Hartige mini muffins

Gepost: 15 januari 2016 Laatst bewerkt: 28 februari 2023
91

hartige mini muffins 1a

Mijn mini muffinvorm draait overuren de laatste tijd. Ik heb vaak van die periodes waarin ik een bepaald ingrediënt vaak gebruik, maar dat heb ik dus ook met bakvormen. Door hem weer eens te gebruiken lijk ik mij te herinneren hoeveel leuke dingen je daar wel niet mee kunt maken en dan krijg ik dus weer allemaal lekkere ideeën. Daarnaast is de vorm natuurlijk ook gewoon ideaal als je kleine hapjes wilt maken. Ik maakte deze hartige mini muffins bijvoorbeeld voor het kerstbuffet. Het is nu eenmaal leuker om een schaal met kleine muffins op tafel te zetten dan een paar grote. Ik kan ze dus zeker aanraden als je een buffet met hapjes wilt maken, maar ook bij verjaardagen en borrels zullen ze het goed doen!

hartige mini muffins 2a

Recept afdrukken

4.58 van 7 stemmen

Hartige mini muffins

Wie zegt dat muffins altijd zoet zijn? Deze hartige mini muffins zijn namelijk ook hartstikke lekker en ook nog eens simpel om te maken.
Porties: 24 stuks

Ingrediënten

  • 1 ei (M)
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 250 ml volle melk
  • 250 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • peper naar smaak
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1 tl (gerookte) paprikapoeder
  • 50 gram spekreepjes
  • 50 gram geraspte kaas

Instructies

  • Doe het ei, de zonnebloemolie en de melk in een kom, klop met een garde door elkaar. Voeg het bloem en bakpoeder toe en mix met de garde tot een egaal mengsel.
  • Voeg kruiden, spekjes en kaas toe en spatel dit rustig door het beslag.
  • Vet een mini muffin vorm in. Van een stuk bakpapier knip je smalle strookjes die je in de muffin vorm legt. Zo kun je ze straks eenvoudig uit de vorm halen. Als alle vormpjes zijn voorzien van een strookje bakpapier, vul je de vormpjes met het beslag. Dat mag lekker vol, ik vulde ze bijna tot aan de rand.
  • Bak de muffins in 20 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin
Bewaren

Bewaar de muffins in een afgesloten trommel, daar blijven ze wel een paar dagen in goed. Je kunt ze ook goed invriezen. In de oven warm je ze eenvoudig weer op.

hartige mini muffins 3a

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

52 reacties

  1. ellouisa schreef:

    Wat schattig deze! Ik heb ook een mini muffinbakplaat gehad met kerst dus deze komen op mijn lijstje.

  2. Nicole schreef:

    Hmmm die zien er lekker uit! Zodra ik weer een oven heb ga ik eens aan de slag.

  3. Ellen schreef:

    Ik vind alles in muffinvorm te gek, maar heb me eigenlijk zelf nog nooit gewaagd aan een hartige versie. Daar ga ik eens werk van maken.

  4. Corinne schreef:

    Mmmmmm heerlijk. Ik hou van muffins. En ik hou van hartig. Goeie combi :-).

  5. Betsy schreef:

    1. Ontdooien in de koelkast of op een aanrecht ?
    2. Opwarmen op hoeveel graden en hoeveel tijd ?

    1. Betsy schreef:

      3. 180 graden is dit voor een gewone oven ?
      Ik heb ze in het “groot” gebakken (cupcake 3/4 vol) 35-40 minuten op 170 graden hetelucht.
      Ik heb echter nog nooit muffins gegeten of gemaakt.
      Van buiten voelen ze aan als brood van binnen zijn ze nog wat zacht.
      4. Zijn ze dan niet gaar of moet dit zo vanwege de olie die erin zit ?

      1. Laura schreef:

        Alle temperaturen zijn voor een oven met boven- en onderwarmte. Grote muffins hebben langer nodig, steek er een prikker in om te checken of ze gaar zijn, deze moet er schoon uitkomen.

    2. Laura schreef:

      1. Kan beide
      2. ik heb ze zo’n 10 minuten op 200 graden gehad. Maakt niet heel veel uit (niet te lang uiteraard)

  6. Marjan schreef:

    Bak je de spekreepjes eerst aan?

    1. Betsy schreef:

      Ik heb ze vandaag gemaakt in het “groot” (zie reactie hieronder) De spekblokjes kunnen er zo in.
      Ik had alles x 2,5 gedaan vanwege de 125 gram spekblokjes.
      Misschien kun jij mijn 4 vragen beantwoorden ?

    2. Laura schreef:

      Nee, die kunnen gewoon zo door het beslag.

  7. Tineke schreef:

    ga ik komend weekend maken!! jammie!

    ik ontdekte wel iets verwarrends: bij ingredienten staat zonnebloemolie en bij bereiding olijfolie 🙂

    1. Betsy schreef:

      Dat had ik ook al gezien. Ik ga ze vandaag uitproberen met olijfolie omdat ik geen zonnebloemolie in huis heb.

    2. Laura schreef:

      Ooh haha, dat moet zonnebloemolie zijn 😉 Maar olijfolie kan overigens ook 🙂

  8. Sabine schreef:

    Wauw dat lijkt me superlekker, weer eens een andere snack voor een gezellige avond 🙂 Alleen een vraagje; ik heb wel minimuffin vormpjes in huis, maar geen speciale houder voor deze papiertjes.. Heeft iemand misschien een tip hoe je toch minimuffins kan maken met redelijke vorm zonder minimuffinbakvorm? :/

    1. Laura schreef:

      Met alleen papiertjes behouden de muffins hun vorm niet goed, daar heb ik toch echt een muffinvorm voor nodig 🙂

    2. Peter schreef:

      Hoi Sabine, ik ben Peter en heb pas een siliconen mini muffin bakvorm in huis. besteld bij Aliexpres voor €2.38 inclusief verzendkosten. en daar kunnen ook papieren vormpjes in hoor, maar het hoeft niet.

  9. Ingrid schreef:

    Ik bak ze in de mini muffinmuffin bakvorm. Maar zet daar eerst n mini papieren vormpjes in. Dat presenteert ook leuk

  10. Leonie schreef:

    Hoelang zet je ze weer in de oven en hoe warm als je ze opwarmt?

    1. Laura schreef:

      zou 5-10 minuutjes op 180-200 graden proberen

  11. Joyce schreef:

    Moet je ze terug opwarmen of kan je ze ook koud opdienen?

    1. Laura schreef:

      Beide is mogelijk

  12. Marianne schreef:

    Hoi Laura, ik wil morgen de hartige mini muffins gaan maken maar ik kan maar in mijn oven een bakblik kwijt voor 12 muffins. Mijn vraag is of ik wel het beslag in 1x kan maken voor 24 of is het beter om het in tweeën te doen.

    Groetjes, Marianne

    1. Laura schreef:

      Kan je prima in 1 keer maken 🙂

  13. Diana schreef:

    Zooo dat ziet er lekker uit!
    Ik ga ze vandaag maken met lente-ui erdoor!
    Ik heb 2 vragen.

    *Als je beslag moet bewaren omdat het niet allemaal in 1 x in de oven past, doe je dit dan in de koelkast of op het aanrecht?

    #Wanneer weet je of het ei in een recept op kamertemperatuur moet of uit de koelkast?

    1. Laura schreef:

      Het beslag kun je gewoon even op het aanrecht bewaren. Alle ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn als je bakt (tenzij anders vermeld).

  14. Rianne schreef:

    Klinkt lekker! Zou je deze ook als cakepops kunnen maken in een cakepopmaker? Heb deze week een babyshower met alleen maar hartige hapjes

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat kan zeker!

      1. Rianne schreef:

        Ze zijn heerlijk geworden!! Dankjewel!

  15. Monique schreef:

    En welke bloem gebruik je dan?

    1. Laura schreef:

      gewoon patent- of tarwebloem.

  16. margriet schreef:

    hoi laura,
    ik heb geprobeerd om een reactie te plaatsen maar zie hem niet staan , mijn vraag was of ik de muffins ook met kipfilet kan maken ipv bacon (voor kerstdiner op school en er zitten kinderen in de klas die geen varkens vlees mogen hebben )

    1. Laura schreef:

      Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar dat zou zeker moeten lukken. Is meer de vraag of de smaak er goed uitkomt. zou het gewoon eens proberen 🙂

  17. Bianca schreef:

    Ik heb ze gisteren gemaakt, maar ze werden niet zo mooi bruin en waren eigenlijk ook niet echt lekker..
    Ik vond ze na 20 minuten erg licht en heb ze er 5 minuten langer in laten zitten, maar kwam niks aan kleur bij..

