikt van 15 cm doorsnee, terwijl die van mij 24 cm doorsnee zijn…
    Ik raak niet meer in de winkel om bakvormen bij te kopen, het lijkt me ook wat overbodig om bakvormen bij te kopen voor 1x…
    Zou ik gewoon het recept kunnen verdubbelen of zal dat voor problemen zorgen?

    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb een handige omrekentool: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/

  29. Annelore Francis schreef:

    Dag Laura, bedankt voor het lekkere recept! Ik heb dit afgelopen week uitgeproberd maar toen ik de cake wilde in 2 snijden stortte die helemaal in. Zou jij enig idee hebben hoe ik dit in de toekomst kan verhelpen?
    Het was wel overheerlijk!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ojee! Op welke manier stortte de cake in, even voor mijn beeldvorming?

  30. Annelore Francis schreef:

    Toen ik hem uithaalde en de bakvorm met de cake naar beneden stortte hij al in, hij brak meteen. Ook toen ik hem opensneed om vulling in te plaatsen brak hij meteen. 🙈 Heb ik hem mss te kort in de oven gebakken? Hij was niet 100% stevig ook, gevoel dat hij slap was en daarom instortte

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klinkt niet goed inderdaad, wat balen! Zag de cake er wel gaar uit?

  31. Jill schreef:

    Welke bakvorm gebruikte je hier voor? Van hoeveel cm ?

  32. Blaziena schreef:

    Wat een ontzettend leuke cijfertaart!
    Vandaag gebakken voor mijn zusje, voor haar verjaardag
    Het recept was ook heel duidelijk te volgen!

  33. Hannie schreef:

    Hoi Laura.

    Kan ik ook een cijfer taart maken met cijfer 2 ? Heb je daar voorbeelden van?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me wel. Ik heb zelf geen voorbeeld, maar die kun je vast online vinden.

  34. Eline Geukens schreef:

    Hoi!

    Als ik het goed lees, is deze cijfertaart op basis van cake ipv biscuit. Is deze dan luchtig? Niet te zwaar? Hoe krijg je luchtigheid.

    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt. Zeker luchtig en niet te zwaar naar mijn mening, mits je de cake goed bakt uiteraard. Hier vind je tips: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-de-perfecte-cake/

  35. Clara schreef:

    Ik heb dit recept al een paar keer gemaakt! Super leuk en lekker 🥰!

    Maar nu de vraag… moeten de eieren en boter op kamertemperatuur zijn? Ik weet het niet meer.

    Groetjes,
    Clara

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! Ja, alle ingrediënten altijd op kamertemperatuur tenzij anders vermeld.

  36. Kel schreef:

    Hoi Laura, vandaag gemaakt: lekkere cake!
    Kan ik van dit recept ook een chocolade-cake variant maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! Ja hoor dat lijkt me zeker mogelijk.

  37. Kel schreef:

    Voeg ik cacao toe? Of beter gesmolten melkchocolade?
    En welke hoeveelheden raad je dan aan, aub? 🤗

    1. Laura's Bakery schreef:

      Kan allebei, maar zelf zou ik eerder voor cacaopoeder gaan. Je zou even kunnen vergelijken met chocoladecakes recepten hier op het blog voor de hoeveelheden.

  38. Kel schreef:

    Hoi Laura, enkele vraagjes aub 🙏

    Ivm tijdsgebrek zou ik graag het beslag al een dag op voorhand maken:
    -kan dat?
    -hoe bewaar je dit het beste?
    -en de dag nadien dan eventjes terug los kloppen, voor je aan het bakken slaat?

    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou ik niet aanraden. Ik zou het dan zelf alvast afbakken en bewaren. Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/cake-bewaren-doe-je-zo/

  39. Diana schreef:

    Hoi Laura,

    Kan ik de taart ook afsmeren met mascarpone crème dus wil geen toefjes maken maar gewoon een laag tussen het biscuit en daarna afsmeren met mascarpone?

    Alvast bedankt !

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het lijkt me dat dit prima moet kunnen.

  40. Diana schreef:

    Dank je wel voor je snelle reactie 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *