Koffie-karamel cupcakes

Gepost: 1 juni 2013 Laatst bewerkt: 7 januari 2023
177

Ik hou dus helemaal niet van koffie, ik ben een echte theeleut. Dat kan ik echt de hele dag door drinken (en dat doe ik dan ook regelmatig). Toch vind ik deze koffie-karamel cupcakes overheerlijk! Wel met een kopje thee erbij, dat dan weer wel. Alsof de toef vanillecrème met karamelsaus nog niet feestelijk genoeg is, is er ook nog een verassing in de cupcake meegebakken. Als je een hap neemt van het heerlijk zachte cakeje zul je namelijk ook nog een lekker stukje karamel tegenkomen. Begin je al te watertanden? Lees dan snel verder, noteer de ingrediënten en sprint naar de supermarkt om deze in huis te halen!

Recept afdrukken

4 van 2 stemmen

Koffie-karamel cupcakes

Een smeuïge cupcake met karamelvulling en een topping van vanillecrème overgoten met karamelsaus. Klinkt heerlijk nietwaar? Klik snel door voor het recept!
Porties: 16 cupcakes

Ingrediënten

  • 225 ml melk
  • 3 el oploskoffie
  • 250 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 16 stukjes karamel (Lonka)
  • vanillecrème (recept)
  • karamelsaus

Instructies

  • Los de koffie op in de melk. Klop de eieren en suiker luchtig, voeg dan de boter in gedeeltes toe en meng tot een glad geheel. Voeg bloem, bakpoeder en ‘koffiemelk’ in delen toe aan het mengsel, mix tot een glad beslag.
  • Verdeel het beslag dan over de cupcake vormpjes. Omdat het beslag vrij dun is voeg je nog niet gelijk de karamelstukjes toe, anders zakken ze helemaal naar de bodem.
  • Bak de cupcakes 10 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte). Schuif de cupcakes er dan kort uit, leg overal een stukje karamel op en schuif de cupcakes weer terug in de oven. Bak de cupcakes dan nogmaals 10 minuten tot ze gaar zijn.
  • Laat de cupcakes volledig afkoelen voordat je er een toef vanillecrème op spuit. Zorg dat de karamelsaus op kamertemperatuur is voordat je deze over de toeven spuit, anders loopt de karamel niet mooi langs de toef. Ik gebruik altijd een karamelsaus van de Makro maar ook Dr. Oetker bijvoorbeeld heeft er eentje in het assortiment.
Bewaren

Alles over het bewaren van de cupcakes lees je hier!

Wat ga jij dit weekend bakken? Worden het deze koffie-karamel cupcakes of staat er al iets anders op de planning?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

44 reacties

  1. Anniek Nederpel schreef:

    Hoi Laura!
    De cupcakes zien er heerlijk uit.
    Is die karamelsaus ook de karamelsaus die je in je boekjes gebruikt? Ik vroeg me namelijk al af of je daar een recept voor had. Ik heb de boekjes al helemaal bestudeerd haha, super leuk!

    Liefs, Anniek

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja dit is ook de karamelsaus die ik in de boekjes heb gebruikt! Ik heb er geen recept voor, ik koop een grote fles bij de Makro. Ben wel van plan om eens een recept te zoeken/bedenken hiervoor 🙂

    2. Anonymous schreef:

      Daar ben ik dan ook wel benieuwd naar. Voor de hobbyist is de Makro namelijk niet zo bereikbaar 🙁 En toch wil ik ook zo’n lekkere karamelsaus

    3. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb nu een eigen pas maar hiervoor ging ik erheen met mijn vaders pas. Vraag eens in je omgeving, er zijn vaak meer mensen dan je denkt met zo’n pas. Ik zal zelf eens gaan zoeken in de supermarkt voor een makkelijker verkrijgbare variant!

    4. Anniek Nederpel schreef:

      Dankjewel voor je antwoord! 🙂 Ik had die van Dr. Oetker, maar deze ziet er zoveel lekkerder uit. Gelukkig is de schoonfamilie in het bezit van een Makro-pas, dus de volgende keer gaan we eens even zoeken! 🙂

  2. Joyce schreef:

    Lijkt me erg lekker!

  3. Kimberly Wolvers schreef:

    Deze zien er echt heel lekker uit! Ik wil ze wel eens proeven hihi

  4. Sabrina Mehrezi schreef:

    Zien er prachtig en heerlijk uit!

  5. Laura Christy schreef:

    Het ziet er lekker uit, alhoewel ik totaal niet van koffie houd. Kom via Girlscene op je blog terecht. Je hebt echt een onwijs leuke blog met al die recepten. Ik weet niet of je het ziet zitten, maar is het geen idee om filmpjes te maken van je recepten?

    1. Laura's Bakery schreef:

      (how-to) filmpjes staan op de planning. Ik moet alleen nog even moed verzamelen 😉 (en tijd!)

  6. Iedere keer weer is het een verassing wat voor lekkers je nu weer hebt gemaakt.Echt meid heerlijk dit recept ook weer.

  7. Yolanda schreef:

    Laura, Bedankt voor weer een lekker recept. Ik heb de koffie cupcakes inmiddels gemaakt en ze waren heerlijk! Omdat wij in Frankrijk wonen heb ik er een eigen “Franse” draai aan het recept gegeven.
    http://www.annekoendigitaal.blogspot.fr

  8. Samantha schreef:

    Hallo Laura,

    Als je deze cupcakes bakt, smelt de lonka dan ook?
    Of hou je een ”hard” stukje over?

