Kruidcake

Gepost: 28 september 2014 Laatst bewerkt: 2 juli 2023
64

Deze kruidcake ziet er waarschijnlijk iets anders uit dan je zou verwachten. Tenminste, de meeste verwachten een heel donkere cake als ik zeg dat ik een plakje kruidcake voor ze heb. Stiekem is dit ook het eerste dat in mij opkomt hoor. Toen ik door Het Hummingbird Bakboek heen bladerde zag ik echter deze lichte kruidcake staan en ik werd nieuwsgierig. Volgens het boek is deze cake niet zo zoet en is hij lekker pittig door de kruiden. Alle basis ingrediënten had ik al in huis, alleen mijn assortiment kruiden was niet breed genoeg voor deze cake. Daarom heb ik het recept een klein beetje aangepast naar de kruiden en andere smaakmakers die ik wél in huis had. Dat pakte goed uit, want deze cake viel bij iedereen in de smaak!

kruidcake 2a

kruidcake 3a

Recept afdrukken

4 van 2 stemmen

Kruidcake

Een heerlijk recept om zelf een kruidcake te bakken. Deze kruidcake is pittig van smaak, geurt heerlijk en is niet zo heel erg zoet door de kruiden.
Porties: 24 plakken (25 cm tulband)

Ingrediënten

  • 230 gram ongezouten roomboter
  • 650 gram fijne kristalsuiker*
  • 5 eieren
  • 240 ml volle melk
  • 1 tl vanille extract
  • rasp van een halve citroen
  • 400 gram bloem
  • 0,5 tl kaneel
  • 0,5 tl gemberpoeder
  • 0,5 tl nootmuskaat
  • 0,5 tl baking soda
  • 0,5 tl zout

Instructies

  • Klop boter en suiker romig. Voeg de eieren stuk voor stuk toe en mix tot een gladde massa. Mix de melk, vanille extract en citroenrasp door het mengsel.
  • Zeef de overige ingrediënten en voeg dit toe aan het mengsel. Klop tot een luchtig en glad beslag.
  • Giet het beslag in een met bloem bestoven vorm.
  • Bak de cake in 60-70 minuten gaar en goudbruin op 170 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de cake even in de vorm afkoelen voordat je hem op een rooster stort, laat hem daarop volledig afkoelen.
Tips

*Ik hoor heel vaak dat er zoveel suiker in deze cake zit en mensen hem daarom niet willen maken. In verhouding is het misschien iets meer dan in andere cakes, maar vergeet niet dat dit een heel grote cake is waar je met gemak 24 plakken uithaalt, waar je zelf misschien maar 1 of 2 van eet. Des te meer reden om lekker uit te delen en vrienden te maken ?
Bewaren

Goed verpakt 5 dagen buiten de koelkast houdbaar.

kruidcake 4a

Wist je dat je deze cake ook heel goed als onderdeel van een dessert kunt serveren? Een plakje van deze cake combineert heel goed met een bolletje vanille ijs en karamelsaus. Ik heb het speciaal voor jullie getest. Iemand moest het doen nietwaar? 😉

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

35 reacties

  1. Joke Kieft schreef:

    Jaaaaaaa die was lekker en die vorm….. Zo mooi!!!

    Liefs, mam ❤️

  2. Trudy schreef:

    En bij dat dessert voeg ik dan nog graag wat fruit, zoals bijvoorbeeld frambozen of bramen en een klein toefje slagroom toe!
    Snel makkelijk, succes verzekerd!

  3. MySimplySpecial schreef:

    Dat ziet er mooi en lekker uit!

  4. Carla schreef:

    Het ziet er heerlijk uit! Ben het ook helemaal met Joke en Trudy eens!
    Even over de kruiden: zijn de kruiden die je noemt degene die in het oorspronkelijke recept staan of zijn het de kruiden die je nog in huis had?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit zijn de kruiden die ik heb gebruikt. Het lijkt op het origineel maar de samenstelling is iets aangepast en ik heb verse citroenrasp gebruikt in plaats van citroen essence.

      1. Vlinder schreef:

        Vers is altijd lekkerder ! 🙂

  5. Rita Thijsen schreef:

    Is vanille-extract hetzelfde als het merg uit een vanillestokje?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee dat is niet hetzelfde, vanille-extract is vloeibaar.

  6. Sara schreef:

    650 gram suiker! Is dat niet errug zoet?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat dacht ik eerst ook, maar dat valt dus echt reuze mee. Vergeet niet dat dit voor een tulband is waar 24 plakjes uitgaan, 2 grote cakes ongeveer als je het vergelijkt.

  7. Sara schreef:

    Dan valt het inderdaad best mee :)!

  8. Janneke schreef:

    ziet er lekker uit!, ik ga heb vandaag proberen te maken 🙂

  9. Catherine schreef:

    Kan je ook halfvolle melk gebruiken?? Ik heb geen volle

    1. Laura schreef:

      Kan, maar je krijgt wel een iets ander effect omdat volle melk vetter is.

  10. Agnes schreef:

    zou je in plaats van vanille-extract ook gewoon vanillesuiker kunnen nemen. Anders ga ik het aanschaffen. Wil dit recept echt uitproberen!!

    1. Laura schreef:

      Dat kan, maar extract is geconcentreerder in smaak. Ik zou sowieso een flesje aanschaffen, je zult zien dat je het vaak gaat gebruiken 😉

  11. Elly schreef:

    Van alle kruiden maar een halve theelepel lijkt zo weinig op zo’n grote cake. Klopt dit?

    1. Laura schreef:

      hoeveelheden kloppen, zitten een aantal kruiden in met een uitgesproken smaak waardoor het niet lekker is als je te veel toevoegt. Maar vooral even van het beslag, je kunt naar smaak altijd wat meer toevoegen.

  12. Jolanda schreef:

    Hoi Laura, jou kruidcake is werkelijk erg lekker , precies goed gekruid. Ik heb jou cake recept gebruikt in een trifle met stoofpeer en Griekse yoghurt. Omdat jou cake lekker zoet is en ik de peertjes in Gluhwein heb gekookt is er geen extra suiker nodig. Dank je wel voor het recept.

    1. Laura schreef:

      Klinkt goed zeg! 😀

  13. Sylvia schreef:

    Welk soort bloem moet je voor dit recept gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Gewoon tarwe- of patentbloem.

  14. lisa schreef:

    moet je peseen volle melk gebruiken of is andere melk ook goed

    1. lisa schreef:

      persee inplaats van perseen

    2. Laura Kieft schreef:

      Je kunt het ook met andere melk proberen hoor, zal niet mislukken.

  15. ron schreef:

    hallo Laura,
    ik was op zoek naar een kruidcake recept en kwam op jou site terecht , ondermeer omdat het niet zo’n zoete cake zou zijn . wel dat klopt mijns inziens niet geheel , 650g is nogal wat zeker gezien de hoeveelheid overige ingrediënten . het is ook niet een klein beetje meer , maar behoorlijk wat meer .
    niet mijn idee van een niet zoete cake .

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat hoor ik regelmatig, maar het is toch echt geen overdreven zoete cake. Vergeet niet dat dit een hele grote cake is waar je met gemak 24 goede plakken uithaalt. Probeer het eens zou ik zeggen.

  16. Roelie schreef:

    Er zit veel verschil in koffielepels. Hoeveel gram moet het zijn van kaneel, enz. Ben
    bezig pm hem te bakken
    Ben benieuwd

    1. Laura Kieft schreef:

      Een theelepel heeft een inhoud van 5 ml, dat is standaard de maatvoering in recepten.

  17. Carla schreef:

    Laura, hij ziet er heerlijk uit. Ik ga deze zeker een keer maken. Wat een leuke roze serveerstandaard heb je. Geweldig! Mag ik vragen waar je deze hebt gekocht.

  18. Marlon schreef:

    De cake was heerlijk van smaak!
    Alleen was de cake heel vast, echt een stevige cake. Hoort dit zo of heb je een tip voor me voor de volgende keer om het wat losser te krijgen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien dat je het beslag de volgende keer wat luchtiger moet kloppen! Ik weet niet of je dat deze keer ook al goed geprobeerd had?

  19. Miranda schreef:

    Kan dit ook in een gewoon cakeblik (ik heb geen tulband)? Of moet ik dan iets aanpassen in het recept? Ik heb het namelijk al wel geprobeerd, maar de cake wordt niet goed gaar. Langer in de oven gedaan, maar de buitenkant wordt hard en de binnenkant nog niet helemaal gaar.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker maar de baktijd zal inderdaad anders zijn. Ik heb deze cake niet specifiek getest, maar je kunt even vergelijken met andere cake recepten.

  20. Pascale schreef:

    ik heb deze cake geprobeerd. Omdat het een grote hoeveelheid is, heb ik 2 kleinere vormen genomen.
    Spijtig genoeg bleven ze allebei erin plakken.
    Gelukkig is de cake heel erg lekker en ga ik hem zeker nog eens maken maar in een gewoon bakblik mét bakpapier erin….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *