Gemarmerd bananenbrood

Gemarmerd bananenbrood
140

Van sporadisch een banaan in de keuken tot een keer per maand er op een bakdag 5-6 bananen doorheen werken. Er is nogal wat veranderd de laatste maanden. Het zijn vooral bananenbroden die ik bak, vorige keer maakte ik er zelfs twee tegelijk. Het basisrecept waar veel van jullie inmiddels al mee aan de slag zijn gegaan, maar ook een heerlijk gemarmerd bananenbrood. Ik zit terwijl ik dit schrijf te genieten van zo’n heerlijk plakje. Mijn vriezer ligt inmiddels vol met bananenbrood, ideaal want zo heb ik altijd een lekker tussendoortje. Ik ontdooi ze vlot in de magnetron of neem een plakje mee voor onderweg.

Gemarmerd bananenbrood

Een bananenbrood met een vleugje chocolade. Bij het aansnijden van dit gemarmerde bananenbrood word je door ieder plakje verrast.
Porties: 12 plakjes
25 cm cakeblik

Ingrediënten

  • 3 rijpe bananen ongeveer 300-350 gram
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gram amandelmeel
  • 150 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • optioneel: extra banaan ter decoratie
  • 15 gram cacaopoeder

Instructies

  • Pureer de bananen tot een papje. Voeg de eieren, één voor één, samen met het vanille-extract toe.
  • Voeg het amandelmeel, bloem, bakpoeder, baking soda en zout toe. Meng dit door het beslag tot het helemaal is opgenomen.
  • Doe 1/3 van het beslag in een aparte kom en voeg hier het cacaopoeder aan toe. Roer goed door zodat er een egaal chocoladebeslag ontstaat.
  • Giet de helft van het vanillebeslag in een ingevette en met bloem bestoven (of met bakpapier bekleed) cakeblik. Verdeel het beslag gelijkmatig over de bodem. Verdeel er dan het chocoladebeslag over en eindig met het resterende vanillebeslag. Roer met een mes een beetje door voor het marmer effect.
  • Als je het leuk vindt kun je een extra banaan in plakjes snijden en bovenop het bananenbrood leggen.
  • Bak het bananenbrood in 40-45 minuten op 180°C graden (boven- en onderwarmte) gaar. Een houten prikker moet er schoon uitkomen.
Tips

Snijd het brood in plakjes en vries deze per stuk in. Zo ligt er altijd een lekker tussendoortje klaar om mee te nemen.

Bewaren

Afgedekt 2-3 dagen houdbaar buiten de koelkast óf 3 maanden in de vriezer.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

30 reacties

  1. Carla schreef:

    Het ziet er best lekker uit maar wat ik mij afvraag bij een sneetje bananenbrood:
    Wat doe je er op?
    Niets? Vleugje boter? Kaas? Hagelslag?

    Xus,
    Car

    1. Steffi schreef:

      Carla, ik eet mijne gewoon zo. Maar met choco is het ook lekker, enkel wat zwaar want zo een plakje vult toch wel!

    2. Laura's Bakery schreef:

      Ik doe er helemaal niks op, ik vind het zalig zo. Maar het kan allemaal: een beetje boter of notenpasta! Kaas lijkt mij minder lekker persoonlijk 😉

      1. Carla schreef:

        Dank jullie wel!

  2. Laura schreef:

    Help! Deze heb ik vanmorgen geprobeerd te maken. Maar van ‘giet het mengsel’ in de cakeblik kwam niks terecht. Het beslag was onwijs dik en plakkerig. Wat heb ik verkeerd gedaan?? Heb de hoeveelheden uit t recept aangehouden

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het beslag is niet zo dun als bij een ‘normale cake’, maar het zou ook geen deegbal moeten zijn dus je zou het wel enigszins in de vorm moeten kunnen gieten. Is het marmereffect wel bij je gelukt en was het resultaat lekker? Dat is het belangrijkste!

    2. May schreef:

      Ik denk dat het ook ligt aan hoe goed je je bananen pureert. Ik heb dit receptje voor de tweede keer gemaakt en heb echt met een staafmixer staat pureren tot dat er een snotterig papje ontstond. Aangezien je geen water of ander vloeistof toevoegt.

      1. Laura's Bakery schreef:

        Daar kun je zeker gelijk in hebben ja!

  3. Marieke schreef:

    Zojuist gemaakt en smaakt echt super! Structuur is lekker luchtig en de korst heerlijk krokant.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Blij dat je er net zo tevreden over bent als ik!

  4. Suzanne schreef:

    Hoi hoi,
    Ik heb deze vandaag gemaakt alleen dan in een tulband vorm… precies gedaan wat er stond. De banaan en eieren met de staafmixer daarna de bloem en amandel meel erbij en de bak en backing soda.. maar het eind resultaat is verschrikkelijk… het ruikt niet lekker en de smaak is niet oké.
    .. de banaan komt er niet in terug maar ook de cacao is niet terug te vinden….

    Iemand een idee wat hier mis is gegaan.. de structuur is overigens wel oké..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ohjee dat klinkt naar! Ik vermoed dat er toch wat mis is gegaan met afwegen..

  5. Eva Kramer schreef:

    Hoihoi,

    Ook ik ben enthousiast met dit recept aan de gang gegaan (nadat ik kort geleden een lekker gewoon bananenbrood gemaakt had). Nu is mijn cake dus totaal niet luchtig geworden en dus eigenlijk niet zo lekker. Hoe zou dat kunnen komen?

    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je iets veranderd aan het recept of de hoeveelheid ingrediënten? Of heb je het misschien heel lang gemixt?

      1. Eva Kramer schreef:

        Ik heb wel even gemixt ja en tussentijds de cake uit de oven moeten halen. Kan dat effect hebben? Of het type bloem?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Tussentijds de cake uit de oven halen is in principe echt niet de bedoeling, daardoor zakt het in tijdens het rijsproces. Het type bloem zou geen wereld van verschil moeten maken.

  6. Eva Kramer schreef:

    Oke, bedankt voor de reactie!

  7. Eline schreef:

    Hoi Laura, Ik kan op het moment aan veel ingrediënten niet komen. Maar is de bloem en amandelmeel in dit recept vervangbaar door 250 gr zelfrijzend bakmeel? Ik snap dat ik dan niet hetzelfde resultaat kan krijgen, maar het zal wel eetbaar zijn toch? haha 🙈😅 En superleuk je printables. Zo wordt bakken met mijn zoontje nog leuker (en makkelijker)😁👍

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik vermoed dat het wel eetbaar zal zijn, maar zou wel nog 50 ml olie bijvoorbeeld toevoegen. Amandelmeel bevat namelijk van nature vet en maakt het smeuïg zonder dat er boter of olie toegevoegd hoeft te worden. En bedankt voor je lieve complimenten 😀

      1. Eline schreef:

        Nog heel erg bedankt voor je reactie, ik ben meteen erna gaan bakken haha. Het resultaat viel mij nog mee (positief). Al kan ik mij wel beter houden aan jouw recepten 😆🙈 Daarom de volgende dag je vanillecake gebakken voor mijn man die niet van bananen houd. We genieten volop van je recepten! ❤

        1. Laura's Bakery schreef:

          Hahaha wat goed dit. Blij om te lezen dat het goed heeft uitgepakt!

  8. Marion schreef:

    Hoi Laura,

    Mijn dochter heeft een glutenintolerantie. Kan ik in plaats van de bloem alleen maar amandelmeel gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, helaas niet. Ik zou dan glutenvrij bloem gebruiken of deze mix proberen: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/

      1. Marion schreef:

        Dank je voor je reactie; daar kan ik wel wat mee 🙂

    2. Sterre schreef:

      ik denk dat het wel kan, want ander recept die ik zelf altijd bak van bananabread doe ik met tarwemeel, maar moet officieel met alleen amandelmeel. Maar weet niet of ik hier links naar andere websites mag plaatsen? Ik ga nu in ieder geval deze variant proberen vanavond, lijkt me heerlijk!

      1. Laura's Bakery schreef:

        Als je alleen amandelmeel gebruikt dan moeten alle verhoudingen van het recept veranderen. Je kunt bananenbrood natuurlijk met elke soort meel maken, maar dan moet het recept daar wel naar aangepast zijn.

        1. Sterre schreef:

          Dat klinkt logisch 🙂
          Ik heb jouw versie iig gemaakt deze week Laura en wow, heerlijk! Met man en kids in no-time op, kan er volgende keer beter 2 bakken haha.

    3. Susan schreef:

      Hoi Laura, ik heb deze vanochtend gemaakt zonder amandelmeel (had ik niet in huis 😊) die heb ik vervangen door 100 gram bloem en 35 ml zonnebloemolie.. hij was heerlijk, hij heeft de avond niet gehaald 😂, plus dat hij er prachtig uitziet 👍, dus zeker geschikt als tractatie op werk.

  9. Willeke schreef:

    Mijn bananenbrood ziet eruit als op de foto, maar hij was echt niet lekker. Ik heb precies het recept gevolgd, maar hij ruikt en smaakt zurig en ook bij mij proef je de cacao bijna niet. Het enige wat ik kan bedenken is dat ik er een heel zakje baking soda in heb gedaan (er staat nl. op dat 1 zakje gelijk is aan 1 theelepel). Zou dat de oorzaak kunnen zijn?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oei, dat klinkt absoluut alsof het aan het baking soda ligt! Wat vervelend zeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *