Laura ontdekt: Zoet Amsterdam

10 april 2014
0

zoet amsterdam 1 La

Jullie hebben ongetwijfeld meegekregen dat ik afgelopen weekend een dagje naar Amsterdam ging met aantal lieve zoete mede bloggers. We hadden elkaar wel al eens gesproken via het internet maar we ontmoetten elkaar voor het eerst op de Dr. Oetker workshop. Ter plekke besloten we contact te houden en wat leuks te gaan doen binnenkort. Daar hebben we ons aan gehouden en zo vertrokken de volgende bloggers afgelopen zaterdag naar Amsterdam: Marina van Marina’s Bakery, Lian van Lianvanrens.nl, Carola van Carola bakt Zoethoudertjes en Mariette van Zoetrecepten.

Vandaag een verslag van onze tocht door zoet Amsterdam. Je ziet waar we zijn geweest, wat je hier kan doen en natuurlijk wat wij hier proefden en/of meenamen! De zoete hotspots van Amsterdam dus 🙂

zoet amsterdam 2a

We begonnen onze zoete ontdekkingstocht door Amsterdam bij De taart van m’n tante in de Ferdinand Bolstraat. Voor wie dit niets zegt gaat bij de naam ‘Taarten van Abel’ vast een belletje rinkelen. Terwijl je nog buiten staat vallen de kleurrijke taarten in de etalage gelijk op, wat zijn het er veel! Daar is dus al genoeg te bekijken, maar zodra je naar binnen stapt kijk je je ogen helemaal uit. Op bijna elke tafel staan dummie (nep) taarten, de stoelen en tafels hebben allemaal andere kleuren en vormen. De muren zijn bont gekleurd en hangen vol met kleurige fotolijstjes. Genoeg om te zien dus!

Maar we kwamen natuurlijk voor taart! We besloten om niet allemaal een eigen gebakje te kiezen, er zou immers nog genoeg zoetigheid volgen en we wilden zoveel mogelijk proeven. Daarom bestelden we gezamenlijk 3 verschillende taartjes (met 5 vorkjes uiteraard!) om er samen lekker van te smullen. Hoewel ik het meest uit keek naar het taartje met chocolade ganache en frambozen vond ik deze achteraf toch het minst lekker van de drie gekozen taartjes. De kersen cheesecake was echt boven verwachting lekker met een soort van boterkoek achtige bodem. Ik ben dol op lemon pie en deze viel dus ook in de smaak, jammer alleen dat ze gebakken schuimpjes bovenop plaatsten in plaats van een (ongebakken) Italiaans meringue.

zoet amsterdam 3 La

Na de eerste stop gingen we door naar Poptasi Pastry in de Gerard Doustraat. Ik heb hier al eens eerder een workshop gevolgd en toen ook van hun macarons mogen proeven dus ik had er zin in om weer eens wat nieuwe macarons in te slaan. Ik ging uiteindelijk weg met een doosje voor 8 macarons. Daar gingen de volgende smaken in: salty caramel (2x), stroopwafel, dulce de leche, walnut cherry, strawberry, mango en praline.

We hebben ook nog een hele tijd met de eigenaar Patrick van Die staan kletsen over macarons, spannende projecten en nog veel meer zoetigheid. Erg leuk en leerzaam!

zoet amsterdam 4a

Misschien nog wel leuker: het proeven! We mochten ter plekke hun laatste creatie proeven, de Maduche. Mijn hemel, wat is dit ongelóóflijk lekker! Ik dacht dat er een massief chocolaatje bij zat, maar dit blijkt een heerlijke slagroomtruffel te zijn. In combinatie met de aardbeien vulling en het vrolijke roze macaron koekjes is het echt alsof er een engeltje op je tong piest. Ons groepje was behoorlijk aan het kakelen, maar op het moment dat we dit gingen proeven, waren we allemaal even stil om te genieten.

zoet amsterdam 5a

Gisteren is ook de nieuwste maduche bekend gemaakt: Strawberry vanilla Tonkabean. Het chocolade gedeelte met tonka bonen hebben we al mogen proeven maar de rest bleef voor ons ook nog een verrassing. Hij klinkt heerlijk en als ik weer eens in de buurt ben kom ik die ook zeker proeven!

zoet amsterdam 6a

Goed, door naar de volgende stop: Petit Gateau. Hier hebben we ook even staan kwijlen bij de etalage, zien die taartjes er niet geweldig uit?

zoet amsterdam 7a

Die madeleines ook trouwens, dus daar namen we een zakje van mee. Achteraf vonden we deze wel tegenvallen. Meer (droge) gewone cakejes in allerlei smaken dan echt lekkere madeleines. Ik had dus beter voor zo’n lekker taartje kunnen kiezen.

zoet amsterdam 8 Ca

Kijk, zo ziet het er uit als je zoete bloggers loslaat in de buurt van gebak. Iedereen trekt zijn telefoon tevoorschijn om wat foto’s te maken :D. Soms keken voorbijgangers of medewerkers wel even raar op van die 5 dames die enthousiast alles vastlegden en het alleen maar over taartjes en andere zoetigheid en bloggers praat konden hebben.

zoet amsterdam 9 Pa

Stach op de hoek van de Haarlemmerstraat en de Korte Prinsen Gracht vond ik een heel erg leuk winkeltje. Niet zozeer zoet allemaal, maar die zoete producten waren natuurlijk wel de dingen die mij het eerst opvielen. Zoete muffins, taartjes, snoepjes en natuurlijk een grote berg chocola zijn mij allemaal niet ontgaan!

zoet amsterdam 10 Ca

Een flinke berg met allemaal bijzondere smaken. Ik kon het natuurlijk niet laten om wat lekkere chocola uit te kiezen, waaronder de Gnaw lemon meringue bar. Hmmmmm, heerlijk gewoon! Heel bijzonder een chocoladereep met een frisse citroensmaak en kleine stukjes schuim er op. We mochten even proeven in de winkel en vielen allemaal weer stil. Echt een geniet momentje. Van Sead and Bean nam ik ook twee repen chocola mee; witte chocola met frambozen en vanille en melk chocolade met zeezout en limoen. Ik nam ook nog de Tony Chocolonely reep mee met zeezout en karamel.

zoet amsterdam 11a

’s Avonds aten we een hapje bij een tapasbar en ons toetje haalden we bij Koel op de Nieuwendijk. Dit vond ik echt een heel erg leuk concept. Hier kun je dus gewoon zelf je frozen yoghurt samenstellen door smaken te kiezen en zelf toppings toe te voegen. Dat wilden wij wel doen!

zoet amsterdam 12a

Om te beginnen mag je zelf je frozen yoghurt tappen. Ik koos voor mango en bosbessen maar er was ook een automaat met chocola, aardbei en naturel.

zoet amsterdam 13a

Daarna ga je door naar de rij met toppings. Er is echt heel veel keuze! Het leuke is dat je mag toevoegen wat je wilt. Niet dat je maximaal maar 2 smaken mag en dan maximaal 1 lepel per topping. Nee hoor, al wil je 10 verschillende toppings. Ook dat is geen probleem. Ik koos voor witte chocola, aardbeien en kletskopjes.

Maar, hoe bepaal je dan de prijs als je zelf je bakje mag samen stellen? Dat gaat op gewicht. Per 100 gram betaal je €2,25, voor dit bakje was ik €5,20 kwijt. Dan heb je dus wel jouw frozen yoghurt helemaal zoals je het zelf hebben wil. Erg geslaagd concept als je het mij vraagt!

zoet amsterdam 14a

En dan mijn buit van de dag! Valt best mee toch? De macarons van poptasi en de chocoladerepen bij Stach kon ik gewoon niet laten liggen. De tony reep zal ik trouwens grotendeels uitdelen. Ik heb een aantal collega’s, maar ook mijn zusje, die zich niet kunnen voorstellen dat zout lekker is in een chocoladereep. Ik verklaar hen voor gek en zij mij, dus ik ga het ze gewoon laten proeven!

Dat was het dan, onze zoete ontdekkingstocht door Amsterdam. We hadden eigenlijk nog veel meer op ons lijstje staan, maar er werd natuurlijk te veel gekletst waardoor de tijd regelmatig vergeten werd. Genoeg reden dus om nog eens Amsterdam onveilig te maken en nog meer zoete zaakjes te ontdekken. Na ons ijsje kletsten we voor het station nog even gezellig na voordat iedereen zich naar zijn perron haastte om de trein naar huis te halen.

Hebben jullie favoriete zoete adresjes in Amsterdam?

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

6 reacties

  1. Marja schreef:

    Als ik je verslag zo lees, krijg ik gelijk zin om onmiddellijk de trein naar Amsterdam te pskken! Wat heb je een lekkere dingen gescoord zeg! Wat smaak betreft zitten we wel op hetzelfde level. Want wat jij lekker vind, daar doe ik ook een moord voor! Nou ja….bij wijze van spreken hé. Leuk hoor zo’n dagje zoet shoppen! Ik zou tijd te kort komen geloof ik, want ik wil natuurlijk alles ook proeven. Hmmm……lijkt me echt zalig en ik kan me levendig voorstellen dat je genoten hebt! Geniet nog maar even lekker na van je aanwinsten! Eet smakelijk en de groetjes. 🙂

  2. Sonja schreef:

    Nou ben ik vier dagen per week vanwege mijn werk in Amsterdam, misschien ook maar eens langs gaan als ik vrij ben…. de combinatie zeezout en chocolade is zooo lekker! Heb je wel eens chocolade met bacon geproefd… ook heel lekker. Ben helaas de naam vergeten, maar die komt ook bij een chocoladewinkel uit Amsterdam vandaan.

  3. FOOD by Dila schreef:

    Wat een leuke date, en wat veel heeeerlijks hebben jullie gegeten! Koel kende ik nog niet, leuk, ga daar binnenkort eens langs!

  4. Rensina Steursma schreef:

    Wat een fijne dag moeten jullie gehad hebben!
    Het lijkt me geweldig om dit ook eens te doen.
    Enne, jullie mogen dit ook vaker doen! Je verteld het zo leuk.
    Ga gauw bij de blogberichten van Cakeje van eigen deeg en Zoethoudertje kijken.
    Zag bij hun op IG ook al van die prachtige foto’s staan.
    Fijn weekend, Rensina

  5. Margriet schreef:

    Wat een leuk uitje! En wat ziet het er allemaal lekker uit, vooral die lime meringue-chocolade lijkt mij erg lekker. En natuurlijk de macarons, en de taartjes… jullie hebben weer lekker inspiratie kunnen opdoen!

  6. Heleme Anne schreef:

    Dank je wel voor deze tips. Ik woon zelf in A’dam, dus hier kan ik wel wat mee ??
    De volgende keer dat je naar Amsterdam komt, raad ik je aan naar ijssalon ‘de Lepel’ te gaan op de Ceintuurbaan. De kwaliteit en heerlijkheid van hun ijs is werkelijk ongekend. Ik heb ijs altijd een zeer overschatte delicatesse gevonden, totdat ik in de Lepel het ene proeflepeltje na de andere in mijn handen gedrukt kreeg en mijn tong niet kon geloven wat het mee maaktd. Ze hebben naast ijs ook nog andere echte Italiaanse desserts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *