Regelmatig ontvang ik mailtjes met allerlei vragen. De vraag die toch wel het meeste voorkomt is hoe ik mijn cupcakes bak. Het leek mij daarom een leuk idee om te laten zien hoe ik ze maak, ik hoop dat jullie er wat aan hebben!
Voor het maken van het cupcake beslag gebruik ik de mix voor cupcakes van FunCakes. Heel gemakkelijk zul je zeggen.. en inderdaad, dat is ook zo. Ik heb verschillende recepten uitgeprobeerd en elke keer werden ze niet zoals ik ze wilde hebben. Denk hierbij aan papiertjes die loslaten, een ‘zwevende’ cupcake in het vormpje en te compacte cupcakes. Dit zijn dingen die je niet wilt hebben als je cupcakes gaat decoreren. Ik heb toen de mix van funcakes eens uitgeprobeerd, ik vind het een súpermix en heb ook nooit meer iets anders gebruikt.
Voor 24 cupcakes gebruik ik 500 gram mix, 250 gram boter en 250 gram ei. 250 Gram ei staat gelijk aan 5 medium eieren, ik gebruik alleen joekels van eieren en heb er aan 4 genoeg.
Voor wat extra smaak voeg ik een beetje citroenrasp toe, te vinden in de supermarkt, en een snufje zout.
Dan doe je alle ingrediënten tegelijk in een mengkom, geen gedoe met droge en natte ingrediënten los van elkaar mixen voordat je ze samenvoegt. Nee hoor, lekker makkelijk alles bij elkaar.
Na ongeveer een half minuutje mixen zet ik hem even uit en schraap met een pannenlikker langs de zijkanten van de mengkom om er zeker van te zijn dat alle ingrediënten worden opgenomen in het beslag. Daarna ongeveer nog 4 minuten rustig mixen. Ik zet hem meestal toch ietsjes sneller en laat hem wat langer mixen. Het beslag is dan lekker luchtig.
Om de cupcake papiertjes te vullen kun je natuurlijk gewoon met lepels aan de gang, maar omdat dat zo’n vreselijke kliederboel wordt vul ik een spuitzak met het beslag waar ik het puntje afknip. Ik gebruik snoepzakken als spuitzak, na gebruik kun je hem gewoon weggooien.
Omdat je bij het decoreren graag cupcakes wilt hebben die allemaal even hoog zijn weeg ik ze af. Ik doe 40 gram mix in elk cupcake papiertje. Het lijkt misschien wat werk om ze allemaal af te wegen maar het gaat hartstikke snel als je de smaak eenmaal te pakken hebt.
Na 20 minuten in de oven op 180 graden komen ze er zo uit. Ik heb meestal een klein ‘bolletje’ op mijn cupcakes, wanneer je dit niet wilt kun je na het bakken een broodplank op de cupcakes leggen. Je moet ze dan uiteraard wel gebakken hebben in een cupcake blik. Het verschilt per oven hoe lang de cupcakes nodig hebben om gaar te worden en natuurlijk ook hoe hoog ze worden na het rijzen. Dit zul je voor jezelf even moeten uitvinden. De richtlijnen die ik heb genoemd zullen voor de meesten goed uitkomen.
Ik vond het erg leuk om een ‘how to’ te maken en ben van plan in de toekomst meer te maken. Variërend van basisdingen, zoals deze cupcakes en biscuits bakken en vullen, maar ook decoreer technieken. Heb jij iets wat je graag zou willen zien? Laat het weten en ik zal kijken of ik er iets mee kan doen!
Die mix is superlekker, ik gebruik ook nooit meer wat anders. Nog een tip voor om je beslag in het papiertje te krijgen zonder gesmeer: ik gebruik altijd mijn ijsbolletjes-tang ! Het zal niet precies zo op de gram af zijn als jij doet, maar voor mij werkt het prima, alle cupcakes zijn even hoog !
Ik gebruik hem sinds kort ook, geen dr oetker meer hier in huis!
Duidelijke uitleg met mooie foto’s!
Je maakt mooie dingen en de foto’s zien er ook geweldig uit hoor! En wat handig om het met de spuitzak te doen en het af te wegen, ik sta inderdaad altijd te klooien en de hoogtes verschilde bij mij ook wel eens!! Thnx
Leuke how to, dankjewel! Ik heb zelf laatst niet zo’n succes gehad met cupcakes bakken, ik ga nu zeker eens die mix proberen! Heb er al helemaal zin in!
Zo handig he die mix 🙂 Heb hem ook al gebruikt en hij lekker en handig!
Groetjes Anneke
heel mooi hè echt waar
Ik ben benieuwd waar jij nu je cup-cakes in bakt.. een bakblik of een silicone mal? Want wouw wat zien ze er perfect uit!
Hoi Marjolein,
Ik bak mijn cupcakes in een bakblik. Ik heb er eentje van Wilton en een van xenos, allebei werken prima.
Hoi,
Even een vraag van iemand zonder ervaring, maar als ik het beslag rechtstreeks in de papieren vormpjes de gebeurd er dan niks mee in de oven. Of ik het beter om in een bakblik te doen?
Hoi Laura,
Met heel veel plezier heb ik de laatste tijd veel dingen gelezen op je blogs. Je bent heerlijk perfectionistisch wat ik zelf ook ben. Even een vraagje, ik heb geregeld bij cupcakes dat de papiertjes loslaten met de cupcakemix van Funcakes. Heb je een idee hoe dat zou kunnen? Nu zie ik dat je blue band gebruikt, ik gebruik vaak roomboter, is dat misschien te vet? Volgende week moet ik er 120 maken voor een bruiloft en dan kan ik dat niet echt gebruiken.
Groetjes, Zilpa
Het is het mooist om de papieren vormpjes in een bakblik te zetten.
Zilpa, het moet volgens mij niets uitmaken dat je roomboter gebruikt. Het kan wel aan de papieren vormpjes liggen. Dr petoet papiertjes laten bij mij altijd los, met andere eigenlijk nooit. Een enkele keer wel eens eentje hoor, als een een grote opdracht heb bak ik dan ook altijd een aantal extra.
Ik kende je website al langer, maar op de een of andere manier stond hij niet meer in mijn favorieten. Na een Google-actie van ongeveer een uur vond ik je weer, uiteindelijk op de zoekactie ’taart decoreren ruitjes’ omdat ik nog wist dat jij zo’n schitterende ruitjestaart had gemaakt. Hoezee!
Toen ik alles weer ‘herontdekt’ had op je site (en vanzelfsprekend je adres weer had opgeslagen) vond ik dit artikel, en echt precies op tijd want ik wil voor kerst een lading cupcakes bakken. Maar geen enkel recept was naar mijn zin. Ik kreeg opengebarsten cupcakes of ze zakten in, of de smaak was niet goed. Maar nu, dankzij jouw tips, heb ik de perfecte cupcakes te pakken! Daar ben ik je erg dankbaar voor. Ook het afwegen van het beslag en het gebruiken van een snoepzak; geniaal! Tof, ik hoop dat je vaker how-to’s gaat maken want ze zijn echt heel erg bruikbaar!
Groetjes en succes met je site!
Margriet
Wow dit is echt een handige manier! En lekker natuurlijk! 😀
Zou u misschien een keer een how-to kunnen maken om zo’n mooie topping te maken? (en hoe je ‘m er dan zo mooi op krijgt 🙂 ).
groetjes!
Hoi Laura
Je hebt een leuke site en er staan leuke tips op, ik ben vanmiddag Cupcakes gaan bakken , en met de weegschaal erbij, maar is 40 gr niet teveel voor een kleine cupcake, ik had hem met 17 gr al voor meer als de helft volzitten
Groetjes marie-Louise
@ marie-Louise, ik bak hier ook het gewone formaat cupcakes (bodem is 5cm doorsnee). Voor mini cupcakes durf ik niet te zeggen welke hoeveelheid je moet gebruiken, deze heb ik nog niet eerder gemaakt.
Hoi Laura
Ik heb nu voor de kleine cupcakes 15 gr afgewogen en dat gaat redelijk goed, maar ik vind het een nadeel dat je dan toch de vormpjes wat uit model haalt, omdat je ze weer op moet pakken om in het bakblik te doen, ik gebruik die van Jamin
@ Marie-Louise, goed te horen dat het nu beter gaat! Wat ik vaak doe is een kaasschaaf onder de cupcakes en dan boven het bakblik er vanaf schuiven, je laat ze er dan als het ware in vallen. Wat nóg makkelijker is, zet het bakblik op de weegschaal en na elke gevulde baking cup weer op nul zetten. Dat doe ik zelf nu regelmatig en dat werkt super! Om het display goed af te kunnen lezen zet ik een emmer fondant onder het bakblik op de schaal of iets anders.
Hoi Laura
Prachtige site en nu ga ik ze zeker proberen te maken , maar waar krijg ik de deegmix. Heeft de Jumbo deze mix.
Heel leuk van je dat je door de site mij aan het bakken krijgt.
Wat een super mooie blog heb je ^^
Ik bak zelf ook regelmatig cupcakes, maar ik heb er nooit echt aan gedacht om er een spuitzak voor te gebruiken om ze te vullen, of ze af te wegen.
Dit ga ik zeker nog proberen! Ik zal zeker je blog in de gaten houden voor meer van deze tips.
-x-
Mariselle
Super coole blog, en je how to tips zijn echt handig !
Hoi Laura,
Na vele vruchteloze pogingen voor mooie cupcakes, had ik eigenlijk de hoop een beetje opgegeven. Jouw blog had mijn hoofd echter al weer helemaal op hol gebracht en toen ik ook nog eens dit fool-proof cupcakerecept tegen kwam wist ik het zeker; ik moest het echt nog één keer proberen. De meeste spulletjes heb ik al, maar ik vroeg me alleen af waar jij je snoepzakken koopt? In ieder geval alvast superbedankt voor het weer oppeppen van mijn inspiratie en ik hoop nog veel dingen op je blog voorbij te zien komen!
Groetjes, Maycke
Hoi Maycke, ik heb mijn snoepzakken destijds van iemand overgekocht die ze bij een groothandel had ingekocht. Vaak kun je in snoepwinkels ook wel vragen of je er een aantal mag kopen. en in taartshops zijn ook wegwerp spuitzakken te koop. Succes met het bakken van de cupcakes! Groetjes Laura
Hoi Laura,
Kan je beslag bewaren in de koelkast of vriezer? Bij de funcakemix kan je dan ook zelf nog extra suiker toevoegen?
Groeten,
Kim
Hoi Kim, in de vriezer heb ik het niet geprobeerd maar in de koelkast kun je het zeker bewaren. Ik heb het eens ’s avonds gemaakt en toen de volgende dag gebruikt in tijdsnood. Je zou extra suiker toe kunnen voegen, ik vind het zelf niet nodig voor de smaak.
Via het forum van deleukstetaarten.nl kwam ik op je site terecht. Erg leuk en informatief!
De tip om een spuitzak met het beslag te vullen vind ik echt briljant. Ik bak regelmatig cc’s en heb idd altijd ruzie met het vullen.
Binnenkort ga ik het zeker proberen incl. de weegtip.
thnx!!!
Ik gebruikte van de week die mix voor het eerst.
Ze rezen hartstikke goed.
Ik heb een ijsbolletjestang gebruikt.
Maar naderhand zaten ze onder de bovenkant van het cupje.
En los gelaten ook waarschijnlijk omdat ze zo gekrompen waren.
Ik heb hetelucht gebruikt 160 graden 18 minuten zoals op de verpakking stond.
Met roomboter gemaakt.
Dat zijn geen cupcakes die nog geen cm boven de bakingcups uitkomen 😐
Voor de eerste keer cupcakes gebakken met funcakes.
ik wilde 9 cupcakes maken dus heb de ingrediënten gehalveerd.
ik heb alles gedaan zoals op het pak staat vermeld.
Alleen de roomboter bleef klonterig na 4 min rustig mixen.
Alleen de cupcakes zijn nu heel erg vet. Zo erg dat zelfs aan de onderkant het vet eruit drupt. Dit was al zichtbaar tijdens het bakken.
Wat heb ik verkeerd gedaan?
Was je boter wel op kamertemperatuur? Als hij nog te koud is kan hij klonterig blijven. Dat ze zo vet zijn zou aan het merk boter kunnen liggen of aan de papiertjes die je hebt gebruikt. Papiertjes met een slechte kwaliteit houden het vet niet tegen namelijk, dan komt het gewoon door het papiertje heen.
Bedankt voor je reactie
Boter had ik 2 uur uit de koelkast liggen. Boter gekocht bij lid papiertjes van de peter gaat normaal altijd goed.
Ga het vandaag nog maar eens proberen met vloeibare boter.
Normaal als ik een goedkoper merk kant en klaar beslag neem gebruik ik ook altijd vloeibare boter.
Vanmiddag poging 2☺
Wil even laten weten dat de cupcakes super goed zijn gelukt voor de 2e keer.
heb ze nu gemaakt met gewone vloeibare boter.
vanavond decoreren met een heerlijke toef botercreme en morgen ervan genieten ☺
Hai,
Van welk merk heb je de vloeibare boter gebruikt? Wil vandaag cupcakes bakken met mix voor boerencake van Koopmans. Gebruikte daar altijd vloeibare boter van C1000 voor, maar die is nu weg bij ons. Er is een Jumbo voor in de plaats gekomen. Bedankt alvast!
Groetjes Marloes
hallo, wat een leuk idee !!
ik wil deze graag maken, maar mijn cupcakes zakken vaak in elkaar na het bakken.
heb jij misschien een idee hoe ik dit kan voorkomen?
groetjes!
dat leg ik uit in dit artikel op Handige Baktips: http://www.handigebaktips.nl/waarom-zakken-cupcakes-in-na-het-bakken/
Sorry, helemaal niet gezien. Bedankt voor de snelle reactie. Ga het morgen gelijk uitproberen
Hallo,
Ik heb net de cupcakes gemaakt met de funcake mix en ik heb een Cupcake maker gebruikt, dan zijn ze in 12 minuten gaar.
Ik heb het gedaan met een spuitzak zoals je uitlegde, maar nu heb ik in de cupcakes lucht holtes.. waar geen cake zit..ik heb met een spuitzak in ronddraaiende beweging het beslag gedaan, het lijkt alsof het niet goed uitgevloeid is..?
Misschien de volgende keer met een lepel doen?
groetjes Astrid.
Dat zou niet aan de manier van vullen moeten liggen. Heb je het misschien te luchtig geklopt? Het zou ook aan de cupcake maker kunnen liggen, die bakt natuurlijk anders dan een oven doet.
Hoi laura,
Ik denk dat ik het toch iets te luchtig had geklopt.. ik had hem toch een paar keer even op snel gezet..Oops.
Ik ga zo nog een aantal cupcakes bakken want ik moet er voor morgen 20 klaar hebben en dan bak ik wel een paar extra en dan de eerste maar open snijden om te controleren.. dit kan ik natuurlijk helaas niet bij elke cupcake doen haha.
Bedankt voor het reageren.
Groetjes Astrid.
Hoi Laura,
Hoeveel beslag doe je in een mini cupcake?
Groetjes, Sonja
Je vult de vormpjes voor tweederde 🙂
De Cupcakes met een toef, op hoeveel graden bewaar je die het beste?
En hoelang is de topping in een spuitzak bewaarbaar?
MVG
Ik bewaar ze op een koele plek buiten de koelkast. Hoe lang een topping te bewaren is, hangt helemaal af van het soort topping.
Waar koop je die mix? Ik wil dit recept graag proberen in combinatie met een van jouw kerstversiersels voor 25 december (kook dan voor mijn ouders en wil dit ook gebruiken als waarschijnlijk nagerecht).
Bij kookwinkels en taartdecoratiewinkels kun je die kopen. Maar je zou ook het recept voor cupcakes van mijn blog kunnen gebruiken, die zijn nog lekkerder 😉
Ik zou graag een How To willen over hoe je cupcakes mooi kunt decoreren… Ik krijg nooit mij decoraties mooi glad of de juiste verhoudingen en dat vooral met fondant
Dat gaat op mijn lijstje! Kijk ondertussen eens tussen mijn cupcake recepten: https://www.laurasbakery.nl/category/zoet-bakken/zoete-cupcakes/page/2/
Of hoe ik deze rozetten maakte: https://www.laurasbakery.nl/rozetten-cupcakes-taarten/