Laura's Bakery
  • Inloggen
  • Registreren
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery

IJs maken met en zonder ijsmachine

Laura Kieftdoor Laura Kieft
22 juli 2019
in Handige Baktips, ijs, soort gebak, technieken, tips en trucs
Deel op Facebook!Deel op Twitter!Deel op LinkedIn!Deel op Pinterest! Deel op WhatsApp!Deel via de E-mail!
Direct naar recept

Er staan al ontzettend veel ijsrecepten hier op het blog zonder dat daar een ijsmachine aan te pas komt. Ideaal als je het mij vraagt. Ik maak graag ijs, maar heb daar geen machine voor en ik weet eerlijk gezegd ook niet of ik die wel in huis wil hebben. In mijn vriezer heb ik nagenoeg nooit ruimte voor zo’n element voor een ijsmachine. Daarom keek ik eerder dit jaar naar een zelfvriezende machine maar schrok behoorlijk van de prijzen. Dat zou minimaal 500 euro gaan kosten, voor een machine die ik maar een paar keer per jaar gebruik. Ik houd het voorlopig dus nog gewoon bij recepten waar helemaal geen machine voor nodig is en dat werkt prima. Een aantal recepten die ik online heb staan kun je zowel met en zonder ijsmachine maken. En dat geldt eigenlijk voor alle ijsrecepten. Ik vertel je er meer over zodat je deze tips zelf ook kunt toepassen en elk ijsrecept kunt maken, of je nu wel of niet een ijsmachine in huis hebt.

Twee soorten ijsmachines

Er zijn twee soorten ijsmachines zoals ik net al even kort noemde. Je hebt machines met een los element dat je in de vriezer zet. Dat element is in de vorm van een kom en zet je eenmaal bevroren terug in de machine, dan kun je je ijs maken. Voordeel is dat de machines zelf over het algemeen niet heel erg groot zijn, maar voordat je ijs wilt maken moet je dus wel dat element minimaal 24 uur in de vriezer zetten. Met andere woorden: je moet plannen wanneer je ijs wilt maken en hier ruimte voor maken in je vriezer. Tenzij je vriezer zo groot is dat je hem er altijd in kunt laten staan, maar dat is bij mij niet het geval helaas. En ook belangrijk: je kunt er maar 1 portie ijs mee maken. Nadat je hem hebt schoongemaakt moet het element weer opnieuw in de vriezer voor 24 uur.

Voordelen: Niet zo groot en ook niet al te duur.

Nadelen: Je moet het maken van ijs plannen, ruimte hebben in de vriezer en kunt maar 1 portie maken.

De tweede ijsmachine is een zelfvriezende. Dat zijn flinke apparaten waar een compressor in zit. Stekker in het stopcontact en de machine koelt zichzelf. Omdat deze machine zichzelf koelt kun je ook eenvoudig achter elkaar verschillende porties ijs maken, er is geen vriezer nodig om het apparaat te koelen. Aan deze apparaten hangt helaas wel een flink prijskaartje, maar als je echt heel vaak ijs maakt zou dit het wel waard kunnen zijn.

Voordelen: IJs maken wanneer je wilt en zoveel als je wilt.

Nadelen: De machine is groter en ook stukken duurder.

IJs maken zonder ijsmachine

Net zoals ik geen ijsmachine in huis? Ook dan kun je prima allerlei soorten ijs maken, je hoeft je echt niet te beperken tot de ijsjes op een stokje. Zelf maak ik bijvoorbeeld altijd schepijs met mijn 3 ingrediënten roomijs. Echt een grote favoriet hier en ik heb het al voor vele verschillende smaakvariaties gebruikt. Maar mocht je nou een recept gebruiken waarin staat dat je een ijsmachine nodig hebt, dan is het ook prima te doen. Je moet alleen wel meerdere keren met de hand het ijs doorroeren zodat de structuur van je ijs goed is.

Zo werkt het

Je maakt het ijs gewoon helemaal volgens recept. Waar het recept zegt dat je het in de ijsmachine moet gieten, zet jij het in een afgesloten bak in de vriezer. Elk half uur roer je met de hand het ijs door om te voorkomen dat er niet al te veel ijskristallen vormen in het ijs. In totaal doe je dit 6-8 keer (je bent dus 3-4 uur bezig).

Hierna is het ijs nog niet altijd zo stevig als je wilt, dan laat je het gewoon nog langer in de vriezer staan. Vaker doorroeren is echter niet nodig.

Zo simpel is het dus. En met het voorspelde weer van deze week is dit het perfecte moment om ijs te gaan maken. Ga jij voor een van de ijsmachines of gebruik je mijn tips en maak je het zonder machine?

Vorige post

Volgende post

Aardbei-rabarber clafoutis
Kiwi sorbetijs

Related Posts

Veelgestelde bakvragen #5

Veelgestelde bakvragen #5

door Laura Kieft
07 april 2021
1

Zoals...

Appelvlaai

Zelf vlaaien bakken – TIPS!

door Laura Kieft
15 februari 2021
2

Het is je vast niet ontgaan: deze maand worden er massaal vlaaien gebakken voor De Bakstrijd van februari....

Brooddeeg laten rijzen in de koelkast

door Laura Kieft
15 januari 2021
32

Kun je brooddeeg laten rijzen in de koelkast? Het is een vraag die ontzettend vaak wordt gesteld, maar...

Laura Kieft

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Reacties 13

  1. Trudy says:
    2 jaar geleden

    Wat een heerlijk verkoelend artikel, en natuurlijk gebruik ik jouw recept.
    Dank je wel.

    Beantwoorden
  2. Lena says:
    2 jaar geleden

    Ik maak nu al heel lang het 3 ingrediënten roomijs en het is echt geweldig zo zonder ijsmachine! En het was eindelijk een recept zonder ei dus super bedankt! uiteraard ga ik dat nu vooral weer doen in dit zomerse weer (:

    Beantwoorden
  3. Mym says:
    1 jaar geleden

    Echte leuke tips, ik zou ze allemaal onmiddelijk willen uitvoeren ! Hmmmm, heerlijk ! Ik heb alleen een vraagje, ik zie dat je met Cocosboter werkt, ik heb onlangs een pot gevonden in de Lidl, maar heb hem weggegooit, wordt gezegd dat dit een echt slecht produkt is en slecht voor de gezondheid ! Waar haal jij de jouwe ? Tot hoors voor véél nieuwe recepten, vooral met amandelpoeder !

    Beantwoorden
  4. Toos says:
    1 jaar geleden

    Vandaag het chocolade ijs geprobeerd te maken, maar moet het gezoete gecondenseerde melk zijn? Die is namelijk veel stroperiger en heel zoet.
    Ik had nu dus een blik gecondenseerde melk maar die was niet zo stroperig als ik normaal heb en stuk minder zoet. Bovendien naar mijn idee zit er veel te veel cacao in.. smaakt heel bitter.
    Dus twee vragen:
    Moet het gezoete gecondenseerde melk zijn?
    En de slagroom die ik had was ook ongezoet is dit in Nederland ook?
    Woon in het buitenland vandaar..

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 jaar geleden

      Hi Toos, het moet inderdaad gezoete gecondenseerde melk zijn. Dat zou meteen het bittertje van de cacao weggenomen moeten hebben. Ik heb hier in NL nog nooit ongezoete gecondenseerde melk gezien! Vandaar dat het er niet bij stond in het recept. De slagroom is hier ook ongezoet.

      Beantwoorden
      • Elly Jeurissen says:
        10 maanden geleden

        Er is in Nederland heel veel ongezoete gecondenseerde melk te koop. Het heet alleen anders: koffiemelk. Je kunt deze ook zelf zoeten, eventueel met zoetstof als je minder suiker wilt of moet gebruiken.
        Bedankt voor je recept.

        Beantwoorden
        • Laura's Bakery says:
          10 maanden geleden

          Wat een interessante tip! Denk je dat dit dezelfde concentratie heeft als die uit blik? Of zou die alleen maar dikker lijken door de suiker?

          Beantwoorden
          • Elly Jeurissen says:
            10 maanden geleden

            Uit koffiemelk is de helft van het water gehaald. Hoe dat met die andere zit, weet ik niet want die gebruik ik niet, maar je zou het kunnen vergelijken door de eiwit- of de vet-gehaltes te vergelijken. Als die ongeveer hetzelfde zijn, is de concentratie hetzelfde. Bij vet-percentages natuurlijk wel vergelijken met dezelfde melk: volle melk met volle melk. Anders kun je het uitrekenen door de vetpercentages van volle melk en volle geconcentreerde melk te vergelijken. Of de eiwit-percentages natuurlijk. Kun je meteen uitrekenen hoeveel suiker er aan toegevoegd is…

          • Laura's Bakery says:
            10 maanden geleden

            Bedankt voor je uitgebreide reactie! Ik ga het eens uitzoeken 🙂

  5. Paula says:
    11 maanden geleden

    Met de hand of lees ik het te letterlijk ? Kan het ook met garde? Heb je een recept van dat heerlijke ijs op de foto? Meen frambozenijs? Alvast bedankt

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      10 maanden geleden

      Met de hand met een spatel, want je schept het in de vorm die je steeds weer in de vriezer zet om en het zal steeds ijziger worden (dus dan gaat het niet met de garde). https://www.laurasbakery.nl/frambozen-roomijs/

      Beantwoorden
      • Paula Pinto says:
        10 maanden geleden

        Heel erg bedankt. Ik ben een keukenkluns dus sommige dingen is voor mij minder vanzelfsprekend 🙂

        Beantwoorden
        • Laura's Bakery says:
          10 maanden geleden

          Dat snap ik hoor 😀

          Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Uitgebreid zoeken

Over Laura's Bakery

Laura’s Bakery

Welkom op Laura's Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet zo moeilijk.

Veel bakplezier! Liefs, Laura

Hier kun je mij ook volgen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze updates en/of nieuwsbrief om nooit meer iets te missen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn boeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek
Het Laura’s Bakery Bakboek
Het Borrelhapjes Bakboek
Het Kinderbakboek

Volg mij op instagram

  • Aan de slag met een extra tof bakproject dit weekend? Dan kan ik je deze honeycomb chocoladetaart aanraden! Drie lagen heerlijke chocoladecake in combinatie met een vanille botercrème en knapperige honeycomb (brosse karamelrepen). ⁠⁠
⁠⁠
Het recept staat al even online en vind je via de zoekfunctie op het blog, link in mijn profiel > @laurasbakery.⁠⁠
⁠⁠
#honeycomb #chocoladecake #chocoladetaart #laagjestaart #layercake
  • NIEUW! Pindasaus hoef je mij niet voor te schotelen, maar pindakáás ben ik dus echt gek op. Daarom dook ik laatst spontaan de keuken in om deze chocolate chip koeken met pindakaas te maken, daar had ik toch opeens zo @laurasbakery.⁠ ⁠ #pindakaas #chocolatechipkoeken #chocolatechipcookies #koekjesbakken #cookies' data-src='https://scontent-ams4-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/169848334_479627933388595_8220540487916145846_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-3&_nc_sid=8ae9d6&_nc_ohc=TsP5Cb0doDkAX9fwOdC&_nc_ht=scontent-ams4-1.cdninstagram.com&oh=92da077fa026e2c77829ed9868697e75&oe=6096EE4E' title='NIEUW! Pindasaus hoef je mij niet voor te schotelen, maar pindakáás ben ik dus echt gek op. Daarom dook ik laatst spontaan de keuken in om deze chocolate chip koeken met pindakaas te maken, daar had ik toch opeens zo'n zin in. En lekker dat ze waren 😋.⁠ ⁠ Het recept staat vanaf vandaag online, link in mijn profiel > @laurasbakery.⁠ ⁠ #pindakaas #chocolatechipkoeken #chocolatechipcookies #koekjesbakken #cookies'>
  • KOOKTIP! Een heerlijk fris gerecht perfect voor in de lente of de zomer: couscous met kip, perzik, munt en feta. Natuurlijk kun je lekker variëren met de ingrediënten, maar deze versie is toch echt het lekkerst. Je zou de couscous ook eens kunnen vervangen door een basis van bloemkoolrijst!⁠
⁠
Het recept staat al even online en je vind het door op "couscous" te zoeken in de zoekbalk, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#couscoussalade #kooktip #dinertip
  • NIEUW! Het was alweer even geleden, maar vandaag behandel ik weer zeven prangende, veelgestelde bakvragen op het blog. O.a. de antwoorden op de volgende vragen vind je daar terug:⁠
🥐 Welke soort bloem gebruik ik het liefst?⁠
🥐 Wat gebeurt er met de baktijd en -temperatuur als je een recept omrekent naar een ander formaat bakvorm?⁠
🥐Waardoor kan ik suiker vervangen in mijn baksel?⁠
⁠
Je leest het via de link in mijn profiel > @laurasbakery.⁠
⁠
#veelgesteldebakvragen #bakkenisnietmoeilijk #bakvragen #bakken
  • HANDIGE BAKTIP! Hoe weet je wanneer je cheesecake gaar is? Cheesecakes controleer je door de vorm een klein beetje heen en weer te bewegen. De taart is goed zodra de vulling stevig oogt, maar het midden van de cheesecake nog wel wat wiebelig is. Daarna haal je hem niet uit de oven, cheesecakes laat je afkoelen in de oven met de deur op een kleine kier (bijvoorbeeld met een houten pollepel ertussen).⁠
⁠
Deze confetti cheesecake staat al even online en vind je via de zoekfunctie op het blog, link in mijn profiel > @laurasbakery.⁠
⁠
#cheesecake #taart #confetticheesecake #bakken #sprinkles
  • NIEUW! Ik ben altijd net iets te enthousiast bij het inslaan van versnaperingen voor het paasweekend. Als Pasen eenmaal voorbij is heb ik er eigenlijk geen zin meer in, maar wel nog een hoop paaseitjes in huis. Herkenbaar? Daarom bedacht ik deze lekkere paasei arretjescake! Daarmee tover je de resterende paaseitjes om tot een overheerlijk baksel 😁 (en dat gaat er bij mij dan weer wel altijd in).⁠
⁠
Het recept staat vanaf vandaag online, link in mijn profiel > @laurasbakery.⁠
⁠
#paaseitjes #arretjescake #leftovers #paaseieren #paasrecepten

HANDIGE BAKTIPS

Genoemde oventemperaturen zijn altijd voor een oven met boven- en onderwarmte. Bak je op hetelucht? Zet de temperatuur dan 10-20% lager.

Een theelepel (tl) heeft een inhoud van 5 milliliter, een eetlepel (el) heeft een inhoud van 15 milliliter.

Met 1 ei wordt een ei van M formaat bedoeld, die weegt zonder schaal ongeveer 50 gram. Minder nodig? Kluts je ei dan en weeg af wat je nodig hebt.

Met boter wordt altijd ongezouten roomboter bedoeld, net zoals dat met suiker altijd kristalsuiker wordt bedoeld. Ik geef de voorkeur aan fijne kristalsuiker.

Je ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

RECEPT OMREKENEN

Naar een grotere of kleinere vorm

Populaire berichten

Brioche

Broodjes gevuld met spek en ei

Caramel Shortcake

Yoghurt pancakes

Volgende Post
Kiwi sorbetijs

Kiwi sorbetijs

Menu
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
Navigatie
  • Over Laura’s Bakery
  • FAQ – Veelgestelde vragen
  • Samenwerken
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring
Recepten
  • Muffins
  • Pancakes
  • Schuimpjes
  • Taarten
  • Truffels & Bonbons
  • Vullingen en Toppings
  • Zonder oven
Meest recent

Chocolate chip koeken met pindakaas

09 april 2021
Veelgestelde bakvragen #5

Veelgestelde bakvragen #5

07 april 2021

Paasei arretjescake

05 april 2021
Mijn bakboeken

Het Laura's Bakery Basisbakboek

Het Laura's Bakery Bakboek

Het Borrelhapjes Bakboek

2020 | all rights reserved

Hoofd categorieën
Selecteer sub
Zoeken

Sweet chili saus

door Laura Kieft-22 januari 2021-7

Ik was er vroeger niet dol op, maar tegenwoordig staat er altijd een fles sweet chili saus in de kast. Sterker nog, sinds kort staat daar een fles met zelfgemaakte sweet chili saus bij. Nooit...

Wit brood

door Laura Kieft-20 januari 2021-14

Ik vind het heerlijk om broden te bakken. De laatste tijd zijn het voornamelijk busbroden die hier uit de oven komen. Een busbrood is qua vorm het brood dat je veel in de winkels zit...

Moussaka

door Laura Kieft-18 januari 2021-19

Alle keren dat ik tot nu toe moussaka had gegeten, bevatte dit Griekse gerecht geen aardappelen. Wat zeg ik; in mijn Griekse kookboek staat het ook op die manier. Maar ineens kwam ik allerlei versies...

Vanillecake zonder ei

door Laura Kieft-16 januari 2021-27

Mijn vanillecake is het meest populaire recept van Laura’s Bakery en ik kan jullie geen ongelijk geven! Regelmatig krijg ik de vraag of deze cake ook zonder ei te maken is en zo ja, hoe...

Brooddeeg laten rijzen in de koelkast

door Laura Kieft-15 januari 2021-32

Kun je brooddeeg laten rijzen in de koelkast? Het is een vraag die ontzettend vaak wordt gesteld, maar ik had er eerlijk gezegd geen ervaring mee. Ik heb mij de laatste weken dus ingelezen op...

Volkoren bananenbrood muffins

door Laura Kieft-13 januari 2021-28

Het is weer de tijd van het jaar om volkorenmeel te proberen in mijn favoriete recepten. De pot met volkorenmeel stond alweer te lang in mijn kast zonder gebruikt te worden. In combinatie met de...

Appel-havermout ontbijt uit de oven

door Laura Kieft-10 januari 2021-35

Zoals ik aan het begin van deze week al aankondigde kun je op allerlei manieren havermoutpap maken. In een pan, in de koelkast, maar dus ook in de oven! Daar is dit appel-havermout ontbijt uit...

Havermout ontbijttaart

door Laura Kieft-09 januari 2021-8

Met dit recept heb ik de lekkerste havermout ontbijttaart ooit gemaakt. Als je het mij vraagt dan, ik heb ontzettend zitten smullen van deze taart met kwark en fruit. Voor de bodem gebruikte ik mijn...

Vegetarische groene havermoutburger

door Laura Kieft-08 januari 2021-8

Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet meteen razend enthousiast werd bij het idee van een havermoutburger. Havermout had ik überhaupt niet zo snel aan avondeten gekoppeld, laat staan aan een burger. Toch vond mijn...

Appel-havermoutkoekjes

door Laura Kieft-07 januari 2021-40

Alweer ruim een jaar geleden maakte ik deze lekkere appel-havermoutkoekjes. Ik ben dol op koekjes en snoep er maar wat graag van, maar ik was op zoek naar een wat meer verantwoorde versie. Dat werden...

Bananenbrood overnight oats met blauwe bessen

door Laura Kieft-06 januari 2021-9

Voor wie het nog niet kent: overnight oats is eigenlijk gewoon een soort havermoutpap, maar dan een koude variant die je de avond van tevoren maakt. Je kunt dan meteen meerdere porties maken, zodat je...

Speculaas havermoutpap

door Laura Kieft-05 januari 2021-5

Al jaren maak ik in de winter regelmatig speculaas pap. Soms laat ik daar een foto van zien via mijn Instagram stories en iedere keer word ik daarna overspoeld met vragen naar het recept. Laat...

Bakken met havermout

door Laura Kieft-04 januari 2021-15

Aankomende week staat op Laura’s Bakery in het teken van (recepten met) havermout, want we beginnen het jaar meteen goed met een mooie themaweek. We trappen deze themaweek af met een inhoudelijk artikel over havermout....

Mueslibollen (mueslibroodjes)

door Laura Kieft-02 januari 2021-16

Ik bak erg graag brood, maar aan mueslibollen had ik nog niet eerder gedacht. Ik kreeg de tip vanuit mijn team, evenals de tip om ze te beleggen met kaas en abrikozenjam (Mariette zweert bij...

De Bakstrijd: januari 2021

door Laura Kieft-01 januari 2021-0

We starten de eerste Bakstrijd van 2021 met zo’n leuk thema: brood! Het leuke van brood bakken is dat je er zoveel mee kunt variëren: formaat, smaken en manieren van bakken. Ik vertel je er...

Mijn 2020

door Laura Kieft-31 december 2020-5

Nou jongens, 2020 was me een jaartje wel he? Al met al vind ik dat ik absoluut niet mag klagen. Iedereen in mijn directe omgeving is gezond en ikzelf ook. Het belangrijkst als je het...

Oliebollen met banketbakkersroom

door Laura Kieft-30 december 2020-2

Als klein kind at ik al oliebollen met banketbakkersroom, zó ontzettend lekker. We hadden thuis altijd een kom met banketbakkersroom in de koelkast staan met Oud en Nieuw zodat we onze oliebollen konden doorsnijden en...

Stroopwafel oliebollen

door Laura Kieft-29 december 2020-6

Oliebollen voor het ontbijt, een standaard traditie begin van het nieuwe jaar bij mij. Mocht jij dat ook doen, kun je dit jaar ontbijten met stroopwafel oliebollen. Als je wat over houdt met oudjaar dan,...

Printable: bladerdeegstengels

door Laura Kieft-28 december 2020-0

Tijd voor alweer de laatste printable van het jaar! Begin dit jaar had ik zelfs nog nooit over printables nagedacht en nu zijn er al ontzettend veel verschenen op Laura’s Bakery. Een ontzettend leuk spontaan...

Champagne snoepjes

door Laura Kieft-27 december 2020-3

Deze champagne snoepjes maakte ik vorig jaar voor mijn column in Vriendin en ik heb nog nooit zóveel gelachen bij het maken van een recept. Ik doopte ze op een gegeven moment om tot drilsnoepjes...

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 116
  • 117
No Result
View All Result
  • Inloggen
  • Registreer
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact

Welkom terug!

Log hieronder in op uw account

Wachtwoord vergeten Registreer

Wachtwoord opnieuw aanvragen

Voer uw gebruikersnaam of e-mailadres in om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Inloggen

Geef een naam op voor je collectie



Annuleren
Maak collectie aan