
Combineer speculaas, appeltaart en amandelspijs met elkaar en je hebt de ultieme winterse traktatie als je het mij vraagt. Deze kleine speculaas appeltaartjes met spijs zijn echt verrukkelijk. Gelukkig kwam er bezoek langs, want ik kon er maar moeilijk vanaf blijven.
Met het heerlijk avondje in het vooruitzicht leek het me een mooi moment om het recept voor deze kleine speculaas appeltaartjes met jullie te delen. Hoe gezellig is het om samen deze appeltaartjes te maken en er ’s avonds van te kunnen genieten bij het Sinterklaasjournaal! Als je liever aan de slag gaat met een grote taart, kijk dan eens bij dit recept voor speculaas appeltaart.


Kleine speculaas appeltaartjes
Ingrediënten
Deeg
- 100 gram ongezouten roomboter
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 180 gram zelfrijzend bakmeel
- 5 gram speculaaskruiden (volgens recept)
- snuf zout
- 0,5 ei (S)
- 1 tl vanille-extract
Vulling
- 700 gram zoetzure appels (ongeschild)
- 35 gram fijne kristalsuiker
- 1 tl speculaaskruiden (volgens recept)
- 125 gram amandelspijs
- 0,5 ei
Extra
- 1 el melk voor het afsmeren
Instructies
- Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed tot een stevig deeg. Verdeel in drie delen, gebruik twee delen voor de volgende stap en leg het derde deel even opzij.
- Vet een muffin bakvorm in en bestuif deze met bloem. Rol de twee delen deeg uit en steek er met een grote bakring (of een kom) rondjes deeg uit, deze rondjes moeten groot genoeg zijn om de bodem en zijkant van elke muffinvorm te bedekken. Bekleed zoveel mogelijk muffinvormpjes tot het deeg op is.
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes. Doe alle blokjes appel in een grote kom. Meng de suiker en speculaaskruiden erdoor.
- Kneed de andere helft van het ei door het amandelspijs. Verdeel dit over de bodems, gevolgd door de appelvulling. Belangrijk is dat de blokjes appel er zo compact mogelijk in zitten. Druk de vulling stevig aan en verschuif eventueel hier en daar wat appeltjes.
- Rol het resterende stuk deeg opnieuw uit en snijd er dunne stroken van. Snijd ze op maat en leg kruislings bovenop de taartjes.
- Smeer de bovenkantjes af met de melk en bak de speculaas appeltaartjes in 40 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte).
- Laat de taartjes afkoelen in de vorm zodat ze steviger worden. Ze zijn zalig als ze nog warm zijn, maar ook de volgende dagen koud niet te versmaden. De speculaaskruiden komen na een dag nog beter tot hun recht.
Ik maakte de taartjes in een vrij hoge muffin bakvorm. Als je een lagere bakvorm gebruikt of lagere taartjes maakt dan kun je er misschien meer dan 8 maken met dit recept.
Afgedekt buiten de koelkast 4-5 dagen houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.
Deze lijken me heerlijk. Wel een vraag: kun je amandelspijs (vanwege allergie) ergens door vervangen?
Je kunt het gewoon weglaten!
Hoeveel amandelspijs gebruik je in dit recept?
125 gram!
Hoi Laura,
Kun je ook cupcake papieren vormpjes gebruiken in de bakvorm ipv invetten en bloem.
Dat heb ik eigenlijk niet getest, ik weet niet of dat werkt met appeltaartdeeg.
Maartje, heb je het inmiddels al uitgeprobeerd ? Ik ben benieuwd, wilde het ook al vragen. Ik krijg ze er nooit zo mooi uit, ben ik bang (weet ik eigenlijk wel zeker..)
ooohhhhhh, weer super, super, super, super. dank!
Weer een lekker speculaasrecept! Ik haalde 12 kleine muffins uit je recept en vond bij voorbaat 500 gram appel (2 grote) wel genoeg :).
Ik had ook veel stukjes appel over! Denk dat 500 gram inderdaad eerder in de buurt komt.
Had je ze misschien geschild en zonder klokhuis gewogen? Ik bedoel echt de gehele appels in het recept.
Moet de boter voor het deeg koud zijn of zachter?
Als het niet vermeld staat, dan altijd op kamertemperatuur
Als je kant en klare speculaaskruiden gebruikt, mag dit dan in dezelfde verhouding als wanneer je het zelf maakt?
Ja hoor!
Hoe dik moet je de amandelspijs leggen? En hoe dik is het laagje met de appelen? 50/50? Dank alvast voor de reactie!
Oja, hoe dun moet het deeg zelf uitgerold worden? 0,5 cm? Bedankt alvast!
Dat is inderdaad een mooie dikte.
Eigenlijk kun je dat doen zoals je wilt. Maar ik vind het ’t lekkerst als je meer appel hebt dan spijs.
Bedankt!
Hoi Laura
Ik heb in de minicupcakevorm speculaasdeeg gedaan wel afgewogen en gevuld met amandelspijs en weer dichtgemaakt met deeg maar het lukt mij niet om het mooi en gelijkmatig in de vorm te krijgen heb jij een tip?
Maak je handen vluchtig nat onder de kraan, daarmee kun je het deeg wat meer naar je zin ‘smeden’.
Hoi
Had een vraagje
Kan dit recept ook in glutenvrij gemaakt worden denk je?
Vast wel! Ik heb alleen niet getest hoe precies, maar misschien heb je hier wat aan: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/
Deze speculaas appeltaartjes gister gemaakt. Ze zijn echt geweldig. Super lekker. Zeker als je ook de amandelspijs zelf maakt. Dit recept blijft er echt in.
Deze speculaas appeltaartjes gister gemaakt. Ze zijn echt geweldig. Super lekker. Zeker als je ook de amandelspijs zelf maakt. Dit recept blijft er echt in.
Hoi Laura,
Weet je misschien of je deze kleine appeltaartjes ook in papieren of siliconen cupcakevormpjes kan maken?
Ik heb het niet getest, maar het kan vast. Zeker in siliconen vormpjes.
Hoi Laura,
Zojuist de appelmuffins gemaakt. Ze staan nu in de oven. Benieuwd naar het resultaat.
Vroeg met alleen af of er in het recept geen stappen missen. Wat gebeurt er bijv. met de andere derde deeg. Ik heb het maar als dekseltje op de muffin gebruikt, maar weet niet of dat ook de bedoeling is. Daarnaast staat bij de ingrediënten 1 el melk voor het afsmeren. Ook daar vindt ik in het recept niets over.
Bedankt voor het leuke recept 🙂
Hi John, wat betreft het deeg staat het gewoon in het recept. De eerste twee delen gebruik je in de eerste stap en het laatst deel komt aan bod bij de zin “Rol het resterende stuk deeg..”. Het afsmeren kwam er inderdaad niet specifiek in terug, maar heb ik voor alle duidelijkheid nu ook toegevoegd. Hopelijk was het resultaat goed gelukt bij je!
Hoi,
Het resultaat was zeer geslaagd, beetje bruin, maar dat komt waarschijnlijk omdat mijn oven wat warmer is als gemiddeld.
Dank je wel