    Ik heb ze gemaakt in m’n siliconen mini muffin vorm..
    Zou het daaraan kunnen liggen?
    Of misschien doordat ik halfvolle ipv volle melk heb gebruikt??
    *ik heb nooit volle in huis, vandaar de halfvolle*

    1. Laura schreef:

      Dat ze niet kleuren ligt aan de vorm, baksels worden daarin altijd maar lastig bruin. En de andere melk heeft zeker invloed op de smaak.

  18. Lya schreef:

    Ik heb ze vanmiddag gemaakt Hartige mini muffin ik hoop dat ze lekker zijn !

  19. Van den Broeck schreef:

    Kunnen die hartige mini muffins ook koud gegeten worden?

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, ook heel lekker 🙂

  20. van den Broeck schreef:

    Heb ze vandaag gemaakt, maar met zelfrijzende bloem. is dat ook goed?. Ze waren erg lekker. Maar vond de kaassmaak meer doorkomen als warm gegeten.

    1. Laura schreef:

      Je had eigenlijk gewone bloem moeten gebruiken, of het bakpoeder weglaten als je voor zelfrijzend kiest.

  21. Romy schreef:

    Hoi,
    Lijkt me echt lekker deze muffins! Helaas heb ik geen muffinbakplaat.
    Kan je ze ook in papieren cupcakes doen?
    En dan moeten ze toch iets langer in de oven?

    1. Laura schreef:

      Dat kan, je hebt alleen wel kans dat ze dan uitzakken. Je bakt ze dan ongeveer 18-20 minuten

  22. Romy schreef:

    Bedankt! Ga ik zeker maken met cake vormpjes. Helaas heb ik nog geen muffinhouder.
    Kun je de spekreepjes ook vervangen door zon gedroogde tomaat?

    1. Laura schreef:

      Zeker, je kunt hier prima mee variëren

  23. Carina schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb een vraagje over de bakpoeder. Er staat 2 theelepels bakpoeder, maar ik dacht dat ik ergens op jouw site had gelezen dat je 1 zakje bakpoeder voor 500 gr bloem moet gebruiken. Maar 2 theelepels komen toch niet overeen met de helft van een zakje bakpoeder? Of zijn die verhouding alleen voor taarten enz?
    Hoeveel gram bakpoeder zijn jouw theelepels ongeveer? want wij hebben best kleine theelepels 🙂

    Ik heb de muffins gemaakt en ze waren wat steviger. Of zijn hartige muffins wat steviger door de spek en kaas.

    De muffins smaakten wel heerlijk! Alvast bedankt!

    Groetjes,

    Carina

    1. Laura Kieft schreef:

      Die verhouding is zo bij zelfrijzend bakmeel. In veel recepten wordt hiervan afgeweken door zelf bloem en bakpoeder te combineren. Hartige muffins kunnen iets steviger zijn ja, maar spatel vooral niet te lang, daar kunnen ze ook stevig/compact van worden.

  24. Anita Top schreef:

    Hoi Laura,

    Deze muffins zijn 1 van mijn favoriet, maar nu krijg ik bezoek met een glutenallergie, kan ik de bloem vervangen voor Amandelmeel?

    Alvast bedankt
    Anita

    ps je glutenvrij hoek is wel erg zoet

    1. anita schreef:

      Ohh gevonden tussen de vervangers

    2. Laura Kieft schreef:

      Nee dat zou ik niet doen, probeer eens een glutenvrije meelmix.

  25. Karin schreef:

    Geweldige site Laura! En wat een heerlijk recept. Ik heb net hartige muffins gemaakt met als vulling, spinazie, boursin, stukjes tomaat en gewone kaas, kruiden en paprika. Bovenop de tomatenpuree en kaasstrooisel.

    Zometeen ga ik de roodfruit variant maken .. het water loopt al 2 uur uit mijn mond 😉

  26. Peggy schreef:

    Hallo!

    Zijn deze muffins ook goed in te vriezen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker! Hier lees je alles over het invriezen van baksels: https://www.laurasbakery.nl/bewaren-en-invriezen-van-gebak/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *