Kerst MonChou taart

14 december 2019
Kerst MonChou taart
108

Vorig jaar zat ik in de week voor Kerst te bekijken welke recepten populair waren. Ik vond het verrassend om te zien dat er ook een paar recepten tussen zaten waar ik zelf niet gelijk aan denk voor de feestdagen. De MonChou taart bijvoorbeeld, die heeft vorig jaar bij veel van jullie op tafel gestaan. Het leek mij leuk om de taart dit jaar een kleine upgrade te geven en hem aan te passen voor Kerst. Zo ontstond de Kerst MonChou taart. Als bodem koos ik voor een dunne laag gingerbread cake. De topping is hetzelfde als de klassieker, maar ik kon het uiteraard niet laten om hem nog wel even in winterse sferen te decoreren. Wie gaat er met deze kersttaart aan de slag?

Kerst MonChou taart

De klassieke MonChou taart, maar dan met een heerlijke twist voor de kerstdagen.
Porties: 12 personen
Voor een 20 cm bakvorm

Ingrediënten

Cake

  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 2 eieren (M)
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 1 tl gingerbread kruiden

Topping

  • 125 ml slagroom
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gram MonChou (zo’n klein pakje)
  • kersenvlaaivulling (volgens recept, je houdt een beetje over)
  • kerstsprinkles

Instructies

  • Begin met het maken van de cake. Hiervoor klop je suiker en boter romig. Voeg de eieren een voor een toe en mix tot deze zijn opgenomen. Schep het zelfrijzend bakmeel erbij en voeg ook zout en gingerbread kruiden toe. Mix tot deze droge ingrediënten zijn opgenomen.
  • Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en spreid gelijkmatig uit.
  • Bak de cake in 20-25 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Laat de cake helemaal afkoelen voordat je de toppings aanbrengt. Deze vast voorbereiden kan natuurlijk wel.
  • De kersenvlaaivulling maak je volgens recept. De MonChou topping maak je als volgt: in een kom klop je de slagroom stijf. In een andere roer je de suiker, het vanille-extract en de MonChou romig. Voeg de slagroom eraan toe en meng rustig tot een egaal mengsel. Zet de vulling in de koelkast zodat hij nog wat kan opstijven.
  • Wanneer de cake volledig is afgekoeld breng je de MonChou topping aan. Daarover verdeel je de kersen. Ik hield nog wat kersenvlaaivulling over, maar gebruik gerust alles als je dat wilt.
  • Maak het af met kerstsprinkles naar keuze. Ik koos voor witte sneeuwvlokken als contrast op de kersentopping.
Bewaren

De cake bewaar je afgedekt in de koelkast, hier blijft hij 3-4 dagen goed. Alle onderdelen kun je overigens ook goed voorbereiden en enkele dagen bewaren.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

21 reacties

  1. Carla schreef:

    Lekker zeg, als het toch een kerstversie is zou je de kersen ook met kirsch kersen kunnen maken, of amarena?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik vind dit persoonlijk het lekkerst!

  2. Paula schreef:

    Zelf ben ik altijd in voor een lekkere Monchou taart. Mits hij 100% Home Made is en niet uit een pakje.
    Erg lekker is om op de bodem een laagje amandelspijs te doen., met geraspte citroenschil
    erdoor. Daarna verder met de Monchou en de kersen. Echt lekker en passend bij de winter/kerst periode.
    Een andere variant is met een laagje Lemon Curd en daarna de Monchou en de kersen.
    Fijne feestdagen gewenst❤
    Paula

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh heerlijk inderdaad! Dank en ook fijne dagen gewenst 🙂

  3. Esseline schreef:

    Ziet er lekker uit

  4. Susan schreef:

    Ziet er heel feestelijk uit!
    Ik maak de bodem altijd met 1/2 Bastogne en 1/2 marie biscuit.
    En dan mengen met gesmolten boter.

    1. MM schreef:

      Wij houden niet van gember……kan ik ook wat anders gebruiken?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Je kunt speculaaskruiden gebruiken.

  5. Sanne Eijkelestam schreef:

    Ziet er heerlijk uit! Ik denk dat ik deze ga maken voor kerst. Zo te zien moet dit wel goed te doen zijn voor een amateurbakker, wat denk jij? 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Absoluut! Dit kun je! 😀

  6. Jantine schreef:

    Wat voor bakvorm gebruik je hiervoor?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een 20 cm bakvorm (dit staat boven elk recept).

  7. Katja schreef:

    Hi Laura,

    De cake en de vulling staan klaar in de koelkast om een lekkere taart van te maken. Helaas is de vulling weer helemaal vloeibaar geworden. Hoe los ik dit op? Gewoon op de cake gieten en in de koelkast zetten? Of eerst proberen op te kloppen?

    Ik hoor het graag van je!

    Groetjes,

    Katja

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Katja, wat vervelend, waarom zou de vulling weer vloeibaar zijn geworden? Het zou al niet vloeibaar moeten zijn geweest en in de koeling alleen nog verder opstijven. Je zou er gelatine aan toe kunnen voegen, dat is dan de beste oplossing.

      1. Katja schreef:

        Hoi Laura,

        Dankjewel voor je reactie en je tip! Gelukkig had ik een foutje gemaakt en was dat mn overgebleven vloeibare slagroom en zat de vulling voor de taart in een ander kommetje. Door de kerststress had ik de slagroom voor de vulling aangezien. De taart is super goed gelukt en smaakte heerlijk. Dank voor het super recept!

        Groet,

        Katja

        1. Laura's Bakery schreef:

          Haha gelukkig, blij om dat te lezen. Graag gedaan!

  8. Margo schreef:

    Ik heb hem gemaakt en voorgeproefd, hij is geslaagd!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha wat goed! Lekker met Kerst van smullen dus?

  9. Lisette schreef:

    Ik heb de taart gisteren gemaakt, was heerlijk! Leuk dit winterse alternatief!

  10. Paula schreef:

    Geweldige taart Laura!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    heb erg genoten en was ook nog eens erg makkelijk, heel fijn dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *