Harten chocoladecake

Gepost: 7 februari 2015 Laatst bewerkt: 23 december 2023
117

chocolade hartencake

Al sinds ik voor het eerst een kerstboom figuurcake maakte zit mijn hoofd vol ideeën voor nog veel meer soorten verrassingscakes. Een variant voor Valentijn stond zo ook op mijn lijstje. Een cake die het uiterlijk moest hebben van een heerlijke chocoladecake, maar bij aansnijden een roze hart laat zien. Met vanillesmaak, dus het is direct een soort marmercake geworden. Maar dan anders natuurlijk. Dit was mijn tweede figuurcake en ik heb de smaak weer te pakken, wat zal mijn volgende project zijn?

BAKTIP: Een degelijke, rechthoekige cakevorm zoals deze gaat jarenlang mee en kan wat mij betreft niet ontbreken in de keuken.

 

chocolade hartencake

chocolade hartencake

chocolade hartencake

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Harten chocolade cake

Verras jouw Valentijn met een harten chocoladecake. Deze kiekeboe taart lijkt een chocoladecake, maar heeft een roze hart aan de binnenkant. Surprise!
Porties: 12 personen (25 cm vorm)

Ingrediënten

  • 2 x het recept voor de vanillecake
  • roze kleurstof (ik gebruikte Wilton Rose)
  • kleine hart uitsteker
  • cacaopoeder

Instructies

  • Voor deze harten chocoladecake moet je 2 keer een cake bakken, eerst een roze en daarna een chocoladecake met het roze hart erin. Maak de roze cake als eerst. Maak deze helemaal volgens het recept, kleur het beslag roze.
  • Laat de roze cake helemaal afkoelen voordat je verder gaat. Ik vind het zelf het makkelijkst om de cake voor het figuur een dag eerder te bakken.
  • Snij de roze cake in plakjes, maak elk plakje ongeveer even dik als je uitsteker. Mijn hartvormige steker is niet zo hoog, dus ik maakte dunne plakjes cake.
  • Uit elk plakje cake steek je vervolgens een hart. Uit de middelste plakken kon ik zelfs 2 harten steken. Als jij deze ruimte ook hebt, zeker doen! Dat is handig straks om eventueel de rij hartjes nog net even wat strakker in het blik te zetten.
  • Maak nog een keer het beslag voor de vanillecake, maar voeg nu 4 eetlepels cacaopoeder toe om er een chocoladecake van te maken.
  • Vet je cakevorm in en bestuif deze met bloem. Verdeel een dun laagje beslag over de bodem.
  • Zet alle uitgestoken hartjes op een rij in het blik. Zorg dat ze strak tegen elkaar aan staan. Druk ze ook goed aan tot op de bodem.
  • Vul blik op met het overige beslag. Omdat naast de harten maar een smalle rand zat heb ik een spuitzak gebruikt om deze zijkant goed op te vullen met beslag.
  • Bak de cake volgens het recept, hier hoeven geen wijzigingen voor gemaakt te worden.
Tips

Je houdt roze cake over, maar deze hoeft niet weggegooid te worden. Je kunt de stukjes zo opsnoepen, maar je kunt ze ook verkruimelen. Voeg er een flinke lepel MonChou of chocoladepasta aan toe, meng goed door en draai er dan cake balletjes van. Dip ze eventueel nog in chocola en zo maak je superleuke cake pops!
Bewaren

De cake kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft hij zeker een week goed. Bewaar een cake niet in de koelkast, daar droogt hij van uit.

chocolade hartencake

Et voila! Waar iemand al verrast is door het feit dat je een lekkere chocoladecake meebrengt, wordt de verrassing nog veel groter wanneer ze een plakje afsnijden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

37 reacties

  1. Emily van Kampen schreef:

    Dit is iets wat ik ook zeker nog eens wil maken. Het heeft zo’n leuk effect! Ik vind het trouwens ook een goed idee om de restjes van de roze cake te gebruiken voor cakepops. Zo verspil je niets!

    1. judith schreef:

      Gewoon opeten 😉

  2. Nathalie schreef:

    Waaw, lijkt me heel leuk om eens te maken en bovendien ziet het er heerlijk uit. Ik krijg er water van in mijn mond! hihi

  3. Linda Delichef schreef:

    Leuk idee! Sinds ik dit heb gezien in Heel Holland Bakt, wil ik ook een keer zo’n cake bakken, maar het is er nog niet van gekomen. Deze is wel erg leuk!

  4. Emma schreef:

    Wat leuk Laura! Gelijk allemaal nieuwe ideeën!

  5. Gabriëlle schreef:

    Super leuk en lekker! Komende week maar eens uitproberen. Nu al zin in. Goed weekend!

  6. Ellen schreef:

    Wat leuk! En zo romantisch 😉

  7. Ada schreef:

    Ziet er fantastisch uit en fijn dat je stap voor stap het recept uitlegt.

  8. Dinja schreef:

    Wat een superleuk idee zeg!
    En het lijkt me ook een hele lekkere cake.
    Ik zit altijd zo weg te kwijlen van alle recepten die je plaatst haha!

  9. Marjolein schreef:

    Wauw lijkt me zo gaaf om te maken!
    Als ik t recept van de vanille cake maak moet ik dan de roze kleurstof gewoon als laatste erdoor roeren ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, de kleurstof voeg je inderdaad als laatste toe.

  10. Bente schreef:

    Leuk zijn ze he! Ik heb zo’n soortgelijke cake gemaakt voor de trouwerij van mijn tante. Een tip; i.p.v twee cakes te bakken en uit 1 cake hartjes te maken kun je net zogoed iets minder beslag maken voor de tweede cake, dit geleikmatig verspreidden over een ovenschaal, en dit bakken. Doordat het dunner is is t sneller klaar, en je kunt er meer uit steken zonder dat je allemaal van die restjes over houd!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goede tip! Heb daar ook over nagedacht, maar dan heb je veel meer een boven en onderkant (ook qua kleur natuurlijk als je de plak cake bakt), is dat juist niet lastiger tegen elkaar te zetten, is minder strak denk ik?

  11. Bren schreef:

    Ontzettend leuk, alleen had ik hem gemaakt met vanillecake. Alleen mijn hartjes zijn helemaal naar boven gekomen. Erg jammer.

    Volgende keer op lagere temperatuur bakken denk ik??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou ook deze tips even kunnen bekijken, hier leg ik het maken van een figuurcake uitgebreid uit 🙂 http://www.handigebaktips.nl/hoe-maak-je-een-cake-met-figuur-erin/

  12. Bianca schreef:

    Super leuk idee!
    Ik heb ook wel eens zo’n “kiekeboe-cake” gemaakt voor mijn zoontjes verjaardag…met een cijfer in het midden…succes verzekerd;-)
    Door eerst de roze cake in plakjes te snijden daarna een uurtje in de vriezer te zetten kun je de hartjes er nog strakker uitsteken. #Verslavend leuk!!

  13. Vanesa schreef:

    heb ze geprobeerd maar met een vlinder want had geen hartje, en ze is goed gekeurd door de snoepers hier .

  14. Vanesa schreef:

    Kan het zijn dat ik hier ergens had gelezen dat je met de restjes vande cake samen met monschou cakepops kan maken
    Maar kan het niet trug vinden

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het wel eens ergens genoemd inderdaad zoals in dit artikel, maar er is (nog) geen apart artikel van.

  15. Nicoline schreef:

    Leuk gedaan! Begrijp ik het goed dat je de hartjes dus eigenlijk twee keer in de oven hebt staan? Is dat niet erg? Word het dan niet droog?

    1. Laura's Bakery schreef:

      klopt inderdaad, ze worden hier niet droog van. Ze zijn natuurlijk goed ingepakt door het beslag.

  16. Fleur schreef:

    Ik heb de vanillecake gemaakt met een vlinder van kleurstof er in. Ik heb ook de Wilton kleurstof gebruikt maar ik vind dat er een inkt smaak aan zit. Heb jij dat ook bij die kleurstof?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee dat heb ik nog nooit gehad. Welke kleur gebruikte je? En hoeveel kleurstof heb je toegevoegd?

  17. Fleur schreef:

    Ik heb de paarse kleurstof gebruikt en ongeveer 2 thee lepeltjes

  18. Esmeralda schreef:

    Ik heb deze cake gemaakt en op zich lukte hij wel maar mijn hartje zat helemaal bovenin. Ik snap niet waarom. Had maar heel dun laagje beslag onder de hartjes gedaan en ze er toen in gezet en aan de zijkant en bovenzijde afgedekt met beslag maar bij het aansnijden zaten ze helemaal bovenin bijna door de korst heen.
    Heb je tips om dat te voorkomen.
    Ik had voor de rode cake kant en klare te velvet cakemix gebruikt en voor 2e cake naturel mix.
    De rode Red velvet was helemaal koud en goed uitgestoken in hartjes en had wel vorm gehouden maar leek alsof door rijzen van de 2e naturel cake de hartjes omhoog gedrukt zijn.
    Hoop op goede tip want is wel een hele leuke cake om te maken.
    Groetjes
    Esmeralda

    1. Laura schreef:

      Het kan zomaar komen door het gebruik van de mixen. Misschien is de red velvet veel luchtiger geworden en daarmee dus lichter waardoor hij makkelijk omhoog gaat. Of misschien zaten ze er niet strak genoeg in. Met het recept zoals ik aangeef lukt het in ieder geval wel, ik zou je aanraden om het de volgende keer op die manier te maken.

  19. AJ schreef:

    Hey Laura,
    Hoeveel kleurstof heb je gebruikt?
    De potjes van Wilton bevatten 28g

    1. Laura schreef:

      Ik weeg dat nooit af, voeg gewoon toe tot ik tevreden ben met de kleur.

  20. Ildiko Revesz schreef:

    Hallo Laura!

    Mijn Cake: https://myalbum.com/photo/Ast7woarRuQ7/720.jpg

    Groetjes! ILDIKO

  21. Sanne schreef:

    Worden die hartjes niet te droog als ze 2x in de oven geweest zijn?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee hoor, de hartjes zijn natuurlijk ook goed ingepakt met nog niet gebakken beslag.

  22. jansje schreef:

    heel leuk ideeee

  23. De vriendt pascale schreef:

    Ik heb geprobeerd met vanille cake en rode hartjes. Maar word precies niet stevig staat al 60 min in oven . De bonbons vind ik maar raar uitzien. En in chocola rollen is moeilijk valt uit elkaar

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als de cake na de normale baktijd (60 minuten) nog niet gaar is, dan zou ik hem gewoon nog wat langer in de oven laten totdat een caketester er schoon uitkomt. Waarschijnlijk is de temperatuur van je oven niet juist. Ik weet verder niet over welke ‘bonbons’ je hebt hebt.

      1. Pascale schreef:

        De cake is inderdaad gelukt hoor na wat langer instaan danku . Ik bedoelde de restjes roze cake . Verkruimeld en chocopasta toegevoegd. Maar ging niet zo goed . Smaak ging wel ma uitzicht vond ik minder

  24. Esther schreef:

    Hoi Laura, ik heb deze leuke cake ook gemaakt incl hartje, alleen had ik het perfecte hartje voordat ik hem in een cake stopte. Na het bakken van de cake mét hartje, was het hartje niet zo scherp als op je foto en de kleuren liepen wat in elkaar over. Wat zou er gebeurd kunnen zijn? Hartjes mogelijk nog te warm toen ik ze in de tweede cake stopte? Groetjes, Esther

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oei, de roze cake hoort helemaal afgekoeld te zijn voordat je verder gaat! Daar zou het inderdaad door kunnen komen, wat zonde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *