Ik hou van bakken maar ik ben thuis niet de enige die hier graag voor in de keuken staat. Mijn vader bakt ook graag, al zijn dit meestal geen taarten. Hij is liever in de weer met brood. Twee jaar geleden gaf ik hem daarom voor zijn verjaardag een workshop brood bakken cadeau bij Levine. Ik liet hem natuurlijk niet alleen gaan en ging gezellig met hem mee. We maakten die dag allemaal kleine knoop broodjes en ook grote Franse landbroden. Met tassen vol brood gingen we weer huiswaarts.
Sinds die workshop heb ik eigenlijk bijna nooit meer brood gebakken, stom want ik vind het wel heel leuk. Mijn vader is wel enthousiast doorgegaan met het testen van allerlei recepten. Voor Pasen besloten we dit jaar met zijn tweetjes brood te maken voor het ontbijt. We kozen voor allemaal verschillende knoopbroodjes. Vandaag laat ik zien hoe je deze verschillende knoopbroodjes maakt. Alle eer gaat naar Levine, zij heeft ons deze broodjes leren maken. Neem zeker een kijkje op haar blog voor nog meer heerlijke recepten (en workshops!).
Ingrediënten (voor 12 stuks)
- 500 gram tarwebloem
- 6 gram droge gist
- 10 gram suiker
- 10 gram zout
- 30 gram zachte ongezouten roomboter
- 325 gram volle melk, lauwwarm
Ik heb het deeg gemaakt met een staande mixer. Doe alle ingrediënten in de kom en roer dit met een spatel even door elkaar. Zet de mixer aan op een lage stand en kneed in 10-15 minuten tot een soepel deeg dat loslaat van de wand. Je kunt het deeg natuurlijk ook met de hand kneden of een broodbakmachine gebruiken.
Na het kneden moet het deeg voor de eerste keer rijzen. Vorm het deeg tot een bal en leg deze in een met olie ingevette kom. Draai de bal deeg nog even om zodat aan alle kanten de olie zit. Dek de kom af en laat ongeveer een uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.
Na de eerste rijs vorm je het deeg. Druk met je handen het lucht uit het deeg en verdeel in 12 gelijke stukken. Maak bolletjes van het deeg en laat ongeveer 10 minuten liggen.
Je kunt de bolletje zo laten, maar je kunt er ook leuke knoopbroodjes van maken. Wij kozen voor dat laatste en maakten in totaal 4 verschillende knoopbroodjes.
Maak strengen van het deeg van ongeveer 30-35 cm, hiermee kun je alle soorten broodjes maken.
Knoopbroodjes
Maak een soort krakeling van het deeg waarbij je aan de onderkant genoeg deeg overhoudt. Die strengen vouw je onderlangs in de lussen van het broodje zodat het aan de bovenkant nog een stukje uitsteekt.
Kaiserbroodjes
Maak een losse knoop in de streng. Vouw de streng rechts bovenlangs naar het midden van het broodje. De linkerstreng vouw je via de onderkant naar het midden. Druk de uiteinden aan elkaar vast. Kies nu de mooiste kant en leg die naar boven op de bakplaat.
Gevlochten broodjes
Bepaal het midden van de streng. Plaats het linker uiteinde onder het midden van de streng, vorm zo een lus. Het rechter uiteinde vouw je onderlangs door de lus en laat je bovenlangs de lus weer uitgaan. Pak de lus op en draai deze naar je toe, nu begint het al op een vlecht te lijken. De uitstekende streng vouw je onderlangs door de kleine lus.
Gevlochten knoopbroodje
Maak eerst de gevlochten broodjes. De uiteinden vouw je onderlangs naar elkaar toe, knijp de uiteinden stevig vast.
Als je zaadjes op je broodjes wilt moet je dit nu doen. Smeer de broodjes in met een beetje water en strooi de zaadjes erover.
Nadat je de broodjes gevormd hebt, leg je ze op de bakplaat. Dek de plaat af en laat 45-60 minuten rijzen tot het weer bijna in volume verdubbeld is. Je kunt eenvoudig testen of het genoeg gerezen is. Druk met je vinger op het deeg, het zou nu langzaam terug moeten veren.
Verwarm tijdens deze laatste rijs de oven alvast voor op 220 graden.
Bak de broodjes in ongeveer 15 minuten gaar en bruin.
Zie je het al voor je? Een lekker uitgebreid ontbijt (of brunch!) waarbij je je eigen geknoopte en gevlochten broodjes serveert? Wij vinden dat hier thuis net even wat leuker, lekkerder en gezellig dan de afbak broodjes uit de supermarkt. Eet smakelijk!
Wat zien ze er leuk uit!
Ze zien er echt super cute uit!
x
Heb dze weekend ook de kaizerbroodjes van levine gemaakt ,heel simpel en heel lekker!
Kijk hier was ik laatst naar opzoek! Nergens stond een fatsoenlijk recept dus ik ben erg blij met dit artikel!
Dit maakte ik vroeger heel veel met mijn moeder op zondagochtend. Dit ga ik snel weer eens een keer doen want ze zijn heerlijk!
Zojuist voor Vaderdag voor het eerst gemaakt, heerlijk! Dit ga ik zeker elke zondag maken 🙂
Hmm ziet er heerlijk uit, wil ik zeker gaan proberen, alleen had ik nog een vraag. Is dit recept ook geschikt om bijv. Knoflook broodjes van te maken? Dus paar teentjes door het deeg en een knoflooksausje erover heen voordat het in de oven gaat? Dit vraag ik, omdat de meeste zelfgemaakte knoflookbroodjes resulteren in zachte broodjes, terwijl ik krokant zo lekker vind :)!
Groetjes, Maayke
Hoi Maayke,
Ik heb het nog niet geprobeerd, maar dat zou prima moeten gaan hoor. Ik weet alleen niet zeker of ze knapperig blijven door de knoflooksaus. Best kans dat door het vocht de broodjes niet zo knapperig worden.
Lekker….! Krijg net een idee…. je zou er waarschijnlijk ook kaas-ui broodjes van kunnen maken?…Ik zal het binnenkort eens gaan proberen..
Ja hoor, dat zou ook moeten lukken!
Oh wat leuk zeg. Ik heb ook al een keer zon broodbak cursus gedaan en super veel geleerd. Maar ik had alleen een van deze techiken geleerd, leuk om er wat meer erbij te leren 😀
dankjewel
rebecca
icing-sugar.net
Leuk he, dat brood bakken? Ik begin de smaak weer te pakken te krijgen. Vind het nu ook echt jammer dat ik er zo lang niets mee heb gedaan.
Tijdens een kinderfeestje de vlechtbroodjes gemaakt. Was erg leuk om te doen, ze waren heerlijk en zeker voor herhaling vatbaar!
Een beetje kaneelsuiker door het deeg doen. De streng deeg even rollen door kaneelsuiker. De rest hetzelfde. Als je van zoete broodjes houd…….Verrukkelijk..
goed idee, klinkt heerlijk!
Kan ik hiervoor ook speltbloem gebruiken? 🙂
Ja hoor, dat kan prima 🙂
heei laura
kheb 2 vraagjes voor je
1. wat voor n zaadjes zijn die zwarte en waar koop je die
2. ik heb een keer en chocolade broodje op
maar moet je daar cacao door doen of gesmolten chocolade
Hoi Alicia, dat is maanzaad en dat kun je gewoon in de supermarkt kopen. Als je een broodje helemaal met chocoladesmaak wilt zou ik cacaopoeder gebruiken. Of gewoon stukjes chocola door het deeg kneden.
Hoi Laura,
Ik wik de broodjes straks maken met de kinderen op mn werk maar ik heb alleen halfvolle melk. Denk je dat dat ook lukt ipv volle melk?
groetjes Kelly
Je zou het kunnen proberen, maar ik zou toch even snel naar de supermarkt gaan. Het gaat niet om slechts een eetlepel, deze hoeveelheid heeft wel degelijk effect.
Wat een leuk recept!
Kun je de broodjes ook in de avond maken en in de koelkast bewaren voor de volgende ochtend?
Ja hoor, je kunt ze ook prima ’s avonds maken (en bakken). Bewaar ze dan in de broodtrommel of een plastic/papieren zak.
Hoi Laura,
Kan er ook een heel zakje gist doorheen, 7gram ipv 6? En tarwebloem is gewoon de witte bloem toch?
7 gram zou niet heel veel moeten verschillen, je kunt ook witte bloem gebruiken!
Hoi,
Zou je ook broodjes kunnen vlechten van een rol kruimeldeeg uit de supermarkt? Of is dat brood dan niet zo lekker… (met vb wat pesto in?) Ik heb al heel veel gehad aan jouw recepten! Bedankt!
Wat voor een soort deeg bedoel je precies? Bij kruimeldeeg denk ik aan een koekdeeg namelijk, daar gaat het niet mee 😉
Hoi Laura,
Zou je ipv speltbloem ook speltmeel of volkorenmeel kunnen gebruiken of worden de verhoudingen dan anders?
Ik heb bij dit recept nog geen ervaring met vervangers, je kunt het zeker proberen. Je kunt altijd iets extra water/bloem toevoegen wanneer het deeg te droog of nat is.
Hoi Laura!
Met veel plezier werk ik veel van jou recepten uit. Nu maak ik voor de tweede keer in korte tijd deze broodjes, echter weet ik niet zo goed hoe ik het deeg het beste laat rijzen. Op internet worden tips gegeven over theedoeken, maar deze zouden het deeg uitdrogen. Folie zou gaan plakken aan het deeg. Ik heb het deeg vorige keer laten rijzen met een doek eroverheen, maar het deeg werd inderdaad erg stug. Heb jij tips voor me?
Groetjes,
Lisanne
Hoi Lisanne,
Ik leg meestal een theedoek of doorzichtig keukenfolie over de kom. Beide gaat hier altijd prima. Als het heel stug wordt heb je misschien niet genoeg vocht toegevoegd aan het deeg. Controleer je of je er een dun vliesje van kunt trekken?
Hoi Laura,
De broodjes zien er lief en heel lekker uit. Weet je toevallig hoe lang ze vers blijven ik wil ze namelijk in een grotere hoeveelheid maken.
Het is het lekkerst om ze binnen 2 dagen te eten, maar je kunt ze ook heel goed invriezen. Weer even opwarmen in de oven en ze zijn weer lekker vers en knapperig
Dank voor je bericht ga ik zeker proberen. Vers gemaakte broodjes yammie yammie
kan ik hiervoor ook gewoon halfvolle melk gebruiken?
Je kunt het proberen, maar met deze hoeveelheid zou ik gewoon een pakje volle melk kopen.
Lijkt me heerlijk! Ik wil het morgenvroeg graag maken, maar heb alleen halfvolle melk in huis. Gaat het hier ook mee lukken denk je?
Ik heb ze tot nu toe alleen gemaakt met volle melk, dus dat durf ik je niet met zekerheid te zeggen. Maar proberen kan altijd natuurlijk, denk niet dat ze gigantisch zullen mislukken 😉
Ik heb ze gemaakt met half volle melk en de helft volkoren bloem. Jammer dat ik geen foto kan bijvoegen, ze zijn echt heel mooi gelukt, ze zien er prachtig uit. Dank voor dit recept! 🙂
Hoi Laura,
Ik zou deze broodjes heel graag willen maken morgen, zou ik de helft van de bloem kunnen vervangen door volkoren bloem? (of een deel ervan) of zouden ze dan mislukken?
Groetjes, Tinka
Dat moet geen probleem zijn, resultaat zal wel iets verschillen.
Hoi Laura
In het recept staat 325 gram volle melk, lauwwarm kan ik aannemen dat je 325 ml volle melk moet gebruiken.
ml en gram is hetzelfde bij melk, dus ja 🙂
Ik wilde voor het eerst de knoopbroodjes maken. So far so good. Totdat de broodjes gevormd waren en ze nog een keer moestenrujzen. Toen de de oven in gingen, waren ze meer uitgezakt dan gerezen. Dus na het bakken waren ze iets hoger dan een pitabroodje. Wat kan er mis zijn gegaan??
misschien was het deeg te lang gerezen waardoor het té luchtig was.
Dank je voor je suggestie, ga het zeker nog eens proberen.
Beste Laura,
Zou ik ook lijnzaad aan het deeg zelf toe kunnen voegen? En zo ja, wanneer moet ik het dan toevoegen? Hartelijk bedankt alvast!
Daar heb ik zelf geen ervaring mee, zou eerlijk gezegd dan een heel ander recept zoeken waarbij dat al zo wordt gedaan. Lijnzaad neemt vocht op en dat heeft zo zijn uitwerking op het brood.
Kan ik dit deeg ook een dag van tevoren maken en het dan bewaren? En zo ja hoe moet het bewaard worden?
Je kunt beter gewoon de broodjes bakken en deze bewaren voor de volgende dag.
oh wat een goeie uitleg super
Hoi Lauren, super goed recept, maar ik vroeg me af hoe je de melk op de goede temperatuur kunt laten komen. Gewoon in de magnetron? Of….
Dat kan inderdaad in de magnetron of in een pannetje. Let wel op dat het echt maar lauw wordt, anders werkt de gist niet meer.
Of ik deze even elke week kan maken… ??
Hoi Laura
Ik heb een vraagje op wat voor soort oven moet de oven staan?
Hetelucht ?
Of toch gewone oven stand , want eerder maakt ik broodjes maar de bak tijden moest ik wel drie keer doen. Ik hoor graag van je
Ik heb een elektrische oven, met onder-bovenwarmte.
Hoihoi,
Ik heb vandaag de broodjes geprobeerd te maken, maar het is mij onduidelijk of ze nou krokant moesten worden of niet?want bij mij werden ze na 10 minuten al super donker maar niet krokant, dus wat kan ik dan verkeerd hebben gedaan?
Het horen ook niet ‘harde’ broodjes te worden.
Hoi Laura,
Ik zou deze broodjes heel graag een keer willen maken! Zou ik het deeg kunnen maken en dan laten rijzen tot de volgende dag? Of zou ik het deeg dan na het rijzen in de koelkast moeten leggen.
Groet
Dat kan! Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/brooddeeg-laten-rijzen-in-de-koelkast/
Hoi Laura,
Ik zou deze broodjes heel graag een keer willen maken! Zou ik het deeg kunnen maken en dan laten rijzen tot de volgende dag? Of zou ik het deeg dan na het rijzen in de koelkast moeten leggen.
Groet
Dat kan! Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/brooddeeg-laten-rijzen-in-de-koelkast/