    Groetjes Samantha

    1. Laura's Bakery schreef:

      De Lonka smelt tijdens het bakken en wordt daarna wel weer wat steviger, maar niet zo hard als ze waren

      1. Maaike schreef:

        Ik heb ze afgelopen weekend gemaakt en bij mij gebeurde dat niet, ook moesten ze veel langer dan 20 min in de oven. en we konden er 26 maken van het recept.

        1. Winterroosje schreef:

          Ik had inderdaad ook geen gesmolten Lonka’s. Alleen de buitenkant van de karamel was een beetje dun, de rest gewoon zoals t was. Ik heb ze wel 20 minuten meegebakken.

  9. Ellen schreef:

    Toevallig heb ik net een recept gemaakt met zoute karamelsaus, maar deze ziet er ook heerlijk uit

    Groet Ellen

  10. Maril schreef:

    De cupcakes gemaakt en ze waren heerlijk! Zeker in combinatie met die goede crème. Thanks !

  11. Milou schreef:

    Heyy laura,
    Ik heb een vraagje. Welk spuitmondje gebruik je om cupcakes te decoreren met botercreme?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Milou, ik gebruik bijna altijd de Wilton 1M

  12. Claudia schreef:

    Hoi laura,

    Erg lekker recept meerdere malen gebakken en dan rum aroma toegevoegd.

  13. Marianne schreef:

    Hoi Laura, Wat voor cupcake vormpjes gebruik jij. Ik vind ze vaak zo vettig aan de buitenkant worden.
    Het liefst heb ik ze van aluminium maar die zie je nergens meer.
    Groetjes, Marianne

    1. Laura schreef:

      Meestal House of Marie, Wilton heeft ook papiertjes met aluminium.

      1. Marianne schreef:

        Dank je wel, ik ga op zoek.
        Ik geniet van je blog en zoveel lekkere recepten dat je niet weet wat je nou eens eerst gaat maken.
        Ik denk de rondo’s met amandelspijs. Heb de ringen en spijs al besteld bij Bouwhuis zoals jij aangaf.
        Groetjes, Marianne

  14. Carlijn schreef:

    Hoi!
    Hoelang kun je deze cupcakes bewaren? En moet dat in de koelkast?
    Ik ben namelijk van plan om deze straks te gaan maken 🙂

    1. Laura schreef:

      In dit artikel staan al mijn tips + handige info over het bewaren van cupcakes: http://www.handigebaktips.nl/cupcakes-bewaren/

  15. Carola schreef:

    Hoi Laura, beetje rare vraag misschien maar wat bedoel je precies met oploskoffie? Koffie zetten en daar 3 eetlepels van? Of gewoon de koffiekorrels zeg maar.. Ik hoor het graag. Groetjes Carola

    1. Laura schreef:

      oploskoffie zijn van die korrels (of poeder)

      1. Carola schreef:

        Dank je!

  16. Anja schreef:

    Hoi Laura dit zie er heerlijk uit kun je deze van tevoren bakken en ook in de diepvries doen ik wil ze zonder karamels er in doen maken

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat kan prima

  17. Keetie schreef:

    Hoi Laura en andere bak(k)(st)ers,

    Misschien zou je ook het recept van de dulce de leche kunnen gebruiken om karamel saus te maken? De dulce gewoon iets vloeibaarder houden, (korter koken).
    ook al heb je een Makro pas, vaak zit de winkel niet gelijk in de buurt….. en iets lekkers willen maken komt toch regelmatig onverwachts voor…..

    Of zou het misschien lukken om de snoepjes zo ver te verwarmen dat je ‘draadjes’ kunt trekken over de vanille creme…..

    Succes! Ik ga straks Lemon merengue pie bakken en de rijstevlaai van deze website?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt beter de dulce de leche dan gewoon 3 uur laten koken, en even opwarmen in een pannetje zodat hij dunner wordt.

  18. Mady schreef:

    Stiekem ben ik nu zo langzamerhand alles op de site aan het bakken. (Zoet) Alles lukt tot nu toe perfect en is super lekker! Afgelopen week de red velvets gedaan. De week ervoor de koffietulband en vanille perzik tulband, daarvoor de oreo… Je snapt hem wel. Deze cupcakes moet ik ook nog eens maken. Maar mijn vraag is: stop jij een heel snorpje van lonka er in of snij je hem nog doormidden?

    1. Laura Kieft schreef:

      Hier gingen ze er helemaal in 🙂

  19. Melissa schreef:

    Hoi Laura,

    Is dit recept ook te maken zonder de koffie? Is dan het enige wat je hoeft te doen de oploskoffie weg laten of veranderd er nog meer qua ingrediënten ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt inderdaad gewoon de koffie weglaten.

  20. Kimberley schreef:

    Hey Laura!

    Wat voor melk gebruik jij? Halfvolle?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gebruik in bakrecepten vaak het liefst volle melk.

  21. Samantha schreef:

    Hoi Laura,

    Kun je dit ook met ”verse koffie” maken, of moet het echt oploskoffie zijn?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat het ook wel met verse koffie kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *