Soms is het resultaat niet wat je ervan verwacht, maar is het alsnog erg lekker. Deze kruidige koekjes zouden eigenlijk bastognekoeken moeten worden. Na een zoektocht online kwam ik maar één soort recept tegen, met ingrediënten als kandijstroop en kandijsuiker die in Nederland niet goed verkrijgbaar zijn. Niet onder die naam in ieder geval. Ik gebruikte dus suikerstroop en donkerbruine basterdsuiker. Zou naar mijn idee (ongeveer) hetzelfde moeten zijn. Nu weet ik niet hoe het resultaat is met de genoemde ingrediënten, maar mijn koekjes leken qua smaak in ieder geval niet op bastognekoeken. Verre van zelfs. Lekker, dat waren ze wel. Heel erg lekker zelfs. Ze doen mij eerder nog iets denken aan taaitaai, maar dan in koekjesvorm dus. Hoewel ze in de koekjesweek dus niet online kwamen, wil ik je deze heerlijke kruidige koekjes niet onthouden.
Kruidige koekjes
Ingrediënten
- 90 gram ongezouten roomboter
- 40 gram donkerbruine basterdsuiker
- 50 ml suikerstroop (72 gram) (ik gebruikte en fles pannenkoekenstroop)
- 1,5 eidooier (M)
- 1 tl vanille-extract
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 0,75 tl kaneel
- 0,25 tl kruidnagel (gemalen)
- snuf zout
Instructies
- Klop boter en suiker romig. Voeg dan de suikerstroop toe en mix tot deze volledig is opgenomen, doe hetzelfde met de eidooiers en het vanille-extract.
- Zelfrijzend bakmeel, kaneel, kruidnagel en zout kun je tegelijk toevoegen. Kneed tot een mooi koekdeeg. Dit deeg is iets zachter en kan licht plakkerig zijn, dat is prima. Verpak het deeg in folie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast, een hele nacht is nog beter.
- Draai balletjes van het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk ze met een vork een beetje plat.
- Bak de koekjes in 15 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte).
- Laat ze enkele minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze naar een rooster verplaatst om helemaal af te koelen.
Tips
- Tip: Dip je vork in een kommetje water voordat je deze in de koekjes drukt, zo blijft je vork niet plakken aan het deeg.
- Bewaren: de koekjes bewaar je in een koektrommel, hier blijven ze 1-2 weken goed.
De suikerstrooier, maak je die zelf of is dat gewoon te koop?
bedoel je suikerstroop? Je kunt gewoon een fles pannenkoekenstroop gebruiken, dat is namelijk suikerstroop.
Hoi Laura,
Ik wil koekjes gaan bakken maar heb niet zo’n fijne oven, er zit een draaiplateau in wat dient als bakplaat, deze bakplaat laat gerechten snel zwart worden aan de onderkant. Heb jij nog tips voor het bakken van koekjes, kan ik bijv. aan aardewerk schaal gebruiken als bakplaat?
Gr. Willeke
Je hebt waarschijnlijk een combimagnetron, die staan erom bekend dat je er niet heel goed in kunt bakken. Een andere plaat/schaal zal het probleem niet oplossen vrees ik.
Dag Laura,
Een vraag: in sommige recepten staat ‘ongezouten boter’ – maar vervolgens komt er bij de ingrediënten: ‘een snuf zout’. Kun je dan niet net zo goed gezouten boter gebruiken?
Vr Gr José
Het kan in principe, maar dan zit je altijd vast aan de hoeveelheid zout die verhoudingsgewijs in de hoeveelheid boter zit die voor dat specifieke recept nodig is. Het is preciezer om het zelf toe te voegen.
Hoi Laura,
Hoe groot moeten de balletjes ongeveer zijn en hoe dik moeten ze ongeveer zijn na het platdrukken? Meestal staat dit bij je recepten vermeld maar bij deze niet helaas…
Dat weet ik niet meer precies, maar ik haalde 25 balletjes uit het deeg. Ik vermoed iets van ca. 2 cm. Je drukt ze een beetje plat met een vork, dat is niet per se een specifieke dikte.
Bedankt voor je reactie. Ik heb ze vanmiddag gemaakt en ze zijn super goed gelukt. Ik heb ze precies zo gemaakt als in je recept en haalde 28 koekjes uit het deeg, dus dat klopt wel ongeveer.
Je hebt gelijk: ze lijken totaal niet op bastogne koeken maar lekker zijn ze wel!