Ieder jaar bak ik wel iets met de bekende gingerbread smaak. Het lijkt ergens op onze speculaaskruiden, maar bevat uiteraard meer gember. Normaal voeg ik de specerijen gewoon bij elk recept los toe, maar soms was het nog wel eens puzzelen in hoeveelheden en ik moest ook iedere keer weer de verhoudingen opzoeken die ik gebruik. Vanaf nu niet meer, want ik maakte mijn eigen gingerbread kruiden. Ideaal en het potje is inmiddels alweer opnieuw gevuld met een nieuwe gingerbread specerijenmix. Het ging door verschillende recepten die in deze advent nog online gaan komen, maar ik heb het inmiddels ook al bij vele andere dingen gebruikt. Als je van gingerbread houdt raad ik je aan om genoeg te maken en een voorraadje aan te leggen 😉 .
Gingerbread kruiden
Ingrediënten
- 2 el gember
- 2 el kaneel
- 1 el nootmuskaat
- 1 el kruidnagel
Instructies
- Doe alle specerijen in een kommetje en roer goed door elkaar. Je mag best wat langer roeren dan (je denkt dat) nodig is, dat komt de smaak alleen maar ten goede.
- Bewaar de mix in een afgesloten potje.
Tips
- Waarschijnlijk logisch en niet nodig om te vermelden, maar van alle genoemde specerijen gebruik je uiteraard de poedervorm voor deze specerijenmix.
- Bewaren: op een droge en donkere plaats. Het is heel lang houdbaar, maar kijk even op de kruidenpotjes die je hebt gebruikt voor een richtlijn (al is het vaak nog wel langer houdbaar).
Ha Laura,
Ben heel benieuwd in welke recepten je dit kan gebruiken, kijk er naar uit!
In heel erg veel recepten, zoals je kaneel overal doorheen kunt doen kan dat hier ook mee.
De nootmuskaat overheerst best wel hoor dit zo?
Ik vind het zelf niet overheersen en juist een perfecte combinatie. Als je wilt kun je natuurlijk naar smaak iets minder toevoegen.
Het is ook een heerlijk mengsel door yoghurt met bijvoorbeeld een banaan en een beetje honing.
Heerlijk inderdaad!
Goed idee, ga ik uitproberen 😃
Ga het dit weekend gebruiken. Ik ben van plan je appelplaattaart te maken en de kerst boterkoek. 😊
Oh wat heerlijk, goede keuzes.
Moet de kruidnagel er heel in, of moet die in een poeder vorm zijn?
Poeder, net zoals de andere genoemde kruiden.
Kun je ook rommelkruid gebruiken ipv gingerbread?
In de meeste recepten kan dat vast, is natuurlijk ook smaakafhankelijk.
Beste Laura
Toevallig kom ik er net achter dat je meerdere mooie bakboeken hebt geschreven!
Super mooi ook wat betreft vromgeving.
Ik ga er zeker eens naar kijken.
Succes en ik hoop op nog meer boeken.
Hanneke
Wat een mooi compliment, dankjewel!