Gevulde koeken 2.0

26 mei 2018
147

Wie als eens tussen de koekrecepten op het blog heeft zitten zoeken kwam toen al gevulde koeken tegen. En wie dan mijn tweede boek op de plank heeft staan en goed heeft opgelet kon zien dat daar een ander recept voor gevulde koeken in staat. En dat klopt. Het recept dat ik jaren geleden deelde vind ik nog steeds fantastisch lekker, maar het zijn geen échte gevulde koeken. De koeken die in mijn boek staan wel. En omdat in een koekjesweek met allerlei klassiekers de gevulde koeken niet mogen ontbreken deel ik met jullie het recept voor gevulde koeken 2.0.

Gevulde koeken

Gevulde koeken zijn nog veel lekkerder als je ze zelf maakt. Daarom vind je hier het recept voor de echte klassieke gevulde koeken.
Porties: 14 stuks

Ingrediënten

Deeg

  • 350 gram bloem
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • snuf zout
  • rasp van 1 citroen
  • 250 gram ongezouten roomboter

Vulling en decoratie

  • 250 gram amandelspijs (volgens recept)
  • 1 ei (M) (helft voor vulling, rest voor bestrijken)
  • amandelen

Instructies

  • Meng in een kom bloem, basterdsuiker, zout en citroenrasp goed door elkaar. Voeg de boter in blokjes toe en kneed tot een stevig deeg. Verpak het deeg in folie en laat het een half uur tot een uur rusten in de koelkast.
  • Ondertussen bereid je de vulling voor. Kluts het ei en voeg de helft ervan toe aan het spijs, kneed door elkaar zodat het soepel wordt.
  • Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 5 mm. Steek met een uitsteker (8-9 cm in doorsnede) 28 rondjes uit.
  • Leg de helft van de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de spijsvulling over deze stukjes deeg, houd hierbij de randen vrij. Leg de overige lapjes deeg over de vulling heen, druk de randen zachtjes aan.
  • Bestrijk de koeken met het overgebleven ei, druk een aantal amandelen in de koeken en smeer ook deze in met ei.
  • Bak de gevulde koeken in 12-14 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Laat de koeken een paar minuten op de bakplaat afkoelen zodat ze steviger worden. Verplaats ze daarna naar een rooster om helemaal af te koelen.

Tips

  • Bewaren: De koeken bewaar je in een trommel, hier blijven ze ongeveer een week goed.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

16 reacties

  1. Esther schreef:

    Die gevulde koeken moeten wel beter gestreken worden met ei. Zit totaal geen glans op.

    1. Laura Kieft schreef:

      Die zat er wel degelijk, al is dat op de foto misschien niet heel goed te zien. Je bent natuurlijk vrij om er zelf meer op te smeren.

  2. Annemiek schreef:

    De mijne zijn enorm uitgelopen, bijna vierkante gevulde koeken. Langer koelen dan het halve uur dat ik had gedaan? Maar wel zalig!!

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb je misschien hele zachte boter gebruikt? Ik gebruik altijd ongezouten roomboter (stevige)

      1. Annemiek schreef:

        Ja, ongezouten, ik dacht hard genoeg. Ik zal er op letten de volgende keer. Maar goed, ik heb niemand horen klagen 🙂

  3. Ingrid schreef:

    Ze zijn erg lekker geworden! Alleen bij het uitrollen van het deeg had ik problemen: omdat het in de koelkast had gelegen was het natuurlijk erg hard. Toen ik het wilde uitrollen, kruimelde het helemaal. Terwijl het een mooi stevig deeg was toen ik het in de koelkast deed. Wat kan ik een volgende keer doen om dit te voorkomen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Even op temperatuur laten komen zodat het wel uit te rollen is.

  4. Anoniem schreef:

    Bedankt voor al je fijne recepten!! Alles wat ik tot dusver heb gemaakt is geweldig goed gelukt en heel goed in de smaak gevallen!

  5. Kim schreef:

    Beste Laura,
    Ik heb dit recept ook uitgeprobeerd. De gevulde koeken waren verrukkelijk!! Ik heb wel een klein vraagje… mijn amandelspijs was heel hard. Ik heb de link vanuit dit recept gebruikt, de rasp van 1/4 citroen en 3/4 ei toevoegd (het was eerst een beetje kruimelig dus ik voegde iets meer ei toe). Ik heb het 2 dagen laten rusten in de koelkast. Heb ik misschien te veel ei gebruikt of het te lang in de koelkast gelegd? Ik hoor graag tips van u.

    Mvg,
    Kim

    1. Laura Kieft schreef:

      Misschien dat het even op temperatuur moest komen.

  6. Kelly schreef:

    Hoi Laura, wat is dit een heerlijk recept! Zou ik het deeg ook in kunnen vriezen?

  7. Ank van Eeden schreef:

    Hoi laura, kan je gevude koeken ook voorbakken en daarna invriezen? Hoelang voorbakken?
    Ank.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou ze eerder rauw invriezen of volledig afgebakken.

  8. Matthias schreef:

    Gevulde koeken (recept 1 van 10/07/2011) zijn toch ook 2 plakjes met vulling tussen? Of zijn de “onechte” gevulde koeken nog een ander recept 🙂 ?

    Om er 28 rondjes uit te krijgen moet je het toch een stuk dunner rollen dan 5 mm was mijn ervaring, misschien 2 à 3 mm.

    Groeten en bedankt voor je recept.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het gaat erom welk deeg je gebruikte voor de twee plakjes, dat maakt of het “echte” gevulde koeken zijn (volgens officieel recept) of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *