Keftedes – Griekse gehaktballetjes

6 september 2019
95

Ik moet bekennen dat ik pas één keer in Griekenland ben geweest en dat dit al zeker 10 jaar geleden is geweest. Toch staat het eten dat ik daar at me nog heel goed bij. Souvlaki is nog altijd mijn grote favoriet, voorzien van een schaal goede tzatziki. Maar er is meer dat ik mij nog kan herinneren, de keftedes bijvoorbeeld. Dat zijn Griekse gehaktballetjes en toch net even iets anders dan de balletjes die ik hier thuis meestal maak. Komt vooral door de toevoeging van munt, dat maakt ze extra lekker. Ik waande mij weer even terug in Griekenland bij het eten van de keftedes en dat ga ik zeker nog vaker doen.

Keftedes (Griekse gehaktballetjes)

Keftedes is niets anders dan de Griekse versie van gehaktballetjes. Ze zijn door het gebruik van munt en peterselie verrassend van smaak en je serveert ze met een portie tzatziki.
Porties: 18 stuks

Ingrediënten

  • 300 gram gehakt half-om-half
  • 1 sjalot
  • 1 ei
  • 2-3 el paneermeel
  • 1 teen knoflook
  • 1 el munt fijngesneden
  • 1 el peterselie fijngesneden
  • peper en zout

Extra

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de keftedes, begin met 2 eetlepels paneermeel, in een kom en kneed door elkaar. Indien het gehaktmengsel nog wat nat is, voeg je de derde eetlepel paneermeel toe. Vorm kleine balletjes, ongeveer 4 cm in doorsnede.
  • Bak de gehaktballetjes in een pan met een scheut olie of klontje boter. Keer ze regelmatig en bak ze in ongeveer 10 minuten gaar.
  • Serveer met de zelfgemaakte tzatziki.

Tips

  • Tip: de balletjes kunnen enkele uren voor bereiding gemaakt worden. Bewaar ze afgedekt in de koelkast tot ze worden gebakken.
  • Bewaren: Afgekoeld en afgedekt 2-3 dagen bewaren in de koelkast.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

5 reacties

  1. Audrey schreef:

    Mmm, dat ziet er weer heerlijk uit!

  2. Mirjam schreef:

    Lijkt mij zalig, kun je ze ook van alleen rundertartaar of rundergehakt maken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan vast ook, maar ik vind dit gehakt het lekkerst.

  3. Annette schreef:

    Hallo Laura, ik maak graag diverse borrel gehaktballetjes op voorraad zodat ik bij visite altijd hapjes heb. Kan ik deze ook invriezen ??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Absoluut, tot drie maanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *