IJs maken met en zonder ijsmachine

Gepost: 22 juli 2019 Laatst bewerkt: 21 juni 2023
12

Er staan al ontzettend veel ijsrecepten hier op het blog zonder dat daar een ijsmachine aan te pas komt. Ideaal als je het mij vraagt. Ik maak graag ijs, maar heb daar geen machine voor en ik weet eerlijk gezegd ook niet of ik die wel in huis wil hebben. In mijn vriezer heb ik nagenoeg nooit ruimte voor zo’n element voor een ijsmachine. Daarom keek ik eerder dit jaar naar een zelfvriezende machine maar schrok behoorlijk van de prijzen. Dat zou minimaal 500 euro gaan kosten, voor een machine die ik maar een paar keer per jaar gebruik. Ik houd het voorlopig dus nog gewoon bij recepten waar helemaal geen machine voor nodig is en dat werkt prima. Een aantal recepten die ik online heb staan kun je zowel met en zonder ijsmachine maken. En dat geldt eigenlijk voor alle ijsrecepten. Ik vertel je er meer over zodat je deze tips zelf ook kunt toepassen en elk ijsrecept kunt maken, of je nu wel of niet een ijsmachine in huis hebt.

Twee soorten ijsmachines

Er zijn twee soorten ijsmachines zoals ik net al even kort noemde. Je hebt machines met een los element dat je in de vriezer zet. Dat element is in de vorm van een kom en zet je eenmaal bevroren terug in de machine, dan kun je je ijs maken. Voordeel is dat de machines zelf over het algemeen niet heel erg groot zijn, maar voordat je ijs wilt maken moet je dus wel dat element minimaal 24 uur in de vriezer zetten. Met andere woorden: je moet plannen wanneer je ijs wilt maken en hier ruimte voor maken in je vriezer. Tenzij je vriezer zo groot is dat je hem er altijd in kunt laten staan, maar dat is bij mij niet het geval helaas. En ook belangrijk: je kunt er maar 1 portie ijs mee maken. Nadat je hem hebt schoongemaakt moet het element weer opnieuw in de vriezer voor 24 uur.

Deze ijsmaker van Domo is een goede en betaalbare optie wanneer je op zoek bent naar een ijsmaker met een los element.

Voordelen: Niet zo groot en ook niet al te duur.

Nadelen: Je moet het maken van ijs plannen, ruimte hebben in de vriezer en kunt maar 1 portie maken.

De tweede ijsmachine is een zelf vriezende. Dat zijn flinke apparaten waar een compressor in zit. Stekker in het stopcontact en de machine koelt zichzelf. Omdat deze machine zichzelf koelt kun je ook eenvoudig achter elkaar verschillende porties ijs maken, er is geen vriezer nodig om het apparaat te koelen. Aan deze apparaten hangt helaas wel een flink prijskaartje, maar als je echt heel vaak ijs maakt zou dit het wel waard kunnen zijn.

Deze ijsmachine van Primo is een prima ijsmaker wanneer je op zoek bent naar een zelf vriezend exemplaar.

Voordelen: IJs maken wanneer je wilt en zoveel als je wilt.

Nadelen: De machine is groter en ook stukken duurder. 

IJs maken zonder ijsmachine

Net zoals ik geen ijsmachine in huis? Ook dan kun je prima allerlei soorten ijs maken, je hoeft je echt niet te beperken tot de ijsjes op een stokje. Zelf maak ik bijvoorbeeld altijd schepijs met mijn 3 ingrediënten roomijs. Echt een grote favoriet hier en ik heb het al voor vele verschillende smaakvariaties gebruikt. Maar mocht je nou een recept gebruiken waarin staat dat je een ijsmachine nodig hebt, dan is het ook prima te doen. Je moet alleen wel meerdere keren met de hand het ijs doorroeren zodat de structuur van je ijs goed is.

Zo werkt het

Je maakt het ijs gewoon helemaal volgens recept. Waar het recept zegt dat je het in de ijsmachine moet gieten, zet jij het in een afgesloten bak in de vriezer. Elk half uur roer je met de hand het ijs door om te voorkomen dat er niet al te veel ijskristallen vormen in het ijs. In totaal doe je dit 6-8 keer (je bent dus 3-4 uur bezig).

Hierna is het ijs nog niet altijd zo stevig als je wilt, dan laat je het gewoon nog langer in de vriezer staan. Vaker doorroeren is echter niet nodig.

Zo simpel is het dus. En met het voorspelde weer van deze week is dit het perfecte moment om ijs te gaan maken. Ga jij voor een van de ijsmachines of gebruik je mijn tips en maak je het zonder machine?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

16 reacties

  1. Trudy schreef:

    Wat een heerlijk verkoelend artikel, en natuurlijk gebruik ik jouw recept.
    Dank je wel.

  2. Lena schreef:

    Ik maak nu al heel lang het 3 ingrediënten roomijs en het is echt geweldig zo zonder ijsmachine! En het was eindelijk een recept zonder ei dus super bedankt! uiteraard ga ik dat nu vooral weer doen in dit zomerse weer (:

  3. Mym schreef:

    Echte leuke tips, ik zou ze allemaal onmiddelijk willen uitvoeren ! Hmmmm, heerlijk ! Ik heb alleen een vraagje, ik zie dat je met Cocosboter werkt, ik heb onlangs een pot gevonden in de Lidl, maar heb hem weggegooit, wordt gezegd dat dit een echt slecht produkt is en slecht voor de gezondheid ! Waar haal jij de jouwe ? Tot hoors voor véél nieuwe recepten, vooral met amandelpoeder !

  4. Toos schreef:

    Vandaag het chocolade ijs geprobeerd te maken, maar moet het gezoete gecondenseerde melk zijn? Die is namelijk veel stroperiger en heel zoet.
    Ik had nu dus een blik gecondenseerde melk maar die was niet zo stroperig als ik normaal heb en stuk minder zoet. Bovendien naar mijn idee zit er veel te veel cacao in.. smaakt heel bitter.
    Dus twee vragen:
    Moet het gezoete gecondenseerde melk zijn?
    En de slagroom die ik had was ook ongezoet is dit in Nederland ook?
    Woon in het buitenland vandaar..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Toos, het moet inderdaad gezoete gecondenseerde melk zijn. Dat zou meteen het bittertje van de cacao weggenomen moeten hebben. Ik heb hier in NL nog nooit ongezoete gecondenseerde melk gezien! Vandaar dat het er niet bij stond in het recept. De slagroom is hier ook ongezoet.

      1. Elly Jeurissen schreef:

        Er is in Nederland heel veel ongezoete gecondenseerde melk te koop. Het heet alleen anders: koffiemelk. Je kunt deze ook zelf zoeten, eventueel met zoetstof als je minder suiker wilt of moet gebruiken.
        Bedankt voor je recept.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Wat een interessante tip! Denk je dat dit dezelfde concentratie heeft als die uit blik? Of zou die alleen maar dikker lijken door de suiker?

          1. Elly Jeurissen schreef:

            Uit koffiemelk is de helft van het water gehaald. Hoe dat met die andere zit, weet ik niet want die gebruik ik niet, maar je zou het kunnen vergelijken door de eiwit- of de vet-gehaltes te vergelijken. Als die ongeveer hetzelfde zijn, is de concentratie hetzelfde. Bij vet-percentages natuurlijk wel vergelijken met dezelfde melk: volle melk met volle melk. Anders kun je het uitrekenen door de vetpercentages van volle melk en volle geconcentreerde melk te vergelijken. Of de eiwit-percentages natuurlijk. Kun je meteen uitrekenen hoeveel suiker er aan toegevoegd is…

          2. Laura's Bakery schreef:

            Bedankt voor je uitgebreide reactie! Ik ga het eens uitzoeken 🙂

  5. Paula schreef:

    Met de hand of lees ik het te letterlijk ? Kan het ook met garde? Heb je een recept van dat heerlijke ijs op de foto? Meen frambozenijs? Alvast bedankt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Met de hand met een spatel, want je schept het in de vorm die je steeds weer in de vriezer zet om en het zal steeds ijziger worden (dus dan gaat het niet met de garde). https://www.laurasbakery.nl/frambozen-roomijs/

      1. Paula Pinto schreef:

        Heel erg bedankt. Ik ben een keukenkluns dus sommige dingen is voor mij minder vanzelfsprekend 🙂

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat snap ik hoor 😀

  6. Inge schreef:

    Hoe voorkom je eigenlijk kristalvorming?
    Ik heb iets niet goed gedaan.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Welk recept heb je gevolgd? In principe ontstaat kristalvorming zodra je ijs met minder vet (room) probeert te maken, of wanneer het ijs niet voldoende in beweging is bij het koelproces.

  7. Inge schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb inderdaad het ijs niet goed genoeg doorgeroerd. Heel slecht excuus misschien, maar we moesten weg op visite.
    Het was alsnog wel héél erg lekker hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *