How to: Taart vullen en bekleden

118

Een taart vullen en bekleden is veel belangrijker dan je denkt. Wie een taart wil decoreren zal namelijk moeten beginnen met een goede basis. Dan zal je uiteindelijke resultaat het mooist zijn. Foutjes zijn gelukkig makkelijk te verdoezelen door gewoon een extra bloemetje op de taart te plakken, maar soms heb je gewoon net een ontwerp in gedachten waarbij dat bloemetje er niet hoort. Maar ja, dat scheurtje in je fondant hoort er ook niet. Daarom vandaag: een how to voor een goede basis van een gedecoreerde taart. We beginnen bij het vullen van de taart, het is niet moeilijk maar er zijn toch wat dingen waarmee rekening gehouden moet worden. Daarna geef ik je al mijn tips en trucs voor het bekleden van de taart, ook niet geheel onbelangrijk.

Voor een biscuit kun je een recept gebruiken maar ook met een mix is niets mis. Het is net even wat makkelijker, al is een biscuit volgens recept ook niet ingewikkeld. Doe gewoon wat jij wilt, als dat biscuit maar voor je neus staat. Met een taartzaag snij je deze twee keer door. Ik heb zelf een handige taartzaag waar twee zaagjes in zitten zodat je na één keer snijden klaar bent. Ook een taartzaag met een enkel zaagje doet zijn werk prima. Prik in de verschillende biscuitlagen cocktailprikkers in een rechte lijn boven elkaar, zo weet je precies hoe je de lagen biscuit na het vullen moet terug plaatsen. Schuif een taartkarton onder je biscuit en leg de bovenste twee lagen opzij.

Op bovenstaande foto zie je dat ik een randje om het biscuit heb gemaakt, dit heet een dijkje. Deze maak je zodat de vulling niet tegen je fondant aan komt. Dit is nodig als je vullingen gebruikt waar relatief veel vocht in zit, anders gaat de fondant smelten wat er niet zo mooi uitziet. In dit geval gebruik ik slagroom, daarbij is echt een dijkje nodig. Bij het gebruik van botercrème is zo’n dijkje niet nodig.

Gebruik 1:1 botercrème voor het maken van dijkjes. Dat houdt in dat je bijvoorbeeld 200 gram boter (ongezouten!) en 200 gram poedersuiker gebruikt. Dit klop je heel romig. Ik wil nooit zo’n hele dikke rand van deze crème, daarom gebruik ik een kleiner spuitmondje en maak dan gewoon een dubbele dijk. De vulling is nu eenmaal lekkerder dan het dijkje, dus ik heb liever een dunne dan een brede.

Als je je dijk hebt gemaakt kun je je vulling naar keuze tussen de dijken plaatsen. Ik smeer hier eerst een laagje jam op het biscuit voordat ik de slagrom toevoeg. Smeer de vulling helemaal glad uit, zorg dat het even hoog is als je dijk.

Plaats dan de bovenste twee biscuitlagen terug op de onderste met vulling. Let goed op waar je prikkers zitten. Haal de bovenste laag biscuit er af en breng nog een laag vulling aan, net zoals je bij de eerste hebt gedaan. Plaats dan de bovenste laag biscuit weer terug. Dat ziet er al goed uit nietwaar? Alleen is de zijkant nog niet helemaal glad.

Haal de prikkers uit de taart en vul de kiertjes aan de zijkant op. Het is het makkelijkst om dit gewoon met de spuitzak te doen. Strijk met een paletmes langs de zijkant om de taart mooi glad te maken.

De zijkant is nu glad maar de randjes van de bovenkant mogen nog best iets strakker. Bovendien heb je ook een plaklaagje nodig voor het fondant dat er straks overheen komt. Doe je overgebleven botercrème in een schaaltje en pak je paletmes. Breng de crème helemaal rondom aan en strijk het glad.  Ga net zo lang door tot je tevreden bent. Zet dan de taart in de koelkast om wat steviger te worden.

Rol je bal fondant (of marsepein) uit tot een grote lap. Om een mooie ronde lap te krijgen draai ik hem na een paar keer rollen steeds een kwartslag. Ik strooi dan wel een klein beetje poedersuiker op mijn werkblad zodat dit heel gemakkelijk gaat. Al gebruik ik een non-stick board, als je zo’n grote lap moet draaien wil je niet dat hij toch ergens blijft plakken en daardoor scheurt.

Rol net zo lang tot je lap groot genoeg is. Ik meet dit vaak even uit. Tel de doorsnede van je taart op bij 2x de hoogte van je taart. Dit is de diameter die je lap fondant moet hebben. De dikte van de lap fondant hou ik zelf altijd op zo’n 2-3 millimeter. Dit is niet te dik (te veel fondant vind ik niet lekker) maar ook niet te dun zodat je er bijna niet meer mee kunt werken.

Pak de lap fondant op, ik leg hem zelf het liefst over mijn onderarmen, en leg hem voorzichtig over je taart. Bij het verplaatsen van de lap fondant is het heel handig als je de taart bij je in de buurt zet zodat de afstand die je moet afleggen met de lap fondant zo klein mogelijk is.

Ligt je lap fondant iets scheef op de taart? Een klein beetje maakt niet uit, het fondant rekt namelijk best nog wel mee. Probeer je lap niet meer te verplaatsen, hiervan krijg je scheuren in het fondant. Het zit natuurlijk al een beetje vast geplakt aan je taart.

Gebruik een smoother om de bovenkant van de taart mooi glad te strijken. Verdeel de plooien fondant aan de zijkant gelijkmatig langs de taart.

En dan: de truc! Toen ik begon met het decoreren van taarten las ik altijd overal dat je de taart van boven naar beneden glad moest strijken. Iets wat ik natuurlijk braaf opvolgde met als gevolg dat de fondant op de randjes soms scheurde. Logisch eigenlijk als je het langs een rand naar beneden trekt. Later leerde ik om van beneden naar boven te werken,  ideaal! Sindsdien heb ik nooit meer scheurtjes langs de randen gehad.

Maak van je hand een kommetje en zet je hand tegen de onderkant van je taart aan. Zorg dat je de plooien onderaan op dat gedeelte al glad hebt gemaakt. Wrijf nu voorzichtig met je hand naar boven zodat de fondant goed strak tegen de taart aan zit. Werk zo rondom de taart helemaal af. Om alle plooien weg te werken zul je af en toe het fondant wat al vast zit iets losser moeten halen, verplaatsen en weer opnieuw met je hand tegen de taart aan wrijven. Geen probleem om het fondant zo iets los te halen, let alleen wel op dat je het fondant niet naar beneden trekt om het weer vast te zetten.

Als je de taart rondom helemaal glad hebt kun je hem nog strakker maken. Gebruik hiervoor een smoother. Rondom wrijf je de fondant helemaal strak om je taart heen. Zorg ook dat het overtollige fondant onderaan goed tegen de taart zit. Je moet eigenlijk een hoek van 90 graden hebben, zo weet je zeker dat de hele taart met fondant bedekt is. Dat is belangrijk als je het fondant gaat wegsnijden.

Zelf gebruik ik altijd een wheel tool maar je kunt ook prima een mesje gebruiken om het overtollige fondant weg te snijden. Zet het mesje rechtop langs de taart, niet helemaal tegen de taart aan maar een héél klein stukje ervan af. Snij zo rondom tot je al het fondant weggesneden hebt. Met de smoother maak je nog een laatste rondje om de taart om ook de onderste rand weer helemaal strak te hebben.

Zo doe je dat, een taart vullen en bekleden. Als je deze stappen volgt heb je een mooie strakke basis om mee verder te gaan en naar wens te decoreren. Wees niet getreurd als het de eerste keer niet helemaal lukt zoals je wilt, oefening baart kunst! Je krijgt op een gegeven moment je eigen handigheidjes waardoor het steeds makkelijker en sneller gaat.

Hier vind je een makkelijk overzicht waarin staat welke hoeveelheden je nodig hebt per formaat taart.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

224 reacties

  1. zufik schreef:

    Perfect! 🙂

  2. Leila Jane schreef:

    Wauw ziet er echt heel mooi uit!

  3. Rebecca schreef:

    heel leuke overzicht laura 😀 dankje voor deze tutorial 😉

  4. Lianne schreef:

    Hoi Laura,

    Hoe maak jij de slagroom in dit recept en hoeveel gebruik jij? En hoeveel gram botercrème gebruik je?

    Bedankt!
    Groet, Lianne

    1. Laura's Bakery schreef:

      De hoeveelheid vulling die ik gebruik verschilt per maat taart en ook per soort vulling. Met één portie vanillecrème bijvoorbeeld (recept op de site) kan ik een een 20cm taart 2x rijkelijk vullen. Misschien heb je hier iets aan? Dan kun je de hoeveelheden vergelijken met andere maten taart. Slagroom bereidt ik overigens volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking. 2 el suiker op 250ml slagroom en dan stijfkloppen (suiker pas halverwege toevoegen)
      Liefs Laura

  5. Anna schreef:

    Wat ziet het er allemaal goed uit! Ik betrap mezelf erop dat ik nu al 3 uur op je site aan het struinen ben… En weer ontzettend veel inspiratie heb opgedaan.
    Alleen wel de vraag: hoe krijg jij je biscuit zo strak gesneden? Ik heb zelf constant kruimels bij mijn vulling en met afsmeren 🙁

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Anna,
      Ik gebruik altijd een dubbele taartzaag, van städter volgens mij. Deze zaagjes zijn niet glad maar hebben ook echt een ribbeltje, dat zaagt dus veel makkelijker en beter. Met zo’n glad zaagje krijg ik ook een hoop kruimels. Verder is het belangrijk dat je hem er niet doorheen trekt maar echt zaagbewegingen maakt.
      Liefs, Laura

      1. Anna schreef:

        Hm ik heb ook zo’n geribbelde met enkel zaagje. Bevalt me 10x beter dan een gewoon mes! Maar je vriest hem dus niet in ofzo? Dat lees ik ook hier en daar maar ik vraag me af of mijn taartzaag dat overleeft…

        1. Laura's Bakery schreef:

          Nee ik laat het biscuit gewoon goed afkoelen, meestal bak ik hem al een dag van te voren. Heb er nog nooit problemen mee gehad.

          1. Britt schreef:

            Als je biscuit de dag van te voren maakt, hoe bewaar je hem dan? In een doos of gewoon afgedekt?

  6. Ilona schreef:

    Hoi,
    Mag ik vragen welk soort bakblik je hiervoor gebruikt? Mijn taarten zijn namelijk nooit zo glad.
    Mooie site en goede uitleg! Bedankt voor de handige tips!

    Groeten Ilona.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gebruik altijd bakpannen van Wilton maar de bestaan ook van PME. Deze hebben geen randjes in de vorm waardoor ze mooi glad zijn. Je vind ze bij taartdecoratie winkels.
      Liefs, Laura

  7. jenneke schreef:

    Hoi Laura

    Fantastische website! Ik als (nog) onervaren fondant/marsepein taart maker wordt hier blij van. Je hebt alles zo duidelijk omschreven. Vraag me alleen even af de cake zelf die kan ik dus ook gewoon bakken van taartmix van koopmans bijvoorbeeld? En kan ik het in een gewone springvorm bakken of ben ik echt een speciale bakvorm nodig?

    Gr. Jenneke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Jenneke,
      Wat leuk dat je zo enthousiast bent! Als je een taart met fondant maakt kunt je het best een biscuit bakken ipv een cake, dat is niet zo machtig. Daar bestaand ook speciale mixen voor.
      Liefs, Laura

      1. Jill schreef:

        Hoi Laura.
        Fantastische website!
        Ik heb een vraagje over een fondant bekleedde taart. Kan ik op fondant ook botercreme versieringen spuiten of gaat de fondant hierbij ‘zweten’?

        1. Laura Kieft schreef:

          Hierbij gaat het ook zweten/smelten inderdaad. Als je het vlak voor serveren doet kan het wel.

    2. Laura's Bakery schreef:

      Oh, en dat kan in een springvorm hoor! Alleen vind ik speciale bakpannen wel fijner werken.

  8. jenneke schreef:

    Bedankt voor je snelle reactie! Na nog even verder te neuzen op je website las ik idd al dat biscuitmix geschikter is. Dochterlief wordt binnenkort 3 dus kan me uitleven 🙂 van’t weekend maar eens een “proeftaart” maken ( vervelend ) nu al zin om te gaan decoreren.

    Hou je website in de gaten!

    Gr. Jenneke

  9. Greet Haks schreef:

    Als beginnende bakster erg veel gehad aan jouw tips en voorbeelden . De gestreepte schuimkransjes en groene boompjes zijn leuk en lekker!
    Iets te weinig marsepein ( 1 pakje) gebruikt om taart te bekleden, waardoor toch een paar plooien niet weg te strijken zijn. Volgende keer meer gebruiken. Verder dankzij jou een enorm succes met de taart, dank je!!!

  10. Linda schreef:

    Hoi Laura,
    Hoeveel gram fondant is zo’n bal die je gebruikt om de taart te bedekken?
    En heb je misschien nog wat tips om zonder uitdruk vormpjes leuke versieringen voor taarten/ cupcakes te maken? Ik vind namelijk dat je alles heel goed uitlegt. En ik moet voor kerst cupcakes voor mijn familie maken!

    Alvast bedankt,
    Groetjes!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoeveel gram fondant je nodig hebt hangt helemaal af van de grootte van de taart. Hier Vind je een fijn overzicht met de hoeveelheden. In deze post heb ik wat tips voor het versieren van cupcakes als je nog niet zoveel materialen hebt. En met een mesje kun je ook veel leuke figuren uitsnijden.
      Liefs, Laura

  11. Rachel schreef:

    Hoi Laura,
    Mag ik vragen welk merk fondant jij gebruikt om de taart mee te bekleden?
    Ik gebruik meestal die van Funcakes maar hij droogt best wel snel uit (vooral als je deze nog zelf gaat kleuren) waardoor er toch scheurtjes op de rand ontstaan, zo vervelend!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Rachel,
      Ik vind Pettinice en Funcakes fijne merken om mee te werken. Verpak je de fondant wanneer je het niet bewerkt altijd luchtdicht? Ik wikkel het altijd in doorzichtig huishoudfolie zodat er geen lucht bij komt. Satin Ice vind ik persoonlijk minder prettig (te elastisch) maar het droogt minder snel uit, wellicht een oplossing voor je?
      Liefs, Laura

  12. Rachel schreef:

    Hoi Laura,
    Bedankt voor je snelle reactie!
    Ik verpak de fondant altijd luchtdicht.
    Als ik de taart ga bekleden (fondant komt dan zo uit de verpakking) kneed ik deze goed door, doe er wat Crisco doorheen en rol uit op een non-stick board.
    Misschien moet ik Satin Ice eens proberen, bedankt voor de tip!

  13. Lia schreef:

    Ik strijk glad van boven naar beneden, zoals ik op een workshop geleerd heb. Ga jouw tip gebruiken, want idie scheurtjes komen me bekend voor.
    Ben met een taart bezig, dus dat uitproberen kan meteen.

  14. Laura schreef:

    Hoi Laura,

    wat ik me al een poosje afvraag: wat is makkelijker/handiger/beter om te gebruiken bij het bekleden van een taart, fondant of marsepein?

    Groetjes,
    Laura

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Laura,
      Dat is echt heel persoonlijk. Ik werk zelf liever met fondant, maar marsepein vind ik lekkerder. Marsepein werkt ook prima maar doordat het wat plakkeriger is gaat mijn voorkeur uit naar fondant. Dat kan je ook mooier kleuren omdat je een witte basis hebt. Ik zou het allebei eens proberen zodat je voor jezelf kan bepalen wat jij prettiger vindt.

      Liefs, Laura

      1. Laura schreef:

        Oké! heel erg bedankt! (:

        1. Betsy schreef:

          Hoi Laura.
          Ik gebruik altijd fondant omdat er sommige mensen een allergie hebben voor marsepein ( amandelen / noten allergie ).

          1. Mila schreef:

            Ik gebruikt ook altijd fondant want mijn zusje is allergisch voor marsepein. Ik ik houd er van om taarten voor mijn zusje en broertje te maken

  15. Peggy schreef:

    Hoi Laura,

    Mijn taarten worden altijd zo bruin en ook droog aan de zijkant.

    Hoe lang en op welke temperatuur bak jij je taarten , ze zien er perfect
    Ik heb een hete lucht oven .
    Soms hoor ik dat het beter is om op verschillende temperaturen te bakken.

    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Peggy,
      De temperatuur en tijd om te bakken hangt af van het formaat taart. ik maak vaak gebruik van de tabel op de website deleukstetaarten.nl . Als jouw randen te donker zijn zou je gewoon eens kunnen proberen de taart op een lagere temperatuur te bakken, misschien dat hij dan wel iets langer nodig heeft. Het is altijd een beetje spelen met de temperatuur en baktijd omdat elke oven anders is.
      Liefs, Laura

  16. Tina Pieters schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb een taart van biscuitcake gemaakt en gevuld met slagroom, banketbakkersroom en aardbeienvlaaivulling. Vervolgens de taart ingesmeerd met botercreme, gemaakt van een zakje van dr. Oetker. Toen ik de roze marsepein eromheen deed begon de marsepein te zweten/zacht te worden. Wat heb ik verkeerd gedaan?
    Grt Tina

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kan met deze botercreme afsmeren maar dan wel een heel dun laagje, anders is het te vochtig voor je fondant of marsepein. Het best kun je afsmeren met botercreme van poedersuiker en boter (1:1), hier zit geen vocht bij wat de bekleding kan laten smelten.

  17. Miranda de Vreugt schreef:

    Hoi Laura,
    Duidelijke foto’s, heel fijn ! Ik heb nog wat praktische vraagjes:
    Als je de taart gevuld en afgesmeerd met botercreme, zet je het dan zo in de koelkast of dek je het nog af met iets? En waar bewaar je de gedecoreerde taart met een roomvulling? Ik wil een stapeltaart maken van 2 lagen, maar geen idee hoe en waar ik dat moet bewaren (vul en decoreer het een dag van te voren).
    Groetjes Miranda

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Miranda,
      Ik zet hem dan zo in de koelkast. Het is voor het stevig worden van de botercreme. Als je de taart nu al zou afdekken blijft het plakken en is hij niet meer mooi glad als je het plastic bijvoorbeeld verwijderd. Als er een roomvulling in de taart zit moet je deze in de koelkast bewaren. Met stapeltaarten zorg ik ervoor dat ik genoeg ruimte heb in de koelkast zodat ik er een plankje uit kan halen en er genoeg ruimte is voor de taart. Wij hebben gelukkig ook een extra koelkast(je) in de schuur staan.
      Liefs, Laura

  18. willy schreef:

    ik wil een taart voor moederdag maken maar ik weet niet hoe ik fondant moet versprijden

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het fondant rol je uit met een rolstok of een deegroller.

  19. Katelijn schreef:

    Heb net een biscuit gebakken. In de oven kwam hij goed omhoog en 5 minuten voor tijd zakt de taart in. Ik heb de oven niet geopend! Hoe zou het komen ?
    Grt Katelijn

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is vreemd, dat heb ik zelf nog niet eerder gehad met een biscuit. Wel met een glutenvrije cake, weet niet of jouw biscuit ook glutenvrij was? Moeilijk om te zeggen waar dit door komt, kan soms aan het recept liggen.

      1. Katelijn schreef:

        Of zou het liggen aan de bloem? ik gebruik bloem +bakpoeder in plaats van zelfrijzende bloem. Ik doe er ook nog wat natriumbicarbonaat bij ???
        Katelijn

        1. Laura's Bakery schreef:

          bloem + bakpoeder is hetzelfde als zelfrijzend bakmeel, maar het zou kunnen dat je misschien te veel bakpoeder hebt toegevoegd. Misschien dat het teveel rijsmiddel is geweest in combinatie met het natriumbicarbonaat. (500 gram bloem met 15 gram bakpoeder is de juiste verhouding)

  20. Katelijn schreef:

    Dat zou wel eens de oorzaak kunnen zijn. Ben blij dat ik dat nu ook weet.
    Groetjes

    Katelijn

  21. Gerrieke schreef:

    Ik heb een vraag, hoe krijg je het bij foto 7/8 het zo mooi glad er omheen? ik krijg dan allemaal plooien,

    1. Laura's Bakery schreef:

      Stukje voor stukje werken gaat het best. Trek een stukje glad en wrijf dit tegen de taart, ga dan verder met het volgende stukje. Soms moet je een al ‘vastgeplakt’ stukje weer even los laten en ander rechttrekken. Als je het lastig vind kun je inderdaad ook even op youtube naar een video zoeken, misschien vind je het handig om het gewoon even te zien van begin tot eind.

      1. Gerrieke schreef:

        Oke dankje wel, ik zal even een keer een filmpje gaan kijken

  22. Betsy schreef:

    Hoi Gerrieke,
    Ik kreeg ook altijd plooien omdat ik de zijkant van boven naar beneden deed “strijken”.
    Een filmpje gezocht op youtube en daar deden ze de zijkant van beneden naar boven. Sindsdien lukt het mij zonder plooien.

  23. Maartje schreef:

    Hoi Laura,

    Welk recept gebruik jij zelf voor het biscuit?

    Groetjes Maartje

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als ik het biscuit volgens een recept maak gebruik ik het recept zoals bij deze taart: http://www.laurasbakery.nl/aardbeien-kwarktaart-met-mascarpone-creme/
      Maar ik gebruik ook graag de biscuitmix van Funcakes.

  24. Emma schreef:

    Ziet er heel gaaf uit!

  25. Anita schreef:

    Hoi Laura,
    Allereerst bedankt voor de goede uitleg en tips! Gisteren heb ik mijn eerste taart gebakken en versierd. Vandaag is hij onder het mes gegaan en iedereen was heel enthousiast.

    ik heb nog wel een vraagje. Mijn taart was een beetje bol op de bovenkant. Hoe krijg je heb zo mooi plat zoals hierboven bij jou taart?

    groetjes,
    Anita

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je de taart wel omgedraaid? Wat in de oven de onderkant is, dat wordt uiteindelijk de bovenkant van je taart. Dan is hij namelijk altijd mooi plat.

      1. Anita schreef:

        Eeeeehhhmmmm …… Nee dus, hahaha!
        Dus dan een stuk van de bolling wegsnijden zodat hij mooi blijft liggen of zakt dat vanzelf in?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Haha, dan is dat het dus 😉
          Je hoeft verder niets weg te snijden, misschien met het afsmeren alleen nog een paar kleine kiertjes aan de onderkant opvullen 😉

  26. Anita schreef:

    Ok, bedankt voor de tip !
    Jij nog veel succes en ik heb je site bij mijn favorieten, dus ik blijf je volgen

  27. Natascha schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb een vraagje over stapeltaarten, ik heb een keer een stapeltaart gemaakt met douwels erin maar toch zakte de onderste taart in. Ik heb hiervoor toen wel biscuitgebak gebruikt (zelfgemaakt). Heb je er ervaring mee dat de biscuit mix van funcakes steviger is of gebruik je voor een stapeltaart altijd cake?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt prima biscuit gebruiken maar je moet wel zorgen dat je dowels net iets hoger zijn dan de onderste taart. En ook de bovenste taart op een taartkarton of cake board zetten, anders zakt de taart alsnog in.

  28. Roos schreef:

    Hoi Laura, laatst heb ik een hoge biscuit taart gemaakt, deze gevuld met banketbakkersroom, afgesmeerd met boter crème en met fondant bekleed. Toch is de fondant gaan smelten en kwamen er scheurtjes in. Hoe kan dit? Groetjes Roos

    1. Laura's Bakery schreef:

      Voor afsmeren gebruik je een 1:1 botercreme (suiker:boter), anders is het te vochtig waardoor het fondant kan gaan smelten. Daardoor zijn dan waarschijnlijk ook de scheurtjes ontstaan. Van deze botercreme spuit je dan ook een dijkje zodat de vulling niet in aanraking komt met het fondant.

      1. Daisy schreef:

        Hoi Laura,
        Bedoel je dan dat je geen melk gebruikt?
        En deze botercrème gebruik jij alleen voor de zijkant af te smeren en de dijkjes toch?
        Jou eerste laagje is slagroom en jou tweede laagje is simpele aardbeienjam? Ik zag zelf aardbeien bavarois liggen en dacht om het hier mee te doen? Maar denk dat het dan te veel slagroom word?

  29. Pascalle schreef:

    Hoi Laura,
    Ik houd ervan om taarten te bakken voor mijn broertje en zusje. Mijn broertje is een grote fan van de films Planes en Cars. Ik heb al wel eens een taart gemaakt met als thema planes, dat vond ik heel erg leuk om te maken en mijn broertje was er bijna verlieft op. Mijn zusje is een grote fan van de film Frozen (en ik stiekem ook), ook daar heb ik een taart van gemaakt. Ik wou de taart blauw maken maar het liefst met natuurlijke kleurstof. Daarom luidt mijn vraag, hoe kun je blauwe natuurlijke kleurstof maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik weet dat er natuurlijke kleurstoffen te koop zijn, volgens mij van PME. Deze zijn verkrijgbaar bij taartdecoratie zaken.

  30. annuschka schreef:

    hi vraagje ik krijgme fondant er na 1 jaar nog steeds iet soepel omheen tis 1 grote frustratie elke keer wat doe ik fout? of het scheurt of ik heb een ton aan plooien…helpppp grtjes annuschka

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik weet niet met welk merk fondant je werkt? Eerst goed doorkneden helpt ook, daar wordt het al iets soepeler van. Verder doe ik het gewoon altijd zoals ik hier heb beschreven.

  31. annuschka schreef:

    Ik gebruik funcakes en kneed ook altijd goed door volgens mij…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou kunnen proberen het langer te kneden. En vooral doorwerken, anders droogt het fondant en krijg je sneller scheuren.

  32. Melanie schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb een vraag over de botercreme.
    Hoeveel gram boter en poedersuiker gebruik jij?

    Gr. Melanie

    1. Laura's Bakery schreef:

      Voor botercrème om af te smeren gebruik ik een 1:1 verhouding.

  33. me schreef:

    Wow Mooi! Wat mooi recht ook zeg

  34. Lisette schreef:

    Ik ben al heel lang fan van jouw site en heb al heel veel recepten van je gebruikt 😉
    Nu ben ik een taart aan het bakken en kwam ik ook bij de terecht!
    Ik heb namelijk een probleem. Mijn botercreme is moeilijk uit te smeren. Het heeft mijn cake nu al vernield. Nou is dat nog te repareren en met botercreme op te lossen. Maar ja dan moet ik hem wel kunnen uitsmeren.
    Heb je tips hoe ik hem zachter krijg? Hij is wel zacht maar niet goed smeerbaar.
    Bedankt vast voor je reactie!
    Grts Lisette

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Lisette,
      Ik denk dat je hier de 1:1 botercrème bedoeld. Die moet echt goed op kamertemperatuur zijn voordat je hem romig klopt met de poedersuiker. Daarna niet meer in de koelkast voordat je hem gebruikt om de taart af te smeren. Anders wordt hij hard en trek je de taart stuk. Dit geldt overigens ook voor de botercrème vulling.
      Groetjes, Laura

  35. janine Ophorst schreef:

    het lukt me niet goed om een glutenvrije biscuitbodem te maken. of ze worden te droog en hard of ze zakken tijdens het bakken in (zonder dat ik de oven open doe).
    gewone biscuitdeeg heb ik daar geen problemen mee..
    heb jij een tip?

    alvast bedankt.

  36. Janine Ophorst schreef:

    beste Laura,
    heb jij tips hoe ik het beste een glutenvrije biscuitbodem kan maken?
    mijne zakt vaak tijdens het bakken in.

    mvg Janine

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb helaas nog geen ervaring met glutenvrije biscuits

      1. janine ophorst schreef:

        Idd jammer. Ik dacht dat je daar wel een opmerking over maakte vandaar mijn vraag.. het lukt namelijk niet altijd en moet mijn taarten glutenvrij maken.
        In ieder geval bedankt.

        Mvg Janine

  37. Saida schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb een vraag.
    Soms doe ik bij mijn biscui 1 eetlepel caco bij, maar dan vind ik hem een beetje hard.
    Hoe zou dat kome?
    Moet ik de cake een beetje nat maken?

    1. Betsy schreef:

      Je kunt ook bij het mixen van je biscuit de laatste 2 minuten afgekoelde gesmolten chocolade doen. Je moet wel een extra ei toevoegen ( bij de “gewone ” biscuit ) voordat je de chocolade erbij doet om uitdroging te voorkomen.

  38. Chantal schreef:

    Hoi Laura,

    Bedankt voor de uitgebreide uitleg!
    Ik ben benieuwd of de uitleg me gaat helpen om mooiere taarten te maken. Ik heb er toch nog toe een een stuk of 8 gemaakt, maar ik blijf het een struggle vinden, het gaat me niet gemakkelijk af. Het biscuitdeeg wordt vaak niet hoog genoeg, mijn botercreme is te dun, mijn marsepein scheurt, ik houd plooien, etc. Het eindresultaat is uiteindelijk wel leuk, maar zeker niet zo mooi als alle taart en op jouw site. Nu heb ik een vraag: begrijp ik nou uit je reacties hierboven dat je met twee verschillende soorten botercreme werkt? 1:1 voor dijkjes en afsmeren en een ander soort (welke verhouding) om evt. mee te vullen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Voor het vullen gebruik ik inderdaad een andere botercrème, dat is deze: http://www.laurasbakery.nl/basisrecept-vanillecreme/
      De 1:1 is niet bedoeld om taarten mee te vullen. Wat betreft het taarten bekleden, oefening baart kunst. Het gaat je zeker lukken! 🙂

  39. maike schreef:

    Hallo,

    18 juni moet ik een bruidstaart van 3 taarten maken.
    Ik had een vraagje over het van te voren bakken en voorbereiden.l
    Kan ik de 3 biscuit taarten al op dinsdag bakken als ik ze donderdag nodig heb?
    En de botercreme ook al vast klaar maken op dinsdag zodat ik het bewaar in de koelkast? HEt enige wat ik dan woensdag nog moet doen is de grote lap erop en decoreren.

    Ik hoor graag van u.

    mvgr maike.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan wel.

  40. Laure schreef:

    Hallo,

    Ik ben toevallig op je site beland, en ben al uuuuren aan het rondkijken naar je prachtige creaties. (inspirerend!)

    Wat ik echter niet vind is het recept voor een biscuit zelf.

    Kan je mij de link geven, of het receptje of,…
    Ik kijk er al naar uit ervan te smullen zodra ik hem gemaakt heb!

    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het recept nog niet los staan inderdaad, maar in dit recept vind je ook het recept voor een biscuit: http://www.laurasbakery.nl/aardbeien-kwarktaart-met-mascarpone-creme/

  41. Emelie schreef:

    echt prachtig kon ik het maar zo mooi

  42. Chantal schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb nog een stapeltje vragen over het bakken van biscuit en over het vullen:
    1. Ik zie altijd tegenstrijdige instructies (niet persé op jouw site, maar in het algemeen), namelijk dat je a. de oven nooit tijdens het bakken moeten openen, omdat hat kapsel dan instort, maar b. moet ik wel met een satéprikker testen of het biscuit gaar genoeg is. Als dit niet zo is en hij nog verder moet bakken, dan is de deur dus wel open geweest en soms is dit wel meerdere keren… Lastig dilemma?
    2. Mijn biscuit wordt nooit hoog genoeg. Ik gebruik nu bijna dubbele hoeveelheid deeg en dan bereik ik met veel pijn en moeite 7 cm… (en natuurlijk veel machtiger dan de bedoeling). Als ik hem omdraai zie ik een enorm ‘gat’ in de bodem (die dan dus eigenlijk mijn gladde bovenkant zou moeten worden) Ik heb al veel forums afgestruind en alle tips die ik tegenkwam toegepast: alles op kamertemperatuur, ook de kom; op allerhoogste snelheid minimaal 10 minuten mixen, oven niet ondertussen opendoen; verse eieren….eigenlijk wordt het deeg bij het mixen al niet goed lijkt het, niet hoog en kan de kom ook niet omkeren zonder dat het eruit loopt. Ik mix het met de sikkelmessen van mijn foodprocessor, omdat ik geen ‘echte’ mixer met gardes heb….Zou dit het dan zijn of heb je nog andere ideeën?
    3. Ik heb een keer een workshop gedaan waar mij werd verteld dat als je met jam wilde vullen, je beide zijden eerst met botercreme moest afsmeren, omdat de jam te nat is en dan in het biscuit trekt. Het valt me op dat jij het hierboven precies andersom doet: jij smeert de taart juist af met jam en smeert daar de slagroom op. Ik probeer te begrijpen waarom het mij juist andersom is geleerd?
    4. Als je twee verschillende vullingen gebruikt bij drie lagen, maakt dan nog uit wat je tussen onderste en middelste laag doet en wat tussen middelste en bovenste laag? Bijv. vullen met botercreme-met-smaakje en met jam.

    Sorry voor alle vragen hoor… ik ben hier niet zo’n natuurtalent in, maar ik vind het zo leuk om voor mijn kinderen hun eigen unieke verjaardagstaarten te maken 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan heb ik een rijtje antwoorden 🙂
      1. De eerste helft mag de oven niet geopend worden, gebeurt het later dan heeft het minder effect. Zo op het eind van de baktijd is het dus geen probleem.
      2. Ik denk dat het inderdaad aan de messen ligt. Voor een biscuit heb je gardes nodig, die kloppen de lucht erin. Dat doen die messen niet (voldoende)
      3. Ik heb nog nooit gehoord dat je eerst botercreme moet doen voordat je de jam gebruikt. Ik vind het juist lekker als de jam een beetje in je biscuit trekt, maakt het gelijk iets minder droog.
      4. Nee hoor, gebruik vooral de vullingen die je lekker vindt. En natuurlijk ook vullingen die qua smaak bij elkaar passen.

      Hopelijk kun je hier wat mee 😀

      1. Chantal schreef:

        Bedankt voor je snelle en duidelijke antwoorden!
        Er zit ook een slagroomklopper bij die foodprocessor, misschien moet ik die gewoon eens proberen voor biscuitdeeg!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Zou ik zeker proberen, ik denk dat het dan helemaal goed gaat! 🙂

  43. Irma schreef:

    Hoi Laura,

    Bedankt voor je handige tips!.
    Hier nog een vraagje, bekleed jij je taart makkelijker met fondant dan met marsepein?

    Zit er verschil in ? scheurt marsepein sneller dan fondant?

    Ik heb namelijk wel eens een scheurtje maar de volgende keer pas ik jou techniek toe en dan hoop ik op een mooier resultaat.

    Groetjess!!.

    1. Irma schreef:

      Ohja nog een vraagje,

      Hoelang laat jij je taart in de koelkast staan voordat je deze bekleed?

      Dit deed ik hiervoor nooit, waarschijnlijk zakt hij daarom wat meer in…

      1. Laura's Bakery schreef:

        Dat verschilt, tot hij goed koel is. Minstens een uur in ieder geval.

    2. Laura's Bakery schreef:

      Ik vind fondant makkelijker omdat het minder plakt dan marsepein, maar het verschilt niet veel.

    3. Betsy schreef:

      Hoi Irma,
      In marsepein zitten of is gemaakt van amandelen.
      Ik gebruik daarom fondant omdat er mensen zijn met noten allergie onder onze vrienden.

  44. Irma schreef:

    Ik kan mijn bericht niet wijzigen dus hier nog een klein vraagje,

    Jou boter crème is enkel 200 gram ongezouten boter met 200 gram poedersuiker is dat alles?

    1. Laura's Bakery schreef:

      De botercrème waarmee ik dijkjes spuit en de taart afsmeer is inderdaad 1:1

      1. Irma schreef:

        Super bedankt voor je info!!.

  45. Saida schreef:

    Hoi Laura,
    Kan je ook met banketbakkersroom dijkjes maken en de taart afsmeren,
    Omdat ik boter niet lekker vind. Of iets anders kan gebruiken in plaats van botercreme. Groetjes,

    1. Laura schreef:

      Nee banketbakkersroom is niet geschikt, dat is te vochtig (en juist een vulling waar je een dijkje bij nodig hebt). Ik ken geen andere manier dan een boter/suiker dijkje.

  46. Kim schreef:

    Hoi Laura,

    Morgen een versie maken van deze lekkere taart.
    Nu zie ik in veel recepten dat je de eieren eerst 10 minuten in heet water moet doen.
    Moet dit ook of maakt dit geen verschil?

    Groetjes Kim

    1. Laura schreef:

      Ik doe dit zelf nooit, als ze op kamertemperatuur zijn is het ook prima 🙂

  47. Noa schreef:

    Met behulp van jouw aanwijzingen heb ik een taart gemaakt voor onze Koperen Bruiloft. Nog niet helemaal perfect, maar hij zag er prachtig uit en smaakte heerlijk. Bedankt voor je how to’s uitleg.

    Groetjes, Noa.

  48. Noa schreef:

    ps. Jammer dat je geen foto bij de reacties kunt plaatsen. Zou het leuk vinden hoe de baksels van anderen eruit zien.

    1. Laura schreef:

      Op Facebook is die mogelijkheid er wel, daar worden ook vaak foto’s gedeeld 🙂

  49. yvonne schreef:

    Hallo.
    Begrijp uit al je uitleg dat je nooit ganache gebruikt om af te smeren voor een strak resultaat.
    Is dit de enige mogelijkheid ervoor.
    Met botercreme wordt het bij mij nooit strak.

    1. Laura schreef:

      Misschien helpt het als je de taart tussendoor even in de koelkast zet. Dan wordt hij steviger, net als de laag botercrème. Dan is het ook makkelijker om hem strak af te smeren.

  50. Trang schreef:

    Hoi Laura!
    Ik kijk er naar uit om weer een verjaardagstaart te maken!!
    Alleen het probleem bij mij is, dat wanneer ik mijn taart heb bekleed & gedecoreerd is, het elke keer smelt, ndat t uit de koelkast komt…hoe kan ik dit voorkomen??

    1. Laura schreef:

      Dan is het verschil in temperatuur te groot. Heb je misschien de mogelijkheid om hem binnen op een koelere plek te zetten als hij uit de koelkast komt?

  51. Jamila schreef:

    Bij mij breekt het fodant

    1. Laura schreef:

      Dan is het waarschijnlijk te droog.

    2. Britt Platteeuw schreef:

      Beste,
      Kan je ook botercreme gebruiken in plaats van fondant / marsepein?
      En zou het ook lukken om dan chocoladesaus er over te drippen?

      Alvast bedankt!

      1. Britt Platteeuw schreef:

        En dan ga ik als vulling slagroom gebruiken, maar zal die slagroom niet doorzakken? Hoe kan ik ervoor zorgen dat hij niet doorzakt?

      2. Laura Kieft schreef:

        Als je gewoon het recept voor botercrème gebruikt kan dat, ik zou niet de 1:1 botercrème gebruiken. Een drip kan ook en slagroom kan ook (wel een dijkje maken dan).

  52. Anouk schreef:

    Hoi Laura!

    Voor hoeveel personen is deze taart ongeveer? Ik maak een biscuit in een springvorm van 25 cm en wil hem zoals in dit artikel vullen en daarna bekleden en versieren.

    Ik twijfel of ik nog iets moet bijmaken of bijkopen. Ik vind het moeilijk in te schatten voor hoeveel mensen dit is, want ik heb nog nooit zo’n soort taart gemaakt.

    1. Laura schreef:

      Met die maat houd ik rekening met ongeveer 18 personen. Versierde taarten vullen behoorlijk, je haalt er dus veel stukjes uit.

  53. Hanna schreef:

    Hoi Laura,

    wat een gouden recepten! Ik heb vanavond het biscuitdeeg gemaakt met de vanilliebotercreme als vulling en de taart bekleed met fondant. Deel 1 van de hamburgertaart die ik voor mijn man wil maken. Het is super geworden! Morgen de bovenkant van het broodje en de hamburger en komende week vast de decoraties maken. Zaterdag feestje. Bedankt voor alle tips en uitgebreide tutorials!

    Groetjes, Hanna

  54. Tara schreef:

    Bij alle sites waar ik kijk doen ze het eigenlijk op de zelfde manier. Bij mij is het nog nooit niet gelukt. Het fondant breekt bij de randen, etc.

    1. Laura schreef:

      Dat zou ook aan het merk fondant kunnen liggen, sommigen zijn heel stug/droog en scheuren snel. Goed doorkneden voor het uitrollen wil ook al helpen.

  55. Jessica schreef:

    Hoi, ik wil voor mijn zoontje een ‘simpele’ Captain America taart maken en heb een vraagje over de vulling. Ik had gedacht om gewone slagroomvulling te gebruiken, maar met bvb rode en blauwe m&m’s in. Dat de kleuren zouden uitlopen, is niet zo erg, dat geeft misschien een extra kleureneffect in de taart. Ik vraag me alleen af of het een aanrader is en of het geen verzakkingen of dergelijke kan veroorzaken. Bovendien ben ik zo’n bakdummie dat ik geen taartzaag heb, is dit iets wt ik echt nodig heb of kan het ook op een andere manier?

    Groetjes Jessica

    1. Laura schreef:

      De vulling die je noemt kan prima hoor, M&M’s kunnen zeker een leuk kleureffect gaan geven. Een taartzaag is handig, maar een broodmes volstaat ook.

  56. Caroline Piek schreef:

    Hoi Laura,

    Ik had laatst een taartvulling gemaakt van een laagje witte chocolade botercrème en frambozenjam. De jam bovenop de botercrème. Jammer genoeg was de jam iets doorgelopen in de botercrème. Hoe zorg je voor mooie strakke lagen? Ik hoor graag van je.

    Groeten, Caroline

    1. Laura schreef:

      Jam bevat vrij veel vocht wat in de crème trekt. Dan zou je beter de jam verder kunnen indikken met gelatine bijvoorbeeld. Het wordt ook al strakker als je begint met een laag jam en hier de botercrème opsmeert.

  57. Caroline Piek schreef:

    Hoi Laura,

    Dank voor je snelle antwoord! Hoeveel gelatine moet je gebruiken om ongeveer 125 ml jam in te dikken? En hoe kun je dit het beste doen?

    Groeten, Caroline

    1. Laura schreef:

      Ik zou even op je verpakking gelatine kijken, daar staat precies op hoeveel je nodig hebt op een bepaalde hoeveelheid vocht. Zo uit mijn hoofd (als je oetker blaadjes hebt) zou ik 1 of 2 blaadjes weken in water, dan met jam in een pannetje tot het opgelost is en wat laten afkoelen.

  58. Caroline schreef:

    Oké bedankt! 🙂

  59. Ilone schreef:

    Mooi duidelijk uitgelegd dankjewel
    En kom snel weer een kijkje nemen op deze site .

  60. Romy schreef:

    Ik heb precies gedaan volgens recept maar hij is niet zo luchtig en smaakt ook niet zo lekker 🙁

    1. Romy schreef:

      ik bedoel het recept van het biscuitdeeg

    2. Laura schreef:

      belangrijk is dat je bloem en maïzena er heel voorzichtig doorspatelt. Verder is het een basis die je op smaak moet brengen met vullingen, zo los is het niet bedoeld als taart.

  61. Ilonka schreef:

    Hoi laura
    Vraagje, kan ik een dag van te voren de taart maskeren?

    Groetjes

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat kan wel.

  62. Karina schreef:

    Fijne uitleg.
    Nu was ik vanmorgen een vierkante taart met fondant aan het bekleden. Maar is dan het techniek mbt Plooien weg werken hetzelfde?

    1. Laura schreef:

      Ongeveer wel. Maar het is dan belangrijk dat je eerst de hoeken doet en daarna de rechte stukken.

  63. Bianca schreef:

    Hoi Laura,

    Hoe lang moet de botercreme opstijven in de koelkast, alvorens de fondant aan te brengen.
    Mag dit ook een nacht zijn, of is dit te lang?

    1. Laura schreef:

      Dat kan best een nacht zijn hoor. Belangrijk is dat hij stevig is en niet te zacht.

  64. kelly Meulenijzer schreef:

    Hey Laura, als ik een taart gevuld en bekleed heb na een tijdje zie je een bobbel ter hoogte waar ik de vulling gedaan heb! Hoe kan ik dit vermijden want het lijkt er elke keer op dat de taart aan het instorten is! Groetjes kelly

    1. Laura Kieft schreef:

      Het zou kunnen dat er te veel vulling in je taart zit. De taart zakt als het ware een beetje in en drukt de vulling naar buiten toe.

  65. Serena schreef:

    Bedankt voor deze duidelijke uitleg! Heb nu al 2 taarten gemaakt en het gaat perfect! Ook je recept voor biscuit en de roombotercreme zijn een succes?

  66. Meriam schreef:

    Hoi Laura,
    Ik wil graag een taart maken voor de verjaardag van mijn dochters. Kan ik de taart (helemaal af) in de vriezer bewaren of blijft het dan niet mooi?

  67. Charlene Ackermans schreef:

    Hallo Laura,

    Mijn vraag is je vast al vaker gesteld, maar lijk het antwoord even niet te vinden.
    Ik ga volgende week voor het eerst een gevulde taart maken en wil graag het biscuit de dag van te voren maken zodat die zeker genoeg afgekoeld is om hem 2x door te snijden.
    Hoe kan ik hem het beste die nacht bewaren? In de koelkast of liever een donkere ruimte en dan volledig luchtdicht?

    Alvast bedankt!

    Groet,

    Charlene

    1. Lian van Rens schreef:

      Plastic zak er omheen en dan koel en droog bewaren voor de nacht. Veel succes.

  68. Romy schreef:

    Hoi,

    Ik wil graag de biscuit vullen met een Zwitserse room, is dat dijkje van botercreme dan ook nodig ? Ik gebruik ook marsepein inplaats van fondant. Ik weet niet of dit dan hetzelfde geld?

    Groet,
    Romy

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan is een dijkje ook nodig, Zwitserse room is vochtig en zal fondant of marsepein laten smelten.

  69. Franciene Muizelaar schreef:

    Hoi Laura,

    Het is mij tot nu toe nog niet gelukt om de bovenkant van de taart helemaal plat en strak te krijgen. Na het bakken en omkeren van de biscuit zijn de randen hoger dan het midden van de biscuit en het lukt me maar niet om m helemaal horizontaal te krijgen. Heb jij nog een tip voor mij?
    Groetjes Franciene

    1. Laura Kieft schreef:

      Het is vrijwel onmogelijk om hem helemaal recht te krijgen, dat heb ik ook niet. Alleen is bij mij het midden hoger dan de randen, klinkt alsof hij is ingezakt bij jou. Is dat al in de oven, of pas als hij eruit komt?

      1. Lucinda schreef:

        Ik heb dat ook, en dan inderdaad het midden hoger dan de randen. Nu is er een ‘stukje’ biscuit aan de vorm blijven plakken, hoe ‘repareer’ ik dit het beste? En kan ik dat hogere stuk er gewoon afsnijden?

        1. Laura Kieft schreef:

          Een eventueel los stukje plaats ik gewoon zo terug. De bolle kant kun je eraf snijden, maar als je hem op de bolle kant zet en zo laat afkoelen zul je zien dat het ook al scheelt.

  70. Gisela schreef:

    Een vraagje, ik gebruik jouw recept voor de biscuit, maar als ik hem uit de oven haal is hij mooi hoog, maar na een paar minuten zakt hij in. ik gebruik tarwe bloem zou het daar aan kunnen liggen. Verder gaat hij ongeveer 34 minuten in een heteluchtoven van 160 graden.

    1. Laura Kieft schreef:

      Het is niet heel erg gek dat het biscuit een beetje inzakt hoor, dat is bij zo’n beetje elk baksel het geval als het uit de oven komt.

  71. Kim schreef:

    Hoi Laura!

    Nu ga ik van twee ronde biscuit taarten een nummer 3 maken. Het liefst bekleed ik hem met fondant, maar heb je hier ook tips voor? Aangezien er best wel wat bochten in zitten of gewoon het zelfde aanhouden als bij een ronde taart?

    Hoor het graag van je!

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou hetzelfde aanhouden als bij een ronde. Alleen ben je langer bezig en zul je wat voorzichtiger moeten werken. Succes!

  72. Tessa schreef:

    Hoi Laura,

    Voor mijn kinderen die een dag na elkaar jarig zijn wil ik een roze/blauwe stapeltaart maken. Maar nu vraag ik me af wat ik nou het beste tussen de taarten in kan leggen?
    En daarnaast wil ik eentje vullen met jam en de andere met iets van chocola, maar wat is hiervoor het beste om te gebruiken?

    Alvast bedankt!

    Gr Tessa

    1. Laura Kieft schreef:

      Vrijwel alles is mogelijk, heb je al een kijkje genomen tussen de vullingen en toppings? http://www.laurasbakery.nl/category/zoet-bakken/zoete-vullingen-en-toppings/

  73. Yme schreef:

    Beste Laura,
    Zou een biscuittaart (of kapsel) die uitgehold is tot pinata taart (dus de middelste laag(jes) missen een rondje in het midden dat gevuld is met M&M’s) ook bekleed kunnen worden met fondant? Of is dat te zwaar en stort de taart dan in? Ik hoop dat ik mijn vraag duidelijk genoeg heb geformuleerd.
    Alvast bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan prima hoor. Zorg wel dat je de holte goed vult zodat de bovenste laag biscuit iets heeft om op te steunen.

  74. Amanda schreef:

    Hoi laura,
    Hoe weet ik hoeveel botercrème ik nodig heb voor een dubbele taart?
    Bedankt voor je duidelijke recepten!
    Groet! Amanda

    1. Laura Kieft schreef:

      Bij mijn botercrème recept staat voor welke maat taart het is (vullen en afsmeren), maar dit is een richtlijn. Het hangt helemaal af van het formaat taart, hoe dik de lagen vulling zijn, hoeveel lagen de taart uit bestaat, etc.

  75. Judith schreef:

    Hallo!
    Hoeveel slagroom heb je nodig voor een taart zoals de jouwe?

    groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik geloof dat ik 500 ml gebruikte voor de hele taart (2 lagen), dan heb je zeker genoeg.

  76. Rebecca schreef:

    Thanks voor de tips en trucs. Ik maak al jaren zelf taarten voor de kids met hun verjaardag. Maar sommige dingen wist ik ook niet zoals van beneden naar boven strijken! Aankomende week mag ik weer bakken en boetseren 😉 ik ga het direct toepassen

  77. Sabine schreef:

    Hoi Laura,

    Ik ga deze taart volgens weekend maken, maar dan wil ik m met aardbeienkwark vulling maken en heb hier wat vraagjes over:
    Is een dijkje nodig bij kwark vulling?
    Is het handig om de kwark eerst iets te laten opstijven voordat ik de vulling op de taart spuit?
    Zou je aanraden om dan ook eerst wat jam op de bodem te smeren?

    Hopelijk kun je me helpen 🙂

    Groetjes Sabine

    1. Laura Kieft schreef:

      Het is een vochtige vulling, een dijkje is dus zeker nodig. Kwark stijft niet echt op in de koelkast, of ga je hem verder bewerken? Verder is het een kwestie van smaak of je jam wil toevoegen, vooral doen dus als je dat lekker vindt.

      1. Sabine schreef:

        Bedankt voor je reactie!

        Ik wil m maken met kwarktaart vulling (vandaar mn vraag over het opstijven).
        Ben bang dat ie anders misschien instort en in zn geheel in de koelkast bewaren wordt ie denk ik niet lekkerder van.

        1. Laura Kieft schreef:

          Oh zo, ik zou de kwark niet eerst laten opstijven. Het wordt dan ook lastiger om hem (mooi) te verwerken. In de koelkast bewaren zal toch wel moeten met een kwarktaart vulling.

  78. Jeffrey wil bakken schreef:

    Hoi laura

    ik wou graag een taart bakken voor mijn zusje dr verjaardag maar nu blijkt dat ze geen gluten en melk producten meer mag hebben
    Dus mijn vraag is weet je misschien een goed eetbare alternatief om zo alsnog een mooie taart te kunnen maken voor haar verjaardag

    Mvg jeffrey

    1. Laura Kieft schreef:

      op handigebaktips.nl heb ik lijstjes met mogelijke vervangers staan.

  79. Danielle schreef:

    Hi laura,
    Wat voor fondant heeft u gebruikt voor de taart?

    1. Laura Kieft schreef:

      Voor deze specifieke taart weet ik het niet meer, gebruikte vaak verschillende soorten merken.

  80. Elisah heij schreef:

    Hoi laura, ik heb een vraagje. Me taarten gaan super goed en zien er goed uit.. smaak is ook top..alleen is er een klein probleempje..

    Wanneer de taart word aangesneden krijg ik als tip dat hij te zacht is? Hoe los ik dit op? Hij staat al 2x jn de koelkast nadat ik hem heb afgesmeerd. Dit waren 16cm taartjes..

    Alvast bedankt groetjes elisah

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat vinden mensen te zacht? Maak je een biscuit en verwachten zij misschien een cake?

  81. kimberley schreef:

    hoi laura,

    ik zou ls vulling een vnillepudding willen gebruiken, nu is de vraag of ik dan ook zo een dijkje moet maken of niet?

    groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat zou ik wel doen ja.

  82. YG schreef:

    Hoi Laura, ik wil binnenkort je chocoladebiscuit maken voor de verjaardag van mijn broertje. Hiervoor had ik cream cheese als vulling in gedachten. Denk je dat cream cheese stevig genoeg is, of zal ik er een dijkje van botercréme omheen maken? Ik weet namelijk niet of een vulling van botercréme alleen over twee lagen te machtig zal zijn… Als ik een dijkje van botercréme moet maken over twee lagen, kan ik het recept van de botercréme dan halveren? En laatste vraag: Hoe noem je een chocoladelaag die je aan de buitenkant van je cake kan smeren die dan ook opdroogt (zoals je bij professionele verjaardagstaarten ziet) en een strak en egaal effect geeft. Ik hoop niet dat een combinatie van cream cheese, botercréme en een buitenlaagje gek zal smaken. Alvast bedankt! Jou recepten lukken altijd zo goed!!

    Mvg

    1. Laura Kieft schreef:

      Als je botercrème voor een dijkje gebruikt, moet je 1:1 botercrème maken (boter/poedersuiker). Dat is wel nodig bij een cream cheese vulling. en ik denk dat je ganache bedoelt 🙂

  83. René de Wit schreef:

    In het begin heb je het over een taartzaag met twee zaagjes. Wil ik ook! Welke heb je en waar heb je die vandaan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het merk weet ik helaas niet meer, ik kocht hem al heel wat jaren geleden bij een taartdecoratiewinkel.

  84. Jenny schreef:

    Hoi Laura,

    Ik ben heel blij met jou blog, dank je wel voor alle recepten en tips..
    Ik heb paar vragen, kan ik de jou recept van Botercreme met bloem gebruiken als dijkje en buitenkant van de taart in op te smeren? Of zou de fondant smelten? Of welke zou je aanraden? Dankjewel!

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat leuk om te horen 🙂 Voor afsmeren en dijkjes gebruik je 1:1 botercrème

  85. Saliha schreef:

    Hoi Laura, ik heb de 10kg emmer fondant gekocht van funcakes. Ik weet niet of je er ervaring mee hebt maar het is super plakkerig en zacht. Bij het optillen na het uitrollen begint het al te scheuren. Ik weet niet wat ik ermee moet doen.

    1. Laura Kieft schreef:

      Daar heb ik zelf geen ervaring mee. Misschien Funcakes zelf even benaderen om te vragen of dit wel klopt?

  86. Iris schreef:

    Hoi Laura!

    Als ik i.p.v. fondant, Cream cheese frosting gebruik om te bekleden, is het dan nodig een dijkje te maken?

    Met vriendelijke groet,
    Iris

    1. Laura Kieft schreef:

      Als je dit ook gebruikt voor het vullen hoeft dat niet.

  87. kimberley schreef:

    hoi laura
    ik moet over 2 weken een taart maken met fondant maar de vulling is fruit en mascarpone creme moet daar ook een dijkje om heen zo ja kan ik dan ook chocolade ganache gebruiken want het persoon houd niet van botercreme of zijn er nog andere opties?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja, dat heeft een dijkje nodig. Je kunt opgeklopte ganache gebruiken en dat spuiten, is wel iets lastiger.

      1. Kimberley schreef:

        Oké dankje voor uw antwoord ik ga het wel proberen en ik zie wel hoe het uitpakt

  88. Desiree schreef:

    Hoi, ik heb voor het vullen van de taart en de buitenzijde al gewone Boter crème gebruikt, zou ik daar alsnog fondant omheen doen? Of beter zo versieren?

  89. Betsy schreef:

    Dat kan allebei, met of zonder, wat jezelf het mooiste of lekkerst vindt.

  90. ina schreef:

    Hallo Laura,
    Ik moet binnenkort een stapeltaart maken bekleed met suikerpasta. Alles moet citroen- soya-melk en glutenvrij zijn !
    Die persoon eet heel graag aardbei dus dacht ik om dit met slagroom te vullen maar de slagroom op rijstbasis is echt niet lekker dus zou ik overgaan naar botercreme .
    Ik gebruik voor de boter Halverine maar welke vulling kan ik daar best bij doen?
    tips voor goede glutenvrije- citroenvrije suikerpata ?

    Dankuwel!

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou even kunnen kijken tussen de vullingen en toppings, maar ik let hier in mijn recepten niet op qua ingrediënten

      1. ina schreef:

        oké, dank u wel!

  91. Brouwer schreef:

    Kan je taartvulling ook meebakken? voorbeeld ik wil gevulde tulband. kan ik dan laagje beslag laag taartvulling en weer laag beslag en dan in de oven?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt soms vullingen meebakken, maar niet met alles en het blijven al helemaal geen nette rechte laagjes.

  92. Ingrid schreef:

    Ik ga een hoge 4 lagen taart maken met een doorsnee van 24 cm, die ik ga bekleden met fondant. Nu is mijn vraag krijg ik door de hoogte niet onderaan de taart teveel plooien die ik niet weggewerkt krijg? Of kan ik de boven en zijkant beter apart bekleden, krijg je natuurlijk wel naadjes….

    1. Lian van Rens schreef:

      Ik zou de taart niet apart bekleden.

  93. Leonie schreef:

    Wat is het recept van de slagroomvulling in de biscuittaart? Ik gebruik altijd botercréme maar nu wil iemand slagroom.

  94. Sabrina schreef:

    Goedendag, ik heb een vraagje. Ik ga een taart voor mijn dochter maken en die vindt botercrème niet zo lekker. Nu had ik gesmolten witte chocolade door de botercrème gedaan en dat vond ze wel lekker. Kan ik dat ook gebruiken om af te smeren, dijkjes te maken en toefjes voor op de taart? Groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan zeker. Witte chocolade botercrème is heerlijk 🙂

      1. Sabrina schreef:

        Bedankt! 🤗

  95. Daisy schreef:

    Hoi Laura,
    Wat een fantastische tips ontzettend duidelijk. Ik ben al een heel eind door de reacties aan het spitten maar kom er nog niet helemaal uit.
    Ik wil graag een aardbeien en chocolade smaak in een 3 lagen taart hebben.
    Maar weet niet zo goed hoe ik de beste verhouding kan maken en welke vorm welke smaak moet hebben?
    Wat bedoel je precies met biscuitmix?

    Super mega bedankt voor je antwoord alvast 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat hangt er eigenlijk vanaf welke smaak jij wilt dat overheerst. Lekker proeven tussendoor ;). Biscuitmix is en kant en klare mix uit de winkel.

      1. Daisy schreef:

        Aha ok 🙂
        Ik dacht aan rode fodant dus dan aardbeien het overheerste te laten zijn. Kan dan de botercrème met een chocolade smaak?(dat is toch ook een tussen laag?)

        1. Laura's Bakery schreef:

          Je zou ook de biscuitmix met cacao kunnen mengen en dan aardbeienjam tussen de lagen smeren. De botercrème zou ik in dat geval naturel houden.

          1. Daisy schreef:

            Klinkt heel goed! Ga ik uit proberen 🙂

  96. Daisy schreef:

    Hoi Laura,

    Inmiddels eerste proeftaart gemaakt maar liep er tegen aan dat ik aan de bovenkant een bolling had. Hierdoor wat rond gepield maar de lagen werden heel gek daardoor 🙁
    Ik wilde dan nu als nog de biscuitmix mengen met chocolade maar ik heb geen idee hoeveel en welk soort. Heb je nog tips?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend. Kon je dit er niet af snijden?
      Daar heb ik een recept voor online staan: https://www.laurasbakery.nl/chocoladebiscuit/

      1. Daisy schreef:

        Hoi!
        Ik was bang dat dat het dan al helemaal een puinhoop werd maar misschien dat ik de volgende keer doe 🙂
        Aha ja super recept! Ik heb voor kerst jou boek gevraagd fingers crossed 🙂

  97. Mamster schreef:

    Beste Laura,
    Ik zou graag een bisquittaart maken met verschillende lagen en gevuld met frambozenconfituur.
    Ik heb wek een groot probleem.
    Mijn dochter en haar 10 jarige zoon zijn alergisch voor room en eten helemaal ook niet graag
    botercrème.
    Kan ik ook opklopbare sojaroom gebruiken en hoe kan ik deze steviger maken?
    Dank voor uw goede raad

  98. Lindsay schreef:

    Hi!! Ik vroeg me af of je het bescuit ook op deze manier kan gebruiken om een taart van twee lagen te maken?

  99. Maartje schreef:

    Hoi Laura,

    Ik ga een botercreme maken obv banketbakkersroom. Hiermee vul in de 1e laag. De 2e laag wil ik vullen met jam, dus ik moet een dijkje maken. Kan ik hiervoor m’n botercreme gebruiken die ik ook voor de rest van de taart gebruik, of moet ik hier echt apart een crème met de verhouding 1 op 1 voor maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat hangt er vanaf of je de taart ook gaat bekleden met fondant? Zo ja, dan echt 1:1 botercrème zoals hierboven omschreven.

      1. Maartje schreef:

        Ja dat ga ik doen!
        Maar in het recept van de botercreme staat dat ik hem ook ga gebruiken hoor het afsmeren van de taart. Waarom kan het dijkje dan ook niet van dezelfde botercreme zijn?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ik snap je vraag niet helemaal. Maar: voor het afsmeren van de taart (die in aanraking komt met de fondant) en voor het spuiten van het dijkje heb je 1:1 botercrème nodig anders smelt je fondant.

  100. Esther schreef:

    Hoi Laura,
    Heb een kersenvlaai gemaakt, heb de galei gemaakt met gelei suiker en kersensap. Maar het is helemaal mijn vlaai uitgelopen. Terwijl de gelei goed op dikte was. Weet jij hoe dat kan.??

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is zonder verdere info helaas niet te zeggen voor mij. Heeft er wellicht een breuk gezeten in je bodem oid?

  101. Erica schreef:

    Beste Laura staat deze beschrijving ook in een van je boeken? Ik kon m nl niet vinden in het basisvakken? Gr Erica

    1. Laura Kieft schreef:

      Dit staat inderdaad niet in een van mijn boeken.

  102. Mariska schreef:

    Beste Laura,

    Ik heb een een vraag, als ik cupcakes bak of taart en dat in de koelkast zet word het al gauw hard. Hoe hou ik mijn cupcakes of taart langer vers?

    Alle tips zijn welkom.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je moet zoveel mogelijk voorkomen om cake en cupcakes in de koelkast te zetten. Ik bouw een taart het liefst op het laatste moment pas op en bewaar de onderdelen tot die tijd los van elkaar. Hier lees je al mijn bewaartips: https://www.laurasbakery.nl/cupcakes-bewaren/

  103. anoniem schreef:

    Beste Laura,

    Als ik een taart bekleed met fondant dan lukt de bovenkant wel maar de zijkant niet.
    Die scheurt de hele tijd.
    Misschien heb ik een te dun laagje gebruikt, maar ik heb al wel een heel pakje eraan besteed.
    Gebeurt dat bij jou ook?

    Gr,
    anoniem

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Soms kan het ook aan het merk fondant liggen (kwaliteit maakt echt verschil) of was je fondant te droog waardoor het scheurt.

  104. anoniem schreef:

    ‘k Heb nog niet zoveel ervaring maar ja…

    Anoniem

  105. Anoniem schreef:

    Fijn, dat je zo snel reageert! Super dat dat na 8 jaar nog steeds gebeurt! Bedankt voor de tips. Ik gebruikte het merk funcakes. Hoe zorg je ervoor dat het niet te droog wordt? O ja, ik las ergens dat het merk renshaw goed werkt. Vind jij dat ook? Zo niet, welk merk vindt jij fijn, welke gebruik jij? En ligt het dus niet aan dat dunne laagje fondant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *