Kruidige koekjes

Gepost: 18 juni 2018 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022

Soms is het resultaat niet wat je ervan verwacht, maar is het alsnog erg lekker. Deze kruidige koekjes zouden eigenlijk bastognekoeken moeten worden. Na een zoektocht online kwam ik maar één soort recept tegen, met ingrediënten als kandijstroop en kandijsuiker die in Nederland niet goed verkrijgbaar zijn. Niet onder die naam in ieder geval. Ik gebruikte dus suikerstroop en donkerbruine basterdsuiker. Zou naar mijn idee (ongeveer) hetzelfde moeten zijn. Nu weet ik niet hoe het resultaat is met de genoemde ingrediënten, maar mijn koekjes leken qua smaak in ieder geval niet op bastognekoeken. Verre van zelfs. Lekker, dat waren ze wel. Heel erg lekker zelfs. Ze doen mij eerder nog iets denken aan taaitaai, maar dan in koekjesvorm dus. Hoewel ze in de koekjesweek dus niet online kwamen, wil ik je deze heerlijke kruidige koekjes niet onthouden.

Opslaan Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Kruidige koekjes

Dankzij de suikersiroop, kaneel en kruidnagel en zijn deze koekjes heel lekker kruidig. Kruidige koekjes dus. Makkelijk te maken én heel lekker!
Porties: 25 koekjes

Ingrediënten

  • 90 gram ongezouten roomboter
  • 40 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 50 ml suikerstroop (72 gram) (ik gebruikte en fles pannenkoekenstroop)
  • 1,5 eidooier (M)
  • 1 tl vanille-extract
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 0,75 tl kaneel
  • 0,25 tl kruidnagel (gemalen)
  • snuf zout

Instructies

  • Klop boter en suiker romig. Voeg dan de suikerstroop toe en mix tot deze volledig is opgenomen, doe hetzelfde met de eidooiers en het vanille-extract.
  • Zelfrijzend bakmeel, kaneel, kruidnagel en zout kun je tegelijk toevoegen. Kneed tot een mooi koekdeeg. Dit deeg is iets zachter en kan licht plakkerig zijn, dat is prima. Verpak het deeg in folie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast, een hele nacht is nog beter.
  • Draai balletjes van het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk ze met een vork een beetje plat.
  • Bak de koekjes in 15 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat ze enkele minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze naar een rooster verplaatst om helemaal af te koelen.

Tips

  • Tip: Dip je vork in een kommetje water voordat je deze in de koekjes drukt, zo blijft je vork niet plakken aan het deeg.
  • Bewaren: de koekjes bewaar je in een koektrommel, hier blijven ze 1-2 weken goed.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

6 reacties

  1. Patricia schreef:

    De suikerstrooier, maak je die zelf of is dat gewoon te koop?

    1. Laura Kieft schreef:

      bedoel je suikerstroop? Je kunt gewoon een fles pannenkoekenstroop gebruiken, dat is namelijk suikerstroop.

  2. Willeke schreef:

    Hoi Laura,

    Ik wil koekjes gaan bakken maar heb niet zo’n fijne oven, er zit een draaiplateau in wat dient als bakplaat, deze bakplaat laat gerechten snel zwart worden aan de onderkant. Heb jij nog tips voor het bakken van koekjes, kan ik bijv. aan aardewerk schaal gebruiken als bakplaat?

    Gr. Willeke

    1. Laura Kieft schreef:

      Je hebt waarschijnlijk een combimagnetron, die staan erom bekend dat je er niet heel goed in kunt bakken. Een andere plaat/schaal zal het probleem niet oplossen vrees ik.

  3. José Hoogeboom schreef:

    Dag Laura,
    Een vraag: in sommige recepten staat ‘ongezouten boter’ – maar vervolgens komt er bij de ingrediënten: ‘een snuf zout’. Kun je dan niet net zo goed gezouten boter gebruiken?
    Vr Gr José

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het kan in principe, maar dan zit je altijd vast aan de hoeveelheid zout die verhoudingsgewijs in de hoeveelheid boter zit die voor dat specifieke recept nodig is. Het is preciezer om het zelf toe te voegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept